2020-10-07 299 浏览
同朋友去葵芳行街, 夜晚嗰餐就上咗openrice睇下食乜野, 見呢間d 食評都唔差, 就去咗呢間食.一人叫咗一個餐. 個餐包湯, 沙律, 主菜, 飲品同甜品. 真係好抵呀!1, 蒙古忌廉帶子意粉 ($118) - 有帶子x2, 菇, 朋友話係九層塔嘅一條綠色物體意粉 - 煮得剛剛好, 唔會硬, 又唔會淋. 好食帶子 - 煎得好香脆, 但又唔會煮到好柴, 裡面仲係好軟滑汁 - 我覺得有d 甜, 味道好似紅黃甜椒嗰d 甜味, 食唔慣. 朋友就覺得幾好食2, 煙燻黑椒汁肉眼扒配意粉 ($98) - 有沙律菜, 肉眼扒, 又係九層塔嘅一條綠色物體沙律菜 - 用黑醋做salad dressing.  好食肉眼扒 - 用鬆肉粉多咗??  肉無肉味, 而且有d 散, 咁嘅價錢其實又唔好期望太多.

意粉 - 煮得剛剛好, 唔會硬, 又唔會淋. 好食
帶子 - 煎得好香脆, 但又唔會煮到好柴, 裡面仲係好軟滑

沙律菜 - 用黑醋做salad dressing.  好食
题外话/补充资料: 臨走前, 聽到隔離桌d 人(應該係熟客)話, 對話內容差唔多係咁啦. "係唔係無咗3 号餐呀" "係呀, 因為疫情關係呀" "你地d 水準, 唔洗驚啦." 所以我就諗, 應該係我食唔啱佢地d 強項, 佢地味道應該都OK 嘅.
2020-10-04
2020-09-09 276 浏览
見到間好有特色嘅餐廳,停低睇一睇,見到啲菜式仲特別,就入去試下。愛爾蘭傳統香酥鴨 (套餐),個套餐包括餐湯、沙律、主菜、餐飲、甜品。餐湯係忌廉蕃茄湯,味道酸酸甜甜,好香蕃茄味,雖然細細碗但係好好飲。沙律係好似一般田園沙律咁樣,再配一個日式胡蔴醬,食出啲沙律菜好新鮮好爽脆。愛爾蘭傳統香酥鴨,就係手撕鴨肉絲,仲有配菜喺生菜、紅蘿白絲、青瓜絲,食法就係將鴨肉絲放落生菜度,再放入紅蘿白絲、青瓜絲,再放少少甜醬跟住食,味道好豐富,好似片皮鴨咁食但又唔會有片皮鴨咁膩,又香口又清新。甜品係有桃喺裡面嘅芒果布甸。我揀嘅餐飲係凍檸檬茶。

甜品係有桃喺裡面嘅芒果布甸。

我揀嘅餐飲係凍檸檬茶。

疫情之下,要堂食就要提早光顧,只有廚師一人在,也只有我倆光顧。不打緊,我是慕名前來的,因想試一試店舖的愛爾蘭菜。都柏林豬肋骨,味道甜絲絲的,份量也足,薯條也加了蜜糖,配合豬肋骨。廚師說,他以前是在愛爾蘭工作的,所以回港後特意在餐廳加入了兩道愛爾蘭菜,出面吃不到的。另一道菜是一口鰻魚飯, 一口一啖飯, 一口鰻魚, 都不錯的。下次想試wasabi 鰻魚飯。廚師說, 他比較重視人情味,對餐廳一些做法有點堅持,例如他的食譜是親手寫的, 不會用電腦排版,我想這貼近外國風情吧,不過食舖感覺寫得密密麻麻的,。不過店舖的座位比較窄。如果座位闊一點,相信格調會再提升的。甜品點了芒果布丁和心太軟。布丁不錯,若用金屬器皿整作, 再用碟上,會較用膠杯上來得環保,格調也會提升。不過,重頭戲是心太軟。值得一試, 廚師用66% 的可可粉來製作的,甜度剛好。廚師臨走前,請我們吃 mocha 奶凍,奶凍濃味,低糖。期待他將會出品的水蜜桃冷凍,下次再試他的蒙古汁意粉和愛爾蘭沙律。 餐廳有加一收費, 個人認為午市則不太適合,餐廳服務未到收加一的階段...

