2023-03-30 41 浏览
好耐冇嚟太古食嘢記得以前住係附近成日幫襯嘅Quattro's Kitchen原來搬咗舖位,環境寬敞裝修好舒適。今日就同朋友嚟到嘆番個下午茶☕️牛油果龍蝦牛角包配沙律薯條🥑🦞🥗🍟原個香軟嘅牛油果, 加上新鮮嘅龍蝦肉,再配上蕃茄沙律菜,呢個配搭好健康~ 配上香脆嘅牛角包,層次感十足, 配菜仲有炸脆嘅薯條和沙律菜,好豐富喔~蕃茄水牛芝士薄餅🍕上枱時仲係熱辣辣,成個薄餅都有新鮮美味嘅蕃茄,感覺好清新,再加上水牛芝士同薄脆底pizza,好快就食晒成個批🤭鮮苺窩夫配雪糕🍨係我最愛既窩夫雪糕,果然冇令我失望!窩夫焗到香脆,加埋咖啡醬,重點加埋香滑滑朱古力既雪糕~滿滿的幸福感❤️喂喺邊?飲品方面,我哋嗌咗熱情果熱茶🫖同凍mocha,同樣都好味☺️😊Quattro's Kitchen (太古)📍太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON *3樓 L301 號舖
好耐冇嚟太古食嘢
原來搬咗舖位,環境寬敞裝修好舒適。
今日就同朋友嚟到嘆番個下午茶☕️

牛油果龍蝦牛角包配沙律薯條🥑🦞🥗🍟

蕃茄水牛芝士薄餅🍕

鮮苺窩夫配雪糕🍨

係我最愛既窩夫雪糕,果然冇令我失望!

Quattro's Kitchen (太古)
2023-03-30 32 浏览
最近公司做完咗一個大Project,打算買啲禮物獎勵自己,於是過嚟康怡Aeon行街Shopping。行咗陣,經過見到Quattro’s Kitchen,感覺餐廳環境優雅,座位亦見舒適,而且燈光柔和,於是決定喺呢度享受用餐,估唔到就展開咗一場華麗舒適嘅西餐盛宴。☺️☺️Quattro’s Kitchen餐牌嘅選擇好多,我叫咗幾款菜式,包括前菜無花果煙三文魚合桃沙律配檸檬蜜糖橄欖油($118)、湯品龍蝦湯($68)、主菜低溫慢煮西班牙黑毛豬胺配梅酒蜜漬車厘茄($278),與及甜品日式芝士蛋糕配雪糕($88)。細味其中,發現Quattro’s Kitchen每道菜式都用心設計和烹煮,用最優質嘅食材,呈現最好嘅口感和質量。品嚐煙三文魚沙律嘅清新口感 🥗🥗煙三文魚沙律嘅味道清新,煙三文魚肉質鮮嫩,肉味濃郁,無花果柔甜清澈,配合上多種沙律菜和沙律醬,味道豐富,色彩鮮豔,令人食欲大開。讓龍蝦湯嘅鮮甜味道徹底釋放🦞🦞如店長所言,龍蝦湯以真材實料熬製,唔係罐頭之作,所以龍蝦湯嘅湯汁濃郁,徹底釋放龍蝦肉的鮮甜味道,色澤明亮,食起來既不膩口,讓人一口接一口,亦為個肚打底,更好地享受後續嘅菜式。完美結合西班牙黑毛

品嚐煙三文魚沙律嘅清新口感 🥗🥗

讓龍蝦湯嘅鮮甜味道徹底釋放🦞🦞

完美結合西班牙黑毛豬口感和香氣🐷🐽
黑毛豬比一般豬肉更鮮嫩多汁,肉質非常優秀,質量上乘,慢煮技術令肉質更加柔軟,而且更保持肉汁和鮮味,每啖都入口即化,一試難忘。

品味芝士蛋糕嘅香氣與柔軟口感🍰🍰
甜品係西餐盛宴嘅完美結尾,Quattro’s Kitchen嘅日式芝士蛋糕,口感非常柔軟,好似絲滑般嘅觸感,並且帶有濃郁的芝士香味。食多幾啖,食得出佢哋嘅芝士同奶油都好高品質,讓味蕾得到最後嘅滿足。

