餐廳位於前身為大埔官立中學,活化改建後成為藝術中心裏面的餐廳2000呎意大利餐廳✨復古工業風, 主色係磚紅色, 落地玻璃, 花園景觀 , 樓底高, 寬敞舒適!!二人晚餐 $398 包兩個主菜,三個前菜,兩個餐湯及兩杯餐飲另加$100升級新鮮波士頓龍蝦意粉 波士頓龍蝦新鮮彈牙,肉質鮮嫩多汁,而且非常巨型,厚肉大大隻 , 蝦膏肥美意粉係餐廳自家制 , 口感煙韌有咬口, 非常掛汁, 波士頓龍蝦及手工意粉配上特製醬汁 , 好有海鮮風味, 味道非常夾 擺盤精緻, 色香味俱全非常好味道💕💕新鮮波士頓龍蝦意粉 必食👍👍👍👍👍另加$90升級炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 牛肉嫩滑 , 香噴噴炭烤香味 , 脂肪比例較少牛味濃郁 , 封門柳燒得剛剛好, 色澤靚 , 呈粉紅色薯條即叫即炸, 酥脆可口 白鯷魚茄子蓉多士(2件)白提魚的鮮味突岀,多士炸得香脆, 多士上鋪滿茄子蓉,甜甜酸酸!意大利風乾火腿拼盤提子配風乾火腿,味道非常夾地中海風味烤多春魚 (2件)經橄欖油和蒜片調味的多春魚,非常惹味!甜品另加+ $38Tiramisu香滑濃郁,充滿蛋奶香氣, Cʀᴇᴀᴍ Cʜᴇᴇsᴇ 幼滑綿密,吃起來輕盈不膩甜品另加

二人晚餐 $398
包兩個主菜,三個前菜,兩個餐湯及兩杯餐飲

另加$100升級
新鮮波士頓龍蝦意粉
擺盤精緻, 色香味俱全
非常好味道💕💕
新鮮波士頓龍蝦意粉 必食👍👍👍👍👍

另加$90升級
炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條
薯條即叫即炸, 酥脆可口

意大利風乾火腿拼盤
提子配風乾火腿,味道非常夾

地中海風味烤多春魚 (2件)
經橄欖油和蒜片調味的多春魚,非常惹味!

甜品另加+ $38

甜品另加+ $38
奶凍配百香果醬
奶香濃郁, 口感細緻順滑,配百香果醬清新開胃

松露蘑菇忌廉湯
口感幼滑 , 每一口都充滿松露及蘑菇的香味

二人晚餐 $398
廚師精選餐湯 x2
新鮮波士頓龍蝦意粉 + $100
炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 + $90
白鯷魚茄子蓉多士(2件)
地中海風味烤多春魚 (2件)
奶凍配百香果醬 + $38

衛生 9/10
性價比 9/10

人均消費$100-$200

店名
entola (大埔藝術中心)

地址 : 大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖

• 新鮮波士頓龍蝦意粉
同朋友睇完戲,諗住係附近食下野,行左去大埔藝術中心,我朋友話曾經食過pentola,唔錯的,所以晚餐決定食pentola cafe.個場地好闊敞,行復古工業風的風格侍應帶我地去近窗邊,有絨布質地梳發的座位坐底總括黎講環境舒適,地方闊落加分,好岩小酌一杯,買單$635,價錢適中,食物高質,值得下次再黎
個場地好闊敞,行復古工業風的風格

侍應帶我地去近窗邊,有絨布質地梳發的座位坐底

2024-02-19
  • 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條
  • 意大利風乾火腿拼盤
2024-02-20 46 浏览
二人世界慶祝生日去食咗大埔藝術中心入面嘅西餐廳🥗🍷🍽️🥩🍝☕即刻覺得自己好Art🤣🤣🤣啲嘢食幾好味🤤要咗個二人餐 $398(牛+$90、龍蝦+$100)❤️三個前菜都好精緻,個唔知咩魚多士個醬好好食💛特別喺個多春魚,好平嘅食材,但係好比心機變得好好味~🧡風乾火腿配提子好match🥣湯好夠熱,配羽衣甘藍味☕花茶好香🥩炭燒封門柳係正,好鍾意嗰陣炭燒味🍝龍蝦意粉又香又彈牙又唔會太濕,今日啱啱好
即刻覺得自己好Art🤣🤣🤣

