2021-05-15 74 浏览
❥ Lex Coffee✨✿/Signature Tiramisu$68Lex Coffee 裝修有落地玻璃的大門面店內可以欣賞藝術品餐廳嘅菜式賣相同味道都好有水準呢道最出名係藝術打印咖啡 artsy print coffee不過我地黎個陣已經sold out 大家想飲記得早dd黎喇安格斯肉眼牛扒$218 點medium效果剛剛好牛扒肉質色澤粉嫩口感好好 牛香頗重配菜有焗蒜頭同薯角番茄大蝦意粉$158有五隻大蝦 賣相吸引蝦肉彈牙 意粉al dente 彈牙 掛滿醬汁Tiramisu $68 Lady finger 慢慢香濃咖啡味道配上軟滑mascarpone cheese❣️/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ Lex Coffee (西環)西環堅尼地城卑路乍街100號地舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥ Lex Coffee✨

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞ Lex Coffee (西環)
西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
3K
2021-05-14 61 浏览
堅尼地城有一兩間餐廳是我的心頭好,呢間英倫風格餐廳是其中之一。環境舒適外,食物味道仍然保持好水準。烤蝦牛油果沙律天氣悶熱,沙律是最佳選擇。烤蝦爽口。牛油果滋味。沙律菜翠綠凊新。波士頓龍蝦原隻龍蝦夠豪氣。龍蝦膏爆,甘香味美。邪惡之極。啖啖肉,又爽又甜,鮮美!原汁原味!伴以烤薯,薯香滿溢。繽紛氣泡香橙夢幻的橙色,靚靚!炎炎夏日清涼透心嘅飲品。橙香另人醒神。食物質素極之穩定,服務態度又殷勤,係直得追棒。

烤蝦牛油果沙律
天氣悶熱,沙律是最佳選擇。
烤蝦爽口。牛油果滋味。
沙律菜翠綠凊新。

波士頓龍蝦
原隻龍蝦夠豪氣。
龍蝦膏爆,甘香味美。邪惡之極。
啖啖肉,又爽又甜,鮮美!
原汁原味!
伴以烤薯,薯香滿溢。

繽紛氣泡香橙
夢幻的橙色,靚靚!
炎炎夏日清涼透心嘅飲品。
橙香另人醒神。

食物質素極之穩定,服務態度又殷勤,係直得追棒。
2021-05-14
❀ Trois Cafe #中環 #💛 ❀❗️隱蔽巷仔內細細間味道高質Cafe ❗️——————————————————Trios係法文「三」嘅意思,象徵着呢度售賣食物、中式茶、咖啡,而且佢哋嘅選擇種類都幾多~Cafe唔算好大,只有大約10張小枱,但裝修都有唔同嘅感覺,一邊係有過百年歷史嘅磚牆,而令一邊就粉飾過帶點時尚感,門口就有種復古嘅味道,自己其實略嫌有啲啲混亂,唔算好打卡able,而且環境有少少迫,不過作為foodie,我最重視都係食物嘅質素😆,幸好佢哋大部份食物都幾高質,難怪中午時分都有唔少中環OL幫襯。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 鰻魚牛油果配酸種麵包🥖 $98 (4.1/5) 聽講呢個係連杜汶澤都有讚好!麵包上擺放左一條長長嘅鰻魚,未算最厚身,但口感滑溜肥美,配上甜甜地分量剛好嘅鰻魚汁,滲透落麵包度。加上熟透嘅牛油果同埋唔苦嘅火箭菜,真係幾好食👌🏻!略要挑剔嘅係酸種麵包相對似普通法包多啲,唔算太有韌性,反而係外脆內軟熟,酸味亦唔係太突出,但整體都幾好食。.☞ 煙燻牛肉mini bao $42 (3.7/5)呢度嘅另一特色就係mini bao🍔可以選擇炸饅頭或者牛角包,覺得炸饅頭較為少見,所
❀ Trois Cafe #中環 #💛 ❀
❗️隱蔽巷仔內細細間味道高質Cafe ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 鰻魚牛油果配酸種麵包🥖 $98 (4.1/5)
聽講呢個係連杜汶澤都有讚好!
加上熟透嘅牛油果同埋唔苦嘅火箭菜,真係幾好食👌🏻!
鰻魚牛油果配酸種麵包

