2024-12-14 199 浏览
聖誕好選擇 大埔高級西餐廳裝修好英倫風好高級水晶吊燈令成個氛圍有格調 -Tasting Menu $598Menu有前菜、餐湯、麵包、主食、甜品及飲品性價比超高~*煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬3片煙三文魚夠多, 蜜糖芥末醬比例剛好*牛肝菌野菌忌廉湯湯香滑好香, 粒粒菇菌, 口感好豐富*自家製牛骨髓牛油包牛油是自家製用牛骨髓整, 牛肉味香濃*香煎鵝肝配美國封門柳鵝肝鮮嫩味美, 油脂豐富封門柳油花細緻均勻, 有肉質纖維*自家製栗子Tiramisu餅碎mix埋栗子蓉,層次豐富同好有咬口-Set Dinner $398同樣有前菜、餐湯、麵包、主食及飲品平平地都食得飽之選*自家製A5和牛手工千層麵薄而堅韌口感絕佳, 有濃郁的牛肉香氣和奶油香甜
聖誕好選擇 大埔高級西餐廳
裝修好英倫風好高級
水晶吊燈令成個氛圍有格調

-Tasting Menu $598
Menu有前菜、餐湯、麵包、主食、甜品及飲品
性價比超高~

*煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
3片煙三文魚夠多, 蜜糖芥末醬比例剛好

*牛肝菌野菌忌廉湯
湯香滑好香, 粒粒菇菌, 口感好豐富

*自家製牛骨髓牛油包
牛油是自家製用牛骨髓整, 牛肉味香濃

*香煎鵝肝配美國封門柳
鵝肝鮮嫩味美, 油脂豐富
封門柳油花細緻均勻, 有肉質纖維

*自家製栗子Tiramisu
餅碎mix埋栗子蓉,層次豐富同好有咬口

-Set Dinner $398
同樣有前菜、餐湯、麵包、主食及飲品
平平地都食得飽之選

*自家製A5和牛手工千層麵
薄而堅韌口感絕佳, 有濃郁的牛肉香氣和奶油香甜

2024-12-12 210 浏览
有很多人以為新界就沒有什麼值得推介的西餐廳,其實新界亦有很多人隱世美食不為人知。好像上星期我和細佬仔專誠到大埔直街的一間特色餐廳。餐廳的裝修甚有心思,除了牆上的金牛擺設、大水晶吊燈之外,整間餐廳以藍調為主之外,十分搶眼。今次我們試了兩個午餐:🌟牛肝菌野菌忌廉湯牛肝菌惹菌忌廉湯的味道很香濃,味道不會太鹹沙律。🌟是日沙律凱撒沙律有麵包粒及新鮮沙律菜,感覺十分新鮮清新。🌟自家製牛骨髓牛油包這個牛骨髓牛油包真的非常之香和有特色,牛油放在牛骨髓內,無論賣相和味道亦非常出色,夠脆夠熱,裡面鬆軟。主菜🌟香煎澳洲草飼牛柳(8oz)牛扒是這間餐廳的招牌菜,牛柳和牛扒絕對是必要的項目牛柳的肉味很濃,煎得恰到好處。配上特製燒汁和沙律,很口味。以上主菜配以黑松露薯蓉黑松露薯蓉配牛柳很夾,薯蓉很幼滑,非常美味。🌟熱朱古力朱古力奶的味道非常香濃,有別於其他餐廳。🌟黑松露野菌青口意粉弟弟最喜歡黑松露的味道,加上青口的鮮味,意粉軟硬適中,是不錯的選擇。 🌟熱鮮奶咖啡這間餐廳的咖啡質素很高,是味覺的享受。

