2024-07-10 535 浏览
幫襯前都知道youtube同其他平台有好多"好評",通常一條片介紹晒L'AMOUR同OX Steak Lounge依兩間姊妹餐廳,本著自己親自試吓嘅心態,擰一個有嘢慶祝嘅晚餐嚟試吓🤣Openrice訂好檯註明係慶祝但完全冇收過餐廳確認,嚟到好彩有我booking, 餐廳好細,坐滿人嘅話可容納三十人左右,但檯與檯之間好迫,而且佢安排我哋坐圓檯,張檯超細,食一餐飯已經跌左兩次叉,基本上未擺食物已經好迫。成餐飯都要食得好小心,驚整跌嘢打爛嘢🤨我哋選擇散叫冇要套餐,首先上檯係麵包,牛油以牛骨髓盛載,可惜麵包係凍嘅, 咬落散開乾爭爭。龍蝦濃湯 $138叫咗一個share, 年青女侍應好有禮貌,上檯後亦好醒目問我哋要唔要比隻碗我哋share, 雖然隻碗同個湯唔係好夾,但張檯咁細擺兩隻碟又真係好難嘅,龍蝦湯杰身,但唔算好濃郁嘅龍蝦味,但整體可以接受。冇諗到飲完龍蝦湯之後就係惡夢嘅開始,餐廳一次過將所有食物上檯,包括送嘅一兜黑松露薯條,另外仲有隻碟係茄汁同黑松露醬;千層麵;忌廉菠菜;布袋牛柳;侍應最後想上布袋牛柳時成張檯已經冇晒位,我已經話張檯冇位,但戴眼鏡嘅經理Albert都係堅持要擺低,結果每樣食

龍蝦濃湯 $138

冇諗到飲完龍蝦湯之後就係惡夢嘅開始,餐廳一次過將所有食物上檯,包括送嘅一兜黑松露薯條,另外仲有隻碟係茄汁同黑松露醬;千層麵;忌廉菠菜;布袋牛柳;侍應最後想上布袋牛柳時成張檯已經冇晒位,我已經話張檯冇位,但戴眼鏡嘅經理Albert都係堅持要擺低,結果每樣食品都有半隻碟喺檯出面隨時跌咁,最後佢終於知道咁係行唔通,就清空隔離張檯,然後將碟布袋牛柳擺去隔離檯,我反映咁樣一次過嚟晒啲嘢根本食唔切,亦都會凍晒,佢竟然好大聲話返我,話啲嘢係要一齊上,因為係side dish, 我已經冇氣再爭拗,本來我想講千層麵唔係side dish啦,可以唔駛一齊上,根本就係安排及同廚房嘅溝通有問題,雖然餐廳唔係好貴,但都屬於中價餐廳,我唔expect會有咁嘅服務同安排😑

講返食物,A5和牛手工千層麵 $218,食唔出牛肉味,感覺似快餐店嘅肉醬麵嘅味道; 英式傳統布袋牛柳8安士 $328, 煙肉包住牛柳,而牛柳入面釀有一隻蠔,但一切開好腥,成陣腥味飄出嚟,食落口就算淨係食牛肉都有好腥嘅蠔味,而且已經唔熱;Side dish 忌廉菠菜 $38,賣相唔靚水準麻麻。

餐廳環境一般,有滴水,不過地下有地毯所以唔驚跣親,食緊飯途中有蚊滋,而廁所勁迫勁污糟,洗手盤同鏡位好多發霉,睇得出好耐冇清潔。另外,我發覺餐廳喺每個唔同時期嘅劣評下面都會回覆已經炒左個經理,但又會咁好笑每次劣評遇到嘅描述都係戴眼鏡無禮貌嘅經理,同埋格硬要一次過上菜嘅安排,唔知係咪餐廳次次請新嘅經理都係咁呢,如果係,真係好不幸😆

評分:最高為5分

激氣度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️ × ♾️
抵食度:💉
中伏指數:🚁🚁🚁🚁🚁 × ♾️

