餐厅: Sake Bar CHU CHU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-26 738 浏览
銅鑼灣有個飲清酒好chill之地,見到門口張得意貓貓相就知道尼間一定係chill爆既地方🤣~仲要係好多清酒收藏地,可以飲到好多特別款😍🥂翔空 Lagoon Alcoholic Strawberry草莓香撲鼻而來,仲有草莓果粒,飲落去甜美又輕盈,微微氣泡🫧好fresh~🌸榮螺清蒸之後榮螺肉質細嫩彈牙,只簡單加入清酒,香菜麻油等簡單調料,令榮螺保留原汁原味~🌸蕃茄甘味沙律加入特製秘醬,有種熟悉又估唔到既味道,就知道酸甜好開口。就鍾意尼d簡單又有驚喜既菜式~🌸佐酒小菜係可愛既貓仔餅中夾雜海鮮沙律餡,底部仲有健康紫薯蓉,可以加檸檬或者芥末點住食,我就咁搭配紫薯蓉都已經好夠味~🌸白松露芝士三文魚薄餅銬脆均勻既薄薄小塊芝士薄餅皮,分類雖小,但內裡三文魚係我想唔到既厚實啊~入口更係香脆🌸雞白湯濃縮既雞湯更有營養,而白湯內更有昆布同肉丸,今餐仲係唔滋補元氣滿滿~🌸酒盜風炒小松菜單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會

🌸榮螺

🌸蕃茄甘味沙律

🌸佐酒小菜

🌸白松露芝士三文魚薄餅

🌸雞白湯

🌸酒盜風炒小松菜
單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~

🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒
採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會太濃,微醺感覺更加安神舒緩~佢淡雅甜美口感太適合女仔~

🌸燒帶子伴海膽湯
濃郁海膽用蛋卷來做飲筒,食法新穎令湯食落去冇咁膩口,而厚實帶子混合海膽湯更係豐富味蕾。

🌸牛筋
先經過慢熬之後令牛筋變軟嫩,加上鹹香濃郁嘅醬汁,燒烤既焦邊,下酒菜一流又膠原慢慢。

🌸紫蘇葉雞胸肉
有紫蘇特別香氣包裹雞胸肉,每一啖都有紫蘇香

🥂Daiyame 芋燒酎
特別嘅用左日本鹿兒島出名紫芋(Daiyame)為原料釀製,陣陣紫芋香氣係酒邊散發出來~入口柔順醇厚,仲有紫芋留香係口中~

🌸牛油㠀賊肝醬炒魷魚
牛油提香,而㠀賊肝醬令魷魚更為濃郁惹味,而搭配清酒食更係岩好。

🌸雞胸軟骨
軟骨加夾雞胸一脆一柔,最佳拍檔

🌸忌廉芝士明太子厚油揚
係明太子同芝士封頂烤焦脆,令個豆卜多左一層香味~豆卜焦脆不幹。

🥂鍛高譚 紫蘇燒酎
紫蘇整食物就經常見,酒來講就少有,咁特別肯定試下~聞落去有紫蘇特有香味,而飲落去係草本味道~尾韻悠長回甘

🥂WAKAZE Ispahan (France)
靈感來自阿拉伯傳統糕點Ispahan,係結合法式傳統與現代精釀技藝的特色啤酒,飲落去有玫瑰,荔枝既芳香,蜂蜜甜度仲平衡左啤酒酒精度,異域風情滿滿。

🌸雞髀肉
最鍾意食雞髀,烤過既雞髀脆皮又嫩口

🍰芝士無花果蛋糕~
芝士蛋糕口感細緻綿密,加左無花果既清甜,減低左芝士既甜膩。

🍧白桃雪葩
酸酸甜甜真係好吸引我,而佢真係一整個雪凍既白桃果肉內盛白桃雪葩,誠意滿滿啊~

• 忌廉芝士明太子厚油揚
位於銅鑼灣登龍街既Sake Bar Chu Chu,一入門口就見到佢地招牌既貓貓logo 🐱 酒吧氣氛好好,職員非常熱心同顧客溝通,用心介紹各種酒品 🍻 仲好親切了解客人需要同喜好,推薦適合或者新穎既sake 🍶作為一間sake bar,小食當然必不可少~ 咁就更加要一讚佢地既廚房,作為一間sake bar,佢地製作既食物已經比大部分日式料理餐廳都出色😆 特別要推薦又厚又多肉汁既厚切牛舌串燒👅,爽脆又彈牙既白鱔串燒!!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍶 忠愛中取り 播州愛山 純米大吟釀 $88.0味道帶住香甜米香味,入口舒服唔太烈,口感幾好,呢種味道一定同各種海鮮小食匹配👍🏻🍶 LIBROM 香港限定 大檸樂 $98.0味道非常特別既大檸樂,味道好甜,又帶幾重檸檬酸味,仲有可樂既汽,加上比較烈既感覺,成杯飲落幾有暢快感❣️🍶 武内おかめ果買物語 純米草莓 $88果酒愛好者一定要試試呢杯士多啤梨味既酒味道香甜,感覺有d果乾味,非常好味道!!✨ 佐酒小菜 $38.0隻貓是咪好得意😎✨ 雞白湯島冬 $78.0✨ 厚切牛舌 $68.0✨ 白鱔 $78.0✨ 牛油烏賊肝醬炒魷魚 $88.0✨ 辣味唐揚

作為一間sake bar,小食當然必不可少~

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🍶 忠愛中取り 播州愛山 純米大吟釀 $88.0

🍶 LIBROM 香港限定 大檸樂 $98.0

🍶 武内おかめ果買物語 純米草莓 $88
果酒愛好者一定要試試呢杯士多啤梨味既酒
味道香甜,感覺有d果乾味,非常好味道!!