今次我們試了兩個午餐:
🌟牛肝菌野菌忌廉湯
牛肝菌惹菌忌廉湯的味道很香濃,味道不會太鹹沙律。

🌟是日沙律
凱撒沙律有麵包粒及新鮮沙律菜,感覺十分新鮮清新。

🌟自家製牛骨髓牛油包

主菜

🌟香煎澳洲草飼牛柳(8oz)
以上主菜配以黑松露薯蓉
黑松露薯蓉配牛柳很夾,薯蓉很幼滑,非常美味。

🌟熱朱古力
朱古力奶的味道非常香濃,有別於其他餐廳。
🌟黑松露野菌青口意粉

🌟熱鮮奶咖啡
這間餐廳的咖啡質素很高,是味覺的享受。

2024-11-22
午餐
2024-12-12 221 浏览
📍 OX Steak Lounge 今次經過大埔見到有間扒房裝修得好靚,見到餐牌有$398 set同 $598 set,就入左去試~$398 set我地試左草飼牛肉眼8oz,前菜有凱撒沙律(牛),湯就揀左牛肝菌野菌忌廉湯,然後有自家製牛骨髓牛油包。凱撒沙律幾有驚喜,因為估唔到牛係即煎,夠哂誠意👍🏻另外牛油包有調配過牛油,好香😳草飼牛都夠juicy~$598 set我地就要左黑松露鵝肝威靈頓牛扒,幾特別,酥皮仲脆,亦好香牛油味,入面鵝肝份量唔吝嗇,整體都過到口癮☺️另外佢哋11月開始有黑白大廚嘅熱門甜品:粟子tiramisu!
📍 OX Steak Lounge

$398 set我地試左草飼牛肉眼8oz,前菜有凱撒沙律

2024-12-11 200 浏览
耐不耐都有去大埔食嘢 之前食雞煲打邊爐居多 最近發現有一間Fine Dining西餐廳 門口顯示嘅set dinner同tasting menu都幾豐盛-話明系steak lounge 食物主打牛肉類😍 啱曬我呢個牛魔王 我哋叫嘅兩個set 幾乎每道菜 都有牛嘅影子 今餐真系過足口癮😌🐂牛肉他他🐂牛肉凱撒沙律🐂自家制牛骨髓牛油配麵包🐂香煎鵝肝配封門柳-🍮比利時朱古力心太軟甜品都系自家制 仲會定時轉款 除咗心太軟 亦有栗子🌰tiramisu 相當吸引🤩-📍 OX Steak Lounge (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號鋪
🐂牛肉他他
🐂牛肉凱撒沙律
🐂自家制牛骨髓牛油配麵包
🐂香煎鵝肝配封門柳

🍮比利時朱古力心太軟
📍 OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號鋪
2024-12-07 154 浏览
以金牛角做牆飾,藍色牆身配襯啡紅色弧形梳化,充滿英倫風格,而家仲掛滿聖誕裝飾及擺放咗聖誕樹,更加充滿節日氣氛☃️。晚市套餐有兩款,一款係$598,另一款係$398,當中包咗前菜、餐湯、麵包、主菜及飲品,$598嘅主菜當然名貴好多,而且仲包埋甜品添😆。 🥗前菜• 凱撒沙律可以揀雞或牛,我哋揀咗雞,雞肉新鮮燒起炭烤味夠香,而且雞味都幾濃,仲有啲卜卜脆嘅煙肉粒及麵包粒,夾埋新鮮沙律菜,清爽同時亦好香口。• 自家製生牛肉他他軟滑生牛肉混合洋蔥、蕃茄等清爽食材,醬汁酸爽清新,風味一流,再加多隻生鵪鶉蛋,增添滑溜口感👍。🥣餐湯 牛肝菌野菌忌廉湯幼滑濃湯內有細碎腍滑口感嘅菇菌,啖啖濃郁菇菌香,食出原味道😋。🍞麵包自家製牛骨髓牛油包蕃茄香草包表面微脆亦帶鬆軟,本身味道已經好香,再搽埋香滑牛骨髓牛油更加正。🍽主菜• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳(套餐價$598)焗到酥脆嘅黃金皮內包裹着粉嫩juicy又軟腍嘅牛柳,並帶着香濃嘅黑松露味以及鵝肝嘅軟綿口感😋。• 香煎澳洲PR級草飼肉眼8安士 (套餐價$398)煎到表面焦香內裡juicy,7成熟剛剛好,肉質軟腍;配上沙律菜及焗蒜頭,個蒜頭焗到非常綿腍香甜👍。🍮甜品 自家

