2012-02-09 48 浏览
今日返工好大壓力, 食LUNCH想要輕鬆返一下!! 去CB食街食下都係唔錯既選擇,, 諗諗下自己其實都好耐冇食過扒了, 咁岩食街有就去食下啦!!一個人食叫左個 dry age 食, 都幾寫意的! 肉味好濃而且油花好夠, D牛肉真係溶係個口裡面的! D WAITER 俾左D SAUCE我點牛食, 我叫佢地可以收返D醬, 因為本身我係中2食牛既原味多D, WAITER 知道左之後就好友善咁向我推介左幾隻點牛既鹽, 有白色、黃色同埋綠色, 聽佢介紹佢地分別係岩鹽、綠茶鹽同埋咖哩鹽, 好奇之下我試一試啦, 點知又幾OK啊, 因為ZD鹽唔會遮住牛既味道, 反而仲突出左個牛味! 真係唔錯, 我下次識得點食了仲要提一提既就係佢個湯超濃!!!!!! 真係飲到一粒粒菇係裡面, 完全覺得細細碗好似已經等如人地一大碗咁!!!今日成功忙裡偷閒了, I will be back!!!!! YAYYYYY

不妨試試點鹽一齊食
濃到不行!!!!!!!!!
不妨試試點鹽一齊食
濃到不行!!!!!!!!!
2012-01-27 30 浏览
昨天跟朋友子們吃牛扒大餐, 其實我們每次吃完大餐也會有一個負責打當天的食評, 而這一次就由我負責了。在這次的晚餐當中, 大家最滿意的就是這個DRY AGE 牛扒!! 我們要medium rare, 廚師真的沒有煮得過熟, 而且經DRY AGE處理的牛扒牛味真的特別濃而且口感也軟軟的, 跟吃平價餐廳時那些因為下了鬆肉粉而變腍的牛扒不同! 支持!!!!這個400日穀飼和牛也值得一試的, 它的油花分布均勻, 而且完全吃不到酥味, 真的很想知道穀飼和牛也能有這種效果嗎我還點了一個牛肩脊, 幾近全無肥膏, 入口最具嚼勁, 吃時不必蘸任何醬料, 更可嘗其真味。不得不提的是這間餐廳還用了專門食用牛扒的牛扒刀, 聽 waiter 說他們用的是法國品牌Laguiole的牛扒刀, 用的時候確實能感覺到它有別於一般別的牛扒刀, 刀柄由牛骨或木製成, 充滿藝術感的外形, 讓我感覺非常尊貴, 友人更想買向餐廳買牛扒刀呢 。

最好吃
點醬汁更好吃
爽口!!

最好吃
點醬汁更好吃
爽口!!
2012-01-14 15 浏览
新既一年開始, 想同女朋友2個食下牛扒, 就帶左佢黎 Mr. Steak Grill啦!!本身我地晏起身, 又趕住出黎見面, 所以食左個包咋都係, 係咁肚餓既情況之下, 我地叫左一個叫「烤1公斤珍寶400天穀飼帶骨肉眼扒」黎食!!烤一公斤真係名不虛傳囉!! 超級夠份量,, 我諗我叫多幾個朋友黎食先至可以食得哂!!!!!!講返呢個肉眼扒先, 雖然佢咁大份, 但係都唔會話整得好老, 因為你通常係街外面食到果D塊扒大小小就整得太熟, 一係就一邊熟一邊唔熟! 所以其實一開始當我女朋友話食呢個既時候, 我都有小小唔想, 但見佢好似好想試咁.. 所以我都係決定叫!! 仲有唔知係咪因為佢係400日穀飼牛黎啦本身, 所以D肉本身幾嫩, 我就比較唔喜歡點醬既, 因為咁樣比較食到牛既真味, 但女朋友話D醬幾好食!! 仲有就係D薯條都好唔錯, 香脆! 雖然食唔哂D牛扒但係我地都食哂D薯條!! 今次食到好飽好飽先食到一半, 哈!! 女朋友話就當係寓意新既一年都同樣年年有餘囉

超大份!!

