2023-06-09 466 浏览
檸檬奶油醬蟹肉扁麵條Crab meat linguine in lemon butter sauce Linguine $78呢款醬汁有濃郁既奶油香氣,檸檬的果酸中帶有豐富既甜味,麵條有彈性,每條麵條都包裹住醬汁,食落口好Juicy😉👍🏻蟹肉一絲絲,有啲紫菜碎同埋車厘茄蒜香牛油雞翼Spicy Garlic wings $58牛油雞翼炸完之後外脆內軟,肉質好Juicy好嫩滑,味道好香牛油味,帶點微辣辣香料風味薯條$25額外order左一份薯條🍟加左少量辣椒粉,加啲茄汁食,口味更有層次Gin Tonic $50琴酒比例剛剛好,有片檸檬,成杯感覺好清新,好解喝
檸檬奶油醬蟹肉扁麵條
蟹肉一絲絲,有啲紫菜碎同埋車厘茄

蒜香牛油雞翼
Spicy Garlic wings $58

辣香料風味薯條$25

Gin Tonic $50
琴酒比例剛剛好,有片檸檬,成杯感覺好清新,好解喝
  • 檸檬奶油醬蟹肉扁麵條
2023-05-21 1166 浏览
一家非常舒適的街角酒吧餐廳,餐廳播放著悅耳的英文老歌,老闆笑容可親,讓人感到非常放鬆愉悅。看到餐牌,被這超親民的價格吸引,完全不需要擔心錢包。香辣蒜片大蝦:熱辣辣鐵板上桌,嘎啦嘎啦香氣撲鼻,大蝦肉質鮮嫩,沾上香辣的蒜片調味料更是讓人垂涎欲滴。如果你喜歡海鮮,那麼這道菜一定不會讓你失望。2. 招牌必食炸豬手+薯條:這道菜是他們的招牌必食,外皮超香脆,入口鬆化,豬皮比薯片還要脆,豬手肉厚多汁,搭配著熱騰騰的薯條更是美味。難怪這道菜成為招牌👍🏻3. 龍蝦,紐西蘭西冷牛扒+意粉:這道菜是一道非常豪華的組合,但價錢就親民到不得了。龍蝦、紐西蘭西冷牛扒和意粉,所有的食材都非常新鮮美味。龍蝦肉質鮮嫩,牛肉則是口感豐富,而意粉則是口感煙韌有彈性,真是一道非常精美的菜品。4. All bottles beer only $30:如果你喜歡喝啤酒,那麼這個優惠一定會讓你高興。他們的瓶裝啤酒都只要$30元,這個價格真的非常實惠。

香辣蒜片大蝦:

2. 招牌必食炸豬手+薯條:

3. 龍蝦,紐西蘭西冷牛扒+意粉:

4. All bottles beer only $30:

• 龍蝦,紐西蘭西冷牛扒+意粉
  • 招牌必食炸豬手+薯條
2023-05-19 257 浏览
今日去開炮台山果邊開會到1:30食late lunch,個肚餓到不得了,同事提議去木星街依間鐵扒大快朵頤。 店舖環境好chill, 有啲外國人坐係室外位置用餐我同同事怕熱就梗係入留室內, 值得一謙係今日三十幾度店舖冷氣係好夠👍🏻午餐點左肉眼扒配薯菜,加$10仲多份沙律,煮到七成熟,牛味十足,薯條嘅炸得香脆👍🏻香蒜大蝦意粉 - 老闆即場係店內炒,鑊氣十足💪🏻 微辣惹味,大蝦爽口彈牙, 意粉亦煮得十分al dente 。牛肉芝士玉米片 - 啤酒的最佳拍檔,一定要點💪🏻芝士牛肉鹹鹹的配上爽脆的玉米片,十分完美Bottle beer全日happy hour 都係$30 樽, 真係開心正💪🏻
午餐點左

