2024-04-05 41 浏览
OX Steak Loung餐廳位於新界大埔舊墟直街九號業發大廈地下,餐廳裝修以牛為主題,牆身擺放很多不同的酒類,另一邊牆身掛有幾個金色牛頭,天花掛有一盞大水晶燈,餐廳座位寬敞坐得舒適,餐廳主打西式牛扒和各種酒類,還有很多西餐選擇,餐廳時常播放輕鬆舒暢的英文歌,令食客聽出耳油,一個好有情調聚餐的好地方,服務員招呼殷勤有禮。Set LunchChateaubriand Steak美國安格斯七打牛柳$198前菜有沙律和麵包,車厘茄雜菜沙律,沙律入口清爽,麵包上桌還熱,食落軟綿,.美國安格斯七打牛柳有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃瓜,香草作伴碟,廚師煎牛柳煎外皮小小焦香,內裹粉紅色牛肉,入口嫩滑,有牛味,點埋醬汁更好味,配料多,非常滿足。餐飲熱檸水.檸檬夠新鮮,酸酸地增加食慾。套餐十$38有甜品自家製意式奶凍,奶凍有薄荷葉作點綴,用紅莓和朱古力製作奶凍,口味唔錯。套餐十$38有生啤。Sous Vide lberico Pork Rack W/Apple Salsa Sauce慢煮西班牙黑毛豬配蘋果莎莎醬$158廚師擺盤精緻.好有田園感覺,配料豐富,有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃
OX Steak Loung

Set Lunch

廚師擺盤精緻.好有田園感覺,配料豐富,有青瓜,薯蓉,香蒜,紅蘿蔔,椰菜苗,黃瓜,香草作伴碟,廚師煎黑毛豬扒煎到剛剛好,唔會過火,食落嫩滑,同蘋果莎莎醬一齊食,別有一番風味。餐飲熱咖啡,上桌香濃的咖啡,入口順滑。

Belgian Chocolate Lave Cake頂級比利時朱古力心太軟$88
廚師擺盤精美,有綠茶雪糕,紅豆雪糕,紅莓醬作作伴作伴碟,朱古力心太軟有薄荷葉作點綴,外層朱古力有口感,內層心太軟香濃,入口微熱軟淋淋.一個朱古力甜品有兩種口感。

Signature Mocktails一YOU (Soda,Lime Juice,Mint)$86
青檸薄荷葉梳打,入口清涼,微甜,感覺透心涼。

2024-04-04 48 浏览
大埔開左間睇落幾精緻嘅西餐廳,環境燈光偏暗,貌似行中高檔路線。由佢裝修嘅時候已經開始留意,門口招牌有個S字母我成日路過見到都覺得佢係倒轉左🤔 餐廳主打唔同部位款式嘅牛肉。我地兩個人,試左個tasting menu同埋散叫左少少野,另外再叫左紅白酒配搭一下。 Tasting Menu🍄頂級牛肝菌忌廉湯:香濃嘅牛肝菌味,幼滑之餘都食到少少牛肝菌顆粒,忌廉好似有拉花(?)👅低溫慢煮煙燻牛舌沙律:簡單一個沙律清清地🥩韓國Minsok頂級純種韓牛1++肉眼:比較少接觸韓牛,煎得幾香,食落有適當嘅嚼勁,配菜嘅擺盤都幾有心思🍨頂級比利時心太軟.雪糕:心太軟配紅豆味雪糕,碟上面有朱古力粉logo A la carte🦪半打生蠔:唔記得左係咩款🥩低溫慢煮封門牛柳:封門柳通常都係打邊爐食,要黎慢煮都幾嫰滑🍟🥖a la carte main course可以任食兩樣野:薯條同麵包,最啱大胃王。薯條分別有茄汁同埋黑松露醬,麵包方面配有牛骨牛油。 整體擺盤都有啲心思嘅。座位方面幾舒適,大部分都係軟座,a la carte menu嘅薯條同麵包任食,最啱三五知己飲兩杯chill住食。

