2014-09-22 1712 浏览
大概5點半到,冇咩人唔洗等位!聽講toastbox係用丹麥包黎整,值得一試!松鼠樂園 $88其實係以朱古力為主既toastboxvanilla ice cream 普通Brownie chewy n a bit sweet ,加埋包食岩岩好!chocolate truffle tasty! 似godiva既水準!Mini all day breakfast $4444蚊黎講個炒蛋普通唔太滑但塊包真係幾好味!!
大概5點半到,冇咩人唔洗等位!

聽講toastbox係用丹麥包黎整,值得一試!

松鼠樂園 $88

其實係以朱古力為主既toastbox
vanilla ice cream 普通

Mini all day breakfast $44

44蚊黎講個炒蛋普通唔太滑
但塊包真係幾好味!!
2014-09-22
  • 松鼠樂園
2014-09-12 1367 浏览
首先一入到去落左order 要一個lunch set茄汁肉丸意加一杯熱latte 眼見除左我仲有兩張檯,應該唔洗等等左半個鐘,遲過我黎的小姐食完走埋,我都仲未有野到,催一催先肯黎講食物50蚊意粉加熱飲賣相ok,但超細碟,肉丸唔熱的,只係暖,茄汁冇味似水意粉食左四啖就食完,份量同價錢唔成正比熱latte食埋野一共等左一個鐘,我再三問之下,原來廚房個個竟然唔識沖latte, 但又唔開聲要我白等,最後我話廚房識沖d咩咖啡,個侍應竟然答唔出,之後我話俾杯熱茶我算喇,熱茶都一定得啦!最後熱latte轉左做熱甘菊茶,但亦只是茶包貨色講價錢$50一個餐價出面已經可以食得好好,但超細意粉+茶包要收$50就太貴,呢間野的水準俾$30就差唔多講服務計埋我五張檯,其中一張食完吹緊水唔計有四張檯serve, 我個張就唔識沖咖啡唔出聲隔離一張就出錯單,牛肉飽變龍蝦飽,飲品搞錯哂,最後個對情侶唔肯再等退錢走人另一張檯,兩夫妻, 凍檸茶等半個鐘都冇,兩碟意粉又出錯,咖啡又錯第三張檯兩個女仔,見我地其他檯d單亂咁龍都唔好意思出聲再催,繼續白等服務差,野食差,水準差唯一較好的地方係個侍應跟甩哂所有單, 俾4張檯狂

首先一入到去落左order 要一個lunch set
茄汁肉丸意加一杯熱latte
眼見除左我仲有兩張檯,應該唔洗等

講食物
50蚊意粉加熱飲
賣相ok,但超細碟,肉丸唔熱的,只係暖,茄汁冇味似水
意粉食左四啖就食完,份量同價錢唔成正比

熱latte

講價錢

講服務
計埋我五張檯,其中一張食完吹緊水唔計
有四張檯serve, 我個張就唔識沖咖啡唔出聲

服務差,野食差,水準差
唯一較好的地方係個侍應跟甩哂所有單, 俾4張檯狂催下都冇黑面,都算幾好架喇
2014-09-06 1195 浏览
自從上次食過炒雪糕之後一直對呢間野念念不忘,所以今次又到訪喇不過今次就唔係食炒雪糕,而係食上次已經好想食既靚靚蛋糕,只不過因為上次食完炒雪糕已然好飽,無qouta LU。今次食既就係提拉米穌,食到明顯既酒味,但又唔會完全搶晒成個蛋糕既味。成個蛋既texture非常軟滑,入口無耐就已經沿住條脷sir左落喉嚨,成個感覺好得意。
2014-08-18
最鍾意既甜品始終都係雪糕。之前睇韓劇見到金艾草食炒雪糕好想食,終於比我係香港食到啦!今次嗌左兩隻味既雪糕,第一隻係類似cookies and cream 味既炒雪糕,味道唔太甜,最開心就係入面有好多配料,所以每一啖都有野咬下,好有咬口。另一隻就係我都好鍾意食既緣茶味雪糕,呢個雪糕完會無令我失望,茶味非常濃郁,濃到我媽媽話佢有啲苦,但我就覺得非常好味。仲有炒既時候加左紅荳,鍾意食有咬口野既我就特別鍾意食呢個雪糕。

