餐厅: Peek-A-Poke (希雲街)
资讯:

2022-10-05 232 浏览
已經黎過n咁多次不過今次終於寫食評 餐廳位於銅鑼灣希雲街,喺sharishari隔離✌🏻menu有分自選/preset poke bowls而我就每次都食一模一樣嘅嘢😬😳🍱 Build Your Own Bowl🍣 三文魚 + 珍珠糙飯 + 沙律菜 🥗🥒 青瓜 + 蟹子 + 雞蛋絲🫗果仁芝麻醬同以往一樣,好好好好食!!! 三文魚夠晒新鮮肥美,每啖都食到😋 沙律菜算新鮮,夾埋啲飯一齊好好食,不過如果可以加少少番茄就更好了😍 toppings可以免費加紫菜,紫菜撈埋蟹子好有韓式波波飯糰嘅感覺,鍾意波波飯糰嘅可以試下呢個配搭!toppings嘅份量都算多!撈埋之後唔會去到最尾冇toppings食 不過飯嘅份量少過以前,一個女仔食啱啱好,但男仔就可以要加大啦🤣座位方面就有少少窄,檯同檯之間冇乜空位,完全聽到隔離檯講啲咩😳同埋大部分都係二人檯,就算四人檯中間都會有一塊發泡膠版分開大家,所以二人以上嘅朋友聚會就未必好啱啦

🍱 Build Your Own Bowl
🍣 三文魚 + 珍珠糙飯 + 沙律菜 🥗
🥒 青瓜 + 蟹子 + 雞蛋絲
🫗果仁芝麻醬

2022-08-31 962 浏览
▫️呢排想食健康少少🧏🏻‍♀️ 因為最近個個見到我都話我肥左‼️ 太過分喇明明只係件衫洗到縮左水😤▫️要健康又好食即刻諗起poke bowl🍚 呢間已經encore過幾次💛 要飯底/ 菜底,想點配搭都得😍🍣 “TUNA + SALMON” Poke Bowl $98▫️我就要自選,可以揀1-2款主食,要左吞拿魚+三文魚,2款主食感覺抵啲🤪 吞拿魚係瘦版🤣 不過食落都新鮮唔會腥🐟▫️揀左珍珠糙飯+沙律菜,要左少飯但都仲係好多飯😂 配料免費自選3款,揀左豆腐、香菇、青瓜🥒 成件事好健康😝▫️要左山葵乳酪醬,覺得同魚生最夾😙 份量岩岩好,撈勻晒魚生同飯,但又唔會多到好漏☺️ ▫️調味料都有7款可以揀,紫菜絲、芝麻、木魚絲等,小朋友先做選擇,我全部都要🤭🌴 “CALIFORNIA” $98▫️fd子就揀set好左既 “CALIFORNIA”,有三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚子、果仁芝麻醬,最欣賞三文魚子都唔會有腥味👍🏻▫️話說fd子一坐低就話好肚餓想加大個飯😂 好彩制止左佢,食完regular size已經勁飽🤣🐓 威雞雞 $38▫️叫左個夏威夷炸雞,簡稱威雞雞🐔✌🏻 一咬落口熱辣辣又多汁🤤 沙律醬加入少少辣椒粉,配埋

🌴 “CALIFORNIA” $98

🐓 威雞雞 $38
▫️叫左個夏威夷炸雞,簡稱威雞雞🐔✌🏻 一咬落口熱辣辣又多汁🤤 沙律醬加入少少辣椒粉,配埋一齊食好惹味🔥

🥑 牛油果奶昔 $38
▫️好濃既牛油果味,好似食緊牛油果糊仔咁😂 我就唔係好接受到但fd子幾鐘意,呢啲真係見人見智🫠

▫️餐廳係一人一張紙剔完拎出去落單既,如果有更改就畫得清楚啲喇👀 話說fd子剔完啲配料但最後唔想要就打交叉❌ 不過店員唔清楚,就照加晒,而我地食到最後奇怪點解有醃蘿蔔先知🤣 btw醃蘿蔔又幾好食😝
2022-08-18 836 浏览
近年POKE飯好似好熱門,好多人去食,所以我都唔執輸去試試呢間先 ------------------------------ 夏天又係游水沙灘季節,為左增肌減脂😍,所以就周圍去試依家非常流行嘅夏威夷蓋飯🥗。大家可以選擇蔬菜底或者醋飯,有唔同配搭,岩晒唔同人既需要,主食可以揀三文魚或者吞拿魚😍食過咁多間,呢間質素算高,食材新鮮!我最鍾意佢個蜜糖醋汁,送飯一流😋😋不過價錢有點貴,如果唔係可以日日食🤣價錢:$108/碗(加左牛油果額外貴左$10)

