2017-03-26 131 浏览
自從城市中心大變身之後,新開了很多店鋪食肆,小弟身為荃灣人,又喜歡吃漢堡包,眼見有新店開張,絕對要一試虛實啦!漢堡包店身處地下,又近十字路口,位置開揚,很容易找到呢!食物款式不多,主要都係各類漢堡包和數款小食,小弟晚餐時間到訪,有多幾款意粉選擇!比其他漢堡包店特別的地方,是有啤酒供應呢!先點了飲品凍檸樂,竟然用上了新鮮檸檬和罐裝可樂呢!現在很多餐廳為節省成本,只會用黑澀的次貨檸檬,和汽水機的可樂草草了事便算!有點意外呢,激讚!👍🏻👍🏻👍🏻雜菜沙律,份量偏少,可能不是餐廳的主力食品吧!不過生菜的好新鮮,而且配黑醋檻欖油非沙律醬,酸味開胃,為接下來的漢堡作好準備!😆😆漢堡包當然選了店方的誠意之作——珍寶牛肉煙肉蛋漢堡!漢堡當然是King Size大大份,煙肉和蛋也是即叫即製放到包內夠新鮮呢!牛肉也很好咬口,夠肉汁夠Juicy,吃入口肉味濃郁,比一般快餐店好食好多呢!沾上忌廉汁吃也是十分滋味!😬😬最後來個芝士肉醬薯條作結尾!平時芝士薯條就吃得多,加了肉醬就比較特別!薯條即叫即炸,芝士濃肉醬香,芝士料足可以成拉絲狀,肉醬亦有很多肉碎增加口感,不用額外點茄汁也很好吃呢!一般漢堡包店都會開設九龍區
凍檸樂
雜菜沙律
芝士肉醬薯條

一般漢堡包店都會開設九龍區等人流較旺的地方,很意外地荃灣區也有水準很高的漢堡包店呢,小弟絕對多多支持,期待下次再來呢!😆😆
芝士肉醬薯條
2017-03-25 94 浏览
放工同同事黎食last day飯,從此公司又少一個戰友了,仲出左通知唔會請返replacement,真擔心往後的日子,好好食埋最後晚餐吧。點了漢堡,沙律,薯條同飲品,盡興一下啦。Perrier($26),不想喝甜的就點了礦泉水,有汽的水,飲落都有汽水嘅感覺㗎。同事點了檸樂($25),檸檬四片,夠凍又夠檸味。啡菇沙律($68),一只烤香的大啡菇配上清新的沙律菜,沙律菜入面仲混左少有的butter lettuce,食落爽口清甜,醬汁係黑醋,自行添加,隨個人口味去調節酸度吧。珍寶牛肉煙肉蛋漢堡($98),牛肉有兩塊㗎,啱哂愛肉人仕,咬落勁多肉汁,配上太陽蛋,好睇又好味,蛋汁流落去麵包到,麵包預先塗了牛油烤得香脆,現在吸了肉汁,蛋汁同醬汁,味道更豐富,口感一流。芝士肉醬薯條($48),薯條熱辣辣,肉醬加上半瀜芝士無得輸,要襯熱食,凍左芝士硬番會令薯條黏埋一堆。點完食物再睇下餐牌,原來可以加$變餐,咁就有薯條或沙律,再配飲品的,哈哈,散點笨左添。

點了漢堡,沙律,薯條同飲品,盡興一下啦。
同事點了檸樂($25),檸檬四片,夠凍又夠檸味。

2017-03-22
2017-03-24 51 浏览
My friend and I went to Sixer buger to have lunch. We found there is only 1 menu. Seems like lunch and dinner are having the same food. Anyways, we ordered burger, all day breakfast, and fried chicken. Most of them sound very nice. We were chatting when waiting for the food to come. I believe the restaurant started making them when u order. Cos it took rather a long time.First come is the fried chicken. It was 2 large pieces of chicken and some fries. Good that the chicken is boneless. Fresh and

