2024-06-13 15 浏览
喺上環做完野有另一半接放工就順路去搵下附近有咩食行到蘇杭街見到有間主打健康三文魚飯嘅餐廳上網search 見到啲食物都好好睇,望落又大碗咁啱我同另一半都係注重健康嘅人就入去食啦睇睇menu, 琳琅滿目,選擇困難症嘅我表示揀咗好耐佢有個 menu 直頭寫埋每個飯有幾多卡路里啱哂我地呢 d 每餐飯都係酚增肌減脂既人好鐘意食雞胸既我, 就揀個 Popeye Punch飯底就要糙米飯配沙律菜🥗餐廳好細心, 有多飯既 option, 等我可以食飽 d我另額外加多塊麻辣雞胸🐔飲品就點了個紅火龍果希臘乳酪特飲而另一半就鐘意食刺身🐟所以點了個 Creamy Baby飯底要壽司飯配沙律菜🥗飲品就要個蘋果醋氣泡紅茶等了大約十分鐘就上菜首先係我個 Popeye Punch兩塊雞胸真係遮哂成個飯望住個飯幾乎滿瀉, 完全無從入手唔知點樣有儀態地去食個飯雞胸食落好多汁好滑, 一 d 都唔乾而麻辣雞胸仲有陣令口腔麻痺但唔太辣既味道雞胸下全部係滿滿既沙律菜同埋糙米呢個飯蛋白質豐富, 真係好啱平時鐘意運動既我而另一半個 Creamy Baby又係好大碗, 碗上全部係滿滿既三文魚粒, 蟹子, 蛋絲同埋大半個牛油果加埋芥苿
喺上環做完野
有另一半接放工
就順路去搵下附近有咩食
行到蘇杭街見到有間主打健康三文魚飯嘅餐廳

上網search 見到啲食物都好好睇,望落又大碗
咁啱我同另一半都係注重健康嘅人
就入去食啦
睇睇menu, 琳琅滿目,選擇困難症嘅我表示揀咗好耐
佢有個 menu 直頭寫埋每個飯有幾多卡路里

啱哂我地呢 d 每餐飯都係酚增肌減脂既人
好鐘意食雞胸既我, 就揀個 Popeye Punch
飯底就要糙米飯配沙律菜🥗
餐廳好細心, 有多飯既 option, 等我可以食飽 d
我另額外加多塊麻辣雞胸🐔
飲品就要個蘋果醋氣泡紅茶
等了大約十分鐘就上菜
首先係我個 Popeye Punch
兩塊雞胸真係遮哂成個飯
望住個飯幾乎滿瀉, 完全無從入手唔知點樣有儀態地去食個飯
雞胸食落好多汁好滑, 一 d 都唔乾
而麻辣雞胸仲有陣令口腔麻痺但唔太辣既味道
雞胸下全部係滿滿既沙律菜同埋糙米
呢個飯蛋白質豐富, 真係好啱平時鐘意運動既我

而另一半個 Creamy Baby
加埋芥苿沙律醬, 撈埋一齊食真好絕配
配料下都係好多沙律菜同埋壽司
壽司飯加咗醋, 加埋三文魚同埋沙律醬食就仲好食過平時既壽司

而飲品方面
我點的紅火龍果希臘乳酪特飲
飲落有乳酪既酸味, 亦有火龍果肉加核既口感
對希望定期排便的我有一定幫助
而另一半點的蘋果醋氣泡紅茶
好濃果醋酸味, 飲落好開胃
食哂兩個飯真係捧住個肚走
侍應態度好好, 有禮誠懇
而且佢地英文水平又好好, 畢竟要接待外國食客
餐廳環境整潔企理
用餐經驗愉快
會再幫襯

2024-06-11
  • Creamy  Baby
2024-06-13 16 浏览
朋友帶我嚟到上環呢間細舖頭探店,舖頭細細,但係好溫馨。自選bowl,可以自己揀鍾意食嘅食材,夜晚唔想食飯,所以叫咗個沙律菜做底,配咗粟米、莎莎醬、牛肉、仲有少少中華沙律,冇諗過只係食菜都覺得好飽啦~整個配搭都好Fresh、好健康,食完覺得自己健康咗😂😂
朋友帶我嚟到上環呢間細舖頭探店,舖頭細細,但係好溫馨。
2024-06-10 13 浏览
「Creamy baby」($118)這份餐選用了壽司飯和沙律菜作為主食。壽司飯的口感柔軟適中,酸度恰到好處,配上鮮美的三文魚和芥末乳酪醬汁,十分豐富美味。「Thai Good Day」($88) 這套餐選用了糙米飯和沙律菜為基底,上面有香煎雞肉、鮮蝦、菠蘿、中式沙律、甘筍絲和花生碎,搭配自製的泰式醬料,酸辣爽口,口感豐富。附上一杯清爽的柚子特飲,酸甜適中,是炎熱夏日的最佳解渴良品。

