2024-12-18 160 浏览
👩🏻‍🍳Orka Restaurant & Specialty Cafe🧑🏻‍🍳 👣值得科勞指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻🏃🏻 位於中環雲咸街的 Orka Restaurant & Specialty Cafel, 餐廳以Vegan friendly 既菜單和優雅格調的酒吧吸引客人,無論係喜歡肉食定係素食既人都可以無點菜煩惱,想小酌幾杯亦都可以。呢試了三款招牌菜,每一道都充滿驚喜!🍽️ Vegan Supreme Burger 素漢堡扒口感扎實,好似食緊雞肉咁,外層微微煎香,咬下去有驚喜,有肉質既彈性。搭配新鮮牛油果同車打芝士,味道層次豐富之餘仲非常健康!炸薯條香脆~素食朋友絕對不能錯過! 🍽️ Chicken Breast Feast (慢煮雞胸)雞胸肉保持極佳的嫩滑口感,餐牌寫到明係有機既走地雞,雞肉似係慢煮處理既口感,完全唔乾柴,簡單調味更能突顯肉的天然鮮味。🍽️ Burrata Plate (Burrata芝士沙律)這款沙律不僅賣相精緻,上菜時有十足既氣氛,新鮮的Burrata芝士奶香濃郁,搭配鮮果,非常開胃。除左菜品出色,餐廳的服務亦是一大亮點!員工親切有禮,對於菜單既介紹十分詳細,

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻🏃🏻

🍽️ Vegan Supreme Burger

除左菜品出色,餐廳的服務亦是一大亮點!員工親切有禮,對於菜單既介紹十分詳細,令人賓至如歸。店內裝潢簡約雅緻,氣氛輕鬆,無論是朋友聚餐還是獨自前來都非常合適。CP值極高!科勞指數絕對爆燈!😍😍

📍地址:中環雲咸街36號地舖

#orka #orkarestaurant #中環美食 #健康飲食 #素食推薦 #素食美食 #慢煮雞胸 #burrata #素雞肉漢堡 #健康餐廳 #香港必吃 #香港美食 #香港素食 #食評 #中環cafe #cafehoping #雞胸控 #veganfood #vegetarianfood #素食控 #followmetasting

2024-12-16 195 浏览
Located in Central Hong Kong, ORKA restaurant and specialty cafe offers a great dining experience with its innovative dishes. The Eggplant in Salsa Bed is a must-try, featuring slow braised and grilled eggplant with the chef's special house harissa rub on a flavorful salsa bed. For burger lovers, the Chipotle Pumpkin Burger with Fries is a delightful choice, with a signature homemade pumpkin and oats patty, grilled halloumi cheese, avocado, house-made pickles, caramelized onions, all served in a

For burger lovers, the Chipotle Pumpkin Burger with Fries is a delightful choice, with a signature homemade pumpkin and oats patty, grilled halloumi cheese, avocado, house-made pickles, caramelized onions, all served in a brioche bun.

Don't forget to try their Signature Big Burrata Plate for a refreshing and creamy delight. Indulge in these extraordinary dishes at ORKA for a dining experience like no other.
2024-12-10 198 浏览
值得為個burrata cheese 寫一篇短評Burrata有淡淡嘅煙薰芳香刀叉輕輕一切就見到半凝乳狀嘅cheese 緩緩溢出Superb creamy & milky👍🏻配搭係refreshing 嘅蜜瓜、哈密瓜、 蕃茄、羅勒同少少olive oil不過偏好重口味嘅我都係覺得配parma ham先係最 harmony縱觀呢個burrata plate 值得encore重蛋白嘅main係雞胸Menu冇講明但感覺係用慢煮嘅方法因為個肉質好嫩完全唔鞋簡單salt & pepper 調味就好夠夾住On side BBQ corn食又多份甜感白肉配sparking wine (mix with mango) ,開胃!餐廳係標榜#veganfriendly但有肉餐單我覺得更吸引下次先試個cauliflower steak啦~呵!店員話12月13日係餐廳3週年當日會有飲品特價同送一杯葡萄酒同埋蛋糕已Bookmarked 再來串門!
值得為個burrata cheese

簡單salt & pepper 調味就好夠
夾住On side BBQ corn食又多份甜感

餐廳係標榜#veganfriendly
但有肉餐單我覺得更吸引
下次先試個cauliflower steak啦~呵!