Tasting Menu

低溫慢煮封門牛柳
牛骨牛油麵包
薯條
2024-04-03 64 浏览
想食牛扒🥩朋友推薦大埔有呢間西餐牛扒專家今日早咗到,估唔到平日晚上6點已經有唔少客人,相信喺區內相當有名氣身為牛控既我,由頭盤到主菜都選擇牛-生牛肉他他配上火箭菜因為脂肪少而且無筋,食起上黎口感鬆軟又富肉味,配上火箭菜更帶出牛肉既咸香鮮味,天氣轉熱係一道開胃清新牛肉菜🦞Lobster Bisque暫時排列為我人生最好飲既龍蝦湯之一龍蝦湯濃稠口感順滑,有豐腴層次,入充滿濃蝦既咸香味,而喺口腔內徘徊嘅係鮮甜既餘韻,為咗呢個龍蝦湯,絕對會一再訪!-期待已久既主菜來了!carpetbag steak布袋牛柳,外層以煙肉綑紮牛柳,而肉質粉嫩既牛柳再釀入鮮甜味美既生蠔,煙肉既煙燻鹹香同蠔既配搭,更加能點綴牛肉既鮮味!!每一啖都充滿住肉汁,每一啖都口腔到感受到層次既昇華😗-A5和牛千層麵和牛牛肉醬配合柔軟的麵皮,成個千層麵非常Juicy又帶點creamy口感,芝士奶香味四溢,調味亦唔會過度濃烈,恰到好處,更突出顯了香濃和牛味 ...最後牛魔王dinner以Tiramisu做總結,擺盤好用心灑上ox,mascarpone cheese順滑,甜、膩,柔中帶有質感既變化~餐廳不論環境、服務、定係食物質素都
想食牛扒🥩朋友推薦大埔有呢間西餐牛扒專家
身為牛控既我,由頭盤到主菜都選擇牛
生牛肉他他配上火箭菜
餘韻,為咗呢個龍蝦湯,絕對會一再訪!
A5和牛千層麵
最後牛魔王dinner以Tiramisu做總結,擺盤好用心灑上ox,mascarpone cheese順滑,甜、膩,柔中帶有質感既變化~餐廳不論環境、服務、定係食物質素都相當高質,必會回訪😎

2024-03-26
龍蝦湯
講到大埔食牛扒,必定會想起OX,以其精緻的牛排料理聞名,牛扒選擇種類多,質素性價比高,選編今次第二次到訪了🥰。餐廳環境好有氣氛,有種浪漫的感覺,而且店員服務好體貼。⭐雞肉凱撒沙律沙律菜好新鮮搭配多汁的烤雞肉塊,配上香濃的凱撒醬,酸甜口感清爽,好開胃。⭐水牛芝士車厘茄沙律車厘茄好清甜配豐富的水牛芝士,沙拉汁酸酸地,口感爽甜。⭐頂級牛肝菌忌廉湯呢碗牛肝菌忌廉湯好濃郁,湯汁濃稠,散發出濃厚的菇菌香氣,好好飲,好暖胃。⭐烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁龍蝦尾煎到好香,肉質鮮嫩,蝦肉鮮甜爽口。意粉淋上濃郁的西班牙紅蝦汁,清甜帶濃郁的意粉,好掛汁😋。⭐英式傳统布袋牛柳 8安士第一次食布袋牛柳,好特別,煙肉和蠔包裹著牛柳,肉質鮮嫩多汁,烤得剛剛好,牛肉有濃濃的蠔味,搭配豐富的配菜,好味道。

