Blue Mussels in Traditional Style w/ French Fries尺寸係偏細, 肉同殼一樣大就咁睇尺寸比起一般青口輸蝕但識食一定揀新鮮法國藍青口入口既肉特別嫩同滑, 一般既無法媲美藍青口本身已經好有鮮味及海水味, 再加入白酒煮完之後....個湯我係完全無抵抗力, 又甜又香!!薯條清脆口感而且有薯仔既獨特香氣上面鋪滿類似CAJUN味既微辣粉如果薯條係原味就好啦.我會毫不猶豫浸湯食!Grilled Octopus八爪魚味道有D似日式既燒汁烤得剛剛好, 一咬就開!可惜SIZE比較細, 性價比不算最高Tomato Rigatoni w/Chicken BreastLobster Stock, Basil龍蝦上湯味道好出而且同蕃茄味好夾粗管粉口感有嚼勁同埋未食過咁嫩口既雞胸肉肉質一D都唔鞋!!
尺寸係偏細, 肉同殼一樣大
就咁睇尺寸比起一般青口輸蝕
但識食一定揀新鮮法國藍青口
入口既肉特別嫩同滑, 一般既無法媲美
個湯我係完全無抵抗力, 又甜又香!!

薯條清脆口感而且有薯仔既獨特香氣
上面鋪滿類似CAJUN味既微辣粉
如果薯條係原味就好啦.我會毫不猶豫浸湯食!

Grilled Octopus
八爪魚味道有D似日式既燒汁
烤得剛剛好, 一咬就開!
可惜SIZE比較細, 性價比不算最高

Lobster Stock, Basil
龍蝦上湯味道好出而且同蕃茄味好夾
粗管粉口感有嚼勁
同埋未食過咁嫩口既雞胸肉
肉質一D都唔鞋!!

2023-11-23
2023-11-22 69 浏览
呢間野新開,見網評多人講mussels with blue cheese,本身好想試,咁岩果日冇。我就叫左egg benedic啦! Mushroom soup係手打既,食到d mushroom蓉,加埋橄欖油,好香。而egg toast煮法都好有自家風格,個特製醬同平時食開有d唔同,顏色都唔同,但好食既。同埋egg底下係parma ham,都幾特別。甜品好正,係sorbet同埋馬卡龍,好有誠意。叫lunch set再加甜品同湯,好抵食,只需加20蚊就有。不過我仲想試下呢度既西班牙油條。見呢度既野食樣樣都ok,估計油條都應該好食。見到呢度既mussels跟薯條,好特別,下次一定要來食過。
2023-11-18
2023-11-20 80 浏览
餐廳位於蘭桂坊附近,朋友晚上唔想飲酒狂歡,於是試下呢間西餐小店,在恬靜嘅環境食下野,傾下計。店面小小,裝飾簡潔。Tomato Rigatoni with chicken breast表面鋪滿了大量芝士絲,好似雪花一樣,當芝士溶化後,湯底多了一層芝士嘅香滑。長通粉配上龍蝦湯底,微辣,更能帶出鮮味。估唔到雞胸肉嫰滑唔嚡口,仲有肉汁,好味。Slowed cooked Iberico pork chop好少食到咁嫰滑嘅豬柳,完全無筋,易入口,而homemade杏脯醬更加係亮點,酸甜啱啱好,令豬柳味道更出色,有畫龍點睛嘅效果。Homemade薯蓉好滑,真係唔可以睇少呀。整個擺碟精緻,可以感受到廚師的用心。原本仲想點藍青口,可惜無貨。原來藍青口係星期一四空運到達,賣哂就無了。唯有給自己一個藉口下次再來了。

