2021-07-17 5397 浏览
難得到尖沙咀外勤,放工和同事可以周圍揾下有咩好食,正好很想食塊靚牛扒,openrice了一下,來到shine 。這家位於太子大廈的餐廳未來過,晚飯時間都熱鬧,但慶幸座位寬敞,幾舒服!餐牌選擇頗多,但目標明確,就點了份安格斯肉眼扒和兩杯mocktail!Mocktail先來,名叫romantic story,由橙汁、檸檬汁和梳打混合而成,酸酸甜甜好開胃,夠冰涼解渴!同事的mojito 很清新。飲品上枱一陣,扒都到了,而且個樣好靚,賣相無失望!medium rare 的它燒得好好,焦黃的外圍包著嫩紅的牛肉!火喉控制得很好,牛扒牛味好濃,但肉質保持滑嫩,野菌紅酒燒汁都好夾,而且份量對得住價錢,有成4大塊,件件厚肉!因為同事話飽,我一個人KO一碟牛扒,真心爽,其伴碟薯仔、番茄和蒜頭都好好食,成份主菜都好有質素,大滿足!最後來多個甜品請把我帶走,其實就是Tiramisu。小小的一件上面有士多啤梨,士多啤梨上面更鋪了金箔,簡單但有心思。味道更是有驚喜,甜到控制得十分好,質地很幼滑,食落回甘,差不多一個人清了。簡簡單單三樣食品,已經令我留下了好印象,這家餐廳,值得再來!

2021-07-15
2021-07-16 253 浏览
好耐冇同女友黎「Shine」撐枱腳今日一於黎「巡一巡」睇下質素係咪依然Keep得住先🙈.餐廳依舊保持住暗淡燈光整個環境比到人舒服Relax嘅感覺☺️【餐牌】.【芝士焗加拿大龍蝦意粉 $258】半邊加拿大龍蝦,表面鋪左一層芝士再焗至金黃色,賣相相當吸引呢😋蝦肉鮮嫩實肉蝦腳位壓至半碎,方便剝殼~特濃龍蝦湯伴住彈牙意粉湯頭濃稠度較高,條條意粉都沾到龍蝦嘅鮮香味!.【芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮 $108】薯皮比較厚身,有蕃茄醬汁,煙肉最緊要係表面係滿滿嘅半溶芝士😍口感豐富之餘,軟綿薯蓉亦係亮點之一.【西班牙蒜味蝦配多士 $169】蝦仁用蒜粒炒至入味配上烤到鬆脆嘅多士一齊食口感鬆化,同時又蒜香十足😘.【Lychee Rose Soda $58】粉粉色少女系列Soda💕入口好fresh,吾會好甜仲有兩粒原隻荔枝肉食添~.【Rose Latte $45】Latte質感輕薄,相比起咖啡味,玫瑰香更突出~最適合中意微微咖啡香又帶點玫瑰甜嘅女士吾怪得知次次女友都必叫啦😂
好耐冇同女友黎「Shine」撐枱腳
今日一於黎「巡一巡」
睇下質素係咪依然Keep得住先🙈
餐廳依舊保持住暗淡燈光
整個環境比到人舒服Relax嘅感覺☺️

【餐牌】

【芝士焗加拿大龍蝦意粉 $258】
半邊加拿大龍蝦,表面鋪左一層芝士
再焗至金黃色,賣相相當吸引呢😋
蝦肉鮮嫩實肉
蝦腳位壓至半碎,方便剝殼~
特濃龍蝦湯伴住彈牙意粉
湯頭濃稠度較高,條條意粉都沾到龍蝦嘅鮮香味!