2020-08-05
  • 都柏林豬肋骨
  • 心太軟
2020-07-29 219 浏览
地方小街 有高質西餐!牛扒肉眼煎到好香,仲有一條香草壓陣,牛肉味香,不會太老,開心鋸扒又一餐。外賣自取7折,包沙律包芒果布甸,又有熱飲餐湯,原價$98 折後$70!平靚正啦!環境好有星幻,磚都是符合star的主題,帶有少少浪費。Special Set 有牛扒,有隻條鰻魚,又有粉意,選擇都多!
外卖自取
2020-07-28 159 浏览
因為疫情可以唔出街都盡量唔出但為左為生活增添一點趣味都專登間中叫下街外野食同時又支持下餐廳同埋我又懶得煮😄我今日係打電話叫外賣可指定時間去拎,仲話會準備好就打比我態度好好呀!叫左一個都柏林BBQ 豬肋骨配薯條同墨魚汁海鮮意粉兩個餐都配沙律同忌廉粟米湯沙律雖然係普通但冇吝嗇胡麻醬👍🏻岩晒我呢個醬怪豬肋骨烤岩岩好,唔會太燶首先份量對得住個價錢其次個醬汁好夾,仲要另外加多杯醬汁比我呢個貼心舉動真係好加分!最正係佢配埋焗蒜頭,唔係個啲輕輕入焗爐hea 焗個種,呢個焗得好冧,熟透晒,好好味呢個豬肋骨真係一流,外脆,肉滑,重點份量真係算多蜜糖薯條好好味,冇因為外賣而林哂仲係脆架!蜜糖又比得多,條條都有蜜糖good job😋意粉既料係好足:魷魚、青口都有3隻、有菇但真心味道一般般,比較淡唔太夠濃味
因為疫情可以唔出街都盡量唔出
但為左為生活增添一點趣味
都專登間中叫下街外野食同時又支持下餐廳
同埋我又懶得煮😄

我今日係打電話叫外賣
可指定時間去拎,仲話會準備好就打比我
態度好好呀!

叫左一個都柏林BBQ 豬肋骨配薯條同墨魚汁海鮮意粉
兩個餐都配沙律同忌廉粟米湯

沙律雖然係普通但冇吝嗇胡麻醬👍🏻
岩晒我呢個醬怪

豬肋骨烤岩岩好,唔會太燶
首先份量對得住個價錢
其次個醬汁好夾,仲要另外加多杯醬汁比我
呢個貼心舉動真係好加分!
呢個豬肋骨真係一流,外脆,肉滑,重點份量真係算多

蜜糖薯條好好味,冇因為外賣而林哂
仲係脆架!
蜜糖又比得多,條條都有蜜糖
good job😋

意粉既料係好足:魷魚、青口都有3隻、有菇
但真心味道一般般,比較淡唔太夠濃味
2020-07-27
  • 都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條
2020-07-12 272 浏览
最近到處發掘一些有驚喜既餐廳🥰咁岩比我路過餐廳既門口比佢既裝修吸引左點左廚師推介set都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條個餐配埋田園沙律+$25 轉自家制低糖心太軟BBQ豬肋骨幾令人意外,外表香脆,中間肉質好滑,佢地既燒汁令到豬肋骨好出色,最緊要系肉多🥰感覺好值粟米湯~入口濃郁清甜既粟米湯,口感柔滑蝦沙律😋😋蝦既分量蒙古忌廉帶子意粉蒙古忌廉煮既意粉味道聞落好香,主要系佢既蛋黃醬同埋食材幾多,忌廉少少甜辣feel juicy 忌廉汁多可以好好保持意粉既溫度,帶子煎得好香,色香味俱全😋士多啤梨乳酪梳打 酸酸甜甜好開胃自家製低糖Tiramisu 口感Smooth 得黎好有層次自家制低糖心太軟賣相好吸引~好睇好食,忍吾住一問原來系即刻焗,而且吾會太甜🥰
最近到處發掘一些有驚喜既餐廳🥰咁岩比我路過餐廳既門口
比佢既裝修吸引左

點左廚師推介set
個餐配埋田園沙律+$25 轉自家制低糖心太軟
都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條

