想食依間好耐😆由銅鑼灣轉左去佐敦開💫特登早啲去排隊😂無book位要坐戶外😵‍💫夏天搞唔掂🥺🍳Hong Kong $118呢個有驚喜😋炸午餐肉蛋配珍珠米🍚午餐肉外層好脆好香口🤤啖啖肉加埋蛋好夾🥰配埋雜菜無咁油膩👍好有香港本土既味道😆😆🧇Calcutta $138依個係蕃茄咖喱炸雞配窩夫😳睇人食勁吸引🤩食落反而有d失望🥺炸雞皮脆加埋蕃茄咖喱係幾開胃✨但重點係個窩夫好淋唔熱😵‍💫食落無口感食淨左😢☕️ ice latte $40; ice mocha$50反而野飲有驚喜😆大大杯但豆味好濃👍

🍳Hong Kong $118

🧇Calcutta $138

反而野飲有驚喜😆大大杯但豆味好濃👍
2022-04-24 148 浏览
真係唔知幾多年冇出過去食嘢今日終於出山同朋友去食好東西!💁🏻‍♀️($158)Yokohama - 用上咗肉質滑嫩嘅澳洲和牛配上焦香味道濃郁嘅米堡,飯焦上有炙燒過嘅🧀開胃嘅醃蘿蔔及炒洋蔥!米堡上有溏心蛋及脆嘅蓮藕片,加埋酸酸甜甜嘅醬汁味道👍🏻👍🏻👍🏻💁🏻‍♀️($118) London - 焗豆燉豬肩肉配上煎蛋及香草麵包!燉豬肩肉入口即溶,配上香草麵包食可以減低油膩感,推介呀
真係唔知幾多年冇出過去食嘢

今日終於出山同朋友去食好東西!

Yokohama
2022-04-24
Yokohama
  • YOKOHAMA
2022-04-18 172 浏览
 Relocating to a new homey space here, the signature blue French windows indeed feature a gorgeously sleek setting with golden accents that draws in a crowd. Brand-new menus are heartily offered with innovative twists, ranging from artisan tea and coffee (slight pity that cold brew is in limited offer ><) to all-day fushion brunch plates. Delight your tastebuds with ‘Passepartout’, resonating ‘master key’ in French, to unlock this aesthetically-pleasing nook for a weekend respite!餐廳搬遷到一個

餐廳搬遷到一個新的溫馨空間,標誌性的藍色落地窗確實具有華麗時尚的環境,受到人群的矚目。店裡空間不大,大部分位置比較狹窄,所以環境空間方面略有遜色。 食物方面,從手工茶和咖啡(有點遺憾,冷萃咖啡供應有限><)到全天供應的早午餐盤,都提供了全新的菜單。 用“Passepartout”取悅您的味蕾,用法語引起共鳴“萬能鑰匙”,打開這個美觀的角落,享受週末的喘息!餐廳服務特別友善~客人可以先訂座再前往,或者在門外排隊等待座位也可~

Instagram : @drop_by._
Gmail : dropby.hk@gmail.com
Yokohama 🥩
Florence 🥯
Iced Latte☕
Florence 🥯
Iced Genmaicha Latte🍵
题外话/补充资料: Follow @drop_by._ For more awesome details!!! Instagram : @drop_by._ Gmail : dropby.hk@gmail.com
2022-04-04
Yokohama 🥩
Iced Genmaicha Latte🍵
  • Yokohama
  • Florence
  • Iced Latte
  • Iced Genmaicha Latte
2022-04-17 212 浏览
放假好太陽,要出街走一走,吸收一下維他命但係都要食下好嘢先去咗佐敦嘅一間cafe,門口排隊,應該都會唔錯啩,決定試一試佢佢個menu 都幾特別,每款嘢食都係用地方名做dish name, 我同朋友就叫咗calcutta 同yorkshireCalcutta係一個炸脆雞加印度butter chicken 嘅汁,同marsala waffle. 個雞好脆同juicy, 但太多汁,好快就浸淋咗啲脆脆,而waffle 都好香香料味,都係個汁令到佢好快淋哂如果個汁可分開上可能會更加開心,但整體係好食同吸引嘅Yorkshire對比起上面嗰個,呢個就普通得多啦,english all day breakfast, 不過麵包部分,佢用咗yorkshire pudding 去代替,仲係平時一大隻搣嚟食咁大隻。好熱好香好濕潤。但其他嘅嘢就唔夠熱啦,隻煎蛋同腸都係暖,可以再熱啲就更好。 仲有佢個煙肉係一條厚切嘅,好有咬口同滿足感