超大份!!
2011-12-09 17 浏览
小妹從來都是蠔的天敵!!! 其實只能怪佢地點解咁好味是日在sogo購物後想起半年前經跟友人在Mr. steak grill 慶祝生日. 又走到這店子來對下午茶沒太大興趣,反而想吃起蠔來,叫了一打4款蠔。$27x1) Pacific Rock Oyster (美國) - 鮮味突出,入口creamy和鮮甜多汁2) Fin De Clarie Oyster (法國) - 最大隻同最長的是法國 Fin De Clarie,蠔味清新,口感爽脆非常,加上海水拌蠔肉食,Fin De Clarie繼續係我最鐘情的生蠔3) Tasmanian Oyster (澳洲) - Creamy 中滲透出海水鹹味,呢隻身形比較細及salty一點,加多一點sauce會比較好4) Irish Rock Oyster (愛爾蘭) - 肉厚肥美,海水味較濃,適合最後食用6隻生蠔係唔會食飽人既!!不過下午茶..就夠啦..
oyster tower
小妹從來都是蠔的天敵!!! 其實只能怪佢地點解咁好味

1) Pacific Rock Oyster (美國)
- 鮮味突出,入口creamy和鮮甜多汁

2) Fin De Clarie Oyster (法國)

3) Tasmanian Oyster (澳洲)

4) Irish Rock Oyster (愛爾蘭)
- 肉厚肥美,海水味較濃,適合最後食用

6隻生蠔係唔會食飽人既!!不過下午茶..就夠啦..
oyster tower
2011-10-16 34 浏览
團購瘋系列 – 如果時間許可的話,每次外出用膳,都會盡量揀非繁忙時間,皆因人流較少,而且環境亦較清靜,所以當在團購網站看見這間一向以靚牛扒作招徠的「Mr. Steak Grill」發售 2 人 High Tea 套餐,每份只需 $98, 並且推介為皇室享受,便立刻買了一份,決定和老公來嘆番個寧靜悠閒的下午茶。 原來這間位於銅鑼灣加寧街的「Mr. Steak Grill」 與早前灣仔三里屯已結業的 Mr. Steak Café 是屬於同一集團的,唔怪得店名又是以牛扒先生作開頭喇。預約了周二下午兩點半,可能這天下午不停下著毛毛細雨的關係,不獨是店外的露天位置完全沒有客人坐,就是連店內也顯得冷冷清清。由於這個團購 tea set 的食物是預設的,所以兩口子坐下後亦無需費神點吃。候餐期間,先看看室內裝潢,原來望落去都幾典雅舒適,四周用上黑白和淺木色的設計,而旁邊一列落地玻璃窗更可打開,連接著窗外的半露天座位,若果天朗氣清的話,坐於室外一邊享用下午茶,一邊談天說地,相信感覺會更加寫意。印象中稍為高級少少的西餐廳,一般的 High Tea 套餐都會用上三層高的鐵架,內裡放上各
Mr. Steak Grill
店內顯得冷冷清清
四周用上黑白和淺木色的設計
2 人皇室下午茶套餐
印象中稍為高級少少的西餐廳,一般的 High Tea 套餐都會用上三層高的鐵架,內裡放上各款鹹甜小點,不過這次的 2 人皇室下午茶套餐,原來是以一只長長的白瓷碟盛載,而且是兩人各自一份,每碟都放上了 4 件小食,由鹹至甜,包括有澳洲和牛漢堡、脆脆多士、英式提子鬆餅及皇室婚宴朱古力餅。
澳洲和牛漢堡
先說這個迷你版本的澳洲和牛漢堡,由於店子是以靚牛扒見稱,加上和牛出名肉香濃烈,所以對這個和牛漢堡都蠻有期待。先試一口這件以 1.8 安士和牛搓成的漢堡扒,件扒薄薄的一塊,入口牛味未見突出,不過個肉質都幾細緻軟嫩,只是稍嫌內裡有些少筋,整體味道都算唔錯,可惜個包身拿上手時並非熱烘烘的,否則會更覺滋味。
Parma Ham 脆脆多士
沙律脆脆多士
脆脆多士方面,其實兩碟餐是有分別的,一份是放上了 Parma Ham 加番茄,而另一份則擺放了青瓜甘筍沙律。筆者是草根街層,平日大多吃陪伴我成長的港式火腿,不過這裡的巴馬火腿,味道的確唔錯,鹹度適中、香味輕柔、口感亦不覺韌,而青瓜沙律亦夠鮮甜爽口,可惜兩份小點都同樣敗於墊底的多士,入口又硬又實,凍冰冰之餘,更連一點鬆脆口感也沒有,真令人失望。
英式提子鬆餅
鬆餅是經典英式茶點,亦是不少英國人的家常早餐,當然是 High Tea 必備之物。至於這兒的英式提子鬆餅,頂頭的酥脆度還算不差,但內裡部份,口感完全沒有鬆餅應有的那份濕潤和酥鬆柔軟,吃起來竟然有點像在吃提子麵包,真奇怪,而且入口牛油味亦不太濃烈,加上放涼了的鬆餅,當然沒有現烤般好吃,若鬆餅癮發作,筆者還是較推介 Crumbs 那些外層香脆內裏煙韌的出品。
皇室婚宴朱古力餅
壓尾的皇室婚宴朱古力餅,單聽名字已夠煞食,據說這件餅是由皇室御廚親自教授製作,並以威廉王子結婚蛋糕為藍來,再加以改良而製成的。不要看輕這件小巧的骰的朱古力餅,原來內裡餡料加入了大量乾果仁、無花果乾及燕麥條等,再配上濃郁的可可,味道濃醇深沉,加上每款果仁的質感亦極不相同,吃起來營造出一種多層次的口感,絕對是朱古力和果仁迷之選。
熱咖啡
熱檸茶
跟餐的飲品,兩人分別點了熱咖啡熱檸茶,其實一直都覺得這些西餐廳的餐茶,味道一定不會有甚麼驚喜,果然不出所料,咖啡不濃不香,質地稀巴巴的,比一杯清茶還要難喝,而熱檸茶則小家子得只放上兩片檸檬,論茶味和檸味自然大打折扣。總括來說,這份下午茶餐,所謂皇室享受就唔多覺喇,不過如果閣下在銅鑼灣血拼行到腳仔軟,想找個可以讓人一邊懶洋洋地享受午後美妙時光,一邊悠閒地吃些茶點的地方,這裡都可以算是個不錯的選擇。

