2007-12-20 34 浏览
很久沒來了, 太多客, 訂不到位, 好彩上星期六9:00有三個位, 不過當晚又是全滿.我們三個人(一位老人家) 叫了蠔, 星曼沙律, 海膽墨魚汁面, 龍利及M8牛扒, 每樣都好味, 最後是意大利芝士餅, 好味......每次水準都十分好.希望下次都可以訂到位.
每次水準都十分好.
希望下次都可以訂到位.
2007-12-17 9 浏览
四個多月前帶男友生日到這裡晚飯慶祝, 今時今日才post message, 因為--- 懶!! HAHA 但這幾個月來看到有不少雜誌介紹, 又有好多^_^ message, 所以我都加埋一把口啦!事前安排: Request坐埋d既位但去到安排左近門口的table.. 由於已經full了所以算吧…另外亦request一個生日朱古力牌放在心太軟上面, 再加candle! 老細話佢地無做個牌但可以幫我係餅舖買, 收番錢, 都合理既!食物yster Platter: 不要白酒轉了蜆. 味道不俗, 網友也說了很多不再多講凱撒沙律: OK羊骨仔: 個feel似佐酒小吃, 咸咸香香鴨肝野菌意粉: 我本身超愛吃鵝/ 鴨肝!!! 呢個pasta真係出色, 可以係Mi Casa的signature dishes!!!心太軟: 好在趁男友去restroom的時候remind老細, 佢唔記得左!! Anyway, 佢送上心太軟的時候跟男友記了一聲“XX, Happy Birthday!”而XX 就是寫在朱古力牌上我跟男友的暱稱……男友尷尬到不得了…HAHA!!!! 南瓜雪糕: 有點失望, 不是homemad

事前安排:

食物:
Oyster Platter: 不要白酒轉了蜆. 味道不俗, 網友也說了很多不再多講

凱撒沙律: OK

羊骨仔[唔記得左exact name, starter來的, 細細件]: 個feel似佐酒小吃, 咸咸香香

南瓜雪糕: 有點失望, 不是homemade的(我係city super見過)……

埋單大概$500-600吧…生日朱古力牌沒有收錢…走的時候老闆娘跟男友說了“XX, Happy Birthday!”HAHAHAHA
2007-12-17 7 浏览
由於約了一位地位超然,非常重要的朋友,所以很用心地在"開飯喇"找個理想地方,去營造這一次美好的回憶.與這位朋友相約了一個月,始終都就不到大家的時間,終於在早前的一個星期六決定了之後的星期初見面,由於知道Mi Casa有不少支持者,所以當天已第一時間致電Garry,但想不到星期一.二頭輪(7:00)的Booing已經Full了,那唯有預訂星期二的9:00.當日朋友因有要事,到達時已經是9:05,但依然是坐無虛設.Garry為我們預留的位置,正是在門口倚著玻璃門的坐位,正合我意.坐下來細看一下周圍,果然是一間非常溫馨的小店,座位不多,不足20個,但檯與檯之間的距離也不會太近,坐位不算寬敞,但也絕不陝澤,而且坐得非常舒適.裝修,燈光,擺設等一點都不豪華花巧,但令人感覺輕鬆寫意,非常溫暖.就環境而言,我絕對滿意,感覺上在這個小小空間裡,滿佈了的盡是溫馨暖意.這晚在場的客人,其中有一檯熟客,為數大約是4-5位,可能是因為太高興,所以令現場變得略為過份地熱鬧.接過簡單的餐牌,一眼就看得出是DIY,但亦十分精美.經商議之後就點了-生蠔拼盆,剛到步的小青口,凱撒沙律,煙鴨肝扁意粉.點好了菜之後,我們就
由於約了一位地位超然,非常重要的朋友,
與這位朋友相約了一個月,始終都就不到大家的時間,
那唯有預訂星期二的9:00.
當日朋友因有要事,到達時已經是9:05,
但依然是坐無虛設.
坐下來細看一下周圍,果然是一間非常溫馨的小店,
座位不多,不足20個,但檯與檯之間的距離也不會太近,
坐位不算寬敞,但也絕不陝澤,而且坐得非常舒適.
所以令現場變得略為過份地熱鬧.
接過簡單的餐牌,一眼就看得出是DIY,但亦十分精美.
點好了菜之後,我們就開始聊天,不知道是因為Garry見我們傾得如此興奮,還是其他原因,
好快先送上了兩柸White Wine,
之後過了好一段時間生蠔拼盆才送到面前,
Garry好明快地為我們講解次序,特質,產地,名稱等,
(本人覺得Garry如此明快地講解,是因為他不希望佔去太多我們二人的私人時間)
我們按照Garry建議的次序,開始品嚐,果然,他為我們所選的配搭及次序,
都能令每一種生蠔的鮮味充分地特顯出來,實在是值得叫人再三回味.
我們享受完這些鮮味無比的極品之後,同樣地過了一段時間.
新鮮到步的小青口,也送到面前,小小的青口,
賣相非常簡單,用一個大大的純白色湯碗傾斜地盛載著,
配上香草,芝士,奶油烹調,
感覺清新,香滑非常,芳香撲鼻,但絕對沒有搶去小青口的鮮味,
而且軟硬適中,口感非常得宜,簡單而美味.
再來的就是凱撒沙律,說實在,本人一向少有的品嘗沙律,
所以不知該如何評論此菜式,如果純粹個人口味而言,
沙律醬的味道十分美味,令我有停不了的食慾,
蔬菜跟醬汁的份量配合,都算得上恰到好處,
只不過食到了最後的兩口,沙律醬就略為不夠.
因為本人很罕有地,正式去品嚐一個西式晚餐,
(一般也是Set Dinner)
所以我都不肯定是否Garry固意安排,於如此香滑的小青口之後才送上沙律,
目的是為了清除去口中尚餘的香甜.
之後再來的,是一個更加香濃的煙鴨肝扁意粉,
Garry在放下此菜時,細心地告訴我們,這個要趕在變凍之前食.
(可能是因為他見到我倆品嚐每一道菜式時,也是很落力地只顧聊天吧)
所以這一次,我們也加快了速度,立刻開動,
果然,跟傳聞一樣,略為油膩,不過相對地,口感更加豐富,
而且鴨肝的香味十分濃郁,
鮮菌的香味亦很重,
扁意粉煮得軟硬適中,
加上醬汁依附,口感,層次都十分豐富.
就如Garry所講,此菜一旦變凍,的確失色不少,
須然我已加快速度,但最後的兩口,油膩的感覺,絕對令人止步.
不知不覺已是11:00,老闆娘就詢問我們有沒有Last Order,
原本亦打算來一個"心太軟",但肚子的容量有限,只好留待下一次.
時間已經是12:00,所有的客人都已離開,就只剩下我倆傾個樂亦不絕.
其實在這一餐晚飯之中,我們一直沒有提起過這裡的一切(包括食物,環境等等),
(因為我實在要把握好每一分每一秒,把時間留給更重要的話題)
離去的時候,Garry送了我們出門口,朋友並問他拿了卡片,
我相信我朋友也跟我一樣,覺得非常滿意.
雖然只是一個三小時的晚餐,但我覺得這裡的一切一切,
也為我締造了這次的美好的回憶,
不單止是食物,環境,就連Garry跟老闆娘所提供的服務,也是令人愉快的.
我覺得這篇文章,如果當作一個食評,可能有點不當,
我希望大家可以視此為我一個經歷,從中分享,感受到我這一餐對Mi Casa的感覺,
寫這篇文章的時間,其實已經是晚餐之後的一個星期多,
但感受仍然十分深刻,本人覺得世上一切美好事情,包括食物,
都應該可以歷久常新,再三回味,偶爾想起都會甜在心頭的,方可以算得上"最好".
Mi Casa絕對是值得再臨之地,對於酷愛品蠔者,更加是好地方,
不過對我自己本人來說,基於某些原因,不知道什麼時候方可再嚐這種滋味.
但我十分期待渴望,這個機會再臨.
這一個完美的晚餐,只不過是$600,絕對是物超所值.
再一次在此感謝Garry & 老闆娘,為我做就了這一個美好的回憶.
Thank you
2007-12-12 2 浏览
好朋友生日,一早訂了檯,三大一細,生蠔、煙鱔沙律、蟶子、鴨肝野菌扁意粉、牛扒、南瓜湯、心太軟,每一款食物都ichiban﹗
2007-12-04 9 浏览
第一次同女朋友去!!非常出色既小店! 2 THUMB UP!Oyster Platter(eat jor 2 round)$298 - 生蠔加翡翠螺&2杯白酒!Encore了一次!!太好食!!有鮮味!!有海水味!!Irish Gigas同US Eagle my favourite!!!Tried 10 kind of oyster!!!煙鱔沙律- 煙鱔very special~ 和沙律一起食!!好好味!!鴨肝野菌意粉- 必食!必食!必食!好濃鴨肝味!!!羊架- 羊肉好嫩滑!!生生地!好正!!鱸魚湯- 好香!有ロ(感)!!朱古力軟心蛋糕加雪糕(老闆Garry送) - 一冷一熱既感覺!!正!!聖誕節book jor Mi Casa啦~~!!!

