2022-09-10 146 浏览
未去過一間咁令人失望嘅餐廳,性價比極低,甚至可以用商文說明條例,對呢間餐廳提出控訴。先講生蠔,佢地收緊銅鑼灣尖沙咀食生蠔嘅價錢,但生蠔完全唔新鮮,毫無口感,鮮海水味可言!!到主菜,先嚟一件$298“美國戰斧頭豬扒烤菠蘿",熟到呢。。極度“鞋”口,“鞋”到完全唔想再食第二舊;到$228"烤大虎蝦配法國蟹膏蟹肉Risotto”,首先得兩隻蝦,而蝦嘅size 同比中蝦還要細,點樣可以叫做虎蝦? 至於蟹肉蟹膏,就梗係食唔到;最後就係個$208“帶子海膽汁燴意粉配三文魚子”,大佬呀,我真係未去過一間餐廳食over$200嘅意粉會係俾“小柱”做帶子囉。。。做生意係要賺錢,但食水咁深,做食物咁無誠意,點可以長線?!今晚仲要係我媽媽生日。。真係失望到顛。。總之,薩利亞還要好過呢間野

今晚仲要係我媽媽生日。。真係失望到顛。。

總之,薩利亞還要好過呢間野
2022-09-10
庆祝纪念
生日
21.08.2022 星期日 晚Sol House Oyster Bar and Restaurant到葵青劇院欣賞話劇後,打算在附近找個地方好好飽餐一頓。在網上訂了位於葵涌的一間餐廳,豈料竟然撲空;情急之下在OR不停找另一間餐廳,但錯有錯著,遇上了這間位於荃灣廣場附近的Sol House Oyster Bar and Restaurant。餐廳地點很方便,門口跟周遭環境已經很不同,進入餐廳後想不到如此漂亮,一串串青草從天花垂下,牆上有不規則設計的似是金色的木系裝飾,配上不同的壁畫,連洗手間門外也有有趣的畫作,還有最吸晴 “LOVE”大大金色字在牆上,應該不少情侶喜歡坐在那處打卡。餐牌很豐富,除set dinner,有海鮮併盤、四款生蠔、頭盤、湯、沙律、意大利粉/飯、肉類、小食、海鮮、小菜、甜品等;不能不稱讚,餐牌製作得很精美漂亮。美國黄寶石蠔 No.2 $48本身有四款生蠔,我們偏喜歡肥美,所以選擇了黃寶石,餐牌有詳細介紹「入口帶輕海水味,帶清新甜味,入口爽脆,回味無窮」果然吃起來新鮮肥美,令人一嚐想再嚐。海鮮拼盤 $368波士頓龍蝦一隻、翡翠螺兩隻、澳洲藍青口4隻、凍蝦4隻、加拿大

21.08.2022 星期日 晚

美國黄寶石蠔 No.2 $48
果然吃起來新鮮肥美,令人一嚐想再嚐。
美國黄寶石蠔 No.2

海鮮拼盤 $368
波士頓龍蝦一隻、翡翠螺兩隻、澳洲藍青口4隻、凍蝦4隻、加拿大蜆4隻
這個拼盤,不但賣相十分吸引,而且海鮮新鮮甜美,尤其是青口、螺、蝦,只有龍蝦比較淡味一些。推介!
海鮮拼盤

Set dinner: $368
餐湯 配麵包
烤美國牛肩胛扒12oz
這個set dinner美味抵食,鮑魚鮮甜、五成熟牛肩胛扒剛好,肉質鮮嫩,連配菜的小番茄也是優質新鮮,對整個晚餐十分滿意

法式泥蟹湯$88
這個蟹湯不得了,蟹味極濃,記緊配上餐包吃。

法式泥蟹湯

香煎半熟黄鰭吞拿魚腩牛油果沙律 $148
吞拿魚腩吃起來是甜的,不清楚用甚麼配料醃製,很有趣;最特別是另配上熱情果醬汁,醬汁非常濃郁,可加水變成飲料😂。
香煎半熟黄鰭吞拿魚腩牛油果沙律