粟米湯~入口濃郁清甜既粟米湯,口感柔滑
粟米湯

蝦沙律😋😋蝦既分量

士多啤梨乳酪梳打 酸酸甜甜好開胃

口感Smooth 得黎好有層次

粟米湯
  • 自家製低糖心太軟
2020-07-11 102 浏览
葵芳除了葵涌廣場有隱世食肆外禮芳街一帶也是隱世親民餐廳的集中地這間Star Kitchen開業不久,但口碑不錯晚餐一律額外送一杯指定的mocktail即Mock(模仿)與Cocktail(雞尾酒)」兩個字合成,指以茶或果汁為基底的無酒精調飲味道有點像芬達的橙汁汽水所有套餐配餐湯+田園沙律+熱飲+芒果布甸另外收取加一服務費是日餐湯 – 蕃茄湯蕃茄的味道酸酸甜甜,爽滑可口,好濃郁加了些胡椒粉調味,有點微辣田園沙律最常見的配日式芝麻醬,清新怡人意式辣汁蝦球漢堡扒意粉 - $98即意式的香辣番茄醬鮮蝦雜菇意大利粉很多去殼去腸的小蝦及雜菇,充滿口感及濃濃的菇菌味、蝦鮮味配上香辣醬汁,以及伴隨著蕃茄的酸甜,變得更惹味兩塊鮮嫩多汁的漢堡扒滿足一下食肉感芒果布甸很有自家製的味道底部有些芒果肉絲,更具口感凍朱古力 +$4
葵芳除了葵涌廣場有隱世食肆外
禮芳街一帶也是隱世親民餐廳的集中地
這間Star Kitchen開業不久,但口碑不錯

晚餐一律額外送一杯指定的mocktail
味道有點像芬達的橙汁汽水
所有套餐配餐湯+田園沙律+熱飲+芒果布甸
另外收取加一服務費

是日餐湯 – 蕃茄湯
蕃茄的味道酸酸甜甜,爽滑可口,好濃郁
加了些胡椒粉調味,有點微辣
田園沙律
最常見的配日式芝麻醬,清新怡人

意式辣汁蝦球漢堡扒意粉 - $98
即意式的香辣番茄醬鮮蝦雜菇意大利粉
意式辣汁蝦球漢堡扒意粉
很多去殼去腸的小蝦及雜菇,充滿口感及濃濃的菇菌味、蝦鮮味
配上香辣醬汁,以及伴隨著蕃茄的酸甜,變得更惹味
兩塊鮮嫩多汁的漢堡扒滿足一下食肉感

很有自家製的味道
底部有些芒果肉絲,更具口感

凍朱古力 +$4
2020-07-11
1️⃣「都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條🐷🍟($148)」-呢個價錢黎講超大份 食落有肉香好juicy 醬汁香甜 配菜蜜糖薯條都唔馬虎香甜脆卜卜The BBQ ribs with honey fries-2️⃣ 「wasabi原條鰻魚意大利飯🇯🇵($158)」-呢間好多口味都係自創🤣鰻魚偏肥 呢個係其中一個 wasabi少少攻鼻好過癮🤏Wasabi risotto with unaki-3️⃣「法式蝦cocktail🦐(+$28)」-蝦同菜都好爽口 配上千島醬🌱French-style shrimp cocktail-4️⃣「自家製低糖Tiramisu☕️(+$28)」-自家製好有心 賣相可以好d 食落咖啡味頗香🤎Home-made low-sugar tiramisu-5️⃣「玫瑰花士多啤梨奶凍🌹(+$28)」-以為得個樣 食落奶凍重士多啤梨味 有淡淡玫瑰清香口感偏實💕Rose strawberry pudding
1️⃣「都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條🐷🍟($148)」
2️⃣ 「wasabi原條鰻魚意大利飯🇯🇵($158)」
3️⃣「法式蝦cocktail🦐(+$28)」
4️⃣「自家製低糖Tiramisu☕️(+$28)」
5️⃣「玫瑰花士多啤梨奶凍🌹(+$28)」
2020-07-01 120 浏览
係葵芳通常都會係葵廣掃街,放工想舒服坐下,就搵左附近呢間star kitchen,好少係香港遇到用心制作食物同對待客人既店主,滿足既一餐👍🏾絕對推介餐廳環境雖然唔大,但充滿異國風情,打開餐牌見到好靚既手寫字,同店主傾完計先知原來佢特意練字寫餐牌,感受到店主既誠意😋法式cocktail蝦蝦肉爽口彈牙,配合千島醬同微酸既甜辣粉,再加埋檸檬汁,十分開胃😋忌廉蘑菇湯&田園沙律蘑菇湯既香濃,稀稠度適中,飲完唔會覺得好膩;沙律菜亦算爽脆清甜😋鵝肝多士多士香脆,香煎鵝肝覆蓋成個多士,食到微微既油香😋蒙古忌廉帶子意粉🍝呢個意粉真係無得輸,醬汁係店主自己調配,出面真係食吾到,佢既醬汁好特別,係甜甜辣辣既感覺,令人好開胃;帶子煎得好香,而且有唔同種類既野菌,掛上左呢個甜辣既醬汁,超推介👍🏾😋濃茄忌廉蘑菇腸拼辣肉腸意粉鐘意蕃茄既朋友仔一定會鐘意食,意粉既醬汁有好香濃既茄味,仲配埋薄切既蘑菇腸同惹味既辣肉腸,而且店主加入埋香草,充滿意式風情😋甜品:自家制低糖Tiramisu 同店主傾計知道佢好鐘意研究甜品,呢知自家制既tiramisu甜度適中,夠香滑,店主除用手指餅同甜忌廉外,無再加添額外既糖,加埋朱古力微微