✨ 佐酒小菜 $38.0

✨ 牛油烏賊肝醬炒魷魚 $88.0

✨ 辣味唐揚蘿蔔糕 $58.0

蘿蔔糕可以再爽口少少更加好 ✌🏻

✨ 季節刺身盛 四點 $218.0
生蠔、魷魚、牡丹蝦、帶子

✨ 燒牛肉生菜包 $98.0

✨麻辣風鮟鱇魚肝 $118

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Sake Bar CHU CHU

📍Causeway Bay, Tang Lung St, 28號, Circle Tower, 25樓
2024-04-26 40 浏览
都係第一次黎sake bar, 平時飲紅白酒就識,sake嚟講只係略懂皮毛,好彩每匯款推介嘅清酒🍶都好啱選擇嘅食物,唔識揀,只要講你平時嘅個人喜好喜例如爽啲,甜啲,有花香有果香,就可以幫你揀到啱心水嘅清酒❤️❤️❤️佐酒小菜🥘($38)沙律最中餅,係嚟到呢度一入席就必要嘅,當係入席費,賣相超級精緻,係一個貓貓造型嘅最中餅,入面有海鮮沙律底下仲有香甜細滑嘅紫薯蓉神龜純米生酒🍶($78)清爽乾身,做開胃酒超級匹配江湖開城純米吟釀原酒🍶($78)少少乾身,但帶啲果香,但有少少青蘋果嘅清新味道,餐前飲都分適合生蠔🦪($78)好新鮮,鮮味飽滿,質地滑溜,sup一聲滑落喉嚨😚librom melon🍈 ($98)Craft Sake 都係第一次試,飲落係好香甜嘅生果味,有啲似果汁糖咁,都幾得意❤️忌廉芝士明太子厚揚🍢(48)香脆惹味,有酒香,佐酒一流雞串燒🐓,全部採用三黃雞,而且有好多部位選擇,全部都好高質雞胸軟骨🐔($48)中規中矩雞蠔肉🐔($48)出面少啲見到呢一個部位,係好好食,爽滑又多汁,肉質鮮嫩有彈性自家製月見免治雞🐔($48)雞肉香味都幾濃郁,有水汁梅醬紫蘇葉雞柳🐔($58)雞柳爽彈鮮嫩,友愛

佐酒小菜🥘($38)

神龜純米生酒🍶($78)
清爽乾身,做開胃酒超級匹配

江湖開城純米吟釀原酒🍶($78)

生蠔🦪($78)
好新鮮,鮮味飽滿,質地滑溜,sup一聲滑落喉嚨😚

librom melon🍈 ($98)

忌廉芝士明太子厚揚🍢(48)
香脆惹味,有酒香,佐酒一流

雞串燒🐓,全部採用三黃雞,而且有好多部位選擇,全部都好高質

雞胸軟骨🐔($48)
中規中矩

雞蠔肉🐔($48)

自家製月見免治雞🐔($48)
雞肉香味都幾濃郁,有水汁

梅醬紫蘇葉雞柳🐔($58)
雞柳爽彈鮮嫩,友愛最鍾意嘅梅醬同紫蘇,香氣濃郁,雞肉醬同紫蘇嘅香氣,發揮到極致

燒白鱔🐟($78)
厚身爽彈

厚切牛舌🐮($68)
超級好食,牛魔王不可以錯過,真係好厚切,一串有三件,近乎牛舌心嘅質素,全部冇渣,超級爽彈,係feel到動L 動L嘅質感,食咗兩串都忍唔住再encore