放假好太陽,要出街走一走,吸收一下維他命
但係都要食下好嘢先

Calcutta
如果個汁可分開上可能會更加開心,但整體係好食同吸引嘅

Yorkshire
yorkshire
Hojicha  latte
2022-04-15
2022-04-16 100 浏览
我坐既位係望馬路,但其實都幾好feel,感覺好放鬆,有種想慢慢歎既感覺呢杯係味噌焦糖咖啡我叫呢杯咖啡既時候其實都冇意識味噌呢樣野,純粹係覺得新野幾特別想試下,直覺話我知係甜嘅,唔會差得去邊!有時候直覺都係唔準,杯咖啡係好鹹既但我覺得可以試佢其他咖啡呢個一百五十幾蚊,我覺得係勁正,超好味可能我自己都鍾意食牛,佢咁樣整我覺得好正真心值得一試嗱,呢個就見人見志啦,我個人都鍾意食番甜窩夫多啲既,佢既香料味太重啦,我自己一般呢款食物,食落去感覺好奇怪,可能食慣甜窩夫價錢就一百三十幾蚊。呢間店我會再嚟,想試埋佢其他野

呢杯係味噌焦糖咖啡
有時候直覺都係唔準,杯咖啡係好鹹既

但我覺得可以試佢其他咖啡

呢個一百五十幾蚊,我覺得係勁正,超好味
可能我自己都鍾意食牛,佢咁樣整我覺得好正
真心值得一試

價錢就一百三十幾蚊。
呢間店我會再嚟,想試埋佢其他野

2022-03-28
2022-04-07 273 浏览
📍 Passepartout______和好友的午餐約會,她揀選了新開的Passepartout. 原來是銅鑼灣一間頗有名氣的Cafe 剛搬到佐敦,從沒到訪過銅鑼灣店但佐敦選址在公園旁小巷,旺中帶靜。藍色大門和英倫風裝潢特別搶眼,尤其店裡半露天位置,確是拍照打卡的好地方。「Yokohama」澳洲和牛炒洋蔥米堡配醃蘿蔔。造型漂亮,味道可以更好,本期待米堡應該是薄薄一片帶飯焦的焦香和香脆,可惜外型味道都似飯團多於米堡。和牛質感略韌,味道不過不失。醬汁是沙律醬和燒汁的結合,不禁聯想起章魚小丸子。「Calcutta」北印蕃茄咖哩炸雞配Masala 窩夫。兩度印度名菜的變奏,喜歡這新鮮靈感,跳出一般咖啡店乏味選擇。小山高的香脆炸雞上鋪上咖哩和Masala 窩夫帶來現代印度感覺,加上底下點點的焦糖漿甜辣惹味,令整道菜完整。份量也足以和朋友分食,如果炸雞肉汁能更豐盛便更好,但瑕不掩瑜,這是一道有質素的咖啡店出品。蛋糕的話,不了。。。反而看到鄰座的Yorkshire pancake 頗為吸引,留待下次再訪。______Yokohama $158Calcutta $138Cappuccino $40Ma
📍 Passepartout

