2017-05-10 98 浏览
最近成日都想食burger,終於黎到荃灣搵野食,知呢區多漢堡包店,心大心細都唔知點揀好。最後見呢間位置方便,係正千色店對面,座位又幾舒服就決定食呢間。一睇餐牌就見到好多款burger 揀,本來想叫排第一嘅牛肉漢堡,見到有配煎蛋應該會好好食,但望落啲見到有龍蝦漢堡,就二話不說揀呢個! 仲可以加埋牛肉,雙倍滿足!! 叫龍蝦之前特登問左店員係邊度黎嘅龍蝦(怕係大陸啲小龍蝦),話係海地黎架,應該都唔錯! 黎到果然冇失望,一大條龍蝦尾,再加埋成吋厚嘅手打牛肉,好大個,好在同朋友share, 如果唔係都唔知點放入口好~牛肉一啲都唔乾,雖然係全熟,但都好有肉汁,牛肉味都好濃,好味! 不過原來龍蝦牛肉漢堡係冇煎蛋😭唯有下次再食至於龍蝦肉就好厚,都幾爽,亦食到鮮味,份量都多,唔似出面食啲龍蝦包全部碎上,呢度就正好多~跟手再叫左個炸雞薯條,即叫即炸,雞肉真係超滑,一撕開雞件就狂流肉汁,好juicy! 呢個下次黎一定要再食,連唔食雞皮嘅朋友都忍唔住食左,真係抗拒唔到! 不過薯條就炸得唔夠脆,可能係比較大條,如果轉用幼身啲嘅薯條,或者係薯角就最好。最後叫多個周打蜆湯,都幾好味,蜆肉都幾多,唔會太滯。

最後叫多個周打蜆湯,都幾好味,蜆肉都幾多,唔會太滯。
2017-04-25
午餐
2017-05-08 85 浏览
每個星期六都會去荔枝角,今次做完野心血來潮搭地鐵去荃灣找朋友食飯。我們決定食漢堡包。因為我們想試試不同的食物,我們點了一份漢堡、一份小食及一份all day breakfast。先談談餐飲,我們同樣點了凍朱古力。朱古力味十分香濃,飲到最後,冰溶得七七八八都仲夠味。小食是海鮮炸籃,有炸蝦、炸蠔、炸魚及薯條。炸物炸得不錯,不會老,味道亦適中,大部分都唔會太鹹,或者無味。只有薯條少少偏鹹,但粗身薯條口感極佳,偏濃的味道使我吃不停。份量比想像的多,$12x 都唔算貴。炸蠔十分出色,咬開好多汁。炸得唔乾,蠔本身肥美,好味。炸魚是兩大片的魚肉,尚算嫩滑,亦沒有過分調味。芝士蘑菇汁牛肉漢堡,芝士味不太濃郁,但牛肉漢堡有肉汁。要整個漢堡包拎起咬會比較難。但餐廳有提供餐刀,是利的餐刀,可以輕鬆打漢堡一分為二。All day breakfast 有一隻大菇,十分吸引。煎蛋是流心的,煙肉是較淡的,腸仔味道比較普通。包是跟漢堡包一樣的包,似豬仔包,表面比較脆,包不算十分鬆軟,齋包會比較乾,如果可加配果醬會更好。菇的味道不是特別出色,但一隻大菇,視覺上十分滿足。這一餐是滿足的一餐,服務頗好,不會打擾客人,需要招

但餐廳有提供餐刀,是利的餐刀,可以輕鬆打漢堡一分為二。

菇的味道不是特別出色,但一隻大菇,視覺上十分滿足。

這一餐是滿足的一餐,服務頗好,不會打擾客人,需要招呼的時候亦馬上幫助我們。食物份量比想像中多,各款食物味道均不錯,是值得去的餐廳。
2017-05-06 83 浏览
Sixer burger 細細間好的色 座位好好坐 雖然間野唔大但等位同野食都等得算快 店員都好nice同frd叫左個蒲燒鰻魚漢堡同珍寶牛肉煙肉蛋漢堡share 開頭以為一般size 所以再叫左其他野食 點知原來佢d burger好大個 珍寶果個仲跟salad 賣相已經好吸引 鰻魚仲要原條上 勁長勁大條 未食過鰻魚burger 原來咁樣都match到 仲要係好味原全唔奇怪 珍寶牛肉勁juicy 推薦胃口大晚既男士叫呢個實冇死 仲要有煙肉同蛋 勁豐富 食到冇停口 好滿足仲諗住唔夠飽叫左個海鮮炸盤 都係百幾蚊 有蠔有蝦 薯條同魚柳 佢薯條有個特色招牌芝士肉醬 但叫炸盤就要加$15先有 又係未食過 勁有鮮感 芝士醬本身咸咸地加埋肉醬好正成個拼盤d蠔同蝦都大大舊大大條 好值得個價錢仲叫左碗周打蜆湯 啖啖好多魚肉 好濃 成碗都係料 竟然只係$25 食完炸盤煎炸熱氣飲最岩

