2016-06-04 724 浏览
位於港鐵上環站 E1 附近的Naked Gurume Gyarari ,是一間日台fusion菜餐廳菜式為主的餐廳昨天從日本旅遊回來,依然念念不忘日本菜的美味不論去日本多小次,去日本的熱情依然不減!今天相約我位foodie好朋友一齊來享用晚餐,想不到更撞到另一位美女食家,好開心哦。食物包裝得精緻小巧,而且充滿創意,務求為食客帶來驚喜。Thai Inspired Oyster $88先上頭盤的第一道菜,是餐廳岀名的生蠔。以廚房精選的佳節生蠔,配上沖縄土產 海ぶどう,即海葡萄 吃時會有脆卜卜的感覺。另加上泰式辣醬, 檸檬皮碎和 炸蒜 ,微辣和微酸感開一開胃。Iberico Ham Wrap Oyster $98此也是 廚房精選的佳節生蠔,配以伊比利亞火腿, 貌相色彩漂亮。以48個月西班牙醃製火腿 ,充滿咸香感。也伴以紫蘇葉, 豆腐芝士醬,味道較上一隻濃烈Mentaiko Crispy Oyster $88第三隻是炸蠔,粉紅色的貌相可愛伴以我喜愛的明太子醬,咸度適中,炸起來也不油膩。Mini Unagi Rice Cripsy $118只有星期三才有的うなぎ飯團,是我喜愛的菜式個人極愛日本鰻

是一間日台fusion菜餐廳菜式為主的餐廳

昨天從日本旅遊回來,依然念念不忘日本菜的美味

不論去日本多小次,去日本的熱情依然不減!

今天相約我位foodie好朋友一齊來享用晚餐,

想不到更撞到另一位美女食家,好開心哦。

食物包裝得精緻小巧,而且充滿創意,務求為食客帶來驚喜。
Thai Inspired Oyster $88

先上頭盤的第一道菜,是餐廳岀名的生蠔。

以廚房精選的佳節生蠔,配上沖縄土產 海ぶどう
,即海葡萄

吃時會有脆卜卜的感覺。

Iberico Ham Wrap Oyster $98

以48個月西班牙醃製火腿 ,充滿咸香感。

也伴以紫蘇葉, 豆腐芝士醬,味道較上一隻濃烈
Mentaiko Crispy Oyster $88

第三隻是炸蠔,粉紅色的貌相可愛

伴以我喜愛的明太子醬,咸度適中,炸起來也不油膩。
Mini Unagi Rice Cripsy $118

只有星期三才有的うなぎ飯團,是我喜愛的菜式

個人極愛日本鰻魚, 鰻魚滑身,燒至微焦,邊位香脆迷人。

以 鰻魚放至上方,下層放至莫札瑞拉起司,更為香口!