店內顯得冷冷清清
四周用上黑白和淺木色的設計
2011-10-05 11 浏览
食物質素差,牛扒肉質劣,湯又凍又淡,牛扒叫五成變全熟!價錢取巧!信用咭埋單,話就話特價,其實係將原價加咗服務費先再減返價!兩個人去變相我要比多兩百幾蚊!服務態度又差!問多句都唔睬!
2011-10-03
2011-09-20 20 浏览
一年容易又中秋,這一年公司的團圓晚宴,選址了銅鑼灣的Mr. Steak Grill。中秋也有團圓晚宴?沒錯,其實這是一個小局,主要是和一些已經不是同事,但仍然受我們敬重的前輩團圓一下,雪中送炭的人情味,才是更令人窩心。由於這一晚很特別,所以菜單也是經過同事和店方精心安排,材料質素之高,令大家吃得很滿意,在此真心謝謝有份幫忙安排的朋友。頭盤是海鮮拼盤和即開生蠔。熟蝦、蟹腳、螺、青口,全都鮮甜,尤以蟹腳我最喜歡,因為這裡還提供了拆蟹工具!啖啖肉,蟹溫度適中,肉質不霉,咸味也不過火,是很不錯的starter。當然少不了即開生蠔,今天店裡提供的生蠔品種,都可以開放式廚房前看到。我們今天吃的是Tasmanian & Fin De Clarie,圓形較細少的是Tasmanian, 產自澳洲,海水味淡,宜先吃;長形大的是Fin De Clarie,也是我最喜歡的生蠔之一,產自法國,海水和礦物味重,宜後吃。今天的生蠔都很新鮮,開蠔的師傅亦很熟手,沒有多餘的蠔殼。輕輕用叉一刺,你就會看到何謂creamy,生蠔新鮮得沒話說,但不知為何今天兩款蠔都偏咸,已是海水蓋過礦物味。除非怕腥,其實新鮮的生蠔都不用點檸