啲嘢食幾好味🤤
要咗個二人餐 $398(牛+$90、龍蝦+$100)
❤️三個前菜都好精緻,個唔知咩魚多士個醬好好食
💛特別喺個多春魚,好平嘅食材,但係好比心機變得好好味~
🧡風乾火腿配提子好match
🥣湯好夠熱,配羽衣甘藍味
☕花茶好香
🥩炭燒封門柳係正,好鍾意嗰陣炭燒味
🍝龍蝦意粉又香又彈牙又唔會太濕,今日啱啱好

2024-02-20
庆祝纪念
生日
2024-02-20 36 浏览
大埔有間由學校演變成藝術中心既地方,呢個地方好特顯,有唔同既本土品牌鋪頭。最近又想食意大利菜,就去食左呢間超有特色環境氣氛既餐廳!一坐低就有麵包配黑醋可以食,e住肚仔先!再用QR code 落單。 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 $218GRILLED ANGUS HANGER STEAK WITH FRENCH FRIES安格斯封門柳煮到有7成煮左右,肉味超重!再加上燒味味道層次豐富,薯條咬落脆卜卜,用左新鮮既薯仔烹調熟成既!蒜香白酒蜆肉意粉 $178新鮮蜆肉、蒜片、辣椒、檸檬汁、意大利骨茜、手工意粉蜆肉勁多而且大大隻,食落好鮮甜同新鮮,不過意粉略鹹。新鮮青口配茴香酒汁青口有勁多,超新鮮,配上茴香酒汁口感層次豐富。檸檬茶HOUSE BLEND TEA W/ LEMON呢個檸檬茶好唔簡單,超有特色. 用左自家的特色混茶, 飲落好有清香既茶味。📍地址:Pentola (大埔藝術中心) (大埔)大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖#香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #大埔 #大

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 $218

蒜香白酒蜆肉意粉 $178

新鮮蜆肉、蒜片、辣椒、檸檬汁、意大利骨茜、手工意粉
蜆肉勁多而且大大隻,食落好鮮甜同新鮮,不過意粉略鹹。
新鮮青口配茴香酒汁

青口有勁多,超新鮮,配上茴香酒汁口感層次豐富。

檸檬茶
HOUSE BLEND TEA W/ LEMON

📍地址:
Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖
#香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港 #香港生活 #我的美食日記 #美食日常 #美食探店 #探店 #人氣打卡餐廳 #香港美食推薦 #大埔 #大埔美食 #大埔探店 #意大利餐廳 #大埔藝術中心 #藝術中心
2024-02-18 47 浏览
餐廳前身係由中學改建而成,有規模嘅西餐廳,環境寬敞舒服,以復古同輕工業風作為主調,環境有情調,食物有驚喜。同朋友仔叫咗個晚市二人套餐$398套餐有兩份餐湯、三款前菜、二款主菜同兩杯是日精選茶。今日嘅餐湯係忌廉湯,加上香脆羽衣甘藍,增加不少香氣,令餐湯總體感覺生息不少。是日精選茶是荔枝茶,一上枱已經有陣陣的茶香。另+$18熱朱古力,香甜之餘帶有一種苦澀滋味,較有層次。前菜好特別,味道有驚喜,分別有白鯷魚茄子蓉多士、地中海風味烤多春魚同意大利風乾火腿拼盤。白鯷魚茄子蓉多士(2件)估唔到係以茄子蓉做配搭,比想像中更夾,白鯷魚加上酸種嘅酥脆多士味道好特別,非常推薦呢款前菜。地中海風味烤多春魚(2件)以青檸,塔賈斯卡橄欖同橄欖油烤焗多春魚,加上蒜片特別香濃。意大利風乾火腿拼盤鹽香風味,濃郁煙燻味嘅巴馬火腿同莎樂美腸,以香甜提子作為搭配,兩者味道芳香味濃。鍾意鹽甜鹽甜美食就啱晒!炭烤安格斯封門柳配燒汁及薯條 +$90封門柳外層帶焦脆,帶有微微炭香,厚薄適中,配上酥脆薯條。新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100開邊龍蝦啖啖肉,羅勒同車厘茄加上濃湯龍蝦汁,手工意粉非常掛汁,味道濃郁。Tiramisu +$38