😋法式cocktail蝦

😋忌廉蘑菇湯&田園沙律

😋鵝肝多士
多士香脆,香煎鵝肝覆蓋成個多士,食到微微既油香

😋蒙古忌廉帶子意粉🍝

😋濃茄忌廉蘑菇腸拼辣肉腸意粉

😋甜品:自家制低糖Tiramisu
同店主傾計知道佢好鐘意研究甜品,呢知自家制既tiramisu甜度適中,夠香滑,店主除用手指餅同甜忌廉外,無再加添額外既糖,加埋朱古力微微既苦味,食完主食再食都唔覺膩

😋必試新品:玫瑰士多啤梨奶凍
士多啤梨奶凍奶味香濃,食到小粒既士多啤梨,最值得一讚既係加入左可食用既玫瑰,玫瑰好香,夾埋奶凍一齊食係出奇地夾,黎到真係要試吓

😋飲品
呢度除左一般茶餐廳飲品外,亦都有特式飲品,今次試左芒果優格乳酸同紅粉佳人,顏色靚,甜度都岩岩好🥰

🌟好難得係香港遇到間咁有誠意既小店,店主用心招待客人,會同客人傾計問下意見,又積極研發吾同既菜式,小小既店食到大大既誠意,絕對吸引到客人回頭,下次一定會再去
2020-06-30
  • 蒙古忌廉帶子意粉
  • 自家製低糖Tiramisu
  • 玫瑰士多啤梨奶凍
2020-07-01 96 浏览
甘啱朋友生日,就唸住黎葵芳揾下有咩食,就見到有一間裝潢幾歐陸風既餐廳,門口menu都係人手寫既,覺得都幾有心思就入去試下。入到去氣氛都唔錯, 就播住一啲古典音樂。服務員態度親切,重推介左最新出既special set我就叫左special set既一口鳗魚飯我朋友叫左廚師推介既草飼牛柳七成熟首先跟餐有沙津同例湯,就係個牛肉清湯,味道好濃郁,重好飲過屋企自己整既,真心正。跟餐就叫左杯媟豆花系列既天際星空,外觀方面非常吸引,我朋友就叫左杯菊花薑蜜,係店員推介話有喉咙痛吾舒服飲完舒服D。主菜一口鰻魚飯切開四等份,賣相功夫做得好足,無論擺盆同裝飾都好高顔值,味道方面都十分吾錯,以98蚊價位已經好高分我朋友既草飼牛柳就因為即叫即煎關係就等耐少少,不過見到顔值就哇左出聲XD,真係好靚,由其是佢牛柳旁邊挑左隻兔仔出黎,見到忍吾住影低左,真係好用心製作!味道方面都做得吾錯,可以感受到係技巧功夫吾差,成熟都剛剛好,吾太多血得黎又夠多汁。甜品就叫左一個心太軟(因為我朋友太飽,冇叫到甜品),賣相方面依舊滿分,裏面流心程度亦都恰到好處,濃濃既朱古力味,加上一D忌廉,真係吾錯總括而言,依間餐廳食物賣相真喺满分,
入到去氣氛都唔錯, 就播住一啲古典音樂。
服務員態度親切,重推介左最新出既special set

我就叫左special set既一口鳗魚飯
我朋友叫左廚師推介既草飼牛柳七成熟

總括而言,依間餐廳食物賣相真喺满分,而且每一個部份都用心製作,雖然等待時間比較耐,但系over all真心性價比好高,期待下一次再黎!
一口曼魚飯
紐西蘭草飼牛柳
心太軟
  • 一口鳗魚飯
  • 自家製低糖心太軟
講到葵芳美食,少不免立即想起葵廣。葵廣平時掃街就多啦,但今日同朋友慶祝,都想搵番間坐得舒服GE餐廳,呢間Star Kitchen鋪頭裝修得唔錯,一於去試下啦!!我地叫左幾款signature,前菜係粟米忌廉湯、沙律,清淡忌廉湯加入香甜粟米粒,飲落幾creamy,而粟米粒幾多,有D口感,粟米同忌廉味道比例都算OK,我地成碗飲晒添。而沙律都幾足料架,沙律菜算新鮮,好開胃好fresh阿。法式蝦cocktail+$28 第一次試這款義大利開胃菜,鮮蝦配上Cocktail Sauce,搭配很不錯。鮮蝦爽口,肉質嫩滑,配丁點兒檸檬汁,令醬汁變得酸酸甜甜,令人食慾大增,開胃之至!都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條$148賣相吸引~豬肋骨醃得入味,味道偏香甜,豬肋骨口感軟嫩多汁完全唔會韌或者乾柴。旁邊有經烤豬肋骨的肉汁,點上來吃很滋味,令人吮指回味。另配有焗蒜、少量沙律菜和蜜糖薯條,可口的蜜糖薯條炸得香脆,相信會是小朋友的大愛。朋友提議叫明太子煙三文魚意粉$118,呢個價錢有呢個份量,唔錯唔錯,cp值幾高!醬汁調配得宜,明太子既味道突出,撈埋一齊都唔「漏」 ,調得岩岩好。上面的煙三文魚帶點咸香,而意粉口感彈