Yokohama $158
Calcutta $138
Cappuccino $40
Matcha Latte $55
______
📍 Passepartout (佐敦)
  • CALCUTTA
之前在銅鑼灣的 ᴘᴀssᴇᴘᴀʀᴛᴏᴜᴛ 搬到佐敦正確來說 是在佐敦和柯士甸之間 ~地理位置比起以前沒那麼方便但空間頗大 應該比以前容納到更多人吧 :除了 ɪɴᴅᴏᴏʀ 位置 還有好幾桌半 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 位置室內其實不大 桌子放蠻多的 滿座時會略嫌擠擁到訪時剛好有 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 的高桌位置 就選那邊了半露天空間旁邊是巷子 偶爾會傳出煙味跟渠味 ...𓋪 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘦𝘯𝘤𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦其實我是為了蛋糕到訪的 結果再次來太早了ғʟᴀɴ ᴄᴀᴋᴇ / sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄᴀᴋᴇ 都還沒有店員說蛋糕類普遍要 12 點後才有喔 ~於是轉向主食 看好了有蛋沙拉的 ᴘᴀʀɪs結果再一次的沒有材料 ... 畢竟嚴峻疫情下 還是能夠理解的只是同時被打擊兩次真的有點心酸 ...最後點了 ғʟᴏʀᴇɴᴄᴇ 是一份素食版的 ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ~ 底層用上英式 ᴍᴜғғɪɴs 中間夾著菇和菠菜上面高仿蛋的部分是以烤硬豆腐和南瓜蓉組合而成模仿蛋汁流出的 sᴀᴜᴄᴇ 則是自家製的素荷蘭醬帶點微酸和 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 加上旁邊大量沙拉菜 吃完真的很滿足 ~ 整體蠻配搭的 也很有創新的念頭呢這次吃不上想吃的
之前在銅鑼灣的 ᴘᴀssᴇᴘᴀʀᴛᴏᴜᴛ 搬到佐敦
正確來說 是在佐敦和柯士甸之間 ~
地理位置比起以前沒那麼方便
但空間頗大 應該比以前容納到更多人吧 :
室內其實不大 桌子放蠻多的 滿座時會略嫌擠擁
到訪時剛好有 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 的高桌位置 就選那邊了
半露天空間旁邊是巷子 偶爾會傳出煙味跟渠味 ...
𓋪 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘦𝘯𝘤𝘦
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦

其實我是為了蛋糕到訪的 結果再次來太早了
店員說蛋糕類普遍要 12 點後才有喔 ~
於是轉向主食 看好了有蛋沙拉的 ᴘᴀʀɪs
結果再一次的沒有材料 ...
畢竟嚴峻疫情下 還是能夠理解的
只是同時被打擊兩次真的有點心酸 ...
最後點了 ғʟᴏʀᴇɴᴄᴇ
是一份素食版的 ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ~
底層用上英式 ᴍᴜғғɪɴs 中間夾著菇和菠菜
上面高仿蛋的部分是以烤硬豆腐和南瓜蓉組合而成
模仿蛋汁流出的 sᴀᴜᴄᴇ 則是自家製的素荷蘭醬
帶點微酸和 ᴄʀᴇᴀᴍʏ
加上旁邊大量沙拉菜 吃完真的很滿足 ~
整體蠻配搭的 也很有創新的念頭呢
這次吃不上想吃的餐點
下次一定再喬時間去吃的!
2022-03-05
$120 (早餐)
🇭🇰Passepartout·我哋嗰日咁岩喺附近買嘢 經過見到呢間新餐廳個門面幾靚咁就入咗嚟😎佢裝修得幾靚 配埋啲音樂超chill😌·crispy butter chicken with masala waffles $138 l dukkah salmon $138佢個炸雞窩夫係我哋見到隔離枱 超級吸引 所以跟風嗌嘅😈佢個炸雞真係做得超級出色 佢超級熱辣辣 個皮好脆 而且佢啲雞肉係超嫩 超級多汁 之後佢個醬都好惹味🐤之後佢個窩夫我自己就覺得淡味少少 要點啲炸雞既咖喱汁先惹味啲🧇之後佢個三文魚塊皮都煎得超靚 而且中間煮到啱啱好 不過佢底個啲quinoa我自己就覺得有啲太健康 加啲果仁或者穀物可能口感會好啲🤣🤣·#rbyeat#rbycafe#rby佐敦·📍佐敦閩街1號地舖
🇭🇰Passepartout