牛肉芝士粟米片

牛肉芝士粟米片
2023-05-16 579 浏览
🍖 #北角 #炮台山 #SticksandFire最近成日都落雨, 行開北角同天后附近啲街, 咁啱落雨就揾間餐廳食嘢避吓雨, 我同朋友嚟咗呢間「Stciks and Fire」, 呢度係一間西餐廳, 亦有各種酒類可以飲😚 不過日光日白, 我哋就淨係食吓嘢, 冇飲嘢了~🐥 鐵板霹靂烤雞1隻 配意粉或薯菜 ($148)個名好響嘅烤雞🤣 應該係烤春雞嚟, 因為隻雞脹卜卜, 所以份量都幾多咖~ 雞肉超級香, 容易切開, 仲流咗好多汁出嚟, 超juicy, 好推薦!! 我哋揀咗配薯菜, 夠晒惹味😋🐮 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉或薯條 ($118)朋友叫嘅呢個鐵板有幾種牛肉食, 包括係牛骨髓、牛尾同牛腱, 店員幫我哋將牛骨髓燒得好香, 再加咗黑椒同鹽調味😋 牛尾同牛腱煮得好軟腍, 好香口好好味! 個意粉都好有心, 店員有問我哋要唔要辣, 我要咗少辣, 佢哋嘅調味真係好正咖~🐣 蒜香牛油雞翼 ($58)另外我哋仲食咗個蒜香牛油雞翼都係脹卜卜、啖啖肉!🥗 House salad
🍖 #北角 #炮台山 #SticksandFire

🐥 鐵板霹靂烤雞1隻 配意粉或薯菜 ($148)

🐮 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉或薯條 ($118)

🐣 蒜香牛油雞翼 ($58)
另外我哋仲食咗個蒜香牛油雞翼都係脹卜卜、啖啖肉!

🥗 House salad
炮台山工作日的中午,又是我周圍去尋食的時候了。這一天,行下行下,行左入去木星街。就在轉角位,有一間似乎是新開的餐廳看起來好吸引,我停步後細心閱讀這《Sticks & Fire》的 menu,感覺好似唔錯,再加上店員在門口細心起介紹,我就決定來一試。原因,是我看中了一個牛骨髓餐。我叫了一份相信已經是 full set 的全餐,所以一開始就給我一堆草作為餐前食品。輕輕地加了千島醬同少許醋的沙律,口感新鮮,當中的瓜菜蕃茄都夠甜美。之後來的,是一個食甜美的 Cream of Corn soup。很滑也很甜的粟米湯,有很濃的粟米香同粟米甜,再加上香草,令到香味增強,不錯。主食,是 Sizzling Pork Belly with Fires and Bone Marrow。西式的燒腩肉,烤、炸到連肥肉都帶脆,雖然香味十足,味道也算可口,但絕對是需要很好的牙力才能夠去把其完全咀嚼。不過,淋埋 Gravy 又幾好食既。此外,這一個鐵板餐既 magic 就是來自骨頭,美味可口的牛骨髓,如果有麵包為伴,會是更好食。這次我我只好用來點薯條食,感覺唔錯啊。新店,食物比預期做得好。眼見鄰檯的牛扒餐,也是超有水
新店,食物比預期做得好。眼見鄰檯的牛扒餐,也是超有水準的。可是人已經離開了炮台山一帶,如果唔係,我會再回來食牛扒餐的。
2023-05-09 168 浏览
這天來了炮台山與天后站之間的鐵板西餐廳,位於木星街隱蔽的街尾,晚上卻全場滿座,原因是性價比太高了!餐廳又外藉老闆親自下廚,餐廳環境不大,開放式廚房可以親自觀賞老闆烹調美食,而且香味滿溢整間餐廳,增加食慾。超級推薦 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉或薯條 $148平時在西式餐廳很少會吃到牛骨髓,用火槍在骨髓上大火一燒竟然燒出驚喜,骨髓入口即溶而且亦滿滿牛香香油的感覺,真的令人驚喜!招牌必食炸豬手 $128類似德國豬手的烹調手法,外皮香脆、脆到咯咯聲,香脆到沒有肥膩的感覺,內裡的肉更是細嫩可口一點也不硬,真的特別好吃!香辣蒜片大蝦 $78滿滿炒香的蒜片,蒜味特別出眾,大蝦也彈牙可口,伴酒小菜一流!老實說這個價錢以鐵板西餐晚餐來說,性價比真的特別高,可以用便宜來形容!Sticks & Fire北角木星街23號維峯‧浚匯地下6-7號舖