🥗前菜
• 凱撒沙律

• 自家製生牛肉他他

🥣餐湯

🍞麵包

🍽主菜
• 黑松露鵝肝威靈頓牛柳
(套餐價$598)

• 香煎澳洲PR級草飼肉眼8安士 (套餐價$398)

🍮甜品
自家製栗子提拉米蘇
而家秋天栗子正值當造, 食埋佢嘅自家製栗子Tiramisu都唔錯。

☕️飲品
熱檸茶

實在太多嘢想食, 可惜得兩個人食唔到咁多嘢,見 隔離枱嘅$598套餐中香煎鵝肝配美國封門柳及$398套餐中西班牙黑毛豬豬鞍都好似好正,下次一定要再嚟食過😆。

.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【大埔英倫風西餐|聖誕首選高情調浪漫餐廳🎄】🐨Tasting Menu $598推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐一個Menu有齊前菜、餐湯、麵包、主食、甜品及嘢飲,性價比超高~🐨煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬由3片煙三文魚砌成嘅花,淨係打卡一流!沙律配咗蜜糖芥末醬,醬比例絕對唔少,配埋菜嘅爽口,作為前菜已經滿分~🐨牛肝菌野菌忌廉湯上枱已經聞到好香,有別於出面嘅忌廉湯,佢冇打到好碎,仲食到一粒粒菇菌,口感好豐富~🐨自家製牛骨髓牛油包小編錯重點覺得淨係個包已經勁好食,超級鬆軟!自家製牛骨髓牛油味道濃郁,充滿牛香...🐨香煎鵝肝配美國封門柳鵝肝鮮嫩,油香十足,入口即化💕💕封門柳有濃郁嘅牛味,肉質好嫩唔會韌!脂肪分布平均配埋側邊煎香咗嘅蒜頭,有助減少油膩感,味道層次更加豐富,一味兩食絕對冇問題~呢個套餐仲可以揀威靈頓牛柳,兩款單價都係$458,所以強烈建議大家可以揀套餐㗎🙌🏻🐨比利時朱古力心太軟用比利時朱古力做味道、甜度調配得啱啱好,一切開就有流心嘅效果!佢仲配埋士多啤梨醬,少少酸配埋朱古力食,味道好平衡好夾。另外,仲有新推出嘅栗子Tiramisu唔介意
.#foodie #hk #hkfoodie
🐨牛肝菌野菌忌廉湯
🐨自家製牛骨髓牛油包
🐨香煎鵝肝配美國封門柳
🐨比利時朱古力心太軟
用比利時朱古力做味道、甜度調配得啱啱好,一切開就有流心嘅效果!佢仲配埋士多啤梨醬,少少酸配埋朱古力食,味道好平衡好夾。另外,仲有新推出嘅栗子Tiramisu唔介意酒味嘅朋友,絕對可以試吓!!
🐨Set Dinner $398
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
雖然無Taste Menu咁豐富,但係價錢就更加相宜😛同樣都有沙律、餐湯、麵包、主菜同埋飲品~
🐨香煎澳洲PR級草飼肉眼
揀咗七成熟煎得啱啱好,香草味濃,惹味易咬,唔會好油膩!$398套餐只要+$38仲可以轉西班牙黑毛豬豬鞍!!淨係睇啲相都覺得心郁郁,下次一定要試埋💕
——☼——☼——☼——☼——☼——
OX Steak Lounge @media.vas @oxsteaklougehk
📍地址:大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
🐨推薦度:😋😋😋😋😋/5
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB大埔 #HTB西餐
#大埔美食 #大埔 #西餐 #多國菜 #扒房 #甜品 #美食推介 #西餐廳 #牛扒 #foodie #高質 #香港美食 #抵食 #人氣 #斧頭扒 #氛圍感餐廳
  • 牛肝菌野菌忌廉湯
  • 比利時朱古力心太軟
2024-12-07 193 浏览
已經唔知第幾多次黎食🙈今次一入門口,見到棵聖誕樹🎄,又播哂聖誕歌,好有氣氛🎅🏻🌟龍蝦湯: 飲到龍蝦嗰種獨有嘅味道,好鮮,feel到係真係有用龍蝦去熬出嚟碗湯,略嫌湯入邊嘅蝦肉偏鹹,可以唔使加更加好!🌟牛骨髓牛油配餐包: 呢個真係必食!牛骨髓牛油超級香,比起一般牛油濃味,個碟側邊仲有啲海鹽,加埋一齊食,有浸鹹香味!🌟Prime 西冷扒: 今次第一次嗌西冷扒,5成熟,煎得好靚,食落有浸碳烤味,比起肉眼更加有牛味同咬口,加埋啲粉紅胡椒幾過癮,完全唔使落其他調味,係一塊簡單但好食嘅牛扒,忍唔住要講一句: 我就係要呢啲啊!!🌟黑白大廚栗子Tiramisu: 餐廳好有心機,竟然模仿左黑白大廚嘅Tiramisu,我都忍唔住加咗嚟食,一食,不得了😍😍😍,我好似個三星評判咁追住嚟食,個栗子味係超級香,而且個甜度係啱啱好,我好怕啲甜品好甜🙈, 如果覺得韓國便利店CU嗰個太甜, 一定要嚟試呢個!食完個胃好C服,有機會再嚟食~😚P.S. 見餐廳已經出咗聖誕Menu,睇落都幾吸引,起碼唔使好似出邊咁聖誕比Double價錢🤣
已經唔知第幾多次黎食🙈

