2020-09-08 192 浏览
今日約了在觀塘工作的朋友吃午飯,當然由地膽帶路食好西啦!餐廳位於鴻圖道轉角位,非常易找,餐廳空間也很大,我和朋友優閒地從窗口位,看著人來人往急速步伐,感覺特別寫意。食物種類很多,主打牛扒和漢堡紐西蘭肉眼扒五成熟味道 - 香濃、肉味濃而鮮肉質 - 嫩滑、好口感、五成熟賣相 - 有氣勢自家製牛肉漢堡好吃的漢堡關鍵在於牛肉的脂肪多寡, 脂肪太少會變得又乾又硬, 脂肪太多又會吃得油膩。 但這自家製漢堡非常厚實,但又非常 Juicy. 一口一口肉汁必出來。而麵包也特別軟身,夾著肉汁很適合炎炎夏日, 打開menu太多飲品選擇 最後揀咗呢杯 chocolate factory 一上檯出,立刻惹起旁邊幾枱嘅 艷羨目光,又真係很吸晴。朱古力味很濃, 加埋上面嘅cream 真是完美嘅配搭 , 但一定要攪勻先可以飲,因為朱古力在底部。最後, 店員還送上甜品給我們品嘗。
今日約了在觀塘工作的朋友吃午飯,當然由地膽帶路食好西啦!

食物種類很多,主打牛扒和漢堡

紐西蘭肉眼扒五成熟
味道 - 香濃、肉味濃而鮮
肉質 - 嫩滑、好口感、五成熟
賣相 - 有氣勢

自家製牛肉漢堡

一上檯出,立刻惹起旁邊幾枱嘅 艷羨目光,又真係很吸晴。

最後, 店員還送上甜品給我們品嘗。

2020-09-07 171 浏览
今日觀塘收工見到這間Moreish Malt Rest & Bar有外賣自取75折,更有外賣再看看Menu,除了招牌菜吸引外,更可以點支酒同老婆飲翻两杯在家慢慢嘆。餐廳很有心,還附有口罩套添,真貼心。Signature Combo招牌套餐 $178Appetizer三選一脆炸芝士薯波 配 鹹蛋黃醬芝士薯波金黃香脆,配上鹹蛋黃醬更夾。Altozano Sauvignon Blanc BTL $148白酒香醇易入口。Main二選一爆棚手撕豬肉熱狗+$58加配 墨西哥芝士雞肉洋蔥饀餅看見這個招牌爆棚手撕豬肉熱狗,不能不試,饀料爆滿紫椰菜和手撒豬肉,熱狗腸脆皮味香濃,份量十足。墨西哥芝士雞肉洋蔥饀餅附有三款醬汁,三款醬各有特色。Grilled Ox Tongue $88最有驚喜是這道牛舌,十分厚身、夠腍又入味,蘸上特調醬汁更美味。

餐廳很有心,還附有口罩套添,真貼心。

Signature Combo招牌套餐 $178
Appetizer三選一

脆炸芝士薯波 配 鹹蛋黃醬
芝士薯波金黃香脆,配上鹹蛋黃醬更夾。
白酒香醇易入口。
Main二選一

爆棚手撕豬肉熱狗

+$58加配 墨西哥芝士雞肉洋蔥饀餅
墨西哥芝士雞肉洋蔥饀餅附有三款醬汁,三款醬各有特色。

Grilled Ox Tongue $88

2020-09-07 127 浏览
今日同朋友去完觀塘apm行街 於是就去咗後面工業區度搵嘢食 見到地舖嘅呢間 moreish& malt 幾多人食緊 於是就入去食下啦 入面餐廳座位幾寬敞 而且用上美式風格去裝修 成個感覺好舒服 採光好好午市嘅一人雙拼套餐價錢相宜蟹肉牛油果三文魚子脆餅 三文魚子晶瑩剔透 非常新鮮 牛油果連埋沙律醬同蟹肉 口感十足燒紐西蘭肉眼扒 牛扒份量唔大 不過勝在 生熟度適中 牛肉味濃 仲有沙律同埋薯條墨西哥芝士洋蔥餡餅 超級惹味 入面充滿雞肉同芝士 點埋特製嘅sour cream同牛油果醬 超正肉汁芝士醬薯條 薯條份量幾大 上面鋪滿可以拉芝嘅芝士醬 十分吸引BellinisSake sunrise

