2017-03-23 543 浏览
月初同好耐無見既朋友諗住約食飯,吹下水la所以係openrice 揾左呢間cafe,見d食評好似都ok la……點知就出事la一入到去就見到有兩隻兔仔,店主將兔仔放係第一張枱旁邊,其實真係好虐待d動物,畢竟夜晚d客人又多,d人又勁興奮,成間鋪都好嘈,搞到d兔仔完全冇休息,而且將寵物放咁近客人,有機會影響客人想叫野食,但都要等一段時間先有人理,因為全舖入面得1個侍應,見到佢好忙,我地都唔好意思吹佢食物質素普遍正常,但……“咖哩豬扒烏冬” 真係比較伏,因為咖哩汁超多,豬扒係超級硬,提提大家係係冇湯既😧😧😧環境算正常,但……有d chairs 比較高身,結果一坐落去好容易頂到張枱,坐得好辛苦1. 有養兔仔,但完全妄顧其生活環境2. 侍應得1個,如果好肚餓,大家唯有等下,而上菜速度算正常中慢小小la,可能因為夜晚多客人
月初同好耐無見既朋友諗住約食飯,吹下水la

1. 有養兔仔,但完全妄顧其生活環境

黑松露帶子忌廉意粉
薄荷朱古力
黑松露帶子忌廉意粉
薄荷朱古力
2017-02-19 1057 浏览
班朋友之前上過泥 話樓上cafe泥講呢間都好食佢地就話去返呢間食💁🏻朋友係網上book左位 就送小食😋餃子 細細粒 入面都係肉同菜既料有啲乾 不過都係脆既👍🏻鰻魚炒飯大大碟 不過真係好少鰻魚 因為佢將啲鰻魚切到好細粒😖如果佢吾將鰻魚切粒應該會仲好味道泥講佢都係好味既👍🏻卡邦尼意粉意粉都好大碟 食晒成碟真係好飽😕味道同出面其他店既差吾多冇乜特別😶薯條+蜜糖雞翼呢個真係好細碟😅 3隻雞翼 吾太夠喉😫 啲雞翼有啲細隻味道方面 普普通通 冇乜特別薯條方面 因為我中意食粗薯條所以覺得好好食😍同埋 新鮮炸 一上碟 係超級熱!左:芒果乳酪 右:草莓乳酪食過咁多間既樓上cafe 我覺得呢間既乳酪係最吾伏!😍首先飲落去 有少少果肉重點係 吾係藥水味👍🏻
班朋友之前上過泥 話樓上cafe泥講呢間都好食
3隻雞翼 吾太夠喉😫 啲雞翼有啲細隻
味道方面 普普通通 冇乜特別
薯條方面 因為我中意食粗薯條
所以覺得好好食😍
同埋 新鮮炸 一上碟 係超級熱!
左:芒果乳酪 右:草莓乳酪
食過咁多間既樓上cafe
我覺得呢間既乳酪係最吾伏!😍
首先飲落去 有少少果肉
重點係 吾係藥水味👍🏻
新年假期接近尾聲,約咗朋友出來聚一聚,樓上cafe 係不二之選,因為我地吹水次次都over 2-3hrs 😂朋友介紹呢間Oasis cafe,係旺角好方便,重有2隻好可愛嘅🐰仔添😍食物方面都唔錯,有lunch 同tea set ,以日式,和西式為主,我揀咗日式豬扒飯,味道唔係好辣,夠咖哩味,豬扒鬆脆,可以encore 。我朋友叫咗牛肝菌三文魚燴飯,好多cheese 和creamy ,而且份量大,食到好飽👍諗住叫杯酸咪咪嘅芒果沙冰消滯下,點知都係巨大版,好啱我地吹水吹到口乾飲👏🏻😍
  • 三文魚天使麵
2017-01-16 1127 浏览
前幾日約左中同食飯,佢話book左間樓上cafe,有board game玩。可惜有啲失望。一黎野食偏貴,咁樓上cafe貴啲又正常,但食物質素真係麻麻。點左個鰻魚炒飯($82)再加杯山羊座(額外加$12,因為$38以上補差價)。呢間餐廳特設十二星座野飲,幾特別,但味道麻麻。山羊座係薄荷十7up,但感覺飲緊好甜既牙膏水。炒飯雖然用珍珠米,但炒到太乾同鰻魚份量都好少。食完一份係唔夠飽🤦‍♂️至於board game,種類都唔少既,但啲牌有啲亂咁放⋯
可惜有啲失望。
至於board game,種類都唔少既,但啲牌有啲亂咁放⋯
2016-11-08 1747 浏览
去開先達整電話,就係附近搵個地方和朋友hea下,近近地就㴝到先施大廈cafe Cafe當日有一大班十幾人了半個場,和有幾枱散客,成個場有成8成滿。心想應該不錯。立即睇下菜單有十二星座特飲,杯杯後面都有介紹有咩材料。不過今次就叫了一個晚餐忌廉煙三文魚配天使麵:非常足料濃濃忌廉汁配磨茹,不會太乾,三文魚都有三塊。九十幾包一杯38飲品。小食拼盤有二串雞串,二雙餃子,三隻雞翼,三塊麥樂雞,二塊春卷,二塊咖喱角。雖然全部都係炸野,但通常都屋企都吾會自己炸,而且又炸吾到咁香口,又夠熱。間吾中食下係幾日。全部都可以一口食,方便一到玩下棋,一面傾下計。最後見隔離叫了一個薯條伴黑松露醬汁,口痕就叫了一份,粗粗薯條,脆口配上濃濃的醬。一人一條不知不覺就食完。