法式蝦cocktail+$28

都柏林BBQ豬肋骨配蜜糖薯條$148賣相吸引~
旁邊有經烤豬肋骨的肉汁,點上來吃很滋味,令人吮指回味。

朋友提議叫明太子煙三文魚意粉$118,呢個價錢有呢個份量,唔錯唔錯,cp值幾高!醬汁調配得宜,明太子既味道突出,撈埋一齊都唔「漏」 ,調得岩岩好。上面的煙三文魚帶點咸香,而意粉口感彈牙,時間岩岩好,唔會太淋。

夏天喝爽甜梳打能消暑解渴,因此我們分別點了天際星空+$22荔枝、檸檬、梳打、碟豆花&碧綠如菌+$22青蘋果、青檸、梳打、碟豆花,顏色好夢幻,味道唔錯,而甜味感覺唔算好濃烈,涼冰冰,好滿足!

甜品係有第二個胃,為晚餐帶黎一個完結。不可缺少的甜品—自家製低糖心太軟加$28,迷你心太軟的的骰骰咁,賣相唔錯,輕輕切開,細滑而濃郁的朱古力漿慢慢流出來,十分誘人!甜度適中,配上低糖鬆軟而不鬆散的蛋糕,吃得十分滿足。

自家製低糖提拉米蘇係每台必點的甜品,加$28就食到啦!個texture 好rich,香滑的忌廉帶有微微酒香,一問之下原來係無落酒架,小朋友都食得,蛋糕好滑,唔錯。

店員很主動推介食物一,而且很有熱誠。這裡環境舒適,這頓豐富晚餐,吃得滿意極了!
2020-06-25 1770 浏览
作為葵芳區嘅打工仔,每次午飯經過也常滿的西餐小店,剛好完成一單大Project,今晚終於可以與內子來Chill一Chill。 座位雖不多的Star Kitchen,燈光富情調,親切店員有禮招待,高質西餐餐服務下打開Menu餐款滿吸引,廚師推介,頭盤,Pizza,意粉,意大利飯,小食,甜品,特飲款式都應有盡有。晚餐set 包餐湯,田園沙律,熱飲,芒果布甸餐湯沙律水準新鮮滿意,餐飲upgrade兩杯特飲分別(跟餐+$22):天藍碟戀-巨峰, 優格乳酸,梳打,碟豆花天際星空-荔枝,檸檬,梳打,碟豆花奇幻色彩,甜蜜解渴的特飲,夏天必選。法式Cocktail蝦+$38開胃的千島醬放於大蝦生菜上,灑上檸檬汁後讓其新鮮感更為出眾,既健康清新又可以中和濃香意粉飯的飽肚油膩感。一口鰻魚飯(原條切)$98擺盤別出心裁,兩朵兔仔花伴碟,四口厚身長型鰻魚飯分別加上芝麻木魚,老闆在閒談間介紹菜款嘅心思,讓食客可以慢慢品嚐味道細節。明太子煙三文魚意粉$118煙三文魚花伴重本Juicy明太子忌廉汁,老闆為要讓意粉可以保持更長的微溫,讓食客可以影完相仍可以嗜到剛出爐的味道,可見其用心經營的小店素質。自家制低糖Tira

作為葵芳區嘅打工仔,
每次午飯經過也常滿的西餐小店,
剛好完成一單大Project,
燈光富情調,親切店員有禮招待,
高質西餐餐服務下打開Menu餐款滿吸引,
廚師推介,頭盤,Pizza,意粉,意大利飯,
小食,甜品,特飲款式都應有盡有。

