2024-10-21
今日返工,時有份大project,想放鬆一下,就約咗老公過嚟蘭桂坊,睇吓有咩好食。行吓行吓,見到依間Moodie Wine & Dine, 很自然地被「wine and dine」這個term 吸引,覺得應該會有正嘢食,所以就選擇試吓😌以其係青口嘅當造季節,見到OpenRice篇篇食評都講青口,所以我都忍唔住問吓,啲青口喺邊度嚟話俾我聽係由法國直接空運到港,到達時仲係活生生嘅,我一聽到咁已經心心眼,諗都唔諗就諗住一定要食青口㗎啦!不過我竟然被告知其中嘅French style同埋蕃茄味已經賣斷咗,嗰刻呆一呆呆,心諗:咁快! ?所以,就抱着試一試嘅心態,叫咗個平時冇見過嘅柚子胡椒味,因為見到佢話係Japanese style,我諗應該唔會太過伏掛……哇哇哇!法國藍青口超好食!超級新鮮及鮮甜,果然冇介紹錯!這兒的藍青口和其他出面食到嘅藍青口不同, size適中,最緊要嘅係同我以前喺瑞士食嘅差唔多,都係好新鮮&好鮮甜!😋而且份量亦不少,有超級大嘅驚喜!還有那個柚子胡椒味(Japan style),真係好好味,用個湯嚟點薯格,簡直一流!三重芝士肉醬意粉,個人覺得肉醬有點兒乾,不過芝士非常出色,
三重芝士肉醬意粉,個人覺得肉醬有點兒乾,不過芝士非常出色,尤其是那一片片的芝士片,味道好出!超級加分!
最後令我整餐感覺非常滿意的便是那個甜品,是這間餐廳特製的Tiramisu ice cream ball🥰 有咖啡啫喱果凍在朱古力底下,每一啖都有唔同嘅質感。超正!
兩個人夾埋,計埋+1 , $500有找,超值!(超級飽),這間餐廳絕對可以&值得encore. 😌