天穩生𨠄純米酒 🍶($78)
有米嘅淡淡清香嘅味道,係偏乾身爽口,同串燒十分之夾

農口尚彥無過濾新原酒🍶($78)
非常濃烈嘅米香味道,但係又唔會太過Heavy,超級鍾意,好飲好飲

清酒煮蠔🦪($128)
蠔尾都幾鮮甜仲,有昆布,菇菇,洋蔥

燒飯團🍙($38)
好食,澱粉愛好者之選,燒得超級香脆,令到米香更加突出

明太子茶漬飯🍚($48)
有好多嘅明太子,令到茶漬飯有鹹香嘅鮮甜味道

東洋美人大辛口🍶($78)
味道Fruity,口感清爽

咲耶美純米吟釀🍶($78)
帶有花香嘅味道,比較厚身,齒頰留香,女仔一定鍾意

紫蘇酒🍃($78)
平時比較少見,如果鍾意紫蘇嘅味道入呢一款就一定會鍾意,有好香嘅紫蘇味道,加埋梳打水之後做Highball,超級refreshing

正所謂佳餚配美酒,銅鑼灣呢間隠世嘅高質Sake 吧,絕對係最佳選擇✨Sake Bar CHU 💋CHU💋餐廳有尊業嘅駐場唎酒師,會根據你嘅喜好同所點嘅菜色,為你挑選合適嘅清酒搭配Sake Paring🍶🍶Dinner。 每款清酒都有繫上酒卡,可以清楚知道該酒嘅產地,特點,可配搭嘅美食資訊,唎酒師仲會講解佢嘅歷史和由來,第一次真正美食中學習,長了不少知識😌餐廳唔只清酒出色,愛吃嘅我仲發現,佢主打日本備長炭嘅串燒,十分出色,佢同時仲有得點「👭兩姊妹」嘅美味菜色,食物好高質素,完全趺了眼鏡🤩入座一會職員就奉上好kawaii🐱喵喵佐酒小食 - 🍅蕃茄配沙律😋 仲有卜卜脆嘅燒鱈魚干,即刻好開胃🤩餐廳主要以吧枱設計座位,好方便傾計👍🏻而且,店內仲有老闆自家設計📝嘅Graphic-T👕出售,真係好多元化。𓐎小妹推介:佐酒小菜🍻 @$38胡麻唐揚炸雞🐔 $88牛筋胡麻燒 $68麻辣風鮟鱇魚乾 $118牛油烏賊🦑乾醬炒魷魚 $88唐揚蘿蔔糕 $58白松露芝士三文魚薄餅 $68燒馬友一夜干🐟 $198榮螺🐚 $68白鱔🐟$78黑豚腩肉🍢 $48炭火串燒set $158🍶雨降 生酛花酵母 Ohana $88

餐廳主要以吧枱設計座位,好方便傾計👍🏻

𓐎小妹推介:
🍶江戶開城 純米吟醸 雄町 $68
𓐎
𖠿 𖤣𖤥銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
2024-03-27
在場有唎酒師介紹清酒🍶🪭今次我專登過嚟試試「Sakebar ChuChu x 2姊妹涼皮公司」合作多款送酒小食,🔥 辣得好過癮鐘意食辣🌶️既朋友必試!今次試咗2姊妹涼皮公司辣醬站味的煳麻唐揚炸雞🍗,炸得好香脆,煳麻醬辣得好過癮,好味😋 麻辣安鮟鱇魚乾魚肝✨ 麻辣口味好香,又有油甘香濃味道直擊味蕾🔥✨佐酒串燒🍢必叫炭烤白鱔 & 黑豚腩芫荽卷🌿真係燒得好香芫荽🌿味道充斥最口腔🍢炭火串燒set、厚切牛舌、非常香炭火味,🍙燒飯團茶漬飯好味道🧀🧀酒盜芝士配清酒最夾~~~~~~~~~~~~~~~~~睇完食評,如果鐘意飲清酒🍶既朋友可以睇埋落去😎呢度可以試到特別既清酒之外,我仲試左一款由Vtuber聯乘既梅酒🥃好正👍🏻由唎酒師介紹不同口味既清酒🍶配搭食物,以下清酒以90ml 杯來計算🍶果香甜味 - 中取 , 熟米大吟釀 $88花香、果香、米香🍶加茂錦- 純米大吟釀, 新瀉縣 $78備前雄町 - 132乾比較甜,果香味濃,花香、果香、米香🍶 Premium Nouveau $88帶米,比較濃,比較鮮味及鹹香配酒盜芝士🍶 Happy 太郎 $108濁酒 滋賀縣 酸酸地🍶大檸樂 $98是餐廳訂製的酒,可以
在場有唎酒師介紹清酒🍶

鐘意食辣🌶️既朋友必試!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍶果香甜味 - 中取 , 熟米大吟釀 $88
花香、果香、米香