鴨肝野菌意粉- 必食!必食!必食!好濃鴨肝味!!!

羊架- 羊肉好嫩滑!!生生地!好正!!

鱸魚湯- 好香!有ロ(感)!!

聖誕節book jor Mi Casa啦~~!!!
Oyster Platter 1 Round~
Oyster Platter 2 Round~
煙鱔沙律
2007-10-31 11 浏览
坦白講,初時對這間店的印象只是一般。小小一間鋪,內裡黑漆漆的,查看價目表發現是貴價餐廳,心想在這個平民區開設這樣的餐廳實在有點格格不入。再者由於店子小,即使想幫襯也未必有位,時而它又不開門營業,總之感覺是有點神秘。但其後這間鋪的口碑好像不俗,而且客源不絕,於是開始對它有點好奇心。初次試它的甜品,味道雖是不俗,但始終嫌它的價錢貴。後來再光顧品嚐正餐,發現那兒廚師的手勢果然甚佳。首先店主推介我喝一客南美海鮮湯,味道不濃不淡口感頗特別。其次我再點了一碟鴨肝雜菌意粉,本蟲真的頗欣賞這道菜,很多人以為意粉很易煮,其實好的意粉很考功夫,無論獻汁的餚製以至粉的軟硬度都不易拿得好,而這道菜真的弄得色香味俱全,加上份量適中,實在是近年來吃過的意粉中最好的其中之一。或者等有甚麼喜慶事時,我會嘗試那兒出名的生蠔和牛扒。隨著大坑的食肆逐漸開始走較高格調,相信此店的生意也會水漲船高。
2007-10-30 6 浏览
the food was excellent and the service was good! i will definitely go back again.
2007-10-29 5 浏览
店地方不算很大, 但係都坐得好舒服, 好自在。生日果晚同男朋友黎到呢到食飯,食左又warm又好味既一餐。Oyster platter :有10隻蠔(5款) + 2隻螺+ 2杯白酒, 隻隻蠔都好新鮮, 老闆Gary細心介紹每隻蠔既分別, 教我地應先食邊隻。全部都好鮮甜, 正!! 而且我覺得價錢都幾抵呀!!我地唔夠喉, 再另加每人一隻French speial & Belon, 我就好鍾意French speial喇, 好好味。叫左一個海鮮湯,龍蝦湯, 不過海鮮湯都好有龍蝦湯既味道。Main course 要左鱸魚同羊鞍,鱸魚很鮮味,口感好好,塊皮脆卜卜,仲有個source做得好好,同個魚好襯, 我就好鍾意呢個喇! 羊鞍d肉都好嫰,外邊有少少脆,都好好味,有四塊都好夠份量!甜品要左apple sherbet,好清甜,滿足晒!!希望男朋友生日時再同佢黎過p.s. 店員服務仲好好呀,過左一個好開心既生日!!
店地方不算很大, 但係都坐得好舒服, 好自在。
生日果晚同男朋友黎到呢到食飯,食左又warm又好味既一餐。

叫左一個海鮮湯,龍蝦湯, 不過海鮮湯都好有龍蝦湯既味道。

甜品要左apple sherbet,好清甜,滿足晒!!

希望男朋友生日時再同佢黎過

p.s. 店員服務仲好好呀,過左一個好開心既生日!!

2007-10-24 12 浏览
我有幾位好友都係10月之星,上星期其中一位好姊妹生日,因我之前已經試過此店而驚為天人,便在此訂位向各姊妹公諸同好。當晚我們四朵金花的戰績如下1) 蘑菇忌廉湯(每人一客)---非常香濃,細細的蘑菇粒加強了口感,驚喜的是那片勁香脆的蒜蓉飽。(2) 炸魷魚圈---OK but nothing worth mentioning.(3) Oyster Platter---非常新鮮和肥美爽口,一口一隻連蠔縠內的海水一併放入口中,各姊妹都欣賞到忍唔住合上眼"唔!好好味呀!"(4) 焗蟶子皇(每人一隻)---好大隻,肉厚而爽口,熟得剛剛好,香料的香味恰如其份,充份帶出蟶子的鮮甜,超掂!(5) 黑豚豬扒---肉香四射而肉質結實彈牙,very good!(謝謝老闆體貼地將其切開上方便我們分享)(6) 煎方脷---好大條,只是簡簡單單的落鹽煎已是色香味俱全,肉質嫩滑鮮甜,掂! (7) 鴨肝野菌意粉---一定要趁熱食,鴨肝夾埋細細粒的白菌同個sauce香氣四溢,好rich,但都幾"漏",一齊share點到即止就夠,必食!(8) 心太軟(3位)+chocolate souffle(1位)---我要的是心太軟,外

