2015-07-02 3101 浏览
新開左既意大利餐廳, 終於有機會試下, 叫左Parma ham 毛花果 salad, 這個沙律都好特別, 毛花果係夏天食都幾清新既感覺, parma ham 都幾大塊。另外, 叫左海膽扁麵配白松露忌廉汁及虎蝦扁意粉,海膽只是普通貨, 但意粉既白松露忌廉汁就很美味,忌廉汁入面有陣陣松露香味。虎蝦扁意粉實屬一般,虎蝦好像唔多新鮮, 意粉麵質就唔錯, 很彈又入味。還有 Pizza, 叫左個大, 剛剛好4人份量, 但其實都唔係大, Pizza 麵包底做得唔好, 唔香又唔脆, 像吃麵包的, 三文魚就 ok。另外小食八爪魚真令人失望, 看到相片便知道, 碟中幾片八爪魚, 小許椒及葉, 像吃剩般。甜品叫左Tiramisu, 這個 tiramisu 配上雪糕味道唔錯, 都幾滑及甜度適中。

無花果風乾火腿沙律
海鮮意大利飯
八爪魚小食
三文魚 pizza
2015-06-29
2015-06-22 3111 浏览
之前睇過電視台的飲食節目介紹過呢間專做手造意粉的意大利餐廳, 個時已經好想試下, 加上近排天氣酷熱, 又無咩胃口, 食意大利菜就最好選擇, 所以星期六同男朋友去開銅鑼灣行街, 就去試下, 點知一試就愛上。因為之前已經Book好台,7點黎到就即刻有位, 仲要安排左近窗邊sofa位俾我地, 一坐低已經被眼前的夕陽景吸引住, 整體裝修好有格調, 充滿異國風,利用好多鳥絲燈去營造一種像家溫馨的感覺, 再配上open kitchen和大木台, 營造自然悠閒的氛圍,感覺真有點像意大利南部的鄉村小屋般。服務員好親切和細心, 他們亦好風趣幽默和願意跟客人交流。首先我們點了夏天特飲:Summer melon沙冰$52(青瓜mix密哈),好清新好消暑,餐湯是蟹肉周打湯 $68, 好足料, 有好多疏菜粒和蟹肉碎, 個湯又好鮮甜,再配上手造麵包, 令人好滿足!主菜點了Pizza 和 意粉, Pizza 尺寸有分8” 和12”, 我們試選了8” 的Pun’s style $108 , 餡料包括沙樂美腸, 辣肉腸, 燈龍椒, 紅洋蔥, 番茄醬和Mozzarella cheese, 好足料, 個皮又夠香脆, 食多幾
好清新好消暑,
summer drink
蟹肉周打湯
主菜點了Pizza 和 意粉, Pizza 尺寸有分8” 和12”, 我們試選了8” 的Pun’s style $108 , 餡料包括沙樂美腸, 辣肉腸, 燈龍椒, 紅洋蔥, 番茄醬和Mozzarella cheese, 好足料, 個皮又夠香脆, 食多幾件都唔會覺得油膩。
8'' Pun's Pizza
意粉就叫左 虎蝦扁麵配龍蝦汁$158, 手造意粉果然特別彈牙, 真正的al dente! 每一條麵都掛上香濃的龍蝦汁, 再配上爽脆的疏菜粒和虎蝦粒, 每一口都令人回味
虎蝦龍扁麵配蝦汁
最後甜品就叫了Tiramisu $68, 服務員話食前要將所有材料攪拌好, 香濃的咖啡酒配上香脆薄片和軟林林的手指餅, 每一口都有好多層次, 好易令人一口接一口, 係這餐晚飯的完美句號!
Tiramisu
試過呢間手造意粉後,對佢真係念念不忘,
我地都覺得依度的意菜正宗而有風味。
用餐環境又好有格調,服務又好好,感覺十分舒適寫意, 相信我地又會好快再來!
summer drink
蟹肉周打湯
虎蝦龍扁麵配蝦汁
2015-06-01 3520 浏览
 同朋友Book咗星期五晚食飯,為的係佢嘅海膽松露意粉。晚市分兩個時段進餐,我提早4日Book6:30pm同埋request海景位,進餐時間至8:15pm。當晚一到步就即時被安排入坐,共點了3樣嘢。面包有三種,質素一般,但係估唔到個松露醬有驚喜,好香而唔會膩,幾啱配面包。凱撒沙律的味道一般,偏少少咸,惟價格合理。Pizza帶有白松露味,有少少酸甜醬汁的味道,配上咸咸地Parma Ham同埋帶有苦澀味的火箭菜都幾Match,不過我就鍾意加D Tabasco,更加惹味。溫馨提示:大食的朋友建議order12吋。最後重頭戲就係海膽松露意粉,望下周圍差唔多見到每枱都有叫。首先試一啖海膽先,涼涼地都幾新鮮;之後就試下D意粉,松露味好濃而且有淡淡的奶油味,不過唔萛好熱;最後當然係撈埋兩樣嘢一齊食,個味道好得意,一開始係一冷一熱的感覺,之後有陣淡淡的海膽味,最後就係俾濃郁的松露味覆蓋成個口腔。值得推介。總結食物味道Okay,推介Johnny's style Pizza及海膽松露意粉;服務就Very good,侍應態度一流,會經常Refill水,見到隻碟食剩好多沙律汁會即刻幫你換;餐廳環境美觀又可以望