🍶加茂錦- 純米大吟釀, 新瀉縣 $78
備前雄町 - 132乾
比較甜,果香味濃,花香、果香、米香

🍶 Premium Nouveau $88
帶米,比較濃,比較鮮味及鹹香
配酒盜芝士

🍶 Happy 太郎 $108
濁酒 滋賀縣 酸酸地

🍶大檸樂 $98
是餐廳訂製的酒,可以制定名字,是有檸檬的味道

🍶達摩正宗 $88
龍年古酒,花雕的味道

🍶百年梅酒 $88
同vTuber 聯乘合作,比較濃味,甜美

🍶東洋美人 大口辛 純米吟釀 $88
使用米三田錦,果香、花香、dry、米香,辛口

🍶屋守 東京 粟米吟釀,紅兵,果香,碳酸,花香,米香 $78 dry

🍶純米酒 愛山 ,愛媛縣 $68
果香,花香,旨味,米香 dry
  • 豬肉芫荽卷
  • 酒盜芝士🧀
  • 燒鱔
放假前約了朋友到這家貓貓裝飾の𝑺𝒂𝒌𝒆𝑩𝒂𝒓𝑪𝒉𝒖𝑪𝒉𝒖 淺嘗了𝟑款日式清酒🍶朋友開玩笑要店裡最甜的,,,最甜應該是𝐁𝐞𝐚𝐮 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥𝐥𝐞黑,,也是偏甜順滑容易入口,,,還是不能滿足我朋友需要爆甜的酒感😆😆 題外話美食也是水準の棒棒滴!!!🍶🍶🍶江戶開城 純米吟釀原酒 $𝟕𝟖/杯 >清甜密瓜<寫樂 純米吟釀 $𝟖𝟖/杯 >花香酒濃<𝐁𝐞𝐚𝐮 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥𝐥𝐞黑 $𝟖𝟖/杯 >店內最甜の選< 🍶🍶🍶.𝑉𝑖𝑎𝑛𝑛推薦一吃再吃の佐酒小食🌟🌟🌟佐酒小菜 $𝟑𝟖/ 位唐揚蘿蔔糕 $𝟓𝟖 >叫了𝟐份< 💕日本🇯🇵季節蠔 $𝟕𝟖/隻 >好吃<日本🇯🇵季節刺身盛 $𝟐𝟏𝟖 >新鮮<自家製月見免冶雞肉棒 $𝟒𝟖 >想叫第3份但賣完< 🙃牛油烏賊肝醬炒魷魚 $𝟖𝟖🌟🌟🌟.還有以下這些串燒也不錯的喔~!!!🍡🍡🍡雞髀肉 $𝟑𝟖雞腎 $𝟒𝟖手羽先 $𝟒𝟖雞胸軟骨 $𝟒𝟖牛舌 $𝟔𝟖牛筋 $𝟔𝟖味碄魚乾$𝟖𝟖🍡🍡🍡.@sakebarchuchusakebarchuchu 銅鑼灣登龍街𝟐

🍶🍶🍶

日本🇯🇵季節刺身盛 $𝟐𝟏𝟖 >新鮮<
自家製月見免冶雞肉棒 $𝟒𝟖 >想叫第3份但賣完< 🙃
牛油烏賊肝醬炒魷魚 $𝟖𝟖
🌟🌟🌟

還有以下這些串燒也不錯的喔~!!!
🍡🍡🍡
🍡🍡🍡
@sakebarchuchu
sakebarchuchu
 銅鑼灣登龍街𝟐𝟖號, 𝐂𝐢𝐫𝐜𝐥𝐞 𝐓𝐨𝐰𝐞𝐫, 𝟐𝟓樓
#sakebar #日本酒 #清酒 #銅鑼灣美食 #香港 #清酒吧 #日本酒大好き #唎酒師のおすすめ #唎酒師がいるお店 #国際唎酒師 #sake #sakelovers #sakesommelier #hongkongsakebar #saketime #登龍街 #炭火串燒 #串燒 #izakaya #居酒屋 #sakeincident

• 牛油烏賊肝醬炒魷魚
  • 唐揚蘿蔔糕
  • 日本季節生蠔
2024-04-23 43 浏览
Sake Bar CHU CHU位於銅鑼灣市中心的一座商業大廈頂層,店內佈置簡潔而舒適,有日系感覺。一進門,就看到大bar枱尾端琳瑯滿目的清酒,種類繁多,讓人目不暇給。酒吧內的工作人員,包括唎酒師都非常熱情友善,他們樂意為客人提供推薦和解答問題。一坐下我們便立刻與唎酒師表達對今次清酒旅程的期望。我們根據唎酒師推介先來一杯清爽既LIBROM Craft Sake再加一杯堅果味重啲既WAKAZE Barrel Sake Whisky.在點菜方面,我們首先選擇了幾款串燒。其中的白鱔串燒給我留下了深刻的印象,鱔魚肉質鮮嫩且彈牙,搭配烤至微焦的外皮,口感十分迷人。日本厚煙肉和厚切牛舌也都非常美味,肉質鮮嫩多汁,經過燒烤後,更散發出濃郁的香氣。另外,唐楊蘿蔔糕的口感豐富,內裡則柔軟細緻,配上獨特的醬汁,味道更加豐富,並有辣和不辣的選擇。除了串燒,酒吧還提供各種美味的佐酒小食。其中,酒盜芝士是我在這裡的一次驚喜。入口時鹹香和芝士的香濃融為一體,給人帶來獨特的口感享受。另外,燒鱈魚乾也是一個不可錯過的選擇,鱈魚乾烤過後,表面酥脆,同時保持著魚的香味。搭配清酒品嚐,更能提升整體的味覺體驗。回到清酒,我們

回到清酒,我們再點了果味重且帶酸的WAKAZE Orbia Sol,低酒精度似白酒的Beau Michelle Sake,還有好有口感的翔空 Alcoholic Pear和有綿密汽泡的GARYUBAI Sparkling Rose。除了美食之外,Sake Bar CHU CHU的確提供了多款精選的清酒供客人選擇。無論是對於初學者還是清酒愛好者來說,這裡都能找到合適和特別的清酒。特別一提,駐場唎酒師除了會為客人提供日本酒專業意見,並定期舉行清酒課程🍶