【芝士西西里蕃茄煙肉焗薯皮 $108】
薯皮比較厚身,有蕃茄醬汁,煙肉
最緊要係表面係滿滿嘅半溶芝士😍
口感豐富之餘,軟綿薯蓉亦係亮點之一

【西班牙蒜味蝦配多士 $169】
蝦仁用蒜粒炒至入味
配上烤到鬆脆嘅多士一齊食
口感鬆化,同時又蒜香十足😘

【Lychee Rose Soda $58】
粉粉色少女系列Soda💕
入口好fresh,吾會好甜
仲有兩粒原隻荔枝肉食添~

【Rose Latte $45】
Latte質感輕薄,相比起咖啡味,玫瑰香更突出~
最適合中意微微咖啡香又帶點玫瑰甜嘅女士
吾怪得知次次女友都必叫啦😂
2021-07-14
2021-07-14 207 浏览
今天同朋友來到SHINE吃晚飯。餐廳的環境十分舒適,座位很闊落,而且燈光也很優美,店面給人一種寫意閒逸的感覺,環境令人滿意。菠菜意大利雲吞我雲吞皮厚薄得宜,軟硬適中,餡料豐富,波菜味道清新配以Creamy的醬料,使食物質感變得豐盈,給人一種飽滿的感覺。辣雞翼方面,雞翼本身香口,加上香辣,刺激著口腔的味蕾。雞翼擺盤也十分優雅。碟上亦有一些柚子蜜似的醬料,使雞翼加上一份甜蜜,也以柚子的酸味使人開胃。我點了個荔枝玫瑰梳打,荔枝味芳香,加上玫瑰的芬芳,使得整杯飲料香氣四溢,飲幾口後也覺齒頰留香。梳打夠氣,夏日炎炎飲是一絕。黑松露軟殼蟹意粉的意粉口感爽而彈牙,配以香濃的松露醬,使人吃得十分滿足。此外,軟殼蟹炸得得宜,蟹是脆脆的。香口的炸殼中,有蟹味濃郁的蟹肉。其質感與口味叫人一試難忘。

2021-07-08
2021-07-13 174 浏览
佢裝潢有格調,睇得出係有落心思裝修到💕 環境寧靜,氣氛環境都好有情調,適合聚會聊天。 -👅SHINE Burger $168落單前會問你個漢堡要幾成熟,漢堡賣相好吸引,頂頭串左兩大片炸洋蔥圈🧅,而漢堡都幾大份,裡面有牛肉🥩、煙肉🥓、蕃茄🍅、生菜🥬等。洋蔥圈新鮮炸起,唔會話炸到好多油,成舊都好乾爽。牛肉食落好juicy,熟食度剛好,肉嫩唔韌唔老。薯條係粗條狀,都正常發揮。-👅:極上海膽意粉$238表面有一大舊海膽,個海膽汁超超正,成個sauce都係濃濃嘅海膽味😋😋食下發現有啲酒味,去升華個意粉,食落又濃又惹味,好creamy
👅SHINE Burger $168
👅:極上海膽意粉$238
位於尖沙咀ISQUARE附近樓上西餐廳,OPENRICE評語都唔錯,因為我地想食豬,而呢間都出名個燒西班牙黑毛豬扒,所以都簡左呢間食飯順便慶祝埋紀念日。有預早訂座,所以可以坐到窗邊卡位,入到去都環境偏暗,BAR & RESTAURANT格調,位置鬆動舒適。🥩燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉 $368評分:★★★☆☆ORDER呢個菜式,上菜時侍應會落酒點火嘅儀式,豬扒叫左七成熟切嘅時候都仲係見到小小粉紅,唔會過熟。略嫌唔夠JUICY,豬扒肉唔算入味。蘋果蓉唔夠味,配落個豬扒到突出唔到個肉味,$368呢個價錢會對佢期望高D,所以都有D失望。🥗北海道帶子配三文魚籽沙律$138評分:★★★☆☆三文魚籽唔太新鮮,唔鮮甜帶小小腥味。北海道帶子份量足,都有成5-6件,唔係超新鮮超級鮮甜,但個價錢對得住呢個數量。下面碗仔有沙律菜、番茄仔、櫻桃蘿蔔等幾款蔬菜,都幾新鮮,配埋柚子醋醬汁,酸酸甜甜幾開胃。但係沙律菜份量好少,似係套餐送嘅沙律份量。🍟脆炸粗直薯條配黑松露醬 $78評分:★★★★☆炸薯條份量夠哂多,即叫即炸,夠哂熱同脆口。個黑松露醬幾出色,黑松露加沙律醬,食完好上癮,忍唔住撩多D醬黎食。🍰甜品 SHIN

