2024-06-10 113 浏览
下就4點幾諗住輕鬆食個tea 見哩間有麻糬窩夫賣相靚靚仔仔就揀咗哩間 一入到去有個女侍應好積極咁介紹咗啲熱門主菜 但一心嚟都係想食個甜品過下口癮 最後就打算3個人叫2個甜品再叫吓野飲咁 點知個侍應態度好差咁講咗句 ‘’ ’吓?‘ 你地唔叫主菜㗎?‘’ 之後諗住揀埋野飲再一次過qr code 落單 仲睇緊叫咩野飲之際 個女侍應 無啦啦西口西面咁話 ”你地仲未落單? 得啦得啦 我哩度幫你落單得啦 唔洗禁啦你地” 個場都已經唔係多客 趕住投胎咁 啲野食甜品都唔係平 成舊水一個甜品 諗住輕輕鬆鬆食個tea 都要比說話我哋聽 咩心情都冇曬 野飲都唔想叫叫咗2個甜品 個瀑布抹茶蛋糕主要打卡 味道普通 士多啤梨麻糬窩夫味道可以 賣相都好靚 但咩心情都冇曬 冇乜野都唔會再嚟食 越諗越嬲 真係忍唔住要留個負評服務1粒星都嫌比多

杯比利時72%朱古力鮮奶仲過茶記阿華田,淡到無朱古力味又無鮮奶味,完全係呃錢!請我飲都唔會飲!仲有個韓式燒肉拼盤,衰啲講句係簡直係垃圾。賣成300蚊,但啲肉衰過佳寶買,無肉味,又黐底,啲牛仔骨又薄又燶,中間啲肥牛不知所謂,好似肥牛碎上咁,仲有啲五花腩,得陣肥膏味,諗住加啲泡菜中和下,點知佢個set得兩條泡菜咁大把,同朋友一人夾一條就無左,完全唔知自己食緊乜!一入去個職員要介紹呢個拼盤好食,多人叫,點知原來呃人!越食越嬲,伏到不堪,完全係呃錢!

越食越嬲,伏到不堪,完全係呃錢!
韓式燒肉拼盤
2024-06-07
🤔唔知大家多唔多去將軍澳呢?原來近海傍位置嘅一個住宅區樓下勁多餐廳選擇 真係唔係朋友帶我去都唔知😂今日就食一間創意韓式cafe 環境舒適座位都幾多 空間感唔錯👍🏻仲有房可以揀😎最吸引就一定係近窗位置嘅韆鞦椅仲有埋好多得意又可愛嘅cushion陪你坐💓墨西哥粟米片配酸忌廉+海苔肉鬆 $108(跟芝士醬+黃金鹹蛋醬) 呢道墨西哥粟米片配酸忌廉 賣相相當吸引仲要份量十足 3-4個人分享都好夠😎😎粟米片香脆口感+酸忌廉醬幾開胃蘸上芝士醬/黃金鹹蛋醬令人食指大動我覺得芝士醬同粟米片真係好夾鹹蛋黃醬就偏甜啲 不同風味嘅體驗👍🏻韓式蔥油牛柳粒溫泉蛋拌飯 $138拌飯賣相十分誘人 黃澄澄溫泉蛋鋪喺面周圍點綴超多芝麻紫菜碎碎💕牛柳粒唔好睇佢大大粒會好韌但出奇地嫩滑內裡多汁 炒飯Q彈有嚼勁所有食材用隻雞拌埋一齊好好食😋煙霧彌漫烏卒卒火山炒飯 $218呢個火山🌋炒飯真係幾有特色吖😎首先個造型已經特別可愛😍充滿童趣仲可以長時間保持到唔會倒塌原來個外層係用蛋白再加少少食用色素而成炒飯入面都仲有帶子/蘿蔔絲🥕/菇🍄等簡單得嚟味道都唔錯😃😃烤日本麻糬棉花糖窩夫 $78擺盤簡潔大方 將兩塊窩夫🧇不規則地疊埋窩夫金黃酥
🤔唔知大家多唔多去將軍澳呢?
原來近海傍位置嘅一個住宅區樓下
勁多餐廳選擇 真係唔係朋友帶我去都唔知😂
今日就食一間創意韓式cafe 環境舒適
座位都幾多 空間感唔錯👍🏻仲有房可以揀😎
最吸引就一定係近窗位置嘅韆鞦椅
仲有埋好多得意又可愛嘅cushion陪你坐💓