First come is the fried chicken. It was 2 large pieces of chicken and some fries. Good that the chicken is boneless. Fresh and easy to eat. It has a strong taste of herb, but I couldnt tell... a bit like india spicy? strange but tasted good.
second is this double beef burger with cheese bacon & egg. wow, it looked great! the sunny egg was surely attractive. the beef was so juicy. ohh i love it.
my friend ordered the all day breakfast. look great also! sunny egg and the portabella mushroom were the best.
Drinks we got iced chocolate and cappuccino. Tasted ok. Not over sweet.
Great gathering. Nice place to eat, chat, and relax.
2017-03-23
2017-03-23 51 浏览
轉頭又一星期 又要去搵食 宜架嘅千色薈真係多左好多餐廳今晚食我至愛嘅burger Sixer Burger用上海洋嘅裝潢主打burger 沒有不吃的理由 㨂左珍寶牛肉煙肉蛋 總共兩塊扒重有太陽蛋 同唔會乾晒嘅煙肉 好吸引漢堡扒好香黑椒味 食落都幾juicy跟餐加左要湯要沙律 另外叫多個拿破崙意粉 酸酸的幾醒胃青紅黃椒非常新鮮 好爽口重有fish n chip 兩大塊魚柳 即叫即炸魚柳肉嫩 輕輕配上茄汁同白汁 已經夠味餐廳食物非常新鮮 薯條都係即叫即炸加左檸樂 爽晒!
轉頭又一星期 又要去搵食
重有fish n chip 兩大塊魚柳 即叫即炸
魚柳肉嫩 輕輕配上茄汁同白汁 已經夠味
餐廳食物非常新鮮 薯條都係即叫即炸
炸魚薯條
加左檸樂 爽晒!
拿破崙意粉
炸魚薯條
1K
2017-03-21 406 浏览
漢堡店愈開愈多,對食客而言都係好事,漢堡除左係快餐,仲可以係正餐。週六去左荃灣呢間漢堡店試下,小店就喺千色匯,我地去到嘅時候尚早,到6點半左右都已經坐滿客人~不過,食漢堡就唔會話時間好長,所以翻桌夠快,唔會話要等好耐。小店用船為題,裝潢以藍、白為調,牆上嘅船舵、門外木桶配合主題。鋪面空間感足,雖然位置唔多,但枱與枱間唔會話好逼狹,以食漢堡嘅小店而言,都坐得幾舒適。Sixer burger主打漢堡,分別供應7款漢堡、1款熱狗、全日早餐、幾款小食,晚市仲有3款意粉。芝士磨菇汁牛肉漢堡 $68 + 薯條&汽水 $18所有漢堡都可以附加薯條/沙律、汽水($18)~即叫即做,需時等候。店員話芝士磨菇汁牛堡係hot item,所以點左呢款。漢堡賣相唔錯!(我仲諗起某龍蝦專門店嘅擺盤)薯條係男朋友鐘意嘅粗薯,現炸,脆卜卜,其實幾好味,不過食到尾會有少少硬身~佢地嘅漢堡包採用類似豬仔包嘅款式,比較特別啲,食落脆脆地,有別平時食burger嘅口感。牛肉漢堡份量唔少,雖然牛有牛味 (廢話),略嫌唔夠肉汁,比較乾身。芝士嘅份量都冇預期中澎湃,有待加強。磨菇汁若然能夠稠身啲更好。下次黎試下其他款式!全日早餐

芝士磨菇汁牛肉漢堡 $68 + 薯條&汽水 $18

全日早餐 $98 +薯條&凍檸茶 $18

因為我唔係特別喜好漢堡,所以成日都唔願陪男朋友去食,好在呢度有all day breakfast同意粉,大家各取所需。

全日早餐有少少驚喜呢
其實黎黎去去都係嗰幾樣野,但呢份都算係我食過比較豐富、有份量,相對價錢比較合理。

有沙律菜、茄汁豆、司華力腸、煎蛋、煙肉、大啡菇、漢堡包 (脆豬)
全日早餐
由於都係即時整,所以係熱辣辣。(我都以為係基本,但食過凍嘅all day breadfast就知,慘過食快餐)

通常都係用炒蛋,所以見到係煎蛋我都有少少驚訝,如果能夠俾客人選擇就好喇,哈哈,因為我鐘意食炒蛋多啲。

食哂啲配料我已經飽到傻,仲有個漢堡包我真係食唔落喇…
周打蜆湯 $25

湯怪去邊都唔想錯過飲湯嘅機會,中西湯我都鐘意。
周打蜆湯
有蜆肉、薯仔粒等材料,唔會稠身,幾好飲。
周打蜆湯
總括黎講,呢度嘅食物不俗,當然仍有改善空間,價錢合理,坐得都相當舒服,而且店員服務都好好喎!