燒西班牙黑毛豬扒配蘋果蓉

評分:★★★★☆
SHINE SECRET

🍰甜品 SHINE SECRET $128
評分:★★★☆☆
SHINE SECRET係餐廳當日先會知道嘅甜品,咁岩果日就係士多啤梨巴克斯芝士蛋糕。餐廳都好好,知道係紀念日寫左字。成個擺盤都好有心機,除左士多啤梨巴克斯芝士蛋糕,有2件Macaron、2件BROWNIE。士多啤梨巴克斯芝士蛋糕除左蛋糕上面有舊士多啤梨之外,味道上完全同士多啤梨冇關係,就係普遍巴克斯芝士蛋糕,食落芝士味夠,但口質唔夠CREAMY。
鮮果青檸雪葩

🍨鮮果青檸雪葩 $60
評分:★★★☆☆
食落唔太似雪葩口質,本來期望係比較清新香甜,但食落係偏酸青檸味道,冇好天然水果雪葩感覺。
Passion Fruit Lemon Soda

🍹 Passion Fruit Lemon Soda $58
評分:★★★☆☆
賣相幾靚,味道幾FRESH,酸酸地又有汽,有埋乳酸脆珠。唔飲得酒既話,呢個係一個唔錯嘅選擇。
Lychee Mojito

🍸 Lychee Mojito $88
評分:★★☆☆☆
因為其他果味唔出,變相酒味偏重,完全冇荔枝味道,LIME JUICE同MINT個味道都唔出。但賣相真係幾有心機,杯出面仲整左D冰圍杯,又有個碟墊住唔怕溶到成枱水。

🌟總括:環境舒適寧靜,如果同朋友上黎叫D飲品、小食傾下計係一個好唔錯嘅地方。野食方面就一般,冇話特別驚艷,價錢偏貴,份量偏細,CP值唔高。
庆祝纪念
纪念日
脆炸粗直薯條配黑松露醬
2021-07-12 142 浏览
呢日放工之後就同同事去左尖沙咀呢間西餐廳到食dinner,呢間餐廳喺樓上高層,望出去既風景幾靚。打開餐牌,見到有好多好吸引既西餐,仲有唔同既酒,啲cocktail望落去好吸引。我地點左兩個主菜,首先係呢個香煎挪威三文魚扒配香草乳酪醬。呢個三文魚扒真係超高質啊,佢外層係煎到超香,層皮仲要係脆脆地,好惹味。同時間,三文魚肉依然嫩滑,保持到有肉汁喺入面!另外點左呢個極上海膽意粉,意粉煮到好creamy,配埋肥美既海膽,正。呢杯Bailey’s Chocolatini好正!

呢杯Bailey’s Chocolatini好正!
  • 極上海膽意粉
2021-07-09 130 浏览
近日因寶寶工作較忙較晚下班🥺所以今約了好友晚餐一聚🤓🍴抵達太子大廈集團6樓,一出電梯門口就是餐廳了❗️餐廳設計很有心思💕整體感覺很有氣氛✨高雅起來又不失時尚☺️主菜單有前後兩頁❗️雖然看似選擇不多,但眼看每道菜也很吸引🤓飲品Menu也有前後兩頁,選擇也不少❣️🍴我們點了以下菜式➡️🍽炸軟殼蟹黑松露意粉 $208賣相挺吸引的🤩拍照的時候已經傳來一陣陣松露味飄香🤤原隻軟殼蟹一分為二❗️非常方便二人分享👍🏻軟殼蟹新鮮剛炸起不久,入口還熱騰騰的,蟹腳及蟹殼也很香脆 😋意粉條條分明,沒有過分烹調❣️口感彈牙❗️每條也沾滿松露香味及creamy感💕味道不會過份濃烈,挺不錯的👍🏻芝士菠菜意大利雲吞 $168是我們平時也比較少吃的一道菜式❗️一客有五大片雲吞,面層還有些煙肉粒及芝士脆片😯雲吞裡全是菠菜蓉及淡香芝士,吃起來有點creamy 口感,但一點也不膩,非常特別,味道不錯❗️值得一試💕甜蜜蜜雞翼 $138一口咬下香脆兼熱騰騰的表皮,雞翼裡的汁液都沁出來了😍超Juicy😋雞翼的size很大隻,所以雞肉份量很多😌鹹味不重,蜜糖也不算太甜,帶有清新柚子味,挺好吃的❣️Full Of Passion $68以passion f
近日因寶寶工作較忙較晚下班🥺
高雅起來又不失時尚☺️

