2023-01-26
👩🏻想食依間好耐,嘢食fusion夠特別,每個dish都用唔同城市命名,而且餐廳裝修都好靚,藍色英倫風,而且好似仲係viu電視劇<<野人老師>>嘅其中一個拍攝場地,想打卡就要嚟試下啦!.Yokohama $158Wagyu Topside l Crispy Rice Patty l Caramelised Onion l Pickled Radish澳洲和牛 l 焦香米堡 l 炒洋蔥 l 醃蘿蔔Yokohama (橫濱) 應該係Passepartout其中一個必叫嘅菜式啦! 上面有四大塊澳洲和牛,牛味重,但口感略嫌有啲韌,有點難咬。味道上配埋醬汁同下面嘅米堡好夾,整體嚟講都好好味!.Calcutta $138Crispy Butter Chicken l Coriander Slaw l Masala Waffles 北印蕃茄咖哩炸雞 l 涼拌菜絲 l 馬莎拉窩夫Calcutta (加爾各答) 亦係👩🏻覺得必叫嘅菜式,炸雞好香脆,醃得夠入味。窩夫焗得脆卜卜,而且有香料味,幾特別,香料味唔算太濃,如果太濃可能會搶咗主角炸雞嘅味道,所以味道嚟講都幾Balan
Yokohama $158
澳洲和牛 l 焦香米堡 l 炒洋蔥 l 醃蘿蔔
Calcutta $138
北印蕃茄咖哩炸雞 l 涼拌菜絲 l 馬莎拉窩夫
Calcutta (加爾各答) 亦係👩🏻覺得必叫嘅菜式,炸雞好香脆,醃得夠入味。窩夫焗得脆卜卜,而且有香料味,幾特別,香料味唔算太濃,如果太濃可能會搶咗主角炸雞嘅味道,所以味道嚟講都幾Balance,仲有啲紫洋蔥同紅蘿蔔絲解解膩。
Yorkshire $128
Bratwurst l Fried Egg l Mesclun Greens l Served on Cast Iron Pancake
鑄鐵鬆餅 l 英式豬肉腸 l 煎蛋 l 烤蔬菜
Dutch Baby用鑄鐵鍋熱辣辣上枱,加埋煎蛋賣相好靚,入面有茄汁焗豆、豬肉腸等,份量都幾大份,整體味道不過不失,但如果同之前嘅Boundless比較,👩🏻覺得Passepartout嘅材料豐富啲。
Suez $148
Dukkah Salmon l Dill & Cous cous Salad
堅果脆皮三文魚 l 香草中東米焙蔬菜沙律
由於我哋坐戶外嘅關係,三文魚好快凍左,所以唔係好試得出味道,但Cous cous有驚喜。因為👩🏻係唔鍾意食Cous cous的,但Passepartout嘅Cous cous融合咗三文魚同醬汁嘅味道,唔錯。
Wellington Spring Rolls $78
威靈頓春卷
威靈頓春卷食落香脆,當係小食都幾唔錯,同個蛋黃醬都好好味好夾。
Mala Lotus Root Nachos $72
麻辣蓮藕片
將炸過嘅蓮藕片當係Nacho,食落好香脆。雖然叫麻辣蓮藕片,但莎莎醬都唔算話係好辣,反而幾開胃。
Caramel Flan Cake $42
是日甜品就有Flan Cake同樹幹蛋糕。Flan Cake表面層焦糖果然係脆卜卜,敲得響,布丁同蛋糕分層好靚,好好味。
Hazelnut Chocolate Yule Log $52
榛子朱古力樹幹蛋糕入面仲有士多啤梨,幾好味,但整體味道比Flan Cake好似更加甜,個人比較喜歡Flan Cake。
整體味道都幾好,而且都好有驚喜,👩🏻會想再回訪試下其他菜式,希望餐廳可以Keep住水準,同埋再研究更多唔同新菜式啦!