☞ 煙燻牛肉mini bao $42 (3.7/5)
呢度嘅另一特色就係mini bao🍔可以選擇炸饅頭或者牛角包,覺得炸饅頭較為少見,所以就揀咗炸饅頭。
無可否認炸饅頭的確幾香脆,不過有啲油🙈。
煙燻牛肉亦比想像中細,望落去有啲單調,成嚿食未算好食得出。
配上流心蛋黃嘅煎蛋同埋少許沙律醬,因為我自己幾鍾意沙律醬,配埋蛋黃一齊幾rich,救翻個味道👌🏻。
煙燻牛肉mini bao

☞ 甜手作班㦸 配時令雜果及手作果醬 大紅袍雪糕 $80 (4.2/5)
曾經瘋魔一時嘅班㦸,而家好似少見咗好多。
呢度嘅班㦸幾好食😆口感係偏實在有少少黏口,我自己幾鍾意 (未必適合鍾意非常fluffy嘅人)。
最最最欣賞係佢嘅手作果醬,用上士多啤梨製作🍓箇中莓香非常鮮甜,深透咗落啲班㦸,好好食!配埋佢茶味突出嘅大紅袍雪糕,非常之夾,推薦一試😋!
另外佢哋仲可以揀nutella banana味,不過我自己覺得nutella就有機會搶走左大紅袍嘅茶香,推薦嘗試佢哋嘅手作果醬🥰!
甜手作班㦸 配時令雜果及手作果醬 大紅袍雪糕

☞ 季節限定 流心黑芝麻卷蛋 $45 (4/5)
佢哋定期會推出唔同嘅季節限定款式,今期係黑芝麻卷蛋🍰!
特意整到芝麻餡有少少流出來咁呈上,望落非常吸引!
黑芝麻嘅味道亦都好濃烈,不過就係香濃芝麻糊嗰種,唔係無糖莎莎口感,可能較為適合大眾口味(? 個人鍾意莎莎口感黑芝麻多啲),表面再有啲類似奶蓋味嘅忌廉。
卷蛋口感鬆軟,發揮應有嘅水準👌🏻。
流心黑芝麻卷蛋

☞ 季節限定 桂花菠蘿特飲 $47 (3.5/5)
季節限定 桂花菠蘿特飲

☞ 季節限定 玫瑰花薑啤氣泡飲 $50 (3.5/5)
玫瑰花薑啤氣泡飲

兩杯季節限定飲品就相對普通,對我來講有啲太甜,有糖水感覺🙈。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.5/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
食物質素都幾好,係間真係可以食飽肚又好味嘅Cafe,尤其推薦佢嘅鹹食,值得一試😆!反而飲品就爭啲。不過環境就唔算特別靚,而且座位有啲少,雖然冇行入座時間,但就未必坐得好舒服,但都幾啱喺附近返工食返個快早餐/lunch👌🏻。

甜手作班㦸 配時令雜果及手作果醬 大紅袍雪糕
流心黑芝麻卷蛋
呢間就係可以喺咖啡上面打印自己鍾意嘅相嗰間cafe🥳☕️幾啱慶祝生日,見到有人生日上甜品嗰陣有個細細嘅音樂盒擺喺碟上面,播緊生日歌😂🎂整體偏貴,但所有嘢都整得幾精緻🙈.🍲 Lobster Risotto 🦞.龍蝦好好味!!! 幾鮮甜彈牙,仲要幾多膏🦞但risotto就爭啲🙈risotto軟硬適中,唔會太膩,但飯面層唔夠入味,底部龍蝦醬比較多,醬汁分佈唔算太平均,risotto嘅龍蝦味如果可以濃郁啲就好好多👀.評分:7.4/10價錢:$198.🐂 10oz Angus Prime Rib Eye 👅.嗌咗五成熟,冇overcooked‼️切開見到鮮艷嘅粉紅色,肉質夠軟腍鮮嫩,幾juicy,完全唔鞋🐷仲有蒜頭比你自己調味🧄但就覺得肥膏多咗少少🤏🏻🙈.評分:7.8/10價錢:$218.☕️ Tiramisu 🍰.一路都覺得呢間嘅tiramisu好靚👅比想像中細件🤣但真係幾靚幾吸睛👀第一啖食落咖啡酒味都幾出,但之後就淨係食到咖啡味☕️🙈入面仲有杏仁片令口感更有層次🥳濕度掌握得幾好,但應該唔係手指餅,食落似海綿蛋糕,兩層海綿蛋糕夾住cream咁😂同埋唔夠creamy🍦.評分:6.8/10價錢:$68.📸
🍲 Lobster Risotto 🦞
☕️ Tiramisu 🍰
評分:6.8/10
價錢:$68
📸 Artsy Print Coffee ☕️
嗰日咁啱冇晒咖啡,所以就揀咗凍朱base🍫原本以為得個樣,淨係可以打卡🙈但點知幾驚喜,打印嗰層係cream黎,奶味幾香🥛底嘅朱古力味都幾濃,撈得幾均勻☕️打卡啱晒😙
評分:7.3/10
價錢:$88
📍 Lex Coffee 堅尼地城 📍
音樂盒鈴聲響起🎵 藝術風🎨餐廳裡慶祝生日🎂餐廳擺左奈良美智、村上隆、小王子等既藝術作品,加上落地大玻璃,環境比人感覺好輕鬆好舒服☺️.♡.🔸 - 藝術打印咖啡☕️ $88村上隆花花好可愛!表面係一層好rich好厚既忌廉,下面係咖啡😙 但提一提大家,我星期五6:45去到,店員話7點就無得叫coffee😳 🔸-意大利之旅 -🍤大蝦意粉 $158有6隻大蝦,意粉味道酸酸甜甜,不過整體上較為普通🔸-麵包上的美味 -斯人若彩虹🌈遇見方知有 $98(推)睇個名☝🏻唔知係咩包🤣但有寫的「朱古力榛子醬、士多啤梨、棉花糖、杏仁片、鮮花、薄荷片」依個好味🤩榛子醬真無無得輸,配水果🍓好清甜!🔸-自家製甜品 -Tiramisu $68加雪糕🍦及生日音樂盒🎵裝飾 +$20Tiramisu口感細滑☺️咖啡+酒香味濃!生日🎂裝飾好靚🎶音樂盒好特別,果然係藝術🎨餐廳!.♡.
音樂盒鈴聲響起🎵 藝術風🎨餐廳裡慶祝生日🎂