同朋友仔叫咗個晚市二人套餐$398
套餐有兩份餐湯、三款前菜、二款主菜同兩杯是日精選茶。

白鯷魚茄子蓉多士(2件)

地中海風味烤多春魚(2件)
以青檸,塔賈斯卡橄欖同橄欖油烤焗多春魚,加上蒜片特別香濃。

炭烤安格斯封門柳配燒汁及薯條 +$90
封門柳外層帶焦脆,帶有微微炭香,厚薄適中,配上酥脆薯條。

新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100

Tiramisu +$38
奶凍配百香果醬 +$38
最後食𠹺餐廳自家制意式甜品,Tiramisu 口感幼滑輕盈,可可香味,酒香同咖啡香濃,甜度剛好,係晚飯後最佳享受。奶凍都有驚喜,一般奶凍較實較硬,但今次非常幼滑棉密,味道不會太甜,加上百香果醬更多了一份果香,酸酸甜甜。
  • 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條
  • 意大利風乾火腿拼盤
  • 奶凍配百香果醬
  • Tiramisu
2024-02-16 65 浏览
藝術中心自翻新以來鮮少踏入,想不到開了2-3間餐廳。而晚市時間,都有唔少家庭、情侶會相約見面。餐廳桌子之間都有空間,不會太局促,好岩第一次見面😆首先有餐飽,蘸意大利🇮🇹香醋食用,好開胃。今次叫左二人餐,分別有湯,三樣前菜,兩樣主食,仲有野飲,甜品另外加錢。湯清淡,濃稠度剛好,入面加左紅菜頭粒,添加紅色點綴亦美觀。前菜有ham, 多春魚同魚醬吐司,三隻都好特別,同朋友討論下再食,感覺係第一次食到嘅滋味。主菜加左少少錢轉封門柳同龍蝦意粉,淨係打卡都威威豬。封門柳好有肉味,熟度岩岩好,有嚼口。龍蝦🦞未必好新鮮,不過意粉好好食,二人分享岩岩好。最後仲加左兩個甜品為晚餐畫上句號,分別係Tiramisu 同百香果奶凍,Tiramisu好濃咖啡酒味,而奶凍好fresh。呢間餐廳好適合聚餐,慢慢聊天就渡過一個晚上。

餐廳桌子之間都有空間,不會太局促,好岩第一次見面😆

首先有餐飽,蘸意大利🇮🇹香醋食用,好開胃。

湯清淡,濃稠度剛好,入面加左紅菜頭粒,添加紅色點綴亦美觀。

主菜加左少少錢轉封門柳同龍蝦意粉,淨係打卡都威威豬。

呢間餐廳好適合聚餐,慢慢聊天就渡過一個晚上。

2024-02-15 65 浏览
今晚去咗大埔Pentola餐廳食dinner!🧡 佢有個2個 set好抵食☺️餐湯係蕃茄雜菜湯,唔算好酸,幾易入口🍅 前菜有白鯷魚茄子蓉多士同意大利風乾火腿拼盤,多士有茄子蓉同白鯷魚,加埋少少辣粉,口感豐富😙!拼盤有24個月巴馬火腿、莎樂美腸同青提子,鹹香得來又開胃🤤主菜係炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條,肉質軟腍,有肉汁添,配上薯條🍟同沙律🥗新鮮波士頓龍蝦意粉有半隻龍蝦,龍蝦肉容易食,手工意粉加上龍蝦汁、羅勒同車厘茄調味,味道唔錯👅甜品有奶凍配百香果醬同提拉米蘇,奶凍香滑,百香果醬酸酸甜甜,配搭好好👍🏻呢間餐廳嘅味道同份量都好滿意!服務亦好好,令我感到好舒適同滿足!如果你喺大埔嘅話,真係要嚟試下呢間餐廳啦!我絕對會再去!😍總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍📍Pentola (大埔藝術中心) (大埔)🏢 大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖🕗星期一至日 12:00 - 22:00

餐湯係蕃茄雜菜湯,唔算好酸,幾易入口🍅

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍
回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍

📍Pentola (大埔藝術中心) (大埔)
🏢 大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖
🕗星期一至日 12:00 - 22:00
2023-12-11
2024-02-15 34 浏览
座位間格闊落,絨布質地梳化同椅背,坐落特別舒服$398晚市二人套餐,部分菜式可加錢再upgrade𝐒𝐨𝐮𝐩 係蕃茄濃湯𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 三款菜式都好開胃白鯷魚茄子蓉多士、地中海風味烤多春魚、意大利風乾火腿拼盤少可地Parma Ham配鮮提,呢種食法幾新鮮𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 炭燒封門柳、新鮮波士頓龍蝦意粉係upgrade 菜式前者有炭燒香氣,外脆內嫩薯條外皮比一般硬身,但口感更突出外脆內軟後者醬汁質地濃稠,配自家製手工意粉,每啖都彈牙煙韌龍蝦本身重海水味,所以略厭調味重手左少少
座位間格闊落,絨布質地梳化同椅背,坐落特別舒服
$398晚市二人套餐,部分菜式可加錢再upgrade

𝐒𝐨𝐮𝐩 係蕃茄濃湯
𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 三款菜式都好開胃
白鯷魚茄子蓉多士、地中海風味烤多春魚、意大利風乾火腿拼盤
少可地Parma Ham配鮮提,呢種食法幾新鮮

前者有炭燒香氣,外脆內嫩
薯條外皮比一般硬身,但口感更突出外脆內軟

後者醬汁質地濃稠,配自家製手工意粉,每啖都彈牙煙韌
龍蝦本身重海水味,所以略厭調味重手左少少
2024-02-09 2847 浏览
朋友介紹「大埔藝術中心」內有間意大利餐廳不錯,於是同老公去試,失望而回,價錢貴味道又唔好,同朋友講番先知去錯😂😂😂,原來唔係門口果一間,係要行入中心內嘅,叫Pentola!上星期,終於去啱地點!餐廳佈置走工業風,地方大,有空間感,都坐得幾舒服!點咗晚巿二人套餐,有湯、前菜、主菜和飲品。當日嘅餐湯似忌廉湯,但質感比較稀,湯內加咗Mascarpone Cheese,入口即溶,湯味甜配上芝士嘅微酸,口感豐富。前菜有3款,份量是意料之外的多,有:白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚帶點酸甜,但表面又灑了少許辣粉,口感軟軟,配焗得香脆嘅多士,一軟一硬,口感好有層次,有特色又好味!地中海風味烤多春魚只是用橄欖油和蒜片做調味的多春魚,烤到好香,好鍾意食焗到香脆嘅蒜片。意大利風乾火腿拼盤第一次食「提子配Parma Ham」,平時多數是用哈密瓜,估唔到用提子都幾好味,提子好清甜配濃味嘅火腿幾夾。主菜揀咗呢度嘅signature: 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條這個真係要推介,封門柳完全無筋,燒得外皮香脆,肉質軟嫩,加埋惹味燒汁,好好味😋!新鮮波士頓龍蝦蔥粉龍蝦🦞好大隻,肉質新鮮彈牙;意粉🍝係handmade 嘅,帶點煙韌

點咗晚巿二人套餐,有湯、前菜、主菜和飲品。

前菜有3款,份量是意料之外的多,有:

主菜揀咗呢度嘅signature:

新鮮波士頓龍蝦蔥粉
龍蝦🦞好大隻,肉質新鮮彈牙;意粉🍝係handmade 嘅,帶點煙韌,每條都沾滿了茄汁和蝦味。

最後,雖然開始飽,但忍不住想試甜品。在奶凍和 Tiramisu中,選了後者。Tiramisu 用杯裝幾得意,入口即溶,帶少許酒味,幾香滑。
2024-02-08 194 浏览
臨近過年嘅呢幾日,天氣又開始變得濕淋淋,一定要搵番啲好味嘅嘢食吓先得。今晚去到大埔,餐廳位於前身係大埔官立中學嘅大埔藝術中心,即係大埔超級城隔離,食飯前後都可以行陣街,非常方便。餐牌上面有好多款餐點都好吸引,最後我哋叫咗「意大利燉海鮮湯」、「新鮮青口配茴香酒汁」、「炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條」、「自家製肉丸扁麵」❤️意大利燉海鮮湯❤️$118呢個海鮮湯充滿誠意!因為啲海鮮足料嘅程度係超出想像,試問份海鮮湯仲邊會唔好飲呢?❤️新鮮青口配茴香酒汁❤️$128呢個青口不得了,一眨眼就已經俾我清咗大半,啲殼堆咗個小山丘出嚟😂茴香酒汁同青口好夾,唔覺唔覺又食一隻,根本停唔到口,最後個麵包索埋啲汁一齊食超正👍🏻❤️炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條❤️$198封門柳好有牛味,腍身冇難以咀嚼嘅感覺,而且煮得剛剛好,唔會生到好多血水。❤️自家製肉丸闊扁麵❤️ $138呢間係主打意粉嘅餐廳,自然會對佢嘅意粉期望提高,結果冇令我失望,意粉恰如其分嘅好。但驚喜嘅係個肉丸,半筋半肉搓成嘅肉丸,有𡁻頭,又有肉汁,可憐嘅意粉雖然已經好好味,但就係被肉丸意外搶咗風頭。Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型實在太靚,