OX Steak Lounge
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #TaiPo #大埔 #OxSteakLounge
2024-06-25
2024-07-08 645 浏览
叫咗個set dinner 頭盤揀咗雞嘅Caesar Salad正正常常啦無咩特別頂級牛肝菌忌廉湯好濃嘅牛肝菌味,會食到打溶咗嘅牛肝菌蓉餐包係烘到脆脆地,夾埋個自家製牛骨髓牛油🧈好食🥺Australian M9 Wagyu Chuck Rib Meat(6oz)Medium然後切開係好靚的😍同埋都幾重牛味香油脂分布平均所以食落好juicy 又無日本和牛咁多油脂無咁膩☺️+28有杯餐酒🍷Risotto w/Wild Mushroom in Black Truffle Cream Sauce好重菇味,個飯係煙韌但都啱香港人口味Creamy但唔會膩,但黑松露味唔算好重~黑松露炸薯條🍟薯條本身已經有黑松露係面🤤又香脆仲要有黑松露醬,同埋茄汁俾你點黎食☺️Tiramisu 覺得甜咗少少🤏🏻兩個人share就啱啱好啦~而且有得畫碟~可以request 寫happy birthday 🥺❣️好好
叫咗個set dinner

頭盤揀咗雞嘅Caesar Salad
正正常常啦無咩特別

頂級牛肝菌忌廉湯
好濃嘅牛肝菌味,會食到打溶咗嘅牛肝菌蓉

餐包係烘到脆脆地,夾埋個自家製牛骨髓牛油🧈好食🥺

Medium然後切開係好靚的😍
同埋都幾重牛味香油脂分布平均所以食落好juicy
又無日本和牛咁多油脂無咁膩☺️

+28有杯餐酒🍷

好重菇味,個飯係煙韌但都啱香港人口味
Creamy但唔會膩,但黑松露味唔算好重~

黑松露炸薯條🍟
薯條本身已經有黑松露係面🤤又香脆
仲要有黑松露醬,同埋茄汁俾你點黎食☺️

Tiramisu 覺得甜咗少少🤏🏻
兩個人share就啱啱好啦~

• 頂級牛肝菌忌廉湯
  • 自家製牛骨牛油麵包
  • 黑松露薯條
  • 澳洲和牛
2024-07-08 451 浏览
行過每一次都俾呢個門口嘅英倫裝修吸引住,入面環境都一樣,好乾淨得嚟又有情調,比人感覺好舒服,仲係一個可以傾下計嘅地方👍🏻🌟Burrata E Pachino 水牛芝士車厘茄沙律呢個有超級又甜又多汁嘅車厘茄,我鍾意食車厘子啱晒我口味,沙律菜都好新鮮👍🏻水牛芝士都唔會太過膩,好適合做前菜,令我更有胃口。🌟Beef Carpaccio 薄切牛肉片配火箭菜有芝士碎喺薄切牛肉上面,味道好夾,牛肉味濃yummy😋,推介🥳Soup🌟Cream Boletus Mushroom Soup 頂級牛肝菌忌廉湯牛肝菌忌廉湯,濃郁之餘,個湯嘅質感好滑入面仲有好細粒好細粒嘅mushroom,好有咬口🥰Main 🌟Traditional Carpet Steak 英式傳統布袋牛柳 8安士好有特色嘅main course,布袋牛柳考功夫,烹調時間都要拿捏得好,蠔🦪喺中間不會過熟,鮮甜可口,多重口感😙🌟Grilled Lobster Tail with Spaghetti in Spainsh Red Prawn Sauce烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁龍蝦🦞鮮味彈牙,每條麵條掛滿紅蝦汁,令人十分享受嘅一個main co

🌟Burrata E Pachino 水牛芝士車厘茄沙律

🌟Beef Carpaccio 薄切牛肉片配火箭菜

Soup

Main
🌟Traditional Carpet Steak
英式傳統布袋牛柳 8安士

烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁
龍蝦🦞鮮味彈牙,每條麵條
掛滿紅蝦汁,令人十分享受嘅一個main course!

