2018-09-28
今晚嚟呢間餐廳係因為有幾個同學住觀塘,知我鍾意食生蠔又好杯中物,所以叫我嚟試下。其實以前成日都嚟觀塘開會,只覺心煩,完全估唔到係商廈森林中竟然有個咁有氣氛嘅地方噃!步入餐廳,氣氛心情調已經令人想happy hour🍻🥂🍷🍸🍹😝。可惜我帶錯對手嚟,有人唔飲酒又唔食生蠔, 我唯有自己一個人食啦!餐廳有offer生蠔tasting set, 三只生蠔連一杯白酒,生蠔非常新鮮,今晚tasting set嘅三款生蠔分別係Australia coffin Bay, USA Taylor Pacific Rock 同埋France Gillardeau, 我最喜愛當然係France Gillardeau啦, 因為肉質夠哂肥美嘛😍為左顧及唔飲酒唔食生蠔那位, 我特意點左佢至愛嘅羽衣甘藍龍蝦沙律, 當然沙律係佢嘅,龍蝦係我嘅啦🤭🤭🤭,我最憎食草架喇😜。羽衣甘藍好新鮮,醬汁用左草莓汁調製,酸酸甜甜帶著水果香,好開胃,龍蝦有原隻蝦蚶,好厚肉😋。 點左一份主菜黑毛牛腰柳扒,五成熟,雖然肉質鮮嫩多汁,但我就略嫌肉味淡左啲。炸魚薯條係為左愛食炸野嘅某人點嘅,炸醬脆口夠薄身,魚肉好juicy同厚身, 那人一路話飽唔
炸魚薯條係為左愛食炸野嘅某人點嘅,炸醬脆口夠薄身,魚肉好juicy同厚身, 那人一路話飽唔食嘅,點知轉眼就食哂😏。
食西餐最緊要係有頭有尾啦🤣,所以就算飽都要試埋甜品先架。我地點左法式蛋白紅莓撻同特濃朱古力心太軟配雲呢拿雪糕。
賣相一流👍
心太軟內餡朱古力好濃郁,愛朱古力嘅人一定鍾意。
法式蛋白紅莓撻係冷甜品撻嚟,蛋白好脆口配上甜糯嘅紅莓醬,唔錯。
我覺得餐廳環境氣氛好適合放工去happy hour同朋友同事飲下野舒解一天的勞累。