2024-09-21 58 浏览
俾我發現到中環擺花街開咗一間隱世又好坐嘅sake bar。 好舒服,好寧靜,可以同朋友慢慢坐,慢慢飲!老闆係一個清酒愛好者, 佢好熟悉所有清酒嘅歷史,製作過程!店內清酒滿滿,好精緻乾淨,要乜有乜。Happy hour 嘅tasting sake set 只係$99,仲係”九平治黑田庄”系列,有三杯,超吸引!果味香濃,微甘口,帶點淡雅米香,清爽怡人!至於 house sake , happy hour 都只係$68, 有三款酒,分別係甘,並,辛!我哋揀咗甘同辛甘-愛山, 荔枝香味,好清甜辛-龍水泉, dry身少少,微甜除咗清酒,亦有一啲簡單嘅日式串燒,小食等,用嚟送酒,真係一流!雞串燒保留到雞肉嘅肉汁鮮味,至於酒豚乾就送酒一流!我哋仲叫咗蟹肉餅同三文治,各有特色,三文治脆口又夠哂熱。至於蟹肉餅就好creamy。總抱嚟講,sake hub 係一個繁忙都市中一間寧靜嘅清酒屋,真係值得一去!

果味香濃,微甘口,帶點淡雅米香,清爽怡人!

我哋揀咗甘同辛
甘-愛山, 荔枝香味,好清甜
辛-龍水泉, dry身少少,微甜

2024-09-20
庆祝纪念
生日
周四放工,約了個嗜酒如命的老友吃飯小聚,今次他介紹我去呢間主打飲日本清酒的地方一試。呢間位於中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖的SAKE HUB,聽個店名就知道是專賣日本清酒的,單是看酒櫃就知道藏酒豐富,各適其適來自不同日本縣市的清酒,有大瓶的也有小瓶的,店子空間雖不大,但座位都相當寬敞舒適。自問飲酒唔多的我,真的無從入手,唔知點咩飲好,幸好朋友話不如試呢個SAKE TASTING SET ($99),因為佢上次同朋友都係先試了這個,然後再點其他小食。呢個SAKE TASTING SET會有三杯清酒,分別是寫樂純米酒、九平治黑田庄福地和龜泉CEL24 純米吟釀。這三種日本米酒酒精濃度適中,味道不乾喉,容易入口。甜度由淺入深,辛味的寫樂充滿橙皮的甘香,有小小辛辣感,喝完食慾大增。九平治黑田莊福地有點像甜橙的味道,龜泉的純味,帶梨香之餘並有米釀的香甜味。一邊細味清酒,老闆還娓娓道來其他酒品。除了TASTING SET,我們還點了三款雞肉串(沙嗲、冬陰、土匪雞),還有吉列豬扒烏冬伴酒。雞肉串燒彈牙惹味,烏冬夠Q,配上清甜清酒,真的大塊朵頤。

HOUSE SAKE TASTING SET

三款雞肉串(沙嗲, 冬陰, 同土匪)

吉列豬扒烏冬
2024-08-01
HOUSE SAKE TASTING SET
三款雞肉串(沙嗲, 冬陰, 同土匪)
吉列豬扒烏冬
2天前 0 浏览
今晚去咗一間專門賣 sake 嘅酒吧,試咗幾款出色嘅日本清酒。 店舖地方唔大,環境好chill,適合放咗工嚟呢度放鬆吓傾吓偈。今次嘅體驗令我對日本清酒有咗更深嘅了解。店員詢問咗我哋嘅喜好之後推薦咗三款酒。生詰、白鶴錦同亀泉純米吟釀各有千秋,無論鐘意清新、甜美定係濃郁嘅口感,都可以喺呢幾款酒中搵到自己喜愛嘅味道。生詰生詰(Namazake)係一款未經高溫殺菌嘅清酒,保留咗酒本身最自然嘅風味。飲落去感覺非常清新,味道上有一種輕盈嘅口感,帶有微微嘅甜味,令人聯想到新鮮水果。呢款酒特別適合喺夏天飲,配輕食或者海鮮,絕對係一個完美嘅選擇。白鶴錦白鶴錦(Hakutsuru Junmai)嘅味道係我今晚嘅驚喜之一。佢有一種清甜嘅荔枝味,飲落去非常順口,冇咩刺激感。喺口腔中,佢嘅香氣彷彿令我置身於盛夏時節,感受到果樹下的清新感覺。呢款酒嘅平衡感非常好,無論係單飲或者搭配一些日式小食,都係一個不錯嘅選擇。亀泉純米吟釀亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,