「Creamy baby」($118)

「Thai Good Day」($88)

2024-06-07 14 浏览
健康營養飲食係時下都市人一大趨勢,而坊間主打營養高纖飲食小店亦應運而生,上環呢間小店就係其中的表表者。小店晚飯時段座無虛席,菜單上全是健康飲食的食材,吃多了完全沒有罪惡感,畢竟全是健康食品,健身迷必去聖地。我地兩人叫左2款主食。Creamy Baby材料非常豐富,有牛油果,三文魚,鷄蛋絲,蟹籽,木魚絲同脆炸蒜粒,配以豆腐同青瓜,可選壽司飯底或沙律底,相當有飽腹感!另一個叫左蒲燒鰻魚温泉蛋飯,用珍珠米,飯底淋身,鰻魚汁送飯一流,套餐配南瓜湯,健康滿分!
我地兩人叫左2款主食。
2024-05-28 16 浏览
Poking地址:上環蘇杭街121號地舖Poking主打低卡路里,高蛋白質既健康餐,健康既食物俾人感覺係唔好食,但依間Poking就做得到色,香,味都有,而且味道仲好好添!今次行過上環先知道原來上環有分店,店舖雖小,但坐得都舒適!主要係食物既賣相,味道,同份量都拿捏得好好!如果你係比較大食既,亦可以再額外加配一啲食物落去碗飯到!但本身份量其實都相當足夠!同另一半不約而同叫咗同一款餐,我就再追加多個雞胸😋😋順帶一提既係依度既刺身飯相當出色,物超所值!😊 款式眾多,如果睇極都覺得無款式係啱,亦可以自己DIY挑選食物材料,非常彈性!用餐過程當中,亦見到有不少人會外賣,睇得出依間店既人氣頗高!值得支持~Creamy Baby x 2內有三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒 配 芥末乳酪沙律醬,再額外加多個 慢煮雞胸壽司飯 $168另外加多杯蜂蜜柚子特飲,清新的柚子香氣,口感爽口,帶有微酸,十分開胃~
地址:上環蘇杭街121號地舖

Creamy Baby x 2

2024-05-28 11 浏览
呢間係上環專食Poke🌺夏威夷蓋飯嘅小店,店仔細細,除左Poke之外,仲有好多唔同嘅輕食,menu有曬卡路里,好o岩需要💪增肌減脂嘅👙減肥、健身人士!呢度搭好嘅Signature Poke有成十幾款,我地食嘅🍣Tuna The Classic ,有🐟吞拿魚、🥭芒果、🥑牛油果、🥒青瓜,以蔬果為主,芒果牛油果熟度剛好,👍用料好新鮮!Poke都可自選不同嘅飯/沙律底同配料。配菜有生有熟,唔單止有🐙🦑🦐魚生同海鮮,都有🥩牛腱肉、🐣慢煮雞胸,全部都係高蛋白質有營養,完全照顧到唔同喜好口味嘅人!我地自選嘅魚生飯有吞拿魚、🍄‍🟫豆腐香菇、🍅🧅番茄洋蔥沙沙、🥚雞蛋絲,配搭芥末乳酪醬,份量好大碗🍚,料都落得好足,😀😀每啖都好滿足,食完好夠飽🥰!

2024-05-27 11 浏览
Poking bowl 都流行咗一段時間,完全係為左想健康減脂既人士而設。每一個bowl 嘅食材配搭相當豐富,三文魚、吞拿魚、牛油果、蟹柳、豆腐、西蘭花等等,唔會覺得乏味之餘,仲滋味飽肚(份量相當大),高蛋白嘅餐單真係就算食多食飽都冇罪惡感! 靚到可以打卡嘅poking bowl 🤍 🤍 都係我最鍾意較creamy 嘅選擇。特別想講佢哋嘅慢煮雞胸(額外加錢配料)鎖汁做得好好,keep 到肉質juicy,灑上面嘅辣粉亦開胃惹味。唔鍾意食飯嘅轉沙津/少飯/半沙律半飯都可以,自由度好高。 就算係飲品同甜品,餐單都係設計過比希望消脂增肌嘅我哋。☕️椰青冰萃咖啡:椰青嘅清甜中和咗咖啡嘅苦澀味,低卡又好味🧋皇家奶茶高蛋白飲: 加咗蛋白乳清,調配出黎低糖之餘唔覺有乳清怪味驚唔夠飽嘅,佢哋都有唔同口味嘅乳酪做飯後甜點:🫐蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪🍯蜜糖榖麥脆脆希臘乳酪