今次一入門口,見到棵聖誕樹🎄,又播哂聖誕歌,好有氣氛🎅🏻

食完個胃好C服,有機會再嚟食~😚

1973 浏览

• 栗子提拉米蘇
2024-12-06 183 浏览
見到網上好多好評,book左去慶生!入到去已經覺得好有feel🎆叫左一個tasting menu,一個set dinner🔷前菜自家製生牛肉他他,好特別既菜式!牛味濃郁有層次,一啲都唔腥😍撈埋🥚鵪鶉蛋黃入口好香滑牛肝菌忌廉湯,好足料,每一啖都有野菌👍🏻好有口感麵包🥖既牛油係自家製,用牛骨髓整,牛肉味香濃🔷主菜✨Beef wellington超有驚喜✨大廚火候控制得好好,慢煮牛既肉質好嫩,一啲都唔韌,配上黃金酥皮,好脆且牛油味香濃伴碟仲有焗蒜頭,超好食!好腍又好香甜😋✨澳洲Rib Eye🥩一上枱已經覺得好靚,外層烤得焦香,肉質好嫩,好有牛肉油脂香🤤我叫左7成熟,岩岩好 唔會overcooked tasting menu包甜品,叫左近期大熱既自家製栗子Tiramisu,除咗賣相好靚,仲好好食!餅碎mix埋栗子蓉,層次豐富同好有咬口👍🏻
叫左一個tasting menu,一個set dinner
🔷前菜
牛肝菌忌廉湯,好足料,每一啖都有野菌👍🏻好有口感
麵包🥖既牛油係自家製,用牛骨髓整,牛肉味香濃
🔷主菜
伴碟仲有焗蒜頭,超好食!好腍又好香甜😋