店面小小,裝飾簡潔。

。估唔到雞胸肉嫰滑唔嚡口,仲有肉汁,好味。

2023-11-14 92 浏览
朋友帶我去間新開既餐廳試試餐廳門面簡單嘅設計夠晒簡潔內裏環境亦都好乾淨,寬敞坐得舒服同朋友傾得好開心因為餐廳職員唔會比一種會趕你走既感覺☺️Lunch menu +$35有湯&沙律&甜品薯仔濃湯 好滑好creamy沙律最有驚喜!無花果乾都係第一次試😍一試就愛上,沙律菜好新鮮配上黑醋甜品🍧檸檬雪芭配馬卡龍檸檬雪芭好Fresh、馬卡龍唔會過份地甜!Tomato Rigatoni with chicken breast🔅廚師推介🔅貝殼通心粉煮得軟硬適中,係我鐘意既有咬口質感👍🏻面頭灑上滿滿既芝士碎粉,每一啖都有芝士香味🧀雞胸肉鋪滿到連貝殼通心粉都睇唔到雞胸肉嫩滑,份量又多,食得好滿足😌龍蝦汁少辣,辣得好過癮🤭Tagliatelle bolognese粗粗既意大利粉配上cream cheese啖啖都有牛肉豬肉粒😋🔎Moodie Wine & Dine (中環)📍中環和安里7號地舖
朋友帶我去間新開既餐廳試試
餐廳門面簡單嘅設計夠晒簡潔
內裏環境亦都好乾淨,寬敞坐得舒服
同朋友傾得好開心因為餐廳職員唔會比一種會趕你走既感覺☺️

Lunch menu +$35有湯&沙律&甜品
薯仔濃湯 好滑好creamy

甜品🍧檸檬雪芭配馬卡龍
檸檬雪芭好Fresh、馬卡龍唔會過份地甜!

介🔅

貝殼通心粉煮得軟硬適中,係我鐘意既有咬口質感👍🏻
面頭灑上滿滿既芝士碎粉,每一啖都有芝士香味🧀
雞胸肉鋪滿到連貝殼通心粉都睇唔到
雞胸肉嫩滑,份量又多,食得好滿足😌
龍蝦汁少辣,辣得好過癮🤭

Tagliatelle bolognese
粗粗既意大利粉配上cream cheese
啖啖都有牛肉豬肉粒😋

🔎Moodie Wine & Dine (中環)
📍中環和安里7號地舖
2023-11-14
2023-11-12 98 浏览
><一心想嚟食mussel pot點知太受歡迎賣晒 唯有下次再戰Grilled Octopus (138)Cilantro/ Garlic/ Lime/ Chili煎pan上枱 店員提醒小心熱八爪魚十分柔軟 邊位焗到香脆 入味且口感豐富Tomato Rigatoni w/ Chicken Breast (158)Lobster Stock/ Basil雞胸富彈性有肉汁 完全唔嚡口長通粉掛滿汁 少辣惹味Tagliatelle Bolognese(148)Beef/ Pork/ Celery/ Cream Cheese Sauce將闊麵撈勻 芝士喺熱氣騰騰時融化 很治癒肉醬調味較溫和 與芝士相輔相成><><><><><><><><><><Moodie Wine & Dine中環和安里7號地舖
一心想嚟食mussel pot
點知太受歡迎賣晒 唯有下次再戰
Grilled Octopus (138)
Cilantro/ Garlic/ Lime/ Chili
煎pan上枱 店員提醒小心熱
八爪魚十分柔軟 邊位焗到香脆
入味且口感豐富
Lobster Stock/ Basil
雞胸富彈性有肉汁 完全唔嚡口
長通粉掛滿汁 少辣惹味
Tagliatelle Bolognese(148)
將闊麵撈勻 芝士喺熱氣騰騰時融化 很治癒
肉醬調味較溫和 與芝士相輔相成
><><><><><><><><><><
Moodie Wine & Dine
中環和安里7號地舖
2023-11-12 60 浏览
呢間近蘭桂坊新開嘅西餐廳真係要再回頭先得!今日係放工去食dinner, 7點去到下層已經坐滿哂啦,咁就上咗閣樓,靜靜地幾好!好可惜主打嘅藍青口sold out,因為佢哋每星期2次飛機貨,所以賣哂就要等多幾日先有得食啦,咁唯有下次再試佢哋嘅藍青口啦😌食唔到藍青口,店員姐姐好nice ar,請我哋飲可樂gur一gur😆我哋叫左個Tagliatelle Volcano,係一個辣嘅大蝦意粉,估唔到係咁好食!蝦夠哂大隻,又夠哂彈牙!佢哋嘅食材真係夠新鮮!之後仲叫左個US Prime Ribeye with Chimichurri sauce!! 睇到相已經想再去食啦😍,呢個ribeye唔淨係得個肉質林,牛味都好夠呀!surprise!! 仲有個chimichurri 汁,真係大讚!另外有伴碟薯蓉同bb carrots 都係好味嘅😋最後仲有churros ar😍😍即炸即食,熱辣辣,肉桂味勁香,又香又脆,配朱古力醬,好圓滿呀
呢間近蘭桂坊新開嘅西餐廳真係要再回頭先得!

