2019-08-15 56 浏览
久未見面的友人相約在中環吃午飯,指明要吃肉。扒房太貴,便找了Steak Bar。早一天訂枱,只有樓下的座位。都幾逼,外面熱得誇張,入到餐廳內不夠冷氣,邊吃邊流汗是一種折磨。午餐有魚、幾款牛肉、羊架和照燒雞扒,不吃牛肉都可以。加$25有雞翼或薯條和飲品。蜜糖雞翼都可以。皮脆。友人的吉列牛扒,吉列炸得脆,但不夠鬆。牛肉放在鐵板上燒一燒,熟得很快。吉列炸過一次再燒,鎖住肉汁,嫩、濕潤,但欠牛肉味。羊架,跟牛扒一樣,肉質不錯,但一點肉味都沒有。可選熟度。要了medium rare,粉紅的肉算是可以,夠嫩,但切到中間,連著骨的位置是鮮紅的血水,難以接受,不開胃得吃不下去。大大碗飯,飯素好味,調味一流。不過,白飯太濕太腍,黏在一起不是問題,問題在於飯粒濕得扁了。很熱,汗流浹背,快快吃完,早早離開。性價比低。

蜜糖雞翼都可以。皮脆。

很熱,汗流浹背,快快吃完,早早離開。

性價比低。
2019-08-14 34 浏览
我最鍾意食牛,而成日係網上都見到好吸引,今日就一於去試下steak bar呢間餐先。我晚上時段去到都坐滿人,好彩我book左位。去到已經好想食野😂我睇餐牌諗緊食咩個陣,會有員工出黎介紹邊款牛較多肉汁較濃,不過可惜就係冇左肉眼,因缺貨😔唯有揀咗一份吉列炸牛扒同埋安格斯西冷牛扒。首先個吉列炸牛扒,個牛比較瘦,油脂唔算多,所以唔可以煎太耐,但係個吉列皮薄唔多炸粉,所以輕輕煎一煎已經很香脆好味。另外安格斯西冷牛扒叫咗五成熟,到幾厚,切落去粉紅色,不過好似多過五成,但係安格斯西冷牛本身較濃,點埋佢哋嘅醬汁就一流。食牛點可以冇紅酒呢,依家優惠價叫份套餐加$58有澳洲shiraz紅酒飲,所以叫咗兩杯🍷而且店嘅餐牌都好貼心,餐牌會介紹唔同啤酒嘅味道同埋特性,可以方便選擇較為適合嘅味道,所以我亦叫咗兩杯啤酒🍻另外叫咗幾款小食,但係份量就較細,其中最好味就係炸雞軟骨,食炸嘢送啤酒簡直一流。整體👍
我晚上時段去到都坐滿人,好彩我book左位。

整體👍
2019-08-14 40 浏览
好耐冇出街食牛扒😆因為奇怪嘅sumsum只能食接近well done嘅扒 唔好意思係街食要叫well done😂今次仲要去到蘭桂芳食🤤呢間有驚喜 絕對可以一食再食😍吉列炸牛扒 $188之前係日本食過一次覺得幾有趣 呢到仲有個爐比我再煎一煎 啱哂我要煎熟哂先食😍唔好以為煎熟哂唔好食呀 其實熟哂都好食嘅牛先係好嘅牛🤣澳洲黑毛安格斯西冷 $258一上枱我已經心心眼 皆因塊扒份量好足 朋友要食3成熟 sumsum表示驚訝但見到係煎得好好嘅 切開仲靚呀 最緊要係我又放埋落個爐到煎熟佢黎食 肉質一樣咁淋 而且好香牛味🤤💕和風紫菜薯條 $48感覺好似粗版shake shake薯條😋即叫即炸 基本上冇咩可以挑剔順帶一提就係店員好nice一坐低就好主動介紹有咩好食 見到我個爐彈油又會主動幫我換 值得一讚🤩
好耐冇出街食牛扒😆