值得一讚是 うなぎ飯團並不馬虎,當中有我愛的藜麥和芝麻,更喜愛!
Bone Marrow Beef Sushi Roll $178

只有星期四才有的牛骨髓飯卷, 貌相極為岀色。
上台令我和好友嘩嘩嘩,哈哈

以黑安格斯牛包著炆香菇 ,油泡的生菜和天婦羅蝦,口感豐富。

飯卷下更有牛骨髓汁,可以一試。
Mentaiko Hotate Sushi Roll $168

只有星期一有的 明太子元貝飯卷, 貌相也漂亮。

以 明太子,元貝,櫻花蝦,炸蝦組成。

元貝彈牙滑溜,配上脆口炸蝦,味道不錯。

加上我喜愛的 日本鰻澆汁,連旁邊台的客人也對我們的飯卷心心眼
I Heart Tuna Donburi $208

只有午餐才有的 呑拿魚藜麥丼物,是日本料理的蓋澆飯相似版
,米飯上盛裝吞拿魚腩,肥脂剛好,可惜鮮味有點點不足。

但配以藜麥的飯,感覺新鮮,且十分大碗,必會飽肚哦
2016-06-03
2016-06-04 460 浏览
今晚收工後,約左阿Tom同Monkey Hin一齊食飯,約左係IFC等,佢地未到我梗係周圍行下先啦∼book左間餐廳6點9,係半山架,行左成20分鐘先到!第一次去半山,周圍都係外國人,bar,好熱鬧~Naked Gurume Gyarari係一間食日本菜的餐廳,餐廳係1樓,要行一條小樓梯先到。餐廳燈光較暗,好有情調,廚房亦係Open Kitchen,可以見到d師傅係度準備食材。先Order左生蠔,黎到蘇豪區點可以唔試下生蠔呢?今次食既係澳洲生蠔,用西班牙火腿,豆腐,芝士汁烹調而成。西班牙火腿同生蠔本來大欖都扯唔埋,但係呢個菜出奇地好味!西班牙火腿薄薄的一片,唔太咸,餘下少量既咸味被豆腐同芝士中和。唔好以為豆腐同芝士會好膩,完全沒有,味道恰到好處。生蠔無海水味,反而有一陣淡淡的芝士味,小女子都係第一次咁樣食生蠔!生蠔大隻肉肥,咁樣既配搭夠創新!阿Tom話想飲酒,落單時問個店員,店員就推介我地飲海膽Sake!超有創意的Sake!細細杯Sake,黎到聞兩聞已經好嗆鼻,我直頭眼水都出埋,細望之下海膽沈左係底,試一試d海膽,完全無平日好腥既感覺,完全變左Sake味,好特別,少少辣同嗆喉既海膽另有
阿Tom話想飲酒,落單時問個店員,店員就推介我地飲海膽Sake!超有創意的Sake!細細杯Sake,黎到聞兩聞已經好嗆鼻,我直頭眼水都出埋,細望之下海膽沈左係底,試一試d海膽,完全無平日好腥既感覺,完全變左Sake味,好特別,少少辣同嗆喉既海膽另有一番風味!飲到尾仲有一條條好滑既東西係底,唔知係咩呢?食落酸酸地,帶一d中和Sake嗆喉既作為,唔係可能仲難入口,但我中意呢個新嘗試。
明太子醬海膽炸蠔: 無錯,我地又叫左海膽,無辦法我想食炸蠔,咁炸蠔咁岩同海膽組成一個餸XD,迫兩個朋友要食多次!但係我覺得值得,今次可以食到海膽既原汁原味,海膽一d都唔腥,味道香甜,鮮香爽潤,海膽粒粒粒分明,色澤呈橙黃色。炸蠔粉薄,蠔肉肥美,連埋明子醬一齊食味道不錯。
之後上既係意大利飯燒大菇,隻大菇有我手掌咁大隻,釀係菇面既係意大利飯,意大利飯好好味,黏性高水分夠,大菇反而無乜味。碟面上有好多一點點既裝飾,嗰d係甜酸汁,我用黎加埋落d意大利飯度,酸酸味味咁,又幾得意~
最後一個餸係我既最愛,黑松露黑魚子壽司壽司係卷物,但唔係用紫菜包住,係用無數既黑魚子,所以夾起上黎比較鬆散。壽司面頭有少少沙律醬,黑松露就藏左係沙律醬入面,好特別的方法。另一個特別既地方就係呢個壽司係採用分子料理,沙律醬附近黃色的就是橄欖油做成既份子料理,卷物入面有櫻花蝦,櫻花蝦係炸過既,用黑子魚包住,一咬嗰陣一粒粒黑魚子煙煙un un,係口內卜卜聲好似爆開咁,連埋橄欖油既份子料理一齊好有口感!
呢間餐廳果然創意無限,Monkey Hin果然無介紹錯,下次我想帶Daddy Mumny黎試試!
2016-05-19
呢篇係我人生第一次寫食評,請各位多多指教。而第一次獻俾呢間有心思有heart既日台fusion 餐廳其實某程度係因為他。。。因呢次跟一位幾特別既新朋友(男神)吃晚飯,之前上網細心查閱網友同見朋友介紹,所以我特意選了這間位於soho區,環境舒適適合交談,可以食足成晚唔會俾人吹last order既餐廳。餐廳另外一部分係畫廊,可惜我太晏去到,已經關門,有機會再去看!吸收下藝術氣息呀嘛! 餐廳名亦好特別,Gurume Gyarayi 是日文,全名就是赤裸.美食.畫廊。好喜歡這類有藝術元素既餐廳,新鮮又可以俾食客多方面既刺激,抵讚!仲記得男神準時到達,佢已經選好左幾樣野食(好好呀 因有時候女孩子會有選擇困難的時候。嘻)我終於半跑半爬上山,見到男神,當時好熱,佢提議先點飲品,我點了杯lemonade (忘了影) 好解渴。見男神真係心仔卜卜跳,好在佢講下揀左咩,分散一下注意力😆。餐廳唯一差d既係餐抬之間 比較近,空間度相對少。都怪土地問題!好,返正題了,男神都好鐘意呢間既菜式,幸好岩佢口味😍,介紹返:薰蛋 有溫泉蛋影子。 用匙剩載可以一口食,唔怕蛋汁流出 好有心既設計!紅燒鮑魚牛舌 配青紅蕃茄醬
其實某程度係因為他。。。

薰蛋
紅燒鮑魚牛舌 配青紅蕃茄醬 。
個人覺得好特別,又係一口吃,對住男神就算幾肚餓都可以不失儀態!
三杯雞 (男神既至愛喎)
Making  your  own  -the  seductive  wrap
到是日重點啦: making your own - the seductive wrap. 係咩?其實係有紫菜 紫蘇葉 海膽 和牛DIY 既自由配搭。加埋藝術自由創作發揮,又玩又食!呢個idea, 我buy.
右下角果份為sample, 仲有2個sauce , 加埋和牛他他醬,好豐盛,正👍🏻
(其實姐我好鐘意海膽,咁岩想食佢地既海膽卷賣哂,所以改點呢道名菜,都算賽翁失馬)
配搭一流!!人間極品,海膽新鮮,和牛油脂比例均勻!
配紫蘇葉紫菜又可中和返 一d都唔會膩!
簡直食完係會懷念果隻 ,我無浮誇。
只係一分價錢一分貨,男神到埋單先見到價錢係較貴,我都唔好意思,呢餐就AA,阿姐我預左出得黎食,預左俾錢😅
成餐飯 我雖然注重返男神,但食物水準都非常令我欣賞。最後大家好似意猶未盡咁,我決定點埋甜品,完整今餐可能係同男神最後一餐😇
呢個發緊光既係matcha ice cream affogato.
細細支既就係affogato , 下面係脆脆,全部mix埋配搭非常好,唔甜,好特別!個人推介!
同男神一人食一啖,如此機會或是無下次,我係唔會忘記。。。 呢餐。。