2023-11-11 52 浏览
中環一向好多美食小店,今次黎左呢間位於蘭桂芳附近嘅西餐廳,裝修呈寶藍色,別具風格Grilled Octopus新鮮鐵板燒八爪魚,師傅調味鹹度適中,口感彈牙煙韌Iberico Pork Chop慢煮3小時豬肉,食落去好嫩滑,豬肉呈嫩粉紅色狀態,再配上自家製薯蓉,口感好creamy,食到粒粒薯仔粒Tomato Rigatoni with Chicken Breast長管通粉好煙韌 吸收晒龍蝦汁嘅湯底精華 帶點微微嘅辣汁 更刺激到味蕾!雞胸肉亦好嫩滑 煎到兩邊呈金黃色 層次更豐富!師傅再放上大量即磨芝士碎 味道更提升一個層次!呢間餐廳仍屬試業階段 所以有部分甜品仍未能供應 有興趣過黎試嘅朋友要留意下啦!
Grilled Octopus
新鮮鐵板燒八爪魚,師傅調味鹹度適中,口感彈牙煙韌
Iberico Pork Chop
雞胸肉亦好嫩滑 煎到兩邊呈金黃色 層次更豐富!
師傅再放上大量即磨芝士碎 味道更提升一個層次!
2023-11-11
2023-11-09 61 浏览
Moodie Wine & Dine 地址: 中環和安里7號地舖=====================去了行大館,行返落queens road central 時沿路見到新開的餐廳,主賣是我喜歡等青口,另外有意粉。$158 法國藍青口有4個口味煮法,因menu上沒寫有多重,目測是1磅,要了blue cheese and garlic 口味, 香氣好濃郁,配落海洋感覺的青口當中,好特別。仲配炸薯條,好夠飽$138 gambas,shrimp ,mush trim ,garlic and olive oil,辣辣地惹味,落了很多香草類調味!配上法包要起吃$158 tomato riqutour wz chicken breast ,雞胸意粉,用了龍蝦湯,個湯好味到想幫佢洗碟!雞肉又嫩滑,超水準極推薦!!!open kitchen 好多,望住廚師煮陣陣香味飄出來。
Moodie Wine & Dine
地址: 中環和安里7號地舖

=====================

open kitchen 好多,望住廚師煮陣陣香味飄出來。
2023-11-09 30 浏览
約咗朋友去蘭桂坊飲酒,飲酒之前梗係要搵啲嘢食,行到去蘭桂坊上一條街,諗住去搵下有冇啲西餐食,咁啱就見到呢度開咗間新嘅舖頭,入面裝修都幾靚❤️❤️,而且仲見到條旋轉樓梯,應該有兩層添望餐單原來餐廳住打係食海鮮,入面大部分都有海鮮,無論系主食或者意粉都係,但係好可惜我哋到嘅時候太夜,入面主打嘅青口已經賣曬🥹🥹 唯有下次再嚟試佢嘅青口我哋呢次叫咗兩個意粉,分別係雞肉卡邦尼意粉, 同埋大蝦意粉。🤤🤤 佢嘅意粉軟硬程度啱啱好,而且醬汁濃厚,每條意粉都可以掛滿醬汁,首先雞肉卡邦尼意粉,佢嘅雞肉係用雞胸做嘅,但係食落一啲都唔鞋口,唔講仲以為係用雞髀做👍👍 而且佢個卡邦尼醬係有微辣,食落越開胃。而佢嘅大蝦意粉都好好食,佢嘅大蝦意粉係蒜香大蝦嚟,都係有啲微辣,但係好惹味,而且大蝦份量都多,隻隻都幾大,好新鮮🥰🥰另外我哋仲叫咗甜品,西班牙油炸鬼, 佢係啱啱炸起嘅,所以食落真係外脆內軟,夾埋朱古力醬同埋肉桂粉,呢度簡直係一流。我哋仲叫咗杯latte,飲落咖啡味都落,牛奶同咖啡比例啱啱好👍👍🤤

