2023-11-21 16 浏览
同老公去觀塘裕民坊探朋友,之後落去商場行吓,順道去朋友介紹嘅餐廳食晚飯。PENTOLA 主打手工意粉及特色雞尾酒的意式餐廳。裝修時尚,落地玻璃將戶外的天然光帶到餐廳,同時也可欣賞到外面的花園景觀,店內的石柱刻劃上九龍觀塘和手工意粉的字樣,融入本地藝術設計元素,又是一個打咭好地方。晚市二人套餐餐湯是蕃茄雜菜湯,湯頭盡吸收蔬菜的精華,味道相當濃郁及鮮甜。前菜白鯷魚茄子蓉多士:將茄子肉加入橄欖油做成醬料,塗多士再加白鯷魚,白鯷魚肉質柔軟又夠鮮味,加上酸甜的茄子蓉,食越食越開胃。意大利風乾火腿拼盤:24個月巴馬火腿肉質柔軟溫潤,味道濃郁。莎樂美腸,肉與油粒粒分明,肉香濃。寇帕火腿,油脂的香滑配上瘦肉的甘甜,自然營造出不同層次的豐富口感。主菜新鮮波士頓龍蝦意粉:用咗新鮮波士頓龍蝦,龍蝦肉質彈牙,手工意粉以意大利麵粉混合本地麵粉製作而成,除了可保留小麥香氣,亦更加有口感!意粉掛滿龍蝦醬汁,味道濃郁。蒜香白酒蜆肉意粉:新鮮蜆肉飽滿又多汁,加入蒜片、辣椒、檸檬汁、意大利番茜炒成嘅手工意粉,又香又惹味。餐飲:檸檬茶、可樂奶凍配百香果醬,意式奶凍,搭配上果味濃郁、味道酸甜的百香果,幼滑可口,奶味十足。提拉

晚市二人套餐

前菜

意大利風乾火腿拼盤:
24個月巴馬火腿肉質柔軟溫潤,味道濃郁。
莎樂美腸,肉與油粒粒分明,肉香濃。

主菜

餐飲:檸檬茶、可樂

提拉米蘇是一種帶咖啡酒味的意大利甜點,口感細緻滑順香甜不膩。

新鮮青口配茴香酒汁,用新鮮青口加入茴香酒同煮,青口汁帶有草本香氣,鮮味十足。
2023-11-08
2023-11-21 24 浏览
裕民坊新地標最吸引都係3樓花園,旺中帶靜,附近又有餐廳,其中一間仲好 chill。聽住音樂,望住出面水池,而且3樓又少人行,感覺好舒服。餐牌封面開宗明義話你知食咩最好。新鮮波士頓龍蝦意粉 $228手工意粉有驚喜,出品混合意大利麵粉及本地九龍麵粉廠出產的麵粉,帶小麥香,又口感滿滿。同時襯返半隻新鮮波士頓龍蝦,入口彈牙夠新鮮,蝦頭仲有羔。慢煮牛面頰番紅花意大利飯 $168牛面頰經過慢煮,完全入晒味,肉質軟腍。意大利飯剛好相反,充滿咬口又creamy。黑松露薯條配黑松露蛋黃醬 $68感覺好有誠意,大大碗好多薯條,而且熱辣辣,轉頭已經清晒個醬。白鯷魚茄子蓉多士 $98呢個組合有新鮮感,茄子蓉上有去骨白鯷魚,仲有少少辣粉提味,好香魚味又開胃。Mystical Rosa $88對住咁chill既環境,呢杯有玫瑰花既mocktail 真係岩晒。味道主打芒果汁,菠蘿汁同橙汁,中間有玫瑰花形既冰。Caramel latte $48