2019-08-11
紫菜和風薯條
  • 和風紫菜薯條
2019-08-12 19 浏览
21日熟成板腱牛扒定食* 主打食牛扒,因為唔想食太肥,㨂左板腱牛試下,五成熟,夠juicy , 有鹽同燒汁配備,可先點鹽試一舊,配飯食點燒汁會比較開胃,飯上更鋪了滿滿的飯素,店員提示將牛扒切得薄薄會比較好味,定食附有柚子沙律同芝麻醬豆腐,大熱天時,order左杯蜜桃冰茶,不太甜,裡面仲有好多椰果,解渴👍🏻
21日熟成板腱牛扒定食
2019-08-11 37 浏览
夜晚係LKF同朋友飲野所以揀左呢間新開分店無耐既牛扒店位置係LKF正中心點 係hardrock cafe隔離上到去staff好nice 會慢慢講解一次個menu 好快間店巳經爆場 都只係19:00LKF既號召力果然夠大🥩🥩🥩最後揀左set B 吉列炸牛扒 $188Set仲包埋有麻醬豆腐、沙律同滲咗味鹽既飯塊牛扒出面炸得好脆好乾身入面仲係粉紅色 30秒到煎香兩邊就快速食得可以沾埋吉列醬同埋蒜片一齊食👍🏻蒜香蜜糖雞翼👌🏻、芝士粉薯條👍🏻、枝豆柚子梳打、蜜桃梳打 👌🏻唔會太甜,正好解一解炸野既肥膩感
夜晚係LKF同朋友飲野
所以揀左呢間新開分店無耐既牛扒店
位置係LKF正中心點 係hardrock cafe隔離

上到去staff好nice 會慢慢講解一次個menu
好快間店巳經爆場 都只係19:00
LKF既號召力果然夠大🥩🥩🥩
最後揀左set B 吉列炸牛扒 $188

Set仲包埋有麻醬豆腐、沙律同滲咗味鹽既飯

塊牛扒出面炸得好脆好乾身
入面仲係粉紅色 30秒到煎香兩邊就快速食得
可以沾埋吉列醬同埋蒜片一齊食👍🏻

蒜香蜜糖雞翼👌🏻、芝士粉薯條👍🏻、枝豆

柚子梳打、蜜桃梳打 👌🏻唔會太甜,正好解一解炸野既肥膩感
2019-08-09 31 浏览
前排專登黎Steak Bar同fd食西餐gathering🤗。餐廳既氣氛非常優雅,而且有種日本風格既感覺😆。依家牛扒套餐可以加錢食法國Labeyrie香煎鴨肝,仲有澳洲Shiraz紅酒添😋。我地叫左兩個set dinner,分別係吉列炸牛扒同頂級板腱牛扒。我地都加左鴨肝試下,另外叫左一杯紅酒同一杯熱情果茶,仲有個蜜糖蒜香雞翼。。蜜糖蒜香雞翼(5隻) Honey Garlic Chicken Wings (5 pcs) $58雞翼好香好入味,大大隻得黎食落口感好Juicy😜。脆脆既外皮鋪滿蜜糖,好好食👍🏻。吉列炸牛扒 Deep Fries Beef Cuties$188Set Dinner會跟飯、沙律同豆腐。鋪滿飯素既飯好好味。柚子醬沙律酸甜適中,啱晒開胃。豆腐都非常之滑😋。吉列牛扒係厚切既,好大份好足料😎。啱啱上菜既時候牛扒有3成熟,我地可以自己起爐端上面煮到自己想要食既熟既程度😛。炸脆既外層再加上軟淋既中間,食落口感好特別,而且一D都吾韌。再點上醬汁,別有一番風味😎。。頂級板腱牛扒 Prime Flat Iron Steak $215牛板腱即係牛肩胛骨外側,,沿肩胛外側骨膜分割出黎,

牛板腱即係牛肩胛骨外側,,沿肩胛外側骨膜分割出黎,主要由崗下肌、三角肌等肌肉組成。牛板腱的肉質鮮嫩多汁,可以話係牛魔王必食既其中一個部位😍。我地叫左5成熟既牛板腱。5成熟啱啱好😎,吾會太煙韌而且牛味好濃郁,食落厚實有韌勁,好有咬感👍🏻。再加上蒜鹽同燒汁,簡直將牛扒既味道升華左😊。