Re姐推介指數: 4/5

同男神有無下集?
或者下位那個他?
獨食推介?
閨蜜約會?
好,等等。
Re姐我會俾心機繼續食,繼續寫。。。

• Matcha Ice Cream Affogato
  • The seductive  wrap
2015-12-04 4792 浏览
食肆內既燈光比較暗,較適合情喺度用餐。可能閒日既關係入座率唔高,連埋我嗰枱都只係得3枱,不過喺食肆既另一邊門就有包咗一個AREA做私人PARTY,完全唔會騷擾到其他食客。但食物方面唔算好多選擇,而款式屬台日西FUSION。基本SET係有四個筒,由於我哋有3個人,佢哋可以加至3人份量。迷你脆筒一個係海膽料+BASIL味既筒,另一個係吞拿魚料+芝麻味既筒。由於BASIL筒既味比較特出,配埋海膽感覺特別D同好味D,吞拿魚會立即比下去,建議大家應該食咗吞拿魚既先,因為味道較淡。彩色豐富既卷物,卷物上放滿魚子、海膽同吞拿魚。卷物中間放有紫蘇葉同醃漬物。呢個卷物好唔好食真係見人見智,論食材其實係OK既,但由於我同朋友都唔得紫蘇葉既味道,而食嗰時先知放咗紫蘇葉,所以感覺好麻麻,隨後將紫蘇葉挑番出黎,就覺得件卷物合適番自己個味道。而伴碟既係炸洋蔥,夠香。待應教我哋飲呢個湯係要將隻溫泉蛋整碎撈均入湯裏面,不過隻蛋好似熟咗D,所以唔會有撈均既效果。不過個湯既味道都唔錯,雖然唔算得超好味,但唔差。藜麥係近呢1-2年好大熱既健康食物,其口感跟燕麥有D相近,呢個意粉加咗藜麥令人覺得多咗D咬口,感覺唔錯,粉意軟硬
魚子醬迷你脆筒二重奏
終極卷物
溫泉蛋貝洛港蘑菇湯
本菇藜黑松露溫泉蛋意粉
藜麥係近呢1-2年好大熱既健康食物,其口感跟燕麥有D相近,呢個意粉加咗藜麥令人覺得多咗D咬口,感覺唔錯,粉意軟硬度適中,配搭埋本菇、黑松露同溫泉蛋,整體好夾,味道亦好好。
题外话/补充资料: 而食肆值得讚係,菜餚係逐碟上,食完一道再一道,唔係一次過上晒,唔會令到食物變凍,真係唔太多地會咁食。
2015-12-01
2015-11-26 4360 浏览
又一中伏之選,係openrice見到吾少好評於是試下。同友人7點鐘左右去到時人吾算多。一坐低,成張椅都係沙😥由於友人吾太肚餓關係所以叫左幾樣先,諗住食完吾夠再叫。第一味叫左個藜麥沙律,沙律來說啲菜就無事嘅,主要係個汁太酸。第二樣叫左個磨菇湯,職員會係你面前將湯淋落個湯碟上,視覺享受係有嘅。但味道就真係😰 比起罐頭湯仲差。仲要吾知點解吾熱...第三樣上左個半熟白金槍魚(見圖)魚切件後邊位沾芝麻再煎,雖則話係半熟但未至於係凍掛😟雖然有芝麻但一啲芝麻香都無仲要勁油😰 側邊啲伴碟勁un。第四樣叫左個青口,跟法包一齊上的。個青口無味啦個法包又似擺左好奈...食完4樣野其實一啲都吾飽但已經吾想再係呢度食野。埋單承惠5百幾600蚊,好似食左陣風甘。總結來說餐廳食物賣相係ok ge 但就真係一啲都吾好食,吾知點解可以有甘多好評。
又一中伏之選,係openrice見到吾少好評於是試下。