海鮮拼盤
頭盤是海鮮拼盤即開生蠔熟蝦、蟹腳、螺、青口,全都鮮甜,尤以蟹腳我最喜歡,因為這裡還提供了拆蟹工具!啖啖肉,蟹溫度適中,肉質不霉,咸味也不過火,是很不錯的starter。
即開生蠔

輕輕用叉一刺,你就會看到何謂creamy,生蠔新鮮得沒話說,但不知為何今天兩款蠔都偏咸,已是海水蓋過礦物味。除非怕腥,其實新鮮的生蠔都不用點檸檬汁和茄汁,但今天的我也忍不住要點一下,因為實在太咸,也使得我沒有把裡面的海水一併喝下。
煙三文魚與魚子醬
前菜是Scottish Smoked Salmon Parcel and Caviar on a bed of Cucumber Salad with Citrus Dressing,以煙三文魚包著切碎了的青瓜沙律,上面加上點點的魚子醬,口感爽口清新,卻又有魚子醬帶出鮮味,我很喜歡。
帶子、鵝肝、田螺
前菜共有兩款,第二款是Seared Duck Foie Gras with Raspberry Balsamic, Escargot Bourguignonne & seared Scallop on Spinach Fricassee,香燒jumbo帶子不用多說,帶子新鮮彈牙,但既然是燒,我個人喜歡焦香一點;另一方的田螺釀在磨菇裡,再加點薯蓉襯底,田螺的濃味,和磨菇薯蓉的淡味抵消,是聰明的做法。
鵝肝有點過熟
煎鵝肝是我最期待的,鵝肝大而厚,放到口中感覺豐腴,吃的時候把「膽固醇」三個字都拋之腦後,不過期望愈大也失望愈大,可能鵝肝太厚,也可能為了遷就大部份食客,是煎得有點過熟了,而且碟的溫度也令到鵝肝快冷,如果可放一片多士,效果應該更好。吃鵝肝,還是滿口鵝油的感覺最味美。
的骰湯杯
吃過頭盤,就輪到餐湯了,Wild Mushroom Bisque & Creamy Pumpkin Soup打孖上,不用再左選右擇,一次可試足兩款湯。野菌湯偏咸,南瓜湯偏甜,各擅勝場。而且這個小杯份量不多,各試少許已很滿足。
羊架夠羶
因為有朋友不吃牛,所以要了羊架。分了一小件吃,羊味夠羶,煎得也嫩,不錯。
牛與蝦
至於我們的主菜是Roasted Aged Grain fed 400 days Aberdeen Rib Eye with King Prawn served with Green Asparagus, Balsamic Tomatoes & Pesto Fettuccine,名字很長,簡單說就是牛扒、大蝦、露筍和配菜等Grain fed 400 days Aberdeen Rib Eye ,據說是屠宰前400天都用穀飼,今天我要了五成熟,來到時是有點血肉模糊,但吃下去完全不是那會事,用刀切開,當真五成。牛肉未如日本和牛般滿佈油脂,但反之卻是較有肉味;可能你會覺得西冷肉味更濃,但這個肉質更嫩,可說是兩者的平衡,不過肥肉筋位頗多,相信很多人都未必吃得慣。個人覺得如此一件靚扒,只需多加少許黑椒鹽,旁伴少許用肉煮成的燒汁,已經是人間美味,材料好,就吃食材的原來味道吧。

大蝦開邊燒,肉質彈牙,難得的是燒過後肉質未致縮水,而且還帶少許羔,好吃。
自家烘焙的曲奇
甜品時間,有自己烘焙的曲奇,開心果曲奇是沒想過的美味,開心果多,曲奇鬆化;朱古力曲奇有點兒燶,尤其係底部邊位,可能因為黑色的緣故,所以未能察覺吧,這方面最好多加留意一下。
Lime Sorbet
甜品三寶,先吃Lime Sorbet with Candied Orange清清味蕾,青檸雪葩真有青檸肉,很開胃,也意味著甜胃正式啟動。
Apple Crumble square
Apple Crumble square和平常吃到的蘋果金寶有點不同,肉桂味不重,Crumble也有點鬆散,但甜品可以不用太重口味,這個也算是合格的。
54% Dark Chocolate Truffle Cake朱古力味對辦,蛋糕鬆軟,個人覺得比蘋果金寶優勝。