餐廳環境好有氣氛,有種浪漫的感覺,而且店員服務好體貼。

⭐雞肉凱撒沙律
沙律菜好新鮮搭配多汁的烤雞肉塊,

配上香濃的凱撒醬,酸甜口感清爽,好開胃。

⭐水牛芝士車厘茄沙律

車厘茄好清甜配豐富的水牛芝士,沙拉汁酸酸地,口感爽甜。

⭐頂級牛肝菌忌廉湯
呢碗牛肝菌忌廉湯好濃郁,湯汁濃稠

,散發出濃厚的菇菌香氣,好好飲,好暖胃。

⭐烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁

龍蝦尾煎到好香,肉質鮮嫩,蝦肉鮮甜爽口。

意粉淋上濃郁的西班牙紅蝦汁,清甜帶濃郁的意粉,好掛汁😋。

⭐英式傳统布袋牛柳 8安士

第一次食布袋牛柳,好特別,
搭配豐富的配菜,好味道。
  • 英式傳統布袋牛柳
2024-03-28 45 浏览
呢間餐廳環境好靚,深藍色既牆身好GRAND,入面仲有好靚既金色牛頭裝飾同埋一個落地大酒櫃,門外仲有好多勁大塊既斧頭扒金色造型既斧頭扒超型另外,叫左一份SET DINNER,入面有日本A5和牛西冷6安士,呢塊和牛好入口即溶唔炭燒既外層岩岩好,入口又有濃郁肉味同埋好軟最特別既係頂級牛肝菌湯配左一份用牛骨裝住既牛油配多士,牛油味超香濃,甜品必食推介有心太軟好食得黎仲有好靚既擺盤,加左$28配左杯RED WINE好易入口。

一進店看到有情調的裝飾和大水晶吊燈,適合與友人聊天小酌的氛圍點了兩個二人餐,每位$398凱撒沙律(雞扒)香煎雞扒煎得嫩口,凱撒沙律配上經典麵包脆粒,沙律菜非常新鮮水牛芝士車厘茄沙律我最愛的burrata cheese,配上蕃茄粒和沙律菜,醬汁以黑醋橄欖油調味,是開胃前菜頂級牛肝菌忌廉湯每口都有很多牛肝菌粒,忌廉湯味道濃郁,口感濃厚,贊牛骨髓牛油麵包溫暖的麵包外脆內軟,配上香滑的牛油,好吃慢煮美國安格斯七打牛柳七打牛柳是牛腰近背脊的部位,口感非常嫩滑,牛味香濃,煎得恰到好處英式傳統布袋牛柳 +$38以煙肉包裹牛扒,最內層釀了生蠔肉,味道有層次,煙肉的咸味增加牛扒的香氣,生蠔非常新鮮,相當特別的煮法套餐配黑松露薯條薯條新鮮炸起非常香口,外脆內軟,黑松露毫不吝嗇,另外配黑松露醬和茄汁,一口接一口吃光白餐酒 +$28適合與友人小酌的氣氛,於是點了餐酒,白酒容易入口,乾身帶點甜味總括來說味道高質素,價錢不貴,下次會再來