成個拼盤d蠔同蝦都大大舊大大條 好值得個價錢

2017-05-04 518 浏览
今日和太太往荃灣sixer burger食晚餐。我們點了啡菇雜菜沙律,拿破崙意粉, 蕃茄羅勒忌廉湯、龍蝦牛肉漢堡配香草忌廉lemon(配沙律和凍鮮奶咖啡) 。啡菇雜菜沙律, 啡菇大大件, 好鮮甜, 有嚼勁;洋蔥爽脆和紅椒辣度適中,雜菜好新鮮足料醒胃, 配上黑醋十分開胃, 美味的前菜;拿破崙意粉原來是素食, 蕃茄汁鮮甜, 意粉爽口, 青椒, 黃椒和洋蔥好新鮮爽脆, 好足料美味的意粉;蕃茄羅勒忌廉湯和拿破崙意粉一樣, 蕃茄鮮甜開胃, 啖啖蕃茄味, 忌廉味香滑, 羅勒的香味帶出湯的鮮甜, 材料豐富的蕃茄羅勒忌廉湯;龍蝦牛肉漢堡配香草忌廉lemon, 材料份量十足, 漢堡包底熱辣辣, 龍蝦好鮮甜彈牙, 牛肉漢堡肉質鮮甜, 而且配上香草忌廉lemon十分惹味醒胃, 配上洋蔥,生菜和蕃茄能中和漢堡的油膩, 洋蔥和生菜新鮮爽口, 蕃茄鮮甜開胃, 好足料豐富的burger, 餐配上沙律, 沙律有蕃茄和沙律菜, 蕃茄和沙律菜新鮮配上黑醋汁食落十分惹味;凍鮮奶咖啡咖啡十分滑, 味道香濃。餐廳座位舒適, 食物美味足料, 拿破崙意粉和蕃茄羅勒忌廉湯蕃茄味鮮甜, 「蕃茄控」必試, 龍蝦牛肉漢堡配香草忌廉lemon材料豐富,十分足料和美味, 值得再來的餐廳。
凍鮮奶咖啡
啡菇雜菜沙律
蕃茄羅勒忌廉湯
拿破崙意粉
龍蝦牛肉漢堡配香草忌廉lemon配沙律
好足料豐富的龍蝦牛肉漢堡配香草忌廉lemon
2017-04-27
2017-05-04 135 浏览
放工嚟到荃灣食晚餐,荃灣好多好嘢食今日就揀左食burgerSixer burger 位於千色匯,由荃灣站行幾分鐘就到,唔難搵呀食burger之前,先叫咗個沙律同湯先湯,揀咗周打蜆湯周打蜆湯細細碗,但好足料,好creamy沙律就揀咗啡菇雜菜沙律大啡菇已經切好咗,直接吉入口就食得,好方便黎到戲肉,burger就揀左牛肉啡菇芝士漢堡因為我鍾意食大啡菇,所以見到有啡菇既漢堡點會放過呢!大大舊啡菇加大大舊牛肉,再夾住芝士,洋蔥同生菜,好豐富呀牛肉好厚好juicy架加錢可以加薯條,但我地冇加到反而另外點左一份魚柳薯條熱辣辣既魚柳,炸到金黃魚柳皮脆肉嫩,好吃兩個人食一個burger點夠飽所以另外點左個卡邦尼意粉藍芝士卡邦尼意粉,旁邊重有青口添芝士沾滿左每一條意粉,味道濃,加埋青口,好滿足最後加埋個凍檸檬可樂,完美
放工嚟到荃灣食晚餐,荃灣好多好嘢食
今日就揀左食burger