*不是試食活動
2024-07-08 278 浏览
大埔呢間餐廳裝修好有英倫風,餐廳煙光柔和,好岩情侶食飯慶祝☺️🌟Set Dinner $398晚市套餐抵食,包左頭盤、餐湯、主菜和飲品。餐湯係頂級牛肝菌忌廉湯,牛肝菌味超濃郁,加入忌廉好香滑!湯包配牛骨髓牛油😳真係唔簡單,連牛油都咁講究☺️仲加左蒜蓉係牛油,好有驚喜😋頭盤叫左雞肉凱撒沙律,沙律好足料,好清新好味😁 主食叫左慢煮美國安格斯七打牛柳,牛柳雖然無得揀幾多成熟,但經過慢煮嘅牛柳好軟腍,保留到牛嘅鮮味!配菜除左有薯蓉同雜菜,仲有黑松露薯條☺️飲品加28蚊有紅/白餐酒飲🤩🌟 鄺加西牛肉意大利雲吞 $168雲吞好大隻,餡料豐富,牛肉軟腍易入口,加上香濃嘅蕃茄醬,食落好惹味😆🌟 自家製A5和牛手工千層麵 $218千層麵口感厚實,入口有濃郁嘅蕃茄味,酸酸甜甜好開胃,加上芝士、濃郁牛味嘅A5和牛,令千層麵口感更有層次🌟芝士焗忌廉菠菜 $38呢款菠菜係我食過最好味嘅食法😍菠菜焗到好軟身,芝士醬汁加忌廉令菠菜有好重嘅奶香!🌟蒜蓉牛油炒雜菌 $38蒜蓉牛油嘅香氣撲鼻,菇菌口感爽脆

🌟Set Dinner $398

🌟 鄺加西牛肉意大利雲吞 $168

🌟 自家製A5和牛手工千層麵 $218

🌟芝士焗忌廉菠菜 $38

🌟蒜蓉牛油炒雜菌 $38
蒜蓉牛油嘅香氣撲鼻,菇菌口感爽脆
2024-07-07 287 浏览
Ox Steak Lounge 嘅裝修走豪華典雅路線,整體空間充滿了藝術裝飾元素,包括弧形拱門、金色雕塑裝飾,以及酒櫃陳列著眾多優質酒品。桌面上擺放著精致的酒杯和酒瓶,營造出優雅迷人的氛圍。整個場景充滿了神秘和奢華的氛圍,讓人感受到一種高雅而獨特的風格。昏黃燈光營造到好舒服嘅氣氛,特別適合情侶約會或者家庭聚餐。每張枱之間都有足夠嘅距離,私隱度高,仲有柔和嘅背景音樂,真係好 relax。我哋點咗一個雙人套餐,每人$450,性價比相當高。首先上嘅係雞凱撒沙律 (Chicken Caesar Salad),沙律好新鮮,雞肉多汁,凱撒醬味道適中,唔會太重,開胃效果一流。賣相簡單但非常吸引。跟住係 Burrata E Pachino,Burrata芝士軟滑,配上鮮甜嘅番茄,橄欖油同埋香料,味道層次豐富,口感非常好。賣相精緻,令人食指大動。牛肝菌蘑菇湯 (Boletus Mushroom Soup) 亦係一大亮點,蘑菇湯好香濃,蘑菇味道好重,湯質地濃郁,口感滑溜,飲完好暖胃。湯品賣相樸實,但味道非常出色。另外加咗$38試吓龍蝦濃湯 (Lobster Bisque),湯底好濃郁,鮮味十足,配上少量奶

另外加咗$38試吓龍蝦濃湯 (Lobster Bisque),湯底好濃郁,鮮味十足,配上少量奶油令味道更圓滑,湯質濃稠,帶有龍蝦碎肉嘅豐富口感,真係一流。

自製A5和牛千層麵 (Homemade A5 Wagyu Lasagna) 用咗A5級和牛,味道濃郁,牛肉嫩滑多汁,每一層都分明,配上番茄醬同芝士,味道真係無得彈。

Chateaubriand Steak 用頂級牛里脊肉,肉質鮮嫩多汁,火候控制得好好,每一口都充滿炭火香氣,入口即化。

薯條 (Fries) 炸得金黃酥脆,外脆內軟,鹹度適中,非常美味。

飲品方面,我哋試咗紅酒 (Red Wine) + $28 及 白酒 (White Wine) + $28,紅酒果香濃郁,口感豐滿,酒體厚實,回味悠長;白酒清新爽口,配千層麵一流,兩款酒都能夠提升整體嘅食味。