酒盜芝士
日本厚煙肉
  • 厚切牛舌
  • 炭火串燒
  • 燒鱈魚乾
今日去左一間好chill嘅sake bar,餐廳環境氛圍都好正好有feel👍🏼 中間有張長方bar枱,方便唎酒師為客人介紹清酒🍶 目測起碼有過百款清酒😍呢度有個清酒 freestyle menu,你只要填上預算、杯數、口味,就會有專人幫你揀,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人😉 今次我同朋友預左每人$400,試左好多支清酒,試左有果味、花味較重嘅清酒,亦有dry 啲米味香啲嘅,亦都有啤梨味、檸檬🍋味嘅清酒。每個清酒上面都貼有標籤,寫晒嗰支酒嘅特性,好貼心👍🏼而且有好多佐酒小食,而家仲有同兩姊妹涼皮crossover嘅菜式。我地叫左「牛筋煳麻燒 」& 「麻辣風鮟鱇魚肝」 2樣都辣辣地🌶️好惹味,係一流嘅送酒小菜😋前菜~沙律最中餅 $38係超級可愛嘅貓貓圖案😺內餡係煙三文魚沙律,底層配上紫薯蓉,仲有塊炸到好脆嘅蓮藕片,可愛得嚟仲要係好食👍🏼🤤雞肝芝士拌勻醬 $88又係用咗好可愛嘅貓貓碟,雞肝芝士醬配上好鬆脆嘅蒜蓉脆包,好夾味!燒帶子伴海膽湯 牛油卷$98帶子好大粒煎得剛剛好半生熟,海膽湯都好Creamy,餐廳Staff教我哋將牛油卷當飲管咁樣飲啲湯,又幾得意😂季節刺身四點盛/牡丹蝦、帆立貝、生蠔、魷

前菜~沙律最中餅 $38

雞肝芝士拌勻醬 $88

燒帶子伴海膽湯 牛油卷$98

季節刺身四點盛/牡丹蝦、帆立貝、生蠔、魷魚 $218
刺身非常新鮮,全部都好鮮甜👍🏼

清酒煮廣島蠔 $128
廣島蠔好肥美,食落啖啖肉,配上清酒特別鮮甜!

炭火串燒:雞心喉、雞胸軟骨、雞肩、黑豚腩肉
牛柳粒、橫膈膜。用炭火燒嘅串燒特別好食😋

超級推介大家嚟呢度飲清酒,同埋嘢食都好好食,回頭率超高,下一次要再同朋友嚟食🤩
銅鑼灣隱世Sake Bar|sakebarchuchu大型bar枱位於餐廳中間😃後面就係陳列多款Sake嘅酒櫃非常有氣派😎而每枝Sake樽身掛上牌😉可以了解產地、味道、配搭食物等等…以杯為單位計算🧮所以可以試唔同sake除左Sake😜呢到有多款串燒提供店員更會詳細講解☺️食物配搭邊款Sake最適合當中最中意🍶Michelle🍶甘甜順口👩🏻適合女仔如果中意烈D😆可以試下🍶藍之鄉🍶、🍶熟露枯🍶辛口帶點清新感覺🥢佐酒小菜🥢可愛小貓外型,內藏清清喉嚨嘅沙律,非常打卡喔!🐱🥢麻辣風鮟鱇魚肝🥢入口即化,辣得過癮,相當惹味😁🥢厚切牛舌🥢厚厚牛舌入口彈牙多汁😙🥢榮螺🥢質感柔軟,外殼內的湯汁超鮮甜😌另外仲點左白鰻、雞翼、雞肝、雞心喉、雞髀肉,都唔錯喔!😋Sake Bar CHU CHU📍香港銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
銅鑼灣隱世Sake Bar|sakebarchuchu

大型bar枱位於餐廳中間😃後面就係陳列多款Sake嘅酒櫃
非常有氣派😎

以杯為單位計算🧮所以可以試唔同sake
除左Sake😜呢到有多款串燒提供
店員更會詳細講解☺️食物配搭邊款Sake最適合

當中最中意🍶Michelle🍶甘甜順口👩🏻適合女仔

🥢佐酒小菜🥢
可愛小貓外型,內藏清清喉嚨嘅沙律,非常打卡喔!🐱

🥢麻辣風鮟鱇魚肝🥢
入口即化,辣得過癮,相當惹味😁

🥢厚切牛舌🥢
厚厚牛舌入口彈牙多汁😙

🥢榮螺🥢
質感柔軟,外殼內的湯汁超鮮甜😌

另外仲點左白鰻、雞翼、雞肝、雞心喉、雞髀肉,都唔錯喔!😋

📍香港銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
香港人對日本飲食文化既喜愛都吾洗我多講😆 由刺身拉麵串燒 到近期非常大熱既清酒🍶 仲見到愈黎愈多人成為唎酒師tim😌 呢間位於銅鑼灣既「Sake Bar Chu Chu」就正正岩哂中意日本又系酒鬼既朋友仔啦🇯🇵💫鱈魚白子醋物 $88白子既味道幾濃烈 口感綿密柔滑 有乳狀既感覺 入口即溶 配上酸汁做前菜 非常開胃😋麻辣風鮟鱇魚肝 $118餐廳同「兩姐妹涼皮有限公司」crossover😎 魚肝口感綿密滑順 油脂柔嫩香醇 配上麻辣醬汁 更有風味🌶️食日本串燒點可以吾食燒鳥🐥 雞皮燒到脆卜卜 而且帶有雞油既香味 ; 雞肝燒至7-8成熟 入口口感軟滑 ; 雞腎爽口有嚼勁 ; 雞胸軟骨有咬口 帶有啖啖肉絲 ; 雞蠔肉 呢個第一次食 店員告知系雞背靠近大腿部位既兩個凹槽位中間既肉 非常罕有😍 食落口極有彈性 油脂感豐富而不膩🤤 手羽先 外皮香酥 肉質保留鬆化多汁(以上燒鳥既串燒均為$38-$48 詳情可參考Menu)燒帶子伴海膽湯牛油卷 $98帶子輕輕燒至外香脆 內嫩滑 ; 用旁邊既牛油蛋卷當作飲管黎飲超濃都既海膽湯 好正!!😆榮螺 $68用上高湯煮過榮螺螺肉 豐腴細膩 味道鮮甜🤤 食完螺肉記得一定要