店員話12月13日係餐廳3週年
當日會有飲品特價同送一杯葡萄酒同埋蛋糕
已Bookmarked 再來串門!
2024-11-25 297 浏览
在中環雲咸街的一間裝修時尚的格調餐廳,門口紅磚牆再加落地玻璃,燈光昏暗,適合情侶或朋友來飲個happy hour,或者享受晚餐傾吓偈。今日星期三,餐廳做burger買一送一優惠,我同朋友即管試一試。1. Cocktails我同朋友先每人叫了一杯Cocktail,我叫了杯Klean as Kale, 有kale 、生果及牛奶,非常之清新好味。另一杯有青檸、橙及梳打,甜甜酸酸的非常開胃。這裏的Cocktail味道不錯,而且非常之清新,啱晒配襯漢堡包。2. 由於星期三burger買一送一,我哋當然就叫burger啦!我們叫了Signature beefy smash burger and fries. 而餐廳是出名素菜,當然就叫一個素食burger試吓,另一個burger就叫了Vegan Supreme burger and fries.A. Signature beefy smash burger 漢堡扒係用澳洲安格斯和牛做的,漢堡扒非常Juicy有牛味,而個麵包係特製嘅焦糖洋蔥包,非常之鬆軟而且微甜香味,非常好食,配上沙律菜份外清新B. Vegan Supreme burger and

1. Cocktails

B. Vegan Supreme burger and fries.
呢個素材burger,主要係用南瓜做個漢堡扒,非常香甜而且煙煙韌韌,很有特色,加上牛油果以及其他配菜特別清新,平時很少食素菜的我都覺得非常吸引,素食愛好者一定很喜歡。我們還選了番薯條做side Dish,甜甜的非常好食。

3. 甜品方面,我們選了Classic Carrot cake & Purple Ube Cake. Carrot cake不是太甜,而且非常之健康,而Ube cake 質地非常厚實,忌廉非常之香甜充滿香芋味,食落非常之吸引,食到唔停得口。

呢間餐廳地點方便而且有格調,座位舒適,而且食物唔錯,趁住有買一送一優惠,真係值得一試!

2024-11-22 292 浏览
Burrata plate拎上嚟嘅時候煙霧繚繞。切落去外皮薄而富彈性,內裡滑嫩,乳香四溢。搭配新鮮水果,口感清新,既開胃又滿足🙌🏻❤️Signature Seared Octopus Prime 呢度餸係用真空低溫煮,八爪魚外焦里嫩,鮮嫩的肉質彈牙爽口,底下有蕃茄、羽衣甘藍同蒜蓉醬,配菜都好好食!Purple ube cake 蛋糕質地柔軟濕潤,入口即化,帶有淡淡的地瓜風味,層層奶油增添了豐富的口感與甜度🙂‍↕️

Burrata plate

Purple ube cake
2024-11-18 325 浏览
紅磚外牆特別吸引,流線型入口更顯優雅,落地大玻璃,餐廳內有吧枱,再行入d仲有個天井空間,微黃燈光,好chill! 逢星期一,Green Monday 買一送一!👉🏻PENNE ALLA VODKA PASTA濃郁嘅番茄醬汁,好creamy,微微伏特加增添層次感!香脆嘅炸羅勒葉亦令人驚喜!👉🏻EGGPLANT IN SALSA BED大大條茄子,吸收哂特製嘅醬汁,每一啖都好嫩滑,底下鋪左粒粒三色椒,色彩繽紛而且好入味!👉🏻Burrata plate特別嘅上場,煙霧彌漫,布拉塔奶酪皮薄富彈性,內裡軟滑,豐富嘅乳香,配新鮮水果,好清新又開胃!仲有各式各樣嘅cocktail都好吸引!👉🏻APEROL SPRITZ帶有微苦嘅橙味,又有氣泡嘅爽口!成個感覺都好舒服,環境唔會好嘈雜,服務態度好殷勤,讚!