當晚一到步就即時被安排入坐,共點了3樣嘢。
餐前面包
三文魚凱撒沙律
凱撒沙律的味道一般,偏少少咸,惟價格合理。
Johnny's style
海膽松露意粉

總結食物味道Okay,推介Johnny's style Pizza及海膽松露意粉;服務就Very good,侍應態度一流,會經常Refill水,見到隻碟食剩好多沙律汁會即刻幫你換;餐廳環境美觀又可以望到海。雖然埋單兩個人差唔多500元,但都值得一試。
2015-05-29
Johnny's style
海膽松露意粉
  • Johnny's style Pizza,海膽松露意粉
2015-05-30 3665 浏览
星期六好怕出街食飯。。等位太痛苦。。路過見到,睇完menu覺得都啱食,就試下啦~~仲要剛好有檯唔使等,good~~叫左布拉達芝士蕃茄、帶子露筍、同埋芝士菠菜雲吞~~其實想試pizza但喉嚨痛,唯有下次先試啦~~布拉達芝士蕃茄,味道好好,唔會太多pepper~~帶子露筍,好有驚喜呀,爽口帶子,配露筍蓉,好清新嘅味道!芝士菠菜雲吞,個湯清清地幾好,雲吞皮似乎係自家製,但失望地。。個餡勁咸,而且除左咸味,冇其他味道。。下次唔叫呢個了。。。整體黎講幾好味,我會再黎食嘅~~

布拉達芝士蕃茄,味道好好,唔會太多pepper~~

帶子露筍,好有驚喜呀,爽口帶子,配露筍蓉,好清新嘅味道!

