2023-07-07
MEMOIR 位於食肆林立嘅銅鑼灣登龍街,係一間永光中心嘅樓上舖,主打fusion西餐同亞洲菜。餐廳裝修簡潔優雅,而且有格調,好適合情侶約會或者朋友聚餐傾偈偈。 MEMOIR lunch set 最平 $98,跟餐湯或者沙律,再包飲品,喺銅鑼灣鬧市嚟講算幾抵食。今次同朋友叫左兩個set再加配兩個小食,好飽好滿足。炸軟殼蝦配蝦膏忌廉意大利粉 $148 - 軟殼蟹食得多,軟殼蝦第一次食。個人幾鍾意,方便唔使剝殼。👍🏻 意粉al dente,帶蝦味嘅忌廉汁黐晒落意粉,令每一啖入口都充滿鮮味。 慢煮美國豬扒配薯蓉 $158 - 豬扒超厚切,勁大份,一個女仔食差D食唔晒。😵 慢煮豬肉質嫩滑多汁,唔會柴皮。 水牛城雞翼 跟餐 +$68 - 一客4隻,個汁辣辣哋酸酸哋好惹味。 和風紫菜薯條配黑松露醬 跟餐 +$38 - 冇錯我哋仲叫個另一樣炸嘢!估唔到$38份量都幾多,逐條薯條點黑松露醬好滋味。 黑加侖子薄荷特飲 跟餐 +$48 - 呢排天氣咁熱 🫠 真係要叫番杯冰涼嘅特飲。特飲係定好甜度,冇得自訂,但口味恰當適中,唔會太甜。黑加侖子加薄荷味好消暑。飲飲吓發現個杯入面有富士山 🗻 超靚好啱打卡。 識
今次同朋友叫左兩個set再加配兩個小食,好飽好滿足。
識得搵嘅話,會發現好多樓上餐廳都係hidden gem!💎