當然,要成就一場西餐盛宴,除咗最好嘅菜品,優質服務都係不可或缺。行入 Quattro’s Kitchen,服務團隊都好熱情招待,每位職員都非常熱心服務,店長更熱切推介和解說不同的菜式,令我嘅用餐體驗更加完美。🥰🥰

總括而言,煙三文魚沙律健康美味,龍蝦湯豐富奢華,西班牙慢煮黑毛豬充滿風味,各自都有獨特風味同口感,都喺值得一試嘅美食,所以嚟Quattro’s Kitchen食嘢,感覺就好似俾溫馨舒適嘅環境同美味嘅氛圍所包圍,令我難以忘懷。😌😌👍🏻👍🏻

Quattro's Kitchen
地址:太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON 3樓L301號舖
2023-03-28
  • 低溫慢煮西班牙黑毛豬胺
  • 龍蝦湯
2023-03-25 43 浏览
睇完戲之後終於有充裕嘅時間,嘆番個晚飯。喺吉之島見到呢間西餐廳一直都好想食,次次走馬看花,行完街大袋小袋趕住走。今日見到佢有個二人餐原價$838 ,優惠價$588,所以試下。🌟龍蝦湯🌟湯汁顏色呈啡紅色,味道香濃,龍蝦嘅鮮味濃縮再濃縮,新鮮嘅大蝦特別鮮甜彈牙,配埋熱辣辣外脆內軟嘅麵包,好味😋😋🌟巴馬火腿沙律🌟巴馬火腿質感柔軟,口感細緻,味道甘甜芳香帶有輕輕嘅鹹味,搭配埋水牛芝士、火箭菜。芝士比較軟身,味道濃郁,帶點奶味。滿滿嘅火箭菜入口有陣陣嘅芝麻嘅香味,仲有回甘嘅香氣。沙律有少少酸甜味,配埋黑醋👍👍👍🌟牛扒香草味蒜蓉🌟巨人安格斯肉眼有成550gm, 認真大塊,二人份量好足,仲有炸紫薯片,同埋薯菜。肉眼肉質厚實,剛剛好七成熟,肉色帶一點粉紅粉紅,脂肪比例均勻,牛味濃郁,有咬口,味道豐富。

🌟龍蝦湯🌟

🌟巴馬火腿沙律🌟

🌟牛扒香草味蒜蓉🌟

2023-03-25 42 浏览
太古城康山吉之島三樓的Quattro's Kitchen 每逢假日都有很多人等位,非常受區內人士歡迎。南瓜餐湯+ 龍蝦湯餐湯要了一個南瓜湯,另一個+$28轉龍蝦湯,南瓜湯香甜濃稠,有小許顆粒,增加口感。龍蝦湯鮮甜,加了小許鮮忌廉更香滑。巴馬火腿沙律沙律菜非常新鮮乾爽,巴馬火腿鹹鮮惹味,水牛芝士更是豐富了整個沙律。雞胸柳闊條麵闊條麵有嚼勁,雞胸柳和雜菌份量巨多,最喜歡的是他的蘑菇醬汁,又香又濃又惹味,中間的水波蛋更是起了畫龍點睛的作用。春雞擺碟精緻,春雞雖小,肉卻不少,雞皮烤得香脆可口,配菜更是色彩豐富,營養均衡。亞熱帶水果茶很香的水果茶,入口微酸帶有果香,非常不錯。海鹽焦糖泡沫咖啡香滑可口,微甜帶一絲絲的鹹味,好喝。雜莓雪糕窩夫窩夫搭雪糕,一冷一熱,雪糕甜,雜莓微酸,整個甜品口感豐富又漂亮。