一年容易又中秋,暖意溫情處處有。祝各位,中秋快樂,身體健康。
2011-09-09
羊架夠羶
Lime Sorbet
自家烘焙的曲奇
2011-07-25 9 浏览
今次又再到來食Lunch,甜品吧同上一次有點不同我覺得今次的甜品好味D。沙律吧與上次差不多薯仔沙律最好食煙三文魚新鮮好食、青口新鮮,雜菌湯味道濃較好,紅酒煎三文魚柳份量多(見圖)食落味道不錯因不濃也不多油。甜品最好食就係綠茶奶凍感覺滑而不淡其次就係法式燉蛋蛋味夠細膩和香草cream軟滑入口隨即溶化,服務不錯有加水。

,紅酒煎三文魚柳份量多(見圖)食落味道不錯
因不濃也不多油。

雜菌湯
紅酒煎三文魚柳
2011-07-25
雜菌湯
紅酒煎三文魚柳
  • 三文魚柳
2011-06-25 57 浏览
We had dinner at Mr Steak Grill tonight and it was genuinely disappointing. We were in Causeway Bay tonight and was craving for a steak. We stumbled onto the food street and saw a steak house, perfect! It was late and the restaurant seemed busy. We had the Pan Seared Foie Gras with Apple Marmalade and a drizzle of Balsamic Reduction, classic dish. Nothing outstanding, it was plain. For main, we choose the USDA Prime Steak 12oz as the waiter recommended it to us as more flavorful than the Aged Gr

We had the Pan Seared Foie Gras with Apple Marmalade and a drizzle of Balsamic Reduction, classic dish. Nothing outstanding, it was plain. For main, we choose the USDA Prime Steak 12oz as the waiter recommended it to us as more flavorful than the Aged Grain Fed 400 Days Prime Steak. When it arrived, we took a look and found it strange that there were no grill marks on the steak. Also, the steak looked very oily. We asked the waitress, how do you cook the steak, she guaranteed it was grilled but we still found it odd. It was cooked like a minute steak, pan fried. It was disappointing with the flavor and texture.

We later asked the manager, how was the steak cooked? He then said, it was pan fried. As we expected!!!! A pan fried prime steak is just not the same as a piece of grilled steak. Why would they name themselves Mr. Steak Grill, when steaks are NOT grilled!

I personally will not revisit or recommend it.
2011-06-23
2011-05-17 7 浏览
行到銅鑼灣加寧街中間,看到有半自助沙律的煙三文魚想食於是乎行入去食半自助沙律午餐。當日午餐還有多位置坐,今次半自助沙律午餐可以接受。午餐主菜價錢由$108-$220與半自助沙律和甜品、咖啡或茶加一服務費。煙三文魚食和薯仔沙律落味道不錯,凍海鮮青口一盤我選擇了較為深色的,凍青口咬落有鮮味無問題算好食。南瓜湯飲了味道不錯。主菜:蘑菇肉醬煮幼天使麵比我預期的汁比較濃,所以食到最後有D悶,不過裡面肉粒是大粒。來到自助甜品,最甜是紅莓mousse比較"漏",其他甜品如香橙mousse cake和曲奇不錯,朱古力杏仁餅最好食。這裡的奶茶是自己沖的,奶是香滑。

當日午餐還有多位置坐,今次半自助沙律午餐可以接受。

第一碟食煙三文魚沙律
煙三文魚食和薯仔沙律落味道不錯
南瓜湯
南瓜湯飲了味道不錯。
蘑菇肉醬煮幼天使麵
主菜:蘑菇肉醬煮幼天使麵比我預期的汁比較濃
,所以食到最後有D悶,不過裡面肉粒是大粒。
奶茶
這裡的奶茶是自己沖的,奶是香滑。