❤️意大利燉海鮮湯❤️$118

意大利燉海鮮湯

呢個海鮮湯充滿誠意!
因為啲海鮮足料嘅程度係超出想像,
試問份海鮮湯仲邊會唔好飲呢?

❤️新鮮青口配茴香酒汁❤️$128

❤️炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條❤️$198

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

封門柳好有牛味,腍身冇難以咀嚼嘅感覺,
而且煮得剛剛好,唔會生到好多血水。

❤️自家製肉丸闊扁麵❤️ $138
自家製肉丸闊扁麵

Sweet Dream

Cocktail 方面叫咗一杯「Sweet Dream」,造型實在太靚,打卡一流。

Tiramisu

最後甜品嗌咗一份Tiramisu,味道完勝唔少坊間嘅甜品店嘅出品!個cheese好creamy,ladyfinger好夠濕潤!超級好食!

又係食得滿足嘅一餐,估唔到藏身響藝術中心入面有間咁高質嘅餐廳!而且價錢唔貴味道又超好!真係值得推介多啲朋友嚟試下👍🏻

自家製肉丸闊扁麵
Tiramisu
  • 自家製肉丸闊條麵
2024-02-08 262 浏览
位置超方便,就喺大埔超級城對面。餐廳嘅環境勁舒服,地方好闊落,而且燈光柔和,幾有情調而且氣氛好好💕晚市二人套餐($398) for 兩餐湯+三前菜+兩主菜+兩飲品 好抵食呀😝Soup of the Day:🍅今次餐湯係tomato soup,羅宋湯味幾濃郁,真係好開胃✨Appetisers:⭐️ 白鯷魚茄子蓉多士(2件)🐟前菜做到好似西班牙tapas 咁正😍 白鯷魚肉質柔軟,經醃製嘅鹹味加上微辣嘅調味粉,瞬間喚醒味蕾✨下層嘅茄子蓉好creamy,配上酥脆酸種多士,口感唔錯 👍🏻⭐️ 地中海風味烤多春魚(2件)🐟多春魚有驚喜! 用意大利番茜、塔買斯卡橄欖油烤焗嘅多春魚外脆內嫩,配上烤蒜片嘅香味真係無得輸。加幾滴青檸汁,令豐富嘅口感加添一份清新✨⭐️ 意大利風乾火腿拼盤24個月巴馬火腿、莎樂美腸、寇帕火腿,配搭提子,火腿嘅鹹香味好開胃。Main:⭐️ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100) 🦞用上新鮮嘅波士頓龍蝦、櫻桃番茄、羅勒、蒜片去烹調,龍蝦肉質嫩滑鮮甜,調味超香👍🏻 手工意粉都好出色⭐️ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條(+$90) 🥩炭烤牛嘅香味係我嘅最愛!安格斯封門柳肉質好細嫩,非常易入口。炭燒嘅

Soup of the Day:🍅

Appetisers:
⭐️ 白鯷魚茄子蓉多士(2件)🐟

⭐️ 地中海風味烤多春魚(2件)🐟

⭐️ 意大利風乾火腿拼盤

Main:
⭐️ 新鮮波士頓龍蝦意粉 (+$100) 🦞

⭐️ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條(+$90) 🥩
炭烤牛嘅香味係我嘅最愛!安格斯封門柳肉質好細嫩,非常易入口。炭燒嘅香味,配上燒汁同脆薯條,絕對係完美嘅搭配。💕

Dessert:
⭐️ Tiramisu (+$38)

Cocktail:
⭐️ Sweet Dream ($98)
Perfume Tree gins, Rose Butterfly Flower Tea, Fresh Lemon Juice
如果想要一杯偏甜、重花香味而又清新嘅cocktail, 呢杯係一個好選擇🌸