全部都可以一口食,方便一到玩下棋,一面傾下計。

配上濃濃的醬。一人一條不知不覺就食完。

2016-11-03 4864 浏览
在久仰的旺角辦完事務後,得知朋友亦在同區,於是相約她午餐!Cafe裝潢簡約舒適,門口處附近飼養了一隻小白兔,很可愛!中午時段亦不乏客人。有意粉、天使麵、燴飯、長通粉等等的大路食物選擇,收費亦算合理!亦可加錢點選芝士蛋糕或窩夫等作為飯後甜點~卡邦尼煙肉意大利粉 - 份量不少,可掃走餓感!意粉相對幼身,不過每條麵條都可索上滿滿的醬汁,略嫌醬汁有點稀身,但食落整體質感尚算彈牙~煙肉味道富有微微咸香,既邪惡又味美!黑松露醬忌廉珍珠帶子天使麵 - 天使麵比意粉更幼身~醬汁不太濃稠,食落較為清新不顯滯!帶子面積的骰迷你,不過視覺效果頗好。食落帶點厚身彈牙,伴上面層的黑松醬一併食更別有一番風味!(左)水蜜桃紅茶 - 剛飲第一啖時,覺得茶味頗濃郁外亦能解渴。不過以星星飲管撈勻後,感覺甜味較為出!(右) - 荔枝紅茶 - 同時也是飲開始的數啖後,味道變得比之前略為甜。
在久仰的旺角辦完事務後,得知朋友亦在同區,於是相約她午餐!
Cafe裝潢簡約舒適,門口處附近飼養了一隻小白兔,很可愛!
中午時段亦不乏客人。
亦可加錢點選芝士蛋糕或窩夫等作為飯後甜點~
卡邦尼煙肉意大利粉 - 份量不少,可掃走餓感!
煙肉味道富有微微咸香,既邪惡又味美!

