2009-04-05 5 浏览
上次路過此處, 同朋友都見佢個環境幾吸引, 又沒什麼人,便即管試試。我們一人叫了一個SET DINNER, 有個餐湯, 餐包, 頭盤小食,主菜,餐飲。我點了錫紙鐵板焗銀鱈魚 ,頭盤小食-三文魚法包,雜菜沙律,朋友點了香脆蝦捲,吉列蝦蛋包飯~錫紙鐵板焗銀鱈魚 - 正~對於我呢個魚怪,最愛食銀鱈魚!佢地加了牛油入錫紙連銀鱈魚咁焗,再放上鐵板,銀鱈魚肉質相當嫩滑,沒有任何腥味,牛油加入去很配合,配菜有D冬姑,成個菜感覺好MATCH,超愛吃。三文魚法包-好味~旁邊的雜菜沙律亦好HEALTHY,好YUMMY!香脆蝦捲 -又係好味~朋友的吉列蝦蛋包飯,佢說好味, 而且又夠多,佢吃到一半已見飽,要打包。。。。打包時先知道原來這間HEALTHY店是UNDER A-1架。。。。雜菜湯味一般而已餐前餐包用了健康的麥包,本人不太好麥包,所以NO COMMENT!餐飲, 凍奶茶~~~飲品自我調味,合我心意,正配合我呢D麻煩友~

我點了錫紙鐵板焗銀鱈魚 ,頭盤小食-
三文魚法包,雜菜沙律,朋友點了香脆蝦捲,吉列蝦蛋包飯~

錫紙鐵板焗銀鱈魚 - 正~

香脆蝦捲 -又係好味~

雜菜湯味一般而已

朋友的蛋包飯
朋友的蛋包飯
  • 錫紙鐵板牛油焗銀鱈魚
2009-02-24 15 浏览
曰期 : 2009年2月22日晚餐人數 : 2人今人去完一田揾晚餐食, 經過時, 因沒有隔離Poka那麼多人, 所以揀咗這裏.我們二人點了2個晚餐, 一個有加$29, 前菜連餐湯, 一個冇揀. 主菜-藍青口意粉 - 青口唔新鮮,有異味!, 啲意粉好碎, 跟本好難用隻义轉來食($78)主菜- 燒汁肉眼扒跟意粉 - 無牛味, 似茶餐廳快餐啲牛扒, 如果$30我唔出聲, 大佬要$98, 是否應該和茶餐廳有點分別呢?前菜-煙三文魚虂荀-比以上兩個已經好好多. 至少有番煙三文魚味.我最唔明講餐紙上寫一堆有機(Organic)食物介紹, 要求等, 如果內容是餐廳的要求或offer. 對我來說, 我只覺得穿作附會似啲. 至少要好食先啦!總結 : 不試絕對不會有損失.
曰期 : 2009年2月22日晚餐
人數 : 2人

($78)

總結 : 不試絕對不會有損失.

晚餐-主菜-藍青口意粉 (青口唔新鮮,有異味!)
晚餐-主菜- 燒汁肉眼扒跟意粉 (無牛味, 似茶餐廳快餐啲牛扒)
前菜-煙三文魚虂荀-OK
2009-02-02 48 浏览
今日中午放工後, 入去沙田新城市廣場會合屋企人. 到達時已經是下午一時多, 於是很順理成章地找地方吃午餐. 在地庫的food court行了一圈後, 見到這間最多人在店外排隊, 而且價錢也算合理, 於是拿了票子等位. 這間餐廳據說是對面A-one集團的店子, 應該差不了那裡. 等了一會便有位子了. 店子有很多坐位, 內裡的坐位也算寬敞, 不過特色裝修欠奉, 感覺是間普通的日式西餐廳. 但是由於位處商場內, 所以環境也比較嘈吵. 我們點了其中三款午餐: 羊扒餐配薯條, 薑汁豬肉白菜飯, 和蔬菜蝦天使麵配蒸蛋. 午餐包括餐湯, 沙律(餐前小食), 主菜, 甜品和餐飲.先送上來的是一籃麵包. 大概是從對面的麵包店拿過來, 暖暖的又軟綿綿的, 味道不錯. 再送來的是羅宋湯, 材料不多而且湯十分稀, 大概只是橙色的有味水而已, 不喝也罷! 餐前小食是苜蓿雞肉蒟蒻沙律, 應該就是店子自稱的有機蔬菜, 配以淡淡的沙律汁(雖然吃完也不知是甚麼汁), 卻十分配合, 口味很清新, 起碼比那些厚厚的沙律醬, 實在好得多!! 羊扒餐配薯條的薯條實在一般水準, 不大脆又有點淋. 雖然我們點的是全熟, 但實際上

!!

