與朋友慶祝生日,特地來這家餐廳,吃有名的牛扒。一進門,看到牆身流線形的裝飾,以及不規則鏡面、水晶燈等配襯,播著air supply歌曲,醞釀出高雅悠閒氣氛。朋友喜歡喝酒,這裏的酒精飲品款式繁多,很適合喜歡把酒談心啊!先說酒精飲品,除了眾多的whisky、紅酒、白酒,Cocktail有更多的特別口味呢!以牛扒熟度 rare, medium, well done 命名的三杯cocktail,還有以 X, O 命名的兩杯,都很特別。我選了Rare $88,成份有whisky、vodka、ginger ale,喝下去感覺舒爽,口感清涼,有威士忌香氣而不覺得濃烈,女士都適合。朋友選了X $98,成份有Dark rum、Kahlua 、milk、Coffee,因為有牛奶配合咖啡酒,味道有點像baileys,然而質地沒有baileys的濃稠,薄身一點的口感不會覺得膩,甜度也恰到好處,十分喜歡這杯cocktail。Set dinner $398,主菜加$38選了英式傳統布袋牛柳。頭盤選了caesar salad配牛肉,很欣賞牛肉做得很用心,香煎過,加上少許椒鹽,已經能提升肉味,配沙律吃原來很好吃呢!頂

頂級牛肝菌忌廉湯,配麵包及牛骨髓牛油,這是餐廳的招牌牛油,把特製牛油讓在牛骨髓,有心思又有創意,味道未喊而不覺油膩。牛肝菌忌廉湯質感濃稠,非常好味,菌香濃郁。

英式傳統布袋牛柳 8 Oz,以煙肉捲著牛肉,牛肉包著蠔肉,這樣煎完的布袋牛柳,完全是一件工藝品,口感層次豐富,有煙肉的鹹香陪襯牛肉味道,蠔肉的海水味又可以配合到牛肉,外層香口,內層軟滑,整件布袋牛柳都是心機之作。

套餐還有炸薯條,炸得恰到好處,外脆內軟,不會太乾身,配黑松露醬或茄汁,都非常好味。

另外單點的主菜,慢煮美國安格斯七打牛柳 6 Oz $238,5成熟,是精選推介,一試難忘。慢煮之下,能鎖住安格斯牛柳的肉汁,咬下十分juicy,牛柳質感超軟滑,牙齒不花氣力,讓牛柳肉汁在口腔爆破,幾乎入口即溶,真的是味覺享受!

朋友吃得很滿意,我也開心!這裏感覺有格調,又高雅,消費屬中高價,但無論食物和飲品,味道都非常有質素!請朋友吃飯喝酒,絕不失禮。下次再有節慶聚會,又多一家餐廳選擇。
2024-02-26
2024-03-02 39 浏览
今日覓食去咗位於大埔嘅英式扒房OX STEAK LOUNGE,以深藍色為主調的復古懷舊裝修,環境很有格調走高級路線,好適合朋友或者情侶去慶祝紀念日。炭燒美國頂級有骨肉眼$368五成熟的頂級肉眼,肉汁鮮嫩,味道同口感都非常好。香煎比目魚配檸檬牛油汁$288魚皮煎至香脆,配上我大愛的牛油汁。野菌黑松露忌廉意大利飯$168鍾意黑松露嘅朋友一定要試,配上忌廉汁和野菌,每一啖口感都很豐富。龍蝦濃湯$138一上枱已經聞到超香龍蝦味,喊香味濃,有驚喜。