2024-07-05 280 浏览
今年嘅結婚周年紀念日拎唔到假,去唔到旅行出唔到去遠啲嘅地方食飯慶祝,就諗住喺大埔搵間好少少嘅餐廳食返個周年紀念飯。老公上網一搵,發現大埔有一間扒房,望落環境好似幾浪漫幾舒服,於是就決定去呢一間餐廳試吓啦。入到去有個侍應妹妹好有禮貌咁同我哋打招呼,安排我哋就坐。間餐廳燈光係行暗淡浪漫風,都幾有情調。牆上面有唔同嘅酒樽做裝飾,幾特別。🥢 龍蝦濃湯 $138龍蝦湯真係唔係度度都好飲,有啲地方太淡,有啲地方太傑,呢個龍蝦湯雖然要$138,但佢份量都算大碗,一上枱就聞到好香龍蝦味,飲落去都有濃濃嘅龍蝦香味,食得出係誠意之作。另外附送咗四件麵包,香軟好吃,最特別之處係佢附送嘅牛油叫「牛骨牛油」,係特別烹調過嘅,仲將佢鑲左入去牛骨入面,好好好特別!!🥢 美國極佳級極黑安格斯西冷牛扒 10oz $398老公唔食咁生,叫左7成熟,廚師控制得啱啱好,真係無血水出,但係又見到少少紅色,咬落去好腍,嚼完之後係冇乜渣嘅,仲有好香牛肉味!舊香煎蒜頭煎得好好食,夾埋牛扒一齊提升咗牛扒嘅層次。🥢 鄺西加牛肉意大利雲吞 $168好大好大好大舊意大利雲吞,三舊雲吞已經霸晒成個碟。每一嚿雲吞都有食得出係牛肉嘅牛肉碎,唔似有

🥢 龍蝦濃湯 $138

🥢 美國極佳級極黑安格斯西冷牛扒 10oz $398

🥢 鄺西加牛肉意大利雲吞 $168
好大好大好大舊意大利雲吞,三舊雲吞已經霸晒成個碟。每一嚿雲吞都有食得出係牛肉嘅牛肉碎,唔似有啲地方入邊係一pat絞碎咗嘅肉。

🥢 脆炸蘑菇仔 (Side dish) $38
雖然只有六嚿,但係真係好好食,咬落去蘑菇同外面嗰塊脆皮唔會分開散晒,裏面嘅蘑菇仔仲有本身嘅蘑菇汁,唔會炸到乾爭爭。

🥢 黑松露薯蓉 (Side dish) $38
整整一大碟都係黑松露薯蓉,香滑,仲有好香黑松露嘅味道。

🥢 生力生啤 $88
特別日子叫咗兩杯生啤飲飲慶祝下!香滑,純,但係唔苦。我平時唔飲啤酒都成杯飲晒。

兩個人都食咗$1056,但係我覺得值得!! 環境、食物、服務,每一樣都好好。真係估唔到大埔都有一間隱世嘅高級扒房!大時大節生日結婚乜乜紀念日都可以留喺大埔慶祝啦XD !!
2024-06-28 273 浏览
今晚放工同老公兩個人拍拖食浪漫晚餐💓揀咗呢一間專食牛扒嘅steakhouse 🥩裝修風格簡單 🍸 深藍色嘅外牆🟦 非常之有格調 掛上好多金色嘅牛頭同大水晶燈做裝飾都幾浪漫 🩷🍽晚餐set menu好豐富 三度菜 選擇好多頭盤⭐️水牛芝士車厘子蕃茄沙律有好多粒小蕃茄🍅加上特製嘅黑醋 好開胃⭐️薄切牛肉片配火箭菜 牛肉好新鮮 感覺清新湯⭐️頂級牛肝菌忌廉湯 好入味好creamy 口感豐富 ⭐️龍蝦濃湯 龍蝦味道濃鬱 好足料 飲得出係好夠火喉主菜⭐️慢煮美國安格斯七打牛柳煎得好入味 🥩 入口即溶 油脂分佈好平均 好香 配上薯蓉蔬菜等做配菜⭐️烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁 龍蝦尾🦞好大條 燒到好香 易咬開 淡淡肉 意粉掛上個汁非常香口配菜⭐️自家製牛骨牛油麵包 自家製嘅牛油夠曬香⭐️黑松露薯條 鍾意食黑松露醬 新鮮粗薯條即照炸呢度食晚餐好有情調 💕服務又好 過咗一個浪漫 輕鬆 舒服嘅晚上🌛
今晚放工同老公兩個人拍拖食浪漫晚餐💓