羊扒餐配薯條的薯條實在一般水準, 不大脆又有點淋
. 雖然我們點的是全熟, 但實際上來的只有八,九成熟. 羊扒卻意外地好!
帶著淡淡的羶味, 肉質很淋而且充滿肉汁, 比得上高級西餐廳的水準!

薑汁豬肉白菜飯一般大小, 但賣相只是一般, 太多的醬汁令飯都浸泡著, 影響了白菜飯味道. 薑汁豬肉很軟, 但薑味很薄弱, 不帶一點雪藏味. 吃下去雖然不算特別好, 但也是ok的.

蔬菜蝦天使麵的賣相不俗, 雖然味道並不突出, 但絕對是可以入口的. 蒸蛋其實就是茶碗蒸, 有蟹柳和帶子, 味道鹹鹹的也不錯, 但天使麵配蒸蛋感覺上卻不太協調.

甜品方面, 就要視乎店子當時的供應, 並沒有既定的甜品. 最後我們吃到的就是杞子桂花糕, 味道清清的, 雖然不是我的那杯茶, 但起碼沒有一些食家說的"香水味".

個人認為這店的食物質素實在不差, 但侍應的服務的確不太好, 有待改善; 收拾十分勤快, 但有點趕客的味道! 如果侍應的態度可以改善一下, 的確是間不錯的食店,

2009-02-02 24 浏览
今日沙田一日遊,下午茶及晚餐都係新城市食.同樣見佢冇人等....所以去食下la......我地order左美國牛仔柳配紅酒汁x2set,先上麵包,但唔熱,而湯要等大約5-10分鐘先上湯,而salad同湯一齊上,D salad有唔好食唔新鮮 ...好la main course到la係牛仔柳只夠淋說不上好味,再叫左一杯紅酒配牛仔柳,食到一半四哥唔夠,所以再叫一份羊馬鞍,而羊馬鞍有蘇味,但同樣得個淋字不果好過牛仔柳,o茶有冇味好似飲水甜品就一般同好似細件左d........唔好睇服務只有一位比較好,個個人都好似好忙碌,行來行去但冇人幫我地收野...直到main course 到先同我地收........食完la..所以我地就同服務員講bill please .....佢話好..............但係要我地等............直到收銀員見到我望主佢,佢先走來問係唔係要bill,佢先比bill 我冇下次的一間店
,而salad同湯一齊上,
D salad有唔好食唔新鮮
不果好過牛仔柳,o茶有冇味好似飲水
甜品就一般同好似細件左d........唔好睇
...直到main course 到先同我地收
冇下次的一間店
2009-01-21 6 浏览
上完堂,與同學仔去 parkview cafe high tea ~ 水準唔錯。下層的大部分是炸物。今次有炸蝦: 一般,脆槳太厚 ; 炸雞翼: 呢個唔錯,夠脆但唔會好油,而 d 雞翼醃得岩岩好 ; 明太子卷: 呢個好得,重香茅味 ; 腸仔: 好食,但正如之前講過,炸腸仔其實好難整得難食既。而上層的小食都 ok 的。牛角包: 包身香脆,好香芝士味,好「新鮮」; 糯米糍: 個皮軟稔稔的,但又唔係話散晒果隻喎... 而 d 豆沙饀又好好食,唔會過甜; tiramisu 就差少少, 唔重芝士味,又冇酒味 ; 最後係水晶餅: 一般啦,冇乜特別。其實佢 high tea 既餐單每日都會有少少唔同。食過兩次,以呢個價錢 (每人約 $45) 黎講,水準真係中上。環境都 ok,叫做幾清靜,同埋坐得舒服... 可能是非繁忙時間的關係 ok,可能是非繁忙時間的關係吧。 至於服務就麻麻,有個男侍應冇乜禮貌。好似好憤世嫉俗咁... 希望佢只係一時心情唔靚,日後會改善啦﹗