晚餐set 包餐湯,田園沙律,熱飲,芒果布甸
餐湯沙律水準新鮮滿意,餐飲upgrade
兩杯特飲分別(跟餐+$22):
天藍碟戀-巨峰, 優格乳酸,梳打,碟豆花
天際星空-荔枝,檸檬,梳打,碟豆花
奇幻色彩,甜蜜解渴的特飲,夏天必選。
法式Cocktail蝦+$38
開胃的千島醬放於大蝦生菜上,
灑上檸檬汁後讓其新鮮感更為出眾,
既健康清新又可以中和濃香意粉飯的飽肚油膩感。

一口鰻魚飯(原條切)$98
擺盤別出心裁,兩朵兔仔花伴碟,
四口厚身長型鰻魚飯分別加上芝麻木魚,
老闆在閒談間介紹菜款嘅心思,
讓食客可以慢慢品嚐味道細節。

明太子煙三文魚意粉$118
煙三文魚花伴重本Juicy明太子忌廉汁,
老闆為要讓意粉可以保持更長的微溫,
讓食客可以影完相仍可以嗜到剛出爐的味道,
可見其用心經營的小店素質。

自家制低糖Tiramisu+$22
限量發售自家甜品夠誠意,
滑溜帶有芝士香的底層加上可可粉,
口感細膩飽滿,完滿了整餐的浪漫節奏。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-06-25 918 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 Star Kitchen (葵芳)📍葵芳禮芳街21號地舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟好中意去d巷仔搵d有心小店去試下😋今次去咗呢間Star Kichen,葵廣隔離幾近😛中間仲有d意外發生😅就係全幢大廈停電😵成程黑住食😹⋯⋯先上沙律🥗餐湯係粟米肉粒湯,幾好味小食有泡椒雞翼尖,唔夠辣,希望可以多辣d啦愛爾蘭傳統香酥鴨 HKD148超特別既main!我比呢個吸引咗入黎食😍有西生菜用黎包香酥鴨,加上青瓜絲同紅蘿蔔絲,包埋一齊食好味到不得了!!呆曬!真心勁正,同老闆傾兩句都知佢勁比心機做、研究菜式👍🏻👍🏻真係好特別好好味😭💛不過有d細骨🙊要小心啲食😗香煎牛柳配黑松露薯角 HKD168叫咗3成熟💛啱啱好呢,牛柳好嫩,牛味好足👍🏻黑松露薯角無曬我轉咗配沙律菜,新鮮好味😋飲品 紅粉佳人天際星空 跟餐轉+HKD22打卡好靚,飲落去ok,但一定要少甜d🤣🤣甜品係老闆自製既無糖tiramisu,唔甜啱曬我☺️☺️✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 Star Kitchen (葵芳)
📍葵芳禮芳街21號地舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

