2019-10-02 115 浏览
今日,同朋友仔係中環放工,朋友話帶我去蘭桂芳附近覓食。😏呢度分開兩層,地下果層已經坐滿人,侍應就帶我地上樓,地下同1樓既設計都好一致,有張bar枱,仲有好多酒杯🍸,都幾有氣氛。餐廳服務好好,俾左個餐牌我地之後,禮貌性問我地需唔需要佢介紹下d牛🐮,因為牛都分唔同部份、種類,我地都聽下佢點講。侍應逐一介紹每一款既特點、🥩油脂分佈、口感等,就俾時間我地點餐,服務真係值得值得一讚。👍🏻餐牌除左有牛🐮之外,仲有魚餐🐠、羊餐🐑,每個餐都會配上飯🍚、沙律🥗、冷豆腐;仲有小食🍡可以叫,所以唔食得牛既朋友都有其他選擇。👍🏻👍🏻👍🏻 🌟吉列牛扒🥩呢個先用炸粉包住牛扒,炸至半熟,所以侍應話可以就咁食或者放係石爐度香煎一陣,碟邊放左鹽,同埋仲有點牛既醬汁,可以試唔同口味😋就咁食,外面好脆,裡面就好稔身,撞出黎口感好好。咁我地又試下放係個石爐煎一陣試下,個爐上面有一舊牛油,等牛油完全溶左之後放上去煎,會令牛肉再整熟d,但會令外面既炸粉都冇甩出黎,會令口感上好好,由於有牛油既香味,就可以帶出牛扒既肉味,同埋呢隻牛扒雖然唔係和牛,但真係好稔身、有牛香,就算煎耐左都keep到水準👍🏻叫一樣野,可以試晒兩種食法都口感
今日,同朋友仔係中環放工,朋友話帶我去蘭桂芳附近覓食。😏

🌟吉列牛扒🥩

就咁食,外面好脆,裡面就好稔身,撞出黎口感好好。

叫一樣野,可以試晒兩種食法都口感,又有得食,又有得玩👩🏻‍🍳,真係唔錯🥳
配醬汁或鹽都一樣咁好食。

🌟香煎魚柳🐠
呢個魚柳都好好食,睇落去好普通,都係香煎魚一舊,原本以為冇咩驚喜,點知呢個都好好食。
因為魚柳大大舊,煎得香脆,但一切開,已經感覺好滑,唔會過老,而且油脂豐富,配上特別既醬汁真係好好味。
香煎魚柳

😋😋總結,今日食飯既體驗好好,有得食有得玩,而且真心好味,所有既白飯都有灑上芝麻紫菜,味道豐富。😊

2019-09-30
香煎魚柳
2019-10-01 1370 浏览
每次過海去中環,都會好頭痛,四人行好難搵食,仲要開住BB車......難得happy weekend真係唔想又係大XX or 美X lor。呢次就黎左係雲咸街既steak bar,咪睇呢度蘭桂坊,以為佢只係得啤酒同nuts呀,佢好有正既牛扒架!最正係佢呢款「吉列炸牛扒」,師傅好細心,刀工好厲害,預先炸脆外皮,跟住好平均咁切開一片片,等我地再係個爐仔上面,逐片逐片咁加熱黎食,旁旁仲配在醬汁同鹽,隨喜好原味、添加醬汁或鹽,咪睇佢爐仔細細,傳熱好快,牛肉放上去一陣就轉色食得ga la😋😋套餐仲有前菜新鮮沙律、芝麻醬豆腐,仲有碗放滿飯素既白飯,大公主抱實碗飯唔肯放手🍚除左靚靚牛肉套餐,仲order左兩款大公主好鍾意既小食就係甜甜既「蜜糖蒜香雞翼」同埋大公主成日開口埋口都提起既蝦蝦「鬆脆炸蝦」。雞翼夠晒入味,近骨位置既肉都係熟透,唔會見血生生地,外皮勁鬆脆但唔會硬掘掘死實實,最正係沾埋蜜糖一齊食,勁有BBQ feel😋😋另一款小食「炸蝦條」la,大公主一見到呢碟炸蝦即時碌大雙眼,堅持要將碟炸蝦放係視線範圍最近既位置,務求視覺、臭覺、味覺同時包圍住佢近期既新寵🍤🍤想黎steak bar開餐既朋友仔