食burger之前,先叫咗個沙律同湯先
周打蜆湯

湯,揀咗周打蜆湯
周打蜆湯細細碗,但好足料,好creamy
啡菇雜菜沙律

沙律就揀咗啡菇雜菜沙律
大啡菇已經切好咗,直接吉入口就食得,好方便

黎到戲肉,burger就揀左牛肉啡菇芝士漢堡
因為我鍾意食大啡菇,所以見到有啡菇既漢堡點會放過呢!
牛肉啡菇芝士漢堡

牛肉啡菇芝士漢堡
大大舊啡菇加大大舊牛肉,再夾住芝士,洋蔥同生菜,好豐富呀

牛肉好厚好juicy架

加錢可以加薯條,但我地冇加到
反而另外點左一份魚柳薯條
魚柳薯條
熱辣辣既魚柳,炸到金黃
魚柳皮脆肉嫩,好吃

兩個人食一個burger點夠飽
所以另外點左個卡邦尼意粉
卡邦尼

藍芝士卡邦尼意粉,旁邊重有青口添
芝士沾滿左每一條意粉,味道濃,加埋青口,好滿足
凍檸檬可樂

最後加埋個凍檸檬可樂,完美
雖然常常說荃灣遠,但不能否認的是這邊真的很多店可以逛,也很多美食。今次跟妹妹相妁在荃灣逛街,都差不多是晚飯時間,我們剛好來到這家漢堡包餐廳。認識我的人都知道我是百搭的,幾乎西餐又得、冰室又得、中餐又得,快餐店當然不是問題啦,反正也有好一陣子沒吃漢堡包了,那就跟妹妹走入去吃吃看。 一家小店大概可以容納16-18人吧,開放式的廚房讓食客可以見到廚師在努力工作。小店提供11個漢堡款式,再加以All Day Breakfast、熱狗,還有不同的炸物供食客選擇,對於小店來說,食物的款式是相當的多啦。至於價錢嘛,就要試過才知道。 海鮮炸籃 ($128) 超愛炸物的我們點了這舍海鮮炸籃,一個炸籃滿足了我們所有願望,因為我們想吃炸魚,又想吃炸蝦、炸蠔,還有炸薯條。全部新鮮炸起,黃金色、脆卜卜且熱辣辣的美食令人喜歡。炸魚中間嫩滑多汁,魚肉味也很濃,這的確是意外驚喜;炸蠔的蠔相當肥美,味道亦十分濃郁;炸蝦的蝦肉是彈牙的;反而薯條有點比下去,因為薯條中間並不夠「薯」,略嫌口感有點不足,但味道是很足夠的。另一角度看,要是薯條的口感豐富的話,我們吃完這個炸籃以後就已經會填滿了肚子,相信這個做法是別有用心
海鮮炸籃 ($128)
超愛炸物的我們點了這舍海鮮炸籃,一個炸籃滿足了我們所有願望,因為我們想吃炸魚,又想吃炸蝦、炸蠔,還有炸薯條。全部新鮮炸起,黃金色、脆卜卜且熱辣辣的美食令人喜歡。炸魚中間嫩滑多汁,魚肉味也很濃,這的確是意外驚喜;炸蠔的蠔相當肥美,味道亦十分濃郁;炸蝦的蝦肉是彈牙的;反而薯條有點比下去,因為薯條中間並不夠「薯」,略嫌口感有點不足,但味道是很足夠的。另一角度看,要是薯條的口感豐富的話,我們吃完這個炸籃以後就已經會填滿了肚子,相信這個做法是別有用心的吧。
