2023-07-19 85 浏览
放工後來鬆一鬆,選擇了尖沙咀這間樓上店。這兒空間闊落,坐得舒服。裝修設計玩味十足,連餐牌及菜式名稱也十分特別。🍴西蘭花忌廉湯🥘用西蘭花磨成蓉,能看到一粒粒超級細的西蘭花粒,實在是真才實料。飲了湯,其實已經飽了四成!🍴海龍王比薩🍕這個海龍王比薩有一大隻龍蝦頭放在比薩中央,氣勢十足。而龍蝦肉則切粒放在比薩上,還加上不同種類的海鮮,例如:青口、蠔仔等,還有芝士、紫洋蔥等配料,光是材料本身已經令味道層次十分豐富。最吸引的是龍蝦肉有很多蝦膏,真是真材實料!🍴蜜汁香茅豬頸肉🍖豬頸肉焦得香口彈牙,配上蜜糖汁,甜甜的,十分開胃。還配合沙律菜和不同種類的水果,色彩繽紛、清新可口。芝麻醬木魚烏冬份量剛剛好,還配上爽脆的蝦餅,令人十分滿足!🤤🍴薯條(明太子)🍟薯條外表雖然普通,但是吃起來口感十分清脆,值得再吃!而明太子醬鹹香帶辣,十分惹味!🍸藍毛毛演唱會開始啦🥂這杯特飲賣相十分吸引,白色半球吸引了不少其他食客注意。有明顯的煙燻味和少許檸檬味,是味道十分複雜的雞尾酒。🫖德國水蜜桃花茶花茶又香又甜,味道清新淡雅,十分消暑解渴。
🍴西蘭花忌廉湯🥘

🍴海龍王比薩🍕

🍴蜜汁香茅豬頸肉🍖

🍴薯條(明太子)🍟

🍸藍毛毛演唱會開始啦🥂

🫖德國水蜜桃花茶

花茶又香又甜,味道清新淡雅,十分消暑解渴。
2023-07-19 77 浏览
蜜汁香茅豬頸肉 $142個豬頸肉烤得啱啱好,食落好濃嘅蜜汁味,肉質好彈牙嫩滑咬落好juicy,就算唔洗點醬汁都好好食,而旁邊仲有沙律、柴魚冷烏冬、好大塊嘅炸蝦餅,份量好多好抵食。👍🏻海龍皇比薩 $268好大個龍蝦頭放係正中間位置好吸睛,Pizza個餅底係用左薄批,醬汁用左千島醬再配埋海鮮一齊食味道相當夾,pizza餡料好豐富有龍蝦肉、帶子、青口,pizza剛剛焗起熱辣辣,芝士可以拉到絲好邪惡,值得一試!有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145個意粉有驚喜一嚟到見到好多蟹籽、蟹柳同埋蟹肉,意粉好彈牙,食落好濃郁嘅蟹膏味,撈埋同意粉一齊食味道好夾,鍾意食蟹肉可以試吓😋。綠光蓋頂的八爪魚先生 $72呢個冷盤青醬八爪魚好fresh ,八爪魚一片片食落爽口彈牙,再配埋個海葡萄同火箭菜食好清新健康。飲品方面叫左我黑芝麻你個牛奶 $48黑芝麻味濃,飲落唔會太甜,有啲沙冰嘅感覺,啱晒宜家咁熱嘅天氣飲。天然紫薯唔太甜 $48紫薯味唔算太突出,味道唔會過甜。
蜜汁香茅豬頸肉 $142