廚師推介甜品朱古力撻
朱古力味濃,惟撻底不夠香脆。

SOL
是混合了荔枝糖漿,檸檬汁加綠茶,不會很甜,用來配搭濃味食品不錯。

無意中到了這間餐廳,十分驚喜滿意。在每個菜式之間,職員常常替我們換替新餐碟,在普通餐廳竟然有如此如酒店式的貼心服務,實在始料不及。無論環境、美食及服務全屬優質,高度推介給大家。
2022-08-21
美國黄寶石蠔 No.2
海鮮拼盤
法式泥蟹湯
香煎半熟黄鰭吞拿魚腩牛油果沙律
2022-09-05 120 浏览
有日係荃灣揾食,見到裝修幾靚,坐位都闊落就入咗去食!🙌🏻🙌🏻先頭部隊,炸珍寶洋蔥圈配他他醬🧅🧅🧅點買到咁大size嘅洋蔥㗎,個他他醬簡直係神來之筆為呢一個炸洋蔥添色不少,下次記得要嗌多醬啊!!🤤🤤烤焗和牛骨髓配阿根廷香草醬🌿🌿好香意式香草味,mix埋牛骨髓好似牛油咁搽落法包一齊食,濃味得黎,又好絲滑,回味無窮!😊😊烤西班牙八爪魚腳配辣肉腸燴薏米配阿根廷青醬,同上個牛骨髓個香草味又有少少夾到,青醬就再清新啲,食到少少薄荷味🤏🏼🤏🏼😝加上辣肉腸嘅肉味去煮八爪魚腳,令鬚鬚鮮味提升,個配搭好創意,食完見到啲草,都覺得啲青醬味齒頰留香(食完check吓棚牙有冇綠色)😙😙😬🌿🌿🌿👍🏻👍🏻推薦附近嘅街坊朋友黎試試!!😊

推薦附近嘅街坊朋友黎試試!!😊
2022-09-01 142 浏览
坐低即刻叫咗個牛骨髓配阿根廷香草醬🤩只要個間餐廳有牛骨髓我都會試下,呢間就特別啲,面頭鋪滿咗香草醬咁去焗😗有一陣好清新嘅香味撲鼻,中和咗牛骨髓嘅油膩感,配法包一流!🤤🤤🤤烤大虎蝦配法國蟹膏蟹肉燴意大利飯,呢個risotto 簡直係海鮮三重奏,有蝦有蟹肉蟹膏,🦐🦀🦐🦀見到呢一隻橙黃色都即刻食慾大增,隻大虎蝦食落都有膏,蝦肉有彈性,啲蟹膏食到最尾一啖都仲有真係舔舔脷!😋😋😋香煎日本松葉蟹餅配金蘋果蓉,切開入面見到一絲絲嘅松葉蟹肉,蟹肉分量極多,配埋金蘋果蓉嘅酸甜,更加突出到蟹肉嘅鮮甜,而個雞尾酒汁仲未食到係用乜嘢調製,不過同個蟹餅兩者之間做到提升作用!🦀🍎🦀🍏最鍾意就係呢度啲西餐菜式好多選擇,個配搭創新得來又味道一流!😋😋😋

2022-09-01 92 浏览
突然之間,好想食鵝肝,男朋友便上網揾到呢間餐廳一齊去試下😊去到睇到隔離枱叫洋蔥圈,我又跟叫,好香啊,仲要個圈勁大個,一睇就知係用新鮮洋蔥🧅整嘅,滿足,炸到脆卜卜,好乾身,炸起即上🔥😊仲叫咗個烤蝦凱撒沙律🥗有啲菜食下健康啲,唔好淨係食肉嘛,呢個沙律啲蝦好鮮甜,又食到少少燒烤味,一啲都唔麻虎,份量又多😙😙🍴男朋友個烤西班牙八爪魚腳黎先,食咗佢一啖,易咬得黎,又食到鮮味,估唔到呢度都有八爪魚腳食,有少少辣,係惹味嗰種,配埋燴薏米,好似意大利飯咁粒粒分明,西班牙風味十足啊!我個美國牛柳仔配法國鵝肝終於嚟啦,牛柳仔肉好厚身,切開肉汁流出嚟,我啲口水都流出嚟啊😝再試下鵝肝,好香口,兩邊煎到焦黃色,入口粉粉地,好濃鵝油味,正啊,我就係要呢啲啊!!😬😬😬全餐都好滿足,由其係食到個鵝肝!👍🏻☺️
突然之間,好想食鵝肝,男朋友便上網揾到呢間餐廳一齊去試下😊