午市嘅一人雙拼套餐價錢相宜

Bellinis
Sake sunrise

2020-09-05 2608 浏览
最近疫情反彈下政府強推一系列防疫措施,更甚至魯莽地全日禁止餐廳堂食,雖然最後迅速改回禁止晚上堂食,但對飲食業的打擊依然無遠弗屆。不少餐廳更推出眾多優惠吸客,而在能力許可的情況下,外賣算是對餐廳的小小支持。Moreish & Malt除了推出外賣自取75折及速遞8折外,速遞服務更提供至全港地區,所以雖然我並非住在紅磡及觀塘都有機會一試。不過因為運送時間較長,食物質素有所影響實在無可厚非,建議點選漢堡及餡餅等翻熱後影響較少的食物。墨西哥玉米片 ($78)玉米片上淋上酸忌廉、牛油果醬及番茄莎莎三款自家製醬料,味道屬預期之內,但就令部分玉米片已經浸軟,個人建議醬料可以分開供客人自行加上。墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅 ($78)餅皮烘得微脆,餡料豐富並充滿芝士及番茄醬,加上酸忌廉更加匹配。脆炸芝士薯波配鹹蛋黃醬 ($88)薯波雖然已經放涼但保持香脆,不過芝士味道淡薄,而鹹蛋黃醬更是油水分離。經典自家製牛肉漢堡 ($148)包身塗上牛油烘至外酥內軟,另外再加配雙重芝士($12)、煎蛋($12)及蘑菇($15),當中煎蛋及蘑菇則以膠碗分開送上,蘑菇並非想像中的大啡菇而是炒菇碎,香氣欠奉,不過漢堡厚實之餘肉

墨西哥玉米片 ($78)
墨西哥玉米片

墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅 ($78)
墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅

脆炸芝士薯波配鹹蛋黃醬 ($88)
脆炸芝士薯波配鹹蛋黃醬

經典自家製牛肉漢堡 ($148)
經典自家製牛肉漢堡
包身塗上牛油烘至外酥內軟,另外再加配雙重芝士($12)、煎蛋($12)及蘑菇($15),當中煎蛋及蘑菇則以膠碗分開送上,蘑菇並非想像中的大啡菇而是炒菇碎,香氣欠奉,不過漢堡厚實之餘肉味十足。

煙燻意大利風乾肉卡邦尼意粉 ($128)
欣賞這裡的卡邦尼意粉並非如坊間一樣加入忌廉製成的白汁意粉,口味正宗,加入煙肉、洋蔥、蛋黃及巴馬臣芝士拌炒而成,可惜意粉送到時已經放涼令醬汁吸乾。

抹茶麻糬批 ($78)
雖然撻底塗上一層朱古力,但部分抹茶撻皮已經受潮,稱不上相當鬆脆,反而朱古力層令口感過於堅硬。抹茶忌廉與黑芝麻忌廉中間有一件裹上芝麻粉的鮮奶麻糬,口感軟糯,底層亦有加上抹茶海綿蛋糕,不過質感濕軟,而抹茶忌廉與蛋糕的抹茶濃度均偏低,以甜味為重,但整體配搭豐富。
外卖送餐
墨西哥芝士雞肉洋蔥餡餅
2020-09-05 2082 浏览
之前聽在觀塘工作的朋友推薦這間Moreish Malt Rest & Bar,今日就專程來吃個午餐,然後再去海旁散散步慢享一天假期。餐廳雖然在工場區,但地舖位置方便,內裡空間又寬躺,加上一些工業風的裝修和開陽的落地玻璃,感覺悠閒又寫意。星期六中午來到剛好有Weekend Brunch(12-5pm) ,點了其中兩款,另外在散點了一款小食。《班尼迪蛋配風乾火腿、牛油果 $88》班尼迪蛋的蛋黃濃郁,流心滑溜,配以parma ham增加咸香和口感,麵包暖身鬆軟,配以蛋黃味較重的荷蘭醬,味道不俗。《經典自家製牛肉漢堡 $148》+$12 雙重芝士+$12 煎蛋吃burger不一定要去專門店, Moreish Malt這款burger亦值得推介。這款經典自家製牛肉漢堡用上澳洲及美國兩款牛肉,再加入洋蔥碎粒用人手打成肉餅,煎香後特別juicy又加上洋蔥的甜,已經很不錯。張相增加視覺及味覺享受,加上雙重芝士和煎蛋會是一個很不錯的選擇。《蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 $98》(散點) 蟹肉混牛油果味道鮮甜又滑溜,再加上三文魚籽的微微鮮鹹香,口感很fresh,配以脆餅更有口感。《Cappuccino $42》