海龍皇比薩 $268

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145

綠光蓋頂的八爪魚先生 $72

飲品方面叫左我黑芝麻你個牛奶 $48

天然紫薯唔太甜 $48
紫薯味唔算太突出,味道唔會過甜。

2023-07-15
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 海龍皇比薩
  • 蜜汁香茅豬頸肉
2023-07-17 65 浏览
Mamaday 明太子薯條,爆多明太子😚😚香脆熱辣辣,有明太子咸香同時又唔會蓋過薯仔🥔本身嘅香味🤩避風塘雞翼上面佈滿炸蒜,輕微辣度,香口惹味,肉嫩多汁👍🏻海龍皇pizza 🍕大大隻蝦頭放係中間,打卡必點📸一擺上枱,已經聞到龍蝦嘅膏香味。批底薄身脆口,千島醬配超大舊龍蝦肉、青口、扇貝等海鮮,勁足料,加埋滿滿的芝士,每一口都係大滿足🤤有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵🍝意粉有咬口,啖啖都有蟹籽蟹肉蟹柳,蟹膏味好突出😙「Yoda’s 體液」有好濃嘅薄荷香氣,飲落去好清新爽口。味道都甜甜地,仲有好重火龍果嘅味道,幾驚喜嘅杯Cocktail!「Pina Colada」就帶有好濃嘅酒味,薄荷味比較輕~

避風塘雞翼上面佈滿炸蒜,輕微辣度,香口惹味,肉嫩多汁👍🏻

「Pina Colada」就帶有好濃嘅酒味,薄荷味比較輕~
2023-07-14 65 浏览
•尖沙咀 | MAMADAY一間玩味極濃嘅新派餐廳🩵由裝修到餐具再到菜式名都好有創意牆身天花都有唔同嘅畫/poster成間餐廳唔同角落都係打卡位雖然餐廳名叫mamaday但食物質素絕對唔係麻麻地(*⁰▿⁰*)藍毛毛演唱會開始啦打卡able嘅cocktail🫧拮穿咗波波之後好重煙燻味有淡淡嘅檸檬香非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰(簡稱檸茶)檸檬果皮味都唔算太重甜度適中 酸酸甜甜好岩而家咁熱嘅天氣🥹好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩 咩叫減肥薄身嘅pizza舖滿芝士 蟹肉 牛油果仲有幾隻蟹鉗配埋咸蛋黃 個名果然冇改錯好彩中間都仲有啲沙律菜 可以減輕吓罪惡感(*¯︶¯*)記住 期望越大 失望越大 雞翼-蜜糖芥末單骨雞骨好香脆蜜糖芥末醬甜甜哋帶少少有芥末味 好惹味店員冇介紹錯 係人氣選擇🫶🏻求其是但乜都炸啲啦平時人哋問咩 我都會答是但/求其竟然會係菜單到見到哩個選擇 咁緊係要試上到嚟又真咩乜有少少吉列蝦 吉列蠔 芝士薯波 薯條全部都炸得好乾身 分量岩岩好黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯魷魚圈好脆 墨魚滑彈牙燉飯入面仲有啲蘑菇 增加唔同口感焦糖脆脆窩夫即叫即整送到嚟仲係熱辣辣入面好軟熟 窩夫本身味道比較淡配埋c

尖沙咀 | MAMADAY

藍毛毛演唱會開始啦
打卡able嘅cocktail🫧
拮穿咗波波之後好重煙燻味
有淡淡嘅檸檬香

非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰(簡稱檸茶)
檸檬果皮味都唔算太重
甜度適中 酸酸甜甜好岩而家咁熱嘅天氣🥹

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩 咩叫減肥
薄身嘅pizza舖滿芝士 蟹肉 牛油果
仲有幾隻蟹鉗配埋咸蛋黃 個名果然冇改錯
好彩中間都仲有啲沙律菜 可以減輕吓罪惡感(*¯︶¯*)

記住 期望越大 失望越大 雞翼-蜜糖芥末

入面好軟熟 窩夫本身味道比較淡
配埋crispy嘅焦糖脆脆同鹹甜味奶蓋醬就岩岩好
2023-07-08
2023-07-13 2381 浏览
尖沙咀超好味玩味潮咖啡店/餐廳"Mamaday Unagi Omurice"唔好抱禁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯HKD$138Topped with extra large moist,succulent Unagi,Bonito flakes and shredded seaweed.The Japanese pearl rice is wrapped by creamy,velvety Japanese Imported eggs.Incredibly yummy.Value for money.Recommended!!"Tiger Shrimp garlic pizza"蒜蓉虎蝦薄餅HKD$142..The tiger prawns are fresh,springy and bouncy..Topped with oozy,runny cheese .incredibly Tasty..highly recommended"Nothing special chicken wings...original flavour"燒雞翼我種意食,記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(原味)HKD
尖沙咀超好味玩味潮咖啡店/餐廳