自家製嘅牛油夠曬香

⭐️黑松露薯條
鍾意食黑松露醬 新鮮粗薯條即照炸

2024-06-27 215 浏览
之前上網搵下新界區有冇啲特色扒房,比我搵到呢間價錢合理,而且幾多好評既扒房,所以提前訂位,仲用埋openrice優惠,整體都抵食,同埋餐廳服務幾好。我地叫左2份$398 set dinner,而因為openrice做緊$298,所以變相抵食啲!水牛芝士車厘茄沙律沙律份量非常多,黑醋橄欖油伴沙律菜同火箭菜,旁邊有好多蕃茄仔圍住,另外有水牛芝士同杏仁片做topping!凱撒牛肉沙律凱撒沙律用左沙律醬伴沙律菜,仲有麵包粒,典型既沙律,牛肉夠嫩同重牛味。餐包 配牛骨水牛油餐包鬆軟,牛油用牛骨裝住好特別,而且比一般牛油香,旁邊仲有鹽可以自行加配。簡單既餐包都做左禁多仔細功夫,令我印象好深刻。頂級牛肝菌忌廉湯忌廉湯好香濃,入口有牛肝菌粒,牛肝菌味亦濃郁,表面仲畫左個花,賞心悅目。慢煮美國安格斯七打牛柳七打牛柳即系牛腰近背脊既中心部位,用左慢煮方式烹調,食落肉質好嫩滑,配燒汁好夾。黑松露薯條跟餐配黑松露薯條,黑松露味香濃,仲配有黑松露醬同茄汁。烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁 +$38龍蝦尾大大條,好吸睛!龍蝦肉仲預先起左出黎,夠貼心,最鐘意佢個紅蝦汁,每啖意粉都食到好香濃蝦味。酸忌廉焗千層薯片 $38薯

水牛芝士車厘茄沙律

凱撒牛肉沙律

餐包 配牛骨水牛油

頂級牛肝菌忌廉湯

慢煮美國安格斯七打牛柳

黑松露薯條
跟餐配黑松露薯條,黑松露味香濃,仲配有黑松露醬同茄汁。

烤龍蝦尾意粉配西班牙紅蝦汁 +$38

酸忌廉焗千層薯片 $38
薯仔切薄片再一層層鋪落去,做成千層薯片,中間放左啲酸忌廉,食落會有少少爽脆口感。

餐飲 凍檸茶

英倫風 • 懷舊風既裝修🤩餐廳以藍色為主調💙襯埋水晶吊燈💎 • 金牛裝飾(𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠閃閃✨)据番塊扒🥩 • 飲番杯酒🍷,浪漫又有情調🫶🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Tasting Menu ($588起)(頭盤 • 湯 • 主菜 • 甜品 • 飲品)▫️Homemade Beef Tartare 自家製生牛肉他他 (加+$20)牛味濃郁,撈埋生鵪鶉蛋黃🥚口感好滑滑😝.▫️Cream Boletus Mushroom Soup 頂級牛肝菌忌廉湯有菇菌🍄碎粒,菇菇香味濃郁,質地稠身🥣湯跟埋法式牛骨牛油 • 脆麵包🥖(麵包搽左牛骨牛油🧈更香,配湯食又得).▫️A5 Wagyu Striploin 日本A5和牛西冷 • 6oz (加+$180)揀左五成熟,肉質🥩食落唔會太韌。有自家製醬汁可加🤎旁邊原個焗蒜頭,焗至綿綿,唔會有嗆辣味道,香氣勁出🧄 配多款蔬菜🥬.▫️Belgian Chocolate Lava Cake 頂級比利時朱古力心太軟時間焗得岩岩好🔥一切開濃滑既朱古力🍫就係咁流出黎啦😳配𝟐粒雪糕(紅豆味 • 抹茶味),大廚👨🏻‍🍳仲係
英倫風 • 懷舊風既裝修🤩
餐廳以藍色為主調💙
襯埋水晶吊燈💎 • 金牛裝飾(𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠𝐁𝐥𝐢𝐧𝐠閃閃✨)
据番塊扒🥩 • 飲番杯酒🍷,浪漫又有情調🫶🏻