聽住音樂,望住出面水池,而且3樓又少人行,感覺好舒服。

餐牌封面開宗明義話你知食咩最好。

新鮮波士頓龍蝦意粉 $228

慢煮牛面頰番紅花意大利飯 $168

黑松露薯條配黑松露蛋黃醬 $68

白鯷魚茄子蓉多士 $98

Mystical Rosa $88

Caramel latte $48
2023-11-13
2023-11-20 15 浏览
呢間意大利餐廳主打手工意粉🍝, 落地玻璃設計, 可以觀賞到花園景色, 中央仲有個酒吧, 可以睇到調酒師製作Cocktail🍸~ 今次叫咗個《二人套餐》, 會包兩份前菜、兩款意粉、兩杯飲品, 分量足夠, 而且質素唔錯, 性價比高!前菜有白鯷魚茄子蓉多士、意大利風乾火腿拼盤。Parma ham同 salami 肉質柔軟, 脂肪分布均勻, 味道細緻。當日嘅是日餐湯係椰菜花忌廉湯, 飲落有着椰菜花嘅清甜, 口感順滑🍝新鮮波士頓龍蝦意粉 波士頓龍蝦肉質爽彈, 味道鮮美, 份量足足有半隻, 啖啖肉!手工意粉質感好煙靭, 有着香濃嘅龍蝦醬汁, 同時又有芝士香🧀, 兩個味道互相平衡🥔手工意式薯團配煙肉番茄醬充滿薯仔香味並帶煙韌嘅口感, 配上經典蕃茄醬同煙肉🥓, 蕃茄醬味道微酸甜, 充滿意式風味🇮🇹~ 🍝自家製肉丸寬扁麵想食闊條麵嘅我額外再點咗呢款意粉!闊扁麵質感煙靭彈牙, 每一條麵條都沾上濃香嘅鮮茄醬, 非常掛汁!自家製肉丸充滿肉味, 又有咬口🥣新鮮青口配茴香酒汁 青口新鮮彈牙, 湯汁主要以白酒同茴香調味, 裏面仲有蒜片, 味道鹹鹹地, 另外會配上酸種多士, 將多士沾上湯汁食用, 係唔錯嘅前菜!

🍝新鮮波士頓龍蝦意粉

🥔手工意式薯團配煙肉番茄醬

🍝自家製肉丸寬扁麵

🥣新鮮青口配茴香酒汁
2023-11-15
.觀塘· 浪漫情調特式手工意粉.Pentola 📍觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓305號舖.➰以前中學放學都會同同學去到觀塘玩到天黑先肯返屋企,事過景遷,裕民坊重建完都有一段時間,近日同朋友嚟到依邊行街食飯,好多街道事物都變得陌生啦。.相去甚遠,前排到訪裕民坊亦同朋友品嚐左一間環境情調都頗有特色嘅餐廳,餐廳門口有一座噴水池,夜晚係燈光嘅照射下非常浪漫,而餐廳嘅佈置亦都別具特色,有傳統舊年代香港嘅裝潢,而餐廳亦結合酒吧元素,門口正中可見整張吧枱貫穿整間餐廳,十分有氣派。.➰𖥕Lemon meringue pie 💲118 ⭐️4.1/5⭐️眼見餐廳酒吧設計非常有情調,亦點了一杯Signature Cocktail一試,賣相討好,上層蛋白泡沫,底層檸檬基調,酸酸甜甜,容易入口。.❀晚市兩人套餐(餐湯,前菜,主菜,飲品各2) 💲368 .✥是日餐湯﹒椰菜花忌廉湯 ⭐️4/5⭐️餐廳每日有不同精選餐湯,今日的椰菜花忌廉湯非常不錯,入口順喉,還有淡淡柳菜花香。.✥前菜-意大利風乾火腿拼盤 ⭐️4.1/5⭐️-白鯷魚茄子蓉多士 ⭐️4/5⭐️-煙肉青口 💲+88 ⭐️4.1/5⭐️風乾火腿咸香爽嫩,香脆多士耐上鯷魚
觀塘· 浪漫情調特式手工意粉