庆祝纪念
生日
  • 牛肝菌野菌忌廉湯
  • 自家製生牛肉他他
  • 龍蝦湯
  • 黑松露鵝肝醬威靈頓牛柳
2024-12-03 175 浏览
大埔有一家人氣扒房裝潢是滿滿英倫風格水晶吊燈 金色 牛頭掛飾 相當吸睛餐廳有2個價錢Tasting Menu很多人推薦呢~ 要試試.《前菜》🐂Homemade Beef Tartare自家製生牛肉他他 混合多款配料口感鬆軟 再配搭上鵪鶉蛋搞拌 入口順滑.🥗凱撒沙律(雞)雞肉🍗沙律沙律味道清爽.🫕牛肝菌野菌忌廉湯野菌味濃濃🍄 湯有明顯乾菌粒口感十足.🥖自家製牛骨髓牛油包麵包口感鬆軟適中 配搭牛骨髓牛油 鹹香味香濃.主菜🥩香煎鵝肝配美國封門柳鵝肝油脂豐富 入口即融又香滑封門柳牛味濃郁 😍嫩口.🥩美國頂級Prime肉眼扒 8oz切開是呈粉嫩色 五成熟剛剛好 保留肉汁同時味道很香👍.🧁甜品🍫 比利時朱古力心太軟心太軟外帶微脆 內是流心朱古力 味道香濃餐廳有提供畫碟服務呢~ 慶祝節日必備
大埔有一家人氣扒房

《前菜》
🐂Homemade Beef Tartare
自家製生牛肉他他 混合多款配料
口感鬆軟 再配搭上鵪鶉蛋搞拌 入口順滑
🥗凱撒沙律(雞)
雞肉🍗沙律沙律味道清爽
心太軟外帶微脆 內是流心朱古力
味道香濃
餐廳有提供畫碟服務呢~ 慶祝節日必備

2024-11-28 145 浏览
**威靈頓牛柳**。這道菜完美地結合了酥脆的酥皮和鮮嫩多汁的牛柳,每一口都充滿了香氣和濃郁的味道,讓人欲罷不能。這道菜是每位牛排愛好者都不能錯過的選擇。 **香煎鵝肝配美國封門柳**。香煎鵝肝細膩入口即化,而美國封門柳則帶有獨特的香氣,兩者搭配更是絕妙。如果你想一次品嚐兩道美味,這裡也有特別的套餐提供。此外, **西班牙黑毛豬豬鞍** 也是這裡的特色之一。選用了高品質的西班牙黑毛豬,肉質鮮嫩多汁,燒烤後香味四溢,絕對讓人回味無窮。

2024-11-27 137 浏览
今日同老公叫左2款dinner set,分別係$398同埋$598,主菜分別都有好多唔同嘅選擇,其中一款仲有埋甜品凱撒沙律(牛)蔬菜好新鮮爽脆,牛肉好有牛肉味道,口感層次好豐富,令凱撒沙律更加好味煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬,煙三文魚好有鮮味,肥美又鮮嫩!配埋酸酸甜甜辣辣嘅蜜糖芥末醬,醬汁好夾,真係一個好醒胃嘅前菜牛肝菌野菌忌廉湯,好濃郁嘅牛肝菌同埋野菌嘅味道,但濃而不膩!好creamy,入口好順滑,好足料,仲有粒粒野菌!自家製牛骨髓牛油包,鹹鹹香香,濃郁充滿牛肉嘅香味,味道好特別!麵包暖暖而口感脆卜卜!香煎比目魚配檸檬牛油汁,比目魚煎後魚皮好焦香又惹味,厚身嘅比目魚真係啖啖肉,肉質鮮嫩可口,配埋檸檬牛油汁,酸酸香香香煎鵝肝配美國封門柳,大大塊厚身嘅香煎鵝肝真係好好味,入口即溶,充滿油脂嘅芳香,美國封門柳肉味較濃郁!我地叫左7成熟,煮得啱啱好,肉質較軟腍,唔會太韌自家製栗子意大利芝士蛋糕,呢個係11月嘅新產品!濃郁嘅栗子味道,口感creamy!Lemon teaLemon water餐廳舒適寬敞,裝修好高貴,以深藍色為主調,仲有大水晶吊燈,情調十足,好啱約會慶祝嘅地方!餐廳店員服務態度超友

