2023-09-05 437 浏览
今日同朋友去左食PIZZA MARU, 等位過程可以係商場行下都唔算過得太慢座低叫左個照燒雞杏仁邊PIZZA, 甜甜地超好食, 最鐘意個批邊有咬口,朋友叫左兩杯果味燒酒, 飲落果汁味唔算好香不過燒酒好飲, 我叫左杯無酒精飲品, 桃味梳打, 一樣果汁唔夠多 飲品上就麻麻地, 食物質素好好
朋友叫左兩杯果味燒酒, 飲落果汁味唔算好香
飲品上就麻麻地, 食物質素好好
2023-09-04 3449 浏览
有日行過路過,見到間食店排長龍。細望之下係一間主打西式韓食料理 - PIZZA MARU,心諗搵日要試吓先。平日放工時間,一定有人龍,假期就唔駛諗啦!😅所以今日揀咗平日嘅lunch time 嚟。營業開始時間為中午12點,我哋就踩點到場。平日中午唔駛排隊(當日所見),但都坐滿8成。😅 店內裝修簡約,坐位舒適。店員普遍講英文,但仍有一兩位可以講中文嘅員工。PIZZA MARU 主打當然係Pizza 🍕 啦!其次就係炸雞(絕對推介!)。今日點咗2個lunch set 再散叫炸雞, 務求要試多幾款。蒜蓉青醬大蝦意粉 (Lunch set) 大蝦三大隻,口感爽口彈牙。青醬忌廉汁非常creamy,味道濃郁,意粉條條都掛汁,淡淡滿足。泡菜烤牛肉薄餅(8吋 - Lunch set) 看似一般,但入口先知厲害。餡料(泡菜+烤牛肉) 甜甜鹹鹹有微微辣,口味豐富。餅底鬆脆,厚度介乎必X客厚批同薄批之間。厲害之處在於入口每啖芝士都拉絲,真係第一次食Pizza 食到咁多芝士。芝士狂迷必點。炸魷魚圈入口「卡勒」一聲,脆到無敵,脆漿好薄身,火候控制啱啱好,魷魚仲保持到鮮嫰彈牙。炸迷你八爪魚同魷魚圈個脆漿一樣,一

蒜蓉青醬大蝦意粉 (Lunch set)
大蝦三大隻,口感爽口彈牙

泡菜烤牛肉薄餅(8吋 - Lunch set)
看似一般,但入口先知厲害

炸魷魚圈
入口「卡勒」一聲,脆到無敵
,脆漿好薄身,火候控制啱啱好,魷魚仲保持到鮮嫰彈牙。

炸迷你八爪魚
同魷魚圈個脆漿一樣,一啖咬落去,仲有少少爆汁,本身脆漿夠味,建議唔好醮沙律醬,否則好鹹。😅

Half-Half 雙拼炸雞 - 蜂蜜牛油炸雞拼甜辣炸雞
薄脆漿鎖住肉汁,做到真正嘅皮脆肉嫰,係個人暫時嘅No. 1 炸雞。講返味道
,蜂蜜牛油味
同卡樂X 薯片味道一樣,個人就麻麻地。甜辣炸雞
甜辣平衡得好好,屬於微辣(個人),係韓式口味。