✥前菜
-意大利風乾火腿拼盤 ⭐️4.1/5⭐️
-白鯷魚茄子蓉多士 ⭐️4/5⭐️
-煙肉青口 💲+88 ⭐️4.1/5⭐️
風乾火腿咸香爽嫩,香脆多士耐上鯷魚茄子蓉兩者配合好清新,另外仲叫左一份青口,份量豐富,湯汁入味,煙肉同青口十分夾,啖啖肉好滿足。
煙肉青口
✥主菜
-慢煮牛面頰紅花意大利飯 💲+60 ⭐️4.1/5⭐️
-新鮮波士頓龍蝦意粉 💲+100 ⭐️4.1/5⭐️
主菜方面有不同選擇,加配了餐廳的招牌新鮮波士頓龍蝦手工意粉,意粉爽身彈牙,掛汁力強,啖啖滋味,而且龍蝦鉗已貼心拆肉,入口亦很方便。另外的牛面頰煮得十分軟淋,無須太多咀嚼已經能入口,牛味濃郁,兩者都非常有水準。
新鮮波士頓龍蝦意粉
慢煮牛面頰紅花意大利飯
✥飲品
凍檸茶 ⭐️4/5⭐️
熱朱古力 💲+18 ⭐️4/5⭐️
➰總結
餐廳主打手工意粉,有多種不同配搭供應,晚市二人套餐性價比非常高,食物出品亦十分有水準,套餐還可以優惠追加甜品及紅白酒任飲,加上環境相當有情調,下次有機會可以加配慢慢品嚐,觀塘的朋友又多一個覓食好去處。
➿➿➿
#Pentola
#觀塘美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#煙肉青口

煙肉青口
新鮮波士頓龍蝦意粉
慢煮牛面頰紅花意大利飯
2023-11-18 26 浏览
🍷🍴在觀塘鬧市中找到這間寧靜西餐廳@pentolahk 池畔優美景色, 氣氛間外舒適,,,Mystical Rosa夕陽色調的飲品,內有玫瑰花造型冰粒,賣相精緻,酸酸甜甜的好易入口Fresh Mussel W/ Pernod,青口鮮嫩多汁,而且用咗Pernod酒煮,帶出啲清新嘅味道,令味覺更加豐富!每一口都好有濃郁海鮮味Fresh Boston Lobster/HandmadeSpaghetti波士頓龍蝦色澤鮮艷,肉質鮮甜彈牙,,真係享受到最高嘅味覺享受!意粉煮得彈牙,配埋啲自家製嘅醬汁同新鮮嘅配料,每一口都好有層次感Tiramisu 面層撒滿可可粉中間嘅芝士忌廉口感幼滑酒味唔會太勁咖啡味香濃Panna Cotta w/ PassionFruit Puree•奶凍配百香果醬 口感順滑有入口即化之感配搭酸甜清新嘅百香果醬。
🍷🍴在觀塘鬧市中找到這間寧靜西餐廳
@pentolahk 池畔優美景色,
氣氛間外舒適,,,

Mystical Rosa

Fresh Boston Lobster/Handmade
Spaghetti
新鮮嘅配料,每一口都好有層次感

Tiramisu

Fruit Puree
•奶凍配百香果醬
口感順滑
有入口即化之感
配搭酸甜清新嘅百香果醬。

2023-11-17 17 浏览
Pentola 📍觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓305號舖今晚來左Pentola 食晚餐~主打手工造意粉🍝😁一行兩人叫左幾款前菜、小食、意粉同埋甜品食物質素高~非常滿意~而且環境舒服店內更有自家製嘅Cocktail😍非常唔錯。菲達芝士火箭菜沙律 🥗 $128 跟有飛達芝士🧀、櫻桃蕃茄🍅、賈斯卡橄欖🫒同杏仁~口感豐富🩷清新開胃。意大利風乾火腿拼盤 $16824個月巴馬火腿、莎樂美腸、配上提子作為小食一流~配埋Cocktail飲好正。蒜香白酒蜆肉意粉 $158酒味濃香~帶點微辣特別係個意粉質感非常好✅入口彈牙食物出色連甜品都非常好好味🥳👏🏻。提拉米蘇$58咖啡味香~質感豐富~非常Creamy。奶凍配百香果醬 奶凍農鄉配上酸甜百香果醬🍴非常開胃。檸檬茶 $46呢一杯唔係普通嘅檸檬茶用上50%嘅黑茶配上50%嘅鳳凰烏龍茶作為茶底~入口茶香味濃~帶點回甘感覺。sunshine $78 柚子味非常香濃~感覺清新舒服佢哋有個特別嘅優惠制兩小時暢飲2 HOURS FREEFLOW真係好啱來飲嘢傾偈非常舒服😍
Pentola
📍觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓305號舖