南瓜餐湯+ 龍蝦湯
龍蝦湯鮮甜,加了小許鮮忌廉更香滑。

巴馬火腿沙律

雞胸柳闊條麵

春雞

亞熱帶水果茶
很香的水果茶,入口微酸帶有果香,非常不錯。

海鹽焦糖泡沫咖啡
香滑可口,微甜帶一絲絲的鹹味,好喝。

雜莓雪糕窩夫
  • 雞胸柳闊條麵
  • 春雞
2023-03-21 47 浏览
📍Quattro's Kitchen (太古)太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON 3樓L301號舖有質素及超有氣氛嘅西餐放工後同朋友行完AEON 但又見到三樓依間餐廳,感覺好靚好Chill, 諗都唔洗諗,直接行入去。🐚法式牛油焗田螺$98法國直送,新鮮好味,最重要係有六隻,慢慢同朋友品嚐 🍋無花果煙三文魚合桃沙律配檸檬蜜糖橄欖油$118先嚟個沙律做前菜,檸檬蜜糖好開胃,有酸酸地嘅感覺,好fresh, 最重要係有小編最鍾意嘅無花果🍝日本蛋汁卡邦尼意大利煙肉水管粉$138水管粉煮得啱啱好,唔會太淋亦都唔會太硬,好有口感,再配埋個日本雞蛋,好惹味又健康🐗低溫慢煮黑毛豬安配梅酒密漬車厘茄$278今晚重點,採用西班牙黑毛豬,超級爽口,瞇埋眼嘅時候你唔會覺得自己係食緊豬。放凍咗嘅時候,依然保持爽口,再配埋個秘製醬汁,真係不得了。強烈推薦俾大家!🍮朱古力心太軟配雪糕 $98朋友見到心太軟,流晒口水,因為真係好大份,絕對係兩個人嘅份量,再用士多啤梨加藍莓做配搭。🛎️總結: 環境一流,員工健談,主動介紹食物,正常價錢食到高質西餐,簡直一流。地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(
📍Quattro's Kitchen (太古)
太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON 3樓L301號舖

有質素及超有氣氛嘅西餐

🐚法式牛油焗田螺$98
法國直送,新鮮好味,最重要係有六隻,慢慢同朋友品嚐

🍋無花果煙三文魚合桃沙律配檸檬蜜糖橄欖油$118

🍝日本蛋汁卡邦尼意大利煙肉水管粉$138

🐗低溫慢煮黑毛豬安配梅酒密漬車厘茄$278

🍮朱古力心太軟配雪糕 $98

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
成日都去太古行街食野食到唔知食咩好,見到呢間新開,套餐仲做緊優惠就入去試吓~-Set Dinner for Two $588🦞龍蝦湯係我最愛嘅龍蝦湯😍好濃郁又鮮甜!-麵包烘到暖暖地好鬆軟🥰外層仲脆脆地-巴馬火腿配水牛芝士火箭沙律🥗沙律有黑椒煙肉粒同煙肉片好香口同咸香加左少少檸檬欖油酸酸地好開胃仲有大大嚿水牛芝士😋柔軟得黎又濃郁仲有啲芝士片一齊食更香濃☺️-巨人安格斯肉眼店員都好好會介紹下啲菜色推介左呢個餐比我地話牛扒份量好足!就咁配菜都好多款🤓車厘茄、南瓜、薯仔、蒜頭、甘筍,紫番薯乾兩個人食都好夠牛扒真係好大塊除咗醬汁仲有啲鹽可以調味我本身都好鍾意食肉眼Juicy得黎又夠嫩🥰就咁食牛味都好濃郁👍🏻👍🏻
Set Dinner for Two $588

柔軟得黎又濃郁
仲有啲芝士片一齊食更香濃☺️

巨人安格斯肉眼
店員都好好會介紹下啲菜色
推介左呢個餐比我地話牛扒份量好足!
就咁配菜都好多款🤓
車厘茄、南瓜、薯仔、蒜頭、甘筍,紫番薯乾
兩個人食都好夠牛扒真係好大塊
除咗醬汁仲有啲鹽可以調味
我本身都好鍾意食肉眼
Juicy得黎又夠嫩🥰
就咁食牛味都好濃郁👍🏻👍🏻