"Mamaday Unagi Omurice"
唔好抱禁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
HKD$138

"Tiger Shrimp garlic pizza"
蒜蓉虎蝦薄餅
HKD$142
Topped with oozy,runny cheese
incredibly Tasty.
highly recommended

燒雞翼我種意食,記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(原味)
HKD$72
Golden brown skin,Incredibly crispy and crunchy.made to order.piping hot!!
Juicy and moist on the inside.
Superb!!!!!! Highly recommended!!!

"Uji Matcha red bean pancake cake"
抹茶紅豆班戟
HKD$90

a hint of bitterness from the green tea powder pairing with the sweet red bean and velvety vanilla cream.

generous amount of red bean
the cream is very buttery,milky
Big fan of not overly sweet dessert!!

Highly recommended!!
綠光蓋頂的八爪魚先生 $72
Mr. Octopus With Pesto sauce (cold)
BEAS
HKD$72
with Umibudo(海葡萄)is added on tip of the salad,the Umibudo pops and bursts to create texture contrast
the octopus soft and tender yet with a bit.
light,bright and healthy

Matcha Latte
抹茶拿鐵
HKD$42
Very rich,very creamy with a bit of bitterness from the matcha

Sweet purple potato cake
紫薯蛋糕

📍"Mamaday" located in 2/F, Southgate Commercial Centre, 29 Granville Road, Tsim Sha Tsui
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓
  • "UjiMatcharedbeanpancakecake" 抹茶紅豆班戟
  • "TigerShrimpgarlicpizza" 蒜蓉虎蝦薄餅
  • "Nothingspecialchickenwings...originalflavour" 燒雞翼我種意食,記住,期望愈大,失望愈大...雞翼(原味)
  • "MamadayUnagiOmurice" 唔好抱禁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
2023-07-12 70 浏览
Mamaday位於尖沙咀,好有特色嘅餐廳, 餐牌上嘅菜式名都好搞笑🤩唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯蒲燒鰻魚蛋包飯是餐廳的招牌菜,味道濃郁,鰻魚肉質鮮嫩,配上蛋包飯美味無窮。 蒜蓉虎蝦pizza鍾意食嘅就鍾意食蒜蓉虎蝦pizza係我比較喜歡的菜式,pizza底非常脆口,虎蝦鮮甜,蒜蓉味道也很濃郁,非常開胃。 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵溫泉蛋明太子意大利扁麵是一道口感豐富的意大利麵,溫泉蛋和明太子的香味非常搭配,令人食欲大開。 豆腐豆腐豆腐咖啡豆腐口感香滑,加上咖啡唔太苦,非常特別。 薄荷青檸梳打好清爽,味道非常適合夏天。 是是但但紅豆窩夫是是但但紅豆窩夫是一款口感鬆脆的窩夫,抹茶加紅豆好有層次感! 朱古力慕絲蛋糕朱古力慕絲蛋糕口感非常綿密,有濃郁的朱古力味道,慕絲層和蛋糕層的比例適中,不會太甜膩!