蒜香蜜糖炸雞
蒜蓉+蜜糖又香又甜,濃郁得嚟又唔會好膩,係我第二最愛
。店內嘅炸雞size 似春雞咁大,所以一個人食一隻都唔怕食唔晒(如果唔叫其他嘢嘅話😅)。

蟹肉海鮮薄餅(13吋)
海鮮薄餅味道相對清淡啲,薄底仍舊鬆脆,啖啖芝士拉絲,但就普通咗少少。

食過返尋味,已經約定姊妹下次再嚟。

• 蒜香甜辣秘製炸雞
2023-09-01 528 浏览
每次經過都見到好多人排隊,今次🐻🐻‍❄️ 6點就到,終於唔使等位都入到啦😆🍕批主要配料包括:BBQ醬、Maru香雞、蕃茄、蘑菇、炒洋蔥批邊加左蜜糖,甜甜哋而又脆,入面爆多芝士🧀勁拉絲🤤配料同醬汁都好夾🤩好好食👍🏽終於明白門口點解會有人龍👍🏽🐻:唯一係雞肉比較大塊,成日會跌左/🐻‍❄️要分開食,如果可以切開細塊啲,會更完美🤩🧀芝士脆條份量最啱小鳥胃,又係多芝士🧀到有拉絲效果👍🏽作為頭盤幾好,點蕃茄醬一齊食唔會滯👍🏽結論:🐻芝士控嘅天堂👼🐻🐻‍❄️小鳥胃情侶叫個pizza + 小食已經好夠,呢個配搭食到最後都有少少滯🤣如果食量正常可以將小食換沙律🥗,再叫多個炸雞🍗但就有機會食剩,因為有芝士都易滯…對芝士控除外🤣🤣🐻:咩呀,我8分飽咋!🐻‍❄️:我…飽到…頂住…🤢
薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊)

薯角炭燒雞肉芝加哥

芝士脆條

🧀芝士脆條

結論:🐻芝士控嘅天堂👼

🐻:咩呀,我8分飽咋!
🐻‍❄️:我…飽到…頂住…🤢
2023-08-30
薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊)
薯角炭燒雞肉芝加哥
2023-08-16 656 浏览
今日去左荃灣行街,終於試到呢間傳說中既Pizza Maru,仲記得上次專誠去朗豪坊食佢,但因為佢啲爐壞左,咁即係少左選擇啦。今次喺荃灣發現佢,就嗱嗱聲排定隊等食喇。我地一行四人,咁就可以試多啲野啦。手工泡菜芝士波內陷由車打芝士、泡菜、洋蔥等混合而成。咬落去外層香脆,芝士同泡菜既味道同樣突出,配合埋濃濃既芝士醬,作為一餐既開端,十分開胃。韓風蟹肉塔一如以往,有蟹肉既食物我都係會叫既,今次都唔例外。蟹肉塔除左有蟹肉,仲有牛油果、椰菜等,配合埋黑米烤簿餅,將蟹肉塞滿然後一啖咬落去,既食到簿餅既香,亦食到蟹肉既鮮味,真係一流。韓燒烤肉波菜意大利飯由牛小排、菠菜、青豆、杏鮑菇、黑松露醬等製成,青豆可能相對較多同硬,令到成個飯口感有啲朁口,另外牛小排就烤得太熟,食落去太過韌。半半炸雞:芝士秘制炸雞。蜂蜜牛油秘制炸雞炸雞鬆脆香口,而且雞肉嫩滑(除左一兩件較鞋之外),配上蜜糖牛油粉末甜甜地又有牛油既香味。而配上芝士粉亦都口味香濃,亦有啲啲重口味。個人就偏向蜂蜜牛油味好食啲。泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)裡面有鮮蝦、蟹柳、菠蘿、粟米、燈籠椒、牧場醬、泡菜蛋黃醬、馬蘇里拉芝士等,口感非常豐富同有層次,而且芝

韓燒烤肉波菜意大利飯

韓燒烤肉波菜意大利飯

泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)
裡面有鮮蝦、蟹柳、菠蘿、粟米、燈籠椒、牧場醬、泡菜蛋黃醬、馬蘇里拉芝士等,口感非常豐富同有層次,而且芝士份量充足同濃厚,有拉絲效果,值得一讚。配合埋脆脆既蜜糖杏仁,整體口感更多一個層次。