點了兩個二人餐,每位$398

凱撒沙律(雞扒)
香煎雞扒煎得嫩口,凱撒沙律配上經典麵包脆粒,沙律菜非常新鮮

水牛芝士車厘茄沙律

頂級牛肝菌忌廉湯
每口都有很多牛肝菌粒,忌廉湯味道濃郁,口感濃厚,贊

牛骨髓牛油麵包
溫暖的麵包外脆內軟,配上香滑的牛油,好吃

英式傳統布袋牛柳 +$38

套餐配黑松露薯條

白餐酒 +$28

總括來說味道高質素,價錢不貴,下次會再來
  • 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 英式傳統布袋牛柳
2024-03-27 57 浏览
OX Steak Lounge用咗寶藍色做主調,帶有優雅嘅英倫風格,室內裝飾,如金牛頭及水晶燈同樣吸睛,相當有格調嘅扒房,是晚叫咗一個dinner set $398 同tasting menu $588, 主要係為佢嘅主菜而叫😁😁😛😛😋前菜🐮自家製生牛肉他他🐮 (加$20) : 生牛肉他他加咗辣椒油,輕微嘅辣味帶出牛肉自有鮮味,同時配合洋葱,橄欖等, 層次豐富🐮薄切牛肉片配火箭菜🐮(加$38) : 牛肉雖然切成薄片,但牛味濃郁,配合芝士,火箭菜,幾開胃湯🍄頂級牛肝菌忌廉湯🍄 : 牛肝菌切成碎粒,每一口都飲到山珍嘅鮮味,忌廉味相對唔會好厚重,幾好飲主菜🥩黑松露鵝肝威靈頓牛柳🥩 : 火喉控制精準,牛柳肉質依然粉嫩,酥皮,黑松露及鵝肝嘅香氣滲入牛柳, 不愧為餐廳招牌,從選料到製作都做到一絲不苟,推薦必點🥩英式傳統布袋牛柳 8oz🥩 (加$38) : 一道工序繁複嘅手工菜,香港少有餐廳提供,鹹香嘅煙肉包裹牛柳,而牛柳又包住鮮嫩嘅生蠔,中間嘅牛柳既吸收到外層煙燻嘅鹹香味又帶有生蠔嘅鮮味,味道變得非常豐富甜品🍮頂級比利時朱古力心太軟🍮 : 流心嘅朱古力相當濃郁,香而不膩飲品🍷紅酒🍷 (加$28)

前菜

主菜

甜品

飲品
🍷紅酒🍷 (加$28)

整體表現非常理想,不論係用餐環境,食物質素,服務態度等完全係高水準表現,抵讚😛😛🥰🥰😊😊😊

OX Steak Lounge
地址:大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

#taipo#oxsteaklounge#oxsteak#香港扒房#扒房#優質扒房#tastingmenu#生牛肉他他#薄切牛肉片#生牛肉#牛肝菌忌廉湯#牛肝菌湯#黑松露鵝肝#威靈頓牛柳#黑松露鵝肝威靈頓牛柳#英式傳統布袋牛柳#布袋牛柳#手工菜#工序繁複#英倫風#寶藍色#朱古力心太軟#心太軟#約會餐廳#慶祝餐廳#拍拖餐廳#氣氛餐廳
2024-03-27 71 浏览
餐廳以寶藍色為主調💙,金色作點綴💛,裝修華麗,主打傳統英國菜和各款牛扒,晚市套餐$398/人前菜🔹️凱撒沙拉配烤牛肉🔹️薄切牛肉片配火箭菜 +$38湯🔹️頂級牛肝菌忌廉湯 配 自家製牛骨牛油麵包(牛油混入了少量牛骨髓,非常滋味)主菜🔹️英式傳統布袋牛柳 +$38這道菜因為繁複,在香港很少見,外層以煙肉綑紮著牛柳,入面釀了鵝肝🪿和生蠔🦪,味道充滿層次。🔹️慢煮美國安格斯七打牛柳 慢煮可以令牛柳保持非常嫰滑,充滿肉汁!好味濃郁。除此之外,主菜附上的黑松露薯條炸得很脆🍟,除了薯條上沾滿了黑松露,還有黑松露醬,讓我和朋友吃不停口。餐飲🔹️紅酒 +$28🔹️白酒 +$28

前菜
🔹️凱撒沙拉配烤牛肉
凱撒沙拉配烤牛肉

🔹️薄切牛肉片配火箭菜 +$38
薄切牛肉片配火箭菜

🔹️頂級牛肝菌忌廉湯
配 自家製牛骨牛油麵包
(牛油混入了少量牛骨髓,非常滋味)