當晚我們四朵金花的戰績如下:

(1) 蘑菇忌廉湯(每人一客)---非常香濃,細細的蘑菇粒加強了口感,驚喜的是那片勁香脆的蒜蓉飽。

(8) 心太軟(3位)+chocolate souffle(1位)---我要的是心太軟,外層焗得剛剛好,而朱古力醬熱辣辣不會太甜,配vanilla 雪糕,好!

這兒地方很細(其實都算迫),亦沒甚麼特別裝修,但落地玻璃門襯著柔和燈光卻營造出一種cozy的感覺。

這是一頓頗窩心的飯局,我們不經不覺逗留到11點幾才走呢

2007-10-23 1 浏览
18/10 訂左八點半, 叫左Oyster Platter -- 我地都係蠔癡, 所以食完一盤臨尾又叫多一盤!第二次問老闆Garry唔飲酒得唔得,於是佢比多兩隻螺我地, 除左South Pacific係翻抄外, 其他蠔都係唔同第一盤, 仲聽到Garry叫個同事比兩隻Bellon我地, 係$50/隻, 全部都好新鮮好甜.煙鱔沙律--好特別, 唔錯!鴨肝意粉- - 好香呀, 都唔會好油呀, 好味!心太軟, 都幾好味最後問佢擰咭片, 佢話冇, 不過就用左佢個電話sms佢o既舖頭名同電話比我地, 哈哈, 雖然要收佢sms錢, 但佢都唔介意...中途見到好多人walk in都比佢拒絕左, 中間其實有好多時間都係冇人幫襯緊, 可能佢唔想預得太紋啦. 所以reserved晒比人.最搞笑埋單張單係手寫, 佢仲強調冇加一, 不過服務真係好好.我地同佢講openrice好評如潮, 佢就話大家俾面喎.
18/10 訂左八點半, 叫左

煙鱔沙律--好特別, 唔錯!

鴨肝意粉- - 好香呀, 都唔會好油呀, 好味!

心太軟, 都幾好味

2007-10-18 15 浏览
昨晚跟幾個朋友來到銅鑼灣大坑Mi Casa 慶祝朋友生日, 發覺Mi Casa智利菜真是值得推介!朋友點了以下菜式:- Oyster Platter有五款由不同國家生蠔加一款翡翠螺, 有不同味道, 有creamy, 有海水味特別重略帶咸味, 特別鮮味, 有細小, 有特別肥美. 共十二隻, 又有house wine伴. 吃了一個round, 其中一個嗜蠔如命的朋友, 己急不及待order 第二個round. Cesar Salad材料有芝士, 生菜, 麵包粒, 煙肉. Cherry tomato, 沙律醬, 算可口. 個人認為可略為減少芝士份量, 但朋友覺得滿意.素菜芝士卷有特色, 從未見過. 皮煎得脆又薄, 素菜份量適中美味, 朋友讚不絕口. 白酒蜆相當肥美, 以牛油蒜蓉和白酒去煮, 味道鮮甜. 其中一位朋友覺得白酒汁有點鹹, 但其他朋友覺得不要把白酒汁喝光便可.羊肋骨香脆無so味, 另外2個汁一齊上,一個mustard,一個似泰式甜酸醬. 連我從來不吃羊, 都嘗了一件. 超正!鴨肝鮮菌意粉店主Garry推薦這道意粉. 果然水準亦很出色, 用了鴨肝去煮白汁, 味道香濃, 而鮮菌的香味
朋友點了以下菜式:-

Oyster Platter

Cesar Salad

素菜芝士卷

白酒蜆

羊肋骨

鴨肝鮮菌意粉
店主Garry推薦這道意粉. 果然水準亦很出色, 用了鴨肝去煮白汁, 味道香濃, 而鮮菌的香味亦很重, 意粉夠彈牙. 不過少少heavy, 同朋友share最好.