蒜蓉虎蝦pizza鍾意食嘅就鍾意食

可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵

豆腐豆腐豆腐咖啡
豆腐口感香滑,加上咖啡唔太苦,非常特別。

薄荷青檸梳打好清爽,味道非常適合夏天。

是是但但紅豆窩夫

朱古力慕絲蛋糕

2023-07-12 83 浏览
朋友聽過呢間餐廳嘅大名,但係從來都未食過,今日特登陪佢過嚟,幫襯下呢間鼎鼎大名嘅mamaday,餐廳嘅裝修同佈置都好搞鬼,好有特色,打卡一流,餐牌有好多選擇,而且餐牌啲食物名,全部都改得好有心機,好搞笑,自家製草莓果jam梳打好鬼fresh - $56草莓果jam溝梳打感覺真係幾清新,而且味道不會過甜,Good!黃金阿婆塊皮 - $56呢個名改到好搞笑,原來係蘋果沙冰,上面仲插住幾件新鮮蘋果,朋友話酸酸甜甜幾好飲,芝士粉雞翼 - $72雞翼新鮮炸起,芝士粉的外皮很香脆,內裡嫰滑,咬開好多肉汁勁juicy,有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 - $145呢個意大利扁麵真係非一般,份量足,有蟹膏、蟹鉗、蟹柳、蟹肉和蟹籽,味道香濃得嚟,又不會過鹹,而且蟹籽量多,每一口扁麵,都可以搭配著脆卜卜的口感,無論口感和味道,都很豐富,唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯(+$28升級原條鰻魚) - $135+$28呢個蒲燒鰻魚蛋包飯,加28蚊就可以升級做原條鰻魚,好抵,因為超大條,而且蛋包飯上面仲灑咗啲木魚花,令到蛋包飯更加惹味,個蛋煮得好滑溜,係用日本進口雞蛋,個鰻魚就肉質彈牙,不會過鹹,美利堅合眾國草飼肉
餐廳嘅裝修同佈置都好搞鬼,好有特色,打卡一流,
美利堅合眾國草飼肉眼扒 - $178
$178除左有肉眼扒之外,仲有蝦片、沙律同烏冬,烏冬食落似係稻庭烏冬,彈牙滑溜,沙律菜就新鮮爽脆,
肉眼扒我哋揀咗五成熟,餐廳煮得剛剛好,內裏的肉質軟嫩,好juicy,有肉汁,即使不蘸任何醬汁,都肉味濃郁,好好食,
唔甜的紫薯蛋糕(限量) - $52
同件蛋糕個名一樣,名副其實,唔甜,就係因為唔甜,所以更加可以食得出紫薯嘅香味同紫薯嘅甜度,為今晚呢一餐畫上一個完美嘅句號。
總結:
餐廳無論裝修佈置同餐牌,都好有心機整到好有特色,周圍都係打卡位,食物選擇種類多,煮得好食,招呼殷勤,綜合嚟講,性價比高,好適合情侶拍拖食飯,或朋友聚會聊天。
2023-07-11 130 浏览
近排工作繁重 放工同老公食下野放鬆下🥰🥰好多人講呢間食字餐廳 Manaday 一於過嚟試下 食物就一啲都馬虎 👍👍地方裝修好colorful ,餐具 環境餐牌都睇得出老闆花咗好多心思 菜式名別出心裁 😝美利堅合眾國草飼肉眼扒 Medium rare USA rib eye steak🥩 店員話只可以選擇七成或全熟 平時食開五成估唔到七成都 好正 火侯拿捏很好👍牛味好重 分量好多兩大塊炸蝦🍤片 好搶眼🤩🤩估唔到又好好食喎脆卜卜得嚟蝦味好重 香口 😋仲有好多沙律添 新鮮 爽脆 仲有一小杯 木魚麻醬烏冬添份量好多呀求其是但乜都炸🤣🤣大量炸薯條墊底😌吉列蝦、吉列蠔、炸芝士 一百蚊就有🥰🥰真係好抵食 每款都有三隻 非常酥脆 蠔味好濃呀海龍皇比薩 🍕期間限定item當然要試啦 整隻龍蝦 製作而成 全部拆肉 龍蝦爽彈鮮甜 餅底卜卜脆 加上龍蝦汁非常惹味😋😋德國水蜜桃花茶 非常足料 樂桃清香 配上花茶 夏天非常適合 如果大杯啲就好啦😝😝牛油果沙冰 非常綿滑 牛油果味非常重,喜歡食牛油果嘅一定要試下🥳🥳焦糖脆脆窩夫🧇 焦糖脆脆超級多 😍😍熱辣辣 加上奶蓋 真係好正呀 加埋海鹽雪糕 🍧口感非常好👍菜式有
近排工作繁重 放工同老公食下野放鬆下🥰🥰