逢星期一,Green Monday 買一送一!

👉🏻PENNE ALLA VODKA PASTA

👉🏻EGGPLANT IN SALSA BED

👉🏻Burrata plate

仲有各式各樣嘅cocktail都好吸引!
👉🏻APEROL SPRITZ
帶有微苦嘅橙味,又有氣泡嘅爽口!

成個感覺都好舒服,環境唔會好嘈雜,服務態度好殷勤,讚!
🌿 Edamame Dip with Roasted Padron Pepper 呢個前菜一上枱,真係 WOW 咗出聲 😲!佢哋嘅毛豆蓉打到好滑,竟然有啲似我喺以色列食過嘅鷹嘴豆蓉 🤤 再加上柚子醬同橄欖油提味,配埋烤過嘅青椒,唔辣之餘仲帶甜味,#好味!🎃 Chipotle Pumpkin Burger & Fries (Veg) 呢個招牌南瓜素漢堡入面嘅南瓜燕麥扒整得外脆內軟,夾埋 Halloumi 芝士、牛油果、焦糖洋蔥、番茄同生菜,加 $28 仲可以轉蕃薯條~ 🍄 Truffle Mushroom Risotto (Veg) 佢哋嘅松露蘑菇 Risotto 真係整得好香~ 米飯煮得夠正宗半生熟,吸埋黑松露汁嘅香味,加上唔同種類嘅菇菌,濃味得嚟一啲都唔膩 👍🏻 Orka 雖然係小店,但佢哋調嘅 Cocktail 都唔錯!我哋叫咗杯 Customized Cocktail,佢哋即場整咗杯好清新嘅 Kiwi Mojito 🥝 另一杯就嗌咗 Prosecco,都係咁好飲 🥂 呢度每星期都有唔同優惠!星期一 #GreenMonday 素食套餐買一送一、星期二有機牛扒買一送一、星期三係 Bu
松露蘑菇 Risotto
呢度每星期都有唔同優惠!星期一 #GreenMonday 素食套餐買一送一、星期二有機牛扒買一送一、星期三係 Burger Wednesday 都係買一送一,星期四就 $98 一個鐘 Free Flow 🍷😘~都真係幾吸引!
松露蘑菇 Risotto
🏰 無意中發現紅磚外牆配搭落地玻璃,有英倫復古風感的餐廳。落地玻璃將中環繁忙街景盡收眼底,感覺好似置身倫敦小店!🏛️ 環境:- 英倫紅磚建築風格- 復古工業風設計- 落地玻璃採光充足- 室內裝潢充滿歐陸風情✨吃了以下食物:1️⃣ Edamame Dip with Pepper $138- 毛豆醬香滑可口- 配烤青椒出其不意- 清新感一流- 開胃小食首選2️⃣ Organic Ribeye Steak $298(星期二買一送一)- 澳洲有機牧場牛肉🥩- Chef Special Diane sauce超搭- 肉質軟嫩多汁- 完全無膻味!
🏰 無意中發現紅磚外牆配搭落地玻璃,有英倫復古風感的餐廳。
落地玻璃將中環繁忙街景盡收眼底,感覺好似置身倫敦小店!

🏛️ 環境:

- 開胃小食首選

- 澳洲有機牧場牛肉🥩

- Chef Special Diane sauce超搭
- 肉質軟嫩多汁
- 完全無膻味!