食過咁多間,呢間質素算高,食材新鮮!
我最鍾意佢個蜜糖醋汁,送飯一流😋😋
不過價錢有點貴,如果唔係可以日日食🤣

價錢:$108/碗
(加左牛油果額外貴左$10)
2022-08-17 653 浏览
Peek-A-Poke主打魚生飯,餐牌有兩面,一面係預設嘅配搭,另一面係自選,自選可以揀嘅野超級多,選擇困難嘅建議直接揀預設好嘅配搭😂每碗上枱都堆到好滿,超級豐富😍•🥢 ‘’Tuna’’ Poke Bowl $98🥢 ‘’Salmon’’ Poke Bowl $98今次兩碗都自選~主食可以揀三文魚、吞拿魚、八爪魚或雜錦香菇,今次各自揀咗三文魚同吞拿魚,三文魚比吞拿魚肥美😋Base可以揀壽司飯/珍珠糙飯/沙律菜,或者各一半嘅配搭,唔想食咁飽可以揀一半飯🍚一半沙律菜🥗👍🏻配料有12款可以揀,頭3款免費,第4款起就$6/款,今次揀咗啲一見魚生飯就諗起嘅配料:青瓜、蟹子、雞蛋絲、醃蘿蔔,撈埋都好夾,不過醃蘿蔔會比較濃味,會比較搶味🙊調味料都可以任揀:紫菜絲、芝麻、木魚絲海鹽、果仁、辣椒碎同脆蒜片,超多選擇😛醬汁都係好重要嘅配搭之一,一碗揀咗山葵乳酪醬,可能因為加咗乳酪,山葵味唔會太濃/太辣😌 另一碗揀咗蜜糖香醋汁,食落甜甜地帶啲醋嘅酸味,好開胃🤤
每碗上枱都堆到好滿,超級豐富😍

🥢 ‘’Tuna’’ Poke Bowl $98
🥢 ‘’Salmon’’ Poke Bowl $98
今次兩碗都自選~
153 每次食得邪惡嘢多,就會想食 light 少少解吓膩,同埋令自己心理平衡啲🤭今次帶大家嚟到鑼灣希雲街嘅 Peek-A-Poke, 呢度主打夏威夷波奇飯 (poke bowl) 🥗 相對上會健康啲,同埋清清涼涼幾啱夏天食!🥵🤤»»————- ☟☟ ————-««[ 餐 廳 介 紹 🍽 ]主食方面,餐廳只係提供 poke bowl, 有「特色風味」同「自選風味」兩個選擇✅ 簡單嚟講,「特色風味」即係幫你諗好有咩配料、醬汁,只需要揀要咩 base (飯 / 沙律菜) 就得,啱晒選擇困難人士😂如果想 customize 嘅話,就可以揀「自選風味」🎏 由魚生、配料、醬汁到飯 / 菜底都可以自由揀,仲可以雙拼添👍🏻»»————- ☟☟ ————-««🥣 自選風味碗(三文魚 $98)153 想揀自己鍾意嘅配料,所以就揀咗「自選風味碗」😙 呢個 poke bowl 份量好足,嚟到成座山咁高🤯• Base: 153 揀咗沙律菜 + 壽司飯,冇咁多飯食落冇咁濟✨如果唔想食飯,或者進行緊生酮飲食 (keto diet) 嘅話,就可以揀沙律菜做底🥗• 配料:可以揀三款,153就揀咗豆腐、雞蛋絲、蟹籽🦀

[ 餐 廳 介 紹 🍽 ]