想黎steak bar開餐既朋友仔,建議行蘭桂坊個邊條斜路直上,見到7-11轉左直上就到。如果行另一邊大馬路上又會好多樓梯級,同埋人多又唔記得book位,就要早少少去,先容易有位架 enjoy 🥰
2019-09-28
  • 蜜糖蒜香雞翼
  • 吉列炸牛扒餐
  • 炸蝦條
2019-09-30 55 浏览
it's one of those places where you walk past many times but never tried. I always thought it was a very small restaurant, not realizing they have an entire upstairs floor. a lot of lunch set options are available. I tried the prime flat iron steak - omg so juicy and soft! and a huge portion for value. the rice also had a nice seaweed topping on top. would definitely go back!

2019-09-29 55 浏览
原先今日要去銅鑼灣同老婆過結婚週年,但封哂站就退而求其次去咗呢間一直想試嘅鋪頭!一到去就聽到有食客輕微投訴話唔好食,話叫咗最貴嘅牛但有點失望,牛係凍嘅(但我發現係有個爐端燒比佢可以整熱食,咁放喺度嘅緊係凍架啦)所以我都係信自己味蕾及一試究竟。因為我唔係太大胃口,同太太叫咗個吉列牛セット,加幾款小食,吉列牛係需要自己再加工,所以你想幾熟可以自行調配;但我哋都係有要求嘅人,當然要set好時間啦(調較咗40-50秒;但大前題係個火要正常;因為佢會隨住時間會變細)埋單都係$490、經濟化算;完全唔係貴就好食嘅囉、鄉隔你拉夠貴啦,但有時就係茶餐廳有D嘢都會好食過酒店啦! 最後總括:澳洲紅酒🍷 - 易入口,餐+$58熱情果 - 一般吉列炸牛排🥩 - 只要較啱時間係變成高汁紫菜薯條🍟 - 熱嘅時係可以唔停口但食到底好漏蜜糖雞翼 - 可以用爐端燒翻熱、讚雞軟骨 - 餐前/後小食可翻熱、正常

最後總括:
澳洲紅酒🍷 - 易入口,餐+$58
熱情果 - 一般
吉列炸牛排🥩 - 只要較啱時間係變成高汁
紫菜薯條🍟 - 熱嘅時係可以唔停口但食到底好漏
蜜糖雞翼 - 可以用爐端燒翻熱、讚

雞軟骨 - 餐前/後小食可翻熱、正常
2019-09-29
庆祝纪念
生日
呢間餐廳主打食牛扒🥩,menu上牛扒嘅選擇有幾款,每一款係牛嘅唔同部位。今次同朋友黎簡左三款牛扒套餐黎試😄,牛扒熟度都簡左medium rare, 每一個套餐都包左前菜麻醬豆腐,沙律🥗同埋飯🍚,每款牛扒都係配同一種醬汁同埋鹽,味道配搭唔錯,而且都幾豐盛🥰!頂級肉眼牛扒 Prime Ribeye Steak肉眼扒都幾大塊同埋夠晒厚身😋,大部分都係瘦肉,少量部位有油脂。牛扒紋理清晰分明,淨係用肉眼睇已經感覺到肉質好juicy💦🤤食落口時表層煎香到岩岩好☺️,有微微焦香嘅口感,肉質有少量油脂嘅分佈令牛扒更加嫩滑,細細咀嚼下肉汁慢慢滲透出黎,medium rare嘅熟度都掌握得好好,成個口腔都洋溢住香濃鮮甜嘅牛味😍而且厚切嘅牛扒啖啖肉,感覺好有滿足感,的確係頂級嘅肉眼扒⭐️!頂級板腱牛扒(每日限量) Prime Flat Iron Steak見呢款牛扒寫住每日限量供應,因為當日我地去到時間比較早,所以有機會食到😆。板腱係牛肩胛骨後面嘅一塊肉,因為呢個部位嘅肉唔係經常活動,所以肉質係比較細嫩😚,而且特別之處係牛扒嘅部位係會有一條筋腱,所以如果鍾意比較有咬口,簡呢個部位就岩晒啦👍🏻,有韌勁得黎肉質好腍