整體黎講幾好味,我會再黎食嘅~~
三種唔同嘅麵包
布拉達芝士配櫻桃茄
日本帶子露筍
芝士菠菜雲吞
三種唔同嘅麵包
布拉達芝士配櫻桃茄
日本帶子露筍
2015-05-28 2945 浏览
我地想搵個唔太嘈地方傾野,岩岩有朋友推介mei 試下la, 入到去有種家ge 感覺,可以對住海景食野,同埋坐得舒服,加上唔係好多位,所以要bk 定位。事不宜遲,叫野食la...Ernest pizza: 我地要左八吋size, 個餅底薄身唔錯,而且面頭蕃茄芝士,食落酸酸地幾好卡邦尼意粉: 上面有芝士碎,入面有煙肉,攪勻非常好食,而且唔會太咸白酒煮硯: 硯煮得好食,唔會太韌,同埋侍應俾多隻碟我地裝殼八爪魚沙律: 酸酸地令人開胃田園沙律: 少少帶酸,非常好另外仲有一小袋餐包,面包鬆軟,配埋松露醬真一流。至於甜品,食左朱古力梳乎里,入面係朱古力流心,雖然我唔鍾意朱古力,但難得唔會膩,鍾意佢帶苦苦地
白酒煮硯: 硯煮得好食,唔會太韌,同埋侍應俾多隻碟我地裝殼
八爪魚沙律: 酸酸地令人開胃
田園沙律: 少少帶酸,非常好
另外仲有一小袋餐包,面包鬆軟,配埋松露醬真一流。
2015-05-27
  • 卡邦尼意粉
  • Ernest pizza
2015-04-27 4793 浏览
銅鑼灣蒲精又出動找尋美食搵到你啦,就係位於世貿中心3樓既No.5 Italian剛進駐世貿中心既No. 5 ,裝潢很新,門面也很stylish 因為訂座已full ,不過還有walkin 座位,岩哂我尼d 即興食飯既朋友點餐後,職員先把袋子麵包放下,讓我們醫醫肚麵包好鬆軟,而且熱辣辣,加上香草牛油,非常好吃。Johnny"s style $178白松露醬、風乾火腿、火箭菜、蕃茄醬、水牛芝士薄餅第一句既評語會係超好味第二句既評語都係超好味第三句係而家睇番張相都流緊口水即製既PIZZA有2個SIZE, 這個是大的, 足夠4人既份量白松露醬味好濃郁,單單把PIZZA傳到枱上也聞得到,風乾火腿好柔軟,唔會過咸,而且好嫩身,PIZZA餅底鬆脆之餘, 又唔會覺乾, 因為有溶溶芝士佈滿在上面, 口腔裡面有著各種配料及調味醬混合而成既滿足感。可以連吃2塊也沒有覺得很油膩感,火箭菜也很新鮮,越吃越出味,是一種甘香既味道,沒有苦味。黑豚肉 (正確名字我忘記了) 大約$248 到啦尼個絶對有驚喜, 首先我以為黑豚肉會以一塊上, 估唔到個賣相咁精緻, 睇得出係用心製作的一道菜式以紅菜頭染色的薯蓉作點綴, 放上

銅鑼灣蒲精又出動找尋美食

搵到你啦,就係位於世貿中心3樓既No.5 Italian

點餐後,職員先把袋子麵包放下,讓我們醫醫肚
麵包好鬆軟,而且熱辣辣,加上香草牛油,非常好吃。

Johnny"s style $178

白松露醬、風乾火腿、火箭菜、蕃茄醬、水牛芝士薄餅
第一句既評語會係超好味

第二句既評語都係超好味

第三句係而家睇番張相都流緊口水

黑豚肉 (正確名字我忘記了) 大約$248 到啦

以紅菜頭染色的薯蓉作點綴, 放上一粒粒厚切豚肉粒, 中間以清甜既無花果作裝飾

佈置得好健康, 唔會覺得吃肉類會覺得好肥

薯蓉清甜, 而且打得很細滑, 豚肉粒脂肪與肉既比例剛好, 蠻多肉汁, 加上脂油味道, 真係好好味

甜品主打係Tiramisu

職話要mix埋一齊先好味, 我地第一次食, 梗係聽哂佢話啦
Tiramisu和雪糕溶在一起, 沒有午麼口感可言, 但是一直飲下去既時候會發覺咖啡味好濃, 酒味不會太強, 這種食法也頗特別

不過我覺得都係唔mix會好味d, 起碼知道自己食緊咩!

No.5 Chocolate Creazione
這個甜品令我既味蕾更激刺, 因為有紅莓雪芭及超濃郁既朱古力

朱古力CUBE最好味, 好rich, 是朱古力愛好者(我啊)必點之一

若果覺得太濃,想清清味蕾, 可以吃一口紅莓雪芭, 好酸, 不過即時清除飽肚感

是一個玩味十足既甜品

大約每人消費 $250, 銅鑼灣地段, 也差不多啦

職員都好nice, 又會同d客傾下計, 而且唔會有時段限制,

是一間可以和朋友聚舊既好地方

2015-04-08
  • Johnny
  • 黑豚肉
2015-04-22 4456 浏览
海膽扁意粉鐘意食海膽既人真係重點推介本人就唔鐘意食海膽但因為朋友點左就試下但發覺唔係好普通既海膽而係無哂腥味加上口感勁好而扁意粉份量都幾足夠加上香草配料真係食極唔厭所以總括泥講真係幾底食同值得嘗試特別係之前唔鐘意食海膽既話唔定試完之後愛上左佢喔蒜香炒䙺泥到既海鮮真係幾出名所以叫完海膽扁意粉就即刻點左泥個 發覺泥個份量多得有啲誇張完全夠三至四個人食而且炒得勁香一泥已經比佢吸引住蜆肉好多而且非常香口唔會話得香而無味所以十分推薦呢味菜式