▪Tasting Menu ($588起)
(頭盤 • 湯 • 主菜 • 甜品 • 飲品)

牛味濃郁,撈埋生鵪鶉蛋黃🥚口感好滑滑😝

有菇菌🍄碎粒,菇菇香味濃郁,質地稠身🥣
湯跟埋法式牛骨牛油 • 脆麵包🥖
(麵包搽左牛骨牛油🧈更香,配湯食又得)

揀左五成熟,肉質🥩食落唔會太韌。有自家製醬汁可加🤎

時間焗得岩岩好🔥一切開濃滑既朱古力🍫就係咁流出黎啦😳
配𝟐粒雪糕(紅豆味 • 抹茶味),大廚👨🏻‍🍳仲係碟畫左花花點綴🌺

▫️Drink (跟餐包咖啡 / 茶)
但食牛扒🥩,升級左杯紅酒🍷(加+$28)配紅肉

另外仲嗌多左杯𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍸
▪Well Done ($92)
(Martin • Triple Sec • Orange Juice)
杯邊沾上鹽🧂易入口 • 唔會好甜,酒味唔會好重,橙香較出🍊

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-06-19 157 浏览
今晚與住在大埔的朋友相敘,揀了在「Ox steak lounge」晚餐,餐廳裝修高貴雅致,以藍色為主,一走進餐廳,就會看到大水晶燈及牆上的金色牛頭裝飾,很華麗。我們選了二個套餐❤️牛肉凱撒沙律 牛肉嫩滑,羅馬生菜新鮮爽口,配巴馬臣芝士、煙肉碎、麵包粒、蕃茄粒、沙律醬,清爽開胃。❤️頂級牛肝菌忌廉湯入口順滑,忌廉湯味道濃郁,內有牛肝菌粒,有獨特香味,跟湯有香脆的餐包,最特別是牛油放在牛骨內,好有創意。❤️慢煮美國安格斯七打牛柳七打牛柳是牛腰近背脊嘅中心的部位,脂肪比例較低,肉質非常軟腍,嫩滑而富肉汁,有濃郁的牛肉味,食完大滿足。❤️英式傳統布袋牛柳 是一道款經典菜式,工序繁複,選用了頂級的牛柳配上新鮮肥美的生蠔,外面再用煙肉包裹著,味道更加豐富,有層次感,令人一試難忘。❤️套餐擺盤好靚,配搭了蔬菜、薯蓉同蒜頭,好味又健康。❤️黑松露薯條,外脆內軟,酒上黑松露碎,配黑松露醬及茄汁,非常惹味。整體上餐廳很有情調,食物質素佳,員工服務有禮,令我留下美好的印象,值得再訪!
我們選了二個套餐
❤️牛肉凱撒沙律
❤️頂級牛肝菌忌廉湯
❤️慢煮美國安格斯七打牛柳
❤️英式傳統布袋牛柳
❤️套餐擺盤好靚,配搭了蔬菜、薯蓉同蒜頭,好味又健康。