餐包 配 自家製牛骨牛油麵包

主菜
🔹️英式傳統布袋牛柳 +$38

🔹️慢煮美國安格斯七打牛柳
慢煮可以令牛柳保持非常嫰滑,充滿肉汁!好味濃郁。

餐飲
🔹️紅酒 +$28
🔹️白酒 +$28

凱撒沙拉配烤牛肉
薄切牛肉片配火箭菜
餐包 配 自家製牛骨牛油麵包
2024-03-26 35 浏览
Weekday Dinner Dinner Set包括了各一款沙律、餐湯、主菜和餐飲。凱撒沙律有烤焗過的雞肉及新鮮生菜,加上凱撒醬汁,是不錯的前菜。水牛芝士車厘茄沙律 火箭菜及車厘茄上面有軟滑的水牛芝士,配搭黑醋醬汁,十分開胃。餐湯與朋友都選擇了頂級牛肝菌忌廉湯,有漂亮的拉花,味道濃郁,忌廉湯仍可以吃到粒粒菌類,保留一定口感。隨餐附上焗熱的餐包及餐廳自家製的牛骨髓牛油,味道有驚喜,香濃美味。黑松露薯條 外脆內軟的黑松露薯條 ,單食已經有濃厚的黑松露香味,也可以沾點茄汁或者黑松露醬。自家製A5和牛手工千層麵千層麵上面有大量融化的芝士,中間是帶點煙韌的千層麵及蕃茄和牛醬汁,味道濃厚,啖啖滿足。慢煮美國安格斯七打牛柳 6Oz 慢煮的烹調方法鎖住安格斯牛柳的肉汁,中間是粉嫩的顏色,牛味出,味道不錯。件碟有焗蒜、香滑薯蓉及蔬菜。Well Done另外點了雞尾酒,Martini加入了香甜的橙汁,更易入口,杯邊沾上了鹽粉,令味道多了不同層次,也令雞尾酒造型更吸引。熱檸茶朋友就選擇了熱檸茶。餐廳座位不多,但環境舒服,裝潢以藍色作為主調,典雅有情調。
Weekday Dinner

Dinner Set包括了各一款沙律、餐湯、主菜和餐飲。

水牛芝士車厘茄沙律

自家製A5和牛手工千層麵

慢煮美國安格斯七打牛柳 6Oz

Well Done

熱檸茶
朋友就選擇了熱檸茶。

餐廳座位不多,但環境舒服,裝潢以藍色作為主調,典雅有情調。

2024-03-25 52 浏览
今日來到位於大埔美食區既 OX Steak Lounge 聞名以久 專做牛扒既餐廳一看門口已經十分高級用上貴族藍色襯金字 ,門口旁掛一排 金薄斧頭扒作裝飾室內裝潢也十分悅目,一系列英倫風,頂頭掛了一個個金薄牛頭作擺設,十分特別又貼題!今日點了一個午餐加一件A5牛扒是日餐湯:忌廉南瓜湯 濃濃南瓜湯加香滑忌廉 ,正常西湯配搭,水準之作。前菜:法式澳洲牛骨牛油拌面包十分特別的牛油,蒜香牛油溝了薯溶放了係牛骨中間,令你有牛骨髓錯覺,配上香軟既香草面包,夾得剛好蒜香味中帶小小香草!餐飲轉了 :生力清啤既生啤,淡淡花香,味道清淡不會太濃。適合女士品飲!午餐的主菜:自家製和牛手工千層面,材料十足 滿滿香濃和牛,夾上鮮味的番茄,千層面煮得恰到好處 咬口十足 。散叫主菜:日本宮崎A5和牛肉眼-5成熟, 扒不算厚,但分量十足大大一塊,一看外表已表十分討好,滿滿的格仔紋 ,煎得火喉剛好,外脆內軟和牛味酥香,但不會太油膩,滿滿口感 。甜品:自家制提拉米蘇,精緻既擺盤,香軟忌廉口感豐盈,夾上鬆脆餅底,咖啡味恰當好處,酒味不濃,小朋友也可吃。整餐 配搭均衡,非常不錯的一個牛魔王餐
今日點了一個午餐加一件A5牛扒
忌廉南瓜湯
是日餐湯:忌廉南瓜湯
濃濃南瓜湯加香滑忌廉 ,正常西湯配搭,水準之作。