約了朋友吃午飯,她在中環上班,說附近開了家新餐廳,帶我去試試。👌餐廳在和安里7號,簡潔的門面,开放式厨房,两个年轻的厨师在忙前忙后。午餐選擇不算多,重质不重量,但都是我們喜歡的餐點。漂亮的小姐姐熱情招呼,送上清涼水和餐巾,告訴我們很抱歉今天沒有青口了。🤤沒關係,其他都可以。兩個人點了三個餐連兩個南瓜🎃湯,想不到小小的餐廳,竟吃到五星⭐級酒店水平的西餐,真是意外的收獲。南瓜🎃湯💥💥💥💥💥漂亮的湯碗盛滿鮮黃色濃香的南瓜🎃湯,香草和奶油調和恰好,星⭐點的油使南瓜🎃湯更滑更香。班尼迪蛋⭐⭐⭐⭐⭐只看外表就已经值回票价,两只飽滿软糯的糖心蛋,放在厚厚的煙三文鱼和法包上面,挤上軟軟的酱料,最下层是意大利醋沙律。切开糖心蛋,深黄色的蛋黄流出,蛋香浓郁,非常好吃,真的是五星⭐級烹饪。😋😋芝士肉酱宽条面🏅🏅🏅🏅🏅又一个超好吃的主菜,上好的麵條筋道,肉酱豐富,拌着芝士的濃香,吃得滿滿足足。🎉🎉🎉🎉🎉龙虾汁鸡胸肉大通粉😋😋😋😋😋真是意外的惊喜,想不到通粉都可以吃得如此高调,浓浓的龙虾汁,煮透粗大的通粉,鸡胸肉又香又软,鮮味无比, 味道鮮美堪比新鲜的雞肉。🐔🐔對食物有要求的中環上班族,這裡是充電享受的好選擇。

餐廳在和安里7號,簡潔的門面,开放式厨房,

南瓜🎃湯💥💥💥💥💥

班尼迪蛋⭐⭐⭐⭐⭐

芝士肉酱宽条面🏅🏅🏅🏅🏅

又一个超好吃的主菜,上好的麵條筋道,

肉酱豐富,拌着芝士的濃香,吃得滿滿足足。🎉🎉🎉🎉🎉

龙虾汁鸡胸肉大通粉😋😋😋😋😋

鸡胸肉又香又软,鮮味无比, 味道鮮美堪比新鲜的雞肉。🐔🐔
對食物有要求的中環上班族,這裡是充電享受的好選擇。👍👍

2023-11-08 24 浏览
行過和安里,見到上址餐廳轉了手,專打西式料理,就試一試新野,一大廚一服務員,互相配合,用心烹調,值得再encore! 主食: 🐥Blue Mussels w/ French FriesMoodie Style Housemade Garlic Oil🐥Tomato Rigatoni w/ Chicken Breast這個mussel汁真的很棒我和朋友吃完直喊着拿湯匙,想再回味一下整體味道不會太濃 突出到青口的鮮甜單叫會有點不夠喉配了落了調味粉的薯條一齊吃份外香口!推介必點Tomato Rigatoni w/ Chicken BreastChicken breast 香口滑嫩龍蝦汁作為醬汁真係無得彈濃厚 幼滑 掛汁嘅粗管麵更加突出 creamy嘅口感~作為龍蝦汁來喝我猜也未嘗不可甜品又是另一讚Earl grey ice cream x macaroon 雪糕的茶味超級濃,而且不會太甜,還有少許回甘!很清新的口味,不會膩!Macaroon 更有二款口味選,有驚喜!+$35 就有餐湯、沙律、甜品,這性價比未免太高了!

主食:
🐥Blue Mussels w/ French Fries

這個mussel汁真的很棒
我和朋友吃完直喊着拿湯匙,想再回味一下
整體味道不會太濃 突出到青口的鮮甜
單叫會有點不夠喉
配了落了調味粉的薯條一齊吃份外香口!