同友人7點鐘左右去到時人吾算多。一坐低,成張椅都係沙😥

由於友人吾太肚餓關係所以叫左幾樣先,諗住食完吾夠再叫。

無水準嘅蘑菇湯
勁油嘅半熟白金槍魚
2015-11-20
2015-11-21 3737 浏览
其實成個feel都唔似台灣日本fusion菜ge.... 因為個格局都幾歐美風,黑黑暗暗咁.但都好舒適.老公一早係openrice已經睇定食乜,所以好快已經可以落order.再加上我地早食,630pm就去到,包場包左成45分鐘之後先開始有人~~~暗爽 好鍾意呢個其實味道好清,但有好多唔同texture個source同啲包好得!mussels都幾大隻幾好肉~~~ 真係好想叫佢俾多幾塊包我自己唔鍾意呢個質地既紅蘿蔔,但老公好鍾意.佢話好脆好juicy,我就唔知點解唔鍾意佢咁脆.不過蘑菇濃湯加藜麥就不得了!蘑菇湯非常濃郁,加埋藜麥又增加左口感,完成冇諗過可以mix埋!基本上成餐氯係為左呢個而吸引左嚟食.有得玩有得食,又好味~~ 原來紫蘇葉加紫菜係咁好味!香到呢~~~又係豐富口感加豐富味道既一味,必試呀!!另外和牛他他+鵪鶉蛋其實已經可以係一個dish囉!估唔到真係咁巨型囉....啲海膽多到好似唔使錢之餘仲要勁鮮甜~~好搞笑既係啲吞拿魚蓉好凍,搞到我以為係啲飯好凍.佢叫我地連埋啲炸洋蔥一齊食,但係佢地有少少"un"咗...唔夠脆最後因為我需要食飯,而成個menu好似除sushi外只有呢個係
魷魚蒟蒻溫泉蛋沙律
好鍾意呢個其實味道好清,但有好多唔同texture
Wild Raised Mussels
Making Your Own “The Seductive Wrap”
最後因為我需要食飯,而成個menu好似除sushi外只有呢個係熱飯,所以就叫左呢個,發現呢個原來唔係咁多人有share過,可能佢比較唔特別,始終個menu太多特別dishes...呢個其實係一個芝士焗蠔既rissoto,非常非常濃郁既蠔味,份量係平時出面食到既double都有!啲飯唔會過林,有咬口之餘又好有蠔味
Matcha Ice Cream Affogato
睇之前啲食評都知呢個一定要試! 好鍾意個setting,上下兩格,蜜紅豆好好味,Panna Cotta其實相對多左少少,下面啲脆脆有啲都唔係好脆.呢碗野基本上係要好唔靚咁撈埋哂食就覺得好好味.但撈埋哂食就唔靚囉....
题外话/补充资料: 因為環境太暗,啲相影得唔係咁靚,不過我都係叫做俾自己有個record姐!食個陣有feel就得啦~~~ 可以早食就真係好啲,因為到我食飽,個場開始多人同埋嘈lu
2015-11-16
庆祝纪念
纪念日
Wild Raised Mussels
2015-11-05 4000 浏览
早前跟同事閑聊間,提及「小鮮肉」這個台灣新興詞彙,聽著也令人全身酥麻興奮。不禁想起食家朋友口中提過,蘇豪區某間賣精緻台灣菜的小鮮肉調酒師。某天一班姊妹淘慶祝生日,沒有到「小鮮肉」台灣酒吧,選了同區賣精緻的台灣日本fusion菜@《Naked Gurume Gyarari》 餐廳以黑色格調為主,打開菜單簿,一系列標奇立異的菜色,引人好奇。急不及待先吃一口<櫻花木花雕燻蛋> ,煙燻味跟酒味出色,蛋黃處理剛好,有糖心效果,唯魚子醬沒有發揮表現。另一款餐前小食<魚子醬迷你脆筒二重奏>,雪糕甜筒造型相當趣緻,脆餅筒內有海膽或吞拿魚兩款選擇,把迷你海膽脆筒一口放進口中,美好的憧憬即時幻滅,整個口腔充拆著劣質海膽味,心情變糟!幸好<自我製作-和牛海膽誘惑卷> 強勢登場,得到眾人歡心,才能力挽狂留。自己動手的和牛海膽誘惑卷,底層放一片紫菜及紫蘇葉,然後再溫柔輕放一片珍而重之的和牛、一片鮮甜豐腴的海膽,繼而把已拌好生鶉春蛋的吞拿魚放在最頂部,隨意加上泡菜及蒜茸,最後狠狠地把它們一口吞噬,全部食材竟然如此搭配,滿口脂香。<三杯不醉之雞> 賣相
<三杯不醉之雞> 賣相新穎,衝擊著傳統台式三杯雞的印象,味道兩者各有特色。以炸雞配蒜頭薯泥作法比傳統缻煲燘的,少了一份酒香,少了香味的誘惑。
另一款被革新的傳統台菜<大腸夾小腸新概念>也不算成功,糯米腸包著台灣香腸跟西式調配的茄汁,吃下去還帶點豬騷味,算不上好味。真想動身去趟台北,重拾在夜市大街上吃著整支大腸包小腸的滋味。
<大蟒卷物>正常水準的卷物,
相反<本菇藜麥黑松露溫泉蛋意粉>比想像好,黑松露味道香氣迫人,獲一致好評。餐廳菜色創新精緻,跟「小鮮肉」一樣亮眼吸睛,令人興致勃勃,若能做到內外兼備,才可真正俘虜人心。
2015-08-12
庆祝纪念
生日
這天跟朋友去中環吃飯,朋友在中環工作,所以今次由她決定吃什麼好了,她說中環 SoHo 區有家 Fusion 菜不錯,而且有畫廊她早到之後可以打發一下時間,我當然沒意見啦,下班之後就向中環出發了!我已經忘記了拍菜單,又長又累贅的正確英文名字,我完全忘記了!所以下文的菜名也是我「老作」出來的,大約也寫出是什麼的 XD帆立貝刺身這道菜吃下去感覺似是吃泰菜多一點,因為醬料是用了泰式辣汁,非常開胃,擠出青檸汁灑在帆立貝上,提升帆立貝的鮮味,輕輕咬開帆立貝刺身,帶有微微的酸辣,接著是帆立貝的鮮甜,很好吃喔!海膽三文魚籽創作壽司乍看來 Rain 還以為是握壽司,再細看就會發現下層的是卷壽司,卷壽司包著的是吞拿魚腩魚蓉,看上去非常吸引,不過當我要切開分來吃時就有點麻煩,海膽看上去也知道很飽滿,吃下去非常滿足,口感就似是奶油般,淡淡的海水味,慢慢再滲出海膽甘香,海膽在我口腔中翻滾,三文魚籽應該是經過醬油醃製,一絲絲的醬油味從舌尖化開,最後就是肥美的吞拿魚腩魚蓉,吞拿魚腩的油脂充滿了在我的口中,幸福到不得了!韓式醬汁燒骨燒骨在西餐是很常見的菜色,今次就有點新意思,用上了韓式醬汁,整道菜都變得韓風了,韓式醬

我當然沒意見啦,下班之後就向中環出發了!

