2017-09-14
由細到大都好鍾意希臘,除咗細個睇星矢鍾意雅典娜女神之外,仲好鍾意佢充滿神秘色彩嘅希臘神話,而且至今仲保留住好多古文明歷史嘅痕跡,例如雅典衛城,帕特農神殿……等。而聖托里尼係我最鍾意嘅地方,佢係位於希臘大陸東南200公里嘅愛琴海,由一群火山組成的島環當中面積最大嘅一個島。我鍾意佢嘅白色小屋,可以遊走街頭感受佢嘅異國風情,鍾意佢浪漫嘅氛圍,尤其係黄昏時份嘅迷人景緻。早幾年原本有機會去,但結果緊係去唔成啦!之後都唔知幾時有機會去……所以先食下希臘餐感受一下地中海風情!餐廳位於QRE plaza 5樓,而全楝大廈幾求全部都係食肆,只有5樓有露台。一出Lift就看到兩個古希臘人嘅畫像,好得意!餐廳佈置成愛琴海嘅白色小屋咁,以白色為主調,加上粉藍色作配置,比人一種悠閒嘅感覺。而牆上面嘅窗框望出去就係Santorini 的景色,好似真係去咗希臘咁!餐廳大致分咗幾個用餐區,主餐區以原木色餐枱配色彩繽紛嘅櫈,加埋有個性圖案地板,成間餐廳都充滿活力,令人入到嚟就即刻好開心。長形嘅吧枱,以希臘風景油畫作點綴,啱晒打工仔收工嚟吹下水輕鬆下。我哋今晚坐喺靠窗嘅高枱,對面就係合和中心。如果想private d,有
一出Lift就看到兩個古希臘人嘅畫像,好得意! 餐廳佈置成愛琴海嘅白色小屋咁,以白色為主調,加上粉藍色作配置,比人一種悠閒嘅感覺。而牆上面嘅窗框望出去就係Santorini 的景色,好似真係去咗希臘咁!
我哋今晚坐喺靠窗嘅高枱,對面就係合和中心。
如果想private d,有個位置可以容納16人,可以開個小型Party。另一邊就係一個小小空間嘅4人高枱。外面有露台,天時暑熱都有外國人揀坐喺室外,真佩服!
今晚唔太肚餓,簡單點咗3個菜,但都盡顯希臘菜嘅6大特點。希臘嘅飲食係典型嘅地中海風格,受咗意大利、西班牙、土耳其等國嘅影響。又因為地理位置同氣候嘅關係,擁有相當豐富嘅海鮮同蔬果,希臘人鍾意用新鮮嘅食材嚟烹飪,烹煮方式都相當簡單,多數用碳烤或者燉煮,保留食物最天然嘅味道,再利用香料同調味料嚟增添食物口感嘅層次。
特點一: 因為氣候好,一年四季都有豐富嘅蔬果,新鮮嘅蕃茄、小黃瓜、青椒、沙律葉之外,由綿羊奶製成嘅費達芝士(Feta Cheese)及黑橄欖,都係希臘菜常用嘅食材。
特點二: 橄欖油喺希臘飲食中佔咗非常重要嘅地位,從開胃菜到甜點都會用。
特點三: 因為三面臨海,為希臘提供來自海洋嘅新鮮漁獲,所希臘人好鍾意海鮮,例如鱈魚、鰻魚、蝦、八爪魚同魷魚等等,會以簡單嘅碳烤或油炸,撒上橄欖油、醋、奧勒岡等調味料,品嚐海鮮最天然嘅鮮味。
特點四:希臘菜中有一個相當大嘅特色就係用勁多香草同香料,但又唔會過量使用呢d調味料。最常見嘅有羅勒,幾乎每道菜都有,其它好似檸檬、薄荷、歐芹、迷迭香、百里香、巴西里、肉桂等等都成日用。
特點五:希臘人其實乜肉都食雞、豬、牛、羊,自當中以羊肉最普遍,除咗炆燉又會做成肉串,加埋蕃茄、青椒一起碳烤。
特點六:希臘種植麥類嘅歷史相當悠久,發展出各式各樣嘅麵包,當中Pita最常見,利用麵粉做成嘅圓形中空餅皮,好似個袋咁可放d炒好嘅羊肉、蕃茄、洋蔥同酸奶醬入去一齊食,係當地人其中一樣主食。另外,Filo都一樣普遍,可以做酥皮點心,例如菠菜餅、果仁餅等等,似我哋食開嘅千層酥皮。
Santorini's Favored Tomato Soup
呢個係招牌蕃茄湯,用咗希臘蕃茄打成茸,加埋Angel hair同雞蛋,當然唔少得用羅勒做調味。
果種質感好杰,好似食緊肉醬意粉果d醬,味道酸酸甜甜咁,同平時飲湯好大分別。 Fresh Tuna Salad
沙律菜好新鮮,配埋蕃茄、洋蔥,沙律醬用橄欖油做基底嘅油醋醬。吞拿魚簡單碳烤至80%熟,仲見到少少粉紅色,肉質嫩而見味道鮮甜! 雖然menu 上話係mango,但實際佢比咗鮮橙,鮮橙帶點點果酸味,食落令人感覺更加Fresh! Kleftiko Lamb
呢個希臘式羊膝以慢煮方法去烤焗,肉質勁淋,入口即溶咁,男友好鍾意羊脂同羊奶芝士溶為一體,加埋好濃嘅羊膻味,好味到難以形容!而且連埋新鮮嘅蕃茄同甘筍煮,可以中和羊脂同羊奶芝士果種油膩,超夾!(由於本人唔食羊,以上食後感由男友代勞講出)
Lemonale
甜度同酸度都配合得好好!
题外话/补充资料:
一個關於橄欖樹作為和平象徵嘅希臘神話,智慧女神雅典娜同海王波塞冬為咗爭奪希臘呢座美麗珍貴嘅城市,各自送出一份禮物比希臘嘅子民,等佢地自己揀自己嘅守護神。波塞冬將佢支三叉戟篤喺地下,出現咗一群白馬,白馬奔向海化作洶湧嘅浪花。
而雅典娜拎起佢支長槍篤喺地下,地下立刻生咗一棵好茂盛嘅橄欖樹。橄欖樹唔單止可以遮擋住炎熱嘅太陽,而且橄欖油可以食同塗喺身上消除疲勞。橄欖為希臘嘅子民帶來財富,於是希臘嘅子民揀咗雅典娜成為佢哋嘅守護神!