生詰

白鶴錦

亀泉純米吟釀

亀泉(Kameizumi)純米吟釀係一款質量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑順,酒體厚實,味道豐富。飲落去可以感受到穀物嘅香氣,伴隨著淡淡嘅果味,整體味道非常圓潤。呢款酒適合慢慢品味,尤其係喺夜晚,搭配一碗熱乎乎嘅米飯或者刺身,簡直係一種享受。

2024-10-08 0 浏览
熱鬧嘅酒吧唔啱我😌所以朋友介紹左呢間好寧靜好舒服嘅sake bar俾我~呢度清酒種類相當豐富😳唔想用腦嘅我,見Tasting set 有九平治黑田莊嘅3款清酒,幾吸引,就試下啦~Staff有同我地講解下呢個酒莊嘅特別之處黑田莊町田高,比較mild,帶點微甜,非常易入口,好啱女仔飲黑田莊町福地,口感清爽,酸度較為明顯黑田莊町門柳,酒體厚實,帶點回甘,各方面平衡飲酒梗係要配啲小食😌呢度有好多款唔同嘅小食,今次我哋就叫咗啲串燒,分別有冬蔭雞肉串、土匪雞肉串同日式照燒雞肉串,幾款串燒嘅味道都唔錯,送酒一流👍🏻放工嚟呢度傾吓偈飲吓嘢係一個非常唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻

Staff有同我地講解下呢個酒莊嘅特別之處

黑田莊町福地,口感清爽,酸度較為明顯
黑田莊町門柳,酒體厚實,帶點回甘,各方面平衡

放工嚟呢度傾吓偈飲吓嘢係一個非常唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻
2024-10-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-10-06 0 浏览
琴日朋友帶咗我去呢一間酒吧 極隱世[Hosue sake + Tasting set]平時好少飲清酒嘅我 嚟到反而唔識揀 最後店員推介咗我地飲今個月既 Hosue sake 同tasting set☺️☺️ House sake 呢三隻清酒比較甜身 由右至左數:第一隻甜身 果味重 順口🍸第二隻甜 淡身 果味勁 回甘濃🍸 第三隻好甜 回甘 乳酸味重🍸至於tasting test 男士可能比較鍾意飲 咁落去會比較dry身少少 由右至左數:第一隻: 甜身 順口 米香重🍸第二隻:辛口 較酸 酒味重🍸第三隻:淡身 回甘重 酸身🍸配酒小吃:[冬陰功雞串、照燒雞串、孜然雞串、乳鴿]首先講下呢三隻雞串 三隻味道都好突出都係好濃味 冬陰功食落甜中帶辣 好開胃 孜然雞串香口 照燒雞串醬油香重😋😋 三隻雞串食落都好嫩滑 飲返啖清酒 另有一番風味乳鴿皮脆嫩滑 食落比較濃味 乳鴿最出名既地方喺中山 食落嘅感覺有啲似中山嘅乳鴿 肉味比較重身啲 配埋淡少少嘅清酒會好夾最讚嘅位係呢度坐得舒服 店員好nice 入到黎有種放鬆嘅感覺😮‍💨😮‍💨

琴日朋友帶咗我去呢一間酒吧 極隱世

第一隻: 甜身 順口 米香重🍸
第二隻:辛口 較酸 酒味重🍸
第三隻:淡身 回甘重 酸身🍸

配酒小吃:
[冬陰功雞串、照燒雞串、孜然雞串、乳鴿]

2024-10-05 0 浏览
Happy Friday ✨No alcohol No Life🍶Sake Night 就同大眼妹嚟到中環石板街附近風Sake Hub!叫得呢個名當然冇不少選擇我哋就揀咗 Tasting Sake Set 🍶 $128 / 3 x 50ml店員一如既往介紹Tasting Sake Set 🍶 【久野九平治本店】(田高,福地,門柳)是萬乘釀造使用來自兵庫縣黑田庄所生產的特優級山田錦酒米,專門生產可以長時間陳釀的清酒。🍶由左至右排列咁飲,味道由辛至甘以三宮格端上,加埋大眼好嘅,即變成6宮格,建議3人嚟,整返個九宮格,賣相幾得意,可以試啱先叫成枝飲🍶✨Hidden menu $88我哋叫咗2次,分別有清酒煮蜆,燒乳鴿。清酒煮蜆個份量都OK,乳鴿味道都不錯。