2024-11-05
Edamame Dip with Pepper
2024-11-05 307 浏览
號外號外~中環近半山區有burger買一送一!!$168起/兩個burger set (inc. fries)😚不過系星期三限定🤣唔同日子有唔同嘅優惠🤭星期一系素食嘅buy 1 get 1 free星期二就系牛扒 等等等等🤣咁樣即刻抵好多!👍🏿Signature Beefy Smash Burger & Fries $208Buy 1 get 1 free 即系大概 $100/一份~成個burger都幾聚手 有返咁上下重量🤭麵包搽咗牛油烘香 外層微脆本身以為佢好實 點知原來系夠實在🤣食落鬆熟喎!唔系嗰啲空氣包~麵包帶少少甜味 間雜住牛油香牛肉patty夠厚身 牛味非常香濃😳不過唔系好夠熱🤔同埋邊位煎得稍為偏硬可能系特登嘅 畢竟佢叫smash burger史努比就覺得硬得滯 個人比較鍾意軟淋啲嘅beef patty~但佢都唔錯 食落有肉汁!配搭半融芝士 帶出適當嘅鹹味醬料份量亦系適中 吊到味而唔會令佢太鹹👍🏿另外值得讚嘅系生菜同蕃茄都整得夠乾身 冇整濕晒個包😚On top仲有啲caramelized onion甜甜地令成個burger味道更豐富!Overall唔錯 只系稍為偏油如果佢出品
號外號外~中環近半山區有burger買一送一!!
不過系星期三限定🤣
唔同日子有唔同嘅優惠🤭
星期一系素食嘅buy 1 get 1 free
星期二就系牛扒 等等等等🤣
咁樣即刻抵好多!

成個burger都幾聚手 有返咁上下重量🤭
麵包搽咗牛油烘香 外層微脆
本身以為佢好實
點知原來系夠實在🤣食落鬆熟喎!
唔系嗰啲空氣包~
麵包帶少少甜味 間雜住牛油香
牛肉patty夠厚身 牛味非常香濃😳
不過唔系好夠熱🤔同埋邊位煎得稍為偏

可能系特登嘅 畢竟佢叫smash burger
但佢都唔錯 食落有肉汁!
配搭半融芝士 帶出適當嘅鹹味
醬料份量亦系適中 吊到味而唔會令佢太鹹👍🏿
另外值得讚嘅系生菜同蕃茄都整得夠乾身 冇整濕晒個包😚
On top仲有啲caramelized onion
甜甜地令成個burger味道更豐富!
Overall唔錯 只系稍為偏油
如果佢出品再熱啲應該值更高分!
味道: 7.5/10
薯條就普通啦~幼薯嚟
開頭食嘅時候都有少少脆口
調味唔會太鹹👍🏿
不過史努比個人喜好粗薯多啲🤣
所以佢就冇特別~
唔鍾意可以好似我哋另一份咁 轉沙律😛

去開附近都可以一試!🤓
Btw史努比去嗰排就快Halloween
餐廳design幾有feel🤭
就算唔計佢啲Halloween design
本身vintage嘅感覺都幾唔錯~

整體評分:
味道: 7/10
環境: 8/10
服務: 7.3/10
衛生: 7.8/10
抵食: 7.5/10

@snoopy._.eating
2024-11-04 246 浏览
今日嚟到中環藝穗會對面有一間以環保同埋可持續發展為中心嘅餐廳,呢間餐廳最犀利之處係連菜都可以整得好好食!▫️Lunch set $198✨Starter✨Chicken Xi Chuan(+28)🐣Hand-torn 'Three Yellow Chicken', house-made Xi Chuan dressing, served on cool slices of crispy cucumber.涼拌手撕三黃雞,配上自家製四川麻辣汁,底下係清爽嘅青瓜🥒,辣辣地好過癮,有雞肉同雞皮,唔會好韌,雖然凍食,但雞肉都算嫩滑。✨Main✨Cauliflower Steak🥦Roasted cauliflower with our secret curry sauce, creamy mashed potatoes*, and grilled Padrón pepper大大棵烤椰菜花,以秘製咖喱醬料塗抹,配上奶油薯蓉和烤怕德隆小青椒🫑。經過調味之後,椰菜花嘅草青味已經全然退去,反而有種清甜嘅味道,表面微焦,更有風味。✨SIGNATURE SEARED OCTOPUS PRIME 🐙$288