Peach Lime Iced Tea
食左咁多濃味既食物,就叫返杯桃茶清一清味蕾,感覺十分清爽。

2023-06-29
  • 蜂蜜牛油秘製炸雞
  • 泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)
2023-08-05 469 浏览
pizza maru經常大排長龍沒想到平日午餐竟然很快就有位點了芝加哥薯仔雞肉pizza雞肉帶有一陣炭燒的焦香味令人食指大動最特別的是批邊帶有淡淡蜜糖味,又不會甜得令人覺得奇怪加上焗得香脆的杏仁片好好食!!!大力推薦!
pizza maru經常大排長龍
沒想到平日午餐竟然很快就有位

點了芝加哥薯仔雞肉pizza
雞肉帶有一陣炭燒的焦香味令人食指大動
最特別的是批邊帶有淡淡蜜糖味,又不會甜得令人覺得奇怪
加上焗得香脆的杏仁片
好好食!!!
大力推薦!
2023-08-04 644 浏览
呢part講埋炸雞同其他嘢食~▪️蒜香甜辣秘製炸雞🧄🍗炸雞熱辣辣,食落外脆內嫩,好juicy,但唔油膩。呢度嘅甜辣基本上唔係好辣,加上蒜香,好惹味▪️蜂蜜牛油秘製炸雞🍯🧈🍗炸雞包滿牛油粉,牛油味香濃,夾雜住蜂蜜味,同韓國嗰隻蜂蜜牛油薯片好似😂▪️芝士秘製炸雞🧀🍗望落同蜂蜜牛油味一樣樣咁,但呢款就包住芝士粉,充滿芝士香,仲帶有少少甜味▪️脆炸章魚仔🐙平時少啲會有嘅炸章魚仔,炸得好香脆,配埋MARU凱撒醬,唔錯▪️釜山炸軟殼蟹🦀有兩隻軟殼蟹,炸得同樣香脆,但整體比較普通▪️蟹肉飛魚子意粉🦀🍝有好多蟹肉同飛魚子,好足料,配上扁意粉,幾掛汁Pizza Maru📍荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG28&30號舖
呢part講埋炸雞同其他嘢食~

▪️蒜香甜辣秘製炸雞🧄🍗

▪️蜂蜜牛油秘製炸雞🍯🧈🍗

▪️芝士秘製炸雞🧀🍗

▪️脆炸章魚仔🐙

▪️釜山炸軟殼蟹🦀
有兩隻軟殼蟹,炸得同樣香脆,但整體比較普通

▪️蟹肉飛魚子意粉🦀🍝
有好多蟹肉同飛魚子,好足料,配上扁意粉,幾掛汁

Pizza Maru
📍荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG28&30號舖
蒜香甜辣秘製炸雞
蜂蜜牛油秘製炸雞
芝士秘製炸雞、脆炸章魚仔
釜山炸軟殼蟹
蟹肉飛魚子意粉
2023-08-04 255 浏览
Pizza Maru其實都去過好多次,試過好多唔同嘢食,所以會分兩part講,下面講咗pizza先~Pizza主要分兩大類,芝加哥pizza比較厚身,類似芝心批咁批邊包住軟心芝士,而批中間都有好多芝士,超級拉絲,好邪惡😈 經典同特色pizza就係平時嗰種普通批,相對就冇咁特別▪️韓國烤肉芝加哥薄餅🥩🍕牛小排有好多塊,食落唔會乾同韌。加埋辣肉腸,好惹味。然後下面鋪咗新鮮蕃茄,配埋蕃茄醬,酸酸哋,中和咗整體嘅膩度▪️薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅 (蜜糖杏仁邊)🥔🐥🍕呢款個批邊面頭仲加咗蜜糖杏仁,甜甜哋,幾特別。薯角同雞肉都大大嚿,好豐富,配埋BBQ醬,好夾▪️香芒海洋薄餅🥭🦐🦑🍕都有幾多海鮮,有帶子、鮮蝦同魷魚。芒果甜甜哋,個醬就辣辣哋,味道幾得意