炭燒美國頂級有骨肉眼$368
五成熟的頂級肉眼,肉汁鮮嫩,味道同口感都非常好。

香煎比目魚配檸檬牛油汁$288
魚皮煎至香脆,配上我大愛的牛油汁。

野菌黑松露忌廉意大利飯$168

龍蝦濃湯$138
一上枱已經聞到超香龍蝦味,喊香味濃,有驚喜。
生日特登搵間靚餐廳撐枱腳,😳雖然喺大埔啲屋苑入面,不過朋友大讚,就算僻都試下!💥餐廳唔係好大,一眼睇得晒,但每處都裝修得輕奢貴氣,充滿英倫風格!門口同內部以深藍色為主調,✨牆上掛咗幾個金牛頭裝飾,另一張放有不同嘅特色酒架,更有大水晶燈增加高級感。⛲氣氛浪漫,好啱拍拖或慶祝!食物以西餐為主,主打美國牛肉,亦有Cocktails供應。🔥Set Dinner $588一位,屬於中高價位,不過質素都幾高😊,特別係威靈頓牛柳同芝士焗蠔都勁正,大時大節都值得encore!🦪英式香草芝士焗蠔 $268/6pcs芝士焗蠔每隻都好飽滿,而且熟度啱啱好,唔會太乾,暖暖哋仲好juicy,芝士味香濃唔膩,同蠔味好夾!Set Dinner $588🧀自家製牛骨牛油麵包 第一次食牛骨牛油感覺好新奇,圓碌碌一舊外殼好硬,入面啲牛油淡淡哋又幾滑,塗上牛油麵包,好特別! 🥣頂級牛肝菌忌廉湯忌廉湯好濃郁夠creamy,仲有少少牛肝菌碎,浸埋牛油麵包好香!🥗薄切牛肉片配火箭菜(+$38)薄薄嘅牛肉片滑嘟嘟,調味剛好,鹹鹹哋幾開胃!🍖黑松露鵝肝威靈頓牛柳威靈頓牛柳入面焗得啱啱好,酥皮吸晒牛柳同黑松露嘅味道,鵝肝油脂感十足,配
🦪英式香草芝士焗蠔 $268/6pcs

Set Dinner $588
🧀自家製牛骨牛油麵包

🥣頂級牛肝菌忌廉湯
薄切牛肉片配火箭菜
🥗薄切牛肉片配火箭菜(+$38)
薄薄嘅牛肉片滑嘟嘟,調味剛好,鹹鹹哋幾開胃!
🍖黑松露鵝肝威靈頓牛柳
威靈頓牛柳入面焗得啱啱好,酥皮吸晒牛柳同黑松露嘅味道,鵝肝油脂感十足,配埋軟腍
嘅牛柳,口感豐富,啖啖都好滿足!
🍟黑松露薯條
黑松露薯條誠意十足,唔止有黑松露碎,仲有黑松露醬可以沾,非常香口!
🍫頂級比利時朱古力心太軟
心太軟擺盤畫咗櫻花圖案,仲有紅豆雪糕同綠茶雪糕磚,一紅一綠,好IGable。紅豆雪糕幾香,有懷舊嘅味道。朱古力心太軟砌開後,滿滿嘅朱古力醬流出,濃厚香純!
Signature Cocktails - O
🍹Signature Cocktails - O $98
菠蘿汁嘅清甜,配有淡淡薄荷香,再加上氈酒做Base,濃度唔高,入口清爽!
2024-02-22
庆祝纪念
生日
薄切牛肉片配火箭菜
Signature Cocktails - O
2024-02-28 69 浏览
今晚嚟到大埔食扒 餐廳雖然細 但靜靜地氣氛唔錯2個人叫左一個Set Dinner再加散叫左d野食頭盤Caesar Salad Beef 頂級牛肝菌忌廉湯 飲得出個湯真係磨出嚟ga 淡淡地好香牛肝菌味 Main 英式傳統布袋牛柳 8安士 (+$38) 用煙肉包住牛肉同埋蠔係入面 一個布袋咁 好得意 蠔嘅味好出 而牛雖然係全熟 但咬落去唔會覺得老 另外牛柳係配埋薯條ga 即炸同好香truffles 味 食唔停口加$28 要左杯白酒 另外叫多左杯cocktail跟住我地仲有散叫左以下菜式鄺加西牛肉意大利雲吞 原來一隻雲吞有成隻碟咁大 好鍾意佢個茄汁西班牙欖油蒜片辣蝦 就咁個蝦好爽同彈牙 不過個油咸左少少Sides 烤焗大啡菇同忌廉菠菜 永恆不敗嘅經典配搭 又唔貴 值得一試
今晚嚟到大埔食扒 餐廳雖然細 但靜靜地氣氛唔錯
2個人叫左一個Set Dinner再加散叫左d野食