#rby佐敦
📍佐敦閩街1號地舖
dukkah salmon
2022-03-27 410 浏览
自從上次食過之後,覺得性價比都高,而且上次冇點到甜品就想來食多次😂主要想試個焦糖布丁蛋糕🍰今次點左個小食,北印蕃茄咖喱雞翼,上次食炸雞覺得幾好,反而今次雞翼就麻麻哋😞可能因為雞翼冇咁脆….今次嘅主角係呢款焦糖布丁蛋糕🍰Carmel Flan Cake,由個樣都睇得出texture幾特別,上層有薄薄脆嘅焦糖,之後就布丁🍮,奶味比較香,最後個底係蛋糕🍰呢款比較甜。最後我仲嗌左杯Matcha Latte🍵,都OK!本身其實想試佢哋嘅Rose Latte,可惜無😞

最後我仲嗌左杯Matcha Latte🍵,都OK!
本身其實想試佢哋嘅Rose Latte,可惜無😞
2022-03-27 202 浏览
佐敦最近新開左好幾間Cafe,呢間位置唔算開揚,喺佐治五世公園對面,但環境裝修都幾好😎平日都有好多人排隊😮呢款主食係「北印蕃茄咖喱炸雞」配Waffle,食落有少少中東香料嘅感覺,炸雞好香同好脆😋😋仲要好大份!!反而個Waffle點左啲醬會林哂,無咁好食😞另一份主食係「堅果脆皮三文魚」配Salad菜,個三文魚個皮又係好香好脆😋值得一試!茶就一般,無咩特別。Latte 奶味偏重,似乎牛奶比例較高🤔整體來講算係幾抵食又大份。

反而個Waffle點左啲醬會林哂,無咁好食😞

茶就一般,無咩特別。

Latte 奶味偏重,似乎牛奶比例較高🤔

整體來講算係幾抵食又大份。
又係cafe日🥰仲要係間新開嘅cafe~menu嘅選擇都唔少,又要係一般比較少見嘅款😍裝修都幾靚🧡💙London💙💵$118擺盤好吸引😍用一個細鑄鐵鍋裝住蕃茄燉豬肩肉同焗豆,仲要配一條明顯烘到脆卜卜嘅麵包同煎到啱啱嘅煎蛋🥰望到都想食~點知食落更加有驚喜😳蕃茄汁酸酸甜甜好開胃,加上啲mozzarella cheese 加咗一層香氣☺️啲豬肩肉都燉到勁腍!!食落都好有肉味~配埋麵包食真係絕配😋如果食到有罪惡感又可以食下啲沙律菜平衡下,非常推薦🥰💚Yorkshine💚💵$128荷蘭鬆餅真係好少食,所以見到有得食都叫咗嚟試下~荷蘭鬆餅質地好鬆軟😍不過我覺得落返少少🤏🏻鹽吊下味可能會好少少,齋食會好平淡🫢不過配埋豬肉腸食同煙肉食就會好食好多☺️真係要讚下佢個厚切煙肉,肥瘦分明,超級香口😋🧡Matcha Latte🧡💵$50相比起食物,飲品質素我覺得就比較麻麻🫢抹茶味🍵偏弱,奶味又唔算好突出,係順滑度唔錯咁啦~💕overall💕值得一試☺️