超級推薦

Sticks & Fire
北角木星街23號維峯‧浚匯地下6-7號舖
招牌炸豬手
香辣蒜片大蝦
  • 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱
2023-05-03 364 浏览
Sticks & Fire🌟整體: 一貫美式扒類特色:大大份一定唔會唔夠飽🏠環境: 有出面opening area 同裏面木枱 小店就唔算好多位 好快就爆場🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ New Zealand Ribeye steak $138✅ 真係好大塊 佔咗大半份碟 外加大量即叫即炸嘅薯條 係大滿足✅ 脂肪量唔算好低 所以口感會冇咁韌 肉味幾濃 同油脂感幾夾‼️ the famous S and F crispy tender pork knuckle $128✅ 用極邪惡形容絕不過份 豬手嘅油份好多 不過一份肉一份油脂嘅組合 好正 ✅ 個皮真係炸到勁脆 食到ga ga 聲‼️hoegaargen $30✅ 食呢啲扒類 同啤酒真係好夾 可以解油膩感📍 北角木星街23號維峯‧浚匯地下6-7號舖Shop 6-7, G/F, The Consonance, 23 Jupiter Street, North Point⏰ 星期一至日11:00 - 15:0018:00 - 22:00☎️ 電話號碼 📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文
Sticks & Fire

11:00 - 15:00
18:00 - 22:00

☎️ 電話號碼

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-05-03 373 浏览
食鐵板餐可以以平民價錢, 經濟又好味, 但又唔想去XX Lunch連銷店食, 本地有很多小店也可吃到呀! 呢間係北角嘅小店, 餐廳以工業風型格裝修, 感覺無拘束感, 味道偏向菲律賓style, 好啱我哋放工想輕鬆食返餐。每個晚餐都係平民價錢, 餐酒, cocktail 都係幾十蚊, 好抵呀!龍蝦, 紐西蘭西冷牛扒 - $168餐廳都以牛肉為主, 喺茶記食件扒🥩都要差唔多成百蚊, 呢度差唔多價, 而且大大塊!愛牛又愛龍蝦🦞之人, 一定要揀呢個龍蝦, 紐西蘭西冷牛扒, 燒到有一條條坑紋超吸引, 西冷牛扒品質唔錯, 肉味幾濃郁, 又有牛味, 肉質又軟腍, 肉質唔韌, 只係邊位有少少肥膏, 而且佢塊扒有少少碳燒味及少少鹽調味, 食落唔同別的餐廳的味道。我地仲配咗意粉, 我超鐘意個意粉呀, 炒得夠哂香, 又有少少辣味, 好好食。龍蝦啖啖肉好多膏, 灑上香濃芝士烤焗, 好惹味🍴。另有一小碗沙律🥗菜, balance返。西冷牛扒配沙律 - $88西冷牛扒🥩同扒餐個塊一樣, 大約7成熟, 肉味幾濃郁, 肉質又軟腍, 唔韌, 一樣有碳燒味及少少鹽調味, 蔬菜🥗新鮮, 份量十足!有羅馬生菜青瓜🥒, 車厘茄

龍蝦, 紐西蘭西冷牛扒 - $168

西冷牛扒配沙律 - $88
西冷牛扒🥩同扒餐個塊一樣, 大約7成熟, 肉味幾濃郁, 肉質又軟腍, 唔韌, 一樣有碳燒味及少少鹽調味, 蔬菜🥗新鮮, 份量十足!有羅馬生菜青瓜🥒, 車厘茄🍅紫洋蔥及日式芝麻醬口感非常清爽, 感覺好健康。😋

牛肉芝士肉米片$68
Nachos配上牛肉和芝士🧀一起吃, 咸咸香香的, 少少辣味, 當小吃一流, 佐酒🥂都唔錯。

飲品方面, 餐廳連酒都好抵飲, $50一杯。我哋要咗2杯cocktail,🍹🍸 一杯Bull Frog Red Bull, 另一杯Gin Tonic, 我地唔想酒味太重, 老闆都特意幫我地調酒時少酒精, 餐廳彈性真係好高呢。最後都加多一支Italian still water礦泉🥛水。 總括嚟講, 每個餐都好足料, 大大塊扒, 同連鎖扒房價格相若, 不過誠意度同味道就高好多。