.♡.

🔸 - 藝術打印咖啡☕️ $88

🔸-意大利之旅 -
🍤大蝦意粉 $158
有6隻大蝦,意粉味道酸酸甜甜,不過整體上較為普通

🔸-麵包上的美味 -
斯人若彩虹🌈遇見方知有 $98(推)

🔸-自家製甜品 -
Tiramisu $68
加雪糕🍦及生日音樂盒🎵裝飾 +$20

.♡.

📍二訪藝術館餐廳‼️· creamy龍蝦燴飯 -- Lex Coffee💕•#pigfoodiexhk_堅尼地城#pigfoodiexhk_cafe=============================上年暑假嘅時候到訪過呢間位於堅尼地城,裝修非常雅致嘅lex coffee🤩上星期就同媽咪再嚟食!------------------------------⭐️龍蝦意大利飯 $198 (7.5/10)賣相好吸引,有大大隻龍蝦喺面頭!🥰龍蝦汁質感濃稠creamy,包裹住每顆飯粒,啖啖飯都好滿足💕飯粒煮得剛好,略帶煙韌,龍蝦肉亦爽口鮮甜🤪惟整體嘅調味再濃少少會更好!🙈------------------------------⭐️火焰尼斯吞拿魚沙律 $128 (7.4/10)沙律菜份量頗多,加上沙律醋酸酸甜甜好開胃~吞拿魚經火炙後略帶煙燻香,肉質頗有鮮味👍------------------------------⭐️意式提拉米蘇 $68 (7.4/10)Mascarpone cheese香滑細膩,手指餅亦夠濕潤,滲出陣陣咖啡嘅幽香😋媽媽就覺得酒味可以再濃啲!😈😈---------------

#pigfoodiexhk_堅尼地城
#pigfoodiexhk_cafe
=============================
⭐️龍蝦意大利飯 $198 (7.5/10)

賣相好吸引,有大大隻龍蝦喺面頭!🥰
⭐️火焰尼斯吞拿魚沙律 $128 (7.4/10)

⭐️意式提拉米蘇 $68 (7.4/10)

⭐️海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68 (8/10)

呢個必試‼️面頭係厚厚嘅海鹽嘅奶泡,下層就係blend入咗香蕉嘅凍朱古力😚飲落texture好厚,仲有絲絲嘅香蕉蓉😍
⭐️檸檬草薑茶 $58 (7.3/10)

呢杯係媽咪點嘅~飲落有陣陣薑嘅清香,好解膩👍
今次係第二次到訪依然覺得幾滿意,食物有水準而且用餐環境真係好舒服👍同朋友嚟傾下計啱晒🥰
賣相:8/10
地址:西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
前往方法:堅尼地城A出口