頂級肉眼牛扒 Prime Ribeye Steak

見呢款牛扒寫住每日限量供應,因為當日我地去到時間比較早,所以有機會食到😆。板腱係牛肩胛骨後面嘅一塊肉,因為呢個部位嘅肉唔係經常活動,所以肉質係比較細嫩😚,而且特別之處係牛扒嘅部位係會有一條筋腱,所以如果鍾意比較有咬口,簡呢個部位就岩晒啦👍🏻,有韌勁得黎肉質好腍滑,所以口感層次比較多重性🤩。

吉列炸牛扒 Deep Fried Beef Cutlet
吉列炸牛扒係第一次食,幾有驚喜😮!牛扒已經一塊塊咁薄切好,係全生嘅。套餐會附上一個爐比我地自己放吉列牛扒上去煎,所以我地可以自己控制牛扒嘅生熟度😌。食落口時冇諗過吉列牛扒係可以咁好食💗外層嘅吉列皮香香脆脆😃,而牛扒非常嫩滑,有d入口即溶嘅感覺🤣吉列皮同埋煎香左嘅牛扒好夾💯,兩者混合一齊加強左牛扒嘅香口,令牛扒食落外脆內軟,可以當零食咁食🤤同以往成塊牛扒切黎食嘅感覺好唔一樣,都幾特別,值得一試😍!
  • 吉列炸牛扒
  • 頂級板腱牛扒
  • 頂級肉眼牛扒
2019-09-27 39 浏览
我同老公都係牛魔王無論自己煮定出去食,好多時都係揀牛星期日放假,老公要去中環買嘢,順便去食Steak Bar食lunch 樣樣都想試,最後揀咗吉烈牛扒,牛板腱同芝士粉薯條吉列炸牛扒我第一次食咋,同吉列豬扒完全唔同,好柔軟。上枱時候基本上係全生嘅,要自已用小火爐再煎下先食啊。煎完果個薄薄嘅吉列皮又變返脆脆der牛板腱(即係flat iron)呢個係限量的,staff介紹話如果鍾意牛味可以試呢個啊。厚切嘅flat iron 咬落去勁juicy 呀😍😍呢肉又嫩又有牛味,好鍾意呢個部位中間係會有條幼幼嘅筋穿過㗎,會難切少少,但又未至於會咬唔到我個人覺得炸牛扒點燒汁比較好味,而牛板腱點鹽比較配食到後段,因為件flat iron 凍咗啲,結果我地又用小火爐煎下佢先食😂,個小火爐好有用芝士粉薯條係波浪薯條嚟㗎,再加大量芝士粉,實好味啦
我同老公都係牛魔王
無論自己煮定出去食,好多時都係揀牛

樣樣都想試,最後揀咗吉烈牛扒,牛板腱同芝士粉薯條

吉列炸牛扒

牛板腱(即係flat iron)

我個人覺得炸牛扒點燒汁比較好味,而牛板腱點鹽比較配

芝士粉薯條係波浪薯條嚟㗎,再加大量芝士粉,實好味啦
2019-09-24 53 浏览
之前去過銅鑼灣的分店,對其牛排一試難忘。今天專程約朋友試試中環的分店。中環的分店在蘭桂芳附近,用黑色作主色非常有格調。餐單設計簡潔,一目了然。每款牛排都配前菜、沙律跟飯。上次我點了西冷,今次試試5成熟的頂級板腱牛排($215),朋友則點了5成熟的頂級肉眼牛排($258)。不用10分鐘,牛排就送到5成熟的頂級板腱牛排厚度約有2cm,用刀按壓會覺得非常柔軟,果然口感非常令人滿意。略帶嚼勁,細嫩多汁,爽滑口感無法忘懷。其他配菜都令套餐生色不少,沙律酸酸的很開胃,芝麻豆腐非常香滑。朋友的頂級肉眼牛排,看似也不錯呢,份量也相當充足。值得一讚的是店員非常有禮,而且在你用膳完畢後會提供一份問卷查詢你的意見。味道出色的牛排,配合中環的樓景,真是一個悠閒滿足的下午。
中環的分店在蘭桂芳附近,用黑色作主色非常有格調。