2014-08-08
2014-09-03 826 浏览
最近同朋友去左spade by lassana 食野。因為第一次去,原來都幾貴(?)!所以我地點左夏日野莓迷你密糖吐司盒就算。外觀上睇落唔錯,都放得幾靚。(紫色:野莓雪糕,粉紅:草莓雪糕)但係另一面睇,放野莓雪糕嘅toast斜左!結果…成個野莓雪糕跌左落桌上………哈……”Anyway,繼續=3=之後我執(?)返佢上黎食啦,就雪糕本身,我唔多喜歡偏酸嘅,但佢夾埋個甜甜地嘅toast一齊食,酸酸甜甜都幾夾,幾好味。至於草莓味雪糕呢,佢本身就有甜嘅加埋下面個甜吐司(?),對我黎講太甜了。(我朋友comment話好食)草莓雪糕上面有舊疑似(?)馬卡龍嘅野,超硬,超難切開!=3=就整體而言,其實都幾好食,但都係好貴囉…………”(以我荷包計T.T)

外觀上睇落唔錯,都放得幾靚。
(紫色:野莓雪糕,粉紅:草莓雪糕)

Anyway,繼續=3=

2014-08-27 1148 浏览
完sem就一定要去食完sem飯啦!Spade by Lassana既toast box同tea wood比真係落多好多料,價錢係貴多少少嫁啦(大概貴20左右啦),不過都好味d,起碼佢係用酥皮丹麥包。而且佢d雪糕都好滑好香,尤其係vanilla炒雪糕,裏面真係有一粒粒好crunchy既almond。至於抹茶waffle,真係好正。
2014-08-16 1123 浏览
與友人一行兩人點左一個多士盒加 2 杯 latte (加cream)多士盒夠 2 個女仔 7 ~ 8 成飽(Teatime)入面啲包切到一粒粒 甜甜地脆脆地 一口一粒 其他配料樣樣都唔錯 尤其係 brownie ...杯咖啡唔覺有咩特別,太細杯,cream 係好有奶味 但份量真係好少 唔抵飲服務好一般 不過不失啲凳亦都唔係坐得好舒服 我估係 suppose 食完就走,而唔係吹水傾計推介 Teatime 食多士盒,清靜啲少人啲,會再去食!70 幾蚊兩人食都好合理。

多士盒夠 2 個女仔 7 ~ 8 成飽(Teatime)

服務好一般 不過不失

下午茶
2014-08-15 952 浏览
今日放工之後突然想食甜野,於是同兩個同事出左旺角家樂坊既spade by lassana,其實之前見到都已經好想試下嫁啦。我地叫左個松鼠樂園,抹茶紅豆雪糕,仲有個teaset,waffle仲送茶。 松鼠樂園好大份兩三個人食岩岩好,不過無乜驚喜。抹茶紅豆雪糕奶味較重,而waffle都幾脆 teaset送埋茶,而且追加雪糕只需半價 都算抵食。總結不過不失,值得一試:D!
Waffle
抹茶紅豆雪糕
松鼠樂園
松鼠樂園
唉, 其實小女都好少分享劣評餐廳因為本著開放平台都是想share生活上的小確幸但又無理由次次都只講好評餐廳, 不講負評餐廳吧......所以還是照放出來咯......話說同朋友一行四人晚飯後意猶未盡, 想吹多陣水就去了附近的甜品餐廳再來第二round!"SPADE by LASSANA"位於家樂商場地庫當時都不是很多人, 有一半位置都是吉的因為不用排隊, 我們也快快坐下選甜品, 再吹水~點了一個近期都好流行的厚多士~ oreo 口味的~賣相一般, 味道一般, 真的不過是一個烤了外邊的大多士感覺上內裡沒有再烤過, 沒有蜜糖味, 是失手還是什麼??!!!跟茶木的差超級多!!! (茶木還比它便宜多$30~~!!!)另外, 也點了個apple crumble看到嗎? 旁邊的士多啤梨是爛的!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!還好跟店員反映後, 他也有幫我換了......apple crumble味道是ok的!!不過...... 是否因為看了爛掉的生果, 有點覺得這間的食品不是太新鮮......怕怕呢~因為店員說用信用卡有優惠加$10多要了這杯巨蜂提子飲品很藥水, 不好味,

唉, 其實小女都好少分享劣評餐廳
因為本著開放平台都是想share生活上的小確幸
但又無理由次次都只講好評餐廳, 不講負評餐廳吧......
所以還是照放出來咯......
話說同朋友一行四人晚飯後
意猶未盡, 想吹多陣水
就去了附近的甜品餐廳再來第二round!
"SPADE by LASSANA"
位於家樂商場地庫
當時都不是很多人, 有一半位置都是吉的
因為不用排隊, 我們也快快坐下
甜品, 再吹水~
點了一個近期都好流行的厚多士~ oreo 口味的~
賣相一般, 味道一般, 真的不過是一個烤了外邊的大多士
另外, 也點了個apple crumble
還好跟店員反映後, 他也有幫我換了......
apple crumble味道是ok的!!
怕怕呢~
因為店員說用信用卡有優惠
加$10多要了這杯巨蜂提子飲品
很藥水, 不好味, 結果成杯沒人飲, 白白浪費了.....
跟朋友談天本是很高興, 但遇上不滿意的甜品, 是晚真的有點美中不足呢~
總結: 賣相普通, 味道普通, 服務普通, 價錢偏貴, 雖然不用等位, 但我是不會再來的了......