⚠️另外如果怕5成熟太生既朋友,小妹建議如果同fd食,而其中有人既套餐係有爐端。為免7成熟太熟,可以叫5成熟然後借用朋友套餐既爐端再加熱

法國Labeyrie香煎鴨肝 French Pan-Seared Foie Gras 跟餐加$68
鴨肝好有驚喜,食落好淋好滑🤩。外脆內軟,入口即溶🤤。一啖牛一啖鴨肝,好食又享受。

澳洲Shiraz紅酒(杯) Australia Shiraz House Red Wine(glass) 跟餐加$58
食牛扒當然吾少得紅酒啦,澳洲Shiraz紅酒可以$58飲到,非常抵😆。濃濃既葡萄香味同帶有微酸甜既口感,好好飲😝。酒精帶黎既朦朧感,可以令到我地更放鬆地享受美味既牛扒🤗

熱情果茶 Passion Fruit Tea $35
果茶系都幾好,果味濃郁,飲落吾會話好甜,而且又解渴👍🏻。

味道⭐⭐⭐⭐⭐

中環蘭桂坊雲咸街31號地下
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖

2019-08-09
  • 頂級板腱牛扒
Weekend唔少人同朋友食完飯都會落LKF飲酒🍺但其實老蘭都有唔少好野食可以係個到食飯直落飲野架😏今次🦖🦕小編就去左Steak Bar新開嘅分店食飯,分別叫左石燒薄切牛肉$178🐮同埋吉列炸牛排$188🥩兩個Set都有前菜、沙律同飯💁🏻‍♀️幾欣賞佢個飯加左大量飯素(有櫻花蝦、芝麻、紫菜),相比之下薄切牛好味同嫩啲😋但吉列牛就切得太厚同咸左啲,覺得炸粉可以少番啲同切薄少少🧐另外就係中環店鋪面較細唔算多位,建議大家去食之前要book定位先🤫
同埋吉列炸牛排$188🥩
2019-08-08 27 浏览
係中環行完街,影左成日文青相,係時候要食餐好嘅去慰勞下自己,之前係日本食過吉炸牛覺得好正,所以係香港搵返日本嘅味道吉列炸牛扒:首先牛扒份量都幾多下,有成隻手掌✋🏻咁大,而且個飯有超級多飯素🤤🤤👍🏻而啱啱上菜大約2-3成熟啦,所以睇下鍾意食幾成熟再燒一陣就得啦,燒個陣好香牛嘅脂肪味,食落去肉質都幾「林」,唔會有筋👍🏻除左吉列牛扒之外,個蜜糖蒜香雞翼都好高質,真係皮脆肉嫩,蒜味好濃,配埋蜜糖汁就好似食緊bbq嘅雞翼,溫馨提示:食落去仲出緊煙😂😂所以要小心熱親咀

Steak Bar recently launched 21 Days Dry-Aged Flat Iron Steak with limited serving daily. The steak was very tender, tasted a bit like Parma Ham and much tangier after the drying process. The meat was in generally quite lean. For other dishes on regular menu, choose rib-eye over striploin if you prefer tenderer meat with similar fat distribution. ❗️Do request the chefs to slice the flat iron steak for you, or else you will find it chewy when it is not as thinly sliced as they could.❗️Recommend MEDIUM for the steaks because it is optimum in terms of tenderness and flavour❗️
21 Days Dry-Aged Flat Iron Steak (Limited)
21日熟成板腱牛扒 (每日限量)
💰HKD285
頂級肉眼牛扒
💰HKD258
2019-07-28
2019-08-06 16 浏览
講到蘭桂坊大家最熟識嘅就係喜愛夜蒲但夜浦前都要醫飽肚先嘅😚呢到就岩哂地點又易搵地方雖然唔係好大,但勝出有格調又係好岩同朋友食下飯飲下酒叫左一份頂級板腱牛扒 $215呢個set包左飯,沙律,日式麻醬豆腐因為同媽媽一齊食所以今次叫左5成熟但仍然十分鮮嫩😋有水準👍🏻蜜糖蒜香雞翼 $58勁香又勁脆,肉質又juicy😚Estella手工啤 $58味道似1664再甜少少邊食雞翼邊飲酒,一流丫🤤🤤🤤
講到蘭桂坊大家最熟識嘅就係喜愛夜蒲
但夜浦前都要醫飽肚先嘅😚
呢到就岩哂[悠闲]地點又易搵
地方雖然唔係好大,但勝出有格調
又係好岩同朋友食下飯飲下酒