海膽扁意粉

唔會話得香而無味
所以十分推薦呢味菜式
2015-04-17
2015-04-17 3951 浏览
朋友帶我來一試這間意大利餐廳,最喜歡試不同的餐廳。 一order完來了個麵包袋,好特別喔! 之後點了個魚湯,份量好多,好正喔! 海膽扁麵配白松露忌廉汁, 忌廉汁味噥個人很喜歡且相當有份量的海膽, 推介! 最後是和牛。。。第一口令我意外。。好唸吖。。好好味 不過,呢間餐廳的份量比平時的意大利餐廳為多,令我太飽了。下次要一大班人去食,可試更多菜式!
麵包袋
和牛
麵包袋
和牛
  • 海膽扁麵配白松露忌廉汁
2015-04-11 3756 浏览
平安夜早放工, 嚟到銅鑼灣世貿行咗一陣見到呢間新開的意大利餐廰. 就試下啦, D野好好食, 後尾先知道原來係米芝蓮推介. 一開始的包已經充滿驚喜, 放在麻包袋肉有几款包, 有的中間有Olive, 有的是香草, 有麵包條, 外皮脆, 中間白色的包軟棉棉, 唔鞋口. 牛油都有松露味. 2杯特飲, 越飲越甜. Fig, parma ham and baby spinach salad w/ balsamic vinegar每次見到沙律有新鮮無花果 都一定點. spinach好juicy, cheese and vinegar 好夾。 左邊的咸魚好惹味, 中間牛油果餡好fresh. 我最鐘意都係右邊有無花果的, melted cheese 的咸更突出無花果的甜味.白松露醬, parma ham, 火箭菜, buffalo cheese pizza. 我最鐘意呢D thin and crispy 批底.食完pizza 好飽.呢個龍蝦汁虎蝦扁意粉, 只試咗少少, 意粉很彈牙。
2杯特飲, 越飲越甜.

• Home made bread
  • Fig and parma ham salad
No.5 Italian貴為大熱意大利餐廳,想週末一嚐,當然要預先訂位啦~!餐廳環境舒適,有海景(不過受海邊工程影響略有遜色),有SOFA和CUSHION,不過座位數量不多,想吃真係要記住訂位~!假日午餐沒有set, 都是散叫。今次主打餐廳的推介菜色,質素極有保證 看到隔離檯叫的一碗Toscana fish soup(看上去是有很多青口的紅湯)用料十足,香味撲鼻,急急向侍應查詢和叫了一客試 黑松露黑毛豬多士!濃味得黎開胃的前菜小食^^海膽扁麵配白松露忌廉汁不愧為推介,4塊海膽大大塊又唔腥,白松露亦香味十足。澳洲和牛闊麵,比較"穩陣的選擇" (因為不是人人也吃海膽~),闊麵麵條口感跟扁麵很不同。4個人吃飯的好處,就是可以多試不同的東西^^Spicy Shrimp Pizza, 幾夠辣,蝦幾爽。不過最重要都係個pizza底!好有風味!!一向喜歡tiramisu,甜品選了一個新式tiramisu。賣相很漂亮的小杯子,但侍應介紹要把內裡所有材料撈勻才能吃 有得睇、有得搞、有得食,非常有趣~ 總括黎講,No.5 Italian呢一餐真係十分滿意!!食過返尋味...好期待下次再有機會幫襯.