頭盤Caesar Salad Beef

加$28 要左杯白酒 另外叫多左杯cocktail

跟住我地仲有散叫左以下菜式

西班牙欖油蒜片辣蝦 就咁個蝦好爽同彈牙 不過個油咸左少少

2024-02-26 44 浏览
早排節日搵左間隱世又浪慢既扒房同老公晚餐,門口以深藍色為主充滿英倫風格,餐廳入面燈光昏暗,加上裝修簡約但帶點高貴,好岩慶祝節日去撐枱腳🍾我哋睇左餐牌就點左set dinner😋😋😋 水牛芝士車厘茄沙律自己中意食水牛芝士,好大片水牛芝士配上黑醋既沙律菜好夾👍🏻頂級牛肝菌忌廉湯餐湯就簡左牛肝菌忌廉湯好足料,好重既牛肝菌味😋牛骨髓牛油多士餐包特別既地方就係用左牛骨髓牛油,質感同牛油差唔多,而餐包就係洋蔥煙肉包,食落很有口感呢!黑松露薯條 跟餐小食就係薯條🍟比較幼身即刻炸起好鬆脆香口,上面有黑松露粉好好味,仲會配埋黑松露醬和茄汁俾客人點黎食👍🏻澳洲M9和牛小排 問左店員口熟度較為好,話5成熟會比較好食,我就點左5成熟,果然出黎效果唔錯牛質感好嫩滑,入口很重牛味😋餐飲點左杯house red同iced lemon tea 完滿我哋的晚餐🥣

水牛芝士車厘茄沙律
自己中意食水牛芝士,好大片水牛芝士配上黑醋既沙律菜好夾👍🏻

頂級牛肝菌忌廉湯
餐湯就簡左牛肝菌忌廉湯好足料,好重既牛肝菌味😋

牛骨髓牛油多士

澳洲M9和牛小排

2024-02-07
呢間餐廳以藍色為主調,英倫復古懷舊風的裝修,中間仲有一盞水晶吊燈,相當浪漫有情調🥰 我們各叫了2份套餐($398/1),包括:前菜:凱撒沙拉配烤雞肉清爽開胃的沙律作前菜,酸甜的沙律醬,加上烤雞肉和麵包粒,口感和層次豐富。水牛芝士車厘茄沙律濃郁軟滑的水牛芝士,新鮮的車厘茄和火箭菜,配以沙律醋,酸甜平衡,刺激味蕾,相當開胃🤩湯:頂級牛肝菌忌廉湯-香氣十足的牛肝菌忌廉湯,有切粒牛肝菌,口感細滑和濃稠。配上酥脆柔軟的自家製牛骨牛油麵包,香口而且與湯的味道非常相襯。主菜:烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁 (+$38)大大隻的烤龍蝦尾🤩肉質香嫩彈牙,西班牙紅蝦汁味道濃郁,每一啖意粉都吸收蝦的精華,海鮮風味濃濃,層次分明,每一口都很滿足。英式傳統布袋牛柳 (+$38)很有創意的牛柳! 🤩外層包住了香脆的煙肉,而牛柳裡面則釀入了鵝肝和生蠔,讓牛柳的味道更加豐富和多元。牛柳搭配了焗蒜頭及惹味醬汁,不但增加了牛柳的香氣和鮮味,也讓牛柳的口感更加多變。另外值得一提的是黑松露薯條,薯條炸得非常香脆,薯條外層較薄而內層充滿薯香,配合黑松露蛋黃醬或茄汁,讓薯條的口感更加滑潤。值得推介啊!🫶🏻另外,我地仲加配$28嘅白酒
我們各叫了2份套餐($398/1),包括:

頂級牛肝菌忌廉湯

主菜:
烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁
烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁

烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁 (+$38)

英式傳統布袋牛柳
英式傳統布袋牛柳
英式傳統布袋牛柳 (+$38)

另外,我地仲加配$28嘅白酒,為今餐畫上完美句號🥰

• 英式傳統經典布袋牛柳
2024-02-19 49 浏览
朋友係大埔返工,因為好耐冇同朋友見面,update下近況,所以特登入大埔接朋友收工大埔區好多特色小店,今次想搵間可以坐得耐,傾得舒服的地方,所以試下呢個酒吧形式的餐廳前菜:牛骨牛肉餐包自家製,很有特色的前菜美國極佳級極黑安格斯西冷牛扒牛扒很鬆軟,配上醬汁,入口即溶野菌黑松露忌廉意大利飯中意黑松露的朋友一定要試下,配上忌廉汁和野菌,很飽肚自家製A5和牛手工千層麵很推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻甜品:意大利咖啡蛋糕我地仲叫咗兩杯SIGNATURE MOCKTAILSLove:Strawberry, milk, mint $88O:Gin, pineapple juice, soda, mint $98O不會有濃烈的酒味,適合中意甜香果酒的女士,可以試試👍🏻👍🏻👍🏻