主菜單有前後兩頁❗️
雖然看似選擇不多,
但眼看每道菜也很吸引🤓

飲品Menu也有前後兩頁,選擇也不少❣️
🍴
我們點了以下菜式➡️
🍽
炸軟殼蟹黑松露意粉 $208

賣相挺吸引的🤩
拍照的時候已經傳來一陣陣松露味飄香🤤
原隻軟殼蟹一分為二❗️
非常方便二人分享👍🏻
軟殼蟹新鮮剛炸起不久,
入口還熱騰騰的,蟹腳及蟹殼也很香脆 😋
意粉條條分明,沒有過分烹調❣️
口感彈牙❗️
每條也沾滿松露香味及creamy感💕
味道不會過份濃烈,挺不錯的👍🏻

芝士菠菜意大利雲吞 $168

是我們平時也比較少吃的一道菜式❗️
一客有五大片雲吞,
面層還有些煙肉粒及芝士脆片😯
雲吞裡全是菠菜蓉及淡香芝士,
吃起來有點creamy 口感,
但一點也不膩,
非常特別,味道不錯❗️
值得一試💕

甜蜜蜜雞翼 $138

一口咬下香脆兼熱騰騰的表皮,
雞翼裡的汁液都沁出來了😍
超Juicy😋
雞翼的size很大隻,
所以雞肉份量很多😌
鹹味不重,蜜糖也不算太甜,
帶有清新柚子味,挺好吃的❣️

Full Of Passion $68

以passion fruit syrup及橙汁為主❣️
加入薄荷及梳打水,
是一杯果味非常充足的完美進化版Fruit Punch🍹
喜歡喝果茶的你一定會非常喜歡💕

Lychee Rose Soda $58

色澤亮麗討好☺️
有少女心大爆發的感覺😂
看起來有清甜的荔枝香及淡淡的玫瑰香,
清甜香味中帶點清涼感,
喜歡嚐甜的你一定要試試🤓
2021-07-08
2021-07-06 433 浏览
呢間喺Openrice有過千笑哈哈嘅餐廳俾我bookmark咗好耐!終於俾我試到👩🏽‍🤝‍👨🏿有驚喜之餘仲令我已經想再encore٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و誠意推介俾大家 <<燒安格斯肉眼扒(10oz)>>($388)廚師以高溫極速鎖緊肉汁,五成熟粉粉嫩嫩嘅佢…切起上嚟都未見血流成河😂唔鍾意食咁生嘅朋友仔都可以食得安心又放心❤️而且肉質嫩滑又幾有牛味🐮配菜都唔少呀~有新鮮蘆筍、爆汁番茄仔同埋肉下面墊住啲疑似黃瓜片嘅嘢…原來係薄切薯仔片😍嗦晒啲肉汁勁好味!!好過食薯蓉/薯條! 冇咁肥又冇咁熱氣👍🏻<<北海道帶子明太子意粉配三文魚籽>>($228)彈牙嘅意粉沾滿有密麻麻明太子嘅忌廉汁,入口令人滿足又唔會好膩!份量剛剛好🙌🏻好少好少嘅微辣,非常惹味🤤最有驚喜嘅係三大粒厚肉帶子⚠️⚠️⚠️外皮燒得焦香但冇燒乾水👏🏻咬落冇乾硬之餘仲好鮮甜彈牙滑捋捋😋兩杯mocktails賣相都好好🥰原來有橙汁、菠蘿汁、雪碧同藍柑橘酒溝出嚟嘅<<Party Rock>>($68)好似fruit punch!係隻色唔同咗🤪而<
終於俾我試到👩🏽‍🤝‍👨🏿
誠意推介俾大家