假日午餐沒有set, 都是散叫。
今次主打餐廳的推介菜色,質素極有保證

Toscana fish soup
黑松露黑毛豬多士!濃味得黎開胃的前菜小食^^
黑松露黑毛豬多士
白松露海膽扁意粉
4個人吃飯的好處,就是可以多試不同的東西^^
澳州和牛闊麵
Spicy Shrimp Pizza
Tiramisu
賣相很漂亮的小杯子,但侍應介紹要把內裡所有材料撈勻才能吃

有得睇、有得搞、有得食,非常有趣~

總括黎講,No.5 Italian呢一餐真係十分滿意!!食過返尋味...好期待下次再有機會幫襯....
2015-02-07
午餐
  • Toscana fish soup
  • 海膽扁麵配白松露忌廉汁
2015-03-21 4755 浏览
每年一日紀念日,今日我倆選擇平凡中渡過早前一個海膽意粉報道,絕對是今日我們搵食催化劑猶於身邊帥哥對海膽喜愛情度,就如同我對韓劇男主角一樣、沉溺得不能自拔所以在(No.5)上看到推出海膽意粉,不用多疑就决意訂下枱子跟帥哥來過平凡愉快午餐..平日(No.5 )午市不算多人,人湧是滲透式入座現場所見亦無『限坐時間』,加上訂坐位靠近大大玻璃窗、視野空間廣,吃一頓飯來得較為寫意叫餐時才發現午市只供應(LUNCH SET),即沒有再提供額外餐牌即是話只供應特選十一(LUNCH SET),而別無可選、深入打探一吓、原來海膽意粉只供應『假日』又可能晚市才有發售...失望之餘,既來之則安之..就從『特定套餐』開始簡單之田園沙律,輕量之檬檬汁醋沒有多餘的欖油、乾乾之純天然食法某程度上味道可算謂淡薄,調味作用可謂少之又少..而身旁之小法包、亦只宜外觀多於進食冷卻而帶勁嘴嚼感,牙力少一得也不要企圖嚐試、《見意送上小牛油送食可能增加味美度》而當日餐湯亦是大路磨菇湯,沒有花巧製作材料足其實以是食物最好後盾,味道恰好只是略嫌入口Creamy感略為不足如果可加以改進更為理想主食方面一個迷你海鮮雜燴配蒜包用上蕃茄作底,
每年一日紀念日,今日我倆選擇平凡中渡過
早前一個海膽意粉報道,絕對是今日我們搵食催化劑

平日(No.5 )午市不算多人,人湧是滲透式入座
現場所見亦無『限坐時間』,加上訂坐位靠近大大玻璃窗、
視野空間廣,吃一頓飯來得較為寫意

又可能晚市才有發售...

失望之餘,既來之則安之..就從『特定套餐』開始
某程度上味道可算謂淡薄,調味作用可謂少之又少..
而身旁之小法包、亦只宜外觀多於進食
而當日餐湯亦是大路磨菇湯,沒有花巧製作
如果可加以改進更為理想
主食方面一個迷你海鮮雜燴配蒜包
用上蕃茄作底,加上去殼蝦肉、魷魚仔及魚枊,其實味道上及材料是慷慨
可惜汁底很是稀薄,就如水汪汪的魚池浸養著鮮魚般
感覺? 請憑空想像吧..