前菜:牛骨牛肉餐包
自家製,很有特色的前菜

美國極佳級極黑安格斯西冷牛扒
牛扒很鬆軟,配上醬汁,入口即溶

野菌黑松露忌廉意大利飯
中意黑松露的朋友一定要試下,配上忌廉汁和野菌,很飽肚

自家製A5和牛手工千層麵
很推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

甜品:意大利咖啡蛋糕

我地仲叫咗兩杯SIGNATURE MOCKTAILS
2024-02-16 49 浏览
得閒入大埔chill吓,OX Steak Lounge係唔錯嘅選擇!華麗浪漫嘅風格,好適合你我放鬆飲吓食吓… ✨Set Dinner $398/位▪️頭盤 -凱撒沙律(雞/牛)新鮮爽脆的沙律菜配搭煎香肉片作為開胃菜恰到好處▪️湯-頂級牛肝菌忌廉湯-龍蝦濃湯(+$38)湯品拉花顯心思忌廉湯的牛肝菌味好突出龍蝦濃湯則香滑~▪️主菜-香辣蒜片蠔肉白酒意粉香辣蒜片好惹味白酒煮意粉香而不膩-英式傳統布袋牛柳8安士(+$38)以煙肉綑紮著牛柳味道煙燻鹹香牛柳釀入生蠔讓牛肉味道更鮮美▪️送咖啡/白酒(+$28)▪️套裝送香蒜牛油餐包、熱焫焫黑松露薯條✨cocktail - Welldone $92以橙汁為主,不喜歡酒味的女孩子可以試吓🤣

✨Set Dinner $398/位
▪️頭盤
-凱撒沙律(雞/牛)

新鮮爽脆的沙律菜
配搭煎香肉片
作為開胃菜
恰到好處

▪️湯
-頂級牛肝菌忌廉湯

-龍蝦濃湯(+$38)

湯品拉花顯心思
忌廉湯的牛肝菌味好突出
龍蝦濃湯則香滑~

▪️主菜
-香辣蒜片蠔肉白酒意粉

香辣蒜片好惹味
白酒煮意粉香而不膩

-英式傳統布袋牛柳8安士(+$38)

以煙肉綑紮著牛柳
味道煙燻鹹香
牛柳釀入生蠔
讓牛肉味道更鮮美

▪️送咖啡/白酒(+$28)

▪️套裝送香蒜牛油餐包、熱焫焫黑松露薯條

✨cocktail - Welldone $92
以橙汁為主,不喜歡酒味的女孩子可以試吓🤣
2024-02-15 36 浏览
食物水平極高 值得大讚❣️之前冇食過情人節訂枱 要收$500蚊訂金本來有啲保留 為咗就女朋友收工唯有鼓起勇氣 試吓啦😆⭐️最好食嘅威靈頓牛柳⭐️ 完全以上唔到係我哋食過最好食嘅 威靈頓牛柳(Beef Wellington)No. 1️⃣ 地位暫時無法取代以為節日剩係得套餐供 怕中伏結果喜出望外 🌝餐廳唯一缺點 我見到嘅餐廳一半位置擺枱比較密完全冇位情侶合照打卡 枱面都比較迫$1500 一餐 係想坐得舒服啲唔想同隔離枱咁近 半個身為左右 出入pat pat 上枱 搞唔掂另一面半圓形半卡位 比較舒服一個小時45分鐘的用餐體驗 OK 夠時間
食物水平極高 值得大讚❣️
另一面半圓形半卡位 比較舒服
一個小時45分鐘的用餐體驗 OK 夠時間
威靈頓牛
威靈頓牛
平時食完嘢都冇寫評語嘅習慣,但今次真係要寫一寫,等真金白銀去幫襯嘅顧客唔好懷着期望去呢間餐廳。話說今日屋企人生日,諗住去一間裝修比較靚嘅餐廳食個晚餐。上網睇資料介紹呢間餐廳,就諗住去試一下,點不知中伏,遇到個態度極差嘅服務員,就所謂經理。破壞晒我同屋企人食嘢嘅心情,真係唔明白個老闆點解會請個咁有質素嘅人做經理,唔講唔知以為佢就係老闆。黑面、態度差、語氣差,唔耐煩,及耳仔十分之唔靈敏,每落一樣嘢都要我重複幾次,落個單好似同佢嗌左場交咁🙈。首先入到去個環境都叫OK,音樂好聽,但啲枱好細張,座位又好窄,坐得唔舒服。之後就遇到個黑面嘅經理,個態度俾人覺得佢好唔耐煩,自問我都唔係一個冇禮貌嘅人,唔該前唔該後,你同我喺度玩性格,俾個like你。我屋企人見到佢咁串想出聲,但我就話今日生日唔好為咗啲無聊人影響心情,就當係遇到個傻嘅🫠,只不過成晚食飯嘅心情都冇晒,相都冇影多幾張。去到差不多食完主食,我地傾緊偈,飲緊酒嘅時候,佢就開始趕客mode,兩次定三次過嚟問我哋係咪上得甜品,我屋企人忍唔住問佢你地係咪要閂門喇(嗰時係晚上九點),佢話唔係,我就同佢講如果可以上我再叫你啦,佢先冇再嚟煩我哋。餐廳嘅食物只