今晚來左Pentola 食晚餐~
主打手工造意粉🍝😁一行兩人叫左

幾款前菜、小食、意粉同埋甜品
食物質素高~非常滿意~而且環境舒服
店內更有自家製嘅Cocktail😍非常唔錯

。菲達芝士火箭菜沙律 🥗 $128

跟有飛達芝士🧀、櫻桃蕃茄🍅、
賈斯卡橄欖🫒同杏仁~口感豐富🩷清新開胃

柚子味非常香濃~感覺清新舒服

佢哋有個特別嘅優惠制兩小時暢飲
2 HOURS FREEFLOW
真係好啱來飲嘢傾偈非常舒服😍
📍 PENTOLA(Kt )再次嚟到Pentola ,上次去大埔,今次嚟到觀塘分店餐牌各有不同,但龍蝦手工意大利粉,仍然係招牌。今次我地就食下兩人套餐。$368/2人份量,好抵食🤭而且好豐富☺️🔸 白鯷魚茄子蓉多士十分有噱頭,酸種多士表面夾左兩條魚,賣相不令人討好,但估唔到係另一番味道👅雖然係細魚,但唔會好腥,又冇魚骨,一啖食落去都唔怕,抵讚💕🔸 意大利風乾火腿拼盤24個月巴馬火腿拼提子,份量好足夠parma ham好大塊,但偏咸,好彩個提子夠甜中和到,配埋莎樂美腸、寇帕火腿有多重口感👍🔸 意大利香草醬闊扁麵香草醬份量適中,夠撈均成碟闊扁麵。由於係全人手手工製作,所以好彈牙,唔會好淋。配搭蕃茄乾,酸度更可調和~🔸 慢煮牛面頰番紅花意大利飯牛面頰、番红花、巴馬豆芝士、意大利飯醬汁creamy,充滿龍蝦香味。牛面頰唔會太過腍身,仲好爽口飯粒比傳統意大利飯偏軟䅮,做得十分之出色!😍🔸日式炸雞配明太子醬每一口都是極致的炸雞體驗,外酥內嫩,經典的香酥口感伴隨著深沉的明太子醬,是炸雞的極致享受~🔸 奶凍配百香果醬上面鋪滿甜甜既百香果醬,每啖沾上奶凍,好好食😋好重奶香味,係我最愛😍🔸 TIRAMISU
📍 PENTOLA(Kt )

🔸 白鯷魚茄子蓉多士
雖然係細魚,但唔會好腥,又冇魚骨,一啖食落去都唔怕,抵讚💕
🔸 意大利風乾火腿拼盤

🔸 意大利香草醬闊扁麵

🔸 慢煮牛面頰番紅花意大利飯
牛面頰、番红花、巴馬豆芝士、意大利飯
醬汁creamy,充滿龍蝦香味。
牛面頰唔會太過腍身,仲好爽口
飯粒比傳統意大利飯偏軟䅮,做得十分之出色!😍

🔸日式炸雞配明太子醬

🔸 奶凍配百香果醬
🔸 TIRAMISU
這款提拉米蘇帶有濃濃酒氣
是大人味的提拉米蘇!
入口即化的海綿蛋糕
淋淋上柔滑細緻的奶油
撒上可可粉、咖啡粉點綴
細細品味是種享受!✨