前菜:法式澳洲牛骨牛油拌面包
自家製和牛手工千層面
日本宮崎A5和牛肉眼-5成熟
提拉米蘇
整餐 配搭均衡,非常不錯的一個牛魔王餐
  • 日本宮崎A5和牛肉眼扒
2024-03-22 94 浏览
大埔真係一個好多好野食地方,進入大門內有一盞大型嘅水晶燈而且在牆上有很多酒圍繞住,很有氣派感覺高貴。menu大多以牛做主的,最啱我哋呢啲牛魔王🤭2個set 一個係tasting menu 一個係set dinner.價錢比港島區較便宜。 總結佢自家製牛肝菌牛油超級香,配合麵包🥯絕配。自己調配的湯很出色,每喝一口都滿滿牛肝菌的濃郁味道,將麵包配上牛肝菌牛油再沾上湯,完全感受到果種味蕾衝擊。而每款主菜味道都好平均,而且肉質都鮮嫩,和juicy.

而每款主菜味道都好平均,而且肉質都鮮嫩,和juicy.
牛芝士車厘茄沙律
雞凱撒沙律
澳洲炭燒穀飼羊架
頂級比利時朱古力心太軟
  • 炭燒澳洲穀飼羊架
某日經過呢間外牆以藍金色設計嘅扒房已經吸引咗我嘅目光💙💛 貓奴已經bookmark 咗下次嚟太和一定要嚟🤎今晚我哋揀咗個Set Dinner $398,另加咗個意粉同side dish🍽️🔸煎雞肉凱撒沙律🥗欣賞沙律材料都切成bite size,有爽脆嘅羅馬生菜,烘脆咗嘅麵包粒,巴馬臣芝士碎片,蕃茄粒同煙肉碎,仲有煎香咗嘅雞肉。整體開胃口感又清新😊🔸自家製牛油伴多士🧈調味後嘅牛油香濃幼滑帶少少咸味,特別在用牛骨作器皿裝住,配合餐廳主題非常有心思😊 細細塊多士輕盈鬆脆,有別於平時西餐廳厚實嘅法包,食完就飽咗一半🤭 食落鬆脆香口帶微微辣椒片味,塗上牛油後好食到想encore🥹👍🏻🔸龍蝦濃湯🦞龍蝦湯好creamy而且好濃,有少少蝦油點綴,香氣撲鼻🤎🔸澳洲M9和牛小排 6Oz 🥩Chuck Rib 呢個部位肉質軟嫩juicy,油脂豐富之餘牛味濃同時有咬口😋我哋order咗5成熟,肉質真係好柔軟,加粒熟透軟糯嘅蒜粒已經好令人回味🤤🔸黑松露薯條🩶令人無法抗拒嘅黑松露薯條😍 仲有貓奴最愛嘅黑松露醬🤤🩶🔸香辣蒜片蠔肉白酒意粉🍝 $248意粉充滿白酒香氣,仲有大大隻飽滿嘅蠔肉響面😍 意粉入面仲有切細咗嘅蠔肉

煎雞肉凱撒沙律
🔸煎雞肉凱撒沙律🥗
自家製牛油伴多士
🔸自家製牛油伴多士🧈
龍蝦濃湯
🔸龍蝦濃湯🦞
龍蝦湯好creamy而且好濃,有少少蝦油點綴,香氣撲鼻🤎
澳洲M9和牛小排 6Oz
🔸澳洲M9和牛小排 6Oz 🥩
🔸黑松露薯條🩶
令人無法抗拒嘅黑松露薯條😍 仲有貓奴最愛嘅黑松露醬🤤🩶
香辣蒜片蠔肉白酒意粉
🔸香辣蒜片蠔肉白酒意粉🍝 $248
意粉充滿白酒香氣,仲有大大隻飽滿嘅蠔肉響面😍 意粉入面仲有切細咗嘅蠔肉𠻹☺️ 不過唔食得太辣嘅就要淺嚐一下先喇🤭
蒜蓉牛油炒雜菌
🔸蒜蓉牛油炒雜菌 $38
足料嘅配菜,擺盤都絕不馬虎👍🏻
🔸House Wine
🔸O (Gin, Pineapple juice, soda, mint