2023-03-15 26 浏览
康怡間aeon超大間勁好行Shopping完見餓搵到間幾有情調既西餐廳餐廳係三樓,座位多又坐得舒服尤其啱哂我買完野一抽二抽新推出有個巨形肉眼套餐套餐有干邑龍蝦湯Parma ham 沙律550g巨型肉眼本身唸住同老公食,可能唔夠但原來份量都好多沙律新鮮,火箭菜一啲都唔苦Parma ham 都好大塊干邑龍蝦湯,味濃也十分香襯埋個熱辣辣餐包,yummy主角來了,巨型肉眼扒肉眼大大塊,而且外面焦香配埋豐富既配菜,一啲都唔會膩叫的是medium ,生熟程度剛剛好肉眼扒是連骨上的,我最喜歡吃連骨的肉因為肉質特別嫩,而且不會因為煮熟而收縮由於太飽,下次會試埋甜品
康怡間aeon超大間勁好行

Shopping完見餓搵到間幾有情調既西餐廳

餐廳係三樓,座位多又坐得舒服

尤其啱哂我買完野一抽二抽

新推出有個巨形肉眼套餐

套餐有干邑龍蝦湯

Parma ham 沙律

550g巨型肉眼

本身唸住同老公食,可能唔夠

但原來份量都好多

沙律新鮮,火箭菜一啲都唔苦

Parma ham 都好大塊

干邑龍蝦湯,味濃也十分香

襯埋個熱辣辣餐包,yummy

主角來了,巨型肉眼扒

肉眼大大塊,而且外面焦香

配埋豐富既配菜,一啲都唔會膩

叫的是medium ,生熟程度剛剛好

肉眼扒是連骨上的,我最喜歡吃連骨的肉

因為肉質特別嫩,而且不會因為煮熟而收縮

由於太飽,下次會試埋甜品
2023-03-09 36 浏览
太古超高質餐廳行太古Aeon 意外發現有間裝修好靚餐廳,於是入左去食晚飯。因為第一次來,所以店員就推介我食set dinner。首先包左忌廉甘筍湯同餐包,個湯好濃又唔會好鹹。Main 就叫左虎蝦帶子意大利飯,帶子同虎蝦都係超大隻😋,上面重配上魚籽,再加上海膽鹹蛋黃意大利飯,味道啱啱好唔會太漏。之後再叫多個朱古力心太軟,入面朱古力超級流心,外脆內軟,亦唔會太甜😌最啱啲怕甜但又鍾意食甜品嘅人☺️值得一讚嘅係除左食物高質之外,店員重好有禮!
太古超高質餐廳
值得一讚嘅係除左食物高質之外,店員重好有禮!
2023-03-07 40 浏览
成日行太古 Aeon 都淨係知最下面有餐廳,原來上面都有。其中一間係3樓,感覺頗低調,可能行過你都未必會留意到。裡面環境幾舒服,主打扒類,提供的套餐選擇選擇都幾豐富。先飲龍蝦湯,味道濃稠,送上熱辣辣的牛油餐包,還帶點脆口,無期望卻有驚喜。巴馬火腿配水牛芝士火箭菜沙律 $108呢個沙律以為開開胃,原來份量都幾大,食極都有,酸醋開胃,亦飽肚。燒紐西蘭羊架配薑味甘筍蓉 $288羊架質素幾好,肉嫩又有羶香味,而且啖啖肉。要試吓薑味甘筍蓉,啖啖薑味配羊架另有一番風味。香煎比目魚配滕椒牛油忌廉汁 $238比目魚魚皮香脆又厚肉,先加少量青檸汁,再試試滕椒牛油忌廉汁,提鮮的效果更佳。
成日行太古 Aeon 都淨係知最下面有餐廳,原來上面都有。