正 ~ 商場內的 high tea
全相
炸物好食
正 ~ 商場內的 high tea
全相
炸物好食
  • 2 人 high tea set
2009-01-18 16 浏览
今日同阿仔兩個行過,阿仔話想試下,咪入去lor:我地每人都叫左個set lunch,我叫牛利,阿仔叫牛排;set lunch包括:麵包,湯,沙律,主菜,甜品同飲品;最貴個個都係75蚊,價錢都叫ok啦﹗麵包:係對面A1取的,無可能唔好食;湯;多水過頭;沙律:.......唔識欣賞D加水的沙律醬;牛利:有幾舊係LUNG的,直情食到LUNG味;牛排,OK;(這樣的價錢,可以要求什麼?)甜品:提子糕,(真係未食過,好「特別」)飲品:冇乜可能衰啦;這個價錢,這些食物,其實都一般啦,如果行開沙田,又唔想等位的話,都可以一試﹗不過……佢D伙記就真係完全唔掂,叫左幾次寫野,都話等等,大佬呀,我坐低的時候,成個餐廳都唔夠10台客,唔知佢地忙乜?我飲完個湯,食完晒麵包,有個waiter問我食左沙律未,我話未,佢又放低兩碟,好似酒樓咁,成盆沙律,問你要唔要,要就放低兩碟,係欠給個印﹗
麵包:係對面A1取的,無可能唔好食;
湯;多水過頭;
沙律:.......唔識欣賞D加水的沙律醬;
牛利:有幾舊係LUNG的,直情食到LUNG味;
牛排,OK;(這樣的價錢,可以要求什麼?)
甜品:提子糕,(真係未食過,好「特別」)
飲品:冇乜可能衰啦;

• 麵包,不過大家可以過對面A1買,仲多款,哈哈﹗
2009-01-02 20 浏览
由開張到依家,今日下午第二次幫襯,因為上次去完覺得ok,點知今日錯哂mad:首先,服務是差差差,大部份也像未清醒,有一個男的更是由我們來到走,也全程愁眉深鎖,態度欠佳,愛理不理。食物方面:什菜湯不過不失。麵包是A-1拿過來的,算還好。沙律是生菜蕃茄,用了平價thousand island,醬汁多至大部份蔬菜也在當中遇溺!主菜是咖喱魚、海南飯,是茶餐廳貨,但耍70大元,外層麵粉特厚又不脆,內裡魚塊又細又薄,如剩吃炸麵粉塊;魚塊亦充滿雪味,無味如嚼蠟。咖喱汁厚到麵粉醬糊般,又沒咖喱香甜品是香水味的桂花糕,吃了一口放棄了。餐飲檸檬茶是珍多冰(真多冰),但連那少得可憐的紅茶亦完全沒有茶味我以後也不會再到此幫襯了,bye bye!!!
mad:

食物方面:
什菜湯不過不失

麵包是A-1拿過來的,算還好

主菜是咖喱魚、海南飯,是茶餐廳貨,但耍70大元
,外層麵粉特厚又不脆
,內裡魚塊又細又薄
,如剩吃炸麵粉塊;
魚塊亦充滿雪味
,無味如嚼蠟。
咖喱汁厚到麵粉醬糊般
,又沒咖喱香

甜品是香水味的桂花糕,吃了一口放棄了

我以後也不會再到此幫襯了,bye bye!!!
麵包是A-1拿過來的,算還好。
主菜是咖喱魚、海南飯,是茶餐廳貨,但耍70大元
甜品是香水味的桂花糕
餐飲檸檬茶(真多冰),完全沒有茶味
麵包是A-1拿過來的,算還好。
2008-12-22 18 浏览
之前同朋友去開沙田, 見佢出面個餐牌都係七十幾蚊個dinner, display果set意粉都幾正就走咗入去食, 原黎七十幾蚊果d唔係餐係單叫, 連餐飲同麵包嘅set要百零蚊, 如果加餐湯同甜品再另加錢, 咁分明有啲混水摸魚...我地三個人叫咗三個set, 羊鞍, 海鮮天使麵同一個蔬菜長通粉, 麵包好正, 其他食物都ok, 不過唔知點解呢度所有待應都好古怪架, 叫阿A落單佢聽完之後又叫另一個黎重新落過, 到埋單叫另一個佢又話等陣, 然後又係叫第二個黎, 唔知佢地係咪分晒工嘅呢???呢度環境一般, 好迫同好嘈, 價錢亦唔算平, 加上d古怪待應, 我諗都冇第二次...