🍶由左至右排列咁飲,味道由辛至甘
賣相幾得意,可以試啱先叫成枝飲🍶

✨Hidden menu $88
我哋叫咗2次,
分別有清酒煮蜆,
Hidden menu
燒乳鴿。清酒煮蜆個份量都OK,乳鴿味道都不錯。

2024-10-04
$216 (其他)
Hidden menu
🙆🏻‍♀️食評遞交📍 Sake Hub (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖👉 House sake (作 雅乃智 中取 純米大吟釀)💰68😋😋😋😋.8/5這款作 純米大吟釀的清酒香氣芬芳,口感圓潤柔滑,帶有淡淡的果香,回味悠長。酒體清晰,酒精感恰到好處,每一口都能感受到釀酒師的用心,令人陶醉👉 Tasting set (九野九平治本店)💰99😋😋😋😋.8/5Tasting Set讓人感受到日本清酒的精髓。每一款酒都展現了獨特的風味,讓人沉浸在酒香的世界中,搭配各種小吃更是相得益彰👉 土匪雞肉串、日式照燒雞肉串、沙嗲雞肉串💰29/pc😋😋😋😋.7/5土匪雞肉串的肉質鮮嫩多汁,醃製後的香料味道恰到好處,讓每一串都充滿風味日式照燒雞肉串則是經典中的經典,醬汁的甜味與雞肉的鮮香交融,帶來無與倫比的美味沙嗲雞肉串別具風味,香濃的沙嗲醬在雞肉上均勻包裹,獨特的香料味道讓人耳目一新👉 日式照燒魚乾💰88😋😋😋😋.9/5日式照燒魚乾的甜鹹適中,魚乾的香脆與照燒醬的濃郁相互交融,口感非常出色。這道小吃不僅是開胃的選擇,更是與清酒搭配的絕佳伴侶,讓人一口接一口,根本停不下來回頭: y
🙆🏻‍♀️食評遞交

📍 Sake Hub (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖

👉 House sake (作 雅乃智 中取 純米大吟釀)
💰68
😋😋😋😋.8/5

👉 Tasting set (九野九平治本店)
💰99
😋😋😋😋.8/5

👉 土匪雞肉串、日式照燒雞肉串、沙嗲雞肉串
💰29/pc

👉 日式照燒魚乾
💰88
😋😋😋😋.9/5

回頭: yes,sake hub不僅讓人享受到了頂級清酒的魅力,還搭配了多款風味獨特的小吃,展現了日本sake的精髓,非常推薦給喜愛日本清酒的朋友們💕👍🏻👍🏻🍶
2024-09-21 113 浏览
呢間位於中環嘅sake hub最適合中意品嚐清酒嘅朋友,環境舒適,一入餐廳就睇到周圍擺滿各式各樣嘅清酒🍶,坐底之後店員好細心向我們介紹menu,最後試左以下幾款😊~House sakeくどき上手 Jr. 愛山 33% 純米大吟釀微甘口,層次豐富、口感順滑易入口~Tasting set久野九平治本店 黑田庄町田高有輕柔梨子果甜、馬鞭草等香草氣息,甘酸平衡~久野九平治本店 黒田庄町福地口感清爽柔美~久野九平治本店 黒田庄町門柳 有白桃果凍同鈴蘭花嘅香氣,口感滑順~冬蔭雞肉串酸辣開胃,日式照燒雞肉串同土匪雞肉串非常惹味~蟹肉忌廉餅軟滑細膩,外層香脆✨Secret menu~清酒煮蜆蜆肉肥美鮮甜,配合芳郁醇厚的清酒如果大家想同朋友細味品嘗清酒,一定要到訪呢間以清酒為主題嘅酒吧

~House sake
くどき上手 Jr. 愛山 33% 純米大吟釀
微甘口,層次豐富、口感順滑易入口

~Tasting set
久野九平治本店 黑田庄町田高
有輕柔梨子果甜、馬鞭草等香草氣息,甘酸平衡

~久野九平治本店 黒田庄町福地
口感清爽柔美

~久野九平治本店 黒田庄町門柳
有白桃果凍同鈴蘭花嘅香氣,口感滑順

~冬蔭雞肉串酸辣開胃,日式照燒雞肉串同土匪雞肉串非常惹味

~蟹肉忌廉餅軟滑細膩,外層香脆

✨Secret menu
~清酒煮蜆
蜆肉肥美鮮甜,配合芳郁醇厚的清酒

2024-08-29 156 浏览
If you’re a fan of sake or simply looking to explore new culinary delights, there’s a little haven in Central that you absolutely can’t miss.Sake bar in Lyndhurst Terrace, HONG KONG, this sake bar and retail shop offers an unparalleled experience that’s perfect for gatherings, casual meet-ups, or even a solo retreatAmbiance & Atmosphere
The moment you step in, you’re greeted with a warm, inviting atmosphere. Soft lighting and all those sake displays!Happy Hour All Day
One of the standout feature