▪️韓國烤肉芝加哥薄餅🥩🍕

▪️薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅 (蜜糖杏仁邊)🥔🐥🍕

▪️香芒海洋薄餅🥭🦐🦑🍕
韓國烤肉芝加哥薄餅
薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅 (蜜糖杏仁邊)
香芒海洋薄餅
2023-08-02 188 浏览
手工泡菜芝士波 $118有Gouda cheese, onion, garlic, carrot,risotto rice, jalapeno, kimchi mayonnaise(高打芝士,洋蔥,蒜頭,甘筍,意大利米,墨西哥辣椒片,泡菜蛋黄醬)咬落口感好得意帶點辣味但係食開bb辣嘅人都應該食得到由於加入risotto 會比起平時就咁用面漿整嘅芝士波會更加抵食有啲洋蔥蒜頭甘筍等來增加口感味道比較豐富不過配嘅芝士醬實在太濃好邪惡!
手工泡菜芝士波 $118
(高打芝士,洋蔥,蒜頭,甘筍,意大利米,
墨西哥辣椒片,泡菜蛋黄醬)

咬落口感好得意
味道比較豐富

不過配嘅芝士醬實在太濃
好邪惡!

2023-07-28 3315 浏览
小弟嘅荃灣食評不時都會提到週六或假期,會同老婆過嚟睇場早場,之後再搵個地方食晏。今次都喺,走到過嚟睇早場,不過,今次有少少唔同,拉埋老表過嚟一齊睇,之後就專登過嚟「Pizza Maru」食晏。其實之前好幾次經過都見好多人排隊,一直都想嚟試,不過,得兩公婆食唔到幾多,但今次三人行,終於可試試。 睇完早場先11:30am,但餐廳開12:00pm,佢哋就真喺要到12:00pm先開始俾你撳飛入去。好多人同我哋一樣,都喺揀最入面嘅窗口位,雖然睇唔到咩景,但勝在感覺開揚,光猛舒服,環境方面,一室柔和燈光,帶點田園風。 餐牌大大本,除咗沙律、小食、仲有超多款薄餅,以及韓式炸雞、意粉……等等,價錢方面,個人就覺得屬於中等。 蜜糖蒜香炸雞 $123 韓式炸雞份量分為6隻、12隻,我哋3個人要6隻份都已經好夠食,因為每一件雞都好大隻吓,啲雞炸得好金黃,咬落咔咔聲好香脆,卻唔油膩,炸得非常出色;睇相你都見淋咗好多蜜糖蒜香醬,所以,食落味道帶點甜,陣陣蜜糖清香,以及濃濃蒜香,加上肉質比預期嫩滑,所以,都好滿意呢度菜式。 韓式海鮮炒年糕 $96既然佢喺一間韓國餐廳,當然試試佢哋嘅炒年糕,估唔到放咗好多海鮮料,青
。
蜜糖蒜香炸雞 $123

Pizza Maru
蜜糖蒜香炸雞
韓式海鮮炒年糕 $96

既然佢喺一間韓國餐廳,當然試試佢哋嘅炒年糕,估唔到放咗好多海鮮料,青口、大蝦、魷魚,落得絕對無手緊,而年糕炒得煙韌,極有咬口感,加上掛滿韓式甜辣醬,所以,食味一流,當然佢哋個辣醬嘅辣度都幾犀利,小弟食得唔多,最後由老婆包底。
韓國烤肉薄餅 $148