飲品:
汽水、凍檸茶
意粉:
2017-03-18
2017-03-18 109 浏览
今日閑逛經過荃灣一間賣漢堡包的小店,見冇乜人,價錢不是很貴,所以走進試試。一個人,點左個牛肉蘑菇漢堡包,再加左18蚊有著條和飲品。包內的醬很夠味,加埋漢堡扒都很入味,味道剛剛好。不會太喊,也不會覺得味道唔夠。而漢堡扒也很juicy。薯條是即叫即炸,所以夠脆又夠熱。而薯條用的茄汁比較特別,不是一般平時食開的那麼酸,茄汁比一般在其他地方食開的比較甜。可能會有些人喜歡,但我自己就不太習慣這甜味的茄汁。但要有心理準備需等一段較長時間,不同一段的快餐店那麼快。可能是因為即叫即做。整體來說不錯。雖然不算是平,但價錢與質素之比較上也算公道。
一個人,點左個牛肉蘑菇漢堡包,再加左18蚊有著條和飲品。
而漢堡扒也很juicy。薯條是即叫即炸,所以夠脆又夠熱。
整體來說不錯。雖然不算是平,但價錢與質素之比較上也算公道。
牛肉蘑菇漢堡
2017-03-18
牛肉蘑菇漢堡
2017-03-18 63 浏览
又相約了一位跟我一樣蠻喜歡burger的同事到荃灣吃burger,Sixer Burger位於荃灣千色匯一期地下的位置。除了十款八款漢堡外,還有all day breakfast及數款是日意粉,包括肉醬意粉,拿破崙意粉等,但我們當然是嚐漢堡啦,並點了兩款小食。特色炸雞籃: 兩件鮮炸無骨雞上脾,啖啖肉非常邪惡,雞肉香脆滑嫩,且極富肉汁,蠻有雞味,惹味之選。芝士肉醬薯條: 如其名,以芝士及肉醬焗製薯條,如吃肉醬意粉一樣,只不過是意粉換成了薯條,肉醬味濃,調味得宜,合我重口味之人。牛肉啡菇芝士漢堡: 配料含手打牛肉漢堡,大蘑菇,蕃茄,紅洋蔥,生菜。配料之多令味道層之相當豐富,蕃茄的清爽鮮甜及中和牛肉及醬汁的油膩感。漢堡富牛味,可惜未及嫩滑,但burger整體不俗。
2017-03-17
2017-03-16 44 浏览
原來這裡除了漢堡包還有意粉之類都係講緊100有找連飲品,但黎到當然試左漢堡包先啦。吃晒咁多結帳都係$154抵食喎。見到雜菜沙律吾貴都叫左一個,菜黎到勁新鮮又份量足,配上醋食好開胃,但菜食落吾止平時食開生菜,原來仲有...牛油菜,紅生菜添,這價錢$48有這款菜都十分驚喜。牛肉啡菇芝士漢堡 $88…黎到已十分漂亮脹呼呼樣子超足料,薯條夠熱又夠脆吾油有驚喜好味,漢堡包開蓋勁大片啡菇同牛肉係度,切落去肉汁流出已經食指大動,牛肉咬落去有口感而吾會實都硬身,啡菇煮得剛好,好有菇的香味,一齊食勁滿足,講真一個人食晒堅飽肚。口乾之時檸檬茶即到,解渴又消滯。

2017-03-16
2017-03-16 321 浏览
老公明早出Trip所以諗住唔自己煮 是但食d野就回家幫佢整理行理 突然記得荃灣有間新新地既小店 主打Burger 意粉 經過多次就今晚去食個快餐吧 小店內約十幾個坐位啦 不過又唔會覺得迫 Menu 幾得意 old school feel芝士磨菇汁牛肉漢堡 塊牛肉夠厚又多汁 連帶生菜 蕃茄 芝士 磨菇 嘩 上枱時都好驚喜 好想試下能不能夠一口咬到 你地估下 我將整個包壓一壓 就一口咬下 老公即叫你流晒d汁出黎 真係好juicy呀 芝士已經溶合左落塊牛肉同陪菜唔會好膩 不得不提佢地選既麵包非常啱做漢堡 鬆軟得黎有嚼頭 配埋新鮮green salad 伴黑醋 好清新牛肉啡菇芝士漢堡嘩 又係超高身 點可能一口咬到呢 出奇地啡菇配牛肉亦係夾 仲要啡菇既汁連豐富的牛肉肉汁 生菜生洋蔥絲 好 掂 呀 ~~ 特色炸雞籃皮脆雞肉軟滑 還有他們用香草調味 陣陣香草香味 兼重要係啖啖肉無骨添 兩大件雞肉 + 薯條 我老公讚薯條夠熱又脆同味道帶甜 起初以為蕃薯條添 但真係粗薯條 周打魚湯 較稀 足料 不過香滑同湯不太夾其實加少許黑胡椒就夠
配埋新鮮green salad 伴黑醋
其實加少許黑胡椒就夠
2017-03-16
  • 芝士磨菇汁牛肉漢堡
2017-02-21 378 浏览
點了芝士蘑菇汁牛肉漢堡,雖然吃得岀廚師對於自制漢堡的認真,但牛肉漢堡很容易一咬便散開了,變相進食漢堡的過程是有點困難。不過,因為廚師的認真,每一份食物都是即叫即整,即炸薯條配上茄汁,是很好的配菜。漢堡份量很大,即溶芝士與漢堡是絕配,漢堡肉汁豐富,一口漢堡,一口薯條,是無比快樂的來源。
點了芝士蘑菇汁牛肉漢堡,
雖然吃得岀廚師對於自制漢堡的認真,
但牛肉漢堡很容易一咬便散開了,
變相進食漢堡的過程是有點困難。
不過,
因為廚師的認真,
每一份食物都是即叫即整,
即炸薯條配上茄汁,
是很好的配菜。
漢堡份量很大,
即溶芝士與漢堡是絕配,
漢堡肉汁豐富,
一口漢堡,一口薯條,
是無比快樂的來源。
sixer burger位處大街轉角位, 算顯眼,但人流不多。 我們選了珍寶牛肉煙肉蛋漢堡及fish and chips。 fish and chips 份量很多,價錢相宜,薯條很香脆,熱哄哄,很好吃 。漢堡牛肉肉汁很多,咬下去很juicy。其實burger水準和另一間在荃灣很出名的差不多, 大家可以一試。