整個炸籃的性價比是蠻高的,份量夠多而且味道也出乎意料的好,$128是物有所值的。
牛肉啡菇芝士漢堡 ($88)
我們還點了一個牛肉啡菇芝士漢堡來吃,另外再跟了沙律跟汽水 (+$18)。漢堡相當巨型,而且香氣十足,滿溢著的是啡菇的香氣,啡菇的味道過後就聞到漢堡的香氣。
轉個角度先跟大家分享沙律,沙律也不馬虎,蔬菜爽脆清甜,碟上面附上的黑醋加入沙律以後令整個沙律更香更美味。
店員為我們切開漢堡讓我們可以分得更容易,看到包的中間部分啦,肉大概七成熟啦,看上去相當淋身,還有大塊兼切得厚身的蕃茄,看上去幾乎是完美。試一試味道,麵包的最上層跟底層烤得相當香脆;中間的啡菇很香很彈牙,而且香味令人垂涎,別人坐下來聞到看氣都會看過來我跟妹妹這邊;漢堡肉呢?七成熟的免治牛肉肉味相當濃郁,而且相當Juicy,又夠淋身,吃過以後齒頰留香的,底下的蕃茄跟生菜沾上肉汁以後更香。
$88這個漢堡,沒想過會如此的用心製作。所以常常說,不是只有酒店跟高級餐廳才是值得光顧的,小店也有其可取之處,雖然等待食物的時間長一點,但這個時間是值得的。
  • 牛肉啡菇芝士漢堡
  • 海鮮炸籃
2017-05-01 72 浏览
之前食過一次,覺得出品還不錯,今晚又黎到荃灣千色行街街,順便食埋野先,又揀左食Sixer burger。上次笨左唔識轉餐,今次知啦,漢堡加一般飲品同沙律或薯條都係加($18),抵過就咁散叫飲品,要左檸樂同熱檸水。牛肉啡菇芝士漢堡($88)上次食完好好味,又叫番同一樣厚厚的啡菇同漢堡扒,好juicy呀,下面有蕃茄,紅洋蔥同生菜,除左肉味,仲有清新的蔬菜,balance做得幾好。芝士蘑菇汁牛肉漢堡($68)朋友點左芝士蘑菇,雖然無大啡菇咁重菇味,但多左芝士汁,芝士配蘑菇又係好夾,好味跟餐的沙律,椰菜同生菜為主,附上一小碗黑醋汁,個人覺得黑醋汁太酸,加一點點已足夠。焗薯皮併盤($68)仲點左個薯皮併盤,有肉醬芝士同芥末籽煙肉兩種口味,這個價錢上同漢堡一樣,感覺就不化算了,薯皮厚身,薯味亦十足,醬料就同薯皮很夾,但明顯地非焗薯皮,很燶很油,吃進口裏只有油膩感,失敗。漢堡裏的牛肉漢堡扒調味很好,重肉味又多肉汁,店名叫Sixer Burger,果然是只點漢堡就好了?!
牛肉啡菇芝士漢堡($88)
上次食完好好味,又叫番同一樣
芝士蘑菇汁牛肉漢堡($68)
焗薯皮併盤($68)