鱈魚白子醋物 $88

麻辣風鮟鱇魚肝 $118

(以上燒鳥既串燒均為$38-$48 詳情可參考Menu)

燒帶子伴海膽湯牛油卷 $98

榮螺 $68
用上高湯煮過榮螺螺肉 豐腴細膩 味道鮮甜🤤 食完螺肉記得一定要飲埋啲高湯😙

燒馬友一夜干 $198
馬友脂肪平均分布於魚肉 肉質較實 經過一夜干後 不減魚香 反而濃縮左個鮮味👍🏻

分享完野食 就到Sake既環節🍶 呢到有過百款吾同口味既時令清酒提供選擇😍 最正系可以一杯一杯甘單點 試下吾同口味 或者可以揀Free Flow Package架❗

• Wakaze Barrel Sake Whisky $98
用威士忌桶釀製而成 帶有木香 乾果香氣 口感甘潤帶水果感😌
• 牧場之夢 牛乳燒酎 $98
由牛乳同大米發酵時產生既蘋果香 以及低溫蒸餾時帶出牛乳既微量甜味 非常特別😆
• 安心院藏 高精白 麦燒酎 $98

• 麻辣風鮟鱇魚肝
  • 鱈魚白子醋物
  • 燒馬友一夜干
2024-04-19 13 浏览
放完學去咗「Sake Bar CHU CHU」Chill下🌙.炭火串燒拼盤🍢分別有雞心🐔雞頸肉,雞心喉 、豬腸🐖雞皮🐓雞頸肉肥瘦適中😬肉質有彈性,雞皮亦燒得十分香脆🔥.魷魚一夜干🦑魷魚風味濃郁😜加上檸檬汁更為清新🍋.清酒煮廣島蠔🦪蠔肉大隻鮮甜💯連同菇菌🍄‍🟫海帶、大蔥同白蘿蔔🥕增添了一份清甜🤤.燒帶子伴海膽湯牛油卷🍸帶子厚肉😋加上海膽湯同牛油卷🧈🥣新奇又滋味😌.炸醬薄餅🍕有大量炸醬肉碎🐖芝士🧀如果可以有多少少辣味,惹味啲就更好🥺.沙律最中餅(2客)🐱超可愛嘅貓貓造型最中餅😍外層微脆😝內餡係海鮮沙律🐠配炸蓮藕薄片同紫薯蓉🍠另外附有檸檬、芥末、柚子胡椒🍊.榮螺🐚螺肉新鮮彈牙😆一定要飲埋啲湯汁☺️.牛根煳麻燒🐄.梅醬紫蘇雞柳🍗紫蘇葉包住嫩滑雞柳🍀梅醬將味道昇華✨好味道😛.黑豚腩芫荽卷🐷黑豚腩包住大量芫茜🌿同時食到肉香同爽脆芫茜😗.鯛魚燒🐟外脆內綿蜜,香甜紅豆餡🫘.芝士蛋糕🍰芝士味香濃,質感軟滑😙.日本酒 Freestyle($800預算)🥂由唎酒師按照客人預算同喜好💰❤️度身安排清酒🍶果酒🍾同燒酎🥃推介酸甜清新嘅Librom 大檸樂😉
魷魚一夜干🦑魷魚風味濃郁😜加上檸檬汁更為清新🍋
榮螺🐚螺肉新鮮彈牙😆一定要飲埋啲湯汁☺️
牛根煳麻燒🐄
梅醬紫蘇雞柳🍗紫蘇葉包住嫩滑雞柳🍀梅醬將味道昇華✨好味道😛
黑豚腩芫荽卷🐷黑豚腩包住大量芫茜🌿同時食到肉香同爽脆芫茜😗
鯛魚燒🐟外脆內綿蜜,香甜紅豆餡🫘
芝士蛋糕🍰芝士味香濃,質感軟滑😙
  • 牛筋
  • 炭火串燒
上次同好友去完一次Sake Bar就愛上了,今次搵到一間係銅鑼灣的 ,呢度空間感大坐得好舒服,除了吧枱仲有普通餐枱位置,擺放了很多清酒佈置,仲有一個好大的酒櫃可以比客人慢慢睇慢慢揀,坐吧枱氣氛很好。來到Sake Bar 當然主打清酒,今次我哋都係請唎酒師幫我地揸主意揀幾款酒試 ,佢哋都會好詳細介紹每款酒的特色。酒方面我哋試咗呢幾款:🔹江戶開城 純米吟釀 原酒🔹忠愛『海外限定』 夢ささら 純米吟釀 火入(橘) (我喜歡這杯,入口順滑,有少少甜味。)🔹一刀両斷 純米大吟釀🔹Wakaze The Classic (France )🔹Librom Lemon Grass 今次除了試左純米清酒,亦試左一啲以日本酒為基礎,再加九州水果或香草等釀造的酒,飲落好特別。飲酒當然要配啲佐酒小食、串燒等,叫左:🔸風乾火腿沙律配四川風味醬🔸香炸鰈魚🔸自家製月見免治雞肉棒🔸燒牛肉生菜包🔸串燒: 厚切牛舌、雞腎、雞髀肉、白鱔特別推介🔸香炸鰈魚🔸成條魚炸到脆卜卜連骨都可以食送酒一流,串燒方面最推介牛舌、白鱔,免治雞肉棒也是不能錯過的。很喜歡這裡氣氛很好,唎酒師跟客人可以交流,食物又好食,有機會一定會再來。