叫左一份頂級板腱牛扒 $215
呢個set包左飯,沙律,日式麻醬豆腐
因為同媽媽一齊食所以今次叫左5成熟
但仍然十分鮮嫩😋有水準[得意]👍🏻

蜜糖蒜香雞翼 $58
勁香又勁脆,肉質又juicy😚

Estella手工啤 $58
味道似1664再甜少少
邊食雞翼邊飲酒,一流丫🤤🤤🤤
2019-08-05 47 浏览
今日去了中環那邊的Steak Bar,餐廳外牆用了全黑,logo用了🐂牛魔王,很明顯是主打牛扒。餐廳內設計很有格調而食物則以牛的不同部位為賣點,分別西冷、肉眼、吉烈炸牛扒和板腱。店員態度親切,會為我們介紹牛不同部位的口感。最後揀店員推介的比板腱牛扒。————————————————————————🧡21日熟成板腱牛扒 $2852️⃣1️⃣日熟成指以區本身的天然酵素和特定溫度、濕度、風速作用而成的乾式乾式熟成牛肉,能帶帶增加濃郁的風味,讓牛肉更好味。板腱係牛肩胛骨後面的一塊肉,肉質細嫩。店員推介這款要五成熟,廚師很好幫我們切開薄薄一片。雖然五成熟的牛扒會比較紅,但入口肉質厚實,有韌勁,牛味亦很濃。旁邊半有蒜鹽和燒汁,牛味更豐富。而套餐的伴菜就普通啦。————————————————————————🧡蜜糖🍯香蒜雞翼 $58淋了有勁多蜜糖在雞翼上面,入口食到甜甜的蜜糖味,外皮微微炸過,因此非常香脆,不過蜜糖味蓋過了蒜香味。

餐廳內設計很有格調

————————————————————————
🧡21日熟成板腱牛扒 $285

————————————————————————
🧡蜜糖🍯香蒜雞翼 $58
餐廳位於大館附近,由地鐵往上行約談分鐘,它有兩層座位,但人數蠻多,建議先訂位。由於座位有限,所以在餐廳內無論是環境或是空間上都是適合約會的好餐廳。The restaurant located near Tai Kwun, which is few minutes’ walk from Central MTR station.There is quite a number of people in the restaurant, so it may be better for you to get a reservation. The restaurant has a good interior design and could be your choice for dating.職員也十分友善,一坐下就給我們遞上菜單並將菜單上的菜式一一講解及推介。Staff are friendly and they passionately introduced various dishes listed on the menu.菜單上的菜式均為套餐,套餐包括沙律,冷豆腐和含味素的白飯。Dishes

菜單上的菜式均為套餐,套餐包括沙律,冷豆腐和含味素的白飯。

Dishes listed on the menus are in a set, including salad, tofu and rice.

21日熟成板腱牛扒 21 Days Dry Aged Flat Iron Steak ($285)

牛扒的製作過程如其名一樣封乾了21天才煮食製成品的。吃起來的味道有點像意大利巴馬火腿。碟上配上蒜鹽,醬油可供自己口味而配搭。21日熟成板腱牛扒 5成熟 以原味吃己經很美味了,配上蒜鹽牛味更加濃列,牛愛好者必定會喜歡。

Dry aged steak has gone through a 21-day aging process. It tastes a bit like Parma ham. It is served with some salt on the dish. It is recommended to order a medium doneness one. The center of the steak is still in warm pink, which is certainly delicious. The taste of the beef becomes stronger if some salt is added.