2011-05-17
第一碟食煙三文魚沙律
南瓜湯
奶茶
2011-04-14 11 浏览
經過一星期既辛勞, 星期五晚收工決定去搵d好野食獎勵下自己, 7點幾係sogo附近行左一圈間間都好多人, 都係去返名店坊附近覓食, 視察一輪後,最終入咗去Mr. Steak Grill環境 : 當晚因為無book位外面露天位full 晒, 所以坐左入室內, 裡面裝修別緻比人既感覺都幾relax幾warm食物 : 當晚叫左個 $378 既set餐湯 ~ 龍蝦湯, (一坐底無耐, 侍應生已經送上香草飽, 好香好軟熟, 正~)個湯好夠熱, 又creamy, 仲有啖啖蝦肉, 唔錯 主菜 ~ 鴨巴甸400日穀飼牛扒 (落order既時候多口問下侍應生為咩叫400日穀飼牛扒 , 原來就係隻牛屠宰前400日用穀物餵飼, 咁d肉會香d同脂肪分佈會平均d)我order 左五成, 個扒黎到第一件事切開睇下會唔會過熟先, OK wor 叫五成真係黎五成, 抵讚~ 再試件扒先, 真係唔錯, 好香好有肉味good~另外上牛扒既時候仲跟左三款唔同既汁, 分別有蜜糖芥末, wasabi, 同埋Gravy, 個人覺得wasabi最特別~甜品 : 食完主菜當然有甜品喇, 當晚既甜品係檸檬mouse蛋糕, 細細件好

食物 : 當晚叫左個 $378 既set

餐湯 ~ 龍蝦湯,
個湯好夠熱, 又creamy, 仲有啖啖蝦肉, 唔錯

主菜 ~ 鴨巴甸400日穀飼牛扒

甜品 : 食完主菜當然有甜品喇, 當晚既甜品係檸檬mouse蛋糕, 細細件好精緻, 味道都好好, 食得飽飽地食呢個甜品就岩晒喇~之後再嘆埋杯香濃咖啡~so good

服務 : 當晚都幾full下, 個個侍應都幾忙, 不過當你問佢地野都會好有耐性咁回答, 而且都面帶笑容~讚!

2010-05-09 3 浏览
牛扒我一向常吃,由讀書年代到現在,找朋友去吃下平價的牛扒餐,當然平價的多會用上鬆肉粉,要明白一分錢一分貨的道理.我就選了Mr Steak Grill吃個午餐.想嚐試該店的水準如何,質素好一點的牛扒我會選上黑椒和鹽已經夠味,不用什麼醬汁去調味,而我選上ABERDEEN牛.索價二百八十八,包括了餐湯,自助頭盤以及甜品.當然這處自助質素不好,吃了少許已經足夠,留肚子食主菜更加好,餐湯是南瓜忌廉湯,很濃的南瓜味是不錯的,牛扒外邊少許熟,而內裏粉紅色,吃落是暖身,比我預期好的,應該叫上偏生的話,可能會更加好.最後飲杯紅茶作為結束,埋單三百二十左右,想吃下好一點的牛扒的話,也付出多一點金錢,更詳細:http://cky20080.blogspot.com/2010/05/mr-steak-grill.html

2010-05-03 7 浏览
正月上旬‧晴 戒炭的時候,又是周圍鋸扒的時候。因為不能吃糖,只能吃少許鹽,對於我這些天天五味皆嚐的人,味覺就會變得比較敏感,最好就是找一些味道去比較。剛在fb食友問起在香港的dry aged的選擇,不如就找幾間扒房的dry aged來試一試。 這裡的地方不錯,簡潔舒適。出去看看頭盤自助餐,選擇不算很多,但都算齊料。可惜是日什麼也不能吃,就直接吃扒吧。 西冷扒不算烤得很有香味,切下去一看,對辦,而這裡的廚房火侯控制得也很到家。吃起來,口感軟熟,以入門級來說,這裡的已經是吃得過。 其實餐後的甜品也是以自助形式供應,去看過,選擇也不少的。有幾款蛋糕,曲奇及撻都有,一樣吃一點,也必定很飽足。不過是日不能吃糖份,所以也只是望望就算,在味道上不能下評論了。 餐後的飲品,也只能喝黑齋啡,也好,清一清吃了一餐烤肉的膩滯感覺。值得一提的是,侍應生的服務是非常好的,能儘量滿足到我這個麻煩客人的所有要求,亦有跟進我的意見,一讚。 想看這裡的扒有幾好賣相,請來以下網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/02/mr-steak-grill-dry-aged.html
正月上旬‧晴

