2022-09-20
行過Megabox 見到呢間九龍灣少有既法國菜餐廳,而且入面裝修幾靚之餘,價錢又唔貴喎😮 所以就入去試試佢!😋Set dinning for two $688🌝羅馬元祖蕃茄點餐後店員為我地送上餐前小菜 - 羅馬元組蕃茄,然後喺我哋嘅餐碟上灑上適量橄欖油、海鹽及黑醋,喺盤上滴上適量嘅檸檬汁調味之後,再將蕃茄切片食用,果肉多汁,味道酸酸甜甜,作為餐前小食相當開胃🤩Tarters (8選4)🌝法式醃製紅菜頭紅菜頭多汁爽甜,配上醋及洋蔥增加口感,更有微辣的餘韻,十分開胃🌝巴約納煙火腿火腿口感軟綿,略帶鹹香,好味😋🌝薄切吞拿吞拿肉質鮮嫩口感細膩,配上開胃醬汁令味道更具層次🌝蜂蜜烤南瓜軟熟嘅南瓜配上甜甜嘅醬汁,配合巴約納火腿食風味更佳Soup 餐湯餐包 (2選2)🌝經典法式洋蔥湯配有麵包同埋芝士,香濃嘅洋蔥味同芝士味道相當夾。麵包滲透了湯的精華,配上一條條的洋蔥絲,帶輕輕辣味食落更有層次🌝Dailu Soup是日餐湯係西蘭花湯,因為充滿粒粒嘅纖維,所以質地較濃稠,上面更灑上麵包粒,配上蔬菜湯感覺健康有營養Main Course (4 選2)🌝油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬法國著名經典菜餚普羅旺斯燉
Set dinning for two $688
🌝羅馬元祖蕃茄
Tarters (8選4)
🌝法式醃製紅菜頭
🌝巴約納煙火腿
火腿口感軟綿,略帶鹹香,好味😋
🌝薄切吞拿
吞拿肉質鮮嫩口感細膩,配上開胃醬汁令味道更具層次
🌝蜂蜜烤南瓜
軟熟嘅南瓜配上甜甜嘅醬汁,配合巴約納火腿食風味更佳
Soup
餐湯餐包 (2選2)
🌝經典法式洋蔥湯
🌝Dailu Soup
Main Course (4 選2)
🌝油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
法國著名經典菜餚普羅旺斯燉菜作伴, 風味十足。鴨髀表層煎香脆,入口脆脆配搭埋鹹香的鴨髀肉,旁邊的香橙醬令味道更富層次。薯角採用薯仔芯,軟硬適中,經輕輕煎過後香口美味。
🌝低溫慢煮珍珠雞胸配鵝肝伴意大利油醋汁
香煎鵝肝口感軟綿入口即溶,滲出鵝脂香氣再配搭慢煮雞胸食用,更平衡了油膩感.
為完整的一餐更上一層樓就梗係要點多一個甜品助興下啦🥰
🌝藍莓千層酥 $68
吉士醬再加珍寶藍莓所組合成的千層酥,食落去有層次之餘,再配合埋士多啤梨醬後,亦都唔會過甜,幾好😋
店員推介咗呢兩款新出嘅飲品,充滿日本風味,真係唔錯
🌝Solé Blue
飲品呈海洋的藍色充滿夏日感覺,清新既海鹽味沖擊味蕾,配上鮮甜菠蘿汁和氣泡, 有種透心涼既感覺, 真係有沖繩海邊既感覺
🌝Solé Red
雪白奶泡點綴櫻花粉紅,淺嘗後淡淡櫻花香味帶著蜜桃輕巧甜美。經攪拌後,感受到豐富桃肉口感,層次多變, 我就比較喜歡呢杯啦🥰
總結:呢個價錢有Fine dining 食真係有驚喜,而且環境坐得舒服,店員好nice 亦會介紹食材,真係值得推介