#SticksAndFrie #Fusion鐵板#food#hkfood #hkfoodie #香港 #炮台山 #炮台山美食 #天后 #天后美食 #食好西 #美食#香港美食 #香港好去處 #相機食先 #牛扒 #龍蝦 #北角鐵板 #鐵板 #性價比高#Nachos#GinTonic #BullFrogRedBull#沙律
想不到北角發現了這間主打牛扒和龍蝦的餐廳餐廳混合酒吧風格,主打木色的設計裝修雖然簡約,但不時也會播著輕柔的音樂適合下班後坐下跟朋友一起吃晚餐聚會的地方鐵板霹靂霹靂烤雞配薯條🍟 $78烤雞表皮十分香脆的,雞肉肉質鮮嫩雞肉完全不會乾,恰到好處薯條是新鮮即炸,送上來是熱騰騰的紐西蘭西蘭牛扒🥩拼龍蝦配薯條🍟$168牛扒🥩肉質很鮮嫩,牛味很濃龍蝦十分大和厚實,肉質爽口彈牙配上熱騰騰的薯條 十分飽滿牛肉芝士肉米片$68玉米片配上牛肉和芝士🧀️一起吃咸咸香香的 當小吃一流額外點了白酒和可樂Sticks & Fire (北角)📍北角木星街 23號維峯•浚匯地下6-7號鋪💰 人均約$150
想不到北角發現了這間主打牛扒和龍蝦的餐廳

餐廳混合酒吧風格,主打木色的設計
裝修雖然簡約,但不時也會播著輕柔的音樂
適合下班後坐下跟朋友一起吃晚餐聚會的地方

鐵板霹靂霹靂烤雞配薯條🍟 $78
烤雞表皮十分香脆的,雞肉肉質鮮嫩
雞肉完全不會乾,恰到好處
薯條是新鮮即炸,送上來是熱騰騰的

紐西蘭西蘭牛扒🥩拼龍蝦配薯條🍟$168
牛扒🥩肉質很鮮嫩,牛味很濃
龍蝦十分大和厚實,肉質爽口彈牙
配上熱騰騰的薯條 十分飽滿

牛肉芝士肉米片$68
玉米片配上牛肉和芝士🧀️一起吃
咸咸香香的 當小吃一流

額外點了白酒和可樂

Sticks & Fire (北角)
📍北角木星街 23號維峯•浚匯地下6-7號鋪
💰 人均約$150

前排約咗朋友去天后附近食野,見到有間專門食鐵板餐嘅餐廳幾吸引,就簡咗呢間餐廳黎食。間餐廳嘅位置有啲隱蔽,可能因為價錢夠實惠,加上味道又唔錯,當日都見到有唔少街坊幫襯。值得一讚,呢間鋪嘅服務都幾貼心,會預備埋膠手套同有冰嘅水俾食客。1. 鐵板霹靂霹靂烤雞(1隻)配薯條之前去過其他西餐廳食過燒春雞,啲肉勁鞋,但係呢間鋪嘅燒春雞比我想像中嫩滑,外皮仲要脆脆地;如果嫌燒雞唔夠汁,仲可以配埋附送嘅檸檬汁同蒜蓉汁,令到味道更加豐富。薯條亦都係新鮮炸好先送上枱,食個陣仲要脆卜卜同熱辣辣!2. 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉呢個菜式真係大推;第一次食鐵板原條牛骨髓,上枱前見到廚師會用火槍燒條牛骨髓,所以牛骨髓燒得勁香同埋好容易就刮到出黎,侍應建議我地將牛骨髓同意粉撈埋一齊食,咁就會無咁濟,意粉本身較為淡口,但再加埋牛骨髓,意粉味道更加惹味!牛尾同牛腱亦都炆得好入味,本身以為牛尾都應該無咩肉,點知每舊牛尾都好多肉,仲要每舊都好腍!3. 鐵板芝士焗龍蝦(1隻)扁意粉 龍蝦上枱前,見到廚師會轉登用火槍燒龍蝦表面嘅芝士,啲芝士仲要鋪滿哂隻龍蝦嘅表面;龍蝦都幾大隻,食落仲要都幾多肉同膏,隻鉗嘅肉都好大舊;意粉份

