2023-10-16 143 浏览
紅磡廣場附近有好多新進受歡迎的西式餐廳,今次嚟到啟岸1樓的西班牙餐廳🍴於人來人往的鬧市中,走進「Still」令人有種寫意休閑的感覺。我哋今次order咗晚市雙人套餐,套餐份量幾足,有tapas(9選3)主菜(4選1)甜品(2選1)$698。《TAPAS》🔹招牌生牛肉他他🔹辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡🔹香煎慢煮八爪魚(+$38)個人幾喜歡呢度嘅tapas選擇,一次可以試到三款,鮮嫩牛肉同洋蔥🧅製作成的生牛肉他他配上焗得香脆鬆化多士好好味😋;慢煮八爪魚🐙煎得剛好仲配合廚師特製蛋黃醬,口感好豐富;的的式式嘅迷你漢堡裏面有煎得香香的辣肉腸及鵝肝醬,配搭自家製的酸青瓜🥒同牛油果🥑醬,食落好清新。《MAIN》🔹招牌西班牙海鮮炒飯飯吸上魚湯鮮味的不硬也不爛,大蝦,蜆肉、特別加上日本左口魚裙邊和三文魚子增加鮮味,界韩,熱辣辣,無半點腥味。《SWEETS》🔹煙靭之選~好奇心驅使點咗呢個甜品🍮原來係日式蕨餅,涼浸浸的抹茶同黃豆粉蕨餅食落煙煙韌韌,另外Churros 外酥內嫩,濃郁香甜的肉桂小油條,配朱古力醬,正。《DRINK》第二杯飲品免費🔹Still Tea Sangria-Iced(Free)🔹Sangria

《TAPAS》
🔹招牌生牛肉他他
🔹辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡
🔹香煎慢煮八爪魚(+$38)

《MAIN》
🔹招牌西班牙海鮮炒飯

《SWEETS》

《DRINK》第二杯飲品免費
🔹Still Tea Sangria-Iced(Free)
🔹Sangria Mocktail $68~兩杯西班牙特飲充滿檸檬茶香,放咗切片水果,清新解渴。
2023-10-07
餐廳🍴環境氣氛舒服,服務Nice,食物質素都幾高質,有驚喜👍🏻❤️叫左Set Dinner for 2 香烤胡椒蟹肉餅上面係蟹膏蛋黃醬,蟹肉餅超級出色,入面係一絲絲既蟹肉,勁足料,食落外皮酥脆,入面蟹肉肉汁Jiucy,一定要趁熱食☺️,下面仲有芥末蛋黃醬,口感豐富,味道Yummy啤酒蒜片蝦蝦仁大大隻,食落肉感飽滿爽彈,味道仲有陣陣既黑啤既麥香,唔錯辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡小漢堡包身香脆,厚身既辣肉腸鹹香味都好足,配上鵝肝醬既獨特香味,夾得黎幾出色,仲有自家製酸青瓜🥒同牛油果醬,可以一齊配搭食紅酒燉牛頰卷牛頰肉燉得好軟腍入味,食落都軟嫩得黎又有啲Q彈時口感,仲有啲啲肥美感,食落牛香美味,底部仲有焦糖菠蘿,味道口感都有特別既加分,旁邊仲配左澳洲茄子蓉煙靭之選西班牙甜油條x日式蕨餅 配朱古力醬少女們既最愛😍抹茶麻糬鮮奶抹茶茶香幾足,飲落口感順滑熱情的蘋果特飲味道酸酸甜甜咁,飲落好清新自然,果香幾出

