2024-07-25
上次去過間sake bar覺得體驗好好,難得鍾意飲酒嘅朋友再約,搵咗另一間香港品嚐清酒嘅好地方同佢撐下枱腳😆呢間係銅鑼灣嘅Sake Bar好受歡迎,上到去吧酒位置已經坐滿人~餐廳唔少位都會發現標誌性嘅貓貓裝飾佈置,朋友同我都係愛貓之一,睇見都開心😻唔識揀清酒都唔怕,駐場嘅專業唎酒師會按點餐去安排清酒配搭🍶🔸純米吟釀 夏の企鵝🔸清爽有果香嘅夏酒,作為第一杯開胃酒太適合了~🔸LIBROM 港式蕃薯糖水🔸既有薑味,又似燒酎,的確好有蕃薯糖水風味~🔸東洋美人 純米大吟釀🔸濃郁花果味,米旨味同酸度都平衡得好好~🔸小布施 Numero SIX6號🔸用6號酵母釀造,微氣泡感入口清爽,少少似白葡萄酒嘅餘韻~🔸純米大吟釀 月白🔸特別嘅飛機行李牌酒標,淡麗辛口嘅一款,口感清爽好有透明感~食物種類有唔少選擇,由前菜刺身到串燒煮物等都一應俱全✨✧沙律最中餅 ✧螢光魷魚沖漬✧壺燒榮螺 ✧燒原條明太子✧牛筋煳麻燒 ✧燒帶子伴海膽湯✧厚切牛舌 ✧白鰻✧雞心喉當中壺燒榮螺最有特色,用螺殼盛滿清酒湯汁煮榮螺,湯汁滿滿鮮味👍刺身級燒帶子大大隻,creamy嘅
唔識揀清酒都唔怕,駐場嘅專業唎酒師會按點餐去安排清酒配搭🍶
🔸純米吟釀 夏の企鵝🔸
清爽有果香嘅夏酒,作為第一杯開胃酒太適合了~
🔸LIBROM 港式蕃薯糖水🔸
既有薑味,又似燒酎,的確好有蕃薯糖水風味~
🔸東洋美人 純米大吟釀🔸
濃郁花果味,米旨味同酸度都平衡得好好~
🔸小布施 Numero SIX6號🔸
用6號酵母釀造,微氣泡感入口清爽,少少似白葡萄酒嘅餘韻~
🔸純米大吟釀 月白🔸
特別嘅飛機行李牌酒標,淡麗辛口嘅一款,口感清爽好有透明感~
食物種類有唔少選擇,由前菜刺身到串燒煮物等都一應俱全✨
✧沙律最中餅 ✧螢光魷魚沖漬
✧壺燒榮螺 ✧燒原條明太子
✧牛筋煳麻燒 ✧燒帶子伴海膽湯
✧厚切牛舌 ✧白鰻
✧雞心喉
刺身級燒帶子大大隻,creamy嘅海膽湯更加係畫龍點睛🤤
牛筋煳麻燒乘聯兩姊妹涼皮,煳麻調味辣得刺激,食得辣嘅朋友絕對唔可以錯過🙈
呢度嘅好酒幫襯一次真係試唔晒,仲有專人幫你配埋酒,好似我呢種選擇困難症嘅人就安心交俾佢地啦🤪