《班尼迪蛋配風乾火腿、牛油果 $88》

《經典自家製牛肉漢堡 $148》
+$12 雙重芝士
+$12 煎蛋

《蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 $98》(散點)

《Cappuccino $42》
《Ice Mocha $48》

餐廳整體來說性價比高,還在做咖啡買一送一優惠呢!
2020-09-03 1796 浏览
食過晚餐,覺得佢嘅性價比都幾高!難得同男朋友今日去觀塘拍拖,一於帶佢嚟呢度試吓鍾意食牛嘅男朋友一定唔會揀食牛扒,比起晚上食,晏晝食牛扒嘅價錢更加抵燒紐西蘭肉眼扒$138 ,呢個價錢真係比晚上食抵食!望落去覺得酒油感十足,切落去牛扒真係有五成熟,火候控制得好好,鮮嫩嘅血紅色望落去賣相相當唔錯,肉眼扒肉質比較嫩,入口大有牛香味,雖然旁邊有醬汁,不過個人覺得牛香味已經好,沾上會蓋過牛油香味,所以單食味道更加好😽每次令我有選擇困難症一定係揀漢堡包定意粉,今次一心一意揀咗佢哋嘅經典自家製牛肉漢堡$148 ,如果覺得唔夠喉嘅可以另外再加配雙重芝士,蘑菇,煙肉,煎蛋等等嘅食材,不過應該只有男士先會加配吧?🤣🤣🤣因為加埋薯條同飲品其實份量已經好足夠自家製漢堡扒以手打牛肉作招徠,食落去比起出邊嘅機制漢堡扒口感更加正!切落去漢堡扒充滿肉汁,食起上嚟嘅時候的滴成手都係😂😂😂 食起上嚟有啲呢Hea,除此之外更有芝士,蕃茄片同生菜,減低漢堡油膩感,食美式漢堡最重要嘅一定係旁邊嘅酸瓜,都可以減低油膩感。牛扒同漢堡都有薯條做配菜,薯條熱辣辣,外脆內軟,相當惹味☺️飲品方面叫咗呢杯Chocolate Factory,因

因為加埋薯條同飲品其實份量已經好足夠

飲品方面叫咗呢杯Chocolate Factory,因為係特飲關係所以冇得加配,朱古力嘅味道都幾重,不過始終係美式朱古力產品,所以甜度有點高,如果冇咁甜相對會吸引啲❤️

整體方面嘢食係幾高質素,好明顯食得出嘢食有用心製作,性價比幾高!

• Moreish牛肉漢堡
  • 美國肉眼扒
2020-09-03 109 浏览
雖然堂食放寬左時間,但我今次都係揀外賣自取,因為近返家呢!Moreish & Malt 有小食、主菜、pasta及各款酒精飲品。啤酒最佳partner: buffalo wings! ($78)拎到返家難免有少少倒汗水,不過味道都仲keep到,香辣惹味。Bone in Pork Chop ($248) 日本有骨豬鞍有肉味有香味!大蝦碎蝦乾白酒汁扁麵($138)充滿白酒香味,又夠飽肚。佐酒小食:薯條!HK beer: white lager + amber ale!
雖然堂食放寬左時間,但我今次都係揀外賣自取,因為近返家呢!

大蝦碎蝦乾白酒汁扁麵($138)充滿白酒香味,又夠飽肚。

佐酒小食:薯條!