叫左Set Dinner for 2

辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

紅酒燉牛頰卷

煙靭之選
西班牙甜油條x日式蕨餅 配朱古力醬
少女們既最愛😍

抹茶麻糬鮮奶
抹茶茶香幾足,飲落口感順滑

熱情的蘋果特飲
味道酸酸甜甜咁,飲落好清新自然,果香幾出

今日收早,去咗土瓜灣拎啲嘢,附近就係啟安商場搵到呢一間西班牙餐廳,小店嘅菜式相當美味,誠意推薦👍🏻二人晚市套餐Tapas九宮格裏面揀三款,分別揀咗香煎慢煮八爪魚、日式刺身配木魚湯、啤酒蒜片蝦。八爪魚份量何其多,煮得煙靭有口感,可以點上墨魚蛋黃醬或是芥末蛋黃;三文魚厚切,用上魚籽點綴,淋上木魚湯可以減少當中嘅鹹味,底部更加墊上火箭菜,配搭用心;啤酒蒜片蝦食落爽彈,用上黑啤去烹調,菜式有點麥香氣,蒜片亦特別香口~Main 嚟到西班牙餐廳當然要點返一個Paella,然而佢混合咗日本嘅元素,海鮮除咗有大蝦,魷魚之外,更加有魚籽粒粒同左口魚堆砌係米飯之上,醬汁濃郁,而且加咗少少嘅藏紅花,入口有微微嘅辣口。Sweets結尾一定要用一個煙靭之選為甜品,有傳統西班牙甜油條配上日式蕨餅。Still Tea Sangria 茶底用上芒果襯上熱情果紅茶,味道清新,杯子裏更加配有幾片嘅水果,更添果香感。Sunset Sangria同樣用芒果熱情果為基調,加入埋藍莓、蘋果、香橙、溝入 7up極為清爽!餐廳環境係開放式廚房,但油煙味都唔算重

👍🏻二人晚市套餐

Tapas

Main

Sweets

Still Tea Sangria

Sunset Sangria

餐廳環境係開放式廚房,但油煙味都唔算重
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
  • 香煎慢煮八爪魚
位於土瓜灣啟岸既Still,係一間西班牙日式fusion菜餐廳,內裏以日式簡約風格,感覺清新舒服,最近轉換了新餐目,每款食物都令人賞心悅目。今日選了二人晚市套餐配上三款前菜、一款主菜及甜品乙份醃漬紅菜頭椰菜花沙律清新輕盈,清甜既紅菜頭配上椰菜花薄片、沙律菜及崧子,口感十足,感覺豐富而不膩香烤胡椒蟹肉餅香口惹味,蟹肉餅外層香脆內裏充滿蟹肉,十分足料,配上蟹膏蛋黃醬,更添滋味啤酒蒜片蝦擺盤精緻,蝦肉非常彈牙鮮味,醬汁微帶酒香,相當惹味招牌西班牙海鮮炒飯推介,令人一試難忘!配料豐富,有魷魚、墨魚、炙燒左口魚、蜆肉,三文魚籽、每口也咀嚼到不同配料,品嚐到海鮮之鮮,雖不太像傳統的 Paella,因飯粒較濕潤飽滿,但也風味十足,大愛煙韌之選西班牙油炸鬼Churro灑上砂糖,外層香脆可口內裏軟糯,蕨餅有兩款口味,綠茶和黃豆粉味,甜度適中,口感煙韌招牌水果茶瓶內放滿新鮮水果,果味香濃,帶有芒果香,酸甜解滯抹茶麻糬鮮奶抹茶味適中,入口順滑,奶香綿綿,伴隨著一串抹茶蕨餅,大滿足@Still📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