Lemon tea

Lemon water

餐廳舒適寬敞,裝修好高貴,以深藍色為主調,仲有大水晶吊燈,情調十足,好啱約會慶祝嘅地方!餐廳店員服務態度超友善,抵讚!下次我都會黎食威靈頓牛柳同埋西班牙黑毛豬豬鞍呢!
2024-11-18 228 浏览
今次嚟到大埔嘅英倫風扒房,一推開門有種去左第二個世界嘅感覺🤭裝修好精緻,水晶吊燈令成個格調變得更架高級😍今次呢我哋就叫晒佢兩款唔同人價位嘅set dinner,試下作有咩分別先🌟Set Dinner ($398)🥗牛肉凱撒沙律牛肉片都做得幾嫩滑,比想像中出色🍲牛肝菌忌廉湯呢個湯兩個set都有,湯好creamy,淡淡嘅牛肝菌味道🍞牛骨髓牛油包牛骨髓整得好滑身👍而且有淡淡的牛油味,加埋麵包一齊食,一啲都唔漏🍝A5和牛千層麵千層麵個醬做得好香,而且好足料。每一啖都會食到和牛粒粒👍🌟Testing Menu($598)🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬我自己就幾鍾意佢個蜜糖芥末醬。甜甜辣辣咁幾開胃🥩美國頂級Prime肉眼扒 8oz我哋牛扒都叫咗五成熟啱啱好,保留到肉汁之餘,牛肉本身嘅味道都好香👍👍🍫比利時朱古力心太軟佢嘅心太軟呢好留心,而且朱古力味好香。作為呢餐飯嘅甜品真係冇得頂🤭🤭🍴OX Steak Lounge (大埔)📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

🌟Set Dinner ($398)

🥗牛肉凱撒沙律
牛肉片都做得幾嫩滑,比想像中出色

🍲牛肝菌忌廉湯
呢個湯兩個set都有,湯好creamy,淡淡嘅牛肝菌味道

🍞牛骨髓牛油包

🍝A5和牛千層麵
千層麵個醬做得好香,而且好足料。每一啖都會食到和牛粒粒👍

🌟Testing Menu($598)

🥗煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬
我自己就幾鍾意佢個蜜糖芥末醬。甜甜辣辣咁幾開胃

🥩美國頂級Prime肉眼扒 8oz

🍫比利時朱古力心太軟

🍴OX Steak Lounge (大埔)
📍大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖
2024-11-14 477 浏览
呢晚同友人去咗大埔食飯,見到有唔少人推介呢一間英倫風嘅西餐,一於嚟返個燭光晚餐🕯️夜晚有兩款set可以選擇,我哋入面嘅嘢食都好唔同,所以各嗌咗一款🍴Starter♦️凱撒沙律呢個Caesar salad仲可以揀雞肉或者係牛肉配搭,我哋揀咗雞肉,呢個雞肉係雞胸肉,配沙律就比較健康🥗♦️自家製生牛肉他他呢個係一個幾特別嘅前菜,唔係度度有得食㗎。呢個他他入面除咗有牛肉粒、番茄粒仲有啲洋蔥粒,整個嘅配搭都好Fresh。面頭仲有個鵪鶉蛋黃,可以撈埋一齊食🍳牛肝菌野菌忌廉湯呢個忌廉湯非常足料,入面係每一啖都食到粒粒嘅野菌🍄‍🟫 亦可另外加錢要餐廳招牌嘅龍蝦濃湯。自家製牛骨髓牛油包呢個牛油用牛骨髓製作,所以牛嘅味道好香濃,餐廳製作完牛油再將佢放返入牛骨入面做擺盤,都幾特別🦴 配搭埋側邊嘅麥包,牛油味道唔會太膩,不過如果啲包再熱啲就更加好味啦🥖香煎比目魚配檸檬牛油汁比目魚柳超大條,魚皮輕輕煎過夠晒香口,再配埋油花十足嘅魚肉,真係好美味🐟 配埋檸檬牛油汁,食落口會更加Light☺️黑松露鵝肝威靈頓牛柳貴少少嘅套餐可以選擇威靈頓牛柳,二話不說就嗌咗啦🤣 香脆嘅酥皮包裹住大概七成熟嘅牛柳同埋鵝肝,配上黑松露嘅醬汁,