全餐都好滿足,由其係食到個鵝肝!👍🏻☺️
2022-08-31 88 浏览
上次行開見到餐廳都幾有情調,特意黎撐枱腳試下菜。前菜想食啲開胃菜式,呢個傳統意式鮮蝦雞尾酒🍸🦐,食開嘅多數用蕃茄汁咁去做個醬汁底,今次呢款唔同,用上類似檸檬他他醬咁,好食嘅,都酸酸Maymay,蝦蝦又新鮮🙆🏻‍♀️👍🏻😙牛魔王呢order了美國牛柳仔配法國香煎鵝肝,🥩🐮🐮擺盤好靚呢,舊鵝肝同舊牛柳一樣咁大件,🦢好香鵝油味,邊邊仲煎到微微焦化,配上伴菜薯仔,都好夠飽肚🫄🏻😀😀👍🏻我就order 了紅酒燴和牛膝配紅花燴意大利飯,啲番紅花撒係risotto面,好靚呢🥰🥰和牛膝經過慢煮後,肉質好柔軟,配合埋紅酒醬汁入晒味,濃牛味得黎又唔會太膩,調味好啱我口味!😚👏🏻最後同老公share食埋個榛子蛋糕甜品作結尾,埋單都只係每人大約三百,合理價錢,可以再同朋友黎聚會!😁😁🙌🏻
上次行開見到餐廳都幾有情調,特意黎撐枱腳試下菜。

2022-08-31 67 浏览
今晚太熱唔想煮飯,所以去咗屋企附近,食下自己煮唔到嘅西餐,誤打誤撞下又試到高質餐廳🍴😺😽美式嘅裝修設計都幾chill 😎精明嘅我😎揀咗食烤八爪魚腳配西班牙辣肉腸燴薏米,八爪魚腳咬落有彈性得黎唔會韌到擦膠咁,時間火喉控制得好好👍🏻,而燴薏米orzotto無risotto 咁高卡路里得黎,感覺健康啲,兩者口感好似,不過外面少食到,俾個like 佢🤩而男朋友就食烤美國戰斧豬扒配烤菠蘿🍍🐖🐷呢款我迫佢揀嘅,因為我想食烤菠蘿🤤,塊豬扒好厚實,側面睇有成隻手指公咁厚,真係啖啖肉,烤到表面有坑紋,食落唔乾有肉汁,加埋烤到焦香嘅菠蘿一齊食,一D油膩感都無!😊😊👏🏻🍍見佢餐牌都有羊扒食,下次黎試,好耐無食羊啦!晚餐黎講,份量好夠食,重點係唔使我煮就可以食到美食嘛!🤤🤤🤤👍🏻

2022-08-30 58 浏览
前菜想食啲激發下味蕾嘅食物,揀咗炸西班牙軟殼蝦配辣沙律汁,原隻炸到脆卜卜,連埋蝦殼一齊食,超級香脆,仲咬開蝦頭咇晒蝦膏配搭少辣沙律醬,口腔啲口水湧現出嚟啊!!!🦐😇👍🏻接住落嚟,都係蝦🦐🦐🦐墨西哥烤蝦凱撒沙律🥗🌊🦐,有啲墨西哥片係入面,加上蕃茄,清爽得黎又唔dry,清清地打定個底,準備食啲邪惡食物嘅。烤焗牛骨髓🐮🦴濃味食物,不過係食牛油香,表面薄上一層羅勒葉香草🌿🌿,可以加多幾片法包俾我就好啦,加錢都願意!😋另一主菜叫咗法式寶雲酥焗羊扒配烤菜甜薯蓉,羊架已經滿足唔到我想羊嘅慾望,呢個羊扒咬落啖啖肉,羊脂羶香係口內爆發,個餘韻係勢利到搭烤焗嘅配菜甜薯蓉,即刻高級咗!Perfect !🤌🏼🤌🏼🤤結合幾種風味嘅菜式,我自己就最鍾意個羊扒,焗得肉嫩,係會令我過一排又會掛住佢嘅一道菜!🥰🥰👏🏻👍🏻