靚到可以打卡嘅poking bowl

🤍 [I Am Greedy] 🤍[Creamy Baby] 都係我最鍾意較creamy 嘅選擇。特別想講佢哋嘅慢煮雞胸(額外加錢配料)鎖汁做得好好,keep 到肉質juicy,灑上面嘅辣粉亦開胃惹味。唔鍾意食飯嘅轉沙津/少飯/半沙律半飯都可以,自由度好高。

就算係飲品同甜品,餐單都係設計過比希望消脂增肌嘅我哋。

☕️椰青冰萃咖啡:椰青嘅清甜中和咗咖啡嘅苦澀味,低卡又好味

驚唔夠飽嘅,佢哋都有唔同口味嘅乳酪做飯後甜點:
🫐蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪
🍯蜜糖榖麥脆脆希臘乳酪
2024-05-22 7 浏览
叫左classic tuna加蟹柳,真係好好食次次食Poke bowl都會食唔晒,覺得好乾,或者啲味道唔係好夾,材料唔新鮮醬汁唔好味呢間完全唔會,叫咗小飯,食到一粒不剩所有嘢都好夾好好食。$128 每一個部份都係值得呢個價錢,抵!仲可以儲印仔,一定會再返嚟食♥️♥️
叫左classic tuna加蟹柳,真係好好食

Classic  Tuna

次次食Poke bowl都會食唔晒,
覺得好乾,或者啲味道唔係好夾,
材料唔新鮮醬汁唔好味

呢間完全唔會,叫咗小飯,食到一粒不剩
所有嘢都好夾好好食。

$128 每一個部份都係值得呢個價錢,抵!
仲可以儲印仔,一定會再返嚟食♥️♥️
2024-05-22
Classic  Tuna
2024-05-21 34 浏览
入店內已見有做完運動嘅朋友食緊野。我哋兩個揀I Am Greedy蕎麥麵條上放上三文魚,吞拿魚,鮮蝦,蟹柳沙律,蟹籽,雞蛋絲,青瓜,枝豆,芝麻配自製醬油。三文魚呑拿魚係新鮮,鮮蝦係大隻爽口,爽脆青瓜片,大大粒支豆,配搭芝麻同醬油好味道。份量大,好夠飽。宇治抹茶高蛋白飲(蛋白飲唔係杰撻撻,抹茶味道清新)Thai Good Day壽司飯放上香煎雞扒,鮮蝦,新鮮菠蘿,中華沙律,甘筍絲,花生碎配 泰式沙律醬。(份量都幾多)香煎雞扒唔乾沾上泰式沙律醬好開胃,最開心係食到新鮮菠蘿粒,味道清新又有酵素,加埋有花生碎同泰式沙律醬,每一口都有泰式風味。皇家奶茶高蛋白飲(帶有奶茶味嘅蛋白飲,愛飲奶茶嘅我就啱啦,稀杰適中)
入店內已見有做完運動嘅朋友食緊野。

我哋兩個揀
I Am Greedy
蕎麥麵條上放上
份量大,好夠飽。

宇治抹茶高蛋白飲
(蛋白飲唔係杰撻撻,抹茶味道清新)

Thai Good Day
壽司飯放上

皇家奶茶高蛋白飲
(帶有奶茶味嘅蛋白飲,愛飲奶茶嘅我就啱啦,稀杰適中)