2014-07-27 1354 浏览
份waffle好好味😋食落去外面有d crispy但內面好鬆軟,配埋d berries一齊食好fresh好開心。個berries icecream 甜甜地有小小酸,好似sorbet,唔會好滯。整體環境好乾淨,waiters好有禮貌,又有水飲,無咩太嘈,傾到計,sofa幾好坐。會想再去👍👍👍😊
下午茶
  • 野莓盛會
2014-07-16 1603 浏览
這晚同妹妹二人行出Mk揾食,不太肚餓只想揾d輕食甜點,位於家樂坊這家甜品非常精美被這吸引,於是叫左一個 Mini 版既苺子味雪糕盒子一份,雪糕苺子味道份外清新不膩,麵包經焗過後也ok,脆脆的,細食既女仔們可試下,用埋會員卡 九折 後盛惠大約$69左右 ,價錢合理味道ok,會再光顧,但唯一不太好就是衛生程度不太理想,也有可能附近是垃圾房既關係,所以要更注重清潔,希望有改善吧……
2014-07-15
宵夜
  • 野莓盛會
2014-07-03 1596 浏览
無拉拉食飽飯入左泥食宵夜見咁多好評就諗住實掂個mini toast box細都算仲要燶暨所以不太好味又無咩蜜糖味又快溶咼d雪糕,可能天氣關係拉然後有2隻flies 係咁飛總括而言都不會再泥無非必要。
無拉拉食飽飯入左泥食宵夜
見咁多好評就諗住實掂
個mini toast box細都算仲要燶暨所以不太好味
又無咩蜜糖味
又快溶咼d雪糕,可能天氣關係拉
然後有2隻flies 係咁飛
總括而言都不會再泥無非必要。
2014-07-03
$50 (宵夜)
2014-07-02 1286 浏览
食左個好難食既dinner (遲d寫), 我好想食番個正常甜品balance 番, 朋友帶左我黎呢到...我叫左個葩菲...... 你睇個樣就知中伏喇掛? 睇樣...我好唔開心, 完全唔elegant, 好似是但放埋一齊咁...你見個葩菲應該會開心, 以為好多雪糕, 點知...白色既全都係cream, 全都係打到過哂龍既cream, d cream 已經起哂粒粒(下圖), 打多幾秒就應該會出水, 佢都好在救到, 但咁都serve 客? 要求都真係幾低下...oreo, 好正常 why? 因為唔需要整~ 中間係toast, 姐係你食厚多士, 佢整空左你件厚多士比左我黎做葩菲, 幾脆, 有層次但好乾~食幾粒都真係口好乾~ 成杯野, 我只係hea左去, 堅難食~見到d cream都真係頂唔順, 點入口呀, 仲要唔平架$58, 去餐廳or 去paul lafayet都已經食到個好好味既甜品.... 唔需要黎呢到 +_+ sad!!!