2022-08-30 42 浏览
已經係第三次黎,相隔都差唔多一年,又疫情又㩒堂食,終於有機會再 encore,今次晚市仲要有OpenRice 訂位優惠so good 👍🏻 😏😏炸珍寶洋蔥圈配他他汁$88🧅個圈又真係extra加大咗咁😬炸漿好輕薄,外皮脆身,內裡又keep到有汁配上有醃製酸瓜粒粒嘅他他醬,食唔停口!🤭墨西哥烤蝦凱撒沙律$128🇲🇽🥗加咗墨西哥片之後,真係好有風味,顏色好豐富又大盤,啲蝦仲要剝晒殼,啱晒我呢啲懶人啊!😛😛👍🏻烤西班牙八爪魚腳配辣肉腸燴薏米配阿根廷青醬$298🇪🇸🐙🌶燴薏米真係少見啲,仲比risotto嘅口感大粒啲有咬口啲,真係好靠醬汁調味,八爪魚腳煙煙韌韌,加埋辣肉腸,好多重層次!🌶🔥🤤辣根卡邦尼意粉$178🤌🏼🍽呢款意粉,辣得好温和,加埋可以親手拮串個蛋黃,好治癒呢~🥚🍳mix埋一齊放入口,蛋味好香濃又帶點 spicy 🌶一般唔食得辣嘅朋友都可接受!期待下次黎,又有新菜式!🤤😬👍🏻👍🏻👍🏻

期待下次黎,又有新菜式!🤤😬👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-29 50 浏览
約咗朋友未黎齊,叫住野食食住等啦!可能肚餓關係,望見個炸洋蔥圈香噴噴熱辣辣,其他人影都未到,就已經KO晒🤤🤤🤤之後食嘅幾個主菜都幾正!👍🏻睇到餐牌,見到牛菜式,都用高級和牛為主,緊係要一試啦!烤焗和牛骨髓配阿根廷香草醬,和牛牛骨髓都有我成隻手掌✋🏽咁長,好香牛嘅油脂,搽落鬆軟法包,正啊,怕膩的話,就再伴多啲香草醬平衡番。🐮🐮🌿紅酒燴和牛膝配紅花燴意大利飯,個紅酒醬汁雖然揮發晒啲紅酒味,不過味道就好夾個牛膝,牛膝燴到入晒味,肉質腍嫩,無牙都食到啊。😬😬🤭烤西班牙八爪魚腳配辣肉腸燴薏米,要知道八爪魚腳好難自家煮,因為煮得耐咗淋巴巴無口感,煮得唔夠又會咬唔開,今次呢個要拍手👏🏻煮得啱啱好,咬得到,保持彈性,剛剛好嘅嫩度,調味適中,食到鮮味!🐙🐙🐙最後朋友用OpenRice book嘅,有八五折優惠,平均每人先二百幾,好抵食!👛💰💰👍🏻👏🏻😆
約咗朋友未黎齊,叫住野食食住等啦!

2022-08-25 84 浏览
同老公周年紀念就book左屋企附近餐廳食,又唔洗自己洗碗可以休息一日🫣係屋企行過黎唔洗十分鐘,之前黎食生蠔幾好食,今次黎試下其他野🥗墨西哥烤蝦凱撒沙律,個沙律啲菜好新鮮啊~加埋啲墨西哥脆片好香口,一碗有5隻大蝦好抵👏🏼🦴烤焗和牛骨髓配阿根廷香草醬$168,呢個牛骨髓配法包簡直一流,啲牛骨髓食落去好滑混合左啲香草醬好濃味,所以用發包點嚟食係好好味🐟烤釀原條智利海鱸魚配地中海汁$278,侍應話今日啲海鱸魚好新鮮,用嚟烤食落會好甜,果然成條魚肉質鮮甜,地中海汁再提鮮左唔少👏🏼👏🏼🐮紅酒燴和牛膝配紅花燴意大利飯$198,個牛膝煮到好嫩,一夾擺落口即溶,而且紅酒汁配個意大利飯真係好夾,成個飯嘅擺盤都好靚影相出嚟打卡啱晒