• 龍蝦意大利飯
  • 海鹽朱古力香蕉冰雪世界
堅尼地城不嬲都多野食,久不久都會特登過黎食好西🤤 今日黎到<Lex coffee>,睇中佢坐得夠舒服,最啱同朋友吹水😙同朋友叫左<招牌安格斯高級肉眼牛排>同<龍蝦意大利飯>仲有<意式提拉米蘇>,兩個人share剛剛好😌<招牌安格斯高級肉眼牛排>叫左medium,切開肉質粉嫩,外面煎得焦脆,咬落去仲係勁juicy。上面粒蒜頭有加分🤤<龍蝦意大利飯>足足有半隻龍蝦🦞,連個鉗都勁細心咁拆哂肉。咁就唔會食到好麻煩🥰<意式提拉米蘇>點都要叫埋甜品先夠喉🤤 提拉米蘇個芝士好軟滑😙 咖啡味同酒味既平衡拿捏得剛剛好<閃耀咖啡冰球>估唔到咖啡加梳打水同石榴汁會咁夾😆<繽紛起泡香橙>夏天消暑推介🥰🥰🥰

<招牌安格斯高級肉眼牛排>

2021-05-12
  • 龍蝦意大利飯
  • 招牌安格斯高級肉眼牛排
2021-05-10 70 浏览
今日黎度堅尼地城,當然要試試呢區出名既Lex Coffee,餐廳有藝術感,非常闊落,裝修都好有格調!餐牌好豐富,我地就叫多幾樣試吓。火炙吞拿魚沙律沙律份量剛剛好,主打吞拿魚非常新鮮,食落好refreshing,燒過外脆內軟,沙律菜亦都好多選擇,好健康開胃,作為晚飯前菜好okay。慢煮三文魚扒三文魚扒好有驚喜,魚皮好脆好好味,調味得好好,魚既肉質好滑,煮得剛剛好,十個推介!大蝦意粉意粉份量十足,汁唔會太濃太膩,汁同意粉比例剛剛好,蝦數量多,可以大家share食都okay,如果幾個人食,呢個份量都好好share!冰搖玫瑰茶天氣開始熱,玫瑰茶都系一個好好既選擇,養顏美容最佳加上冰搖既整法,飲落去好清涼,又唔會太甜,推介!

火炙吞拿魚沙律

慢煮三文魚扒

冰搖玫瑰茶

2021-05-10 42 浏览
—難得收工仲見到有日光望咗陣海就去食好嘢餐廳好有空間感擺盤靚之餘係有質素嘅慢煮西班牙八爪魚($68)八爪魚慢煮過後保持爽彈口感而且份量頗多 越嚼越惹味元氣精華($98)芝士香腸/培根/小黃瓜/炒蛋多士烘至脆身 擺滿香滑炒蛋香腸橫切面明顯見到有芝士最後亦有酸瓜解膩 招牌安格斯高級肉眼牛扒10oz($218)自從喺frd屋企食完焗蒜 打開咗新世界原粒焗蒜冇生蒜個種刺激嘅味道變得軟綿帶甜 食完唔會有口氣牛扒緊緻 熱騰騰上枱再rest多陣等佢吸返d肉汁 10oz非常足秤肉味香濃 齒頰留香大蝦意粉($158)圖片同實物相符 食用花做裝飾大蝦友好地排列一齊意粉都均勻沾滿醬汁 唔知係咪有落蝦膏去整?! 好香口—————————————————Lex Coffee西環堅尼地城卑路乍街100號地舖