帆立貝刺身

擠出青檸汁灑在帆立貝上,提升帆立貝的鮮味,

海膽三文魚籽創作壽司

看上去非常吸引,不過當我要切開分來吃時就有點麻煩,

韓式醬汁燒骨

韓式醬汁給人的感覺是惹味、辣味、濃郁的,當天吃到的燒骨肉比較是薄的,

所以掛在上面的醬汁也足夠味道,不會因為醃肉不夠味而差生太大的差距,

肉質尚算軟稔,不過就略有一點骨肉難以分離的情況,整體來說還是不錯的。
雜菌黑松露温泉蛋意粉

還未正式上檯,黑松露的香氣已四散,令人垂涎欲滴。

打破温泉蛋再混合在意粉中,入口相當惹味,基於我不吃雜菌,所以沒有評價,

但意粉煙韌彈牙,而且每一口也吃到濃郁的醬汁味,略為會偏濃味一些。

因為混合了溫泉蛋,所以明顯惑愛到意粉是比較濕潤的,非常易入口的,

如果調味可以輕手一點的,就會更完美了。
2015-10-28 3014 浏览
星期五早收工,又經開蘇豪區,即刻黎到一間我好鐘意的餐廳開餐。NAKED價錢屬中高價位,但食物質素同主廚的用心,令晚餐變成一種享受。Scallop crudo with 3S anchovy sauce with "finger lime caviar"(3S 代表S-spicy, S-sweet, and S-sour)帶子新鮮有彈身,加上微甜微辣辣的泰式辣醬,澳洲手指檸檬,一次過滿身三個味覺的享受。澳洲手指檸檬係第一次食,d檸檬果肉細細粒,好爽口但又唔算太酸,幾特別!Mini Tuna  Tostada Pizza 吞拿魚加上牛油果醬,配上墨西哥脆片,魚生搭配上墨西哥風味,有異國風味 美味之餘同時能夠體會主廚的用心,將各國美味的食物融合,產生新的味道。Wild raised mussels with choizo con salsa verde青口配墨西哥莎莎醬,酸酸甜甜而且分量十足。本身唔太喜歡食青口,但加上莎莎醬可以掩蓋青口的腥味,又能幫出其鮮味。Mount Fuji飽肚之選,天婦羅蝦炸到脆卜卜,加上少少辣醬,好好味。而且柴魚片分量十足,合晒我既口味!K-pop ribs豬肋骨以

Mini Tuna  Tostada Pizza

Mount Fuji
K-pop ribs
豬肋骨以韓式醬汁烤焗,保持肉質的鮮嫩多汁,同時相當惹味。豬肋骨帶有適當的油脂,香口嫩滑之餘又唔會太肥膩。正!
red prawn crab pasta
呢個pasta相對黎講唔算特別,但都係水準之上。意粉彈牙爽口,蝦新鮮無腥味,都算唔錯。
matcha ice cream affogato
出街食飯有點可以無甜品呢?呢個matcha ice cream affogato係我全晚既之愛,一個好既甜品可以為全晚的晚餐加分,作畫龍點睛的作用。抹茶雪糕加上愛爾蘭忌廉味的奶凍,插住一支 Espresso 咖啡的吱吱捧,下面都有d脆米可以自由加增加口感。一個甜品有多種唔同的食法,適合所有人的口味,大推介!

今次的第三次去naked食晚餐,每次都有新menu同埋有新驚喜,不禁不配服餐廳的熱誠和心思。
  • matcha ice cream affogato
經一星期的辛勞,星期五的晚上,總想吃餐好,今晚就約齊腳去食餐好!!最後揀左蘇豪區的Naked Gurume Gyarari, 佢有一半係畫廊嚟,星期五喺咁有藝術氣息的地方輕輕鬆食餐飯,真係有療癒的作用!呢個星期遇到幾多不快都一掃而空啦!先來的是Mini Tuna Tostada Pizza (Raw) $148,其實我幾Buy 食生㗎,只要食材質素高,處理又衛生的話,食生我絕對無問題!仲可以食到食物的原味!呢個係用吞拿魚加左少少牛油果醬,上面再放上魚籽醬,配合微辣的莎莎墨西哥汁,旁邊又灑上食用的菊花作點綴,顏色配搭得超美美的!活像一件藝術品,叫人怎麼捨得吃下!加左墨西哥粟米片,感覺有如Tapas, 嫩滑的吞拿魚同粟米片口感豐富又細緻,色香味俱全!之後就是 Yobiko Ika (Spear Squid ) Sou Vide Egg $138呢個我都好鐘意,首先係佢好靚,啲嫩綠的沙律菜同鮮花放埋一齊,一啲都唔俗氣,仲覺得好靚,符合我鐘意睇靚野的性格,而且調味唔會好濃重,每口都食到唔同的口感,味道我係最Buy!!!講返口感先,佢入面有自家製爽口彈牙的蒟蒻麵條,滑溜溜的魷魚,好多菜菜子同埋温

Mini Tuna Tostada Pizza (Raw)
講返口感先,佢入面有自家製爽口彈牙的蒟蒻麵條,滑溜溜的魷魚,好多菜菜子同埋温泉蛋!
調味方面都係靠温泉蛋,七味辣粉,同埋酸青瓜等,調味雖簡單,但又唔會覺得too much, 加埋滑溜溜的温泉蛋汁,有益之餘味道更加豐富。
之後都係生食,帶子刺身排到像花朵一樣,
味道鮮甜有彈性,醬汁包含了泰式辣汁,檸檬同淡淡的香茅味,值得一提用的是澳洲手指檸檬,果肉是一粒粒的,咬下時會感覺到爆汁,不過味道又不會好酸,屬於清新的感覺,加埋彈性的帶子片,每口都嚐到卜卜脆的過癮口感好玩又好食!
Scallop Crudo w/ & 3S’s Anchovy Sauce w/ “Finger Lime Caviar” 158
喜歡吃刺身的朋友,通常離不開海膽拖羅三文魚籽吧,這個就滿足了多個願望,
Ultimate Pleasure (Sushi Roll) $158,集合了三文魚籽,海膽及吞拿魚腩蓉,正!
海膽幼滑甘香十足,晶瑩剔透的三文魚籽入口即破配上幼滑沒筋的吞拿魚腩蓉,我都唔知點形容了,我只係想食晒佢!
生食做得不錯,熟食都唔差!
K-Pop Ribs $128,金黃色的豬肋骨加上食用花作裝飾,一上枱我已經俾佢美美的擺盤逗得好興奮!
K-Pop Ribs
以韓式醬汁烤的豬肋骨,香甜惹味,又保持到適當的肉汁,好好味!
仲有用阿拉斯加野生蟹腳做的蟹餅
Healthy Kale Quinoa Crab Cake (2 pcs) $138
今次無出食用花做裝飾,卻改用兩隻小螃蟹做伴碟,小螃蟹入口脆卜卜,口感少少硬硬地咁
蟹餅煎得金黃香脆不油膩,蟹肉好足料,見到絲絲分明的野生阿拉斯加蟹肉,伴入健康食材如三色藜麥,羽衣甘藍等,增加顏色之餘仲可以令到更飽肚,蟹肉味道鮮甜,令人一試難忘!
甜品我揀左Matcha Ice Cream Affogato $128
佢係分左兩層嘅,上面嗰層係抹茶雪糕同埋愛爾蘭忌廉奶凍,插住一支入左藍山 Espresso 咖啡的吱吱捧! 可以根據個人喜好加入咖啡。
Matcha Ice Cream Affogato
伴入咖啡後的綠茶雪糕, 顯得份外清甜又帶點回甘, 再加充滿奶香的愛爾蘭忌廉味的奶凍,甘甜滑都一次嚐透,層次上非常完美!
本人極愛下層的脆米,加埋雪糕脆脆地又有少少咬口!超好吃!
Matcha Ice Cream Affogato
整體來說,我覺得食物完全係我杯茶,首先調味唔會太過濃,而且賣相好有心思,好驚喜!而且環境服務都唔錯,值得推介!