2017-04-29
1K
2017-05-01 68 浏览
千色匯終於裝修完畢,感覺好像一直「笠笠亂」的商場終於比較像樣…多了不少食店,種類更多元化,對食客來說是好事。大(?)商場難免多連鎖店,看過水牌,唯獨Sixer Burger是我沒聽過的,相信是小店,能搬進商場之中,無論怎樣也要實際支持一下吧! 顧名思義這裏就是吃漢堡的地方(太明顯了吧~)在商場中要和麥記爭一杯羹,少一點心思和創意都不行。漢堡包是即叫即做,晚餐時段來到難免要稍等一會,加$26還可以轉set,包飲品和沙律或薯條,即大約八十元左右,比起麥記新玩法的自選漢堡,足足貴一倍。那就必須要看看他們有甚麼本事了! 我點了魚柳包,外形不俗,不算大份。魚柳新鮮即炸,吃下去口感當然是滿分啦!不油膩,吸油功夫做得不錯,而上面的甜芥末很對胃,原來不只麥記的他他醬才可以配魚柳嘛(笑)下面有新鮮大塊生菜,蕃茄和洋蔥,誠意十足。 老公的芥末籽醬牛肉漢堡,漢堡扒厚是厚了,不過一看就感覺很細小,直徑約是蕃茄般大小而已。大食老公難免有點失望,這個我也能理解。牛味不俗,稍為給醬汁蓋過味道。 朋友的芝士磨菇牛肉漢堡,他的牛肉比較大一點,手製大小不一實屬正常。朋友覺得芝士磨菇配牛肉最正常最經典,跟牛的味道
朋友的芝士磨菇牛肉漢堡,他的牛肉比較大一點,手製大小不一實屬正常。朋友覺得芝士磨菇配牛肉最正常最經典,跟牛的味道最夾。
我們全部要了沙律(來減低罪惡感?)沙律菜新鮮,有椰菜生菜和車厘茄,黑醋汁另外自行添加。加$26送上的沙律(另外還有餐飲)我覺得是一分錢一分貨,不能要靠更多了。
餐飲選擇算多,連mocha和cappucino都有,味道不俗。老公笑我們幹嘛吃漢堡包要喝咖啡,自己想了又想也覺得有點搞笑,但是在香港這件事又很正常不過。我覺得就等如上茶樓有人會喝可樂一樣吧?哈哈,這就是獅子山下體現香港精神嘛。
另外點了一份焗薯皮拼盤,一客四件,兩件肉醬芝士,兩件芥末籽煙肉。我覺得,怎樣看也似是炸物多一點,炸得過火,說實話,有點想退回去。薯皮連不少薯仔肉,厚切,對於愛薯之人我是喜歡的,只是可惜是炸而不是焗,炸亦炸得太過,敗北。我覺得小店如果想在租金昂貴的商場立足,食物方面要多下功夫,要給食客物有所值的感覺才會另人回頭光顧。
2017-04-28 362 浏览
約了朋友去荃灣有托兒服務的店蒸腳,之後一起吃晚飯,選了近大家回程車站的 Sixer Burger 。餐牌上有不少特式漢堡,心大心細後我們點了一份漢堡和炸海鮮分著吃。海鮮炸籃 (炸蝦、蠔、魚柳、薯條)$128炸海鮮的粉漿厚薄恰到好處,即炸夠熱辣香脆。炸蝦沒有炸得過老,肉質鮮甜彈牙;炸蠔炸得生熟剛好,夠新鮮完全不腥;炸魚柳肉質嫩滑沒雪味;薯條外脆内軟夠香口。周打蜆湯 $25海鮮籃沒有套餐,但我和朋友2款湯都想試,所以單點了周打蜆湯。湯不是很多粉的那種,吃到有蜆肉和大量薯仔,味道鹹淡恰到好處。蕃茄羅勒忌廉湯 (跟餐)這個蕃茄湯味道香濃,湯裡有不少蕃茄肉,入口啖啖蕃茄味,混合陣陣羅勒香,酸酸甜甜很開胃。泡菜牛舌漢堡套餐 $68+$26(可選沙律或薯條 加 咖啡或湯)雖然跟餐加,但份量卻不少,而且沙嫩菜都鮮嫩翠綠,蕃茄也夠甜,加不加酸中帶甜的黑醋橄欖油醬汁也可以。打開見到是超級豐富的餡,又大又厚的牛舌,還大量的泡菜和生菜,當然蕃茄也少不了。如想分著吃,可以請職員幫忙切開2份。漢堡沒有醬汁,但其實有酸酸甜甜帶微辣的泡菜已經很足夠。泡菜的味道很好,不會太鹹又夠軟身;生菜、蕃茄夠新鮮;牛舌大大塊入口啖