難得收工仲見到有日光
望咗陣海就去食好嘢
餐廳好有空間感
擺盤靚之餘係有質素嘅
慢煮西班牙八爪魚($68)
八爪魚慢煮過後保持爽彈口感
而且份量頗多 越嚼越惹味
元氣精華($98)
芝士香腸/培根/小黃瓜/炒蛋
多士烘至脆身 擺滿香滑炒蛋
香腸橫切面明顯見到有芝士
最後亦有酸瓜解膩
招牌安格斯高級肉眼牛扒10oz($218)
自從喺frd屋企食完焗蒜 打開咗新世界
原粒焗蒜冇生蒜個種刺激嘅味道
變得軟綿帶甜 食完唔會有口氣
牛扒緊緻 熱騰騰上枱再rest多陣
等佢吸返d肉汁 10oz非常足秤
肉味香濃 齒頰留香
大蝦意粉($158)
圖片同實物相符 食用花做裝飾
大蝦友好地排列一齊
意粉都均勻沾滿醬汁
唔知係咪有落蝦膏去整?! 好香口
—————————————————
Lex Coffee
西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
2021-05-09 39 浏览
想放鬆的時候,就會來到這裏, 朋友們時常來的聚腳點。 簡潔高雅的佈置, 每過一段時間就會轉換不同的藝術品。招牌安格斯肉眼牛扒五成熟的牛排, 處理得剛剛好, 牛排肉質嫩滑味道香濃, 充滿肉汁 又不失香烤氣息。 配菜烤薯仔, 意外地非常好吃, 薯仔味非常濃郁, 薯仔肉質綿滑, 外皮香脆脆。帶骨豬扒厚切帶骨豬扒, 擺盆非常漂亮, 充滿了春天氣息, 豬扒充滿肉肉味, 鬆化而有咬口。 烤洋蔥惹味又香甜。烤蝦牛油果沙律牛油果 ,已經差不多已經是每天必備的食物。 佢想我最喜歡的菠菜葉, 及其他蔬菜, 既清新又非常健康。

招牌安格斯肉眼牛扒

帶骨豬扒

烤蝦牛油果沙律

2021-05-08 98 浏览
👁‍🗨Lex Coffee📍西環堅尼地城卑路乍街100號地舖@————————————難得落堅尼地,當然去搵間靚餐廳嘆下食個Tea,依間Bookmark咗一段時間,見評價都高,今次終於嚟試試環境寬敞,樓底高,空間感十足,裝修格調高雅,放滿各個藝術家嘅畫作裝飾,氣氛一流好食度:✔️✔️✔️➰ 羽衣甘藍萵苣凱撒沙律🥗 $88 份量少,羽衣甘藍只有1大塊切開成細細塊,再撈埋其他同樣切得碎碎嘅沙律菜,凱撒汁比較少好彩芝士粉夠多,都夠撈晒成碗沙律以$88嚟講份量太少,賣相及味道平平無奇,的確不值👎🏻➰ 卡邦尼培根意粉 $158份量就咁睇非常少, 原來碟都有深度,用上粗長通粉,口感比一般嘅長通粉厚同煙韌,可能因為卡邦尼醬汁較少同杰,掛汁程度一般裝飾上也有相當有心機,用上少女風嘅花花點綴,配料足有咸香嘅煙肉同雜菇➰ 海鹽朱古力香蕉冰雪世界(冰)$68表面一層炙燒過海鹽有焦香,奶泡不算細滑,朱古力味非常香濃,入口有香蕉果肉,有啲滑溜嘅口感,我就不是太喜歡🥲➰ 意式提拉米蘇 $68層層疊嘅提拉米蘇近日都十分hit,芝士不算突出,咖啡酒浸嘅手指餅,啖啖濃郁酒香味,整體表現正常💬 整體賣相一流,價格略貴,份量較少
👁‍🗨Lex Coffee

羽衣甘藍萵苣凱撒沙律

➰ 卡邦尼培根意粉 $158

卡邦尼培根意粉

➰ 海鹽朱古力香蕉冰雪世界(冰)$68
海鹽朱古力香蕉冰雪世界(冰)

➰ 意式提拉米蘇 $68
意式提拉米蘇

💬 整體賣相一流,價格略貴,份量較少,味道一般,服務態度差👎🏻

例:
1、餐牌上已停售嘅飲品無標注,你照落單職員會串你:「依個無賣好耐啦喎! 」

2、入到餐廳,就算你訂咗位,職員有排先出嚟核實,你就企定定等佢哋,核實完佢哋就唔會理你,自動自搵地方坐,再重講一次依度唔會有人理你

3、店面職員有2位,大多時間匿喺後台閒聊吹水大聲笑,落單麻煩慢慢等下,埋單收錢佢哋最爽手

性價比普通,無服務仲要收加一,真心建議如果只喺為咗打卡影相可以嚟一試,記得先預約,依度不接受Walk-in,會串返你出去😂

2021-05-02
2021-05-03 44 浏览
Shrimp salad$128 新鮮嘅沙律菜配上大大隻蝦,賣相鮮艷,七彩繽紛而且好吸引。沙律份量算多,醬汁份量好,所以唔會太鹹又剛剛好夠味,食到新鮮食材嘅鮮甜味,係非常健康而且美味之選。Prime rib Eye $218七成熟嘅肉眼扒,肉質亂,入口香甜又滑,牛嘅脂肪甘香美味,食到停唔到口,旁邊嘅薯菜都做得認真,非常美味嘅牛扒,牛肉迷必點嘅西餐之選。Tiramisu$68令人非常有驚喜嘅甜品,唔會太甜,入口嘅質感剛剛好,軟硬適中,咖啡味夠香濃,兩個人食好夠呢!Green tea latte $59香滑嘅綠茶咖啡,加$10就可以加大都好抵。Sea salt banana snow $68甜中帶少少鹹嘅獨特飲品,好味而且值得一試。
Shrimp salad$128