吉列炸牛扒 Deep Fried Beef Cutlet ($188)

吉列炸牛扒上枱時只有3成熟,另配上爐端供自行烹調自己所要的熟成度。煎熟的吉列牛配上脆脆的吉列,沾上醬油,十分惹味。 雖然牛味沒有21日熟成板腱牛扒味道這麼出,但也不俗,而且不會韌。

The deep-fried beef cutlet is served with a medium rare doneness. A stove is also served to allow diners to cook the beef. The cutlet beef is amazing and the sauce is also a good combination.

椰青水 Coconut water ($28)
蜜桃梳打 Peach Soda ($35)

椰青水和蜜桃梳打都是炎炎夏日的消暑飲品。

Coconut water and Peach Soda are good choices of drinks during the summer times.

2019-07-24
  • 21日熟成板腱牛扒
2019-08-03 46 浏览
天氣不似預期,最近都是落雨,難得一日天陰得來又無雨落,唔出街逛下好似都唔是幾對得住舒爽的天氣。隨緣巴士去到中環,走上蘭桂坊附近,因為印象中好似有間教堂可以參觀參觀。尷尬的是參觀唔成,反而是去左穩食,雖然兩者接近,不過敵不過美食的誘惑。在轉角位,見到間扒房,剛好對胃口,唔使諗直接就入座。睇左先餐牌見到無試過而顯示稀有部位的牛腹扒,然後決定就出左來,叫左三成熟,順手叫師傅幫手切開埋,畢竟懶。從上餐開始,就已經被肉的粉嫩所吸引,肉汁都慢慢滲出來,配一碗多重滋味的白飯。有燒肉汁同鹽配搭,兩者選前者,如果有黑椒更佳。不過沙律菜就差點,汁太多太酸,然後有疑似爛菜所以就算啦吧芝麻醬豆腐,正常。總體不過不失,還會有下次。
在轉角位,見到間扒房,剛好對胃口,唔使諗直接就入座。
不過沙律菜就差點,汁太多太酸,然後有疑似爛菜所以就算啦吧
芝麻醬豆腐,正常。
總體不過不失,還會有下次。

7月份真係食左有史以來最多牛扒嘅一個月🤣一星期一定有一次😅或者有兩、三次🤫哈哈今日又食啦🍽今次食日式燒牛🥩位於中環蘭桂坊📍黎到當然叫主打牛啦🐮吉列炸牛扒Set只是外層炸過🔥1乘熟咁上下鐵板有塊牛油🤓溶咗之後放上吉列牛扒🍳滋滋聲的可以自己控制生熟程度🥢由於外層炸過😌所以食落相當香口肉質較有嚼口😎肉汁亦豐富有三款醬汁😜配搭各有特式跟餐附有沙律、麻醬豆腐、白飯🤗白飯上有日本人最愛嘅紫菜芝麻粉🍚
7月份真係食左有史以來最多牛扒嘅一個月🤣
一星期一定有一次😅或者有兩、三次🤫哈哈
今日又食啦🍽

可以自己控制生熟程度🥢
由於外層炸過😌所以食落相當香口
肉質較有嚼口😎肉汁亦豐富

有三款醬汁😜配搭各有特式
跟餐附有沙律、麻醬豆腐、白飯🤗
白飯上有日本人最愛嘅紫菜芝麻粉🍚

2019-07-31 44 浏览
厚切吉列牛排🤤一直食既吉列牛都較薄,今次呢間既吉列牛都好厚切😆份量好足料😍但燒既時間就要長啲!吉列亦做得好出色,自己燒完吉列吾會甩哂👍🏻食牛排配我最愛既薯條同雞翼就perfect match😉蜜糖雞翼外皮炸到脆脆的,外面佈滿蜜糖😍除左牛排之外,小食都好高質😆
厚切吉列牛排🤤