海鮮炸籃 (炸蝦、蠔、魚柳、薯條)$128
炸海鮮的粉漿厚薄恰到好處,即炸夠熱辣香脆。

周打蜆湯 $25

蕃茄羅勒忌廉湯 (跟餐)

如想分著吃,可以請職員幫忙切開2份。
漢堡沒有醬汁,但其實有酸酸甜甜帶微辣的泡菜已經很足夠。泡菜的味道很好,不會太鹹又夠軟身;生菜、蕃茄夠新鮮;牛舌大大塊入口啖啖牛味。

特別要提的是,這裡的服務非常貼心,朋友帶了嬰兒車,因為店的位置不大,唯有放了在近門的位置,職員怕小朋友會被撞到,便鎖了那道門並貼上告示請人去另一邊門入。而當我們需要協助的時候,都好樂意幫忙,希望之後可以繼續保持。

2017-04-28 55 浏览
.龍蝦牛肉漢堡 配香草忌廉檸檬汁 $198.依家漢堡包已經唔再喺糧尾先食,不知不覺間已經轉化成高級食物,講究麵包的用料以及食材。呢一個龍蝦漢堡夠晒威,用龍蝦放入漢堡入面,咁都俾佢諗到。朋友話呢個包好juicy,的而且確,牛肉烹調時間掌握非常好,充分鎖緊肉汁。由於所以漢堡都是即場烹煮,等候時間大概要15-20分鐘左右,唯一定價可能對中學生有些少嚇怕,整體而言都是一個十分不錯的享受。.Sixer Burger (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期地下G026號舖
龍蝦牛肉漢堡 配香草忌廉檸檬汁 $198
Sixer Burger (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期地下G026號舖
2017-04-27 87 浏览
在香港出名的漢堡店都有好幾間, 但我認為每一到既漢堡店特式和材料既配合都不一樣, 所以我都會四出留意不同既漢堡店特色同嘗試多一點不一樣的漢堡今天來的是位於荃灣的SIXER BURGER, 店子不是很大, 但我最喜歡是他的OPEN KITCHEN, 是一個廚師和食客直接交流的地方, 我點了4個菜式芝士蘑菇汁牛肉漢堡$68漢堡的份量真是大得驚人, 相信這已經夠兩個女子吃飽的SIZE, 我邊吃邊滴汁, 但真的很不得不提的是入面那塊牛肉,裡面除了牛肉的漢堡扒, 還有生菜和芝士, 而牛肉是 真的是厚切牛肉, 最難得的是厚切得來很JUICY和肉質不會很UN, 還可以加配料, 像我就加了煙肉all day breakfast $98每次見到ALL DAY BREAKFAST都忍不住會點來吃, 算是比較好味的輕小吃吧, 最欣賞係因為我喜歡吃炒蛋, 而呢度既ALL DAY BREAKFAST係煎太陽蛋來的, 但店家都肯改做炒蛋(重點係炒滑蛋既質素都唔差), 非常之開心海鮮炸籃$128想不到原來同圖片相差咁大, 看圖片只是得幾塊海鮮同薯條, 但來到我相信比我想像中大2~2.5倍的份量, 炸手掌咁大塊既魚柳
芝士蘑菇汁牛肉漢堡$68

all day breakfast $98

海鮮炸籃$128

想不到原來同圖片相差咁大, 看圖片只是得幾塊海鮮同薯條, 但來到我相信比我想像中大2~2.5倍的份量, 炸手掌咁大塊既魚柳都有兩塊咁多!! 食落唔會係覺得一口炸粉的, 比較像是日式的炸法. 海鮮有包括魚柳, 蠔, 蝦等等, 而因為是現炸的關係, 熱辣辣的香脆可口
周打蜆湯$25

這餐廳賣的周打蜆湯絕對不是罐頭現成的湯, 口感更像是新鮮材料自家製的, 因為在湯中吃到很多不同的食材和湯亦是比一般的罐頭湯更加濃滑
2017-04-22
  • 周打蜆湯
  • 海鮮炸籃
  • 芝士蘑菇汁牛肉漢堡
  • all day breakfast
我一向都好鐘意食美國野,漢堡、熱狗、意粉等等,講起都想食😂。今日黎到荃灣,唔係好知食咩,見到喱間食burger嘅小店,感覺都幾好,一於試下先。-餐牌設計得幾好,野食選擇好多,淨係漢堡都已經有11款唔同嘅配搭。另外仲有熱狗、all-day breakfast、薯條、炸雞、沙律等等。-我地一行4個人,所以可以叫好多唔同種類嘅食物試下。今次order左一份什菜沙律,芝士肉醬薯條,特色炸雞籃,龍蝦牛肉漢堡,蒲燒鰻魚漢堡同埋卡邦尼青口意粉。-什菜沙律配左個黑醋汁,入面有羅馬生菜、沙律菜、紫洋蔥同蕃茄,整體幾新鮮,好開胃。-薯條炸到金黃香脆,肉醬份量好多,配埋上面融化左嘅芝士,望到都覺得好吸引。-普通嘅手打牛肉漢堡就食得多,配埋龍蝦嘅就真係第一次食。龍蝦size好大,烹調時間掌控得幾好,食落爽口彈牙,感覺好新鮮。漢堡嘅牛味濃郁,咬落juicy,同龍蝦個感覺都幾夾,配埋新鮮嘅蔬菜,同埋個香草忌廉檸檬汁,成個感覺好refreshing,絕對係誠意之作👍🏻。

• 龍蝦牛肉漢堡
2017-04-26 74 浏览
今日去左荃灣行街,順便睇下附近有咩食。見到SIXER BURGER環境幾好,而又係食Burger呢d野岩哂我呢隻食肉獸入到去同朋友2個人點左2份burger(一份啡菇安格斯牛堡;另一份子漿安格斯牛堡),再配多份豬肉沙律同焗薯皮。  burger份量好大,食起上黎幾拿手唔成勢,如果女仔食就會幾麻煩下。我兩份漢堡都係配薯條,薯條就比較少,另外仲叫左個沙律。特別係佢個BURGER,作為招牌菜真係冇得輸。安格斯牛堡肉質同快餐店食到既完全唔同,平時好少食啡菇夾肉,估唔到成件事出奇地夾,唔會太飽仲好BALANCE到肉油膩感,加多D FRESH既味道。安格斯牛咬落去真心有肉汁必出黎,成個口都係唔同既味轟炸。而且比想像中大同FULL,完全係麻甩佬LEVEL既份量。叫左4樣送野加埋野飲,都都係3百幾,十分抵食。