先上沙律🥗餐湯係粟米肉粒湯,幾好味

小食有泡椒雞翼尖,唔夠辣,希望可以多辣d啦

愛爾蘭傳統香酥鴨 HKD148

超特別既main!我比呢個吸引咗入黎食😍

不過有d細骨🙊要小心啲食😗
香煎牛柳配黑松露薯角 HKD168

飲品 紅粉佳人
天際星空 跟餐轉+HKD22

打卡好靚,飲落去ok,但一定要少甜d🤣🤣

甜品係老闆自製既無糖tiramisu,唔甜啱曬我☺️☺️

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 愛爾蘭傳統香酥鴨
2020-06-21 781 浏览
自從越來越多朋友知我搬了入葵芳酒店暫住之後,大家都紛紛約我吃飯。點解?皆因知我無得下廚會無啖好食,加上對這區不太熟悉,故大家都推介不少餐廳給我,而今晚就有位朋友帶我捐入小街,來到這間特色小餐廳。餐廳門口貼滿手寫的餐牌,字體端莊得體,真的很欣賞這一手好字。內裏裝潢特別,每格牆磚也不同,部分還畫上公仔,而我最喜歡是一盞盞夢幻的吊燈,很美!左右兩排設有兩排長椅配二至四人枱,最入端就是廚房重地。地方小小,但整齊企理,坐得舒適。翻閱厚厚的menu,全是手寫,心機之作!選擇不少,有Special Set、廚師推介Set、意粉/意大利飯Set、沙律、薄餅、小食、甜品和特飲。而每款Set均配餐湯、田園沙律、熱飲和甜品,亦可加錢追加特色前菜、甜品和轉特飲。*********************我們點了兩個set,先上是日餐湯和田園沙律。餐湯為煙肉忌廉湯,熱辣辣上枱,湯身濃稠,加入不少腍嫩的煙肉片,味道帶點鹹香,最喜歡是忌廉份量合宜,喝起來不太漏滯。***************田園沙律非常新鮮,翠綠的雜沙律相當清爽,嫩口無渣,車厘茄和粟米粒亦很清甜,拌入份量剛好的胡麻醬,味道甘香,簡單而美味。***
*********************
煙肉忌廉湯
煙肉忌廉湯
田園沙律
法式蝦cocktail
另追加一客法式蝦cocktail (+$28),賣相和味道同樣吸引。清爽新鮮的沙律上放滿爽彈的蝦仁,淋上甜甜地的醬汁,帶些酒香,再唧些檸檬汁,更加清新。
一口鰻魚飯
店主力推一口鰻魚飯(原條切)($98),究竟有咩特別?反正我是鰻魚迷,一於試試。心想是跟丼飯相若,只是將大大的鰻魚切成一口口。點知....嘩!好驚喜!西日crossover 的presentation ,每件比壽司大些的一口鰻魚飯,再細心睇下伴碟,真係好有心思。
一口鰻魚飯
每件鰻魚都金黃,沾滿鰻魚醬汁,鹹香帶甜, 烹調入味。雖算不上肉厚肥美,但相當嫩滑,口感不錯,伴着粒粒飽滿的米飯同吃,好味!
蒙古忌廉帶子意粉
友人點了一客蒙古忌廉帶子意粉($118),貪佢是蒙古菜式好特色。意粉煮得剛好,挺有嚼勁,每條均掛上特色的忌廉醬汁,先甜後辣,辣度點到即止,不致嗆喉,很討我歡喜!更喜歡是拌了多款爽口的菇菌,還有爽甜的洋蔥粒和一些甜美的甘荀粒,令整碟意粉更豐富。當然唔少得兩粒帶子,煎得金黃,雖不算肉厚肥美,但挺鮮嫩,不錯!
芒果布甸
跟餐甜品芒果布甸,滑嘟嘟,味道香甜,混入粒粒甜美的芒果肉,好有家的味道。
自製低糖心太軟
另改一客自製低糖心太軟(+$25),滿有心思的賣相,見到都令人喜悅。輕輕切開,流心狀一般,但內裏豐厚的朱古力溶漿相當香滑,亦沒有弄致糕身過於濕潤,味道濃郁,又唔太甜,邪惡感下降,哈!
******************
天藍之戀
碧綠如茵
飲品方面,友人點了杯天藍之戀($22/跟餐),單單名字已令人心甜。以巨峰、優格乳酪、梳打和蝶豆花調製已成,紫藍色的賣相,很優美。而我就點了杯碧綠如茵($22/跟餐),成品有青蘋果、青檸、優格乳酪和蝶豆花,上紫下綠,很特別! 味道酸酸甜甜,開胃醒神,挺好喝。
-----------------------
除了葵涌廣場和新都會商場食肆雲集之外,原來走入街巷,捐窿捐罅,都有高質的小店,就趁這個幾月好好認識此區,發掘多些美食,大家等我報導呀!
2020-06-17
天藍之戀
碧綠如茵
2020-06-21 501 浏览
今次喺葵廣後面發現呢間餐廳主打多國菜,菜式有創意幾有驚喜感覺似街坊餐廳,室內有種異國感磚牆設計有特色,彩色玻璃小吊燈更吸睛最特別係全人手書寫嘅餐牌,字體端正,目前比較少見手寫餐牌叫咗兩款Dinner Sets,有主食,亦有前菜、餐湯、飲品同甜品野菜沙律新鮮爽脆,胡麻醬汁酸甜味豐添加果醋後特別開胃,粟米粒令沙律增添微甜感餐湯係蕃茄忌廉湯,夠creamy,蕃茄味好濃郁入口有些微蕃茄蓉,忌廉湯質感滑溜,蕃茄味好鮮甜我哋另加$38試咗個法式鮮蝦Cocktails餐前小食以Cocktails汁配搭鮮蝦同野菜,蝦肉爽口彈牙配搭自家製Cocktail醬汁,入口酸甜,酒味唔重,更開胃老闆提點擠入檸檬汁更清爽,檸檬汁的確令鮮蝦沙律提鮮跟餐+$22轉配咗兩杯星空或夢幻特飲,係蝶豆花,以藍紫色為主粉紅佳人就係士多啤梨乳酸梳打蝶豆花,酸甜解渴碧綠如茵就係青蘋果青檸梳打蝶豆花,清爽微酸蝶豆花釋出天然物令顏色變藍,外表亮麗,好有少女心,打卡一流主菜有明太子煙三文魚意粉 $118,菜式簡單但採用日本名產明太子,明太子幼細而粒粒分明,略帶微辣感咬入口仲有微鹹嘅汁液,用嚟撈意粉一流醬汁味道香濃,配搭煙三文魚更惹味意粉喺
今次喺葵廣後面發現呢間餐廳
主打多國菜,菜式有創意幾有驚喜
感覺似街坊餐廳,室內有種異國感
磚牆設計有特色,彩色玻璃小吊燈更吸睛
最特別係全人手書寫嘅餐牌,字體端正,目前比較少見手寫餐牌