墨西哥粟米片配酸忌廉+海苔肉鬆 $108
(跟芝士醬+黃金鹹蛋醬)
呢道墨西哥粟米片配酸忌廉 賣相相當吸引

• 士多啤梨奶昔奶蓋雪山
  • 洛神花冰極熊西柚白桃梳打
  • 烏卒卒火山飯
2024-06-04 49 浏览
去左將軍澳 MONTEREY Place ~Seoulmate~食晚餐。☕️ Seoulmate係一間食韓式野既Cafe。餐廳裝修幾Colour full,我坐嗰張枱一面係千秋咁既櫈,小朋友一定好鐘意。火灸雙醬韓式炸雞,炸雞酥脆外皮,肉質嫩又Juicy.炸雞配搭左兩款特色醬,明太子醬鮮味同有少少微辣黃,黃金皮蛋醬好香蛋香味。黎多個邪惡之選,明太子醬炸薯條🤤。明太子醬煙霧瀰漫火山炒飯🔥,上枱一打開蓋,一陣煙飄出,就見到賣相好可愛小火山,山頂流心蛋黃,一切開就好似火山爆發湧落黎。 而內層係好有蟹膏香既炒飯,夾雜好多彈牙既海鮮,帶子、蝦仔等等。呢度既咖啡好出色,有好多特色既口味,個拉花又靚。椰香香茅咖啡,椰香同香茅既香氣好match 咖啡。最後叫左馬卡龍甜品拼盤,有主角馬卡龍、焦糖香蕉、朱古力雪糕、Tiramisu同蛋卷。拼盤各式各樣,我最鐘意馬卡龍,有咖啡、檸檬同朱古力口味,而甜度好適中👍另外個蛋卷超軟棉😍。

火灸雙醬韓式炸雞炸雞酥脆外皮,肉質嫩又Juicy.

黎多個邪惡之選,明太子醬炸薯條🤤。

2024-05-28 48 浏览
一直都知道「Soulmate」主打創意料理,而且賣相非常可愛,打卡真係一流,最近終於有時間嚟下~色彩繽紛的墙身壁畫,加上周圍都擺放住可愛嘅雲雲公仔,仲有兩張搖搖椅,感覺好chill~煙霧瀰漫烏卒卒火山章魚蟹肉明太子炒飯餐廳招牌必食,打卡滿分😍火山造型好可愛,儀式感滿滿!一打開蓋,真係煙霧瀰漫,其實係蛋白梳乎厘包住章魚蟹肉明太子炒飯,上面仲有一隻蛋黃,配搭埋一齊食,味道唔錯,打卡一流呀💜灼燒比目魚、海鮮茶漬飯配龍蝦湯比目魚皮脆肉嫩,加上青口、章魚、蝦及蜆肉,再加入龍蝦湯,令到個茶漬飯食落充滿海鮮的味道,口感好豐富!香煎帶子和豆腐麻醬沙律煎香咗嘅帶子,入口軟嫩鮮甜😋配上沙律菜及麻醬,好開胃~馬卡龍甜品拼盤超級豐富嘅甜品拼盤,而且擺碟好精緻😍有Tiramisu、牛乳雪糕、馬卡龍、焦糖香蕉、果仁桂花撻、棉花糖、蜜糖星星、士多啤梨及藍莓,一次過可以食到多款甜品,又唔會太甜,好正呀😋如果生日嘅,仲可以另外加生日牌~洛神花冰極熊西柚白桃梳打可愛嘅冰極熊😍而且上枱時店員仲會用火槍燒著杯身嘅絨棉,呈現出火花嘅效果,好有儀式感!西柚白桃梳打,唔會太甜,西柚味突出,好飲而且打卡一流💜藍蝶花冰極熊柑桔梳打 呢