仲有好多沙律添 新鮮 爽脆
仲有一小杯 木魚麻醬烏冬添份量好多呀

求其是但乜都炸🤣🤣
大量炸薯條墊底😌
吉列蝦、吉列蠔、炸芝士 一百蚊就有🥰🥰真係好抵食
求其是但乜都得炸

每款都有三隻 非常酥脆 蠔味好濃呀

海龍皇比薩 🍕期間限定item當然要試啦
海龍皇pizza

焦糖脆脆窩夫🧇
焦糖脆脆窩夫

菜式有睇頭 食物質素很好👍價錢合理大眾化 難怪六點半就 滿座☺️
求其是但乜都得炸
海龍皇pizza
焦糖脆脆窩夫
在芸芸cafe 之中,MAMADAY絕對是這數年來cafe界的我寵兒,相信不少年輕人曾經前往朝聖。我也不例外!MAMADAY 系列的cafe 遍佈港島九龍區,以「抵死」、「玩美」的風格打響名堂。餐廳內的餐具、裝潢、餐牌都充滿嬉笑怒罵、爆笑港式幽默元素。味道方面亦不負眾望,絕不「嘛嘛地」,fushion 中帶創新元素,將創意注入料理中。MAMADAY的故事不知大家有沒有聽過呢?店主是兩位香港人,起初在台北開Cafe,希望客人不要抱太大期望,因此店名取作「嘛嘛地」,直至2018年回港開分店。△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉玉子豆腐無咩豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚𝔼𝕘𝕘 𝕋𝕠𝕗𝕦 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠 $𝟙𝟜𝟚risotto 質感不油膩反倒帶出清新的感覺,飯粒之間透出微微的豆香,絕對為油膩的rissoto 料理來個大平反。有三粒玉子豆腐仲微微炸過。蟹蓋有不少濃郁蟹膏呢,絕對會吃上癮🦀🔹◉有蟹又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $𝟙𝟜𝟝 名符其實的蟹!蟹!蟹!一蟹四食:蟹肉、蟹膏、蟹籽、蟹柳以及小蟹鉗!蟹肉蟹膏絕對是精華所在,拌勻意粉之後,仍

🔹◉有蟹又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
ℂ𝕣𝕒𝕓 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 $𝟙𝟜𝟝
名符其實的蟹!蟹!蟹!一蟹四食:蟹肉、蟹膏、蟹籽、蟹柳以及小蟹鉗!蟹肉蟹膏絕對是精華所在,拌勻意粉之後,仍然分毫不減蟹肉蟹膏甘香滑溜,可見足料至極。

🔹◉咩叫減肥 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 $𝟙𝟜𝟝
在美食面前減肥就是不值一提!這個薄餅超足料!有咸蛋、牛油果蟹肉、同大量芝士。還有拉絲的澎拜效果。最欣賞pizza 比較薄身批邊脆脆地,不會一肚子的澱粉質!

🔹◉ ℙ𝕖𝕤𝕥𝕠 𝕆𝕔𝕥𝕠𝕡𝕦𝕤 $𝟟𝟚
令人喜出望外冷盤!用Pesto醬配合八爪魚, 味道清新怡人,八爪魚夠彈牙,加上火箭菜同埋海葡萄,健康又美味。

🔹◉豆腐豆腐豆腐咖啡𝕋𝕠𝕗𝕦 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 $𝟝𝟞
有人說成長就是逐步愛上喝咖啡。一向覺得咖啡很苦的我終於找到一杯啱飲的咖啡了。這杯咖啡加上一球豆腐味雪糕,底下更有粒粒豆腐,畫龍點睛!整體融洽和諧!驚喜

🔹◉𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟝𝟞
提拉米蘇絕對是近年好hit的甜品!餐廳將甜品和飲品二合為一,咖啡酒上面鋪有一層提拉米蘇,有細滑的質感,亦有咖啡的濃香,不得不讚店家的創意!好喝至極

🔹◉𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 $𝟝𝟚 🍰
小小的一塊蛋糕分了三層,頂層香甜幼滑的紫薯,中層則有芝士蛋糕,底層為脆餅。層次分明又豐富。