▫️Lunch set $198

✨Starter
✨Chicken Xi Chuan(+28)🐣

✨Main
✨Cauliflower Steak🥦

Sustainably sourced octopus sousvide till tender then pan-charred, served with seasonal local veggies, kale, sun-blushed tomato sauce & crispy garlic crumbs

果然係招牌,係我食過數一數二最好食嘅八爪魚!
真空低溫烹飪法(Sous-Vide),做法係將食物真空包裝,然後以合適嘅溫度慢煮。食物會呈現非常軟嫩的口感,當中的汁液和營養也不會流失。再喺食之前用煎pan大火燒焦表面,就可以呈現到外脆內軟嘅味道!底下嘅蕃茄同埋蒜蓉醬好夾,食落去竟然有種食緊章魚小丸子嘅感覺。同埋呢間餐廳竟然可以將伴菜都整得咁好食,羽衣甘藍完全唔苦!
  • Signature Seared Octopus Prime
2024-11-02 245 浏览
今日跟個朋友睇戲前,上咗去蘭桂坊附近條街搵嘢食。行過見到有位可以坐,坐位又可望到街景,就入咗去食嘢。萬聖節嘅來臨,餐廳亦有好多關於萬聖節嘅佈置,非常有氣氛。侍應們只識說英文,請大家去的時候要注意。Penne Alla Vodka Pasta長通粉軟硬度適中、口感夠爽口、夠麥味,加咗用Vokda做嘅醬汁, 非常之特別。好少有西餐會落Vokda做醬汁。意粉吸收晒所有醬汁嘅味道,超夠味。Signature Seared Octopus Prime未食已經比條八爪魚腳,吸引我眼球,打卡必點。我好少西餐廳提供八爪魚腳食,八爪魚非常之粗大肥美,食落去唔會太乾有水份有彈性再加埋非常新鮮嘅火箭菜,含高蛋白質。仲有新鮮蘆筍配合非常清新,健康好味。Kiwi Hydrate奇異果加梨汁再加新鮮椰青水。可能加咗薄荷葉嘅關係飲落好似mojito嘅味道,但杯嘢飲係無酒精的。飲落去好Fresh,好醒神。Mango Pear Hydrate芒果加梨再加椰青水,估唔到咁match。超一啖好清新醒晨。唔似芒果沙冰飲完會好滯。Classic Carrot Cake超有紅蘿蔔味,食落去cream 同蛋糕比例剛剛好,唔會太多c

Penne Alla Vodka Pasta

Kiwi Hydrate

Mango Pear Hydrate

Classic Carrot Cake
超有紅蘿蔔味,食落去cream 同蛋糕比例剛剛好,唔會太多cream 搞到好漏。
2024-10-21
  • Carrot Cake
2024-11-01 231 浏览
見到網上面有個幾吸引既set,Dinner set買一送一,於是就叫埋朋友一起去享受一下,有一份Appetizer, 兩份Main同埋一杯飲品,實在幾唔錯😝入到去發覺已經佈滿萬聖節燈飾,好有萬聖節Feel,餐廳職員即刻比個box我地放袋,好貼心😊Burrata plate集芝士同水果於一身,呢種組合又幾特別,唔會太膩之餘,又幾開胃☺️Top Blade SteakTop Blade Steak位於牛隻肩膀位置的肌肉,味道濃郁,牛排點左5成熟,剛剛好,有少少血汁之餘又不乏牛肉味,含有豐富的油花,在醬汁的配搭下,讓今天的晚餐進入高潮🥰Raspberry CosmopolitanRaspberry調製的飲料比較少見,酸酸甜甜的🥤,够曬醒神,實在幾Chill下,有時候收工都想Chill一Chill