2016-10-31 1214 浏览
今日出黎旺角主要拎美戰,訓醒冇耐早餐都未食,就出左黎旺角😂仲未有精神既我今日lunch決定權交比朋友,佢話不如去oasis cafe,食完行過隔離拎咪岩岩好,懶得行多幾步既我即ok🙈呢度lunch set都幾平,8成都係60蚊左右,連埋一杯38蚊既野飲。因為岩岩訓醒關係唔太想食啲咁heavy既野,所以叫左個黑松露醬忌廉珍珠帶子天使麵。😪黑松露醬相當清香,加上雜菌忌廉creamy得黎又唔膩,完全岩哂食第一餐既我😉雖然珍珠帶子迷你,但整碟天使麵有數十粒帶子,份量ok多,而且冇雪味,cafe黎講好唔錯。同朋友各自叫左一杯38蚊既蜜桃紅茶。
同朋友各自叫左一杯38蚊既蜜桃紅茶。
2016-10-25 1117 浏览
是日同男朋友仔上樓上CAFE由於肚餓既關係各自叫左個SET LUNCH,仲加配左前菜同甜品法式田螺有六粒,廿蚊6蚊算好抵食田螺都幾大粒,配上香草牛油味~很是香~車打芝士海鮮焗飯面頭鋪滿芝士,焗過後味道幾香,而飯唔會過乾底下仲有D汁比你撈飯海鮮都係有蝦、蜆、魚柳等等煙三文魚天使麵煙三文魚味道同顏色仲好新鮮,無變色同無腥味而醬汁充足,麵條軟硬適中甜品係畫龍點睛之作雪糕窩夫凍冰冰既雪糕加上熱辣辣既窩夫水火交溶最讚既係窩夫外脆內軟
是日同男朋友仔上樓上CAFE
由於肚餓既關係

各自叫左個SET LUNCH,仲加配左前菜同甜品
法式田螺有六粒,廿蚊6蚊算好抵食

田螺都幾大粒,配上香草牛油味~

很是香~
車打芝士海鮮焗飯

面頭鋪滿芝士,焗過後味道幾香,

而飯唔會過乾

底下仲有D汁比你撈飯

海鮮都係有蝦、蜆、魚柳等等
煙三文魚天使麵

煙三文魚味道同顏色仲好新鮮,無變色同無腥味

而醬汁充足,麵條軟硬適中
甜品係畫龍點睛之作

雪糕窩夫

凍冰冰既雪糕加上熱辣辣既窩夫

水火交溶

最讚既係窩夫外脆內軟
午餐
2016-10-19 513 浏览
risotto飯口感煙煙靭靭,蘑菇醬結合很重芝士味,喜歡吃濃味的朋友不仿試試。黑松露薯條感覺很新鮮,第一次吃黑松露醬配薯條,醬汁令薯條不會太單調而且味道很夾。OREO 奶昔,很重OREO 味道,喜歡COOKIE而且甜甜的朋友值得推介,喝完一杯還想叫多一杯。
2016-10-18 385 浏览
肉丸意粉,份量足,可供2位朋友享用,意粉汁內有洋蔥,粟米同蕃茄酸酸甜甜很開胃,肉丸不會太硬,而且有牛肉味。藍苺乳酸酸甜甜很開胃而且很健康,吃飽之後喝一杯促進腸胃消化,感覺不太膩。餐廳氣氛唔錯,店內重有隻好得意既兔仔,同女仔來就一流。
餐廳氣氛唔錯,店內重有隻好得意既兔仔,同女仔來就一流。
2016-10-18 377 浏览
作為一個正宗MK"港童" 每月出幾次旺角係唔少得既動作 但幾個朋友係旺角行到累累地又未食野可以去邊hea好? 有人就選擇去網吧,去酒吧,去STARBUCK,而家其實都係好多選擇,就係成班fd去樓上cafe坐下,傾下計,食下野,玩下card game就至爽啦今次小弟同大家分享一間位於先達廣場隔黎既樓上cafe & party house. 話得係cafe & party house地方當然要有返咁上下大啦 店家位置可能會有D難搵,一入門口就有一隻可愛既兔仔迎接我地 客人可以隨便同佢玩 咁當然要溫柔d啦Cafe內有多張大枱同梳化 好適合一大班朋友黎一齊食飯同玩game食物方面味道都ok 除左薯條果d小食 亦有餐揀 試左焗肉醬意粉同牛肉湯烏冬都幾好食 唔駛怕係cafe得小食會食唔飽 飲品亦都有好多選擇 最重要係呢度每枱都自成一角 唔會話好嘈 無論想靜靜地傾計定玩card game都得⁠⁠⁠⁠
作為一個正宗MK"港童" 每月出幾次旺角係唔少得既動作
但幾個朋友係旺角行到累累地又未食野可以去邊hea好?