早排聽朋友講開有一間手工意粉🍝🍀本身就留意緊😂今日去觀塘就可以有藉口去食🙈🙈-Dinner Set for 2 $562-Soup Of The Day-前菜: 白鯷魚茄子蓉多士/意大利風乾火腿拼盤呢兩樣前菜👼🏻👶🏻都好欣賞♥️意大利風乾🐷火腿比起👼🏻👶🏻想像中淡口喔不過淡口更可以食得岀火腿既肉香味🐷🙈而且吾似平時食既咁死咸同勁多肥膏🤣🤣♥️♥️正正🐷特別係白鯷魚茄子蓉多士🥹♥️以往食過既白鯷🐟都係麻麻地🥺但呢間既白鯷🐟吾腥而且同茄子蓉好夾🤤🤤👶🏻食完都想額外加多一份🙈♥️-Main 1 : 手工意式薯團配煙肉蕃茄醬(風乾豬面頰,蕃茄,🍅羅勒🌿)🥹🥹♥️♥️👶🏻👼🏻第一次食手工意式薯團🙌🏻真係好好食🥹♥️薯團既口感好Q彈好有咬口😍完全係👶🏻既Cup of Tea😍🐷面珠登吾知有無人中意食呢🙈🙈其實🐷面珠登經過加工之後會變得好香所以加入意粉或者傻仔🥔製品都好適合🤤🤤🍝🍝-Main 2 : 新鮮波士頓龍蝦意粉🍝(+$100)(新鮮波士頓龍蝦🦞,羅勒,車厘茄,手工意粉)主腳登場🤤♥️就係波士頓🦞意粉🍝🤣🤣先講下個意粉先😍真係岀色🤤口感有咬口加上係手工關係好掛汁🍀🍀意粉既汁👶🏻👼🏻食到LAM LAM莉😆😆🦞肉質

Dinner Set for 2 $562
-Soup Of The Day
-前菜: 白鯷魚茄子蓉多士/意大利風乾火腿拼盤
呢兩樣前菜👼🏻👶🏻都好欣賞♥️

Main 1 : 手工意式薯團配煙肉蕃茄醬
(風乾豬面頰,蕃茄,🍅羅勒🌿)

Main 2 : 新鮮波士頓龍蝦意粉🍝
(+$100)
(新鮮波士頓龍蝦🦞,羅勒,車厘茄,手工意粉)
主腳登場🤤♥️就係波士頓🦞意粉🍝🤣🤣先講下個意粉先😍真係岀色🤤口感有咬口加上係手工關係好掛汁🍀🍀意粉既汁👶🏻👼🏻食到LAM LAM莉😆😆🦞肉質煮得吾錯而且容易起殼🍀

Add-On Dessert 🍮
奶凍配百香果醬 (+$38)
Tiramisu (+$38)
個奶凍真係好岩👶🏻👼🏻做飯後甜品🍧🤤有香果醬偏酸小小好岩食完重味野之後做個總結♥️🤤奶凍奶味又夠重奶香😆Like😍

Tiramisu係👶🏻👼🏻既至愛甜品🍮之一♥️呢款Tiramisu口感偏向傳統既硬度並非一pat野既Tiramisu🙈🙈♥️♥️ 古古力味同咖啡香都幾重👶🏻👼🏻♥️係cream既部分著重係硬度Cream吾會過重過甜🤤🤤💯

單點: 黑松露薯條配黑松露蛋黃醬 $68
餐廳既薯條用左粗薯條🥔炸起上枱既時候已經索到黑鑽石💠既味道🙈🙈 薯條上面有黑松路既碎碎點埋個醬完全💯🤤🤤 中意石油氣既美食家可以一試🤣🤣🐷🐷

House Black Coffee
Iced Matcha Latte (+$18)
2023-11-14
  • 白鯷魚茄子蓉多士
  • 意大利風乾火腿拼盤
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
  • 手工意式薯團配煙肉蕃茄醬
  • Tiramisu
2023-11-12 9 浏览
💡有驚喜的手工意粉呢間餐廳主打手工意粉,今次係裕民坊分店,環境好舒服,一入門口已經見到成間bar,自然有不少cocktail/ mocktail 供應,而食物選擇都幾多,今次叫左個二人晚市套餐好抵食,只係 $368就有餐湯、前菜、主食、飲品各兩份。蕃茄湯香濃而又順滑🍽白鯷魚茄子蓉多士呢個好特別,第一次咁食,鯷魚的鮮美與茄子的柔軟混合係一齊,帶黎豐富的口感和鮮味。再搭配多士的酥脆口感,不錯的前菜。🍽意大利風乾火腿拼盤配上24個月巴馬火腿及莎樂美腸,另外仲有提子,食完咸野,食番甜野。🍽新鮮波士頓龍蝦意粉 🍝(+$100)龍蝦肉質鮮嫩,帶有濃郁的海鮮甜味,而且,廚師好貼心咁將龍蝦肉起好,方便客人食用,而手工意粉爽口又彈牙,加埋酸酸地的醬汁,好開胃。🍽卡邦尼煙肉意粉 煙肉的鹹香與奶油、蛋黃和帕馬森芝士🧀的搭配完美融合,形成濃郁的醬汁。意粉煮得剛好彈牙,與醬汁充分融合,味道濃而不膩。🍽意大利香草醬闊扁麵以新鮮的香草醬為特色,搭配著寬扁麵,營造出清新而芳香的口味。香草醬帶來豐富的香氣和草本風味,與煮熟的麵條完美融合。🍽 Tiramisu (+$38)一層一層,口感順滑,仲有陣陣酒香。🍽奶凍配百香果
💡有驚喜的手工意粉