煙霧瀰漫烏卒卒火山章魚蟹肉明太子炒飯

灼燒比目魚、海鮮茶漬飯配龍蝦湯

香煎帶子和豆腐麻醬沙律
煎香咗嘅帶子,入口軟嫩鮮甜😋配上沙律菜及麻醬,好開胃~

藍蝶花冰極熊柑桔梳打
呢杯都有可愛嘅冰極熊,柑桔梳打,味道好清爽,又靚又好飲!
2024-05-26 170 浏览
小編耐唔耐都會嚟Seoulmate,今次已經係三訪,今次餐牌有大改動,加入好多新款式,有些仲要係期間限定,好多都好吸引,一次食唔晒,要嚟多幾次喔!◇ 意大利巴馬火腿脆片、溏心蛋、黄金皮蛋醬涼伴豆腐冰涼豆腐,清爽軟滑口感,配上火腿脆片增加鹹味同豐富口感,加入溏心蛋有多點咬口,加上黄金皮蛋醬提升整體味道,作為前菜最合適◇ 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵喜歡貓耳朵煙韌彈牙口感,配上三隻北海道帶子,表面焦香內裏鮮甜,用上海鮮龍蝦汁是絕配,小編就喜歡極了◇ 黃金蟹肉蟹膏汁扁意粉好多時都會遇到蟹肉意粉,但Seoulmate這碟非常出色,蟹膏汁偏杰身,掛滿每條意粉,食落有意粉Q彈感同蟹膏粒粒感,杰身蟹膏更長嘅時間停留在口腔,慢慢感受蟹膏鮮味,印象深刻◇ 馬卡龍甜品拼盤這款甜品係春日期間限定,內容好豐富,有馬卡龍、Tiramisu、雪糕、焦糖香蕉、蛋糕同一些鮮果,非常吸引◇ 洛神花冰極熊西柚白桃梳打洛神花味道加西柚加白桃,清新可口◇ 台灣竹炭芝麻拿鐵(熱)

◇ 意大利巴馬火腿脆片、溏心蛋、黄金皮蛋醬涼伴豆腐

◇ 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵

◇ 黃金蟹肉蟹膏汁扁意粉

◇ 馬卡龍甜品拼盤

◇ 洛神花冰極熊西柚白桃梳打
洛神花味道加西柚加白桃,清新可口

◇ 台灣竹炭芝麻拿鐵(熱)
香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
台灣竹炭芝麻拿鐵(熱)
香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵
台灣竹炭芝麻拿鐵(熱)
2024-05-21 39 浏览
響將軍澳海濱發現一間唔錯既韓式料理餐廳🤩🤩餐廳設計少女風,有壁畫、公仔做佈置、有吊椅坐位。食物賣相都好精緻,岩哂打卡😄❇️蟹膏甲羅燒黃金蟹肉飯🦀🦀材料豐富且新鮮,有燒墨魚仔、帶子、蝦仁、蔬菜、泡菜,原隻蟹殼入面有蟹膏同蟹肉,配上甜甜地既醬汁,撈埋黎一齊食,鮮味十足‼️❇️韓式白菜豚肉鍋🐷鍋入面既配料有豆腐、豚肉、白菜、金菇等,湯底味道較清淡,唔會太鹹👍👍❇️玫瑰麻糬窩夫配豆腐雪糕🍦🍦估唔到甜品咁好食😋兩塊窩夫都係麻薯‼️口感好煙韌!配上燒棉花糖同新鮮既士多啤梨,甜度適中超好味❣️❇️日本宇治抹茶朱古力🍵❇️士多啤梨烏龍泡沫咖啡,一杯飲晒三種味道幾特別