酒方面我哋試咗呢幾款:
🔹江戶開城 純米吟釀 原酒
🔹忠愛『海外限定』 夢ささら 純米吟釀 火入(橘)
(我喜歡這杯,入口順滑,有少少甜味。)
🔹一刀両斷 純米大吟釀
🔹Wakaze The Classic (France )
🔹Librom Lemon Grass

飲酒當然要配啲佐酒小食、串燒等,叫左:
🔸風乾火腿沙律配四川風味醬

🔸香炸鰈魚
🔸自家製月見免治雞肉棒
🔸燒牛肉生菜包

🔸串燒: 厚切牛舌、雞腎、雞髀肉、白鱔

2024-04-16
  • 香炸鰈魚
  • 厚切牛舌
2024-04-18 3 浏览
🟡 佐酒小菜 💵 HK$38賣相超級可愛✨見到已經好吾捨得食內𥚃係有呑拿魚加沙律醬最中餅配搭紫薯🤤不錯🟡 燒馬友一夜干 💵 HK$198煎得好香脆🥰食落去係魚肉結實嫩滑魚皮脆脆🤤🟡 燒帶子伴海膽湯 💵 HK$98有海膽嘅菜式我又點能夠錯過🤣燒帶子鮮甜, 再配搭埋濃厚既海膽湯鮮味滿滿🥰另外佢配搭上嘅蛋捲, 好味😚🟡 白松露芝士三文魚薄餅 💵 HK$68黑松露就食得多啦💛今次就試左好特別嘅白松露😝加埋咸香既芝士同三文魚好滋味🤩佢個餅底都好脆🥰🟡🔅燒烤類🔅♾️ 雞皮 💵 HK$38♾️ 雞腎 💵 HK$38♾️ 雞肝 💵 HK$37♾️ 梅醬紫蘇雞柳 💵 HK$58燒鳥串燒串串都好好食, 雞肉肉質好嫩滑肉汁滿滿😍 師傅烤出微微既炭香味🤤我就最like燒雞皮同梅醬紫蘇雞柳✨雞皮好香脆惹味🤤 梅醬紫蘇雞柳好香紫蘇味,味道帶小小酸, 加埋多汁既雞肉🤤惹味♾️ 白鱔 💵 HK$78白鱔燒到外皮微焦脆, 咬落去肉汁滲哂出黎🤤魚肉超彈牙有魚香🥰真係非常的好吃唷♾️ 厚切牛舌 💵 HK$68牛舌好出色💗牛舌好厚身口感易咬爽口彈牙, 牛味好濃厚, 勁juicy 😌♾️ 黑豚腩肉 💵 HK$48豚肉既油脂勁香❤️ 肉質爽口嫩
🟡 佐酒小菜 💵 HK$38
賣相超級可愛✨見到已經好吾捨得食
內𥚃係有呑拿魚加沙律醬最中餅配搭紫薯🤤不錯

🟡 燒馬友一夜干 💵 HK$198
煎得好香脆🥰食落去係魚肉結實嫩滑
魚皮脆脆🤤

🟡 燒帶子伴海膽湯 💵 HK$98
有海膽嘅菜式我又點能夠錯過🤣
燒帶子鮮甜, 再配搭埋濃厚既海膽湯
鮮味滿滿🥰另外佢配搭上嘅蛋捲, 好味😚

🟡 白松露芝士三文魚薄餅 💵 HK$68
佢個餅底都好脆🥰

🟡🔅燒烤類🔅
♾️ 雞皮 💵 HK$38
♾️ 雞腎 💵 HK$38
♾️ 雞肝 💵 HK$37
♾️ 梅醬紫蘇雞柳 💵 HK$58

燒鳥串燒串串都好好食, 雞肉肉質好嫩滑
肉汁滿滿😍 師傅烤出微微既炭香味🤤
我就最like燒雞皮同梅醬紫蘇雞柳✨

♾️ 白鱔 💵 HK$78

♾️ 厚切牛舌 💵 HK$68
牛舌好出色💗牛舌好厚身
口感易咬爽口彈牙, 牛味好濃厚, 勁juicy 😌

♾️ 黑豚腩肉 💵 HK$48

🍶 Sale Free Style 💵 $400/per
嚟呢度又點能夠唔飲Sake😎
佢哋嘅Budget有$300至$800🤩
可以試到1至6款嘅酒🥰
一個價錢就試到唔同既口味滿足到唔同既需要😌 我就最鍾意善提酰, 翔空同紫蘇梅酒💗