其中一間係3樓,感覺頗低調,可能行過你都未必會留意到。

裡面環境幾舒服,主打扒類,提供的套餐選擇選擇都幾豐富。

巴馬火腿配水牛芝士火箭菜沙律 $108

燒紐西蘭羊架配薑味甘筍蓉 $288

香煎比目魚配滕椒牛油忌廉汁 $238
2023-03-06
2023-01-15 192 浏览
星期六中午辦完年貨後,攰攰地,於是選了Quattro’s Cafe吃午餐。🥣白洋蔥西湯碗湯有好香濃既白洋蔥甜味,足料,用心製作。
🐄西冷牛扒配燒汁我哋叫左medium熟牛扒。牛扒上枱是的確五成熟,外熟內紅分明,食落肉汁豐富。
🐑香煎羊西冷呢碟菜我叫了七成熟,明顯粉紅色肉地只是若隱若現,出面係有少少over cook。羊趴的模樣同我想像有點出入。諗住真係跟羊骨,可以好Chill咁撕開佢黎食。👦🏻服務態度服務態度整體良好,上菜時第一次上錯了,之後想再上又來回睇多一次部機,怕自己再上錯菜,睇得出職員哥哥係認真工作既。💬幾多成熟?另外,我地叫餐時,講Medium西冷牛扒,職員問我哋幾成熟。我地話Medium,職員繼續問我哋幾成熟。據我理解👉🏼Rare是三成熟會把牛扒表面煎得久一點,內裡近75%仍是生的紅肉。 👉🏼Medium Rare是四成熟聽聞是許多大廚表示西冷最理想的熟度,近一半為紅肉,與Rare 差別在於粉紅的範圍較多。 👉🏼Medium是五成熟是一般人常叫的熟度👉🏼Medium Well是七成熟就只有隱若可見的粉紅了下次我哋再黎呢間,可能要直接講「幾多成」先聽得明啦!

🥣白洋蔥西湯
碗湯有好香濃既白洋蔥甜味,足料,用心製作。
白洋蔥西湯

👦🏻服務態度

💬幾多成熟?

據我理解

👉🏼Rare是三成熟
會把牛扒表面煎得久一點,內裡近75%仍是生的紅肉。

👉🏼Medium Rare是四成熟

👉🏼Medium是五成熟
是一般人常叫的熟度

👉🏼Medium Well是七成熟
就只有隱若可見的粉紅了

下次我哋再黎呢間,可能要直接講「幾多成」先聽得明啦!
白洋蔥西湯
西冷牛扒配燒汁
2022-12-09 204 浏览
知道餐廳搬了上3樓後,一直想去吃,正好今天午餐突然很想吃牛排,所以第一時間先想起它,坐下後叫了份西冷middle red,怎知道一上菜就覺得不對勁。剛上完湯,還沒喝3口,牛排就已經上菜,吃第一口略鹹,第二口是正式切進肉塊裡面,發現牛排表面很乾,裡面雖然不是全熟,但一點肉汁也沒有而且是涼的,明顯是預先煎好3,4成熟後就一直放著待上菜。還好蔬菜類伴碟還有一些溫度,不然我直接反台,收我$174蚊卻給連鎖店的質素食品,因回到公司後發現我口裡一直有梳打粉的副作用,這是真的不能接受。基於不浪費原則,我全吃掉了,但如沒有改善的話就不會再來吃