漢堡牛肉肉汁很多,咬下去很juicy。

2016-12-09 429 浏览
呢間Burger開咗半個月,一開始佢係無送薯條汽水,好貴所以一直無試,係近排行過見到無加一兼有嘢送,不妨一試,試過之後覺得佢係有質素有水準,lunch貴少少都無所謂啦!牛肉啡菇芝士漢堡 $78 (送薯條+汽水)先講個包,好脆豬feel好正!牛肉好厚好juicy,少少生有血水出,但口感一流;啡菇好大亦好juicy,芝士唔太食得出,而特製醬汁好好味但多到流晒。至於薯條,到出面既粗薯條口感好唔同,但我同同事都唔識講果個分別,總之食到停唔到口啦!

牛肉啡菇芝士漢堡 $78 (送薯條+汽水)
牛肉啡菇芝士漢堡
2016-11-03
2016-11-27 375 浏览
周末悠悠閑出街搵嘢食你家漢堡小店屬非連鎖式而且出品有心思有次經過見到佢有蘑菇牛肉漢堡我已經心心眼今日終於去試,非常好食,冇得彈牛肉juicy,蘑菇又香又新鮮,麵包焗得卜卜脆二人吃午餐埋單200咁嘅質素非常抵食
周末悠悠閑
出街搵嘢食
你家漢堡小店屬非連鎖式
而且出品有心思

有次經過見到佢有蘑菇牛肉漢堡
我已經心心眼
今日終於去試,非常好食,冇得彈
牛肉juicy,蘑菇又香又新鮮,麵包焗得卜卜脆

二人吃午餐
埋單200
咁嘅質素非常抵食
2016-11-22 1171 浏览
見報章報導,得知公司附近開左間手工漢堡店,即拉埋同事一齊發掘美食!店是船艙style, 簡單休閒風, 而最吸引我們的倒是店前"午市優惠"黑板。Menu選擇多,我點了芝士磨菇牛肉漢堡,厚厚的漢堡扒肉汁豐富,不會乾身,混合了洋蔥粒,鹹中帶甜,再配上芝士磨菇汁,新鮮的厚切蕃茄及脆身爽口蔬菜,囗感層次豐富~ 最讚是第一次吃到外脆內軟的包底,吃到最後一囗也是脆脆的,沒有發水麵包的味道~薯條香脆但略淡,幸沾蕃茄汁帶出鮮甜味,而同事則喜歡不太鹹,讚鹹味適中。奶茶香醇柔滑而甜美,隨餐附送更覺抵飲。而同事點了珍寶牛肉蛋漢堡,份量十足,我試了一口,嚐到黑椒的香及洋蔥的甜。大家吃完很滿足,一百蚊有找可以吃到香脆可口的手工漢堡,還附送薯條小食及飲品,物超所值!
Menu選擇多,
我點了芝士磨菇牛肉漢堡

奶茶
香醇柔滑而甜美,隨餐附送更覺抵飲。

而同事點了珍寶牛肉蛋漢堡
珍寶牛肉蛋漢堡
份量十足,我試了一口,嚐到黑椒的香及洋蔥的甜。

2016-11-15
珍寶牛肉蛋漢堡
2016-10-27 366 浏览
Very good burgers and crispy french fries for a reasonable prize. I would definitely come back!