外卖自取
2020-09-02 153 浏览
今日同男朋友見星期日放下假疫情又開始好轉所以我哋就出街行吓男朋友就帶我嚟呢度食首先我同男朋友就每人叫咗一杯嘢飲佢叫咗chocolate factory 佢話甜度啱啱好有好濃郁嘅朱古力味而我就叫咗一杯arctic peach係我最鍾意嘅桃味! 呢個非常之好飲好有夏日清新嘅感覺之後我哋就叫咗個蟹肉三文魚子脆餅蟹肉有好多 配埋三文魚子都幾夾之後我哋就叫咗個明太子意粉入面有少少秋葵 好少見餐廳會咁樣落不過估唔到都幾夾 之後我哋仲叫咗個肉眼扒 叫咗五成熟 我覺得佢生熟嘅程度啱啱好所以非常之juicy
今日同男朋友見星期日放下假

之後我哋仲叫咗個肉眼扒
叫咗五成熟 我覺得佢生熟嘅程度啱啱好
所以非常之juicy
2020-09-01 155 浏览
自疫情以來,已減少和朋友外出吃飯~趁著最近有回落趨勢,特意約了朋友吃個brunch~Grilled N.Z Ribeye牛扒很大塊,表面上還有很漂亮得坑紋,很吸引~五成熟剛剛好,肉味也頗濃郁。MM Classic Cheese Burger+$15 蘑菇漢堡沒有想像中大分量,而且蘑菇原來是分開上碟,沒有加到漢堡包中,有點小失望。但麵包有塗牛油烘到微脆,牛肉漢堡扒也有肉味,整體OK的。炸芝士薯蓉 配鹹蛋黃醬芝士薯蓉炸得香脆,但芝士味不太突出,鹹蛋黃醬也不濃郁,所以整體不會ebu,但重口味人士如我就希望可以邪惡一些!Brunch包括飲品,我們都叫了凍檸茶~再加了一份甜品Apple Crumble Cheesecake~甜品賣相很漂亮,分量也十分多!cheesecake都有兩大塊,幸好不算漏,配上玉桂蘋果,很夾,不錯吃~

Grilled N.Z Ribeye

MM Classic Cheese Burger
+$15 蘑菇

但麵包有塗牛油烘到微脆,牛肉漢堡扒也有肉味,整體OK的。

炸芝士薯蓉 配鹹蛋黃醬

Brunch包括飲品,我們都叫了凍檸茶~

2020-09-01 112 浏览
觀塘區工廈多隱世餐廳不過因為懶的關係一般都會選近Apm的餐廳今天走到郵政局一帶 發現Tiffany blue顏色招牌的西餐6點堂食限制前吃個早晚餐吧餐廳是Bar & resturant設計也走工業風餐牌選擇不算很多平日下午4時多還有1人或4人套餐遠遠看到門口的海報宣傳招牌安格斯漢堡心想是必試吧小食的選擇反而很吸引對芝士薯波及水牛雞翼都很有興趣2人各點了1人套餐套餐已包括小食, 主菜以及咖啡茶或soda食肉獸點的都是牛2款小食:蟹肉牛油果三文魚脆餅脆炸芝士薯波鹹蛋黃醬2款主菜:燒紐西蘭肉眼扒經典自家製牛肉漢堡2款飲品:sake sunrise Ginger ale水牛雞翼實在太吸引我們點了小份6隻先來飲品Sake sunrise是漂亮的彩虹漸層sake base味道甘口 該說是味不太濃比較重菠蘿汁味道不過外面炎炎夏日已覺得一口舒暢Ginger ale也有另外用杯送上一點都不怠慢小食長這樣脆餅上是三文魚牛油果他他搭上脆脆蝦餅底作為前菜很開胃另外是薯波以前很喜歡pizzabox的薯波不過已很耐沒吃過芝士薯波只有3粒不太夠呢🤤主菜也很快上檯先來肉眼扒 配搭薯條 價錢很公道雖然下單時沒有問及生熟
觀塘區工廈多隱世餐廳