2022-08-25 65 浏览
星期日陪呀媽同妹係荃灣行完行買野,就搵左sol house坐低食飯,地鋪係享和街仲可以係OpenRice book定仲有折😏🍝平時食開傳統唔辣,今次試下呢個辣根卡邦尼意粉,啲煙肉係大條少少仲有焗乾左啲煙肉粒粒,陪埋啲cream 仲有我至愛芝士🧀食落少少辣味道層次都好豐富🍽紅酒燴和牛膝配紅花燴意大利飯,成個擺盤好靚啊~仲有食用花花點綴,牛膝食落好滑,個汁勁夾😝烤8安士特級美國牛柳仔配法國香煎鵝肝,個牛柳煎到岩岩5成鎖住啲肉汁係面😋鵝肝食落濃滑,唔會有怪味😌折完真心好抵食,環境又舒服唔會迫啲野食又好高質,下次會再黎食

2022-08-24 65 浏览
同朋友行咗成日街兩個買到一袋二袋,行咗成日午餐都冇食,所以餓死我哋三個😂入左呢個sol house試下🦐墨西哥烤蝦凱撒沙律🥗 份量好巨!香脆面包粒,粟米脆片,芝士粉,大蝦再加沙律菜👍🧅炸珍寶洋蔥圈配他他汁,呢啲香口野真係令人地食唔停,個洋蔥圈size比較大,揸到脆卜卜而且唔會好多油,點埋他他汁一流🦴烤焗和牛骨髓配阿根廷香草醬,佢原條骨上,入邊啲骨髓混合左香濃嘅香草醬,用嚟點法包真係好開胃🐑法式寶雲酥焗美國羊扒配烤菜,個羊扒比較特別面頭有啲麵包糠係焗,所以外脆內軟,食囉細嫩,仲有唔少肉質配埋個甜薯蓉,令人食過返尋味
同朋友行咗成日街兩個買到一袋二袋,

2022-08-24 50 浏览
上次同男朋友經過一間裝修好靚嘅西餐廳,我覺得餐廳裝修好有藝術感,餐廳又坐落好闊落,我哋就決定入去試吓💕⭐️⭐️⭐️炸珍寶洋蔥圈 他他汁,個洋蔥圈真係珍寶級黎架~勁大,炸到好香脆😏點埋個汁唔會乾~正⭐️⭐️⭐️烤美國戰斧豬扒配烤菠蘿,呢個豬扒加埋燒烤汁好惹味,厚切豬扒食落啖啖肉岩晒我地兩個食肉獸😂⭐️⭐️⭐️⭐️烤大虎蝦配法國蟹膏蟹肉會意大利飯,呢個意大利飯必食啊!啲蟹膏蟹肉勁多,融入個飯度好香,配埋個彈牙虎蝦,係海鮮既味道😊Sol House個裝修好靚好有情調,岩晒兩口子過黎拍拖食飯👍

2022-08-23 52 浏览
放工OT完已經冇時間買餸煮飯,拉埋老公同埋仔仔一齊去咗屋企附近食西餐,Sol house之前已經食過一次覺得幾好食又喺屋企附近決定今日再嚟番卓👍烤8安士特級美國牛柳仔配法國香煎鵝肝,我老公呢度嘅煎鵝肝係佢清單上面排行第三,表面濺到香脆入面保持細滑,而且啲牛柳食落十分之鬆化,入口即溶,正👍烤焗和牛骨髓配阿根廷香草醬,見到每台都有叫,我哋有叫黎試吓,起初阿仔見到成條骨都唔敢試,但係我同佢講食落好香,用麵包撩少少俾佢試吓,佢竟然愛上咗👍紅酒燴和牛膝配紅花燴意大利飯,個意大利飯都係我自己比較喜歡比較有咬口,紅酒燴和牛膝食落香口,充滿着滿滿嘅骨膠原👍炸珍寶洋蔥圈他他汁,個洋蔥圈成半隻手拳咁大,用上薄薄既炸粉炸到金黃香脆,個仔同老公都食唔停口