Burrata plate

Top Blade Steak

Raspberry Cosmopolitan

2024-10-29
2024-10-31 197 浏览
📍Orka Restaurant & Specialty Cafe (中環)中環雲咸街36號地舖呢間餐廳逢星期一應該優惠買一送一超級抵,而且佢有好多都係素食,亦都有肉食嘅餐單,啱晒同唔同口味嘅朋友嚟食飯。而且佢個環境超靚勁有feel。👉Burrata plate💰158😋😋😋😋.8/5Burrata芝士超香滑,好似食緊雪糕咁軟綿綿,但係又唔會好似平時啲芝士咁咁鹹配埋蕃茄食,其實都好清新作為前一流👉The retard Penne Alla Vodka💰178(free)😋😋😋😋.8/5呢個長通粉雖然冇肉,但係佢嘅芝士同茄汁嘅味超香濃,甚至比平時嘅肉醬意粉好食而且佢個長通粉好好咬口真係好滿足👉Chipotle Pumpkin Burger💰188😋😋😋😋.8/5呢個burger大癲,完全唔會因為冇咗塊肉而冇滿足感,佢中間有南瓜餅,同埋牛油果食落甜甜地,而且個包好鬆軟,正正正,佢個薯條都超出色係配幼身嘅咬落真係脆卜卜食唔停口回頭:yesyesyes,環境舒服之餘,食物高質又抵買一送一,真係建議大家衝去食仲要係中環嘅地區邊估到會咁平💕💕
中環雲咸街36號地舖

👉Burrata plate
💰158

👉The retard Penne Alla Vodka
💰178(free)

👉Chipotle Pumpkin Burger
💰188

2024-10-29 157 浏览
趁未到Halloween人多過嚟蘭桂坊感受一下節日嘅氣氛,順便喺度食埋晚飯。今日揀咗呢間餐廳西式嘅素食餐廳。西式素食餐廳我都係第一次嘗試。感覺又幾得意。Eggplant Salsa: 「茄子沙律」做得非常出色,醬汁濃郁,帶有一點點辣味,配合軟腍的茄子,別有一番風味。醬料與茄子的比例剛剛好,每一口都能感受到茄子的嫩滑,以及醬汁的濃郁醇厚。作為前菜,這道「茄子沙律」能夠很好地開胃,為後續的用餐增添期待。Penne Alla Vodka: 呢道「意大利粉配伏特加」嘅酒味恰到好處,不會過於濃烈,讓人一點也不會感到刺鼻。意大利粉嘅口感Q彈,冇過度煮軟,與伏特加嘅香氣相得益彰,整體來說係一道好有特色嘅主菜。Edamame Dip with Pepper: 「毛豆醬青椒」清新怡人,為整個用餐增添了清新嘅感覺。毛豆打溶成醬汁,醬汁調校得恰當,冇過於稀薄也冇過於濃稠,青椒就帶有小小鹹味,同毛豆醬一齊食感覺真係好特別。

2024-10-25 234 浏览
雖然位置有啲唔就腳,但好食嘅行耐啲都係值!我2pm去到,唔多人,基本上佢地menu all day, 包括breakfast exclusives. 我好肚餓,想食burger, 見到menu有Jumbo Steak Sandwich, 肚餓嘅我見到‘Jumbo’就決定一試.Prep時間係耐左少少,當sandwich 到嘅時候,我就明等待嘅時間係值!麵包係用牛油煎過,加分,勁香脆!steak 係煎得啱啱好,medium, 重beef味!其他tomato, lettuce, dressing 全部都fresh, 啱啱好. 睇得出個chef係有心機煎每樣材料.呢份sandwich 都幾大份,太好味,必需食晒落肚先代表到我對chef 嘅appreciation. 我都有同manager 講 the best steak sandwich, thanks chef ! 最後佢地仲送左sweets俾我地,2 fudge + 1 sorbet, 其實我食完個sandwich已經好飽,佢地送嘅都要食以示多謝,一食又發覺係好好食,fudge 唔甜又好moist, sorbet係好清嘅vanilla.
雖然位置有啲唔就腳,但好食嘅行耐啲都係值!

麵包係用牛油煎過,加分,勁香脆!
steak 係煎得啱啱好,medium, 重beef味!

食完已經去到‘飽到嘔’景界,再慢慢行返落去LKF.
I will visit again for other signature dishes

2024-10-19
  • Jumbo  Steak  Sandwich