Out of many cafes in Mongkok, Moonlight Destiny is one I would definitely go back again. We came to the cafe for a birthday party on a Saturday night, even we had 10+ people the place still felt pretty spacious and cozy. The cafe owner tried her best to accomodate, not only party snacks and drinks were good, its main dishes were surprisingly delicious. My penne with seafood was cooked just right, really up to top restaurant quality.Moonlight Desitny is perfect for party hosting, and yet also a n

Moonlight Desitny is perfect for party hosting, and yet also a nice spot for a cup of coffee in one lazy afternoon.
2015-11-21
庆祝纪念
生日
  • Penne with seafood
  • chicken caesar salad
  • Deep fried pumpkin cake
2015-09-02 987 浏览
老闆真係好比心機做好啲細節,啲野食又好好味,野飲又好味,唔係其他cafe咁求其整啲野黎hea你,十個讚,連個menu都好有心機有間咁既cafe真係好難得,就算唔關美戰事,我都決定之後都上黎呢度,真心大愛
2015-08-29
蜜糖雞翼
咖哩雞扒飯
鮮奶綠茶
小食拼盆
茄汁腸仔煙肉意粉
5月底的時候去過, 那時候試業緊, 未開openrcice, 而家終於開o左, 可以寫番啦!!某個星期六落大雨, 又約o左要出o黎整o野, 匆忙狼狽下同朋友去o左一幢好多cafe的大廈, 總會有一間o岩心水! 因為冇乜idea, 睇水牌見到呢個名同logo好吸引 (個人很喜歡月亮星星之類的東西), 就拉o左朋友一齊上去!上到去冇人, 門口貼住試業中, 都有少少驚會中伏! 窗邊有一排星星燈o係度閃, 然後竟然俾我發現o左有一排美少女戰士的公仔!!! *v* TV仲播緊美少女的歌!!  即刻唔理三七二十一衝o左入去尖叫了!! 咁朋友只好跟住入o黎~ 哈哈!呢set美少女我屋企都有呀! 問o左, 可以任影!! 排出o黎好靚! 好正呀!!  已經冇乜心情理究竟食物等等o岩唔o岩食! 哈哈! 朋友係咁叫我揀o左食乜先去睇, o野食方面只有pasta、幾款小食咁, 應該係試業中, 所以選擇唔多! 有4款pasta整o左做lunch, $60包o野飲, 都ok! 本來想叫煙三文魚意粉, 但lunch set沒有, lunch唔想咁貴, 所以就點另一個蜆肉意粉, 轉長通粉唔洗加錢, 就轉了長通粉~ g
 已經冇乜心情理究竟食物等等o岩唔o岩食! 哈哈! 朋友係咁叫我揀o左食乜先去睇, o野食方面只有pasta、幾款小食咁, 應該係試業中, 所以選擇唔多! 有4款pasta整o左做lunch, $60包o野飲, 都ok! 本來想叫煙三文魚意粉, 但lunch set沒有, lunch唔想咁貴, 所以就點另一個蜆肉意粉, 轉長通粉唔洗加錢, 就轉了長通粉~ good! 朋友不喜歡白汁, 就點了雞肉茄汁意粉~
奇異果梳打
o野飲先出, 我點了奇異果梳打, 朋友點了凍榛子朱古力~ 奇異果梳打唔會好甜, 仲有粒粒奇異果的核在! 好fresh好好味!! 但自己大頭蝦唔記得叫少冰, 所以冰比較多!
朋友的榛子朱古力上面係奶泡的東西, 唔係cream有o的失望, 不過上面有用朱古力醬畫花, 都好靚! (但朋友仔太手快搞爛o左, 所以冇影........) 朋友話好勁榛子味, 正! 但榛子醬可能重手O左, 甜O左少少~
(這個提一下, 因為我們都點冷飲, 所以坐o左一陣就好多水珠凝固在杯外, 然後弄濕桌面, 對於我們做勞作的有點影響喔!
蜆肉忌廉長通粉
cafe得2個人, 出o野都ok快啦~ 我o地傾o左15分鐘左右就有得食~ 蜆肉長通粉份量比想像中多! 以前去過o的cafe, 都係得一小盤咁! 呢個簡直係巨大版! 上面有紅蘿蔔星星
, 好可愛!!!
初初會以為係煮好一大pat白汁同蜆肉, 加o係pasta上面, 又唔係喎! 好似日式pasta咁撈勻o黎煮的! 味道不錯, 長通粉煮得剛剛好, 唔會一叉就爛! 眼前好多蜆肉在pasta上面, 而成個汁都好有蜆的鮮味, 但就多o左好多我唔食的三色椒, 要我逐一挑出來! 個人覺得個汁可以多o的, 就會更吸引!
雞肉茄汁意粉
朋友的雞肉茄汁意粉賣相差不多, 不過就係用不同的菇代替蘑菇, 同埋紅色~ 所以視覺上更多顏色! 雞肉都ok多, 而且唔會太老~ 汁不像是茄汁, 有好多蕃茄粒粒, 朋友話好香蕃茄味, 而且個蕃茄汁比較杰身, 可以包住o的意粉, 所以條條意粉都好好味! 不過pasta份量同樣好多, 雖然好味, 但2個女仔都食唔晒!
北海道牛奶布甸
食完先發現可以加溫泉蛋同布甸! 可惜!
意粉食晒加唔到溫泉蛋, 但甜品係有另一個肚的, 朋友好想食北海道牛奶布甸 (加$5), 本人不太好牛奶味的東西, 就問有冇朱古力味, 店員話冇, 不過可以加朱古力醬在布甸上面! 哈哈! 都好! 本來以為係一個個奶樽咁, 原來係布甸杯! ok啦~ $5 o者~ 上面用朱古力醬畫o左粒星星, 幾得意! 布甸好滑但好重奶味! 我麻麻地咁勁奶味的o野, 朋友勁鍾意, 所以我食o左兩啖就俾埋朋友食~ 哈哈!
cafe都係沙發位, 好舒服!
但同枱的高度有少少距離, 食o野同做o野的時候感覺比較高, 要坐直先ok~
雖然落大雨唔算勁熱, 但o係街行上o黎都興興地, 冷氣初初覺得唔太夠 (可能因為開住門?), 但坐坐下係ok的, 應該係開o左環保溫度, 我們由1點幾坐到5點幾, 坐o左幾個鐘都唔會熱或者凍得滯~ lunch都係60蚊再加一, hea係一流!