蕃茄湯
香濃而又順滑

🍽白鯷魚茄子蓉多士

🍽意大利風乾火腿拼盤

🍽新鮮波士頓龍蝦意粉 🍝(+$100)

🍽卡邦尼煙肉意粉

🍽意大利香草醬闊扁麵

🍽 Tiramisu (+$38)
一層一層,口感順滑,仲有陣陣酒香。

🍽奶凍配百香果醬(+$38)
奶凍口感綿滑幼細,配上酸甜百香果醬,好滋味😋

Uji Matcha
濃濃的抹茶味

平時都成日去裕民坊,真係冇諗過原來夜晚嚟到呢度係有別有一番風味🌿公園旁有一啲噴水池⛲一路食飯一路望到噴水池⛲💦好有情調✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:8/10✨環境:8.5/10✨人均消費:~$400佢哋呢度嘅二人set都化算,cp值算高包 2餐湯+ 2前菜+ 2主菜+ 2飲品 (不包括非特別飲品 cocktail/mocktail),先$368✨是日餐湯-蕃茄羅宋湯✨✨前菜✨🔻白鰻魚茄子蓉多👍🏻麵包烘到香香脆脆🍞配上白鰻魚 茄子蓉🍆配搭非常新穎,食到鰻魚既鮮味,茄子蓉少少鹹味,但係又唔會搶曬鰻魚嘅味道🔻意大利風乾火腿拼盤佢嘅parma ham唔會話好咸,當中既ham都係用咗24個月嘅👍🏻👍🏻✨主菜✨🔻蒜香白酒蜆肉意粉 (跟餐+$50)啲蜆都好大隻,意粉食落去就有啲酸酸地,同帶少少辣🌶️個感覺有啲似係食緊泰式嘅風味🫠🔻慢煮牛面頰番紅花意大利飯(跟餐+$60)牛面頰住得非常淋同都好大份, 佢嘅意大利飯係落咗爆多cheese🧀✨甜品✨奶凍配百香果盤 (跟餐+$38)牛奶奶凍🍼🍮配上百香果醬,食落幾fresh,酸酸地又甜甜地另外 我哋都單點咗🔻脆炸魷魚圈配他他醬 $98脆炸魷魚圈🦑

✨整體評分:7/10
✨味道:7/10
✨服務:8/10
✨環境:8.5/10
✨人均消費:~$400

佢哋呢度嘅二人set都化算,cp值算高
✨是日餐湯-蕃茄羅宋湯✨

✨前菜✨
🔻白鰻魚茄子蓉多👍🏻

🔻意大利風乾火腿拼盤

✨主菜✨
🔻蒜香白酒蜆肉意粉 (跟餐+$50)

🔻慢煮牛面頰番紅花意大利飯(跟餐+$60)