»»————- ☟☟ ————-««

🥣 自選風味碗(三文魚 $98)
自選風味碗

• 配料:可以揀三款,153就揀咗豆腐、雞蛋絲、蟹籽🦀 店員用料絕對唔孤寒,連蟹籽都有一座小山丘咁多🗻

• 醬汁:推薦山葵乳酪醬 (wasabi yoghurt)👍🏻 呢款醬汁有微微 wasabi 嘅味,但唔會攻鼻,同魚生好夾🤪

• 調味料:雖然話係「調味料」,但其實 153 覺得呢啲都係配料嚟😂

呢部分嘅調味料係任加,鍾意嘅話全部要晒都可以🤤 153 都揀咗好多,例如係紫菜絲、芝麻、果仁、脆蒜片等等🥣

[ 1 5 3 食 後 感 😋 ]

整體嚟講,呢度嘅 poke bowl 非常豐富🥗細食嘅女仔可能會食唔晒,或者超飽🤰🏻男仔都應該夠飽嘅😆

唯一要挑剔嘅,係舖頭地方較細,坐得比較迫🙈 亦都因為出面成人有人排隊,所以唔太適合坐耐啲傾偈👀

»»————- ☟☟ ————-««

Peek-A-Poke (銅鑼灣)

🍴 餐廳地址:
銅鑼灣希雲街16號地舖
2022-08-11
自選風味碗
  • 自選風味
2022-07-23 1003 浏览
第二次食 只不過上次已經係三年前同埋上次堂食 今次外賣唔知點解覺得佢好似進步左 今次係好食啲嘅😗Peek-a-poke 起香港算係好早同埋做得耐嘅 poke 餐廳Menu例牌有pre set 或者自選▶️ Build your own bowl揀咗tuna🐟佢啲吞拿魚又幾足料架喎 角切到大大粒 望落紅潤食落又完全唔韌唔腥 超級淋😋🍚Base就珍珠糙米+沙律菜 真係啱啱好一半半 女仔食差唔多珍珠糙米偏硬同乾身 冇白米咁黏 唔係人人鍾意 我自己就鍾意佢有質感啲 沙律菜正常 幾清脆新鮮嘅🥗🍅Toppings可揀三樣 揀咗Edamame枝豆、Cherry tomatoes 車厘茄 、Picked radish 酸蘿蔔估唔到份量多到足以撈勻全個飯食😍枝豆超香豆味 咬落爽脆💚車厘茄好鮮甜多汁❤️酸蘿蔔同相像中唔同樣 以為係韓式黃色嗰隻 點知係白雪雪 成舊雪梨咁😂但係味道一樣嘅 咬落好脆口 微酸🤍Dressing揀咗Dashi shoyu鰹魚醬油 覺得同吞拿魚超夾味似一個冇咁鹹 稀啲嘢豉油 鍾意佢份量啱啱好 唔會多汁到水浸咁最後可以任揀調味料 我淨係揀左Nori紫菜絲 同 Bonito 木魚絲的確係同p
第二次食 只不過上次已經係三年前

Overall十分滿意自己呢個配搭👍🏻
Build  your  own  bowl
味道方面好好食 材料新鮮同份量多
環境入面就少少窄 外賣食可能會舒服啲
同埋dinner時間去要等位 而外賣就唔算等得耐10分鐘左右 比預期快🥡
服務一般 正常
外賣都包裝得好 賣相ok
價錢ok 唔知點解香港啲poke bowl全部都咁貴 平均$100 但係呢個係值得嘅🤤
外卖自取
Build  your  own  bowl
2022-07-21 467 浏览
I ordered a takeaway bowl. To be honest, the taste is good but I think the size is smaller than that dine in.
2022-07-20 421 浏览
和友人找尋少吃的東西,路過見到就入去,冇plan。餐廳整體感覺比較warm,屬小店。隔板上的手寫的菜單很有風格,基本上一睇就明。和朋友剛點了自選。一個三文魚一個吞拿魚為主。都係先點主食然之後再揀配菜的套路。食落口都幾清新, 個人幾鍾意青瓜同埋海帶的配搭。醬汁我哋試咗鰹魚汁同埋芥末。兩個都幾好味。壽司飯感覺上就比較軟,呢個位要扣少少分。最後就係主食,吞拿魚比較瘦還可以。三文魚方面就有少少腥味,呢個位置都要扣啲分。整體份量都幾好嘅。喜歡小店嘅可以一試。
和友人找尋少吃的東西,路過見到就入去,冇plan。
餐廳整體感覺比較warm,屬小店。
隔板上的手寫的菜單很有風格,基本上一睇就明。
和朋友剛點了自選。一個三文魚一個吞拿魚為主。
都係先點主食然之後再揀配菜的套路。
食落口都幾清新, 個人幾鍾意青瓜同埋海帶的配搭。
最後就係主食,吞拿魚比較瘦還可以。
三文魚方面就有少少腥味,呢個位置都要扣啲分。
整體份量都幾好嘅。