今日選了二人晚市套餐
配上三款前菜、一款主菜及甜品乙份

醃漬紅菜頭椰菜花沙律

啤酒蒜片蝦
擺盤精緻,蝦肉非常彈牙鮮味,醬汁微帶酒香,相當惹味

煙韌之選

招牌水果茶
瓶內放滿新鮮水果,果味香濃,帶有芒果香,酸甜解滯

抹茶麻糬鮮奶
抹茶味適中,入口順滑,奶香綿綿,伴隨著一串抹茶蕨餅,大滿足

@Still
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙海鮮炒飯
2023-10-03 31 浏览
今日去咗土瓜灣一間餐廳食西班牙菜💜♥️🩷西班牙海鮮炒飯將新鮮嘅海鮮與米飯炒埋一齊🥰🤩聞落去已經好香,小編流哂口水🤤每一啖都充滿鮮美嘅海鮮味,有啲驚艷到小編♥️🩷西班牙的水果茶為咗喺夏天消暑而設計嘅飲品融合咗各種新鮮水果的風味一入口,完全感受到果汁嘅香甜和茶的清新💗💜🩷辣肉腸鵝肝迷你漢堡聽個名呢個搭配好似有啲奇特🤣引起小編注意,決定叫嚟試吓😝😝鵝肝味重,迷你漢堡好精緻,啱曬影相🩷招牌生牛肉他他薄片嘅生牛肉搭配著新鮮嘅沙律和特製的醬汁,是一道口感豐富且味道獨特的美食🩷綠茶麻薯綠茶味好濃郁🥹綠茶的清香搭配著麻薯的嚼勁,唔錯唔錯👍💓Still土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
今日去咗土瓜灣一間餐廳食西班牙菜💜♥️

🩷西班牙海鮮炒飯
將新鮮嘅海鮮與米飯炒埋一齊🥰🤩
聞落去已經好香,小編流哂口水🤤
每一啖都充滿鮮美嘅海鮮味,有啲驚艷到小編♥️

🩷西班牙的水果茶
為咗喺夏天消暑而設計嘅飲品
融合咗各種新鮮水果的風味
一入口,完全感受到果汁嘅香甜和茶的清新💗💜

🩷辣肉腸鵝肝迷你漢堡
聽個名呢個搭配好似有啲奇特🤣
引起小編注意,決定叫嚟試吓😝😝
鵝肝味重,迷你漢堡好精緻,啱曬影相

🩷招牌生牛肉他他

🩷綠茶麻薯
綠茶味好濃郁🥹
綠茶的清香搭配著麻薯的嚼勁,唔錯唔錯👍

💓Still
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
2023-10-02 113 浏览
土瓜灣啟岸商場開咗好多特色餐廳,今晚朋友介紹過嚟呢間fusion西餐廳,餐廳每個角落都有擺放植物,令環境好加分,真係會坐到唔捨得走🥰🥰🌟Set Dinner For2$774前菜Crispy Pepper Crab Cake切開蟹肉一梳梳,淡淡胡椒味食落更鮮甜,外皮香脆😋Grilled Octopus每日限量精心炮製,八爪魚鮮嫩入味,真心推介,不愧為係餐廳特色菜😋Beetroot Cauilflower Salad第一次食咁脆身嘅椰菜花,估唔到同紅菜頭咁夾,加埋醬汁味道清新健康😃主食Braised Beef Cheek又一心機料理😎 牛面頰肉切開鮮嫩多汁,下面有燒菠蘿,店員介紹側邊係茄子做嘅醬汁,令牛肉口感更豐富有層次🥰甜品Homemade Mrshmallow with Yuzu Sorbet自家製棉花糖,外皮有焦糖,味道偏甜啱女仔😋飲品Sangria Mocktail(跟餐)Passion Fruit Apple Cider$68零酒精飲品,賣相精緻,打卡一流😍