走的時候, 店員可能見我好鍾意美少女, 所以話遲o的會有多o的星星裝飾同主題的甜品, 可以留意佢o地fb的更新! 好! 為o左美少女, 搵日再o黎! (誤)
题外话/补充资料: 寫呢篇o野的時候已經過o左個幾月 (因為去完想寫的時候o係openrice搵唔到), 唔知而家出o左甜品未? 好期待! (但仲未搵到時間可以再去! ><)
2015-05-23
奇異果梳打
蜆肉忌廉長通粉
雞肉茄汁意粉
北海道牛奶布甸
  • 蜆肉長通粉
  • 榛子朱古力
2015-06-23 984 浏览
這家樓上cafe 以藍色為主, 淺藍的牆加上深藍色的天花板, 都是天空的顏色。店內有許多窗子, 以星星和城市圖案作點綴。天花板也掛上許多星星, 感覺很浪漫。有透明層架擺放著許多美少女戰士模型, 估計店主是個美戰迷吧。 還有節奏輕快的MV在播放著, 氣氛有一點懷舊又夢幻。全店都是咕梳化位, 坐下了就不大願意起身......點了芝士煙肉什菌長通粉, 是偏向日式洋食的風格的那種pasta, 賣相精緻,有星星形的紅蘿蔔片作點綴, 調味濃淡適中, 很適合不太重口味的香港人。 份量比一般cafe 多一些, 但可能因為比較少油, 整個吃完也不會太膩。 咖啡是hazelnut latte, 這裡的咖啡本身不算苦, 加了hazel nut 味道很夾。我特別欣賞以朱古力醬在奶泡上畫出花樣, 看得出barista的心思。整體感覺環境舒適,食物製作用心,比一般樓上cafe 足料和好吃。 雖沒有華麗的裝修, 但看到店主很有心機地去營造统一的風格。我們去的時候還在試業中, 有海報寫著裝飾和菜式還會增加, 那就下次再去看看有什麼驚喜吧~

芝士煙肉什菌長通粉
Hazel Nut 鮮奶咖啡
也有花茶供應, 非常漂亮
题外话/补充资料: 大厦的入口比較難找,在橫巷, 橫巷對面有家日船小丸子
2015-06-21
芝士煙肉什菌長通粉