🍶 菩提酛
超容易入口❤️呢款Sake味道相對比較甜😚
但甜得來酒味亦都好清緻🤤
如果唔係好飲到酒烈味嘅朋友仔
呢款就絕對最適合不過🤗

🍶 翔空
呢款sake係我覺得最特別同最喜愛
佢係採用左新瀉市既蕃茄🍅釀造嘅濁酒
味道有淡淡的鮮甜蕃茄味💕估唔到酒都有呢種配搭😚飲嘅時候唎酒師仲推介我落七味粉😂好特別

🍶 紫蘇梅酒
呢款我都超級誠意推介💗記得之前喺日本飲過一次紫蘇梅酒, 就非常難忘😌估唔到呢度有得飲🤩 超濃郁嘅紫蘇莓味😍
酸酸甜甜🤤超級容易入口🤗非常非常好飲💛
2024-04-15 11 浏览
今次去咗sake bar🍶 試吓,這裹燈光昏暗,環境舒服,好啱一邊傾偈一邊飲sake同食串燒!而且店員好親切,會介紹適合你口味嘅清酒👍🏻今次試左幾款清酒🍶,我個人比較喜歡果味同花香味,所以我會推介(十四代中取り)& (忠愛播州愛山中取り)! 前者帶來淡淡花香💐、爽口怡人;而後者有白桃🍑、香瓜、蘋果,甘甜清潤,容易入口🩷 他們亦有自家製適合香港人口味嘅大檸樂sake, 好特別呢!首先,店員會奉上超可愛的貓咪🐱造形嘅三文魚沙律,而底部係軟綿嘅紫薯🍠我們叫咗刺身、蠔 🦪同串燒來配搭清酒💫日本季節蠔:大大隻、鮮甜肥美清酒煑廣島蠔:有菇類,海帶及洋蔥,再加上清洒煑蠔、真係的很鮮甜!季節刺身2點盛;刺身好新鮮韓風燒牛肉生菜包:牛肉味濃 , 好軟腍、包住生菜食就可以中和油膩感!這裏串燒係用備長炭即叫即燒串燒真,上枱熱辣辣!我們叫了雞腎,雞軟骨,雞肝、牛柳、白鰻同免治雞肉棒!我自己比較鍾意食白鰻,外皮帶有微微焦脆,,咬落去啲肉好爽口彈牙!我自己都食咗兩串😋

我們叫咗刺身、蠔 🦪同串燒來配搭清酒💫
日本季節蠔:大大隻、鮮甜肥美
季節刺身2點盛;刺身好新鮮

2024-04-14 17 浏览
CHU CHU聲同啜啜💋,鍾意Sake嘅話,嚟Sake Bar CHU CHU啜多兩啖🤣多達百款選擇,包括好多特別口味,如果唔識揀亦唔緊要,有專業唎酒師按照你喜愛嘅口味作出推介,逐杯叫又得、一枝叫都得。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰$1824/2人✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦—酒🍶—✦寶船浪之音 純米吟釀玲瓏 $88🍶用上B酵母,花香味出✦翔空 サンサン 澄み酒 磨き $98🍶酸味果味突出✦ Wakaze barrel sake red wine 法國 $98🍶用上法國酵母,紅酒桶法國清酒 ,非常特別✦翔空 Lagoon Akoholic Pear $88🍶加入洋梨顆粒,有汽泡感,質感似米漿✦雨降 生酛花酵母 OHANA $88🍶用上花酵母,酸甜味似桃花櫻花,猶如置身日本賞花✦ Wakaze Orbia $118🍶酸梅乾、梅汁味,酸甜非常出✦水府自慢BLOE 10號純米大吟釀 $78🍶用上自家10號酵母,果味濃郁易入口✦明利酒 Sonomanma M

💰$1824/2人
—酒🍶—

✦寶船浪之音 純米吟釀玲瓏 $88
🍶用上B酵母,花香味出

✦翔空 サンサン 澄み酒 磨き $98
🍶酸味果味突出

🍶用上法國酵母,紅酒桶法國清酒 ,非常特別

✦翔空 Lagoon Akoholic Pear $88
🍶加入洋梨顆粒,有汽泡感,質感似米漿

✦雨降 生酛花酵母 OHANA $88
🍶用上花酵母,酸甜味似桃花櫻花,猶如置身日本賞花

✦ Wakaze Orbia $118
🍶酸梅乾、梅汁味,酸甜非常出

✦水府自慢BLOE 10號純米大吟釀 $78
🍶用上自家10號酵母,果味濃郁易入口

✦明利酒 Sonomanma Melon no osake $68
🍶啖啖蜜瓜味似甜品

—-

—食物🍢🍘—

✦最中餅 $38*2
🥢非常可愛嘅貓型外殼,口感酥脆,中間係海鮮沙律

✦鱈魚白子醋物 $88

✦忌廉芝士明太子厚油揚 $48
🥢面頭嘅煙燻味芝士好濃郁

✦燒帶子伴海膽湯牛油卷 $98
🥢忌廉口感厚嘅海膽湯,可以用蛋卷當飲管飲;而燒帶子生熟適中,肉質滑嫰鮮美

✦燒牛筋$68

✦榮螺 $68
🥢湯甜甜地,似關東煮, 食完螺肉可以飲埋湯

✦牛油烏賊肝醬炒魷魚 $88

✦酒盜芝士 $68