💙London💙

Matcha  Latte
London
Yorkshine
2022-03-20 500 浏览
✨佐敦新開歐陸風Cafe😍必食焦糖布丁蛋糕✨————————————————————無論係裝修定食物都有質素既cafe😆舊店係cwb 搬左黎佐敦 保留番原有既歐陸風格藍色外牆好sharp 又有半户外座位 幾chill❤️主打fusion菜 啲菜式幾特別————————————————————🍮Caramel Flan Cake $42 (8.5/10)為左呢件cake專程黎食!冇令人失望焦糖脆皮加香甜滑溜既布甸🤤🤤底層海綿蛋糕口感厚實 加埋好夾 一啖有齊唔同口感佢仲有另一款士多啤梨蛋糕都好吸引🍓.🥩Yokohama $158 (7/10)澳洲和牛、焦香米堡、炒洋蔥、醃蘿蔔.和牛質素唔錯 入口軟唸嫩滑底層既飯有焦香 仲加左半溶芝士🧀炸蓮藕片香脆 口感好似食薯片咁美中不足係個醬汁😥太淡 味道唔夠濃 .🍖Calcutta $138 (7.5/10)北印蕃茄咖喱炸雞、涼拌菜絲、馬莎拉窩夫.咖喱好重印度香料味!惹味得黎又唔辣炸雞外表香脆 入口又嫰滑😆不過窩夫烘得唔夠脆😥有蛋香但口感比較淋如果咖喱再多啲就好 食到底唔夠咖喱點 .🍵Matcha Latte $50☕️Iced mocha $55識嗌一定
✨佐敦新開歐陸風Cafe😍必食焦糖布丁蛋糕✨
為左呢件cake專程黎食!冇令人失望
焦糖脆皮加香甜滑溜既布甸🤤🤤
底層海綿蛋糕口感厚實 加埋好夾 一啖有齊唔同口感
佢仲有另一款士多啤梨蛋糕都好吸引🍓
🥩Yokohama $158 (7/10)
澳洲和牛、焦香米堡、炒洋蔥、醃蘿蔔
和牛質素唔錯 入口軟唸嫩滑
底層既飯有焦香 仲加左半溶芝士🧀
炸蓮藕片香脆 口感好似食薯片咁
美中不足係個醬汁😥太淡 味道唔夠濃
🍖Calcutta $138 (7.5/10)
北印蕃茄咖喱炸雞、涼拌菜絲、馬莎拉窩夫
咖喱好重印度香料味!惹味得黎又唔辣
識嗌一定嗌熱飲!拉花勁靚🥰
凍飲好似茶記杯 仲要貴啲🤣
味道冇乜大驚喜 抹茶濃郁但冇奶香
————————————————————
📍 Passepartout (佐敦)
佐敦閩街1號地舖
🔺#littlefatwest尖沙咀 🔺#littlefatwestcafe
🔺#littlefatwest西餐 🔺#littlefatwest甜品
2022-03-18 325 浏览
香港佐敦超高水準咖啡店☕️Passepartout由銅鑼灣剛搬過來佐敦的Passepartout菜式依然高水準👍🏻👍🏻必食推介:YOKOHAMA 澳洲和牛及糖心蛋放在有飯焦的米飯上澳洲和牛是非常薄身的粉嫩色肉質感覺就好像日本和牛壽司一樣還有脆卜卜蓮藕片做點綴配上特製的醬汁,撈飯一流👍🏻👍🏻SUEZ堅果脆皮三文魚. 香草中東米焗雜菜沙律三文魚煎得非常嫩滑,就是剛剛熟的感覺香脆的外皮配上堅果脆脆,口感非常豐富而且香草中東米配上雜菜沙律感覺很健康焦糖布甸蛋糕最頂係燒到脆卜卜的焦糖跟住就係焦糖布甸,最底層係蛋糕成個蛋糕非常有層次,好重焦糖同蛋香味但出奇地不會太甜,整體配搭非常好Espresso soda天氣開始熱 試左杯Espresso soda 比普通americano口感更衝擊更有冰感😜 但相對酸味同口感會突出d 飲得出Espresso既品質有一定水準👍🏻見隔離台杯拉特式味噌焦糖咖啡下次一定要試下😂
香港佐敦超高水準咖啡店☕️Passepartout
由銅鑼灣剛搬過來佐敦的Passepartout
菜式依然高水準👍🏻👍🏻

必食推介:YOKOHAMA
澳洲和牛及糖心蛋放在有飯焦的米飯上
澳洲和牛是非常薄身的粉嫩色肉質
感覺就好像日本和牛壽司一樣
還有脆卜卜蓮藕片做點綴
配上特製的醬汁,撈飯一流👍🏻👍🏻