<<燒安格斯肉眼扒(10oz)>>($388)
唔鍾意食咁生嘅朋友仔都可以食得安心又放心❤️
而且肉質嫩滑又幾有牛味🐮
燒安格斯肉眼扒(10oz)

配菜都唔少呀~
有新鮮蘆筍、爆汁番茄仔同埋肉下面墊住啲疑似黃瓜片嘅嘢…
原來係薄切薯仔片😍
嗦晒啲肉汁勁好味!!
好過食薯蓉/薯條! 冇咁肥又冇咁熱氣👍🏻
北海道帶子明太子意粉配三文魚籽

<<北海道帶子明太子意粉配三文魚籽>>($228)
份量剛剛好🙌🏻
好少好少嘅微辣,非常惹味🤤
最有驚喜嘅係三大粒厚肉帶子⚠️⚠️⚠️
外皮燒得焦香但冇燒乾水👏🏻
咬落冇乾硬之餘仲好鮮甜彈牙滑捋捋😋

兩杯mocktails賣相都好好🥰
係隻色唔同咗🤪

而<<Romantic Story>>($68)就由橙汁、lime juice同梳打溝出嚟嘅~
杯面鋪滿浪漫嘅玫瑰花碎!
無論係味覺定嗅覺都係滿滿嘅花香味🌹
好適合小情侶嚟拍拖叫俾唔飲酒嘅女士飲💓
2021-06-30
燒安格斯肉眼扒(10oz)
  • 北海道帶子明太子意粉
  • 燒安格斯肉眼扒
2021-07-04 187 浏览
友人揀咗依間餐廳飯聚,見評分好高,我先一早做定功課,揀定幾樣必試嘅食物。先評論下餐廳裝潢,係幾Ok嘅,地方又夠寬敞,衛生及服務都中上水平。幸運地,我哋四人被安排到「包廂」用餐,很有私隱度!👏🏼👏🏼👏🏼講返食物,我哋order咗:黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬(2件) $188依個好好味,四個人share 2件就夠,留肚食其他嘢!蟹肉十足👍🏼香辣椰汁燴藍青口$188依個超好味,用麵包點個汁,嘩!一流!!!而家諗起都流口水!!!👍🏼👍🏼👍🏼法式鵝肝多士$198呢個都係好好味,但份量有點少!四個人share都唔夠攝牙罅!😅極上海膽意粉$238依個有啲失望,海膽份量少得可憐😩。不過味道Ok嘅!墨汁海鮮意大利飯$228依個好食,個飯煮得啱啱好!👍🏼燒安格斯肉眼扒$388好多肥膏,一般!仲order咗2個甜品,但Size細得可憐!🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️「請把我帶走」= Tiramisu$88心太軟$80依餐埋單每人$440,我覺得真係有啲貴!

講返食物,我哋order咗:

黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬(2件) $188
依個好好味,四個人share 2件就夠,留肚食其他嘢!

蟹肉十足👍🏼

香辣椰汁燴藍青口$188

法式鵝肝多士$198

極上海膽意粉$238
依個有啲失望,海膽份量少得可憐😩。不過味道Ok嘅!

墨汁海鮮意大利飯$228
依個好食,個飯煮得啱啱好!👍🏼

燒安格斯肉眼扒$388
好多肥膏,一般!