1. 鐵板霹靂霹靂烤雞(1隻)配薯條

2. 鐵板牛骨髓、牛尾及牛腱 配意粉

3. 鐵板芝士焗龍蝦(1隻)扁意粉

龍蝦上枱前,見到廚師會轉登用火槍燒龍蝦表面嘅芝士,啲芝士仲要鋪滿哂隻龍蝦嘅表面;龍蝦都幾大隻,食落仲要都幾多肉同膏,隻鉗嘅肉都好大舊;意粉份量都幾多,味道不過不失,食落幾重蒜蓉味。
2023-03-27 82 浏览
星期六唔想待薄自己,想食返個靚brunch ,係屋企附近搵到間又靚又chill 嘅餐廳。餐廳雖然唔算大,勝在落地玻璃,感覺舒暢,播住輕鬆嘅音樂,真係夠晒relax😌🌟招牌必食炸豬手 $128🌟Pork knuckle with Fries炸豬手認真大件,夠哂香脆,外皮脆卜卜,好好食。肉香多汁又嫩,味道亦較濃,食落有淡淡的香草和蜜糖清甜味,再order 左啤酒味中和一下,正到無朋友🤭🌟龍蝦,紐西蘭西冷牛扒 $168🌟Shirloin steak and lobster龍蝦🦞非常新鮮,一食就知食材唔係雪藏貨😍半隻開邊芝士焗龍蝦😋鮮味突出,蝦頭嘅膏味道濃郁。西冷煎到啱啱好,肉地有嚼勁,味道濃郁,油花不算多,分佈平均,有彈性,加埋紅酒真係夠哂嘆,好味到食左幾塊先記得影😌😌😌

🌟招牌必食炸豬手 $128🌟
Pork knuckle with Fries

🌟龍蝦,紐西蘭西冷牛扒 $168🌟
Shirloin steak and lobster

2023-03-22 57 浏览
Sticks & Fire 走餐廳混合酒bar 路線, 簡簡單單的裝修, 播著輕柔的音樂及歌曲, 餐廳外還有室外露天茶座, 坐下先來枝冰凍啤酒 relax 一陣子, 放鬆工作後的緊張情緒, 才吃晚餐, 今晚很舒服的 me time, 要熱鬧當然一班朋友來吃更好, 可以分享更多美食, 德國咸豬手配生啤, 牛油雞翼及鐵板牛骨髓、牛尾、牛腱, 也不錯, 朝日辛生啤$60, 還有紅酒/白酒sangria 可以跟朋友舉杯暢飲。餐廳供應以意粉、小食及鐵板扒類為主,  lunch set 價錢大眾化。芝士焗龍蝦、紐西蘭西冷扒鐵板餐配意粉或薯菜 ($168)龍蝦焗好後灑上芝士再以火槍火炙, 芝士燒得金黃焦香, 紐西蘭西冷扒半熟狀態下撒上香草海鹽, 以鐵板奉客, 半隻龍蝦頗有肉地, 爽甜彈牙, 還有芝士的齣香, 很多甘香的紅色龍蝦膏及小量青膏, 紐西蘭西冷扒用鐵板的餘溫還保存到溫度, 西冷扒邊帶點肥肉, 肥美油香, 質素很不錯, 香草海鹽己能足提升牛肉的香, 那個燒汁好像沒用過, 建意大家先食牛扒, 否則放得太久, 鐵板熱能會令牛扒overcooked 的。至於配菜方面, 以香口的芝麻醬配脆口沙律菜,

芝士焗龍蝦、紐西蘭西冷扒鐵板餐配意粉或薯菜 ($168)