2014-06-30 1411 浏览
話說好耐之前呢間分店剛開就已經想試終於有晚好瘋狂咁食完韓燒buffet之後仲去掃個大吐司盒XDDD心太軟吐司盒 $118呢個大吐司盒有心太軟、威化卷、蝴蝶酥同幾球雪糕topping先講心太軟,外皮有點脆,中間係糖心而非流心不過咁仲好,唔使成碟浸朱古力漿咁朱古力味十分香濃,甜中帶苦,唔會太過甜膩威化卷薄身多層,脆香得黎甜度又適中蝴蝶酥保持到酥脆感,牛油香唔算太重,感覺不膩特別中意芝麻雪糕,芝麻香味濃郁得黎夠清,甜味好自然唔會太過份吐司夠香脆,冇點俾topping既水份濕氣影響到吐司既麵粉香氣好重,焗後既焦香味更是讓味道層次得以提升切開四層同埋包心方便客人進食:^)亦易於沾醬整體黎講呢間既Toast Box係我暫時係香港食到最好食既由賣相、用料、味道、服務及環境都係令我同朋友滿意:^)希望佢地可以keep-going諗多d新意新配搭出黎XD
話說好耐之前呢間分店剛開就已經想試
終於有晚好瘋狂咁食完韓燒buffet之後
仲去掃個大吐司盒XDDD
心太軟吐司盒 $118
先講心太軟,外皮有點脆,中間係糖心而非流心
不過咁仲好,唔使成碟浸朱古力漿咁
朱古力味十分香濃,甜中帶苦,唔會太過甜膩
威化卷薄身多層,脆香得黎甜度又適中
蝴蝶酥保持到酥脆感,牛油香唔算太重,感覺不膩
吐司夠香脆,冇點俾topping既水份濕氣影響到
吐司既麵粉香氣好重,焗後既焦香味更是讓味道層次得以提升
切開四層同埋包心方便客人進食:^)亦易於沾醬
整體黎講呢間既Toast Box係我暫時係香港食到最好食既
由賣相、用料、味道、服務及環境都係令我同朋友滿意:^)
希望佢地可以keep-going諗多d新意新配搭出黎XD
2013-10-29
宵夜
  • 心太軟toastbox
2014-06-14 2169 浏览
對上一次來這店吃雪糕已是大半年前的事,但最後因選擇的口味配搭與個人喜好不一,因而沒有找機會再光臨嘗試別的。幸而,多得早前收到公關部門送來的優惠卷,便決定和姐妹再度到訪展開美食之旅。與上次不同的是,當時還未有咸款供應,所以先行向咸點進發。Lassana Set Meal分有All Day Set及The Classics,All Day Set主要是包類及三文治類;至於The Classics則以飽肚為主的通粉及漢堡之類,亦只限在旺角分店供應。火腿芝士牛角包($56)這個簡單的配搭很難會做得不好吃,亮點就在於那酥化的牛角包上。牛角包比起平常所吃到的差不多大,中間分為一半,包裹著三半片的芝士、火腿、還有蕃茄和青瓜片。旁邊還拌有一大推雜菜沙律、熟蛋及車厘茄,顏色鮮豔豐富到極。但牛角包一拿上手一點餘溫也沒有,亦毫無一絲絲誘人的牛油飄香,但興幸牛角包仍能焗得一圈一圈的鬆化,酥而不膩。雖然咬下去缺乏強烈的脆口質感,而掉下來的酥皮碎不多,吃下去感覺實在。旁邊的一堆沙律,苦澀的紫葉混入少許意大利醋,減少了澀味,帶來健康的主要元素。Carbonara($70)份量相當不少,連小妹眼闊肚窄的食量也認為太多
火腿芝士牛角包($56)
Carbonara($70)
份量相當不少,連小妹眼闊肚窄的食量也認為太多了。煙肉、火腿、西芹的配料也不輕的,帶出濃濃爽口的咸香。意粉麵條硬度適中,但蛋黃味不重,忌廉汁亦不多,整碟意粉很快變得乾身無味,只有滑溜溜的質感,就算給予再多的意粉份量也是多餘的。
Flat white
沒有簡單的拉花,但迷人的咖啡香隨之撲鼻。呷一口,熱度剛好足夠,酸度不高,入口順滑兼帶點少許苦甘味道,但始終奶脂比例較高,提神倒沒有,但喝下去總令人覺得舒暢。
夏日野莓迷你蜜糖吐司盒($72)
甜品方面,除了有售單球雪糕窩夫之外,更有店舖自設的雪糕配料配搭、吐司、鬆餅等等。餐牌上各類型的巨型吐司盒,價錢由$88-$112不等,雖然不只是一個人的份量,但計算起來也不便宜。如果想吃得輕巧一點的,也可以選擇迷你版的吐司盒,一客兩件,每件size約是巨型版的四分之一,價錢方面亦相對得宜。
口味配搭方面,分別有芝麻綠茶,朱古力布朗尼蛋糕以及夏日野莓。女士們始終情於酸酸甜甜的味道,不加思索之下便選擇了後者。吐司盒分別是全盒及分為三片以層層疊的形式,各盛上士多啤梨味和野莓味的雪糕球,繼而分別插上紅莓和粉紅色的macaron,周圍均用忌廉唧上拌碟,兩者之間再放上一枝士多啤梨百力滋,粉色系列艷美得來又不失少女的可愛情懷。
外表光滑嬌滴滴的可人兒macaron,令人不捨得一口便把它摧毀。不過咬一口,預期中帶點黏牙脆身的macaron似乎變腍了,質感是因插在濕度較高的忌廉而有所影響,口感還是甜了一些,士多啤梨味不太突出,但起碼不像藥水味。拌碟上的士多啤梨、藍莓及紅莓,雖然並非鮮甜多汁,酸度較高,但亦能接受範圍之內;
近來興起「厚多士」的熱話,連小妹也要吃個厚多士才能跟上熱潮。端上桌還有熱溫,打開寶盒內𥚃有一粒粒混上蜜糖的丹麥麵包。芳香的牛油和甜蜜的蜜糖愛得痴纏,香甜無比,不過迷你版的厚多士,內𥚃的麵包粒始終不多,不消幾口已經消滅得一乾二淨了,就只剩下那吉盒。不過一吃到吉盒時已變溫變硬,用刀也要稍加用力才能切下,難怪眼見很多客人即使點了各式各樣的厚多士,最後也罷棄吉盒。
用餐优惠
優惠券