「請把我帶走」= Tiramisu$88

心太軟$80

依餐埋單每人$440,我覺得真係有啲貴!
2021-07-04 141 浏览
雨天 坐在窗旁看雨景 吃吃下午茶真不錯!🫖-由於之前食過佢哋嘅Tea Set咸點、甜點都好好味! 心心念念想再嚟食 今次下午茶內容有1、2款唔同咗不過都係咁好味👍🏻同埋哩度嘅咖啡都係香濃又夠滑成個組合 我很喜歡💕.🏷HKD428/2人|配2杯自選飲品.➖➖➖➖➖➖▪️咸點▪️➖➖➖➖➖🔸日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽蛋白煮得好嫩,中間嘅蛋黃醬好滑,蛋味、黑松露都好香,仲有三文魚籽嘅口感,簡單嘅食材,但味道出色。👍🏻.🔸巴馬火腿配哈密瓜咸香嘅火腿同清甜哈蜜瓜,絕對係好朋友,佢哋嘅火腿好有油香,好好味。.🔸煙三文魚米餅咸咸嘅煙三文魚口感彈牙,泰式米餅脆身香,夾埋一齊幾特別。.🔸香煎北海道帶子帶子好厚身,入口好鮮味,而且煎得好香!配埋卜卜脆三文魚籽口感更豐富!👍🏻👍🏻.🔸法式鹹批批皮有香牛油味,好香脆,餡料有洋蔥、蘑菇、芝士白汁,唔錯。.🔸明太子蟹肉牛角包牛角包好酥脆唔油膩,中間嘅明太子同蟹肉沙律好有咸香鮮味,讚👍🏻!..➖➖➖➖➖➖▪️甜點▪️➖➖➖➖➖🔸手工鬆餅鬆餅好鬆軟又香牛油,唔會乾身吸口水,我鍾意有提子個款。.🔸醉人提拉米蘇咖啡酒味突出、好香,cheese打得好滑,好味😋!.🔸心軟布朗尼香濃嘅
雨天 坐在窗旁看雨景 吃吃下午茶
真不錯!🫖

由於之前食過佢哋嘅Tea Set
咸點、甜點都好好味!
心心念念想再嚟食

➖➖➖➖➖➖▪️咸點▪️➖➖➖➖➖
🔸日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽
🔸巴馬火腿配哈密瓜
🔸煙三文魚米餅
咸咸嘅煙三文魚口感彈牙,泰式米餅脆身香,夾埋一齊幾特別。
🔸香煎北海道帶子
🔸法式鹹批
批皮有香牛油味,好香脆,餡料有洋蔥、蘑菇、芝士白汁,唔錯。
🔸明太子蟹肉牛角包

➖➖➖➖➖➖▪️甜點▪️➖➖➖➖➖
🔸手工鬆餅
鬆餅好鬆軟又香牛油,唔會乾身吸口水,我鍾意有提子個款。
🔸醉人提拉米蘇
咖啡酒味突出、好香,cheese打得好滑,好味😋!
🔸心軟布朗尼
香濃嘅朱古力,唔太甜,仲有少少合桃碎,唔錯!
🔸經典馬卡龍
一款橙味、一款綠茶,焗得好薄脆、而唔硬!中間個jam有少少甜,整體好食。
🔸秒密*
呢款係柚子巴斯克蛋糕,芝士蛋糕好香、好滑,加上柚子清香,唔甜,好好食!👍🏻👍🏻
2021-06-28 262 浏览
呢間餐廳環境舒適,坐位坐得好鬆動,唔會有好迫既感覺。傾計食飯岩晒。龍蝦湯🌟🌟🌟🌟龍蝦湯味道好濃郁, 個湯唔稀,入口creamy佢係無蝦肉,但味道好鮮甜。有一塊麵包點落去個湯到,好好味。極力推介🌟炸薯條配黑松露醬黑松露醬好濃好香,配埋薯條好正~食到停唔到口,但係薯條有d林林地。墨汁海鮮意大利飯有一隻大既虎蝦,二隻青口同一隻北海道帶子大虎蝦有鮮味,北海道帶子厚肉,煎至金黃食,鮮甜同嫩。意大利飯裹有一粒粒墨魚,有咬口又唔會好硬~味道濃郁。法式寶雲酥焗羊架配薄荷醬我地叫咗個羊架叫七成熟,肉質嫩滑同好淋,煎到好香口,唔覺得有”酥”味。配埋上薄荷醬,感覺好fresh,唔覺得好膩。Heaven and HellWhite Rum, Orange Juice, Sprite, Grenadine, Dark RumOMGVodka, Lychee Liqueur, Orange Juice, Rose Syrup, Strawberry Syrup