Sweet  Dream  Cocktail
2024-02-07
Sweet  Dream  Cocktail
  • Sweet  Dream
2024-02-08 40 浏览
星期日同朋友黎到大埔行街 覓食.大埔藝術中心前身係一間中學 後來經過活化. 變成具有藝術氣息既工作室同埋展覽廳🎭 今次同朋友睇完演出之後去左G樓既Pentola cafe食晚飯.意大利燉海鮮湯 🐟湯裡面有青口,大蝦,蜆同脆麵包. 材料十足 配以蕃茄海鮮等熬製而成 飲落去一陣好濃郁既蝦湯味 . 十分開胃🤤👍🏻炭燒安格斯封門牛柳配薯條🍟賣相十分唔錯. 牛柳扇開放係碟上配以醬汁. 方便食客進食 連切都唔洗切,食落去具有炭燒既烤脆感和香味 而且肉質粉嫩 十分唔錯👍🏻蒜香白酒蜆肉意粉🍝即叫即煮既熱辣辣意粉 蜆肉十分多 . 大約10隻以上 而且size都唔係細仔. 配以蒜香🧄 辣椒 口味會有小小偏重/咸. 如果本身鍾意食重口味既朋友 應該會好岩食🤤最後點左杯uji mochi latte’ 精美既拉花 而且口感順滑 搽茶味道濃👍🏻🥰

意大利燉海鮮湯 🐟

炭燒安格斯封門牛柳配薯條🍟

蒜香白酒蜆肉意粉🍝

• 意大利燉海鮮湯

點咗晚巿二人套餐,有湯、前菜、主菜和飲品。

前菜有3款,份量是意料之外的多,有:

主菜揀咗呢度嘅signature:

新鮮波士頓龍蝦蔥粉

2024-01-25
  • 炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條
😱藝術中心內藏意大利餐廳😱經過就試吓,估唔到有驚喜,二人套餐仲好抵玩😍⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️晚市二人套餐($398)🔸Soup of the day: 菠菜忌廉湯忌廉味同菠菜味相輔相成,質地幼滑🔸意大利風乾火腿拼盤👍🏽果然用24個月巴馬火腿,口感細緻,肉質juicy,鮮味得嚟帶甘香餘韻🤤🔸白鯷魚茄子蓉多士(2件) ( 💜必嗌💜)少見特色小食🤭,上層香,充滿白鯷魚味,下層少甜剛好解油膩感🔸地中海風味烤多春魚(2件) 滿是魚油魚甘味😃🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條+$90 陣陣炭燒香味,肉質鬆軟嫩滑💦🔸波士頓龍蝦意粉 +$100 (💜超推介💜)新鮮波士頓龍蝦+超掛汁濃郁蕃茄醬+al dente 手工意粉 🔸 💜世一💜Tiramisu 甜品真係冇得輸😍 充滿Rum+creamy texture環境寬敞內有情調,拍拖好選擇👫🏼
😱藝術中心內藏意大利餐廳😱
經過就試吓,估唔到有驚喜,
二人套餐仲好抵玩😍
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

晚市二人套餐($398)
🔸Soup of the day: 菠菜忌廉湯
忌廉味同菠菜味相輔相成,質地幼滑
🔸意大利風乾火腿拼盤👍🏽
🔸白鯷魚茄子蓉多士(2件) ( 💜必嗌💜)
少見特色小食🤭,上層香,充滿白鯷魚味,下層少甜剛好解油膩感
🔸地中海風味烤多春魚(2件)
滿是魚油魚甘味😃
🔸炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條+$90
陣陣炭燒香味,肉質鬆軟嫩滑💦
🔸波士頓龍蝦意粉 +$100 (💜超推介💜)
🔸 💜世一💜Tiramisu 甜品
真係冇得輸😍 充滿Rum+creamy texture