2015-10-03 2722 浏览
朋友話想去蘇豪區食野我係咁二話上次食Naked幾好,啲嘢食幾靚,咁佢地就叫我領軍去食!入到去,餐廳依然舒服, 氣氛又好,最喜愛店内燈光偏暗空間感大。Finger LimeScallop Crudo with Finger Lime Caviar 一片片帶子上放滿青檸,銀魚柳,紅菜頭,菊花片等,通通都好refreshing.迷你吞拿魚薄餅拼成小塔一般,用大眼吞拿魚片放左辣汁及牛油果醬及圓形的墨西哥片上 ,在吞拿魚上放了小銀脆魚及菊花花瓣,一啖食曬有脆,花香,魚鮮,果鮮同辣多重層次的口感,十分推介的小食。之後係全晚最喜愛既一味Wild Raised Mussels with Choizo Con Salsa Verda. 自四年之前在某餐廳試過食意粉時驚現青口中有一條條小蟲蟲後,之後都無食青口。直至這菜來了,我還灑手擰頭時,朋友們極力推薦叫我一定要試,嘩!真係好好味,有墨西哥蕃茄醬,點點辣醬,海帶和小小辣腸粒來煮這青口,極愛他們不把青口煮到熟,食時青口肉顯得柔軟,加上超濃又香既醬一起食,少少酸少少辣,好正。Healthy Kale Quinoa Crab Cake名乎其實既蟹餅,除左有豐富

朋友話想去蘇豪區食野

Finger Lime

迷你吞拿魚薄餅

Healthy Kale Quinoa Crab Cake

名乎其實既蟹餅,除左有豐富既蟹肉外,仲有藜麥,西芹,蛋漿,青檸汁等,之後煎得香香咁。食完之後就食埋隻脆香蟹仔,正所謂原汁原味!
Red Prawn Crab Pasta

兩隻很大的蝦放在炒得香香既蟹肉意粉上,意粉內除蟹肉外,仲有芝士,大蒜同蕃茄等一齊煮,個面仲灑上一啲藜麥,簡直爽口彈牙。
Matcha Ice Cream Affogato

上層係滑滑的抹茶雪糕,在旁邊有個"擠擠"可擠出expresso 混合一起食,兩樣都係我鍾意既味道,當然happy 啦,下層係意大利奶凍,再下面係脆卜卜的米通粒粒,可放上去同雪糕同奶凍一起食,雙重口感。合曬一D的一次過想食唔同款甜品既朋友仔。

今次朋友們都很滿意今晚的安排與食物,通通色香味美,又坐得舒服唔會坐坐下俾人趕,下次會再黎。

2015-09-21
2015-10-01 2743 浏览
去到中環我們逛到累了,就與友人一齊竄進了一間日本的fusion 餐「Naked Gurume Gyarari」食晚飯,當我們踏進餐廳正門時,會經過一條掛滿不少圖畫的黑色長廊,看來帶有神秘又有些藝術氣氛。步行樓梯行上一樓就是用餐位置,同時另一邊是一間放滿畫作的畫廊,真是好貼餐廳的名字「Gyarari」,這個日文字是解作畫廊,也可以在畫廊房間中一邊用膳,一邊欣賞掛畫。  在餐廳中你會見到不少「花」為題的裝潢,門口已經有一棵塑膠製的櫻花樹,牆身都有不少「花」為題的掛畫,周圍都充滿文藝氣息,氣氛也十分舒適。另外餐廳其中一個日文名字「Gurume」,解作「美食」,來吧看看在一間畫廊餐廳中的美食.....店員的服務都好熱情,介紹了一些店中的菜式,今次由友人發板點了一些食物,分別......Scallop Crudo w/&3S's Anchovy Sauce w/ "Finger Lime Caviar"($158)帶子大大粒好新鮮嫩口,而且富有彈性,3S 就是辣味、甜味和酸味,泰式酸辣汁加上新鮮青檸的果酸的味道,再有紅菜頭醬的香甜及陣陣的香茅氣味,味道較似泰國菜式般。 還有特別提及一款澳洲手

還有特別提及一款澳洲手指青檸,一粒粒果肉好漂亮,一口咬下去都好脆卜卜,味道比平時橢圓形的青檸晤太酸。口味都很清新,甜、酸、辣的味道集於一身,更激活了我的味蕾,讓帶子的鮮味在口腔盡情發揮。
Yobiko Ika (Spear Squid) Sou Vide Egg($138)