餐廳:Poking地點:上環蘇杭街菜式:壽司碗飯餐牌:自選bowl可以自由選擇壽司飯/糙米飯/蕎麥麵/沙律菜或者兩溝都得,仲有藜麥粟米沙律,可以多飯少飯正常飯。再加1款蛋白質(肉類或者菜),再加三選配料,自家製醬汁1款,同脆脆一至兩款,款款寫清楚價錢。可以追加配料,希臘乳酪杯,飲品。另外都有推薦菜品,好幾款預設口味碗飯。呢度都有暖碗飯。用手機落單,逐樣逐樣揀自選bowl都好方便。Creamy Baby $128三文魚,牛油果,雞蛋絲,豆腐,青瓜,蟹籽,木魚絲,脆炸蒜粒配芥末乳酪沙律醬Creamy Baby用個圓形大碗裝住,好豐富。首先三文魚粒好鮮美又滑溜,仲啖啖肉,份量唔少。牛油果片新鮮滑溜,加埋三文魚係豐富omega 3來源。豆腐粒滑溜。青瓜片爽脆。芥末乳酪沙律醬加喺面,我叫左正常醬,個人覺得可以多少少,味道酸酸辣辣哋,好開胃。飯底我加$3轉水耕沙律菜,好新鮮爽脆,呢款Creamy Baby感覺輕盈唔膩,脆炸蒜粒絕對係加添口感之作。Salmon The Classic $118三文魚,牛油果,青瓜,蔥花,檸檬,芝麻,配自製醬油呢碗Salmon The Classic牛油果就多啲,叫左
餐廳:Poking

地點:上環蘇杭街

菜式:壽司碗飯

Creamy Baby $128

Salmon The Classic $118
三文魚,牛油果,青瓜,蔥花,檸檬,芝麻,配自製醬油

Salmon The Classic

呢碗Salmon The Classic牛油果就多啲,叫左壽司飯,配自製醬油都好美味。檸檬好香。
呢餐好清爽健康,材料基本上都好新鮮,高蛋白高營養,上環返工健身減脂人仕可考慮。打卡都可以。呢度有木枱7張枱同7張高凳左右,繁忙時間要等位。
2024-05-17
Salmon The Classic
假期吃得太膩平日要找間吃得健康的餐廳平衡一下上環兆成行對面這間寶藏小店主打超大份夏威夷波奇飯/夏威夷蓋飯 多款配搭的健康減脂餐深受附近上班族歡迎✨I Am Greedy揀選三文魚.吞拿魚.鮮蝦.蟹柳沙律.蟹籽.青瓜.雞蛋絲.枝豆份量超澎湃.足料又大碗配上自家製醬油只係451 卡路厘可以選擇飯 / 麵 / 沙律菜 多種選擇集合不同食材拼砌.顏色繽紛.擺盤精緻是追求健美身形.健身一族的福音✨ 蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪希臘乳酪配上新鮮藍莓椰子脆片.令口感豐富更有嚼勁 健康美味又可滿足對甜品的慾求✨抺茶高蛋白飲選用乳清蛋白粉抺茶配上奶香.啖啖幼滑
假期吃得太膩

抺茶配上奶香.啖啖幼滑
2024-05-13
午餐
2024-05-12 9 浏览
Poking平時想得健康啲同有營養啲,不妨可以去到上環呢間poke店,餐單有列明營養成份,例如蛋白質同卡路里,而且份量超級大,啱哂想增肌減脂同健身人士🤩。B. Salmon The Classic($118)三文魚、青瓜、牛油果呢個配搭真係有滿滿嘅營養,仲一啲都唔heavy,仲有檸檬酸酸地可以解膩。今次揀咗一半壽司飯一半菜,吸收吓纖維,最後都食到超級飽🤣🤣S5. Seafood Scallion($108)大蝦再加上三文魚嘅配搭,絕對係營養滿滿,而且非常足料,大大隻,蕎麥麵爽口配埋個和風沙律汁非常好食,仲有隻溫泉蛋食落口感更加滑。皇家奶茶高蛋白飲 (Not Only Protein) ($45)如果嫌唔夠蛋白質,仲可以叫呢杯protein奶粉,奶茶味濃又無蛋白質嗰隻臭味。抹茶高蛋白飲 (Not Only Protein)($45)試埋另一隻抹茶味,抹茶都幾濃,亦唔會太甜!📍上環蘇杭街121號地舖
Poking

B. Salmon The Classic($118)

S5. Seafood Scallion($108)

試埋另一隻抹茶味,抹茶都幾濃,亦唔會太甜!