環境寬敞內有情調,拍拖好選擇👫🏼

新鮮波士頓龍蝦意粉
走到由學校改建而成嘅大埔藝術中心,感受一下藝術氣息,順道揾間餐廳晚餐。相隔對面嘅大埔超級城都只係一條街,食肆林立,照常理都會走過去揾食,但原來呢度有間幾隱世又大間嘅意式西餐廳。「Pentola」環境寬敞,樓底高,工業風設計,loft吊燈,黑色金屬半開放式廚房,紅磚同水泥間隔鋪成牆身,配泥黃色布椅,粗獷又帶點溫馨氛圍。一坐低先奉上意大利Focaccia麵包配橄欖油同黑醋。店員親切有禮,細心為我哋介紹,晚市二人套餐已包2碗餐湯、3款前菜、2款主菜、2杯茶或可樂,可升級飲品及加配甜品,加$98更可無限暢飲,性價比高。𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓 𝟐 $398𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦⊛ 番茄濃湯啖啖番茄蓉,好似飲緊成個番茄咁,番茄味濃郁,鍾意佢酸酸哋,撒上餐廳自家製嘅香草。𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟⊛ 白鯷魚茄子蓉多士 (2件)係冷盤,一入口都幾有驚喜,白鯷魚醃得鹹香,茄子蓉軟綿綿好fresh,配脆多士一齊食,口味層次豐富。⊛ 地中海風味烤多春魚 (2件)首次食呢種煮法幾有新鮮感,烤多春魚保持到原汁原味,肉質濕潤,配酸豆、塔賈斯卡橄欖,意大利番茜、滲出橄欖油香,加少少青檸汁提味,真係feel到地
番茄濃湯
𝑺𝒆𝒕 𝒅𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝒇𝒐𝒓 𝟐 $398
𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
⊛ 番茄濃湯
𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟
⊛ 白鯷魚茄子蓉多士 (2件)
地中海風味烤多春魚
⊛ 地中海風味烤多春魚 (2件)
首次食呢種煮法幾有新鮮感,烤多春魚保持到原汁原味,肉質濕潤,配酸豆、塔賈斯卡橄欖,意大利番茜、滲出橄欖油香,加少少青檸汁提味,真係feel到地中海風味。
⊛ 意大利風乾火腿拼盤
有24個月Parma ham、Coppa ham同莎樂美腸,鹹香風味配提子一齊食好match。難得 2人餐都提供3款前菜,等我哋可以試多啲款式。
𝑀𝑎𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒
⊛ 炭烤安格斯封門柳配燒汁薯條 +$90
封門柳切片上,表面微焦淋上燒汁,中間保持粉紅色,肉質軟嫩又帶點嚼勁,陣陣炭燒味,牛味濃郁。薯條新鮮即炸熱辣辣,外脆內軟,咬開散出濃郁薯仔香氣。
⊛ 新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100
開邊龍蝦新鮮多膏,鉗已起肉,肉質鮮甜彈牙。呢個手工意粉質地一流,煮嘅時間控制得剛好,係好鍾意嘅較硬身al dente口感,掛汁力強,醬汁用番茄同龍蝦汁煮成,龍蝦味濃郁好creamy。
𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛ 𝑇𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
是日精選係桂花茶,店員介紹我飲熱飲,都幾大杯,熱熱蒸氣向上升,聞到陣陣桂花香氣,係桂花加紅茶加烏龍,微甜,天氣凍冰冰飲杯熱飲暖胃,好舒服。
𝑈𝑗𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒
⊛ 𝑈𝑗𝑖 𝑚𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 +$18
翠綠色配白色拉花好靚,濃濃抹茶香帶點特有嘅微澀回甘味,配搭淡淡奶香,微甜,入口順滑豐厚。
新鮮青口配煙肉
⊛ 新鮮青口配煙肉 $118
店員推薦呢度嘅藍青口都好唔錯,因為係每日新鮮到貨。青口肉飽滿嫩滑,個汁濃郁帶點鹹香,有橄欖油、意大利番茜、仲有粒粒風乾豬面頰肉,啖啖油脂香氣,煙熏風味持久,我直頭飲埋個汁,配酸種多士,勁脆口。
𝑀𝑦𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑟𝑜𝑠𝑎
⊛ 𝑀𝑦𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑟𝑜𝑠𝑎 $88
酒杯裡飄浮著一朵紅玫瑰,賣相好浪漫。玫瑰花係洛神花茶製成嘅冰塊,慢慢溶入果汁做成橙黃色漸層效果好靚。果汁喺芒果汁、菠蘿汁加梳打調配而成,冰慢慢溶,一路mix嚟飲,果香清新,微甜。
#Pentola
地址:大埔安邦路12號大埔藝術中心地下G01-02號舖