先來色繽紛的頭盤,它就是是魷魚蒟蒻溫泉蛋沙律,整個沙律菜真是好新鮮,不同的沙律菜上加了不少食用日本鮮花去襯托,賣相優雅而美麗,吃之前先將有七味辣粉的溫泉蛋打均,口感更富蛋香,入口滑溜,蒟蒻製成了一條條好似麵條,多數用來製作沙律,口感與魷魚一樣都好滑又爽身,再加上醃青瓜、醃蘿蔔及清新青檸汁,整體口感十分清新,微酸醒胃。
Mini tuna tostada pizza (Raw)($148)

墨西哥粟米片上面放鮮豔的紅色的吞拿魚刺身,吞拿魚刺身捲成來像朵朵紅色的小花開遍,中間混入了一些牛油果醬、煙燻西班牙辣椒、魚籽醬及莎莎墨西哥醬(PICA DE GALLO),莎莎墨西哥汁醬有紅蕃茄、洋蔥、香菜和青椒醬,再夾雜了一些新鮮爽脆的沙律菜及灑上食用菊花點綴,色澤絢麗燦爛,製作相當精緻,賣相都已經令人食慾大増。吞拿魚魚質嫩滑柔軟,味道清新再加上脆口的墨西哥粟米片,口味多元化又細緻。日本及墨西哥食材兩者結合了這道fusion 菜式,構思真是令人大嘆嶄新!
Ultimate Pleasure(Sushi roll)($158)

飽滿的海膽及晶瑩剔透的三文魚籽相間,下層有吞拿魚腩碎的壽司卷,再灑上了一些食用的黃菊、紫花及白花瓣,海膽份量十足,看到已經垂涎三尺,海膽的味道甘美豐腴又鮮甜,更突出了三文魚籽的鹹鮮,碎吞拿魚腩蓉夾雜了紫蘇葉製成的壽司卷,吞拿魚腩蓉更添了豐富的油潤口感,再加上紫蘇葉的芳香氣味,感覺真是好特別,也是別有一番滋味。
K-Pop Ribs ($128 )

豬肋骨塗上了一些韓式醬汁去燒,味道都是十分濃味香甜,肉質都好鬆化非常惹味。
Healthy Kale Quinoa Crab Cake (2pcs)($138)
有三大件厚身的藜麥蟹餅,碟旁放有三隻迷你的小磅蟹,擺設有如三隻小磅蟹在一個沙灘上,三隻小磅蟹更可以食用,吃起來蟹殼都好脆而有點少少硬身。蟹餅是用了新鮮拆野生蟹肉,這個蟹餅都好厚身,煎得金黃香口,內餡的蟹肉都好新鮮,啖啖蟹肉餅中加入三色的藜麥、羽衣甘藍甘筍粒、西芹、洋蔥、紫蘇葉、大蒜混入了許多的配料,增加不同味道口感,更能帶出蟹肉的鮮味。香煎的蟹餅配上法式芥辣汁,吃起來滋味鲜美。
Red Prawns Crab Pasta($208)
原隻足份量的紅蝦真是大大隻,再加上阿拉斯加蟹肉、雜錦藜麥、車厘茄、parmesan cheese 、白酒及蒜蓉忌廉一起炒成的意粉,每啖意粉都有海鮮的精華,意粉真是非常煙韌彈牙,味道相當濃郁,是完美配合讓人吃得津津有味。
Matcha Ice Cream Affogato($128)

此設計的甜品真是不容錯過,整個甜品好像一個玻璃盆栽般,上層是三角錐體的透明杯子中放了一球綠茶雪糕,雪糕旁有愛爾蘭忌廉味的奶凍、紅豆蓉。而下層是透明圓樽放置了大量的脆米,品嚐綠茶雪糕前,先加入用小型膠囊盛載的Mountain coffee 's Expresso放入綠茶雪糕內,綠荼的味道都好清香,同時散發了啖啖濃郁的咖啡香,再加充滿愛爾蘭忌廉味的奶凍,口感軟滑富奶香,紅豆蓉軟腍香甜,更顯出不同的口感層次,完美的配搭真是令人吃得滿足。
總的來說食物水準不錯,新鮮日本食材入饌製成fusion 菜式,不少食物也以食用鮮花入饌,賣相已經一流,衝擊了視覺的享受,讓我們帶來不少驚喜,服務都好細心都會幫我們斟下水、換碟。環境也是十分舒適,悠閒地與友人用餐,這一頓晚飯讓我們吃得好暢快。
2015-09-29 3661 浏览
Saw the beautiful food photos from friends and deeply attracted by the sea urchin dishes.We started the dinner with the cute mini sea urchin and tuna in cones Yay!  This was what attracted us to come!  My friend doesn't eat beef so we changed half of the portion to Parma ham.  I can this at every table and guess everyone came for this?A Taiwaness sort of dish, nice presentation.Cute cocktails.Forgot the name of this, it was reallie good and sold out fast!Taiwaness inspired pineapple dessert.Had
Cute cocktails.

Had a good time there to catch up with friend, look forward to try more dishes next time.. Saw the pasta from next table and it was looking good

2015-06-24
自從港鐵港島西延線通車後,已經很久沒有下班後順道到中環蘇豪一帶吃晚餐了。從公司乘巴士到這裏也不到十分鐘的車程,因此還有時間到處看看這店的裝飾。地下入口處是一條長走廊,牆壁上掛滿了不同的畫作。沿着走廊盡頭的樓梯一直往上走,就可以找到這充滿藝術氣氛的餐廳了。這裏除了是畫廊之外,也是日式 Fusion 餐廳。 餐廳內的食物,每碟份量不少,而且夾雜了很多世界各地不同的食材。與其說這裏是日式 Fusion 餐廳,倒不如說是新派西餐廳可能更為貼切。這一道滿佈了小花的魷魚溫泉蛋沙律 (Yobiko Ika (Spear Squid ) Sou Vide Egg) 創意滿溢。 把充滿日本風味的材料,溫泉蛋、蒟蒻、醃蘿蔔及醃黃瓜,配上魷魚、印第安香料、泡菜橙子油醋、檸檬汁和沙律菜,變成一道味道清新讓人驚喜的前菜。原來把蒟蒻放在沙律中質感和味道也可以如此配合。廚師的想像力確實很豐富呢。另一道前菜是吞拿魚迷你 Pizza (Mini Tuna Tostada Pizza)。單看名字,最初還以為是一大片的 Pizza,結果原來是小點心呢!如果說這是吞拿魚配墨西哥粟米片相信會較為容易理解。除了吞拿魚魚生外,還有