香草鮮菌長通粉
少少硬身, 有口感. 香草, 洋蔥, 鮮菌, 欖油簡單材料卻令長通粉味道超水準. 個人覺得香草鮮菌長通粉更勝鴨肝鮮菌意粉. 我更和朋友研究烹調方法.

芝士焗大蝦
芝士覆蓋大蝦, 味濃, 大蝦新鮮, 朋友吃得興奮!

心太軟
這裡的心太軟有點不同但吸引. 第一, 另上一小杯香滑vanilla ice-cream. 第二, 心太軟外層係濃朱古力味.

南瓜雪糕
用原隻小南瓜上, 奶味很重, 南瓜味不足。

法式燉蛋
香滑, 蛋味不足. 似燉奶. 但仍覺得滿意.

總括來說, 材料和味道都遠勝一般餐廳. 還有, 環境雖然小, 但舒適. 老板Garry 的服務非常出色, 親切有禮! 昨晚食得開心. 奄尖的朋友都滿意!

最後, 溫馨提示-------- 切記預先訂位呀!

2007-10-18 13 浏览
雜誌介紹搵到呢間隱閉小店,室內佈置好warm,座位只有16個,坐得幾舒服。多數客人會先叫一客platter,當中包括5款不同種類嘅生蠔,Kumamoto, US Bald Eagle, Irish Gigas, French Special, Fine De Claire(每款2隻),另2隻翡翠螺及2杯白酒-智利Sauvignon 2006。老闆Garry會詳細介紹食嘅先後次序同埋每款蠔嘅獨特口味。除Kumamoto較淡味外,其他幾都好特出,肥美清甜十分新鮮,蠔縠內嘅海水係精華所在,海洋味湧上心頭。其他菜亦做得非常出色,Caesar salad醬汁略淡反而更覺清新,自家製煙肉碎脆口惹味,麵包粒用牛油煎過,誠意之作;蒜茸飽無一般嘅重蒜味,撒上小量芝士才焗,另一番感受;鴨肝野菌意粉必食之選,linguine煮得剛好有咬口,能夠將麵嘅優點充份表現出來實在難得,鴨肝嘅油脂令到整碟pasta味道提升,香味四溢;Rose Mary燒春雞很嫩口,肉汁仍然保留,但火喉掌握有待進步,因為差少少未熟。一定要訂位,因為當晚有幾個walk in客想等都唔得,是關第二輪嘅枱亦已book滿。
2007-10-12 23 浏览
第一次去的時候已經好impressed with佢地既食物質素。所以我的好姊妹生日立即想到要黎呢度! 佢同我一樣對食都奄尖的~ 同埋佢鐘意食蠔,呢度環境雖唔大但好親切.. 所以真係不二之選!吸收左上次食到飽到上心口既經驗,今次就叫左以下既野:Oyster Platter -- 不過我唔記得同老闆講朋友唔鐘意食creamy的,但最終朋友都覺得d蠔好靚,配埋白酒個set好抵!煙鱔沙律-- 上次冇叫,今次因為我地2個都好鐘意食魚,所以一試,點知真係一試難忘... 實在太好味!鴨肝意粉-- 我partly都係為左呢個再黎架... 真係好香好味... so far食過我會食完又會想食既意粉...忌廉湯-- 好細心幫我地分左2碗,湯好滑,但o係4個dishes之中就最冇特別, 但係都好飲架喎!!!呢度食野唔算平,但一定俾到好既野你,我覺得係抵!!! 更何況老闆招呼實在好~ 下次要同媽咪黎試下,佢一定好開心!! HAHA~~

吸收左上次食到飽到上心口既經驗,今次就叫左以下既野:

2007-10-08 7 浏览
2007年6月28日,一個重大的日子。因為在這天開始,我不會再孤獨,我將會有一位賢慧、漂亮、温柔的好太太。這一切,都在Mi Casa 發生。Mi Casa 是我和她的餐廰。第一次來,已是一試鍾情。這裡的海鮮拼盤,生蠔及cherry stone都鮮嫩無比,最神奇的,是生蠔吃後完全不搞肚,因為生蠔實在太新鮮。海鮮拼盤附送的白酒,亦十分能襯托生蠔的美味。於是,在求婚的一天,不敢怠慢,選擇來這裡。那天的食物沒有令我失望,海鮮拼盤比上次的份量更足,但新鮮的程度依舊不變。我和她的餐廳,我們還會再來的。
這一切,都在Mi Casa 發生。
我和她的餐廳,我們還會再來的。
2007-09-29 5 浏览
it's much better than the 3 restaurants nearby.