2016-10-08
  • 焗肉醬意粉
2016-10-17 377 浏览
約左朋友有重要事商討,想找一間用餐時間不會有限制的餐廳,朋友提議到一些樓上cafe,可以坐得舒適又可以慢慢傾談,上openrice找找,找到一間地點方便又頗多好評的cafe。可能時間尚早,cafe不是有太多人,我們可以自由選坐位置,座位寬敞舒適,正合我們心意!我們點了卡邦尼意粉和三文魚意粉,兩個意粉都很creamy,份量都俾我們預期中多。另外,我們再點了一客脆脆薯條,薯條炸得卜卜脆,沾上店家自家製黑松露醬,真的是天作之合,我們一條接一條,簡直停不了口,推介!!飲品方面,店家很有心思,用不同的星座為飲品命名。Cafe內當然還有大量不同的board game,但我和朋友有要事商討,只好留待下次再來的時候玩過夠本。好像很久沒光顧樓上cafe了,適逢今次朋友的提議再踏足,真令人懷念學生時期和同學們「柴娃娃」上cafe玩board game的日子,那時的cafe大多沒注重食物的質素,只著重買入大量的board game,導致很多時候都未能留住客人。但今次這間cafe告訴我,原來食物質素與遊戲是可以並重的,加上舒適的環境,令人有想再來的感覺!

飲品方面,店家很有心思,用不同的星座為飲品命名。

2016-10-16 316 浏览
沒想到這一間樓上咖啡室令我大失所望。週末的午餐時間去到,沒什麼客人,我應該是頭一輪的客人吧,但是仍然可見到地上有未清理的垃圾,例如各種紙團和紙屑。空氣也比較侷促,好像聞到煙味。食物質素是還可接受的但是飲品實在太差了,不論朱古力還是咖啡都是非常水,就算是用朱古力粉咖啡粉溝出來的,那也是太差了吧。同水一樣

沒想到這一間樓上咖啡室令我大失所望。

2016-10-04 3474 浏览
在古早先施大廈喝了杯浪漫凍莫加咖啡真的有點暈眩.........!! 大杯忌廉氣勢洶洶飲到半飽在旺角頂尖旺先達廣場樓上一個特色西餐廳中央水晶吊燈飾我旁邊竟然放棋子慧黠玩具向街玻璃窗放毛公仔珠簾後相機店員工穿上制服吃過午飯打一下機氣氛異常悠閒Oasis繁忙極度的休憩,主食是龍蝦汁海鮮意大利飯青口頗大一些帶子2 只虾飯很多格價專家的我看到這個餐加20大元可元法國焗田螺可能呢期肥了決定不吃甜點要田螺這裡果茶收38元比咖啡平但我的咖啡只須補差價莫加4545一38=7元這彈性很好豐儉隨意2元6只田螺好好沒太過多的致肥薯蓉加大量牛油錯過就笨結論新鮮田螺非同小可!朋友選朱古力蛋糕這個在open rice食評看過我不敢再吃甜問意見倒是不甜不太甜好吃朱古力雪糕慕斯蛋糕,不大甜的據說
在古早先施大廈
喝了杯
浪漫凍莫加咖啡
真的有點
暈眩.........!!
大杯