至於配菜方面, 以香口的芝麻醬配脆口沙律菜, 清新得嚟又唔會寡口, 薯條也炸得外脆內棉, 很乾身。

值得再來的一間鐵板小店
太陽啤 (全日$30)
芝士焗龍蝦、紐西蘭西冷扒鐵板餐配意粉或薯菜 ($168)
2023-03-21 41 浏览
鐵板火焰烤牛骨髓這家餐廳的鐵板火焰烤牛骨髓、牛尾、牛腱,配意粉,絕對是肉食愛好者的天堂!肉質極為嫩滑多汁,加上店員即場用火槍烤牛骨髓,呈現出色的視覺效果,讓人垂涎三尺。而且價錢相當實惠,單單牛骨髓就已經超值,因為出邊其他餐廳,牛骨髓已經單價百幾蚊。整體來說,這道菜式真的是非常值得一試,相信每個肉食愛好者都會愛上它!鐵板霹靂霹靂雞這家餐廳的鐵板霹靂霹靂雞,非常好吃!雞肉煎得金黃酥脆,搭配葡萄牙烤雞霹靂霹靂醬汁,酸辣帶有香料的風味,非常開胃。薯條也炸得剛好,口感十分爽脆。Serengeti紅酒嚟到食飯,記得記得要叫買一送一嘅紅酒或者白酒!Serengeti的紅酒味道濃郁,酒體豐滿,帶有黑色水果和橡木桶的香氣,口感柔和順滑,單寧和酸度均衡。整體來說,這是一款非常優秀的紅酒,非常適合搭配紅肉。😋🍷
鐵板火焰烤牛骨髓

鐵板霹靂霹靂雞

Serengeti紅酒
  • 紅酒
朋友喺天后附近上班,佢話最近發現一間抵食又幾好味嘅小餐廳,問我有冇興趣試吓,有朋友介紹食好嘢,我當然樂意一齊去啦~餐廳以工業風型格裝修,無拘束感的氛圍,好啱我哋放工想輕鬆食返餐。🐮西冷牛扒配沙律$88西冷牛扒大約八成熟,咬落有口感,幾好牛味,伴以新鮮嘅沙律菜,感覺好健康;成個菜式份量仲好多。再飲啖香濃嘅🥃黑咖啡$15,感覺輕鬆自在。🦞芝土焗龍蝦扁麵條$128有半隻龍蝦,肉質結實,上邊鋪上芝士,再用火槍燒過,真係幾香口;意大利扁面有啲彈牙,朋友同我都覺得好味😋。我飲🫧意大利礦泉梳打水$15。🥗乾果沙律$65我哋仲想食多啲蔬菜,加多個沙律,新鮮沙律菜加上梅干、紅棗、無花果、蔓越莓,增加口感,配以日式芝麻醬,簡單好味。

🐮西冷牛扒配沙律$88

🦞芝土焗龍蝦扁麵條$128

🥗乾果沙律$65

2023-03-14
2023-03-11 39 浏览
行完會展真心唔想喺返灣仔同人逼食飯 🙈 於是就搭叮叮出左去炮台山,因為舊公司同事話附近開左間鐵板餐 CP 值好高,所以就趁出開港島黎試下 😋辣香料風味薯條新鮮熱辣嘅薯條勁香脆,辣粉比得好夠,唔駛沾茄汁都好惹味 😆蒜香牛油雞翼CP 值極高 👍🏻 $58 有 6 隻,隻隻都勁肥美 🤤 雞翼炸得剛剛好,好 juicy,一叉起 d 肉汁係滴出黎的 😍 蒜味同牛油味都出,仲有少少辣辣地,推介 💕芝士焗龍蝦扁麵條心心眼 😍 大大隻龍蝦用芝士焗完好香~ 啖啖肉又勁多膏 🤤 扁意粉可以加少少辣,再用橄欖油撈過,好彈牙又惹味!😋鐵板牛骨髓五花肉配意粉原來牛骨髓可以咁食 🤩 呢個一定要配意粉 😎 上檯前用火槍燒過嘅牛骨髓,極速將佢刮出黎撈落意粉度,牛香四溢啊 😌 五花肉就炸過,肥美嘅佢再加埋醬汁,邪惡但美味 😝 呢個雖然有少少 heavy,但真係實屬難得又有心思嘅食法,所以點都要試下 😛

辣香料風味薯條
新鮮熱辣嘅薯條勁香脆,辣粉比得好夠,唔駛沾茄汁都好惹味 😆

蒜香牛油雞翼

芝士焗龍蝦扁麵條