Chicken breast 香口滑嫩
龍蝦汁作為醬汁真係無得彈
濃厚 幼滑
掛汁嘅粗管麵更加突出 creamy嘅口感~
作為龍蝦汁來喝我猜也未嘗不可

甜品又是另一讚
雪糕的茶味超級濃,而且不會太甜,還有少許回甘!
很清新的口味,不會膩!
Macaroon 更有二款口味選,有驚喜!
+$35 就有餐湯、沙律、甜品,這性價比未免太高了!
2023-11-04 41 浏览
收工後同幾個朋友誤打誤撞試咗呢間餐廳,點咗6個菜都好高質,全部食材好新鮮,藍䒦士青口好新鮮,啲青口肉好肥美而且煮完都冇縮水,隻隻大小都同原隻差唔多,藍芝士青口嘅醬汁可以點麵包或者薯條,大家食完都覺得醬汁夾麵包係最正。最有特色係碟牛同豬,牛肉上菜就好有賣相,肉質簡直靚過A5和牛,可以揀熟啲或者係生啲,最後煮出嚟大概係medium,而且個醬汁好特別,係大廚獨家調製,食落去好開胃,伴碟嘅薯蓉都係精華,薯蓉口感好粉嫩,食完仲想再食。
2023-11-03
  • Foie  gras  toast
  • Iberico  pork chop
  • French  style  blue  mussels
呢間餐廳喺蘭桂坊附近,係新開嘅!今日同朋友放工嚟呢度食嘢!Iberico Pork Chop:份伊比利豬扒,經過慢煮!這塊豬肉,香嫩多汁,口感絕佳。它經過巧妙的調味,加上酸甜嘅果醬和烹調,擁有獨特的風味,深受人們喜愛。而且薯蓉好滑,帶來滿滿的幸福感。Tagliatelle Bolognese:充滿芝士味嘅肉醬意大利寬麵真是令人垂涎欲滴。從麵條到醬汁,牛肉和豬肉的結合,加上新鮮的Celery和奶油起司,營造出濃郁的口感和豐富的層次。而且啲芝士醬喺上邊感覺一啲都唔肥膩,越食越想食!Churros w/ Chocolate Sauce:Churros配巧克力醬!這簡直是一個絕對的美味誘惑!即叫即就好用心!炸得金黃酥脆的Churros搭配濃郁的巧克力醬,絕對是一對絕配。當你咬下這一口時,脆脆的外皮瞬間與醇厚的巧克力融為一體,帶給你舌尖上的無限滋味。簡直係必叫。
呢間餐廳喺蘭桂坊附近,係新開嘅!
今日同朋友放工嚟呢度食嘢!

Iberico Pork Chop:

份伊比利豬扒,經過慢煮!
而且薯蓉好滑,帶來滿滿的幸福感。

Tagliatelle Bolognese:

Churros w/ Chocolate Sauce:

2023-11-04 33 浏览
Moodie, wine and dineLunch set🌟Soup, salad and dessertsMain course:🌟Fresh French blue mussels🌟Tomato rigatoni with chicken breast今日同同事去食個靚lunch,聽人講馬祖附近開咗間幾唔錯嘅餐廳,咁就去試一試啦°餐廳個位置真係超級好,由Landmark行過去5分鐘都唔使,超方便。我哋叫咗兩個lunch set,各自都加咗湯、甜品同沙律,牛肝菌湯味道好濃郁,牛油果沙律就幾fresh。Main course叫咗一個藍青口同埋一個Tomato rigatoni。藍青口因為係用法國青口,個size雖然偏細,但係會好鮮美。Tomato rigatoni 比想像中有驚喜, 雞胸整得好嫩,外表有少少焦香,配埋個source 成個味道都好唔錯。最後嘅甜品係一個雪糕同埋一個Macaron, Macaron 做得好好,唔會死甜,我覺得拍得住出面賣廿幾蚊一個嘅Macaron 水準。
Moodie, wine and dine
Lunch set
🌟Soup, salad and desserts
Main course:
🌟Fresh French blue mussels

2023-10-30 86 浏览
雖然係朋友食過話好食但都有啲意外我未食過辣既意粉,呢到既蝦粉有少辣所以意外😂牛排+個綠色醬 意想不到地係夾呢兩樣野最意外下次試埋個黃油雞,好似好好食見隔離枱不過因為要訂所以食唔到會再食👍🏻
雖然係朋友食過話好食但都有啲意外
我未食過辣既意粉,呢到既蝦粉有少辣所以意外😂
牛排+個綠色醬 意想不到地係夾
呢兩樣野最意外
下次試埋個黃油雞,好似好好食見隔離枱
不過因為要訂所以食唔到
會再食👍🏻