呢杯咁特別嘅O開頭係甜甜嘅菠蘿汁🍍,原來後勁都幾凌厲🤭
除咗食物好食,餐廳設計都好有心思,金牛座嘅朋友必到打卡點💛
呢度環境優雅又有情調,啱晒情侶二人世界 💕 餐廳當晚keep住有客人嚟,但只有兩位店員都可以應付全場嘅客人,服務亦好細心留意到客人需要,真係值得一讚😊👍🏻

🐾貓奴足跡🐾
🌐OX Steak Lounge (大埔)
📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2024-03-20
自家製牛油伴多士
澳洲M9和牛小排 6Oz
  • 香辣蒜片蠔肉白酒意粉
感恩收到個好好消息🥰Lisboy叻叻。加上適逢三月,除咗有同Lisba & Lisboy嘅周年Trip,一定要好好慶祝吓🍾搵番近近地又有情調嘅餐廳先得😋我哋來到呢間地區性嘅隱世扒房叫咗Tasting Set Menu🤤已包頭盤、湯、主菜、飲品同甜品🍮舖嘅環境都好浪漫🌹又有水晶燈✨氣氛一流!🍽️ 薄切牛肉片配火箭菜呢間餐廳有好多牛嘅產品,見前菜有薄切牛肉片,好特別,即刻叫來試試,啲牛肉有啲風乾左少少,再加埋啲橄欖油、芝士同火箭菜好新鮮開胃😋🍽️ 頂級牛肝菌忌廉湯一上碟就覺得呢個湯好吸引,濃濃嘅湯汁,新鮮嘅牛肝菌,入口好smooth🤤跟住仲上左碟擺碟好靚嘅包,連個牛油都係用牛骨盛載住,包脆卜卜,自家製牛油🧈加埋一齊食好有驚喜!🍽️ 黑松露鵝肝威靈頓牛柳威靈頓牛就食得多🥩但配黑松露同鵝肝就真係第1次試😋,老公最愛黑松露,所以呢個係必揀之選,小Sun我最愛呢個威靈頓牛嘅鵝肝部分,入即溶,連埋鬆脆到爆嘅包皮同鬆軟嘅牛柳🤤不得了~~~真係好好味啊~~~仲有個黑松露薯條🍟好飽😋🍽️ 鄺加西牛肉意大利雲吞見menu有推薦呢個意大利雲吞,Order咗來試試,一試碟好多特製嘅番茄湯汁🍅酸酸甜甜~雲吞皮有闊條麵質感

🍽️ 薄切牛肉片配火箭菜

🍽️ 頂級牛肝菌忌廉湯

🍽️ 黑松露鵝肝威靈頓牛柳

🍽️ 鄺加西牛肉意大利雲吞
見menu有推薦呢個意大利雲吞,Order咗來試試,一試碟好多特製嘅番茄湯汁🍅酸酸甜甜~雲吞皮有闊條麵質感,牛肉味濃,每塊雲吞都大塊,同老公一人一塊都食到好飽😋唔怪之係推薦Item👍🏻

🍽️ 頂級比利時朱古力心太軟
呢個心太軟十分驚喜,外脆內軟,啲朱古力流心流出來,除咗有靚靚嘅擺碟之外,仲有兩粒一紅一綠嘅雪糕伴碟😋視覺味覺都好享受,呢餐飯十分完滿🥰因為慶祝結婚周年,老公預先問餐廳有無寫碟服務,呢間餐廳唔單止食物好味,估唔仲有寫碟服務🤤有咩慶祝活動都會再來🤤
🍸 Well Done
餐廳有個酒架擺設,無理由唔試試佢哋嘅House wine🍸小Sun媽我不勝酒力就揀咗杯Cocktail Well Done🍹呢杯Cocktail好靚,仲好大杯,甜甜地有濃濃香橙味🍊好飲✨

• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
  • 頂級比利時心太軟雪糕
  • 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 自家製牛骨牛油麵包
男朋友住大埔,佢每次都話大埔得個超級城無咩野好食,踩到自己地頭係個美食沙漠咁。我經常性唔係好信佢,所以呢排開始拉住佢搵好野食,第一間就已經大大力刮佢幾巴絕對唔近大埔墟火車站,太和反而仲近啲,但附近已經係超級城,有好多巴士站,都容易去到。睇門面都知係靚野,入去最簡單叫set dinner($398/1),CP值都幾高,本身諗住寫另一間西餐先,但呢間好寫啲,所以比佢爬頭Starter - 凱撒沙律 & 水牛芝士車厘茄沙律凱撒沙律少見地有得揀牛定雞,一試佢個牛就知可以期待下佢個main了 本身唔太好水牛芝士,覺得無味又無口感,但呢度嘅水牛芝士比較柔韌,亦有淡淡奶香味,我又okay喎Soup - 頂級牛肝菌忌廉湯一上枱極香,飲落都無呃人,味道依然濃郁。菇菌類無打到好細好滑,反而有啲小顆粒,增加左啲口感。順帶一提餐包嘅牛油係由牛骨髓載住,好有趣Main - 自家製A5和牛手工千層麵千層麵層次好分明,切開依然會見到每層嘅內容。麵身帶點煙韌,雖然面層係焗溶左嘅芝士,但因為和牛嘅肉汁有好好地鎖住,食落唔會滯Main - 芝式傳統布袋牛柳 (+38)想比十粒星呢個布袋牛柳 第一次試布袋牛柳,以前好少喺m

Starter - 凱撒沙律 & 水牛芝士車厘茄沙律

Soup - 頂級牛肝菌忌廉湯

Main - 自家製A5和牛手工千層麵

Main - 芝式傳統布袋牛柳 (+38)

想比十粒星呢個布袋牛柳 第一次試布袋牛柳,以前好少喺menu見到呢道菜,侍應介紹先知喺裏面釀左生蠔,外層就由煙肉包住。牛柳限定要係7成熟,但肉質仍然嫩滑,本身已經好吸引,外加埋生蠔特有的鮮甜同煙肉嘅鹹香,下次去英國都真係好想再試下當地嘅係咪一樣味道。
Signature Cocktail - O ($98) & Signature Mocktail - Love ($88)

雖然本身set dinner有跟飲品,但都想要少少酒精點綴下,所以另外再叫左兩杯。Cocktail O比較清新,梳打氣泡加上菠蘿汁同薄荷,酒精濃度唔算高,小酎一下又唔想醉係唔錯選擇。Mocktails Love就行另一種風格,士多啤梨奶再加上薄荷,第一口係有濃濃嘅士多啤梨味,但唔知點解個aftertaste竟然有種mint chocolate嘅既視感,大概係加左薄荷嘅緣故
人均四百幾嘅晚餐,環境寧靜又裝修雅致,情侶撐枱腳真係幾有feel,節日嚟慶祝感覺會係唔錯嘅選擇,可以放入pocket list,留意下佢聖誕menu

= OX Steak Lounge // 92888364 // 大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖 =
2024-03-17 68 浏览
Today I would like to introduce my favourite restaurant to you,which is called “OX”This place has a relaxed, casual vibe.I ordered Sea bass & the skins are crispier, the fish was really fresh, and the sauce added a hint the savory dish. I strongly recommend that you try their signature Truffle French chips and their sauce is rich and flavorful.may be a good choice for you with its good variety of dishes and high food quality. If you ultimately decide to dine in this restaurant, you may bring you

may be a good choice for you with its good variety of dishes and high food quality. If you ultimately decide to dine in this restaurant, you may bring your family members with you to try as many dishes as possible.
2024-03-16