Ambiance & Atmosphere

Happy Hour All Day
One of the standout features is their all-day happy hour. Yes, you read that right—ALL DAY! For just HKD$68, you can enjoy 90ml of their house sake. Whether you’re a sake novice or a seasoned connoisseur, this is an excellent way to indulge without breaking the bank

Curated Tasting Sets
For those who love variety, their tasting sets are a must-try. Every two weeks, they switch up the selection, offering three 50ml servings for only HKD$99. This is a fantastic opportunity to sample different sakes and discover new favorites

Light Food
Their menu includes light foods like yakitori and agemono, perfectly complementing the nuanced flavors of the sake. The yakitori is grilled to perfection

Sake Selection
The bar boasts an impressive array of sake, including renowned names like “Nichi Nichi,” “Ohmine,” “Daichishi,” and “Isojiman.” Each brand offers a unique flavor profile, from the crisp and clean to the rich and fragrant. The knowledgeable staff are more than happy to guide you through their extensive selection, ensuring you find the perfect match for your palate

Final Thoughts
Whether you’re a sake enthusiast or just looking for a unique place to unwind, this sake bar and retail shop in Central is a must-visit. With its all-day happy hour, rotating tasting sets, it’s a great spot for friend gatherings or enjoy some quality time on your own and immerse yourself in the world of sake!

Cheers to new experiences and delightful discoveries!
今晚漫步🚶中环街头,上班💼和同事闲聊得知最近中环🇭🇰新开了一家sake清酒🍶hub,是他朋友开的,所以既然在中环了就决定前往!🗺️位置有点隐秘,在嘉宝商业大厦UG层店名:Sake Hub一进去就是很日式的装修,陈列了日本🇯🇵包括威士忌🥃和清酒🍶等的酒柜。老板超nice而且很帅,还是国际酒匠(听闻全球🌍就500人左右)老板很细心的给我们讲解了sake的种类,个人很推荐sake tasting sate,口感也是一点点🤏烈很神奇,配上小鱼干(一夜回到东京🗼)
🗺️位置有点隐秘,在嘉宝商业大厦UG层
店名:Sake Hub
位於中環核心地帶的 Sake Hub,是一間專門品嚐日本清酒的小店。這裡的裝修簡約而不失雅致,木質桌椅和柔和燈光營造出一個舒適的用餐環境,讓人可以在鬧市中找到一片寧靜。我們點了三種不同風味的雞肉串燒:原味、冬陰功口味和土匪口味。原味串燒保留了雞肉的鮮嫩多汁,簡單卻美味。冬陰功口味則帶有濃郁的泰式香料味,酸辣適中,讓人食指大動。土匪口味的串燒則是麻辣十足,辣度剛好,讓人一試難忘。此外,我們還品嚐了河豚魚乾,這道小食口感獨特,魚乾的鹹香與清酒的甘甜相得益彰,是絕佳的搭配。當天正好趕上 Sake Hub 的一日店長活動,這位店長熱情地為我們介紹了不同的清酒。我們最終選擇了來自日本黑田酒莊的2019年福地生產的清酒。店長解釋了這間酒莊的特點,傳統清酒通常不適合長期存放,而他們的製作方法希望能像紅酒一樣標明年份並長期保存。這款清酒入口順滑,不會過甜,與串燒的搭配恰到好處。店員和一日店長的服務都非常周到,讓我們感受到賓至如歸的溫暖。無論是對清酒的介紹還是對菜品的推薦,都讓我們感受到他們的專業與熱情。總的來說,Sake Hub 是一個能夠讓你在繁忙的都市中享受寧靜和美食的好地方。如果你也是清酒愛好者