地下入口處是一條長走廊,牆壁上掛滿了不同的畫作。
除了吞拿魚魚生外,還有最愛的牛油果醬。吞拿魚魚生片卷成花朵,以牛油果醬及墨西哥粟米片作綠葉陪襯,變成了一件藝術品。
充滿着酸甜味的生帶子 (Scallop Crudo w/ & 3S’s Anchovy Sauce w/ “Finger Lime Caviar”),把帶子的鮮味全都引發出來了。
3S 就是辣味、甜味和酸味,是泰國菜經常運用的調味手法,可以把食物的鮮味引發到另一個層次。如果可以,真想多吃一碟呢。
Ultimate Pleasure (Sushi Roll) ~ 在酸味泡菜壽司卷上鋪滿大量的吞拿魚腩肉碎、海膽和三文魚子,讓人看到已經垂涎三尺。
廚師把卷壽司和手握壽司的特點同時集於一身,做法創新,味道也很特別。
原來在壽司這個世界中,什麼也有可能,變化莫測。
這個藜麥蟹餅 (Healthy Kale Quinoa Crab Cake) 擺設得像是迷你盆景一樣。
小螃蟹在沙灘上,正想爬上大石一樣的場景。 配上蟹餅旁邊的甜味芥辣汁,健康得來充滿蟹肉香味。
被肢解的小螃蟹,蟹身原來也充滿蟹膏的香味。
Matcha Ice Cream Affogato ~ 甜品竟然也跟盆景扯上了一定的關係。
把少量 Mountain Coffee’s Expresso 倒在綠茶雪糕上,拼湊出來的味道比想像中好吃。
倒是那個充滿蛋香味的愛爾蘭奶油奶凍,沒有綠茶雪糕那般吸引。
三角錐體下面的圓形玻璃盆,載着朱古力脆脆和薏米脆脆。
吃的時候,可以把他們倒在甜品上一起進食。脆脆的,感覺新鮮有趣。
甜品的底層還有紅豆醬,不過始終也是傳統綠茶雪糕的味道最吸引。
傳統的菜色,有傳統的味道。新穎的 Funsion 菜,也有他創新的優點。如果要我選的話,還是經過時間歷練的傳統菜式更為吸引。

2015-09-18
  • Scallop Crudo w/ & 3S’s Anchovy Sauce w/ “Finger Lime Caviar”
  • Ultimate Pleasure (Sushi Roll)
  • Healthy Kale Quinoa Crab Cake
在中環開了近一年的「Naked Gurume Gyarari」,以「赤裸」為名,意思是希望食客能吃到食材的本味,是為「Naked」。餐廳裝潢帶點藝術氣息,食物則是以走日本菜 crossover 西式及台式的 fusion 路線,挺有趣。Signature 雞尾酒「G Spot Daiquiri」,菠蘿味沙冰,酒味不是太重,透心涼:「Yobiko Ika (Spear Squid ) Sou Vide Egg」$138頭盤沙拉是魷魚蔬菜,加了青檸汁、食用花及醬青瓜,再在面頭打隻流心蛋,吃時撈均,加流心蛋是一個聰明的做法,令整體口感滑溜,味道亦提了香,一咪咪的醬青瓜帶來酸味,開胃,這道沙拉我吃得非常多!「Mini Tuna Tostada Pizza (Raw)」$148 所謂 pizza 其實是墨西哥餅底 taco,上面放吞拿魚、牛油果醬、魚籽醬忌廉,醬的味道沒有太 over,可以吃到吞拿魚的本味。「Ultimate Pleasure (Sushi Roll)」$158 底層是青瓜卷,面放大大件海膽、三文魚籽、吞拿魚腩碎,吃時我沒有點豉油,伴了一些炸大蔥同吃,靠魚籽帶出海膽的甜。「Per

「Perfect Egg Portobello Mushroom Soup」$108
沙漠的造型,用65度低溫慢煮雞蛋,配紅蘿蔔、大蘑菇碎、麥米混合組成一個湯,沒有下水去煮,感覺新奇,乾乾地,卻就吃得出食材本味。

「K-Pop Ribs」$128
韓式燒豬肋骨,燒得太乾,建議肉的部位可以帶多點肥。

「Healthy Kale Quinoa Crab Cake (2 pcs)」$138
仿照造海洋的擺盤,兩大件蟹餅,放有三隻小蟹 (吃得的) 及沙,美麗,蟹餅是鮮拆野生美國蟹肉,沒有令人討厭的蟹殼,值吃。

「Red Prawn Crab Pasta」$208
「Matcha Ice Cream Affogato」$128
甜品也是玩味十足,小型針筒內是咖啡 Expresso,吃時擠進綠茶雪糕內,底層有奶凍、紅豆蓉,及樽底的脆米,整體吃上來不會太甜,有凍有溫有軟有脆,口感層次嬴哂。
這間餐廳是值得一來,部份菜式味道與賣相有驚喜,地點在中環區,會是一個慶祝 occasions 不錯的選擇。

2015-09-04
  • Yobiko Ika (Spear Squid ) Sou Vide Egg