❇️蟹膏甲羅燒黃金蟹肉飯🦀🦀

❇️韓式白菜豚肉鍋🐷

❇️玫瑰麻糬窩夫配豆腐雪糕🍦🍦

❇️日本宇治抹茶朱古力🍵
❇️士多啤梨烏龍泡沫咖啡,一杯飲晒三種味道幾特別
  • 玫瑰草莓麻糬窩夫配雪糕
2024-05-15 60 浏览
食物普通,入座安排混亂,無視客人在面口等,等位時不做紀錄,只在門口外問邊個到先,入座後想要水,員工叫稍等後又無咗件事,好似扮失憶,見到當見唔到(當時店內並不是太多人)員工服務不好

2024-05-14 45 浏览
餐廳的員工很友善,pet friendly, 場內有不同打卡位,有鞦韆位坐,食物有特色(e.g.火山飯),精美,飲品亦好味,仲要靚!職員細心安排入座,照顧到不同客人需要,值得支持!
2024-05-14 53 浏览
位於將軍澳南近海嘅MONTEREY Place,附近環境都幾舒服,餐廳係Pet friendly,空間感大,有以鞦韆設計嘅大枱位置,做得幾特別!食物方面都有儀式感,例如霧煙、火花得效果,都好啱打卡📸🌋 煙霧彌漫火山炒飯.帶子蟹膏炒飯 💰$218上台時做出霧煙效果,火山外型用上竹炭粉加蛋白製成,餡料係帶子蟹膏炒飯,配上火山頂嘅流心蛋,呈現出流漿嘅效果🦞 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 💰$168意大利粉用上貓耳朵,配上濃郁龍蝦汁,貓耳朵掛到汁,另外亦有多款海鮮材料,例如帶子、青口、蜆、墨魚等等🌽 墨西哥粟米片 💰$108墨西哥粟米片配上酸忌廉及海苔肉鬆,另提供兩款醬料芝士醬及黃金鹹蛋醬,粟米片夠脆,點埋醬汁,食落多重口感🍰 馬卡龍甜品拼盤 💰$148甜品拼盤有Tiramisu、馬卡龍、焦糖香蕉、果仁桂花撻、用咗棉花糖、蜜糖星星、士多啤梨藍莓作為配飾,可以試晒唔同嘅甜品,甜品味道唔太甜,打卡亦都唔錯🍹 洛神花冰極熊西柚白桃梳打 💰$52上枱時用火槍燒咗杯身嘅絨棉,呈現有火花嘅效果,好有儀式感!另外特別之處係一大嚿冰嘅外形係北極熊設計,好得意,西柚白桃梳打味道清新🥭 芒果奶昔奶蓋雪山 💰$4

🌋 煙霧彌漫火山炒飯.帶子蟹膏炒飯 💰$218

🦞 香煎北海道帶子海鮮龍蝦汁貓耳朵 💰$168

🌽 墨西哥粟米片 💰$108

🍰 馬卡龍甜品拼盤 💰$148
甜品拼盤有Tiramisu、馬卡龍、焦糖香蕉、果仁桂花撻、用咗棉花糖、蜜糖星星、士多啤梨藍莓作為配飾,可以試晒唔同嘅甜品甜品味道唔太甜,打卡亦都唔錯

🍹 洛神花冰極熊西柚白桃梳打 💰$52

🥭 芒果奶昔奶蓋雪山 💰$48
芒果味好重,面頭有厚厚嘅芝士奶蓋,唔太甜,好香芒果味,鍾意芝士奶蓋嘅朋友就啱晒
2024-05-13 39 浏览
周末同朋友到TKO海濱走走打卡,中午就在附近找一日餐廳醫肚。睇一眼被店內環境吸引,餐牌上的食物都十分吸👀。食物質素唔錯,員工態度都好好。👍👍不過可惜坐不到千秋位🥲
睇一眼被店內環境吸引,餐牌上的食物都十分吸👀。
食物質素唔錯,員工態度都好好。👍👍
不過可惜坐不到千秋位🥲