🌟Set Dinner For2$774

前菜
Crispy Pepper Crab Cake
切開蟹肉一梳梳,淡淡胡椒味食落更鮮甜,外皮香脆😋

Grilled Octopus

Beetroot Cauilflower Salad

主食
Braised Beef Cheek

甜品
自家製棉花糖,外皮有焦糖,味道偏甜啱女仔😋

飲品
Sangria Mocktail(跟餐)
Passion Fruit Apple Cider$68
零酒精飲品,賣相精緻,打卡一流😍
2023-09-30
2023-09-28 38 浏览
上網見到呢間餐廳,菜式好有驚喜,係西班牙菜x日本菜既fushion菜,今日同朋友專登去土瓜灣搵呢間餐廳。我地揀左Set Dinner for 2 ($698),可以揀3款tapas,1款主菜同1款甜品,另外飲品買一送一🥂先講講佢哋嘅Tapas,見到「西班牙大壞蛋」呢個名咁得意就一於試下。原來係蕃茄肉醬溫泉蛋配薯角,店員教我地要將肉醬同溫泉蛋拌勻,再點薯角食。呢個組合好特別,又幾好食喎😋胡椒蟹肉餅入口鮮甜,配上微辣嘅胡椒醬,鮮味滿溢,食得出一絲絲蟹肉,好足料!🦀辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡都好吸引,肉質鮮嫩多汁,加埋迷你漢堡包,一啖咬落去真係好有滿足感🍔如果你都鍾意海鮮,一定要試下佢哋嘅西班牙海鮮飯!係用魚湯配米粒慢煮而成,加上日本左口魚裙邊及新鮮三文魚子,將鮮味昇華,每一口都係一種味蕾的享受,真係令人食到齒頰留香😍唔好錯過佢哋嘅甜品!Chewy Sweets係Churros、日式黃豆加綠茶蕨餅組合,Churros香脆外酥內軟,配上甜蜜巧克力醬,真係一個甜品愛好者嘅夢幻!而日式黃豆/綠茶蕨餅,煙煙韌韌,撒上黃豆粉同綠茶粉,絕對係一個令人驚喜嘅甜點!飲品方面,西班牙水果茶同熱情果蘋果特飲絕對值得一

西班牙大壞蛋

胡椒蟹肉餅

西班牙海鮮炒飯

飲品方面,西班牙水果茶同熱情果蘋果特飲絕對值得一試👍🏻西班牙水果茶,酸甜可口,解渴又消暑!而熱情果蘋果特飲,清新嘅口感,帶嚐到熱情果嘅酸甜!🍹

最後想讚一讚店員,服務體貼,為我地介紹菜式既特點,令我地更了解每道菜式,能夠好好品嘗,值得一讚👍🏻
西班牙大壞蛋
胡椒蟹肉餅
西班牙海鮮炒飯
2023-09-28 28 浏览
驚喜新發現!好睇又好味👍🏻餐廳走fusion路線,可以見到常見於日本菜的食材運用到西班牙菜當中,有耳目一新之感,重點當然是crossover得美味才算成功,從這頓晚餐的水準來說,我們都覺得餐廳是成功的,可算隱世美食,值得推介!2人晚市套餐的選擇多,不難從中選擇到喜歡的食物。三款tapas皆美味。香煎慢煮八爪魚香口腍滑,配有藝術感滿滿的墨魚汁。日式魚刺身配木魚湯的刺身新鮮、湯底鮮甜。香烤胡椒蟹肉餅惹味足料。招牌西班牙海鮮炒飯使用了日式左口魚,飯粒濕潤飽滿,雖不太像傳統的paella,飯鋪得不夠薄亦沒有結成飯焦,反而合我的心意。招牌水果茶份量不少,足夠由餐前至餐後慢慢細嚐。杯中放有鮮果,壺內有水果蓉,全天然,不加糖。綠茶鮮奶有奶香,還有一串蕨餅,有得飲、有得食,雙重滿足,完全照顧到顧客的心態。食物賣相是看得出的用心,要加分。個人認為食物賣相是重要的,看到好看的食物會令整頓飯的心情更愉快。甜品有churros配朱古力醬、黃豆味和綠茶味的蕨餅,幾款精緻美味的小甜品不太加重飽滯感,卻能帶來圓滿的感覺。室內環境有不少綠色植物,悠閒舒適。服務質素簡直優秀,所見的都專業、殷勤、細心。
驚喜新發現!好睇又好味👍🏻