喜歡小店嘅可以一試。
自由配搭
自由配搭
2022-07-20 239 浏览
第一次食咁有特色既Poke Bowl 即係來自夏威夷既魚生飯 見到呢間小店雖然小 但係食物質素都好新鮮 今次既配搭以吞拿魚為主 加上支豆同蘑菇既配搭夠多蔬菜好清新 但係唔會太重菜味因為醬料都夠多
Poke宜家係香港越黎越受歡迎🤣魚生加上蔬菜既感覺唔會太Dense太大負擔😋呢間小店一直都好受歡迎😅以Poke黎講佢既質素都算係不錯 唯獨是座位真係比較迫🌝兩碗Poke已經放滿成張檯 而且呢個價位仲要無服務既話有點說不過去😛⭐️ Ahi San 🇯🇵個人比較喜歡吞拿魚💕說不上肥美但比起三文魚更有魚味🐟加上枝豆同香菇既口感好豐富🍄 Wasabi Yogurt既Dressing恰到好處🥛 有少許刺激感但都好溫和⭐️ California 🇺🇸呢個口味主要有三文魚青瓜同雞蛋絲🥒 三文魚口味比較淡🥹主要以比較Nutty既果仁芝麻醬提升Flavour🌰⭐️ Poh-Keh 🌊海帶蟹子同吞拿魚既配搭就比較濃海洋風味💙 加上鰹魚醬油個人覺得鹹味太重😝缺少了一點平衡
California

California
Ahi  San
Poh -Keh
2022-07-06 1761 浏览
.📍Peek-A-Poke📍#饅頭去銅鑼灣 #饅頭食西餐------------------------------1️⃣ Tuna + Salmon Poke Bowl ($98)終於試到呢間嘅Hawaii Poke Bowl🥺,小編想試多啲口味就揀咗吞拿魚同三文魚嘅half-half base,兩者都係角切,每塊魚都好大粒🐟,估唔到三文魚係比唔會過肥嘅三文魚腩部位,雖然味道上唔算話特別新鮮,但每一嚿可謂肥美軟腍卻不失腩部嚼口🍣,口感亦夠滑身富有油香;至於吞拿魚味道就比較普通,雖然都係大粒厚切,不過質地偏嚡,冇三文魚咁濕潤,有少少腥味不過係可以接受嘅範圍,但下次未必會再嗌。🔹Brown Rice + Salad我覺呢度嘅珍珠糙米飯好好食,上碗時溫度微暖,飯粒唔會煮到好乾勁有咬口,越嚼越感受到米糠香氣層層遞進🍚,唔會有苦澀味,撈埋山葵乳酪醬增加濕度同香味就更正;至於沙律菜全部都係新鮮脆口🥗,水份充足,洗得夠乾淨冇泥味,如果想食得健康啲都推薦呢個主食combo。🔹蛋絲 + 蕃茄 + 蟹籽Well...蛋絲質地有啲乾,而且冇咩蛋香,調味唔係想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要係當裝飾🙈,冇咩特別;蕃茄仔
📍Peek-A-Poke📍#饅頭去銅鑼灣 #饅頭食西餐