野菜沙律新鮮爽脆,胡麻醬汁酸甜味豐
添加果醋後特別開胃,粟米粒令沙律增添微甜感
餐湯係蕃茄忌廉湯,夠creamy,蕃茄味好濃郁
入口有些微蕃茄蓉,忌廉湯質感滑溜,蕃茄味好鮮甜
野菜沙律 /蕃茄忌廉湯

我哋另加$38試咗個法式鮮蝦Cocktails餐前小食
以Cocktails汁配搭鮮蝦同野菜,蝦肉爽口彈牙
配搭自家製Cocktail醬汁,入口酸甜,酒味唔重,更開胃
老闆提點擠入檸檬汁更清爽,檸檬汁的確令鮮蝦沙律提鮮
法式鮮蝦Cocktails

粉紅佳人就係士多啤梨乳酸梳打蝶豆花,酸甜解渴
碧綠如茵就係青蘋果青檸梳打蝶豆花,清爽微酸
蝶豆花釋出天然物令顏色變藍,外表亮麗,好有少女心,打卡一流
碧綠如茵 /粉紅佳人

主菜有明太子煙三文魚意粉 $118,菜式簡單
但採用日本名產明太子,明太子幼細而粒粒分明,略帶微辣感
咬入口仲有微鹹嘅汁液,用嚟撈意粉一流
醬汁味道香濃,配搭煙三文魚更惹味
意粉喺影完相後仍然彈牙,無變得黏稠似糊狀
質感滑溜之餘亦掛汁,製作的確幾用心
明太子煙三文魚意粉

特別推介嘅主菜係Wasabi原條鰻魚意大利飯 $158
上枱時原條鰻魚放置意大利飯上,真係幾有霸氣
蒲燒鰻魚啖啖肉,魚肉厚身,魚質肥美嫩滑,毫無碎骨
燒得好香口,醬汁份量恰好,唔會太鹹,好惹味
鰻魚下嘅Wasabi意大利飯更特別
醬汁令飯粒好creamy,飯粒唔算硬,黏稠感重
但入口唔太膩,質感似燉飯
意大利飯內更混合好多菇菌,層次豐富
Wasabi原條鰻魚意大利飯

而意大利飯混入日本Wasabi,令意大利飯中有Wasabi微辣感
最難得係意大利飯有Wasabi嘅香味同清新感
但Wasabi嘅刺激感又唔會好重,無乜刺鼻嗆喉感,調校得恰到好處
估唔到Wasabi撈意大利飯可以咁夾,簡直係完美Crossover
老闆細心地喺旁邊擠有少少Wasabi,如果唔夠味可以自行再添加
不過Wasabi份量基本已經好充足,唔需要再自己另加啦
老闆提到,今次以Wasabi加入意大利飯嘅靈感來自壽司
平常大家食壽司都會蘸Wasabi,佢就靈機一觸諗到將Wasabi加入菜式內
再加上鰻魚,令大家有食壽司嘅感覺
調校味道後成功將Wasabi同意大利飯融合
至於原條鰻魚上枱,就可令食客感覺更豐富
芒果布甸

甜品跟餐仲有芒果布甸,另加$25可叫自家製低糖朱古力心太軟或Tiramisu
一樣即叫即製,要預等20至30mins
芒果布甸唔普通,芒果味好重,底層仲有好多芒果粒粒
布甸下仲有一層透明啫喱,整體好香甜,但入口唔太甜膩
朱古力心太軟入口亦唔會甜膩,心太軟新鮮出爐時,上枱熱辣辣,賣相一流
將心太軟切開,會睇到入面朱古力漿呈流心狀態
質感柔滑細緻,外層輕脆醇香,內餡朱古力味極濃郁
暖笠笠之餘唔會太苦澀,但明顯比坊間甜度稍低
自家製低糖朱古力心太軟

老闆兼大廚相當友善同熱情,會為客人介紹唔同特色菜式
不時更加會由廚房走出嚟同食客交流,既詢問菜式評價
亦會同食客寒暄,溝通一下,感覺好親切
似足去人哋屋企作客一樣,目前比較少小店會咁做
老闆亦會親自耐心介紹每道菜式,原來好多菜式都係老闆重新創作
即使好普通嘅材料,經佢巧手一變,都變得新奇有趣
2020-06-16
野菜沙律 /蕃茄忌廉湯