心想是必試吧

小食的選擇反而很吸引
對芝士薯波及水牛雞翼都很有興趣

2人各點了1人套餐
套餐已包括小食, 主菜以及咖啡茶或soda
食肉獸點的都是牛

覺得自己來吃或外賣都很可以
非常推薦❤
  • Moreish牛肉漢堡
2020-08-31 92 浏览
午市有套餐揀咗一人雙拼組合。小食揀咗蟹肉牛油果三文魚子脆餅 。呢個好食!蟹肉夠多,牛油果夠清新;然後仲有三文魚子點綴。脆餅夠脆,做小食真係唔錯。加$38要餐湯,係番茄湯。蕃茄味夠香濃,但係又唔會太酸。調得剛剛好 ,而且仲有麵包,有香草味都幾好食。主菜揀咗紐西蘭肉眼扒,牛扒都好好食!煎得啱啱好,有grill過嘅味道。有牛香,肉質唔錯。另外想叫咗個手撕豬肉熱狗🌭️呢個有驚喜,入邊充滿手撕豬肉,啲肉唔會鞋;而且仲有熱狗腸,入面仲有酸菜調味。真係必叫!仲配有薯條幾香脆!飲品叫左Aperol Spritz,酸酸甜甜幾好飲。另外叫咗朱古力咖啡,咖啡味好香,我推介咖啡!

飲品叫左Aperol Spritz,酸酸甜甜幾好飲。
另外叫咗朱古力咖啡,咖啡味好香,我推介咖啡!

2020-08-31 93 浏览
上星期朋友生日去了位於觀塘既Moreish & Malt買外賣食,因為朋友較喜歡食美式既食物,所以特意幫襯。牛肝菌忌廉意大利粒粉米 $158:牛肝菌既味道極香口,一打開紙盒就有陣陣既牛肝菌香味。意大利粒粉米口感好得意,吾會過硬過林啊!牛肝菌加上忌廉令整個味道好夾,食起黎夠晒creamy又吾會太過漏口!爆棚手撕豬肉熱狗 $128:必叫的熱狗!大量既手撕豬肉味道好入味,再加上紫色既菜令口感增加爽口既口感,酸酸甜甜愈食愈開胃啊!熱狗中既大腸吾會太咸,配合軟熟既熱狗麵包,整體味道真系好夾好抵食啊!經典自家制牛肉漢堡 $148(加雙重芝士 $12):牛肉漢堡中既牛肉好有厚度,絕對吾系普遍漢堡扒啊,牛味香口又吾油膩。當中更配有蕃茄,生菜,芝士及醬汁一同食用,口感好夾又吾乾;就算系外賣也沒有影響漢堡包變林會吾好食。焗芝士通心粉 $45:通心粉細細碗,當中有少許拉司效果。由於系焗既關係,通心粉會較乾;但吾會太硬,味道則為淡一點。餐廳貼心地提供多款飲品比吾同既食客享用,包括酒類,汽水,茶類等。Apple tea $38,Peach tea $38,Sprite $15,Coke Zero $15,Hoe

餐廳貼心地提供多款飲品比吾同既食客享用,包括酒類,汽水,茶類等。Apple tea $38,Peach tea $38,Sprite $15,Coke Zero $15,Hoegaarden $20-價錢吾會太高啊!
2020-08-31 1463 浏览
星期六約了朋友去我經常食飯的餐廳,觀塘鴻圖道48號地下的Moreish & Malt, 因為在觀塘區上班, 所以早午晚都有食過這間西餐廳。 每次必點這裏的Cheese Burger $148, 然後今次試下All Day Breakfast $98、Crabmeat Tostada $82, 飲品有Chocolate Factory $68 和 Moreish Punch $108。Crabmeat Tostada~ 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅, 蟹肉拼牛油果口感好creamy, 再配上美味的三文魚籽, 脆卜卜的餅, 口感豐富。All Day Breakfast~ 全日早餐有煙肉、炒蛋、豬肉腸、什菌、脆薯格、蕃茄、焗豆和多士, 最喜歡大大條的豬肉腸, 脆皮的口感, 再加上啖啖肉,好食! 煙肉煎得很香, 感覺又不算太膩。Cheese Burger ~ 經典自家製牛肉漢堡,牛肉要medium, 做得剛剛好保留肉汁, 還有薯條和酸瓜, 份量很多的。Chocolate Factory~濃濃的朱古力味, 面層有軟綿綿的忌廉, 喜歡飲朱古力的要試下。Moreish Punch~ Vodka、Soda和