2023-07-11 69 浏览
當日黎到尖沙咀,朋友提議食呢間Café, 已經隔左3年再到🫢睇下水準係咪依舊當日共3人分別點了:❣️唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯揀左大份鰻魚,相當吸引,燒汁鰻魚,味道不錯👍🏻蛋包再滑d會更好,整體係惹味既飯~❣️千島軟殼蟹芝士比薩賣相不錯既pizza, 千島醬pizza 係味道上無得輸,甜酸既味道再加上蟹柳、軟殼蟹,搭配很夠味👍🏻Pizza 底偏薄脆,但不會冇焦底既情況~❣️求其是但乜都炸啲啦呢款小食包含好多炸物,有炸蝦、薯條、炸芝士、炸蠔,每款炸物炸得好香脆,好適合選擇困難症既朋友揀👍🏻❣️Peanut Butter Coffee Frappe 充滿濃郁花生醬味道沙冰,而後勁係咖啡味道,好適合鍾意花生醬味既朋友試❣️Yuzu Yakult Frappe想解渴可以點,柚子同益力多好夾柚子好香甜,益力多就酸味,配搭清新又解膩👍🏻❣️德國水蜜桃花茶(熱)相當有儀式感既擺盤😍有品茶既感覺,水蜜桃花茶味道好香,仿如有一個🍑放係面前花茶味道清新,較淡味,適合鍾意飲清茶既朋友💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠總括,無論去咗幾多次,水準依舊👍🏻呢度係一個同朋友聚餐嘅好地方☺️

當日共3人分別點了:

❣️唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯

❣️千島軟殼蟹芝士比薩

Pizza 底偏薄脆,但不會冇焦底既情況~

❣️求其是但乜都炸啲啦

❣️Peanut Butter Coffee Frappe

❣️Yuzu Yakult Frappe
想解渴可以點,柚子同益力多好夾
柚子好香甜,益力多就酸味,配搭清新又解膩👍🏻

❣️德國水蜜桃花茶(熱)

相當有儀式感既擺盤😍
有品茶既感覺,水蜜桃花茶味道好香,仿如有一個🍑放係面前
花茶味道清新,較淡味,適合鍾意飲清茶既朋友

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
總括,無論去咗幾多次,水準依舊👍🏻
呢度係一個同朋友聚餐嘅好地方☺️
2023-06-03
從餐廳傢具、裝修、復古擺設,以至餐牌、菜式名稱、侍應態度,都可以感受到餐廳相當有個性。獨特的復古兼funny的風格,絕非「媽媽地」。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯比較吸引我的,是這個升級的原條鰻魚,視覺感十足,而且正如菜名所言,「唔好抱咁大期望」,整體菜式水準正常,不算好有驚喜。好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥以為咸蛋加埋牛油果口感會超heavy,但實情又不至於好heavy。Pizza上面有蟹肉的小蟹鉗,進食之前要拎起小蟹鉗食入面啲蟹肉,食法都幾特別。幾欣賞pizza係薄批,香脆無比,所以連同以上配料一齊食都不覺得好heavy。求其是但乜都炸啲啦 有炸蝦、炸蠔、炸芝士、炸薯條等等,幾LIKE!記住,期望愈大,失望愈大,雞翼4款口味中選擇帶點微辛的蜜糖芥末味雞翼,表現一般。藍藍天空高掛我的夢Frozen MargaritasThe Sunset

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

求其是但乜都炸啲啦
有炸蝦、炸蠔、炸芝士、炸薯條等等,幾LIKE!