甜品
奶凍配百香果盤 (跟餐+$38)
牛奶奶凍🍼🍮配上百香果醬,食落幾fresh,酸酸地又甜甜地

另外 我哋都單點咗
🔻脆炸魷魚圈配他他醬 $98
脆炸魷魚圈🦑上碟係熱辣辣嘅,非常香脆,點埋他他醬好開胃

🔻新鮮青口配辣蕃茄汁 $118
入面有新鮮青口、辣椒、蕃茄、羅勒、酸種多士,佢覺得唔算好辣,偏向比較重蕃茄味多啲👍🏻👍🏻

2023-11-11 17 浏览
手工意粉同甜品超有驚喜,必回訪之選🩷呢個西餐喺觀塘YM²空中花園嗰層,對住噴水池食晚餐都已經夠浪費🤭仲有兩枝懷舊工業風嘅大柱打卡,fusion咗裕民坊特色。餐前麵包+橄欖油黑醋同一般意大利餐廳一樣有奉送麵包,麵包厚身但保持到牛油香同脆口。南瓜湯🎃質地非常濃稠,味道香甜開胃波士頓龍蝦意大利粉手工意粉有咬感得嚟唔會好難咬,同我之前食過米芝蓮嘅意大利餐廳水準差唔多🫰🏻🩷龍蝦開咗邊食得好方便,鮮味足肉質彈🤭熱情果奶凍一睇唔覺得呢個組合會咁夾😍奶凍creamy嘅程度如果10分滿分我比20分🫰🏻
手工意粉同甜品超有驚喜,必回訪之選🩷

餐前麵包+橄欖油黑醋

南瓜湯🎃
質地非常濃稠,味道香甜開胃

波士頓龍蝦意大利粉

熱情果奶凍

2023-11-10 13 浏览
今天去香港觀塘APM逛街,知道附近有一新開的商場:裕民坊,裏面有很多餐廳,順便去找吃的。見到新開打卡手工意粉意大利餐廳,大大隻字寫住手工意粉。裝修非常有氣氛,好chill 座位舒適,椅子都是梳化形式,燈光昏暗有情調,適合飲酒🍻消遣。播著英文流行曲,晚上人不多,可以跟朋友聊天約會,另收加一服務費二人套餐$368有2餐湯 +2前菜+2主菜+2飲品。今天的廚師精選餐湯是南瓜忌廉湯前菜有白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚、茄子、橄欖油、酸種多士。非常特別的。意大利風乾火腿拼盤24個月巴馬火腿和莎樂美腸配香甜提子菲達芝士火箭菜沙律 🥗$128車厘茄、塔買斯卡橄欖、杏仁和酸芝士混在一起慢煮牛面頰番紅花意大利飯 +$60大大舊牛面頰、蛋紅花、巴馬臣芝士燴意大利飯,整個菜式融為一體新鮮波士頓龍蝦意粉 +$100半邊波士頓龍蝦🦞配羅勒蕃茄手工意粉🍝條條分明甜品奶滑奶凍配百香果醬 +$38提拉米蘇 咖啡味濃郁+$38服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