相反港式厚切白方包,塗上濃濃蒜油下焗、味美非常
而且烘得頗脆口,蒜蓉包亦可無限添加、作為伴食足以取代米飯
再為添加蒜蓉包依舊脆口
我想是客人有所要求才即時烘焗,固此一點淋身感覺都沒有
再來是一個意式雞胸,用上薯蓉作伴底、煎得香香口但體積甚為薄雞胸
本以為雞肉口感較嚡,但吃時感覺全無、而且醃味亦尚算濃郁
碟旁還伴上意式青瓜及蕃茄,一啖雞肉一啖薯蓉不覺間、很快便報銷了全碟
本身套餐上加上$10.有一款特定甜品,但我還是忠於自己點多些
選來一個Berry panna cotta,雖則奶凍看得見雲呢嗱籽存在、但味道就過於淡
底下是用上紅桑子作果凍,更為將味道奪去不少、整體上味道失衡
見意雲呢嗱條可《重手》多點..這個嘛,有待改進
餐飲本以汽水或橙果茶作選擇,而身旁之帥哥就揀上前者
我就在餐飲咖啡清單上,另外追加上一杯latte$36.
溫度剛好,而且咖啡豆味香濃、滿滿的奶泡之下,喝得上那份啡與奶的對比
亦沒有過於苦澀現象
雖則.上場的一瞬間賣相倒有叫人失望...
题外话/补充资料: 之前看上多篇評價都是正面,所以一心期望亦過於高 不是不好,而是最好的還未見來臨,今日選上做我倆週年紀念日飯址 就略有上美中不足之感。
2015-03-18
午餐
庆祝纪念
纪念日
2015-03-07 5049 浏览
No.5 Italian好評如潮,所以前來看看是否屬實。為免排大隊,早已訂了位。餐廳環境不錯,非常modern! 牆紙更印上意粉機和每天新鮮製作意粉的字句,可愛得來又特別。Menu設計同樣是很可愛,加上封面印上"5"字代表No.5 Italian。就連餐廳提供的紙巾也印上No.5 Italian的logo,很有心思。以我所知海膽扁麵配白松露忌廉汁是獲得很多好評的,所以我也點了一個。這個海膽扁麵果然是手製的,口感一流,絕對al dente。其他不是手製的意粉根本不能與它相提並論。除此之外,這意粉有著香濃白松露忌廉的味道,而且一點也不膩,值得一讚。海膽亦值得一讚,它不但非常新鮮,而且非常鮮甜。雖然花$188吃這個意粉,真的是頗貴,但耐不耐吃一次也是值得的。這個Pizza有著香濃的芝士味,水牛芝士跟煙三文魚的味道很配。加上廚師很聰明加了capers和酸忌廉在三文魚之上,中和了芝士和三文魚的味道,令這Pizza濃而不膩。但Pizza底未能做到一般薄Pizza的香脆,有待改善。雖然Pizza有點美中一足,但No.5 Italian的食物確實是不錯。
海膽扁麵配白松露忌廉汁
煙三文魚酸忌廉水牛芝士薄餅(8'')

2015-03-06
2015-03-04 4397 浏览
中午一時多到達,竟然等不到十分鐘便有位!等朋友期間,服務生先送上水,解答問題亦態度很好,有笑容👍我們選了lunch set 上的餐,連一杯指定飲品!我選了橙茶少冰,朋友加$10要coffee, 橙茶已調好甜度,我點少冰覺得甜了些,不過可以接受的!我們點了墨魚汁pizza, 有一粒粒碎墨魚在上面,底薄薄的,不錯!不過一個人是吃不下整個pizza的!另外還點了三文魚沙律和pasta,salad菜ok新鮮但三文魚一般,朋友的pasta也很Q彈牙。如果要推介,可選pizza!

如果要推介,可選pizza!
墨魚汁pizza
三文魚沙律&橙茶
南瓜湯
墨魚汁pizza
2015-03-03 3810 浏览
孖芝偶然發現這家新店,巨型的開放式廚房配搭簡約設計,眼前一亮,加上好評不少,一直躍躍欲試。苦於好幾回都walk-in不成,孖芝便誠心於一星期前訂座,滿懷期待地前來品嚐,結果…手造麵包田園風小麻袋盛著數款自家製麵包,手感微溫,質地鬆軟,抹上一層松露牛油,絕對是增添食慾的餐前小點。白酒蒜片煮蜆蜆不算肥美,偏中小型,但亦鮮甜,帶著濃郁的酒味和蒜香。只是吃到底部浸著汁料的蜆時,味道卻偏鹹,在味道調和方面,相信還有改善的空間。另外,孖芝席間竟發現當中混著一條頭髮… 希望店方在準備食物的程序方面,再多注意一下。凱撒沙律配煙三文魚鮮脆的沙律菜,配以煙三文魚,搭配適宜,汁料不會蓋過食材的鮮味,煙三文魚亦不會太鹹,即使單吃也不錯。整體份量偏少,但以比例來說,煙三文魚的份量卻算偏多。白松露西班牙黑毛豬多士烤多士配以數片簿簿的黑毛豬,多士內裡鬆軟,但部分烤得過了火候,入口有點焦味,松露香亦很薄弱,幾乎要懷疑廚師是不是忘了放上。黑毛豬尚算油潤,但獨有的橡子甘香欠奉,倒是配在旁邊的火箭菜,苦而清新。烤野生大蘑菇配芝士孖芝曾在某餐廳吃過一試難忘的烤大蘑菇,自該餐廳轉餐牌後,一直不斷尋覓替身,乍見這餐廳有這道菜,二
手造麵包
白酒蒜片煮蜆
凱撒沙律配煙三文魚
白松露西班牙黑毛豬多士
烤野生大蘑菇配芝士
孖芝曾在某餐廳吃過一試難忘的烤大蘑菇,自該餐廳轉餐牌後,一直不斷尋覓替身,乍見這餐廳有這道菜,二話不說即時一試端倪!只是一上桌,即有點失望。菜式賣相不太討好,烤得烏卒卒的蘑菇搭著幾點芝士,第一眼幾乎不知是甚麼,而且切片後的蘑菇流失了水份,烤得太乾,加上幾乎沒有調味似的,即使拌著芝士同吃,依然偏苦。
海膽扁麵配白松露忌廉汁
一致推祟的自家製扁麵,粗粗的不規則外型,配上數片肥美的海膽,造型頗為吸引。在店員推介下,另付了$10加配數片白松露,上桌時煞是芳香誘人。孖芝沒有將海膽混進意粉,分開品味。海膽的分量算是慷慨,有三大片,口感偏淡,新鮮卻沒有海膽獨有的香甜,也許只宜拌著意粉去品嚐。至於麵身,帶點麥香,混合稠度適中的白松露忌廉汁,有著獨特的質感。這是孖芝第一次嚐手造意粉,滿意卻可惜沒有驚艷的感覺,「色」與「香」似乎更勝「味」。
Pun’s Style (8”)
看來只有2mm的餅底,烤得甘脆,加上帶點白色油花的莎樂美腸、辡肉腸、燈籠椒、紅洋蔥、蕃茄醬以及Mozzarella Cheese,口感豐富,鹹香鬆脆,口感不俗。