SUEZ
堅果脆皮三文魚. 香草中東米焗雜菜沙律
三文魚煎得非常嫩滑,就是剛剛熟的感覺
香脆的外皮配上堅果脆脆,口感非常豐富
而且香草中東米配上雜菜沙律感覺很健康

焦糖布甸蛋糕
最頂係燒到脆卜卜的焦糖
跟住就係焦糖布甸,最底層係蛋糕
成個蛋糕非常有層次,好重焦糖同蛋香味
但出奇地不會太甜,整體配搭非常好

Espresso soda
天氣開始熱 試左杯Espresso soda
飲得出Espresso既品質有一定水準👍🏻
見隔離台杯拉特式味噌焦糖咖啡
下次一定要試下😂
是去年还在铜锣湾的时候去的了,上个月已经搬到佐敦,打算等到这波YQ好一点再提上探店日程,是我很喜欢的一家店。·三位店主都相当有诚意,服务也很体贴,一进店就开始产生好感了。聊了一会儿得知他们过去非常热爱旅行,所以菜品都是以世界各地的地名来命名,菜式也融合了一些当地特色元素。·一路上琢磨着的店名也恍然大悟,Passepartout不正是《八十天环游地球》中的路路通吗?我自己脑补了一个联系~·说回正题,Brunch创意很足,搭配有趣,从外在到灵魂都令人澎湃!·【Suez】,dukkah/couscous/paprika/sour cream,有那么一点中东菜的影子,一大块三文鱼肉质新鲜,咸淡和软润都合适,熟度比wagas的煎三文鱼还要嫩一点。·表皮被一层喷香的坚果脆覆盖,在咬合瞬间,酥脆的果仁随细腻的鱼肉一同陷进齿间,咸香不腻的滋味充盈在口中,味觉体验丰富而愉悦。·打底的是温暖饱腹的couscous,释放着一种柔韧却有力的嚼劲,酸奶油和柠檬汁混合调味,灵动清新,还有一些mix香料不很浓郁但却能感受得到的点缀。·咖啡也出人意料,【Cino】 茉莉花茶和浓缩,中西合璧式的混搭,但完全不是黑暗组合
咖啡也出人意料,【Cino】 茉莉花茶和浓缩,中西合璧式的混搭,但完全不是黑暗组合,很好接受,能从咖啡的浓郁中咂摸出一缕绿茶的清香。
茶汤还单独分装出来一点,推荐你在倒入浓缩之前分开尝试一下,挺有心的小细节。
2021-10-08
午餐
2022-03-10 437 浏览
近年開嘅cafe 大部分都係行日式木系;今次呢間帶點英倫風 食物以fusion菜為主🍗🧇Calcutta北印蕃茄咖哩炸雞 •涼拌菜絲• 馬莎拉窩夫HKD138 炸雞分別有上髀同埋下髀各一件香料調味比較重 略厭唔夠熱窩夫應該落咗薑黃粉所以呈深黃色質地太軟淋 不過加埋馬莎拉醬幾有風味 💁🏻‍♀️🫔Wellingtons Spring Roll 威靈頓春卷HKD78睇名都已經覺得幾吸引嘅小食春卷皮包住半生熟嘅牛柳 炸完之後都好juicy 配埋調製過嘅蛋黃醬又意外地夾☕️Honey Cinnamon Latte 蜜糖肉桂咖啡HKD55 (凍)肉桂味較重 味道算幾特別但飲落似普通咖啡 多過Latte🕒新開業人流較多 等候時間約十五分鐘💬入座時店員會問想坐室內定室外 今次有幸安排到室外位置 可以望住街景飲住咖啡都幾chill🍂🚩Passepartout 佐敦閩街1號地舖
近年開嘅cafe 大部分都係行日式木系;

睇名都已經覺得幾吸引嘅小食
春卷皮包住半生熟嘅牛柳 炸完之後都好juicy
配埋調製過嘅蛋黃醬又意外地夾

☕️Honey Cinnamon Latte 蜜糖肉桂咖啡
HKD55 (凍)
肉桂味較重 味道算幾特別
但飲落似普通咖啡 多過Latte