2人晚市套餐的選擇多,不難從中選擇到喜歡的食物。

三款tapas皆美味。

香煎慢煮八爪魚香口腍滑,配有藝術感滿滿的墨魚汁。

日式魚刺身配木魚湯的刺身新鮮、湯底鮮甜。

香烤胡椒蟹肉餅惹味足料。

室內環境有不少綠色植物,悠閒舒適。
服務質素簡直優秀,所見的都專業、殷勤、細心。
第一次嚟啟岸呢邊食飯,原來土瓜灣都開左個咁大嘅商場,食肆雲集,多左好多唔同食店,環境新穎。今晚嚟到呢邊搵食,見到有間西班牙菜,幾特別就試吓。🐮招牌生牛肉他他是餐廳的招牌菜,使用生牛肉作為重點,剁碎的牛肉混合洋蔥,搭配新鮮蔬菜及醬汁。加左洋蔥會感到有少辣,再加上新鮮出爐的法式面包是剛好的配搭,麵包唔夠仲可以加量🥹因為太好味,我足足食左3塊包!🐙香煎慢煮八爪魚經過香煎和慢煮處理,以增添口感和風味。食落有少少脆口但唔會韌,而菜色配搭蛋黃醬及墨汁,都有少少微辣。🦐啤酒蒜片蝦蝦是用黑啤和蒜片一起烹煮,獨特的香氣和味道令人垂涎三尺👅份量仲要足足有5隻蝦,都幾滿足😌🍷紅酒燉牛頰卷運用紅酒及其他調味料慢燉,一切落去已經感受到肉質的柔軟,好易切!配上澳洲的茄子蓉增加味道的層次,底下仲有一片焦糖菠蘿,甜甜地可以解下膩😽🥧煙韌之選 - ChurroChurro是一種西班牙式的甜點,是由炸麵團製成的條狀糕點,外表酥脆,內部柔軟,外層撒上糖粉及肉桂粉,食嘅時候仲可以沾上巧克力醬一同享用。🍹 西班牙鮮果特飲🍸熱情的蘋果特飲兩杯飲料賣相吸引,唔會好甜,配搭上呢餐西班牙菜就可以同朋友聊天打卡💬環境舒服得嚟又唔會好嘈😹

🐮招牌生牛肉他他

🐙香煎慢煮八爪魚

🦐啤酒蒜片蝦

🍷紅酒燉牛頰卷

🥧煙韌之選 - Churro

🍹 西班牙鮮果特飲
🍸熱情的蘋果特飲
呢間西班牙日式餐廳,店內放滿綠油油的植物配型格古色設計裝修、木紋枱和藤椅。週末都有午餐套餐,包括餐湯/沙律、主菜和飲品,供應到下午五點㗎!🥗 Daily Salad 水牛芝士沙律.為了水牛芝士而點,芝士冰涼,軟嫩口感.簡單配搭清脆新鮮的生菜和黑醋汁巳經好美味🥪 Flank Steak Sandwich 安格斯牛腹扒三文治 (HK$188).安格斯牛腹扒配阿根廷青醬 (chimichurri sauce)很好味,雖然牛扒煮到七成熟,對我來說有少少韌.牛扒下面放咗超多用油炒香的甜椒和切片的新鮮蕃茄,甜蜜減油膩.烘烤過的麵包,外脆內軟,甜甜的,單食都好好味😋.伴有紫生菜和火箭菜的沙律🍹 Still Tea Sangria 招牌西班牙水果茶.底下有芒果和熱情果蓉,攪勻後飲,嘩,好濃郁的熱情果與橙味😮.配有幾片青蘋果、橙、藍莓,食時會覺得特別甜😋