Starter
♦️凱撒沙律
凱撒沙律

♦️自家製生牛肉他他
自家製生牛肉他他

黑松露鵝肝威靈頓牛柳
貴少少嘅套餐可以選擇威靈頓牛柳,二話不說就嗌咗啦🤣 香脆嘅酥皮包裹住大概七成熟嘅牛柳同埋鵝肝,配上黑松露嘅醬汁,真係大滿足😆 鵝肝雖然唔係好大件,但係有鵝油配搭,牛柳嘅風味更加出。

栗子提拉米蘇
呢個係期間限定嘅甜品,非常推介大家嚟食呀。呢個Tiramisu冇用上Espresso,只係有香濃栗子忌廉同埋消化餅做層次,餐廳好仔細咁製作咗好多層,真係有好濃郁嘅栗子味呀🌰
栗子提拉米蘇

飲品
可以升級做紅白酒或者係雞尾酒,不過我哋諗住夜晚飲杯咖啡就算啦😮 咁啱餐廳嘅咖啡機壞咗,所以最後嗌咗熱檸茶同埋熱檸水🍋 餐廳用呢種杯保溫一流👍🏻

整體嚟講,如果想食一餐輕鬆寫意嘅晚餐,都會推介大家過嚟食。個人就比較推薦佢嘅栗子提拉米蘇,係會留低個美好嘅回憶🥰
今次揀左大埔呢間英倫式扒房同男朋友慶祝周年紀念 餐廳的裝潢超靚 運用了深藍色嘅設計 加上華麗嘅水晶燈 比人感覺超舒服高級 超啱我地慶祝嘅氣氛🔖Tasting menu HKD598煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬非常新鮮清爽嘅沙律,配上蜜糖芥末醬,令味道更加香甜,但亦唔會奪去沙律菜本來嘅味道▶︎黑松露鵝肝威靈頓牛柳餐廳嘅招牌菜式,非常好味!酥皮非常香脆,而且好香,內裏嘅牛柳非常厚肉,但十分軟腍嫩滑,而且非常香濃。整個放入口,食到香濃嘅牛肉味同酥皮、奶油味道,不論口質層次定味道都同樣豐富。而且黑松露鵝肝醬更為呢份美食增色不少,味道絕不會太出,搶走牛柳本身嘅味道,反而令口感更柔和,同突出菜式本身嘅味道▶︎自家製意大利咖啡蛋糕好邪惡過份嘅tiramisu,以奶油為主,手指餅佔極少數,食落口簡直係口腹之慾同內心嘅對決。cream極度醇厚,非常有質感同份量,而且味道香而不膩,大家不妨放下包袱,試試呢個tiramisu🔖Set dinner HKD398凱撒沙律雞肉沙律菜新鮮就不在話下,配上凱撒沙律醬,令味道更酸鹹,更加開胃。而雞肉帶微微焦香,十分匹配▶︎自家製A5和牛手工千層麵好美味嘅千層麵,唔會太過膩同飽滯