之前在附近工作,曾經光顧此店下午茶,覺得還可以,起碼幾抵食。昨天因為和朋友到沙田大會堂看舞台劇,再次光顧此店吃晚飯,卻是大失所望。因為在門口看見 display 了一份什扒,我在友人的鼓勵下就點了這份什扒,而友人選了一客咖哩吉列蝦配牛柳粒蛋包飯。落單時那位女侍應真叫人!雖然我和友人點餐時引起了一點溝通上的混亂,但也許就是因為這樣令她不耐煩,當我每次點餐時,都發現她正望向遠方,待我說完了菜名她才緩緩轉過頭來問我 "咩?" 要我重覆一次菜名,每個菜式如是。然後我們問她今天有什麼 dessert﹕(因為甜品要額外加錢的)友人﹕今日有咩甜品呀?侍應﹕tiramisu 同果撻友人﹕哦,咁食完主菜至上架呵?侍應﹕我地d甜品唔係你想要邊樣就邊樣架喎......(答非所問)我和友人﹕(同時O咀) 下?侍應﹕(態度十分不耐煩) 等我解釋下俾你知啦,d甜品唔係你想要邊樣就邊樣架,係到時我地有咩咪俾咩你囉,有果撻咪果撻,有 tiramisu 咪 tiramisu 囉,如果兩樣都未賣哂,你咪可以揀囉。她的說話內容及態度都完全令我 呀!食物上檯了,餐包是普通貨色,西蘭花忌廉湯比想像中好。主菜方面,我的什扒絕對

落單時那位女侍應真叫人
友人﹕今日有咩甜品呀?
侍應﹕tiramisu 同果撻
友人﹕哦,咁食完主菜至上架呵?
我和友人﹕(同時O咀) 下?
她的說話內容及態度都完全令我
呀!
食物上檯了,餐包是普通貨色,西蘭花忌廉湯比想像中好。
主菜方面,我的什扒絕對強差人意。首先我不明白廚師為什麼認為放一片蓮藕片裝飾會好看,而其整體賣相實在和 display 有很大差別,黑沉沉的一堆,實在提不起我的食慾。吃下去,除了司華力腸之外,其他各樣的雪藏味都很重。
朋友的咖哩吉列蝦配牛柳粒蛋包飯還可以啦,不過份量太多,朋友吃了一半已經開始飽飽了。
因為我被那位侍應氣著的關係,沒有叫甜品,朋友則要了個 tiramisu (還有得選)。我在此想提醒該餐廳其實甜品是要加錢的,為什麼份量可以少得那麼可憐 (請看 tiramisu 與叉子的比例)。
唉......
西蘭花忌廉湯 - 算ok啦
黑麻麻的一堆什扒
咖哩吉列蝦配牛柳粒蛋包飯
tiramisu
去沙田新城市想搵西餐食,見到Parkview就試試。叫左個燒汁吉列豬扒飯,個飯的燒汁同豬扒好唔夾,冇哂吉列豬扒味,伴菜太多西芹,好難得出去食野可以令我食到一半就停手,而且仲要飲水 (我平時食飯途中好少飲水,係飲水都要食完至飲)。最好食只有滿滿芝士的蕃茄片了~~埋單時個侍應見我食得一半,好禮貌地問我係咪有乜野問題,我就照講個汁唔夾豬扒,佢都好好禮貌回應會同廚房反映。不過都太遲喇,我諗我唔會再試了。

西芹太多,吉列豬扒"責"左響底,見到見唔到
2008-10-06 12 浏览
this is the true fact i had the dinner here tonight 5-Oct-2008, we are a family of 3 people.1) soup did not serve to us , even after the main course come., we are surprised.2) we ask waiter double check the soup, he just said it is coming, 10 mins after still not come. How come a standard set soup so slow to go to coustemer table?? 3) When having all main course, we ask if there is any desert (actually we know it should be have desert as stated in the main set) but the waiter said "inch-ly" , ne
3) When having all main course, we ask if there is any desert (actually we know it should be have desert as stated in the main set) but the waiter said "inch-ly" , need to add cost wo... we are surprised and we told her it shoud include in the main set, she have no any response/or seems to be understood.
4) cON'D of (3) above, she take the desert to other tables (at least two), but not serve to us after 10 mins, we ask her again, she said no desert now.. !! wow... what a surprise again, what a service this restaurant !! then after 1 mins, she took the cake (desert) to us. So, why she said no desert before ??!!