🥗 Daily Salad 水牛芝士沙律
.為了水牛芝士而點,芝士冰涼,軟嫩口感
.簡單配搭清脆新鮮的生菜和黑醋汁巳經好美味

水牛芝士沙律

.烘烤過的麵包,外脆內軟,甜甜的,單食都好好味😋
.伴有紫生菜和火箭菜的沙律

安格斯牛腹扒三文治

🍹 Still Tea Sangria 招牌西班牙水果茶
.配有幾片青蘋果、橙、藍莓,食時會覺得特別甜😋

招牌西班牙水果茶

2023-05-21
午餐
水牛芝士沙律
安格斯牛腹扒三文治
招牌西班牙水果茶
2023-09-21 43 浏览
香烤胡椒蟹肉餅整體外脆内軟,食到係真係一條條蟹肉,絕對足料,上面有蟹羔,加埋淡淡胡椒味,好香口。辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡賣相好精緻,配上辣肉腸咸香都好夾。啤酒蒜片蝦用浸泡過蒜片的橄欖油烹調大蝦,再加左黑啤去煮,渗透出迷人的香氣,大蝦爽口彈牙。紅酒燉牛頰卷牛面頰極其軟腍嫩滑,中間仲有啲啫喱咁嘅筋好正,完全唔使用力,就已經慢慢融化喺口中,下面有焦糖菠蘿,配埋茄子蓉,推薦!煙靭之選每次食西班牙菜都忍唔住叫咗甜品西班牙油炸鬼,可以點朱古力醬,香濃但唔會好甜,炸到外脆內軟之後咗之後,上面灑佐少少玉桂糖。西班牙鮮果特飲& 熱情蘋果特飲味道好清新,充滿果香好解喝。

辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡
賣相好精緻,配上辣肉腸咸香都好夾。

紅酒燉牛頰卷

煙靭之選

西班牙鮮果特飲& 熱情蘋果特飲
味道好清新,充滿果香好解喝。
今日放假,去咗土瓜灣啟岸巷子覓食,朋友想食西餐,所以就嚟咗「still」呢間fusion餐廳食晚飯,餐廳的裝潢很精緻,到處都有綠色的植物,燈光柔和,令人感覺很舒服,用餐時也是一種享受😚我哋揀咗二人套餐💕前菜 (九選三)✨#泡菜芝麻手羽先手羽真係炸得非常酥香,泡菜程度的辣,紅卜卜,令人食慾大增,超惹味!手羽內裏保持肉質嫩滑,多汁☺️手羽愛好者一定滿意😆✨#辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡呢個迷你漢堡一定要趁着熱辣辣食,咁先夠香!辣肉腸煎得好金黃,加上香滑的鵝肝醬,正!可以因應自己個人喜好,再加上醃青瓜,牛油果醬,漢堡細細隻,造型非常可愛,味道一流!✨#醃漬紅菜頭椰菜花沙律醃漬紅菜頭的酸甜味為呢個沙律增添了一抹明亮的色彩和口感,好清新!椰菜花爽脆清甜,有咀嚼感,增添了不少層次感!真係開胃之選😚主菜 (四選一)✨#沙嗲香烤春雞烤春雞很大隻🤤外表金黃香濃,肉質一d都唔老,非常嫩滑多汁,保持了水份,有鮮嫩的口感,火候控制得非常好💕 沙嗲調味料通常包含香料、香草、辣椒和酸味成分,結合在一起形成了濃郁的調味醬,春雞在烤煮過程中完全吸收,非常美味☺️大啡菇鮮甜美味,連埋薏米一齊食,有口感✨甜品 (二選一)✨#煙靭之選

我哋揀咗二人套餐💕

前菜 (九選三)

✨#泡菜芝麻手羽先

✨#辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

✨#醃漬紅菜頭椰菜花沙律

主菜 (四選一)

✨#沙嗲香烤春雞
大啡菇鮮甜美味,連埋薏米一齊食,有口感✨

甜品 (二選一)

✨#煙靭之選
有日式麻薯 & churro☺️
日式麻薯煙煙韌靭,加上抹茶粉,麻薯粉,甜甜糯糯,very sweet😋
Churro熱熱地,沾滿了糖粒,增加口感,甜甜蜜蜜,煙靭之選💗

飲品 (買一送一)