2024-04-13
📍係間帶點童真嘅咖啡店 餐廳牆上有唔少卡通壁畫🎨 仲有木製吊椅 好多食物都擺盤超靚 啱曬打卡❤️🌀 馬卡龍甜品拼盤 一次過滿足你5個願望😻 而且種類唔單一 好豐富! 甜品板灑上白色糖霜+ 藍莓醬同生果 再分别擺放 Tiramisu/ 焙茶啫喱榛子朱古力撻/ 馬卡龍/ 焦糖香蕉 同雲呢拿雪糕! ♦️Tiramisu- 手指餅被咖啡酒浸透 口感濕潤軟淋 與Mascarpone cheese 做成的芝士層層相疊 酒香 咖啡香 芝士合於一身~ ♦️焙茶啫喱榛子朱古力撻- 茶香十足 焙茶部分較結實 口感同啫喱形成強烈對比 富層次 食到幾粒原粒榛子♦️ Macaroon 有大熱嘅開心果味/ 焦糖同士多啤梨 中間內餡煙靭帶杏仁粉香味🤗 🌀 煙霧瀰漫火山炒飯 發現炒飯配料同上次食已經有轉變 但賣相依然係咁可愛❤️嘅火山人! 上枱時候煙霧瀰漫 員工好細心畀你打咗卡先🙈 火山用咗竹炭同蛋白混合而成 做出ふわふわ蓬鬆空氣感ー 蛋白係冇味 火山頭頂粒流心蛋黃營造出火山爆發🌋嘅感覺 好cute! 炒飯用上帶子及蟹膏 炒得乾身 味道唔會太濃味~ 🌀 火炙雙醬韓式炸雞 兩款醬汁係秘製明太子醬同黃金皮蛋醬🙈 無骨炸雞外皮酥脆
📍

🌀 馬卡龍甜品拼盤

🌀 煙霧瀰漫火山炒飯

🌀 火炙雙醬韓式炸雞
兩款醬汁係秘製明太子醬同黃金皮蛋醬🙈 無骨炸雞外皮酥脆 明太子醬辣辣地幾惹味 旁邊仲有沙律菜 中和下油膩感🙆🏻‍♀️

🌀 三味玉子串燒
甜蛋超級滑溜~ 三款口味分別係明太子醬+ 美乃滋紫菜肉鬆+ 芝士😻 我個人喜歡紫菜肉鬆 紫菜有少少脆口🫶🏻

🌀 日本靜岡縣焙茶 配特濃朱古力奶蓋雪山
飲品真係好igable🙈 奶蓋口感細膩芝士味重 配上微甜嘅焙茶

🌀 洛神花冰極熊西柚白桃梳打
有個熊仔冰飄浮喺飲品上面 好得意! 呢杯飲品極具娛樂性 上枱時會有棉花圍繞飲品杯身 再用火槍點燃 做到閃閃發光嘅效果~ 味道都好清新而且唔甜🙋🏻‍♀️