嚟到嘅客人個個都會叫薄餅,所以,個薄餅都等咗好耐先登場,本來都想試啲加州系薄餅,不過太重芝士,老婆唔太OK,所以,揀咗呢款有少少韓國特色嘅烤肉薄餅,烤肉唔喺平放鋪滿整個薄餅,而喺堆成一個小山,分成6份,正正就喺6件薄餅。咪睇佢堆埋一齊好似牛肉球咁,其實喺少少切碎嘅牛肉,所以,入口好鬆化,而且好惹味,餅底喺薄批,但又唔似「餅乾底」咁薄咁,帶少少韌勁,都唔錯。
韓國烤肉薄餅
韓國烤肉薄餅
計埋飲嘢,百六蚊一個頭,都算喺咁上下啦,整體嚟講,啲嘢食都做得幾出色,尤其個炒年糕,我覺得最好食喺佢,其次喺個炸雞。至於服務方面,侍應大都喺外籍人士,都好有禮貌,而且,亦主動加水、收碟,難怪我哋離開時,出面已經開始需要等位喇!
2023-07-03 664 浏览
🍗半半炸雞 (蒜香甜辣秘製炸雞+ 蜂蜜牛油秘製炸雞)炸雞真係超正!炸雞真係超香脆,而且每一啖咬落去都食到肉汁,又脆又嫩,食唔停口。小編揀呢兩個味嚟講呢就比較推介蒜香甜辣炸雞,因為味道比較野味,同時食埋蒜香牛油炸雞嘅話,蒜香牛油炸雞就食唔到味道,只係食到雞嘅肉汁同好嫩滑嘅雞肉🫣🫕煙燻鴨胸泡菜卡邦尼意粉泡菜卡邦尼意粉比一般卡邦尼意粉更加開胃,因為帶有泡菜嘅酸味,而且個汁煮得好濃郁,酸得嚟帶有少少辣,好嘢味🦞漁夫蕃茄燴海鮮小編特別鍾意佢個脆包,咬落去有好香濃嘅小麥嘅味道,亦都好鬆軟,但就一啲都唔脆啦,唔知點解叫脆餅呢🤔 成個海鮮都冇咩特別,最特別係海鮮數量都算幾多,同埋個汁好似特別好食,所以小編下次都應該會再叫😆🦀釜山炸軟殼蟹今餐飯來講炸軟殼蟹係比較失色嘅一樣嘢,因為毫無特色呀。都係外脆內軟,都係小編鍾意食嘅東西🤩
🍗半半炸雞 (蒜香甜辣秘製炸雞+ 蜂蜜牛油秘製炸雞

🫕煙燻鴨胸泡菜卡邦尼意粉

🦞漁夫蕃茄燴海鮮

🦀釜山炸軟殼蟹
2023-06-20
2023-07-02 486 浏览
#搞串個pantryPizza係一樣大家間唔中會突然想食嘅嘢🤤,或者開Party時老是常出現嘅食物。今次就嚟到一間西式混韓式嘅fusion餐廳,試吓佢哋嘅pizza!!呢間餐廳有四間分店,而今次就嚟到位於荃新天地嘅分店啦💕。我哋就叫咗一個「肉食主義」特色Pizza($178)🍕,同埋6件蒜香甜辣秘製炸雞($118)🍗。Pizza感覺冇咩特別,不過Pizza上面嘅配料份量就好足夠!!異國炸雞,同樣唔算係炸得特別靚,而且個醬嘅味道好似中似中式嘅甜酸排骨嘅味道,有啲嚇親😮,但係雞肉都算係嫩滑,建議大家可以試吓其他味道!!😋個人推薦嗌芝加哥pizza系列,入面有好多芝士🧀,非常惹味、非常邪惡!!如果大家突然想食pizza,可以嚟試吓呢間㗎。
#搞串個pantry

2023-03-05
2023-06-28 450 浏览
FOLLOW: @eatgoodwest.sin#韓式炸雞pizza西餐廳Pizza Maru一向大排長龍 今次終於食到啦~🍴Caesar Salad ($113)不過不失~同平時其他餐廳差唔多水準🍴Maru紫蘇炸魷魚圈 ($93)呢個魷魚圈比較厚粉 不過食落唔會好膩 加埋佢地配上嘅椰菜一齊食幾好食👍🏻🍴半半炸雞 ($223/12pcs)今次揀左:🍗蒜香甜辣秘制炸雞對我呢個食唔到辣嘅人黎講 我覺得食一舊岩岩好 再食多舊就會比較辣 不過調味唔錯 唔好太鹹太濃味🍗蜂蜜牛油秘制炸雞我覺得蜂蜜牛油好香好似#韓國薯片味🤣同埋唔知點解好似有啲粟米味🤣佢地嘅炸雞幾好食😋好juicy好滑~希望下次食到芝士味🧀️今次去到佢地已經賣曬🥲🍴芝心Maru大哥Pizza(雙芝邊底)($176+$42)呢個Pizza好韓式好惹味😋食食下發現佢地嘅雞肉原來係辣嘅🤣不過成個配搭都幾唔錯嘅🍕💰:人均$150-200🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌑🌑🥂 飲品:NA👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌗🌑🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌑🌑✅回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑Overall: ⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)📍Pizza Maru@pizzamaruhk 地址:荃
FOLLOW: @eatgoodwest.sin