overall, the food is general ok, but service is very poor, i know whythere is no people waiting outside the restaurant even at peak hours now.
  • NO
2008-07-06 8 浏览
記得上次來看還有沙拉吧任食的,不過今次沒有了,改為頭盤沙拉。可能餐廳都發覺到太多人浪費了食物,又或者太骯髒了,都算是一個不錯的改善。不過等位時發現了個小插曲,就是57,58,59號的2人飛被60號的3人飛爬了頭....但明明店中的桌子都是2人2人的分開...不明白...今次點了2個餐,一個是羊馬鞍,一個是龍脷柳加牛肋條其實食物也不是太難吃,汁很濃很香~不過汁和熟的程度就沒有問我們選擇...另外如果叫薯菜,只有四塊薯角,真是令人呆左...羊馬鞍 - 味道一般,也沒有什麼驚喜,不過肥肉太多了吧...龍脷柳加牛肋條 - 亦沒有什麼驚喜,普普通通的味道,牛肋亦只有淡淡的牛肋香味...服務一般,可能不夠人手,叫了上甜品及埋單後也不記得了..要再叫多一次...
今次點了2個餐,一個是羊馬鞍,一個是龍脷柳加牛肋條
羊馬鞍
龍脷柳加牛肋條
沙拉及甜品
2008-06-22 9 浏览
13 jun order左個二人餐 , 二人餐: 沙律及dessert--出去自己拎2 soup炸印度魚柳燒西冷個沙律吧超污糟,d魚柳好腥 同 好"梅" , 得3塊西冷唔似西冷,有4塊+埋個咩頭盤就係 兩個薯蓉球+金荀條+節瓜片 . . @@甜品難食到爆炸,出面d麵包鋪都無佢咁難食總括**唔抵食+好難食 ,以後都唔會再去 !!
13 jun
order左個二人餐 ,
二人餐:
個沙律吧超污糟,
d魚柳好腥 同 好"梅" , 得3塊
西冷唔似西冷,有4塊
+埋個咩頭盤就係 兩個薯蓉球+金荀條+節瓜片 . . @@
甜品難食到爆炸,出面d麵包鋪都無佢咁難食
總括**唔抵食+好難食 ,以後都唔會再去 !!

差 + 劣
2008-06-22 31 浏览
係一期一樓行左一圈,選擇左呢問餐廳,因為惠顧佢既晚餐,送自助沙律和甜品~我點左美國安格斯西冷,要七成熟,但卻熟過頭,而且無鮮牛肉味和"鞋",唔好食!至於自助沙律和甜品吧雖然位置細小,但選擇都幾多,refill 得快!沙律幾新鮮,甜品 refill 既款式常轉變。但可惜,沙律和甜品都係只可各攞一次。我認為只可攞一次做成大浪費,因為 D 人一次過攞好多又食唔晒,我見到有個太太攞左一個 main dish 既大碟裝左一大碟沙律‧‧‧我唸呢間餐廳去一次就夠了~
我唸呢間餐廳去一次就夠了~
美國安格斯西冷
沙律
沙律
2008-06-15 5 浏览
百幾蚊去吃垃圾! 食牛排問幾多成熟, 又做唔到. 全熟的牛排就有得你食, 從未吃過無蒜容味的蒜容汁, 正宗要用牛油炒香蒜容後才放落brown souse 煲, 用生蒜容去煲汁是完全兩回事, 蒜容都未出味, 再者, brown souse 又做得唔好! 正常cook 鴨胸後是鴨胸皮和肉之間的oil 會消失,因 cook 鴨胸時oil 無流失, 但 當晚所吃的鴨胸-->皮, oil, 肉, 清楚看到, 真懷凝吃了microwav 餐, 7仔記都唔會收你百幾蚊一位, 只見廚房內的"廚師"忙於按microwav . 各位有錢請去做善事, 不要浪費. 無用心去做食物, 請不要騙顧客金錢!!

各位有錢請去做善事, 不要浪費.
無用心去做食物, 請不要騙顧客金錢!!
$~130 (晚餐)