Prime rib Eye $218

Tiramisu$68

Green tea latte $59
香滑嘅綠茶咖啡,加$10就可以加大都好抵。

Sea salt banana snow $68
甜中帶少少鹹嘅獨特飲品,好味而且值得一試。
2021-04-30
  • Tiramisu
2021-05-03 70 浏览
星期六下午, 路過search openrice 邊到有hea tea. 發現LEX~ 門面幾靚。原本冇位架。留左電話號碼,staff 會有位打比我又幾窩心👍🏻是日食左3xx.花茶 大約50橙茶78$ 打卡用比較合適。 飲落好有橙皮味😂 唔甜架... 都係抱住一試無妨的態度。 再試就唔好了。另外有個牛油果🥑包。 普通通通啦。 但係98$ 又有d貴。提拉米蘇反而68$ 又ok 返d. 個旦糕真係有d d酒香味咁啦。基本上3xx, 又有dd貴。 食都唔差既。 預左有一部份的價錢係,食佢的藝術氣息。👍🏻
是日食左3xx.
花茶 大約50
另外有個牛油果🥑包。 普通通通啦。 但係98$ 又有d貴。
玫瑰花茶
橙茶
牛油果雞蛋包
提拉米蘇
  • Tiramisu
2021-05-02 1484 浏览
辛苦完一星期總算嚟到happy Friday,拉住先生嚟呢間喺bucket list上面好一段時間嘅cafe,想一嚐佢嘅artsy print coffee。餐廳食物選擇唔算多,但全部都好吸引,賣相精緻,打卡亦一流,好可惜揀多兩揀,我最想試嘅artsy print coffee已經sold out⋯⋯安格斯高級肉眼份量唔細,配菜有焗蒜同薯角,質素唔錯,醬汁另上。我哋點咗medium,出嚟嘅效果剛剛好,切開牛扒色澤粉嫩冇血絲,入口juicy而且牛香頗重,先生亦大讚質素唔錯。大蝦意粉賣相吸引,蝦肉新鮮彈牙,最欣賞佢個意粉醬,香濃得嚟夠juicy,配上軟硬適中嘅意粉,非常開胃,令人輕易食哂成碟。食完主菜嚟到我最期待嘅甜品環節,焦糖布丁比想像中大個,口感嫩滑,蛋香沁人,甜度適中,配上面頭微微香脆嘅焦糖,簡直溶化女士嘅心。壓軸出場嘅Tiramisu絕對係成個晚餐嘅重點,口感香滑細膩,餅底soft得嚟又唔會太濕,帶住淡淡嘅酒香,食一啖已經令人回味無窮,絕對唔可以錯過!餐廳環境寬敞舒適,特別係超高嘅樓底,俾人嘅感覺好有空間感,除咗打卡一流,食物質素亦令人喜出望外,尤其是係甜品,絕對唔能夠錯過!

2021-04-30 45 浏览
好耐冇見,終於冇咁忙同埋多咗出街食嘢!呢間係堅尼地城嘅「Lex Coffee」。呢到嘅裝修好文藝,有好多飾物勁有藝術氣色。除咗裝修靚空間感充足,食物同飲品嘅款式有好多,最出名有佢地嘅藝術打印咖啡,不過今日冇試。Prime Rib Eye (Medium) $218The meat smells so good and it is really tender. The salad and potatoes taste nice even if they are only the sides. Juicy beef with potato is a perfect match! Mushroom Risotto ($158)There are a lot of mushrooms in this dish. Who doesn’t like risotto? Creamy rice is one of my favourite. Bella Nutella ($98)Crispy bread with strawberry, blueberry, marshmallow, almonds,

Prime Rib Eye (Medium) $218

Mushroom Risotto ($158)

Bella Nutella ($98)
Crispy bread with strawberry, blueberry, marshmallow, almonds, edible flowers and mint. Refreshing and

Tiramisu ($68)
You can’t miss out the desserts here! They look really nice. The cake is fluffy with a nice coffee flavour, along with the smooth cream.