✨#西班牙鮮果特飲 & ✨#熱情果蘋果特飲
這兩款特飲造型非常靚仔,清新脫俗,味道很不錯,係用了新鮮水果調製而成的mocktail ,果香味非常濃郁,酸酸甜甜,打卡一流💕
  • 泡菜芝麻手羽先
  • 辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡
  • 沙嗲香烤春雞
  • 西班牙鮮果特飲
2023-09-19 28 浏览
❤️‍🔥同男朋友食過一次呢間西班牙餐廳後,一直都念念不忘,今次再Book 多次同佢食 🤤🤤🧚‍♀️ Welcome food一坐低左,店員就送上 Welcome food 😍😍原來係芝士蟹籽 Mix 黑白芝麻軟麵包 👾 入口接連品到微鹹既蟹籽風味、芝士鹹香、芝麻香及軟麵包既微甜 🤤 小小一件作為開胃菜,味道果然無令人失望 😋🧚‍♀️ Set Dinner for two Set Dinner 包含三款自選前菜、一份主菜及一份甜品,點左以下幾款:🔹 前菜 - Beef Tartare 必點前菜‼️ 以蛋黃醬攬勻牛肉他他及青瓜碎粒,伴法式軟面包同食,同時感受到牛肉他他既鮮美及軟面包既薄脆香軟 😍😍食到最後發現唔夠包伴他他,店員主動詢問要唔要多啲麵包,仲比我地選擇麵包既款式,最後要多份 Sour Dough,意想不到店員將個包烘熱埋 🥰 Sour Dough 多左一份麥香以及酸種既獨特味道,同他他同樣相襯 ♥️ 兩款包各有千秋🔸 前菜 - Grilled Octopus章魚腿相當有份量,兩個人食剛好 😇 外皮烤得焦脆,口感結實彈牙,加上 Creamy 既蛋黃芥末醬及墨魚汁,辛鹹甜之鮮味兼得 ❣️🔹 前菜
❤️‍🔥

🧚‍♀️ Welcome food
一坐低左,店員就送上 Welcome food 😍😍

🧚‍♀️ Set Dinner for two

🔹 前菜 - Beef Tartare

🔸 前菜 - Grilled Octopus

🔹 前菜 - Gambas Al Jillo
蒜片蝦以黑啤炒香過,蒜香味濃,時有陣陣黑啤既甜麥香氣 😋

🔸 主菜 - Hokkaido Pork Loin
主菜點上北海道十勝豬肉眼,肉眼切片後可見其肥瘦相間,煎後油脂味香盡出,整體而言肉味濃郁,但味道較鹹,不過伴碟既焦糖乳酪正好中和其油脂及鹹意,並帶來些許甘甜 🦋

🔹 甜品 - Homemade Mrshmallow with Yuzu
Sorbet
棉花糖燒至外層半融,內部依然煙韌既程度,配搭柚子雪葩,甜度爆分 🦋

🧚‍♀️ Still Sangria
西班牙水果酒, 可選白酒或紅酒做底,兩者都係餐廳以不同鮮果和香料自家釀製,過程經歷三至五天不等。
今次選擇紅酒,餐廳提供放入藍莓、橙等水果既酒杯,然後將紅酒倒入,一大壼大概飲到 5-6杯。
水果酒味道好特別,開頭飲落有醬油既味道 🤣 但品味多陣,會湧現甜、鹹及酒香味,入口順滑之作 🥰