餐廳嘅食物只係一般,擺盤靚,但個味道真係好一般。最多只係用嚟打下卡,呃下like,但係絕對唔會介紹朋友去。呢間餐廳真係冇take two,老實講,你收緊咁嘅價錢同加一服務費,唔係俾啲咁嘅服務客人麻。埋單$4000,今次真係貼錢買難受。

最後,雖則個經理真係好差,食物都只係一般,又唔係平,但係有一樣野要讚,嗰度有位年輕服務員Fung,態度好好,佢做嘢認真有禮貌,叫做中和返嗰個經理。

餐廳經理送我哋咁難忘嘅大生日俾我哋,禮尚往來我送返個724個字嘅評語俾你🙃。
2024-02-05
庆祝纪念
生日
今次又去大埔舊墟直街覓食😋 高質扒房🐂Set Dinner 🐂頭盤-雞肉凱撒沙律🥗Parmesan碎好香,唔係平時嗰啲塑膠芝士🧀️😂。雞胸肉嫩滑調味剛剛好。湯-頂級牛肝菌忌廉湯每一啖湯都保留牛肝菌碎嘅口感,濃稠到剛剛好👍🏻 另外仲有裝喺牛骨入邊嘅牛油🧈塗係多士上面,好脆好特別😝主菜-慢煮美國安格斯七打牛柳🥩七打牛柳既係牛腰背嘅部位,一隻牛得五磅左右,比較稀少。食開Medium Well,煎到恰到好處,肉質都好嫩,有肉汁😋主菜二-慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果莎莎🐷呢塊豬鞍勁厚勁Juicy呀!!!第一刀切落去已經流晒肉汁,入口嫩滑,啖啖肉汁真係勁好食🥹旁邊薯蓉配菜擺盤都好靚。配菜-黑松露薯條🍟薯條上面本身有黑松露碎好香口,再點埋黑松露醬超濃郁!!!飲品- O 🍹個Base係氈酒,加入菠蘿汁梳打水同埋薄荷,入口好清爽👍🏻飲品- You 🥃青檸汁梳打水配薄荷葉,感覺好清新😋
今次又去大埔舊墟直街覓食😋 高質扒房🐂

Set Dinner 🐂

頭盤-雞肉凱撒沙律🥗

湯-頂級牛肝菌忌廉湯

主菜-慢煮美國安格斯七打牛柳🥩

主菜二-慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果莎莎🐷

配菜-黑松露薯條🍟
薯條上面本身有黑松露碎好香口,再點埋黑松露醬超濃郁!!!