倒是
不甜
不太甜
好吃

朱古力雪糕慕斯蛋糕,不大甜的
據說
2016-10-04
  • 法國焗田螺
  • 凍莫加
2016-09-25 1140 浏览
  星期三同朋友傾起去旺角行街,順便去先達睇下有無野可以買比朋友做生日禮物,朋友提議係附近間cafe Oasis食餐飯,咁book左張枱啦(我本身都覺奇怪,cafe要book枱😂?)可惜朋友臨時有事,要走先,咁飯始終要食,就去左呢間食嚕~  一出四樓升降機門,已經望到個招牌,因為我次次入既樓上cafe都係伏,所以入去個陣心驚膽跳  一入到去就見到間餐廳都滿滿地人,都有8成坐滿左,而且十六人枱果邊已經有人係到聚會緊~感覺nice nice  Cafe都幾舒適,如果搞中型活動,例如聖誕p丫,生日P都可以係到搞,應該容納到35人都絕對無問題(事關兩張可以各坐16人既大枱!!重未計外面啲木枱啵)  Menu 都好多野食揀,牆上面都有寫啲推介菜式既,最後係眾多主食中嗌左煙三文魚牛肝菌意大利燴飯,荔枝冰沙,加個脆脆薯條其實重想嗌多個雞翼,但一定食唔晒,所以留翻下次先嗌啦~  事關其實一個人都有小小慘慘豬,因為呢到真係好熱鬧,好多人聚會,我後面果枱16座大枱客人帶埋私家版三國殺黎玩,我好羨慕😂好想join埋一份。  飲品黎啦~荔枝沙冰  沙冰堆到好高,量好足,但我好驚會雪崩😂😂荔枝冰沙甜味唔會過重,

感覺nice nice
煙三文魚牛肝菌意大利燴飯,荔枝冰沙,加個脆脆薯條
其實重想嗌多個雞翼,但一定食唔晒,所以留翻下次先嗌啦~

飲品黎啦~
荔枝沙冰
  沙冰堆到好高,量好足,但我好驚會雪崩😂😂荔枝冰沙甜味唔會過重,淡淡既荔枝甜味係味蕾上散開,唔會好似外面餐廳既死甜,感覺上清爽解渴,下次再黎都可以嗌沙冰系列~(十二星座特飲雙魚座既口味係隨意,啫係老闆特調,下次5知揀咩飲好的話,嗌杯雙魚座特飲都好)

係我影相既同時,脆脆薯條都到左啦,脆脆薯條加黑松露汁(黑松露汁加小小錢)

脆脆薯條伴黑松露醬汁
  脆脆薯條帶有薯皮,比起波浪薯條更香脆,比起粗薯條更有咬口,但薯肉方面唔會比兩種薯條少~因為啖啖脆,啖啖肉,加上廚師新鮮炸既關係,令人一條接一條,停唔到口!!

一盆薯條瞬間已被消滅左一半

煙三文魚牛肝菌意大利燴飯
  黃澄澄既芝士面加上食物既香味,如果唔係想影張真相引死我朋友,我一定食左先再講,係我“筆”第一啖既時間發生左件好重要既事!!
  燴飯都做到拉芝效果!!出面西餐做到唔出奇,但呢間cafe收你一百左右價錢,重包一杯野飲,出品重要咁正,埋單個陣都諗,呢個老細搵唔搵到錢架🤔

意大利飯香軟濕潤,比以往食既燴飯味道更濃,芝士係其中一個要素,而且加上牛肝菌既味道,每一口都係一種享受,再加上煙三文魚既咸香,真係好正
朋友無介紹錯
缺值朋友表示羨慕嫉妒恨
  埋單果時,老闆們問我覺得餐飯有無咩問題,我照直同老闆講意大利飯超好食,好少cafe會水準咁高,芝士夠濃,菌類份量岩岩好,不過份量頗多,女仔可能會覺得多左啲,同埋冰沙我怕會雪崩,堆好高😂😂
  佢話係出面食過,覺得自家都整得到所以都引入左呢款主菜(自豪樣)~佢提我下次可以嗌少飯~

小店就係有呢種人情味,拉近到客人同店家既距離,姨加出去食飯,有幾可店家會同客人直接溝通,問下意見,睇下有無邊到滿意/唔滿意?

小小溫馨提示:
  提提大家。。呢間既燴飯飯量偏多,細食既朋友可以嗌少飯,唔好做大晒鬼丫~

呢到廚師好有料

• 煙三文魚牛肝菌意大利燴飯