龍蝦湯🌟🌟🌟🌟
龍蝦湯味道好濃郁, 個湯唔稀,入口creamy

炸薯條配黑松露醬

墨汁海鮮意大利飯

有一隻大既虎蝦,二隻青口同一隻北海道帶子
大虎蝦有鮮味,北海道帶子厚肉,煎至金黃食,鮮甜同嫩。
意大利飯裹有一粒粒墨魚,有咬口又唔會好硬~味道濃郁。

法式寶雲酥焗羊架配薄荷醬

Heaven and Hell
OMG
2021-06-25
龍蝦湯
食物份量極少,非常過份!就算幾好食幾有心機都完全扣分。完全反映香港無良老闆賺到盡的心態絕對可一不可再。完全浪費時間和金錢。1. 個沙律細到不能接受!係平時去港式日式餐廳Lunch set 加$10可以有個蟹籽沙律的份量。$138的沙律再慳的餐廳都唔會有呢個size出現。而家講緊係得嗰幾塊生菜在底,上面D帶子和三文魚籽又唔係好多。我食西餐其中最重視和期待的就是沙律! 沙律是人最重要的食物,呢樣最簡單的食物亦最可以反映餐廳究竟有沒有用心去做,又知唔知個食客最重視D乜。呢間野好明顯就只係重視價錢,完全無視食客的需要。自私到極點!2. 意粉份量又係少到冇朋友。真心嬲!平時已經最憎D餐廳用的碟個邊勁大,浪費位置。大蝦意粉中間得勁少,真係少到兩啖就食完。根本唔係一間正常西餐廳提供意粉應有的份量。今次係我同男朋友,另外兩位朋友總共4個人一齊食飯。我地叫左一個沙律,一個意粉,一隻春雞和另一條鱸魚。另外兩個Main Course勉強還可以接受。但個沙律同意粉我地真心不能接受。我地食完真心唔飽要落樓下Starbucks補飛。唔怪之得佢餐牌沒有相。如果早就見到係咁既樣,一定轉場冇得傾。仲有服務質素方面。一開

絕對可一不可再。完全浪費時間和金錢。

2. 意粉份量又係少到冇朋友。真心嬲!

仲有服務質素方面。一開始想拎幾杯水,出面又熱又焗。佢地用個冇耳仔的透明高身玻璃杯裝熱水俾我地!其實真心唔知香港的西餐廳咁做係咩玩法。因為西餐廳係一定不會派熱水!!!!!呢個行為反映呢間野冇料扮高檔。真係當我冇去過外國食真.西餐?(只有茶餐廳先會派熱水。D熱水仲要只係拎黎洗餐具,好少用黎飲。_即使真係特別有需要飲熱水,都會用有耳仔的咖啡杯裝熱水,唔會用高身透明玻璃杯!杯水咁熱冇可能拎到,勁危險。點解尖沙咀區的高級西餐廳會犯咁低級的錯誤?!咁好明顯呢間野根本未夠資格收呢個價錢。貴唔緊要,最緊要係重視D細節。如果客人要飲水,至少問一問要熱水定常溫水,最理想係有冰水提供。
题外话/补充资料: 埋單時仲話本身要收minimum charge每人最少$300,不過免左我地。佢如果真係收我Minimum Charge我會即刻去消委會投訴。因為由頭到尾佢都冇講有Minimum Charge, 如果佢最後先講仲局我地俾,件事就唔會咁簡單。 呢次真係當自己唔好彩,絕對唔會再有下一次。
2021-06-26
最近天氣咁熱又成日落兩,放假都係想留番係室內,最近小編就跟住朋友推介嚟咗呢間位於尖沙咀既西餐廳嘆個Afternoon tea💜 餐廳環境都幾闊落,今次座咗係窗邊有自然光打卡一流😆_✨Afternoon Tea set ($428/ 2位)✨Tea set 係以鹹點為主,同埋可以任揀無酒精飲品兩杯,性價比都唔錯☺️▪️最底層: 日本魔鬼蛋配黑松露三文魚籽巴馬火腿配哈蜜瓜煙三文魚米餅香煎鵝肝多士法式鹹批 鹹點嘅味道唔錯!帶鹹香既巴馬火腿配上清甜哈蜜瓜配搭得宜,另外小編特別推介香煎鵝肝多士,鵝肝煎到剛剛好,配上香脆嘅薄片多士,好滿足夠惹味😊▫️中層:明太子蟹肉牛角包手工鬆餅 小編推介佢地既明太子蟹肉牛角包🥐牛角包外皮酥脆內裏軟熟,配埋蟹肉同明太子食好香口▪️頂層:醉人提拉米蘇心軟布朗尼經典馬卡龍秘蜜 是日"秘蜜"係拖肥蛋糕🍰大家要到上枱先知會係咩蛋糕㗎🤤小編特別喜愛提拉米蘇,入口順滑有水準!飲品:🍹Iced Fruit Tea🍑Peach Yogurt 今次叫嘅兩個飲品都係比較清新,特別推介Peach Yogurt,入口順滑,酸酸甜甜亦帶桃香