餐單設計簡潔,一目了然。每款牛排都配前菜、沙律跟飯。
不用10分鐘,牛排就送到

朋友的頂級肉眼牛排,看似也不錯呢,份量也相當充足。

味道出色的牛排,配合中環的樓景,真是一個悠閒滿足的下午。
中環美食攻略 Steak Bar 炸牛扒專門店 蘭桂坊雲咸街 蜜糖蒜香雞翼中環美食記Steak Bar佢地既餐牌更新了,多了選擇依舊有炸牛扒套餐,羊架等等先來一客吉列炸牛扒套餐再追加一客蜜糖蒜香雞翼 餐廳有2層,樓上係酒吧有紅白酒,威士忌,手工啤,日本酒等等 當然最推介係佢既炸牛扒套餐$188 就有飯,沙律,芝麻豆腐牛扒有鹽,醬汁配搭記得訂位,WALK IN 排隊好耐.... 加了味素既白飯,食起來味道無咁單調加了醋既沙律,比較清爽  一口豆腐加芝麻醬 主菜 炸牛扒只有1成熟,之後就可以係小爐上自己煎煎到你想要既熟度就可以吃了 小鐵板可以放五片,火力好夠猛!每面煎1分鐘就剛剛好了 煎了一分鐘就有七分熟,肉味濃,肉汁豐吃起來點少許鹽就已經好夠味 另一種食法煎好牛扒放上飯上,做牛扒丼再灑少少附送醬汁就已經好好食~再來一客小吃蜜糖蒜香雞翼生炸,蒜味濃,加上蜜糖,味道香,甜俱全而且係生炸,外皮特脆,肉汁多,肉細緻夠嫩中環蘭桂坊雲咸街31號地下G/f, 31 Wyndham Street, Lan Kwai Fong, Central
中環美食記
Steak Bar
佢地既餐牌更新了,多了選擇
依舊有炸牛扒套餐,羊架等等
先來一客吉列炸牛扒套餐
再追加一客蜜糖蒜香雞翼
 餐廳有2層,樓上係酒吧
有紅白酒,威士忌,手工啤,日本酒等等
 當然最推介係佢既炸牛扒套餐
$188 就有飯,沙律,芝麻豆腐
牛扒有鹽,醬汁配搭
記得訂位,WALK IN 排隊好耐....
 加了味素既白飯,食起來味道無咁單調
加了醋既沙律,比較清爽
 一口豆腐加芝麻醬

主菜 炸牛扒
只有1成熟,之後就可以係小爐上自己煎
煎到你想要既熟度就可以吃了

小鐵板可以放五片,火力好夠猛!
每面煎1分鐘就剛剛好了
 煎了一分鐘就有七分熟,肉味濃,肉汁豐
吃起來點少許鹽就已經好夠味
 另一種食法
煎好牛扒放上飯上,做牛扒丼
再灑少少附送醬汁就已經好好食~
再來一客小吃
蜜糖蒜香雞翼
生炸,蒜味濃,加上蜜糖,味道香,甜俱全
而且係生炸,外皮特脆,肉汁多,肉細緻夠嫩
中環蘭桂坊雲咸街31號地下
2019-09-22 34 浏览
之前已經食過另一分店的Steak Bar,覺得好好食,今日再食多次☺️Set A: PRIME Ribeye Steak $258點了三成熟,肉眼扒肉質較腍、少筋及有肉味。跟餐亦有兩款調味: 混入洋蔥粉的鹽和感覺是由醬油和糖煮成的牛扒汁。兩款調味均能為肉眼增加風味,但因肉眼本身較濕潤,沾鹽感覺較配合。Set E: Australian Angus Striploin Steak $258同樣是點了三成熟,西冷肉質較肉眼韌,但肉味較持久,會有少少筋。肉本身有黑椒味,配搭上述的調味料,會搶了肉本身的味道,尤其是牛扒汁有點過咸,沾太多味道就只有牛扒汁味。套餐包含前菜(胡麻豆腐)、沙律及白飯(含飯素)。前菜和白飯令整體感覺像日式西餐。

2019-09-22 41 浏览
幾個月前喺銅鑼灣店食過覺得唔錯,今次經過中環見到又有店又心思思想食多次。同銅鑼灣店個menu差唔多,選擇唔算多,上次喺銅記食過吉列牛扒,好得,所以今次再encore, 真係好ok, 好有牛味,今次仲切得都幾厚㖭,吉列炸粉又唔太厚,份量仲幾大㖭。伴埋個素飯,好好食。另外呢度d飲料都唔算貴,都係三十几蚊,中環喎,超抵!呢間絕對係中環一個幾好嘅選擇!唯一喺可能地區位置問題,d位有少少窄,不過都算係還可接受!