飲品- O 🍹
個Base係氈酒,加入菠蘿汁梳打水同埋薄荷,入口好清爽👍🏻

飲品- You 🥃
青檸汁梳打水配薄荷葉,感覺好清新😋
2024-01-18 90 浏览
朋友仔介紹一間以藍色作主調的英式扒房餐廳,,裝修以英倫復古懷舊風,西餐廳很有情調好有氣氛♡我哋叫佐set lunch♡頭盤凱撒沙律(雞/牛)要佐一雞一牛凱撒沙律🥗沙拉的新鮮生菜葉與經典的凱撒醬,嫩滑雞胸和牛肉混合在一起,搭配上香脆的麵包丁為整道菜增添了豐富的口感層次。♡頂級牛肝菌忌廉湯🍵這道湯濃稠恰到好處,每一口都充滿濃郁的牛肝菌香氣,再伴以塗上牛骨髓牛油嘅多士一齊食,絕配😋主菜 Main ♡慢煮美國安格斯七打牛柳配黑松露薯條🐂牛柳係靚牛,用上慢煮香煎方式,讓肉汁鎖在入面,肉質鮮嫩!黑松露薯條有驚喜!炸得好脆,一條接一條,好快食晒!♡炭烤澳洲穀飼羊排🐑份量十足有4件,識食一定會揀(medium rare)羊架肉質粉嫩,用炭燒方法更能保住肉汁,不會乾柴柴,再點秘制薄荷汁,絕配👍甜點 Dessert♡比利時朱古力熔岩心太軟🍫朱古力醬濃厚,,唔會太甜,連埋紅豆同綠茶雪糕磚一齊食,一熱一凍,感覺好正!餐廳裝修好Classic,播住音樂,好適合情侶約會及朋友聚會🥂
朋友仔介紹一間以藍色作主調的英式扒房
餐廳,,裝修以英倫復古懷舊風,西餐廳很有情調好有氣氛♡

我哋叫佐set lunch
♡頭盤凱撒沙律(雞/牛)
要佐一雞一牛凱撒沙律🥗

• 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 頂級比利時心太軟
  • 自家製牛骨牛油麵包
2024-01-11 191 浏览
早前聽朋友講開,原來大埔有一間隱世又有浪慢情調既扒房,今日專程去試下😍佢係位於細街巷,門面其實唔算好顯眼,但一入去係兩種感覺!入面燈光昏暗,加上裝修簡約得黎帶有少少高貴,真係好岩情侶/夫婦黎呢到撐枱腳🥂見到個menu有set dinner都算抵,所以我同朋友分別叫左兩個set!1️⃣Set Dinner ($398)🥗頭盤:水牛芝士車厘茄沙律一開始要開下個胃先~好喜歡呢個配搭❤ 個人黎講好鐘意食水牛芝士,見到有大大片水牛芝士放係菜上面好開心! 另外黑醋配上沙律菜,非常清新! 而且車厘茄都好新鮮👍🏻 🍲湯:龍蝦濃湯 (+$88)好欣賞廚師會係個湯上面拉番花🤣 一上菜個刻已經聞到好香既龍蝦味,飲落好有驚喜,係超級鮮甜! 而且份量都算多,朋友都非常喜歡呢個味道😊🥖餐包:牛骨髓牛油多士呢個牛骨髓牛油好特別,係出面好少地方會試到😆個質地雖然同普通牛油差唔多,但食落係會有多少少顆粒,比較有口感,加上餐包係洋蔥煙肉包,令人食過番尋味😋🥩主菜:澳洲M9和牛小排 (+$88)首先佢個擺盤已經好精緻👍🏻個薯蓉仲好似吱花咁吱出黎🤣 今次我地叫左5成熟~ 牛既質地好嫩滑,所以都算容易切開。食落係超級有牛味,比呢個

1️⃣Set Dinner ($398)
🥗頭盤:水牛芝士車厘茄沙律

🍲湯:龍蝦濃湯 (+$88)

🥖餐包:牛骨髓牛油多士

🥩主菜:澳洲M9和牛小排 (+$88)
首先佢個擺盤已經好精緻👍🏻個薯蓉仲好似吱花咁吱出黎🤣 今次我地叫左5成熟~ 牛既質地好嫩滑,所以都算容易切開。食落係超級有牛味,比呢個價錢食到真係好抵!

🥔跟餐小食:黑松露薯條
呢款薯條較幼身~上面有黑松露粉,另外仲配埋黑松露醬同茄汁,迎合唔同客人既口味😋

2️⃣Set Dinner ($398)
🥗頭盤:水牛芝士車厘茄沙律

🍲湯:頂級牛肝菌忌廉湯
個湯一樣都係好足料,啖啖都有口感,而且真係好重既牛肝菌味,非常滿足😆

🍝主菜:自家製A5和牛手工千層麵
呢款聲稱係用A5和牛整成,本身期望都係普通既肉醬千層都咁樣,但係食落原來真係有大大粒和牛粒🤭而且面頭舖滿邪惡既芝士,岩晒芝士控啊!我同朋友都好滿意呢個千層麵,下次都會想食多次😊