All Day Breakfast

Cheese Burger

Chocolate Factory

Moreish Punch~ Vodka、Soda和新鮮生果調教出來, 賣相鮮豔, 夏日之選。

Moreish Punch

Moreish & Malt 是一間食極都唔會悶的西餐廳, 喜歡餐廳座位舒適, 放工約埋三五知己一齊來傾偈、飲酒和食晚飯, 真是一個不錯的地方。

All Day Breakfast
Cheese Burger
Chocolate Factory
  • ChocolateFactory
  • CheeseBurger
  • AllDayBreakfast
  • CrabmeatTostada
見到外賣有75拆,幾抵食!睇完外賣Menu,叫咗燒美國安格斯肉眼扒、大啡菇菠菜沙律、水牛城雞翼同埋炸薯條。大飛菇菠菜沙律抵讚,好多配料,色彩好靚,味道好夾!除咗有大啡菇切片,仲有雜菜沙律、石榴籽同埋香軟芝士粒。大啡菇菇味非常濃郁、多汁!👍🏻👍🏻日式油醋沙律汁,味道清新,越食越開胃。安格斯肉眼扒,叫咗七成熟。外賣到屋企大概半個鐘,切開牛扒,入邊仲粉粉嫩嫩👍🏻牛味濃郁、多汁!邪惡小食,炸薯條配茄汁,例牌攞嚟送牛扒!嘢飲方面,叫咗Earl Grey, 好香濃茶味,飲完可以再自己加熱水泡,仲有味道。Vodka + Soda+ Fresh lime juice, 味道特別,首先試到酒味,吞落喉嚨會感覺到啲汽泡。
見到外賣有75拆,幾抵食!

大飛菇菠菜沙律抵讚,好多配料,色彩好靚,味道好夾!

安格斯肉眼扒,叫咗七成熟。
邪惡小食,炸薯條配茄汁,例牌攞嚟送牛扒!

餐廳分左兩個區域,Moreish係一個舒適用餐環境,而Malt係就係酒吧區,假日去仲有weekend Brunch,最平$88就有交易🤣同埋12點開始就有Happy Hour,呢到有多款啤酒、葡萄酒、手調雞尾酒和小食,淨係粗薯條都有 4 種口味,原味、印度辣香料風味、肉汁芝士醬和黑松露薯條,讓人吃不停口👍🏻------1. 燒紐西蘭肉眼扒加薯條 $138 7.5/10炭燒味好突出,仲有牛扒上既網紋,已經令人食指大動🤤叫左五成熟,燒得岩好且兩面都煎香,肉味濃郁同埋肉汁都多,不過油脂感唔太重同埋有少少筋,如果肉質再柔嫩一點會更好2. 明太子蟹肉意粉 $158 7/10呢個意粉份量絕對對得住個價錢,因為真係好多🤪食落好creamy,基本上每啖都有露荀粒,不過蟹肉同明太子就偏少,不過忌廉汁好濃稠,食到一半就好飽🙈3. 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 $98 9/10蟹肉跟牛油果其實都係絕配🥰今次再加埋三文魚籽,口感同味道再豐富一點,餅底好脆,配料鹹香味突出,整體好好食4. Chocolate factory $68 叫左杯非常邪惡既朱古力特飲,有wafer, cream, milk, chocolat

------
1. 燒紐西蘭肉眼扒加薯條 $138 7.5/10
燒紐西蘭肉眼扒加薯條

2. 明太子蟹肉意粉 $158 7/10
明太子蟹肉意粉

3. 蟹肉牛油果三文魚籽脆餅 $98 9/10
蟹肉牛油果三文魚籽脆餅

4. Chocolate factory $68
叫左杯非常邪惡既朱古力特飲,有wafer, cream, milk, chocolate syrup,飲既時間會食到少少wafer,好似脆脆咁,奶味濃過朱古力,唔會好甜,幾好味😋
Chocolate factory

5. Blueberry squash $68
有自家製藍莓醬、橙、檸檬同雪碧,之前都有擔心會唔會好藥水味,但完全冇😌仲有原粒藍莓,好甜,不錯
Blueberry squash

6. Dessert $42 7/10
原本想叫特色小食,但店員話依家暫時得雲喱拿雪糕,有點可惜,叫左一杯黎試下,上面加左士多啤梨醬,鋪上少許草莓同藍莓,仲有開心果碎😋不過雪糕溶得好快,要快點食
精選雪糕
2020-08-30