記住,期望愈大,失望愈大,雞翼
4款口味中選擇帶點微辛的蜜糖芥末味雞翼,表現一般。

Frozen Margaritas

Frozen Margaritas

The Sunset

The Sunset

2023-07-03
2023-07-09 41 浏览
放工攰最啱約埋朋友去食餐好嘅🥰經朋友介紹,去咗呢間玩味十足,不論餐廳環境定係菜名都古靈精怪嘅餐廳🤣🤣🤣 雖然叫做Mamaday, 但係睇得出佢每款菜式都好用心(包括個菜名🤣)唔算基本野:海洋生物沙律真係完全唔基本🤣有晒海鮮、蔬菜及水果‼️海鮮有炸帶子、蝦、蟹柳等,仲有雜莓(紅莓&藍莓)、車厘茄等配菜,真係好豐盛😋整體好清新爽甜,好醒胃🥰海龍皇比薩造型好吸晴🤩 帆立貝、龍蝦肉、青口及蟹籽等等嘅海鮮🦞超豐富又鮮甜!滿滿芝士加千島醬,好惹味💕餅底係薄批,外邊好脆😋😋😋有蟹G0又有蟹肉的蟹聲聲意大利扁麵有蟹膏、蟹肉、蟹柳及蟹籽,蟹膏嘅味道好濃郁,蟹籽又增加口感✨份量好多,啖啖都有蟹籽&蟹肉,真係夠晒飽足感‼️記住,期望愈大,失望愈大…雞翼蜜糖芥末味✨ 單骨雞翼,係幾方便👍🏻雞翼炸到酥脆,肉嫩多汁,微辣夠曬惹味😆黃金阿婆塊皮呢款係蘋果冰沙,用新鮮的蘋果加蜂蜜✨ 飲落充滿青蘋果味,仲有清甜嘅果蓉✨你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?益力多中和咗柚子嘅苦澀,飲落既有柚子香,又清甜~飲落去有細細粒嘅冰粒,真係好爽😆
唔算基本野:海洋生物沙律
海龍皇比薩
有蟹G0又有蟹肉的蟹聲聲意大利扁麵
記住,期望愈大,失望愈大…雞翼
黃金阿婆塊皮

你今日飲左益力多柚子沙冰未呀?
2023-07-09 40 浏览
綠光蓋頂八爪魚先生,八爪魚唔係熟的,所以唔擔心做頭盤黎講剛剛好。火煎菜唔會苦海葡萄清新,八爪魚有咬口,加入左青醬後味到特出, 海洋生物沙拉,入面重點有炸過既帶子同大蝦。仲有新鮮水果,睇落幾豐富,底下沙拉菜都新鮮清新。 法蘭西火辣青蔥雞,足足一隻燒春雞大小,入面有4大舊。人面配有3塊薄脆餅。再點D辣汁好食落激。點雞估唔到又麻又火辣辣咁入味。鐘意食辣一定會鍾意,下面仲有變大舊薯仔,蔥頭,蒜頭同紅蔥頭,係曬個煲底到。黎到既時候仲會有火可以座熱,保持個溫度。 美麗堅合眾國草飼肉眼扒,我地點左牛扒7成熟。牛肉入面微暖粉嫩,入口無根有牛肉味同肉汁。食落唔會乾身。旁邊仲配有凍鳥冬同沙拉,4個女仔一齊分享份量剛剛好 黃金阿婆塊皮,新鮮青蘋果加蜜糖打成沙冰。有好既香青蘋果味,飲落又唔會太甜。感覺清新而且仲好解辣。 檸檬果皮鳥龍茶沙冰,鳥龍茶不太突出,反而檸檬味較強烈,清清涼涼飲落好舒服渴。培茶牛奶,拉花做到好靚好吸引,奶味比抹茶味濃,一點都唔會覺得同時又唔會好甜。飲落暖暖地,同朋友叫吹水慢慢嘆。

2023-07-07 517 浏览
早前跟姊妹經過尖沙咀加連威老道,看到一間名字叫Mamaday的樓上cafe,與廣東口音「麻麻地」近同,就被它的名字吸引了,於是決定上去吃午飯。餐廳內擺放了各種有趣金句的壁畫和佈置,令人感受到製作者的幽默風格。打開餐牌也是各式各樣極其風趣的菜式名稱,令我地連揀菜式也都會心微笑。食物款式也多,難得今日可以慢活,於是點選了前菜、主食、飲品和甜點開心分享。🥗 唔算基本嘢:海洋生物沙律這道海鮮沙律色彩鮮艷,份量也大,十分吸睛。香煎至金黃色的帶子、鳳尾蝦;爆漿的蟹籽和柔軟的蟹柳,味道新鮮可口。沙律🥗加入了新鮮藍莓、紅莓、香甜芒果肉、車厘茄和火箭菜,為整道菜增添了豐富的口感和色彩,與海鮮非常搭配。🐙 綠光蓋頂的八爪魚先生(冷盤)這道前菜是青醬八爪魚🐙,一片片薄切八爪魚食落爽口滑溜,加上青醬加添清新口味;還配上沙律菜和海葡萄,健康又美味。🦀 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意粉鮮甜的蟹肉、蟹鉗、爽脆爆漿的蟹籽和蟹柳,與烹製得剛好有嚼勁的意大利意粉🍝,令口感豐富,味道鮮甜,值得一試。🥩 美利堅合眾國草飼肉眼扒要了七成熟的草飼牛扒🥩烹調剛好,廚師已預先將肉眼扒切片,肉質呈現粉紅色,口感鮮嫰多汁,可沾上芥末醬提升味