• 慢煮美國安格斯七打牛柳
2024-06-13 171 浏览
📍OX Steak Lounge (大埔)大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖大埔美食真係臥虎藏龍 🤩🤩今日嚟到呢間Ox steak lounge 門面光線用咗寶藍色嘅設計非常之有品味 😁😁入到去設計亦都寬敞舒適 😌😌叫左兩個都系 set 餐 🫶🏻🫶🏻頭盤凱撒沙律 🥗🥗配上牛肉,生菜 蕃茄 酸酸甜甜,非常開胃 ☺️☺️法式牛骨牛油 拌麵包🥖🥖幾特別 牛油放咗喺牛骨入面非常香 😳😳可以搽麵包 / 配湯一齊食架 🫶🏻🫶🏻 餐湯龍蝦濃湯 真係好正,濃厚嘅龍蝦味,非常濃郁 😋😋主菜澳洲M9牛小排(5成熟)烹調時間剛好,外層油香 😚😚內裡肉質粉嫩,牛味濃郁 🥰🥰慢煮西班牙黑毛豬黑毛豬厚肉鮮嫩多汁 😋😋配上蘋果莎莎醬中和油膩感 ✌🏻✌🏻非常好嘅配搭😎😎黑松露薯條 🍟🍟即炸超香脆可口 🤩🤩配上香濃黑松露醬 非常正 🥳🥳飲品🍸🍸杯well done 非常易入口 😌😌橙汁味濃,非常適合女仔😏😏真係well done! 😜😜
📍OX Steak Lounge (大埔)
大埔舊墟直街9號粵發大廈地下1號舖

大埔美食真係臥虎藏龍 🤩🤩
今日嚟到呢間Ox steak lounge
門面光線用咗寶藍色嘅設計非常之有品味 😁😁
入到去設計亦都寬敞舒適 😌😌

叫左兩個都系 set 餐 🫶🏻🫶🏻

頭盤
凱撒沙律 🥗🥗
配上牛肉,生菜 蕃茄
酸酸甜甜,非常開胃 ☺️☺️

法式牛骨牛油 拌麵包🥖🥖
幾特別 牛油放咗喺牛骨入面非常香 😳😳
可以搽麵包 / 配湯一齊食架 🫶🏻🫶🏻

餐湯
龍蝦濃湯
真係好正,濃厚嘅龍蝦味,非常濃郁 😋😋

主菜
澳洲M9牛小排(5成熟)
烹調時間剛好,外層油香 😚😚
內裡肉質粉嫩,牛味濃郁 🥰🥰

慢煮西班牙黑毛豬

即炸超香脆可口 🤩🤩
配上香濃黑松露醬 非常正 🥳🥳

飲品🍸🍸
杯well done 非常易入口 😌😌
橙汁味濃,非常適合女仔😏😏
真係well done! 😜😜
2024-06-13 382 浏览
為慶祝父親節特意book位也付了deposit訂餐滿心歡喜放工趕來可惜我們等了一小時才有食物送上而且味道也只屬一般豬扒很硬很細意粉只有個「辣」字落單半個鐘後才告之有款牛扒售罄dinner set 的小食最遲才到這個價位換來如此質素實在不幸感覺廚房人數太少未能handle full house的客量一半客量也可能只是剛好可應付樓面也不太懂得配合令客人只在呆等然後得到令人失望的食物環境還好但音樂很大聲,喇叭卻「拆」聲氣氛一般
為慶祝父親節

樓面也不太懂得配合
令客人只在呆等
然後得到令人失望的食物

環境還好
但音樂很大聲,喇叭卻「拆」聲
氣氛一般
超級唔掂,中哂伏5月12號母親節 想同屋企人食西餐, 之前 上網見到呢間餐廳所以決定 今次試下Book枱嘅時候講到人係食set dinner $688 加一, 見到個menu都吸引所以決定去呢間 點知就中伏。個set 總共有4個course, 正常西餐係會食完一個course 先上第二個course我哋當日係上咗沙律 跟住隔咗五分鐘 侍應就 拎咗4個湯出嚟, 因為張枱係 四人枱唔係有好多位 一次過擺唔曬沙律同湯 , 所以我哋就 拿拿林食完個沙律 騰 空返啲位出嚟擺湯。再隔咗五分鐘 啱啱先開始飲緊個湯,侍應就直接攞咗個main course出嚟, 我哋即時反映話我哋未飲完個湯兼且張枱係冇位擺, 侍應 就將啲食物擺喺我哋嘅枱嘅後面 收銀機隔離 我哋話返其實咁樣嗰啲食物已經會凍曬, 跟住個經理就出嚟同我哋講話佢會將個食物擺返喺 廚房 等我哋飲完湯 先再拎出嚟 牛扒超級難食,唔夠熱龍蝦意粉,個龍蝦係唔熟嘅, 佢要再拎返入廚房再煮, 到第二次拎出嚟嘅時候已經 韌哂。 當我哋反映話畀個經理聽個龍蝦唔熟嘅時候佢完全冇乜反應唔會再去, 個流程安排得好差, 全程好似趕收工咁成餐飯總共 60分鐘食完完全失
超級唔掂,中哂伏