說實在,可能對這家好評如潮的米芝蓮餐廳有既定期望,以致感覺不似預期時,即難掩失望。

覺得麵粉類別是做得不錯,但若然整頓飯後,留在腦海的只有麵包的鬆軟,意粉的質感和批底的麥香,卻說不出一道難忘的菜餚,著實有點糾結…
2015-03-02
2015-02-24 4034 浏览
同行朋友都喜歡食PIZZA, 見係米芝蓮推介, 就一致同意去試! 飲品選擇唔多, 叫左幾柸唔同味道既NON ALCOHOL, 價錢都大概HKD60一柸, 起初以為係SMOOTHIES, 原來係沙冰, 但冰成份好似太多, 根本飲唔到, 只能一口一口唧到少少冰, 味道一般. 叫佢俾柸墊都可以話冇哂因為冇貨送. 另外ORDER BEER, 但1664竟然只有一支, 又係因為冇貨送黎. 建議我地ORDER 意大利啤酒, 沒選擇情況下唯有試下, 味道偏淡, 類似STELLA. 再ORDER 一ROUND 啤酒時, 竟然俾左唔凍既啤酒...... 每台附上一袋仔麵包及一小碗松露牛油, 好香既松露味道, 因為呢個牛油既關係, 令我地忍不住食哂2袋麵包.頭盤叫左三文魚凱撒沙律, HAM拼盤, 芝士拼盤, 白松露西班牙黑毛豬多士, 蟹肉湯, 煮蜆. 食物既份量唔大, 同行有10位朋友, 每樣食品大概每人試一口. 沙律, HAM 同芝士拼盤, 白松露西班牙黑毛豬多士味道一般, 值得一讚係芝士拼盤跟埋新鮮無花果配芝士. 至於蟹肉湯就唔夠濃郁. 最好就係煮蜆, 蜆肉好鮮甜!!PASTA 係海膽麵配白松露忌廉汁
PASTA 係海膽麵配白松露忌廉汁, 忌廉汁唔夠香濃, 但海膽份量並唔少, 一口意粉一口海膽, 出奇地配.  Carbonara 就普普通通, 個意粉好似出前一丁撈麵. 魷魚墨汁意大利麵都係好一般.
PIZZA 係Fig and Ham Pizza, Mixed Vegatable Pizza & Spicy Shrimp Pizza, 餅底做得好薄, PIZZA 邊都係薄薄完全唔會膩.
總括黎講食物只係好一般水平, 未見特色, 味道亦唔特出. 服務亦唔稱得上滿意, 用餐時間已經唔多人, 但食完既餐碟次次係我地叫佢先埋黎收返.