午餐
2017-04-26 106 浏览
放假係荃灣行完街想搵野食,見呢間餐廳裝修幾靚,環境幾舒服就入去試下。一坐低店員就黎介紹有咩食,話岩岩轉左新菜單,新增左幾個漢堡,睇落都幾吸引,就叫左個龍蝦牛肉漢堡,同埋烤雞拼薯條。叫漢堡同熱狗可以加錢有齊薯條同飲品,不過我地叫左炸雞薯條就唔轉啦。另外叫左杯啤酒同可樂。等左十分鐘就有野食,漢堡超吸引! 以為係得幾舊龍蝦肉,點知係成隻上,加埋牛肉漢堡扒,份量好大,可以同朋友一齊食! 講返個包先,最抵讚係個包好脆,夾埋龍蝦一齊食好滿足。不過如果下次再食,就會分開叫牛肉漢堡同龍蝦,因為兩樣野個味都好鮮,一齊食反而會搶左,所以我地都係分開黎食。炸雞薯條有兩件大雞,炸完仲好多肉汁,雞肉超嫩,外皮好脆,勁邪惡啊!
2017-04-15
荃灣啲餐廳好多都已經食到厭晒。今日去咗試一間新餐廳喺荃灣新城市廣場,其實平時行開都唔覺,加上呢排呢個商場裝修緊,但我喺openrice見到幾多好評所以專登去試吓。行入去呢間餐廳,第一個感覺覺得依間餐廳係裝修幾別緻,全間店都用咗水手做主題。同埋啲員工都好有禮貌,我同朋友諗咗好耐唔知食邊個漢堡咩好,佢哋主動過嚟推介介紹鋪頭最多人食同好食嘅漢堡俾我哋。最後我就叫咗芥茉子醬牛肉漢堡,我朋友就叫左牛肉啡菇芝士漢堡,咁我哋兩個都有跟餐嘅,包左一杯野飲同沙律或者薯條。咁其實睇返佢哋個餐牌其實都有好多款漢堡,之後呢我哋仲叫咗個炸雞嘅。同埋佢哋除咗呢個餐牌枱面,仲有個細餐牌仲有幾款意粉嘅,如果啲大食嘅可以叫埋意粉添。啲嘢食上到枱第一眼望落去呢係好大件嘅同埋好足料,根本係冇可能一口咬得晒成個包,我同我朋友最後係分開一半層咁食。咁我覺得佢個薯條呢係好脆,同埋佢哋落咗啲類似椒鹽粉嘅嘢,又唔會太乾身,幾好食。之後我叫嗰個芥末牛漢堡唔差,本身我自己鍾意食多啲醬嘅漢堡,佢係幾多醬嘅所以啱我口味,但如果將濃味返少少會更好, 我自己覺得去漢堡偏淡少少。同埋佢嗰塊牛肉真係幾厚。咁我朋友嗰個啡菇牛肉漢堡我朋友就覺得都係好重

咁我朋友嗰個啡菇牛肉漢堡我朋友就覺得都係好重要嘅同埋一嚟到呢塊菇真係好大舊,問我朋友夠唔夠味,佢就覺得夠嘅啱啱好,因為佢話佢本身唔鍾意食啲濃味嘅嘢。
咁之後就食埋嗰碟炸雞啦!其實因為我哋跟餐本身已經有薯條個炸雞都有,真係好多,建議如果跟餐嘅話,又會叫小食可以跟餐到簡沙律。炸雞幾脆,同埋啲皮有香草味,佢哋應該係有搵香草醃過所以啲皮幾好食,而且啲肉唔會炸到太老,幾好
總括嚟講,呢間餐廳幾好食...啲漢堡足料大件,同埋價錢好合理,店舖裝修都有花心機,同埋員工服務態度好好,睇得出佢哋幾有心想做好間餐廳嘅