基於不浪費原則,我全吃掉了,但如沒有改善的話就不會再來吃
2022-12-09
2022-11-12 1494 浏览
來到太古城AEON 選購聖誕禮物之餘,路過AEON 3樓一間型格簡約,很寬敞的西餐廳,就進去食了個讓人滿意的晚餐。黃薑雜菜湯黃薑味讓人醒胃,雜菜跟薯仔打成微碎,香濃有口感。龍蝦湯+$28超級鮮甜的龍蝦湯,每啖除了蝦的鮮甜味道外,湯頭還有原隻去殼大蝦,非常好飲,套餐加$28絕對超值。香煎鵝肝伴焦糖蘋果$118餐前小吃,鵝肝煎得面層蕉香,多士超鬆脆,焦糖蘋果能恰到好處解除和光的油膩感,很不錯👍🏻虎蝦野菌意大利飯$178這意大利飯香濃帶點煙韌,糯糯的,而且配料也多,有蘑菇、洋蔥🧅、芝士,超好食😋。虎蝦手掌大小,鮮甜爽口彈牙👍🏻香煎比目魚$218擺碟精緻,顏色配搭得鮮艷奪目,比目魚更是皮脆魚嫩多汁,最喜歡那鮮橙色的醬汁,搭配比目魚超好味。Cappuccino ice +$15咖啡香濃,牛奶絲滑,奶泡creamy, 外加可可粉,最愛Cappuccino玫瑰花果茶 +$15怕晚餐飲咖啡或茶睡不着,最啱飲這個玫瑰花果茶,好喝暖胃又助眠。雜果格仔餅$68最後叫了個雜果格仔餅,真的沒想到份量如此多,兩個人都吃不完。格仔餅暖粒粒,配上雲呢拿雪糕,一冷一熱,口感豐富,超多的伴碟水果,簡直是超值了。

黃薑雜菜湯

黃薑味讓人醒胃,雜菜跟薯仔打成微碎,香濃有口感。

龍蝦湯+$28

雜果格仔餅$68

• 香煎比目魚
  • 虎蝦野菌意大利飯
  • 龍蝦湯
干邑龍蝦湯龍蝦味非常濃郁,口感好厚身,龍蝦肉非常之多,飲落去唔會特別咸,非常開胃。蟹肉菠菜忌廉湯蟹肉意外地多,甚至有成條蟹腳肉。本身以為菠菜湯唔會好濃郁,味道偏鹹,但菠菜味都好出,意外地非常之夾!白酒忌廉煮藍青口藍青口作為appetizer黎講,份量好多,亦都冇淨低個殼嘅情況,白酒忌廉煮得好濃郁,朋友甚至仲當佢湯咁飲都得🤣上面三塊蒜蓉包整得好脆口,但又唔會油。
安格斯肉眼配紅酒燒汁肉眼扒比想像中大塊,都鎖到啲肉汁,大約係五成熟,牛扒本身嘅味道都好足,唔使點紅酒燒汁都ok。而佢旁邊嘅配菜一啲都唔馬虎,尤其係薯蓉同蘑菇等等,全部都好入味,蘑菇煎得啱啱好,夠香又唔會太乾身。
美國春雞配鵝肝燒汁美國春雞除咗雞髀位之外,全部都起晒骨!雞肉煮完之後唔會好鞋,夠哂嫩滑,調味料亦都唔會落得好重手。最欣賞係佢有熟嘅蒜頭,令到成個味道更加豐富。心太軟配雲呢拿雪糕心太軟比我想像中大好多,味道偏甜,但食落去唔會覺得好膩,雲呢拿雪糕香草味好香,而旁邊亦都有啲菠蘿同哈密瓜。