🥗 唔算基本嘢:海洋生物沙律
海洋生物沙律
🐙 綠光蓋頂的八爪魚先生(冷盤)
綠光蓋頂的八爪魚先生
🦀 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意粉
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
🥩 美利堅合眾國草飼肉眼扒
要了七成熟的草飼牛扒🥩烹調剛好,廚師已預先將肉眼扒切片,肉質呈現粉紅色,口感鮮嫰多汁,可沾上芥末醬提升味道。兩大片蝦片鋪面非常吸睛,口感鬆脆😋。,
美利堅合眾國草飼肉眼扒
另配以藍莓、紅莓等的鮮果沙律,十分豐富。值得一提的是,這道菜還附上一小碗木魚,下面放上冷凍烏冬和麻醬,混和一起品嚐,真的有驚喜,大家都覺得滋味😍。
🥤 薄荷青檸梳打
薄荷葉之多令整杯飲品份外清新,加上青檸梳打,是夏日不可錯過的飲品。
薄荷青檸梳打
🥤 放心唔係好甜嘅抹茶沙冰
姊妹要的抹茶沙冰,抹茶味濃,姊妹話非常適合她的口味。
放心唔係好甜既Matcha Frappe
🍰 今日咩心情
這款甜點要向店員詢問,今天是檸檬芝士蛋糕🍰,清新鮮味的檸檬🍋芝士蛋糕味道香濃但不覺肥膩,大家都非常滿意這頓午餐。
今日咩心情 : Lemon Cheese Cake
有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
薄荷青檸梳打
放心唔係好甜既Matcha Frappe
今日咩心情 : Lemon Cheese Cake
☆ 𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓好耐之前去過Cwb分店,覺得佢地野食好味之餘仲好攪鬼,開左黎尖沙咀之後一直都想試,呢排終於有時間,繼續無失望嘅(〃ω〃)✦ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵一上枱已經好香,真係同佢個名一樣XD 除左有蟹膏同蟹肉仲有好多蟹籽,仲要個份量勁多,真係好鬼正,扁麵又軟硬適中,大推!✦ 白酒藍青口 配紅/白酒本身都幾鍾意藍青口,呢個配埋2杯酒先$198真心抵,白酒忌廉汁好creamy,藍青口唔會好大隻,但隻隻都肥嘟嘟,配埋個汁一齊食,好味!✦ 今日我咩心情關你咩事先⋯Pizza見到呢個好得意,都幾期待,因為唔知會係咩pizza黎,一黎到都幾驚喜,個樣都幾靚仔,主要係蝦同青口,個幾隻蝦勁爽口,係好味嘅,批底好薄,食多2件都唔會話食到好飽好辛苦。✦ 美利堅合眾國草飼肉眼扒呢個一定要叫!因為真係好好味!除左牛扒仲有2大塊脆卜卜蝦片,仲有雜果沙律同埋胡麻醬冷烏冬,我諗唔到原因唔叫佢(〃ω〃)✦ 記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼有幾隻味,我地揀左芝士粉味,勁正喎!真係勁芝士味,然後勁脆卜卜但又好Juicy,good good!!

☆ 𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮
尖沙咀加連威老道29號信基商業中心2樓

✦ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

✦ 白酒藍青口 配紅/白酒

✦ 今日我咩心情關你咩事先⋯Pizza

✦ 美利堅合眾國草飼肉眼扒

✦ 記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼

• 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 美利堅合眾國草飼肉眼扒