3️⃣🍸Signature cocktail- X ($98)
呢杯cocktail係用dark rum, kahlua, milk同coffee調成,所以飲得出好濃既咖啡味,我朋友好鐘意飲🤣

4️⃣🍹Medium ($95)
呢杯就係用campari, rum同7up調既既酒,特別之處係佢地將少少鹽舖左係杯邊,所以混埋甜甜地既酒飲就有另一番風味~ 👍🏻
2024-01-11 60 浏览
朋友生日約了這間位於大埔的高級西餐廳。晚餐套餐以每人$398的價格,然而食物質素值得俾高評。我們這個晚餐經驗非常滿意。凱撒沙律作為開胃菜。沙拉的新鮮生菜葉與經典的凱撒醬混合在一起,搭配上香脆的麵包丁和帶有微妙鹹味的培根碎,為整道菜增添了豐富的口感層次。這道沙拉清爽又美味,給了我們一個很好的開始。跟住我們品嚐了頂級牛肝菌忌廉湯。這道湯的質地濃稠,並帶有濃郁的牛肝菌香氣。每一口都充滿了豐富的味道,令人回味無窮。主菜方面,我選擇了英式傳統布袋牛柳。這道菜以8安士的厚切牛柳為主,肉質鮮嫩多汁,煎得剛好的火候。肉的外層煎至金黃色,內部保持著粉紅色的嫩肉。切開里面釀了生蠔,蠔鮮與牛肉相輔相成,散發出誘人的香氣,每一口都帶來滿足的口感。主菜方面我們還品嚐了慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果莎莎。這道菜以黑毛豬鞍肉為主,肉質鮮嫩多汁,搭配上經過精心調製的蘋果莎莎醬,帶來了一種甜中帶酸的味道。這道菜的味道搭配非常出色,彰顯了廚師對食材的精湛掌握。美酒配佳餚,所以必須點一杯紅酒,呷一口,非常寫意。朋友揸車,滴酒不沾,便飲咖啡,也是一種完美享受。餐廳裝潢充滿英倫風格,吊燈增加高級感,充滿儀式感嘅佈置。是情侶談心或朋友

美酒配佳餚,所以必須點一杯紅酒,呷一口,非常寫意。

朋友揸車,滴酒不沾,便飲咖啡,也是一種完美享受。

餐廳裝潢充滿英倫風格,吊燈增加高級感,充滿儀式感嘅佈置。是情侶談心或朋友慶祝的好地方。
2024-01-08 58 浏览
同朋友相處確實係一個學問開心要見唔開心都要見,我定必要耐唔時見你先可以平衡下我的情緒😆😆😆😆來到大埔緊係要食好野啦!就去左 OX Steak Lounge 到食牛扒, 呢到裝潢夠摩登座得又舒適好適合好友嘆住杯酒相聚一下。Set Dinner 兩份⬇️⬇️⬇️🥗 凱撒沙律配雞 ~ 雞肉鮮嫩凱撒汁配生菜係最夾。🥗 水牛芝士車厘茄沙律 ~ 水牛芝士淡淡的酸甜味夾住火箭菜食又幾好喎。🥣 頂級牛肝菌忌廉湯 2份 ~ 入口好香牛肝菌味又夠creamy。🥩 慢煮美國安格斯七打牛柳 ~ 我食牛偏向七成熟,呢個牛柳絕對係我杯茶,邊邊位脆香中間粉嫩牛味又夠濃郁。🦪 香辣蒜片蠔肉白酒意粉 ~ 兩隻大大的蠔肉鮮甜又肥美,意粉開頭食時係微辣,之後越食越刺激令人有追住食的感覺。🍷 紅酒🍋 凍檸茶另加配菜 🤪🤪🤪🔯 脆炸蘑菇仔 ~ 外層香脆,入口好鮮甜。🔯 黑松露薯蓉 ~ 滑溜的薯蓉每一口都附有黑松露特有的香味。

Set Dinner 兩份⬇️⬇️⬇️

🥗 凱撒沙律配雞 ~ 雞肉鮮嫩凱撒汁配生菜係最夾。

🍷 紅酒

🍋 凍檸茶

另加配菜 🤪🤪🤪

🔯 脆炸蘑菇仔 ~ 外層香脆,入口好鮮甜。