🔹Brown Rice + Salad

🔹蛋絲 + 蕃茄 + 蟹籽
Well...蛋絲質地有啲乾,而且冇咩蛋香,調味唔係想像中嘅甜玉子味;蟹籽主要係當裝飾🙈,冇咩特別;蕃茄仔都ok鮮甜爽脆,主要都係提供下鮮艷嘅五顏六色等個bowl靚仔啲。

🔹Avocado 🥑 (+$10)
揀得好靚,切面光滑冇根,入囗creamy冇草青味,牛油果自身香味同個bowl好夾。

🔹山葵乳酪醬
呢個醬汁雖然油脂比例較高,但我認為係值得試嘅,醬汁偏流汁但味道唔稀,淡淡嘅奶脂香氣同mayonnaise嘅甜酸味好夾😋,wasabi唔會好攻鼻,令成個醬層次豐富咗,亦冇咁油膩,醬汁容量足夠,攞嚟撈糙米飯一流,不過就淋得唔均勻,要自己再撈一撈,但撈嗰陣都要小心跌餸。

整體味道唔差,要話好好食又未至於,不過喺夏天有個凍bowl食下都幾開心,經過可以一試。
🔸整體評分:7.5/10
🔸小編回頭率:7/10
2022-07-01 345 浏览
Hawaiian poke bowls - this spot has been on my list for a while- it was recommend by my friend but everytime I walk past the queue is huge(this is normal for Hong Kong) but when I’m hungry your girl ain’t going to wait for food- I want good food asap, so we normally go somewhere else BUT today I went after lunch hours and I luckily didn’t have to wait, I got my food served instantly - I’ve had many poke bowls and they have been okay, but something about the potion size, they have just the right

BUT today I went after lunch hours and I luckily didn’t have to wait, I got my food served instantly - I’ve had many poke bowls and they have been okay, but something about the potion size, they have just the right amount of ingredients (very important) and it really does stand out from the rest! I know poke bowls are easy to make and when it’s done well it deserves a shout out, so we’ll done!! I understand why there is always a long queue here as it’s worth the wait(there is only two poke places in CWB in this location and people normally would rather wait in queue for this place that go to the other one(that’s says alot)

Anyway I ordered make your own($78) picked the mushroom yuzu dressing 😋 the dressing here is very well done✨
2022-06-30
2022-06-24 382 浏览
每次天氣一熱去銅鑼灣都會好想食peek-a-poke,食完覺得好滿足😆所以呢間餐廳已經試過幾次~🥰今次去食嗌咗自選poke bowl!自選:吞拿魚、壽司飯+沙律菜(感覺健康啲🤣)、豆腐、青瓜、蟹子、鰹魚醬油、調味料方面除咗果仁之外都叫咗~一個人食一碗呢講,份量好足夠,就算得半碗飯+沙律菜都已經好飽,可能因為配菜份量都好多,差啲食唔晒!覺得嗌鰹魚醬酒冇Nutty Buddy 咁膩,同吞拿魚好夾!青瓜解膩,而豆腐亦好滑好好味!😋食過幾次都冇失望,一定會再食!!✨💛

2022-03-12
2022-06-19 418 浏览
今次係第二次嚟㗎啦,第一次太多人,又太肚餓,所以放棄咗。今次都要等大半個鐘至有枱。我同飯腳梗係一早決定叫乜嘢食,入去就落單,所以好快就有得食啦。我叫咗夏威夷風味碗,加溫泉蛋,加牛油果,相當豐富! 我個人認為夏威夷風味d汁漏曬喺碗底度,所以開頭dry,食到後尾又太juicy囉。飯腳叫咗tuna poke,好fresh同滿足! source分佈得好均勻,食材又夠新鮮,啱啱好,佢好滿意! 怪唔得知門口成日大排長龍啦。我哋冇嗌嘢飲,自助攞咗杯水,見到可索取Mirror - Ian folder 同Error - 保錡postcard,開心晒!

2022-06-15 352 浏览
個度選擇唔多 主要都係三文魚、吞拿魚同埋素食為主 但勝在有好多配料自己任選 仲可以揀飯、糙米飯、同埋沙律菜做底 一黎到都望左一望要點樣食 仲要食到一半都feel到個飽意 食量大既朋友可以一試