另外呢度d飲料都唔算貴,都係三十几蚊,中環喎,超抵!

呢間絕對係中環一個幾好嘅選擇!

唯一喺可能地區位置問題,d位有少少窄,不過都算係還可接受!
吉列牛扒
夜晚黎蘭桂坊飲酒就黎得多,但其實蘭桂坊都有好多餐廳臥虎藏龍🤩 今次就嚟到一間專食牛扒嘅餐廳,餐廳環境都好好,而且下午茶時段更加不設加一服務費及免費送小食及飲品!頂級板腱牛扒 $195店員十分詳細介紹了不同牛排的分別,最終挑選了板腱牛扒,店員熱心提醒板腱牛扒比較多筋膜,所以建議5成熟😉😉一上菜牛排激厚!保守估計有6cm以上,裏面幾乎全生,但完全食落不腥😳牛肉味濃郁,除了筋膜位比較難切外,整體十分出色吉列牛排定食 $188除咗吉列牛外,定食還附上很多不同嘅配菜,特別的是白飯加上飯素,口感更豐富,吉列牛新鮮炸好,表皮非常鬆脆,只需要擺在石板上幾秒鐘便可吃用, 稍燒後油花剛好😍有肉味完全不韌

頂級板腱牛扒 $195

吉列牛排定食 $188

2019-09-20 27 浏览
說到Steak Bar的招牌菜‚絕對非吉列炸牛扒莫屬‚故此今晚與友人相約中環雲咸街的Steak Bar必然要點吉列炸牛扒。膚淺的讚美有如「牛有牛味」、「外脆內軟」等,在此就不贅了😬 ,但真心想說吉列炸牛扒並非浪得虛名。雖然經過高溫炸過,內裡還是blue rare保留著肉汁,細看之下甚至見到有小小油花😍。用石爐微微加熱吉列牛扒,每邊炙燒約20秒,將牛扒燒至medium rare讓油脂和香氣從牛扒兩邊的橫切面溢出之餘又不至令肉質變老,配著加入飯素的白飯來吃真是一絕。另外,也淺嚐了炸魷魚和友人的肉眼扒配搭一杯Shiraz,性價比著實蠻高,同樣值得推薦👍🏻。

2019-09-17 50 浏览
這間在中環主打牛扒的小店,其實我在銅鑼灣的分店試過一次,上次是成是吉列牛,今次經過中環發覺原來還有一間,便馬上來再試多一次。頂級肉眼牛扒,這個餐除了有主菜牛扒之外,還有日式豆腐,沙律和鋪滿飯素的日本珍珠米,必定飽肚。這個肉眼牛扒我order了五成熟,看起上嚟非常大塊而且juice,吃下去非常有彈性但又不會韌,而且配合旁邊的鹽和醬汁吃得我舔舔脷。完全不比我上次吃的吉列牛遜色。安格斯西冷牛扒,這個西冷牛費比成一味緊香,而且吃起上嚟肉同脂肪個比例啱啱好,唔會有油膩嘅感覺肉質偏淋,容易入口。

2019-09-11 52 浏览
吉列牛扒算係幾好味,外面香脆,但入面好嫩滑。個人覺得燒到七成熟左右最好味,太生嘅話咬唔開。配沙律食,感覺上健康好多。不過價錢確實太貴,一個人要食$200先夠飽。
2019-09-11 45 浏览
經過開中環 心思思想据扒 就入左黎呢間steak bar試試佢😋蜜糖蒜香雞翼 ($58)雞翼食落香脆 蜜糖香味好重荔枝梳打 ($35)再嗌左個澳洲黑毛和牛西冷扒餐 ($258)我地揀左5成熟 食落牛味好重😋冇乜筋 下次一定會再黎食

蜜糖蒜香雞翼 ($58)
雞翼食落香脆 蜜糖香味好重
荔枝梳打 ($35)

再嗌左個澳洲黑毛和牛西冷扒餐 ($258)
我地揀左5成熟 食落牛味好重😋冇乜筋 下次一定會再黎食