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

Still (土瓜灣)
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

⏰ 星期一至日:11:30-22:00

💸 全單 ~ $ 900 / 2人

2023-09-14
  • 生牛肉他他多士
  • 明太子蒜片蝦
1K
👧🏻😋👅🍽✨值得專誠到訪既高質西餐廳🫶🏻-Still 🇭🇰 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖 🇭🇰-💟 當晚座位同open kitchen只隔一張木bar枱; 聽到火槍聲音, 聞到炙燒焦香, 再品嚐到咁高質既食物係超難得4D體驗🥰💟 位於啟岸商場兩邊有落地玻璃可自然採光空間感更好, 天氣好時可坐戶外位置嘆返杯酒/啡好chill-🫕Welcome Snack💯點餐後送上 welcome snack芝士蟹籽多士個Cream cheese醬香得黎好輕盈唔膩, 多士甜甜地好脆, 一口size開胃一流-🍱 Set Dinner for 2 $698呢個set可以試晒招牌餐點同埋好多款好抵食; 二人餐飲品Buy 1 get 1 FREE for any Drinks, 加埋個二人餐都未使$400一個人, 以呢個食物質素同份量係好抵✔️TAPAS 9選3 ✔️Main 4選1✔️Sweets 2選1-🥩 招牌生牛肉他他✨他他醬料運用同質地控制得好好, 配homemade法式軟包, 甜甜地有牛奶香, 鬆脆鬆化就咁食已好正✨另外可以追加橙皮麵包同酸種麵包, 濕潤香脆勁好味! 好食到想即時買返兩條返屋企,
👧🏻😋👅🍽✨

✔️Main 4選1
✔️Sweets 2選1

🥩
招牌生牛肉他他
✨另外可以追加橙皮麵包同酸種麵包, 濕潤香脆勁好味! 好食到想即時買返兩條返屋企, 但為保持新鮮佢地整包只會整幾日份量, 想買可預先訂購
Homemade bread

🐠
日式魚刺身配木魚湯
💯Daily fish係赤身, 魚刺身厚身份量又多, 仲有左口魚邊同三文魚子, 配上木魚湯勁濃香鮮甜

🦀
香烤胡椒蟹肉餅
✨絲絲蟹肉結成既蟹餅被蟹膏醬同蛋黃醬夾係中間令蟹肉鮮甜味更有層次; 胡椒味好突出但完全唔搶, 勁夾個蟹餅

🥘
招牌西班牙海鮮炒飯
💯用鮮熬魚湯慢煮個飯, 成個飯好moist但又保持到飯粒應有咬口. 再加埋左口魚同三文魚子(冇錯又係佢地😂), 勁鮮甜中和左傳統Paella果陣太搶既辣味, 入口更怡人! 究竟點解會諗到呢個配搭!!?

🍡
Chewy Sweets: 西班牙甜油條x日式蕨餅
✨西班牙x日本由頭帶到尾, 又俾佢搵到共通點兩樣野都係Chewy仲食埋店名字😂 但食落就冇乜加乘, 但無可否認兩樣都係好食既😌
✨Churros比常見既soft, 蛋香味aftertaste好重, 朱古力醬濃郁香滑; 蕨餅有黃豆同抹茶味入口煙韌唔會太甜都幾甘香

🍹
SUNSET SANGRIA $68
💯加入鮮果既mocktail用七喜做底甜甜地, 芒果熱情果等做返個黃色呼應sunset個名

🍵
MATCHA MOCHI LATTE 原價$58 Free
✨奶蓋厚身, 抹茶香濃, 掛杯漸變賣相靚, 同時飲落都好有層次; 以為佢mochi係放入面原來都係on side, 就係甜品個抹茶蕨餅🤣 都好好食呢

Homemade bread
2023-09-15 31 浏览
這個週末我和好友光顧位於啟岸的Still Café,果然沒有讓我失望。無論是食物、環境還是服務態度都很好🫶首先,他們的Daliy Salad給我帶來了每一口都不同的口感和味道。蔬菜爽脆,帶有天然的甜味,令人感受到清爽。而沙律醬汁則帶有微酸和微甜的味道,能夠提升蔬菜的鮮美和健康口感😝接下來是他們的朱慢煮牛頰肉墨西哥餡餅。墨西哥餅烤得非常香脆,牛頰肉經過長時間的炆煮後非常軟嫩。搭配圓茄子和特製醬汁,結合在一起呈現出色彩鮮艷的外觀,味道也非常出眾👍最後是他們的香烤帶子海鮮西班牙飯。帶子的大小令人驚嘆,而這道日式的西班牙飯帶有一些辣味,與傳統的西班牙飯有所不同,味道十分獨特,令人深刻印象💛