🔖Tasting menu HKD598
煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬

▶︎黑松露鵝肝威靈頓牛柳

▶︎自家製意大利咖啡蛋糕

🔖Set dinner HKD398
凱撒沙律雞肉

▶︎自家製A5和牛手工千層麵
好美味嘅千層麵,唔會太過膩同飽滯。事因千層麵除咗芝士、肉醬之外,更加入好多蔬果,有甘荀粒等,令味道更清新。而且千層麵軟硬適中,牛肉惹味,加上香濃嘅蕃茄醬,平衡得十分好,非常惹味

▶︎比利時朱古力心太軟 HKD+38
超級香濃嘅心太軟,焗得好香之餘,朱古力醬更係非常濃稠,非常享受。而且仲拌有略為酸甜嘅士多啤梨醬,更能中和心太軟濃郁嘅味道,非常唔錯

▶︎所有套餐均包括餐湯同餐包
牛肝菌野菌忌廉湯
非常濃郁嘅野菌湯,落咗忌廉令湯更香滑嘅同時,湯內有無數嘅菇粒,令湯更濃郁同口感更豐富

▶︎自家製牛骨髓牛油包
牛骨髓牛油外觀上已夠驚艷奪目,味道更係不在話下。加入牛骨髓嘅牛油更滑更濃,味道亦相對香甜同柔和。再沾上鹽,濃濃嘅油香同鹹香可以話係佔領口腔

▶︎白酒 HKD+48
質感輕身同口味較酸嘅白酒,配合味道香濃嘅菜色可謂一絕,能中和平衡味道

▶︎凍朱古力 HKD+15
非常香濃嘅朱古力,入口後充斥可可嘅香味,令人回味無窮
2024-11-13 259 浏览
今次嚟到大埔一間好有英倫風格嘅西餐廳 - ⭐️ OX Steak Lounge⭐️同屋企人食飯🥂🍽️晚餐有🌟Tasting menu $598 & ✨Set dinner $398 ,我哋兩款menu 都各叫咗一份。前菜方面🥗我哋揀咗 雞肉凱撒沙律 & 煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬,份量比一般前菜大份。餐湯方面🍲揀咗牛肝菌野菌忌廉湯,成個湯係直接用牛肝菌野菌打碎加少少cream ,飲落好香牛肝菌味,真材實料,好高質。最特別係配埋自家製牛骨髓牛油包🍞 個牛油🧈釀咗響牛骨髓中間 響鬆軟麵包搽上好香嘅牛骨髓牛油,記住仲要點少少鹽一齊食,我個人覺得真心幾好食。主菜方面🥩Tasting menu我哋揀咗香煎鵝肝配美國封門柳(8oz), 封門柳肉質鬆軟,唔韌,而且牛肉味極為濃郁,鍾意牛味嘅一定回味無窮,side dish 除咗沙律菜之外,仲有焗牛油香草原粒蒜配埋一齊食,個蒜食落甜甜地,配塊牛肉一齊食,令牛肉香味倍增。另一個menu本身我係叫🐟香煎比目魚配檸檬牛油汁,今日廚師比咗個新煮法我揀,就係「西京燒比目魚」,廚師推介一定要試啦,塊比目魚肉質厚身,口感鬆軟,皮煎咗脆脆哋,份量好滿足。呢度嘅甜品好有驚喜呀!

呢度嘅甜品好有驚喜呀!因為餐廳11月份新產品推出咗依排好hit 嘅 黑白大廚 [栗子🌰Tiramisu](加$48)。唔洗飛去韓國🇰🇷食,呢度就食到神還原嘅栗子Tiramisu, 栗子🌰忌廉加栗子粒,仲有穀物碎,餅乾,口味層次豐富,又有麥香,栗子香,忌廉嘅奶香,🍨絕對可以媲美高級酒店的質素。

另一個甜品就揀咗經典嘅🍫比利時🇧🇪朱古力心太軟 配埋士多啤梨🍓果醬 ,比利時朱古力🍫香濃,呢個甜品冇得輸。

飲品🥂我哋就飲咗橙汁同凍檸茶。