總的來說,Sake Hub 是一個能夠讓你在繁忙的都市中享受寧靜和美食的好地方。如果你也是清酒愛好者,這裡絕對值得一試。🍢🍶
2024-07-22 136 浏览
Sake Hub (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖Happy Friday,一早約好個朋友食飯飲嘢,今晚係中環食飯,食完個朋友就提議嚟呢間飲清酒,環境又幾舒服,連啲小食都好味,唔覺唔覺飲多咗兩杯👉九平治黑田庄💰$98😋😋😋😋.7/5飲落一啲都唔重乙醇味,入口好舒服,仲有種微甜,好易入口👉寫樂純米酒💰$98😋😋😋😋.7/5呢隻都係好易入口,好有米香,啱哂唔識飲酒嘅我👉雞肉串💰$29/串😋😋😋😋.8/5三款辣味雞肉串都叫哂,冬蔭功味:好有冬蔭功味,食落酸酸辣辣,好開胃,土匪味:好似食緊譚仔土匪雞翼咁,食完仲想食,地獄麻辣味:呢個辣最出色,又香麻辣味,送酒一流回頭:yesyesyes!環境好舒服,慢慢細味啲清酒,食下嘢又傾下僂,成個人都好relax
Sake Hub (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈高層地下9號舖
👉九平治黑田庄
💰$98
😋😋😋😋.7/5
飲落一啲都唔重乙醇味,入口好舒服,仲有種微甜,好易入口
👉寫樂純米酒
💰$98
😋😋😋😋.7/5
呢隻都係好易入口,好有米香,啱哂唔識飲酒嘅我
👉雞肉串
💰$29/串
2024-07-20 116 浏览
上環開咗更新嘅Sake 專門店,利用清酒帶出食物鮮香,令品嚐食物時更有層次。職員會分享每一種清酒嘅特性,除咗味覺享受,亦都係一系列感官享受😎✨而家做緊優惠,每杯十四代$98,好抵飲!由左手邊開始數起,第一杯比較甜,相對dry啲😎有果香而且甘口,女仔嚟講會幾鍾意!中間個杯更甜啲,入口好舒服,而且嗰種甜味更加強烈,會停留喺口腔好耐。個人覺得中間呢款清酒配串燒就最夾。右手邊個杯係相對最強烈,真係要細細啖慢慢品嚐先至得!非常推薦呢間嘅照燒雞肉串,原來佢哋特登搵廠做,係可以配搭清酒,飲嘅時候味道更加突出。麻辣雞肉串都唔錯,入口有麻香細細口品嚐。另外炸豬排好食😍外層夠脆口,內裡香軟沾上少少沙律醬也超好食。佢哋嘅環境好靚,四周圍都係酒架,仲可以包場做特別活動!

佢哋嘅環境好靚,四周圍都係酒架,仲可以包場做特別活動!

2024-07-17 82 浏览
今日我來到一間日本清酒專門店,叫做 Sake Hub。作為一名對日本酒愛好者,我對這間店舖的體驗感到十分興奮。首先,店面的裝潢充分展現了傳統日本風格,運用大量木質元素和禪意裝飾,營造出一種寧靜雅致的氛圍。店內擺設整潔有序,給人一種極度乾淨和精緻的感覺。接著,我們看看這裏的菜單。Sake Hub 提供了一系列優質的日本清酒,包括知名大廠如獅潭、澤姬、十四代等,以及一些較為少見的精釀佳作。每一款酒都附有詳細的介紹,令人對它們的特色有更深入的了解。我最後選擇了一款名為「久野九平治本店黑田庄」的清酒,它的味道清新悠長,帶有淡雅的米香,令人回味無窮。除了清酒,Sake Hub 同時提供一些簡單但精緻的日式小食,如角色串燒小食等等,都與清酒搭配得極為出色。總的來說,Sake Hub 無疑是一處道地的日本清酒饗宴。它提供高品質的酒款,搭配精緻的小食,為客人營造出一個寧靜雅緻的品酒空間。作為一名清酒愛好者,我衷心推薦這間店舖,它定能為您帶來難忘的品飲體驗。

有日收工路過見到個燈牌咁日式就去八卦下喺咩,點知就發現咗呢間隱世sake bar🍶一入到去個格局就非常日本風,周圍都擺滿唔同嘅日本酒嘅酒樽。入到去職員就簡單介紹咗唔同嘅酒,不過覺得佢哋嘅$99 tasting sake set最吸引🤩呢個set個有3杯唔同嘅sake可以試到,而佢哋每個禮拜都會轉嘅tasting set🍶仲會教埋你由邊隻dry身啲嘅試到甜身啲嘅。呢度好好仲有提供簡單嘅日式小食,日式照燒雞串,個照燒醬,鹹鹹甜甜,雞肉烤到啱啱好,外層微焦又保持肉汁,食落口感好正,夠哂味。日式燒魚乾,鹹香帶點煙燻味,用嚟配sake真係好夾。整體嚟講,呢間sakehub真係好啱一班中環打工仔收工靜靜地去飲返杯,放鬆下☺️

日式燒魚燒
日式照燒雞肉串