#韓式炸雞pizza西餐廳

Pizza Maru一向大排長龍 今次終於食到啦~

🍴Caesar Salad ($113)
不過不失~同平時其他餐廳差唔多水準

🍴Maru紫蘇炸魷魚圈 ($93)

🍴半半炸雞 ($223/12pcs)
今次揀左:
🍗蒜香甜辣秘制炸雞

🍗蜂蜜牛油秘制炸雞

佢地嘅炸雞幾好食😋好juicy好滑~
希望下次食到芝士味🧀️今次去到佢地已經賣曬🥲

#eatgoodwestsin_korean
#eatgoodwestsin_kowloon
#荃灣好去處

——————————————-
#tsuenwan #eatgoodwestsin #hongkong #hk #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #852food #852 #tsimshatsui #hkisland #hongkongisland #kowloon #cwb #hkig #hkrestuarant #hkig #pizza #hkpizza #pizzamaru
2023-06-25 454 浏览
平時成日見到排長龍,今日weekend lunch hour 居然等咗一陣好快就有位,好期待試吓傳聞中嘅韓式pizza喇。點咗一個江南牛仔pizza, 係薄批,底餅有麥香味,但唔夠鬆軟亦唔脆,有牛肉同埋,餐肉!真係非常之有韓國特色。整體偏濃味,不停要飲水。分數:6/10點咗雙拼炸雞,蜜糖味同芝士味。全部都係味粉,令到舊雞好乾之餘,味道亦都好人工,同埋好多勁多骨又冇肉嘅背脊位,最衰嘅粉包雞皮。分數5/10沙律:正常,但百幾蚊我expect分量會大啲,因為入面冇貴嘢,都係罐頭水果,nuts, 粟米粒同菜。Conclusion: 唔覺得好食

Conclusion: 唔覺得好食

2023-06-22 297 浏览
飲品放在枱邊,沒有出聲,我不知道,手臂碰倒飲品,打瀉飲品,侍應黑包,一句道歉也沒有,我衣服,鞋也濕晒,又話食90分鐘,過時又唔會叫D客人埋單,任坐冇時間限制。超差😫
2023-06-21
庆祝纪念
生日
2023-06-18 388 浏览
周五和朋友去Citywalk 吃pizza,剛巧廚房有部分在维修中,只能供應Pizza、炸雞和沙律,我們剛剛就是想吃這些。蜜糖柚子花園沙律一個很清新的沙律,包括新鮮沙律菜、菠蘿、車厘茄、合桃、杏仁片、粟米、巴馬臣芝士和蜜糖柚子沙律醬,爽口新鮮。太陽番茄芝加哥pizza這個pizza非常有魅力又邪惡,內裏有芝士條、Double馬蘇里拉芝士、巴馬臣芝士、辣肉腸、意大利香芹、Maru 番茄醬,再灑上糖霜,香噴噴,pizza 質地軟糯,一件件拉𢇁效果吃得開心。蜂蜜蒜泥炸雞他們的炸雞真係有一手,皮脆肉嫩,蜂蜜蒜泥醬更是惹味之選。

蜜糖柚子花園沙律

太陽番茄芝加哥pizza

蜂蜜蒜泥炸雞
他們的炸雞真係有一手,皮脆肉嫩,蜂蜜蒜泥醬更是惹味之選。