_

飲品:
🍹Iced Fruit Tea
🍑Peach Yogurt
2021-06-22 137 浏览
性價比超高tea set,好過好多酒店Afternoon tea menu 💰428Tea set有三層,由最低個層開始食起,食物種類多,而且每一樣都係一啲大部分人中意嘅野食。最底個層嘅帶子超級好食,煎到好香好脆,又夠新鮮,另外個蛋都好好食,加左黑魚子提升左蛋嘅味道。無諗過咁細嘅野食都煮得咁有水準,好多酒店都未必做到。中間個層牛角包好好食!係明太子沙律牛角包,明太子同沙律比例啱啱好,亦唔會太咸,因為有時明太子落太多會好咸。最頂個層馬卡龍好好食,唔會太甜,有好真實嘅水果味。每一層嘅嘢食都係好食,雖然未去到每一種野食都超好食,但起碼無一樣野係比負評,真係好過好多酒店嘅tea。而且服務非常好!值得一讚係朋友唔食得榛子蛋糕,竟然主動提出比過另一款蛋糕我地,真係勁好另外即場打卡仲有85折
性價比超高tea set,好過好多酒店

Afternoon tea menu 💰428

最頂個層馬卡龍好好食,唔會太甜,有好真實嘅水果味。

另外即場打卡仲有85折
2021-06-21 214 浏览
Shine係OpenRice 真係有超多好評 今晚終於有機會去試下佢哋嘅晚餐👅 裝修係一間有格調嘅西餐酒吧 環境舒適👍🏻晚餐係單點食物 小食我哋就揀咗好多人讚好嘅黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬🦀 價錢唔平 但係蟹餅入面真係啖啖蟹肉 炸得香脆 點埋酸辣醬更惹味😋主菜我哋揀咗特級安格斯漢堡扒配脆炸薯條同埋北海道帶子明太子意粉🍝 Angus Burger揀左7成熟 漢堡扒依然非常多汁 超大件 加上本身醬汁夠多 又多蔬菜 令burger唔乾 好fresh幾好食👅 北海道帶子明太子意粉嘅帶子非常大粒 香煎表面 肉質仲好嫩滑🤤 意粉用明太子醬加上三文魚子 非常惹味又邪惡😍叫得酒吧 飲品選擇當然唔少 我哋揀左一杯Passion Fruit Lemon Soda 同一杯Romantic Story🍹 2杯賣相都拎滿分 味道方面Passion Fruit Lemon Soda就相對清新d Romantic Story就用Rose, orange juice, Lime juice 加soda🌹 加咗玫瑰既甜感覺好sweet都好好飲🌟

黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬

北海道帶子明太子意粉