干邑龍蝦湯

蟹肉菠菜忌廉湯

白酒忌廉煮藍青口

安格斯肉眼配紅酒燒汁

美國春雞配鵝肝燒汁

心太軟配雲呢拿雪糕
2022-11-05 128 浏览
呢間餐廳係康怡AEON 3樓玩具部,間格私隱度高又舒服,係晚餐既好地方。悉心介紹餐牌同會慢慢安排上菜,食完一樣再到下一樣。煙三文魚凱撒沙律,好大碟又開胃,除左煙三文魚仲有脆卜卜麵包粒同大量沙律菜。因為佢用沙律油唔係沙律醬,所以一D都唔會膩,煙三文魚既咸香夾住爽脆清新既菜同麵包粒,再有薄薄的芝士片,好味。之後就上暖暖既西湯,兩個湯都足料好味道,蟹肉波菜湯啖啖蟹肉,味道岩岩好;仲有超濃嘅龍蝦海鮮湯,配上新鮮熱辣餐包兩個,點住湯食非常滋味!低溫燒西班牙黑毛豬胺配蘋果蓉,Iberico 係頂級黑毛豬,因為呢個品種多吃橡果,所以豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,味清不燥。脂肪主要係不飽和脂肪酸,營養價值高。slow cook 煮得岩岩好,非常香嫩,配蘋果蓉更清新更有果香。香煎比目魚配檸檬牛油汁,比目魚份量大,食落嫩滑無骨啖啖肉,檸檬牛油汁再為魚肉提鮮,好好既配搭。主菜之外,配菜既薯蓉唔係溝粉係有薯仔粒,creamy又滑又有口感!最後就係甜品時間,心太軟幾高身,一切開就有流心朱古力漿,皮脆內軟,再配上oreo雪糕,一暖一凍口感好爽,哈蜜瓜粒仲可以沾朱古力漿食。整體呢間係服務、環境、同埋食物都好好,
悉心介紹餐牌同會慢慢安排上菜,食完一樣再到下一樣。

整體呢間係服務、環境、同埋食物都好好,感覺比較高級但價錢都OK! 係慶祝既好地方!
11月都風風雨雨嘅天氣,香港真係少見,放咗工約咗朋友食飯, 吹吓水😆,佢話佢公司附近有一間很好嘅西餐廳,啱啱搬咗新舖位,喺商場裡面,又可以行街又可以食嘢,好方便;而且唔駛淋雨☔️。店員有善健談,安排我哋坐卡位,座位幾舒服,同埋介紹我哋不少菜式:🦪Blue Mussel with White Wine Cream Sauce白酒煮藍青口,鮮甜帶酒香,蘸著蒜蓉包一齊食,好滋味。🦀Cream of Spinach & Crab Meat🦞Lobster Bisque秋天天氣轉冷,飲個熱湯好暖心暖胃,我的「蟹肉波菜湯」好清甜,而且食到啖啖蟹肉;朋友的「龍蝦湯」一上枱已經聞到好香濃嘅龍蝦味,而且材料十足。🍝Squid Ink Pasta with Hokkaido Scallop墨魚汁意粉配日本🇯🇵北海道帶子,帶子煎到金黃香脆,再加上車厘茄🍅、炸露芛、蒜蓉包作裝飾; 意粉帶Al Dente口感,很掛汁,這個份量好大,我分咗一半比朋友🤭。🐮Short Rib炆牛肋骨是店員介紹的,賣相已令喜愛牛牛🐮嘅朋友垂涎三尺,牛肉炆得好腍,肉質非常鮮嫩而牛味濃,配以西蘭花🥦、原隻焗蒜頭🧄、炸露芛、南瓜🎃及車厘茄🍅

白酒煮藍青口,鮮甜帶酒香,蘸著蒜蓉包一齊食,好滋味。

🦀Cream of Spinach & Crab Meat
🦞Lobster Bisque

🐮Short Rib
炆牛肋骨是店員介紹的,賣相已令喜愛牛牛🐮嘅朋友垂涎三尺,牛肉炆得好腍,肉質非常鮮嫩而牛味濃,配以西蘭花🥦、原隻焗蒜頭🧄、炸露芛、南瓜🎃及車厘茄🍅,整個設計感覺好健康。

🍫Chocolate Fonte
心太軟這甜品,我哋兩個都好鍾意食😆,見到餐牌有,豈能放過!朱古力蛋糕加上流心朱古力漿,蛋糕外邊微脆,內裡軟綿再配上雲呢拿雪糕、鮮菠蘿及蜜瓜,實在令我哋非常滿足💓。

🌹Rose Garden
☕️Double Espresso
「玫瑰園」很美麗的名字,茶身色澤如紅寶石,好靚💓,裡面有玫瑰花🌹、Currant、芒果乾及粟米花,可自己加入蜂蜜,味道酸酸甜甜,十分解膩。朋友則點了她喜歡的Espresso咖啡,味道香濃。

颱風前的這頓晚餐十分滿意。