今天去香港觀塘APM逛街,知道附近有一新開的商場:裕民坊,

前菜有白鯷魚茄子蓉多士
白鯷魚、茄子、橄欖油、酸種多士。非常特別的。

24個月巴馬火腿和莎樂美腸配香甜提子

菲達芝士火箭菜沙律 🥗$128
車厘茄、塔買斯卡橄欖、杏仁和酸芝士混在一起

慢煮牛面頰番紅花意大利飯 +$60

環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2023-11-04
2023-11-10 10 浏览
平時到觀塘都鐘意到Apm行街街呀,一般都係Apm入面食嘢,但係觀塘返工嘅人咁多,點可能淨係Apm有得食呢,我今次到對面係裕民坊都好多嘢睇好多嘢食我就點以下餐點👇義大利燉海鮮湯大蝦、大蜆、青口、魚以及麵包,所有海鮮集中於湯入面,湯汁清澈,味道卻是濃郁,味道十分先鮮美慢煮牛面夾蕃紅花義大利飯十分地道的義大利飯,非常有口感,配上燉煮軟爛的牛面頰,嫩而不柴,碰撞出美妙滋味,喜歡吃牛的朋友不要錯過。卡邦尼煙肉意粉重點項目!是手工的義大利粉,我真的沒有吃過,這麼彈壓的意粉,配上濃郁的忌廉,味道十分融合,煙肉口感的香氣十分細膩。脆炸魷魚圈配他他醬魷魚圈外皮適用濕粉裹著,炸得十分酥脆,魷魚好有韌性,吃起來口感非常爽脆。日式炸雞配明太子醬雞肉好滑嫩、又炸得剛好不會硬,加上明太子醬可以總合炸物的油膩,老實說炸雞一點也不油膩,不蘸醬也非常好吃。
我就點以下餐點👇
義大利燉海鮮湯
慢煮牛面夾蕃紅花義大利飯
卡邦尼煙肉意粉
脆炸魷魚圈配他他醬
日式炸雞配明太子醬
第一次去裕民坊搵食🙆🏽‍♀️來到空中花園環境好舒服💜pentola係一間主打手工意粉嘅西餐廳🍝叫咗個好抵食嘅二人餐😋$368🙆🏽‍♀️先來南瓜湯x2🥣 甜美順滑好好飲 餐包×2🍞前菜白鯷魚茄子蓉多士🐠肉質柔軟 酸酸甜甜好開胃意大利風乾火腿拼盤🥓油花均勻 甘甜芳香 味道細緻👍🏻🙆🏽‍♀️蒜香白酒蜆肉意粉🍝+$50蜆肉好鮮甜配上白酒口感層次再提升同手工意粉好夾🥢🙆🏽‍♀️新鮮波士頓龍蝦意粉🍝+$100嚟到個樣已經好吸睛😍龍蝦口感彈牙鮮味🦞龍蝦精華比意粉吸收晒超級香濃😋手工意粉口感煙韌完美結合💜🙆🏽‍♀️新鮮青口配茴香酒汁🍶叫任何食物+$88藍青口好鮮嫩醬汁有新鮮茴香嘅淡淡香味🍀和青口更是絕配🤞🏽🙆🏽‍♀️甜品奶凍配百香果醬🍮$38口感超嫩滑同酸酸嘅百香果一拍即合🌼一口接一口😋🙆🏽‍♀️ Tiramisu 🥄$38咖啡味濃帶點酒香🥃👫人均消費$350 ⭐️pentola⭐️✨觀塘協和街33號裕民坊Y M 3樓305號舖✨
第一次去裕民坊搵食🙆🏽‍♀️來到空中花園環境好舒服💜
奶凍配百香果醬😋
  • 新鮮波士頓龍蝦意粉
  • 蒜香白酒蜆肉意粉
2023-11-08 17 浏览
店舖這是一間西式餐廳,裏面擺放了一些萬聖節飾物。晚市二人套餐只需要$368就包括了餐湯、前菜、主菜和飲品各兩份。餐湯番茄忌廉湯番茄湯酸酸甜甜的,挺好喝。前菜白鯷魚茄子蓉多士白鯷魚面上撒了些辣椒粉,配上中間酸酸的醬汁和脆口的多士,使味道提升了一個層次。意大利風乾火腿拼盤火腿鹹味十足,而且有兩個提子做裝飾。主菜慢煮牛面頰番紅花意大利飯(+$60)牛面頰肉質十分之柔軟,意大利飯裏面加了芝士,使整體味道更吸引。新鮮波士頓龍蝦意粉(+$100)龍蝦很大隻,而且也很彈牙,意粉份量也很多,整體也很不錯。甜品Tiramisu(+$38)很濃郁的咖啡酒味,而且很cream奶凍配百香果醬(+$38)奶凍的奶香味濃郁,配上酸酸的百香果醬,味道十分美味飲品(+$18*2)點了一杯濃郁的凍朱古力和一杯茶味較重的凍柚子烏龍茶。.....📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)📍觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓305號舖

店舖

餐湯
番茄忌廉湯
番茄湯酸酸甜甜的,挺好喝。

前菜
白鯷魚茄子蓉多士

意大利風乾火腿拼盤
火腿鹹味十足,而且有兩個提子做裝飾。

主菜
慢煮牛面頰番紅花意大利飯(+$60)

新鮮波士頓龍蝦意粉(+$100)
龍蝦很大隻,而且也很彈牙,意粉份量也很多,整體也很不錯。

甜品
Tiramisu(+$38)
很濃郁的咖啡酒味,而且很cream

奶凍配百香果醬(+$38)
奶凍的奶香味濃郁,配上酸酸的百香果醬,味道十分美味

飲品(+$18*2)
點了一杯濃郁的凍朱古力和一杯茶味較重的凍柚子烏龍茶。

📍Pentola (裕民坊YM²) (觀塘)