想看這裡的扒有幾好賣相,請來以下網誌:

地方很不錯
對辦的扒刀
地方很不錯
對辦的扒刀
2010-04-11 7 浏览
平時嚟親Mr. Steak Grill次次都係食牛扒,今次試咗嗰三文魚既 semi-brunch buffet.呢個semi-brunch buffet好似只係easter供應。真係估唔到三文魚可以有咁多選擇 樣樣都好靚,樣樣都好想試!三文魚+蟹沙律球,正正正!三文魚班戟卷,煙三文魚卷住d蛋, so good.
平時嚟親Mr. Steak Grill次次都係食牛扒,
今次試咗嗰三文魚既 semi-brunch buffet.

真係估唔到三文魚可以有咁多選擇

樣樣都好靚,樣樣都好想試!
三文魚+蟹沙律球,正正正!
三文魚班戟卷,煙三文魚卷住d蛋, so good.
2010-04-05
2010-02-01 17 浏览
失驚無神被老友相約到此聚舊,臨去才知這店是由三里屯喬遷過來的。闊別兩年多了,是否又如(加太賀)般的失望!幸好在遠處已見人頭湧湧,咁多人坐理一條船,衰咗都抵!環境靚咗,但卻失去以前那份warm的感覺。open kitchen 哈...等你知道有得食未!不過d廚衫用深色應該靚仔d。看看那酒水牌和主餐牌,明顯強化了不少,始終銅鑼灣兵家必爭之地!餐牌內容也多元化,除牛肉還有黑豬、羊、海鮮、pasta 、青口等等。再加套餐兩款都算ok!但卻失去了當日慕名而至的All u can eat menu,及後才發覺此出位menu已淪為閃閃縮縮的一個餐種,唔問唔知、唔睇(隔籬枱)唔見!何解??算吧!幸好其地食物質素也很不錯,小弟點了個靚扒三重奏(成五舊水),蘑菇湯行頭,香味和湯身濃厚,收貨。至於主打三重奏經伙記介紹後由佐賀和牛起步、澳洲400日穀飼牛、最後美國DA牛肉,和牛油香和入口溶化的感覺都有齊,A5應無老點。而400日和DA肉味都很香濃、口感也很滑,不錯之選!祇是略嫌不夠熱度!個人就比較喜歡400日,肉味香而鮮,而DA那份肉香帶着的陳化味卻不是我杯荼。但一次過試哂D靚牛也值回票價!雖不見了大肚姐姐、高大四眼仔,還幸當年門口那位關公妹妹仔還在,總有點親切感!至於服務方面,雖然忙中帶亂,但見班伙計盡心盡力去砌也要一讚,而且埋親枱(十秒八秒)雖急但總見用心,OK喇!總好過D伙計多過客嘅地方,個個化身楊利偉(上咗太空嗰個)!整晚唔錯.....但有件事就好離譜,這刻香港地係人都知out door係煙民集中地,indoor就係想同煙民劃清界線的地方,唔好誤會小弟有歧視,祇是想享有d清新空氣而已,但在這餐廳先有被輕輕油煙味輕薄的感覺,繼而有被濃濃香煙味强姦的感受!大哥,你打開d門窗同吸煙區溶為一體我走得去邊?眼見不少客人也有反感和回應,(常駐門口笑容可嘉的)經理哥哥,俾d反應都好啩!一係訂枱時話清楚,全院都無分户內户外、吸唔吸煙區,等我地d麻煩人有得選擇一吓,唔係嚟到走又唔係...!話哂我地都唔係二打六之消費者!不過整體實屬不錯,如有非吸煙區,我一定約埋四大天王重温舊夢...All u can eat是也!
2010-01-29
  • 靚扒三重奏