• 馬卡龍甜品拼盤
將軍澳地道靚靚韓國餐廳🇰🇷🍴seoulmate, 超級靚同可愛的裝潢吸引左我們幾個少女心爆棚既少女們🥰幾個女仔當然搵間靚靚既打卡餐廳啦,今次就揀左呢度試下,呢度有好多特色美食,而且好有特色,好食有好睇,真係要介紹番俾大家:1. 煙霧瀰漫鳥卒卒火山辣海鮮炒飯 $168 主食來講真係要試下呢款炒飯,黑蚊蚊而且嬲嬲樣,首先噴曬煙咁,跟住切開裡面仲有流心餡,真係好食又好玩2. 火灸雙醬草式炸雞(秘嬰明太子醬、黃金皮蛋醬)$198 炸雞🍗亦都係代表韓國🇰🇷美食之一,有幾款口味可以一次過試曬哦🤤3. 炸軟殼蟹、蟹肉、蟹柳紫菜飯卷 $108 仲有呢款飯卷也是好出名,韓國飯卷亦係必食之一哦4. 馬卡龍甜品拼盤 $148 最後一定要食呢度既甜品,也是招牌來的,好靚打卡一流,而且有幾款,食得好開心😁。 5. 飲品方面就點左日本靜岡縣焙茶和特激朱古力奶蓋雪山,兩杯可以加不同口味,我們就試左燕麥奶同特濃咖啡,好看又好喝哦$58 這裡的座位也是很多玩偶🧸陪伴,還有韆鞦座位真係影相真係幾正,大家來到將軍澳真係要試下哦。

2024-04-21
呢間餐廳本身已經有好多菜式選擇,menu 多到睇唔哂🤣,隔一段時間嚟,佢又有驚喜新菜式或飲品! 新品~洛神花冰極熊西柚白桃梳打特別嘅閃閃星火效果✨,仲有可愛熊熊🐻加持,令人目不暇給! 梳打口感清新,炎夏消暑解渴好方法! 火灸雙醬韓式炸雞(秘製明太子酱,黄金皮蛋醬)炸雞外脆內軟,肉汁豐富,配上兩款秘製惹味醬汁,明太子醬微辛,黃金皮蛋醬蛋味濃郁。 韓國雜莓奶蓋~瀑布奶油蛋糕 配雪糕瀑布奶油蛋糕,好玩又好睇! 蛋糕鬆軟濕潤,配上果香濃濃的雜莓奶蓋,每一啖都好幸福🥰三味玉子串燒玉子用竹籤串住,口感扎實,蛋味香濃帶微甜,配上芝士、明太子、紫菜肉鬆醬三款口味,醬汁滿滿,味道有層次! 滑蛋牛肉露荀野菌稻庭烏冬台灣竹芝麻寧鐵(熱)芒果奶昔奶蓋雪山

新品~洛神花冰極熊西柚白桃梳打

火灸雙醬韓式炸雞(秘製明太子酱,黄金皮蛋醬)

韓國雜莓奶蓋~瀑布奶油蛋糕 配雪糕

三味玉子串燒

滑蛋牛肉露荀野菌稻庭烏冬

台灣竹芝麻寧鐵(熱)

芒果奶昔奶蓋雪山

2024-05-07 26 浏览
안녕하세요!今日來到這間位於將軍O主打韓式 Fusion 菜嘅餐廳嚟試下新穎嘅韓國料理。今次叫左一个期間限定嘅伴飯和一份午餐。期間限定~波士頓龍蝦北海道帶子海鮮伴飯 (2人前) $248傳統嘅韓國伴飯餸菜一般用牛肉配以蔬菜類製成,而呢个伴飯就用了多種海鮮💛取代了以單一牛肉為主要角色炮製而成,所以無論在視覺上和口感方面都比傳統嘅韓國伴飯豐富了許多。呢個伴飯嘅海鮮包括有波士頓龍蝦、蝦、帶子、元貝、魷魚、蟹子,樣樣都鮮味十足,伴飯一流👍。傳統伴飯删去嘅牛肉,卻很有創意地造出一碟驟眼似西式牛扒嘅午餐 -- 韓燒肉眼扒配薯條沙律 連凍柚子薑茶 $88一般韓式牛肉會切細片作為餸菜,而呢份韓式牛扒就大大片上碟,5切開都5覺係韓式牛肉,菜式新穎有驚喜。味道方面,韓式醃製嘅牛肉配合柚子味醬汁,回味無窮💫。PS. 菜式獨特新穎,韓國人都要來試下#Seoulmate#koreancafe#cafe#tko
안녕하세요!

PS. 菜式獨特新穎,韓國人都要來試下

#Seoulmate
#koreancafe