📍上環蘇杭街121號地舖
2024-05-11 1213 浏览
最近我和朋友來到上環兆成行对面的一間主打Poke Bowl 健康夏威夷魚生飯餐廳。這裏的poke bowl份量大並有高蛋白高營養,是健身一族減脂必選。我們叫了以下食物:自選夏威夷蓋飯$116- 壽司飯配沙律菜Sushi Rice & Mixed Green- 鮮蝦 Shirmp- 車厘茄 Cherry Tomato - 蟹柳 Crab Stick- 雞蛋絲 Shredded Egg- 牛油果 Avocado - 木魚絲Bonito Flakes- 日式飯素蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪Blueberry with Coconut Flakes Yogurt (跟餐+$30)Thai Good Day $98香煎雞扒,鮮蝦,新鮮菠蘿,中華沙律,甘筍絲,花生碎 配泰式沙律醬 Grilled Chicken Steak, Shrimp, Fresh Pineapple, Seaweed Salad, Shredded Carrot, Chopped Peanuts with Thai Nutty Sauce💰 總消費:$244(沒有服務費)

自選夏威夷蓋飯
- 牛油果 Avocado
- 木魚絲Bonito Flakes
- 日式飯素

Thai Good Day $98

💰 總消費:$244(沒有服務費)
2024-05-10
2024-05-06 38 浏览
今日去上環一日遊❤️終於的起心肝去睇吓 極多人推薦必去既兆成行尋寶😏 收穫豐富之後發現左有間寶藏小店🤣好難得搵到間性價比又高 份量又大既健康打卡餐廳😳建議大家如果有去呢間香薰油舖頭之後可以過去對面食野🤣減肥永遠都係終身嘅事業😏唔知大家有冇發現依加越嚟越開得多 健康高蛋白營養餐廳🥰真係啱晒 健康一族 / 想減肥減脂嘅朋友❤️Tuna the Classic💰$108底方面簡左蕎麥麵+💰$3 做底😋凍上好清新口感好正🤗配咗嘅豐富嘅配菜 有吞拿魚同芒果粒🐟🥭仲有一整個熟啲嘅牛油果同埋青瓜🥒🥑材料食得出好新鮮 勁滿足🤭Moo-Moo Onsen Bowl💰$98底方面揀咗壽司飯配沙律菜🤪 小孩先做選擇😂可以滿足到食菜同食飯既心 叫左小飯都好多🤣呢個飯嚟到嘅時候更加嚇親我😨 成座山咁高🫣配菜有 芒果粒🥭番茄粒🍅洋蔥粒🧅牛腱肉粒🥩 頂頭仲有粒熟咗少少嘅流心蛋😳 但都好正😎牛味好突出同洋蔥 蕃茄粒勁夾😭芒果係好甜個種💯 正呀🤩提子氣泡水跟Set💰$20提子味好突出😆而且唔會太過死甜 都唔錯😘蘋果醋氣泡紅茶跟Set💰$25好少何會有蘋果醋嘢飲😗 第一啖飲落口醋味係比較龍濃 後尾浸紅茶味先慢慢出嚟😝Poki
今日去上環一日遊❤️

提子味好突出😆而且唔會太過死甜 都唔錯😘

蘋果醋氣泡紅茶跟Set💰$25

📍上環蘇杭街121號地舖
2024-05-06 12 浏览
最近減緊脂 又諗起呢間餐廳, 之前已經食過一次覺得好好味 就決定帶埋男朋友黎食。😜我今次簡左MOO-MOO ONSEN BOWL, 入面有牛腱肉, 蕃茄洋蔥莎莎, 仲有新鮮MANGO,溫泉蛋😚牛腱肉整得好淋好入味,蕃茄洋蔥莎莎好FRESH, 撈埋D飯同沙律食好夾, 一D都唔DRY, 本身覺得配埋芒果唔知會唔會好怪, 🤩但食落好幾夾, 仲要D芒果好甜! 溫泉蛋就岩岩好,撈飯一流, 好鐘意佢呢個SET有得簡一半沙律一半飯, 咁就相對健康好多唔怕肥😜另外男朋友就簡左SPICY AHI TUNA, 個賣相一黎到就覺得好吸引, 佢既牛油果勁大份, 好新鮮, 又夠熟好味, 吞拿魚辣辣地好香口, 🤓仲有好多枝豆, 好多PROTEIN, 岩哂我地, 男朋友話佢果D芒果都好甜, 好味!而男仔黎講呢個PORTION一D都唔細, 佢簡左一半沙律一半飯都夠飽😍我地野飲叫左熱檸水,有得分開上糖漿, 我男朋友就飲提子氣泡水, 個味有D似利賓立, 但冇咁甜, 都幾好味

2024-05-04