牛扒超級難食,唔夠熱

完全失望

2024-05-12
庆祝纪念
母亲节
2024-05-22 143 浏览
大埔大發現,高質西餐,門口藍色同金色既答配已經感受到佢既高雅,再入門口個大吊燈更加吸晴,入到去牆身金色既牛頭都不容忽視,半環形既sofa坐位,好舒適。🔸雞肉凱撒沙律雞肉經過煎製,焦香焦香,凱撒沙律加左nuts,增加口感🔸是日餐湯(蟹肉忌廉湯)蟹肉量十足,味道非常濃郁🔸法式澳洲牛骨牛油拌麵包冇諗過食麵包都可以充滿儀式感,係牛骨筒入面放滿由牛骨髓同牛油混合,比起平時普通牛油,冇咁油膩感👍🏻🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果莎莎醬西班牙黑毛豬鞍扒厚切,肉質軟腍,入口鬆化,伴碟既蘋果莎莎非常清新🔸美國安格斯牛柳口感是偏綿糯和軟身, 火喉剛好,外皮微燻油亮,十分吸睛。牛味濃郁,入口肉汁滿滿,嫩滑不韌🔸Tiramisu質地偏挺身,口感綿密,如同食蛋糕既感覺,中間嘅忌廉非常Creamy,有濃厚芝士味同蛋香,再加埋上面嘅可可粉,味道香濃而甜度適中,口感柔軟濕潤,最緊要係食完唔會覺得膩🔸welldone🐷先生仲叫左酒配以上美食,由橙汁同martini調配而食,飲落順口Lunch黎講,百零蚊不論環境同出品都咁高質,絕對值價比😙

🔸雞肉凱撒沙律
雞肉經過煎製,焦香焦香,凱撒沙律加左nuts,增加口感

🔸是日餐湯(蟹肉忌廉湯)
蟹肉量十足,味道非常濃郁

🔸法式澳洲牛骨牛油拌麵包

🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果莎莎醬

🔸美國安格斯牛柳

🔸Tiramisu

🔸welldone

Lunch黎講,百零蚊不論環境同出品都咁高質,絕對值價比😙
2024-05-10 112 浏览
Indulgent and elegant, OX Steak Lounge in Tai Po is a culinary gem. 🌟 The golden ox decorations and dazzling crystal chandelier create a luxurious atmosphere, perfect for a romantic date night. 😍

🙌 Must-Try Delights - 🔺Lobster Bisque: Velvety and rich, the bisque was a heavenly blend of flavors and tender lobster meat.🔺Beef Tartare: Melt-in-your-mouth goodness with a tantalizing blend of seasonings, a raw indulgence.🙌 Don't Miss -

🙌 Must-Try Delights -
🙌 Don't Miss -
🔺Bread with bone marrow butter 🧈: Heavenly combination of warm bread and luscious bone marrow butter. A unique and must-try experience!
🔺Wellington Beef 🥩🥐: Flaky pastry enveloping tender beef, accompanied by a delectable mushroom duxelles and savory jus. A true masterpiece.
🙌 Sides to Savor
🔺Black Truffle Fries 🍟🍄: Crispy fries infused with fragrant black truffle, a flavor explosion that will leave you wanting more.
🙌 Sweet Endings
🔺Lava Cake: Warm, molten chocolate heaven that will melt your heart.
🔺Classic Tiramisu: Light, creamy, and perfectly balanced, a delightful way to conclude your meal.

The service at OX Steak Lounge was attentive and friendly, ensuring a memorable experience. 🥂🤝