2023-08-06 59 浏览
見到有blogger介紹已經超吸引🤤早排終於去咗食了🤭個個位置真係第一次知有嘢食仲要有頗多餐廳🙌🏻✨湯+配菜+飲品 $68🔸湯🔺牛油南瓜肉碎湯 南瓜影味好濃郁係甜甜嘅南瓜🎃Feel到係真材實料,而配料有粟米🌽肉碎但食到後面就好似係食緊南瓜蓉唔似飲湯😗🔺超甜粟米海鮮湯唔係罐頭湯係用真正粟米整成的但就偏鹹😙飲到後面就有點不行有點鹹🫢但配料都有好多包括粟米🌽煙肉,蝦,蜆肉同薯仔🥔🔸配菜🔺拉絲芝士麵包除咗對湯好有期待湯外,呢個麵包都係滿滿期待💞芝士真係好拉絲幾乎拉唔斷,朋友形容芝士好煙靭🤣麵包真係好好食,包烘得好脆仲要唔係普通白麵包🥪係蒜蓉包所以好香🧄而中間除咗芝士外仲有少量粟米所以係超級好食✨大推啊!!!🔺酸種麵包冇唸過呢個都好好食,麵包好軟熟🍞再搽上牛油食已經好好食🧈再配上湯食係完美組合😚🔸飲品🔺涷冷泡桂花烏龍茶桂花味都偏重好解渴😚

✨湯+配菜+飲品 $68

🔺涷冷泡桂花烏龍茶
桂花味都偏重好解渴😚

• 拉絲芝士麵包
2023-08-04 38 浏览
今次來到尖沙咀 SUPPE 西式濃湯專門店, 呢度係自助形式簡單的3個套餐自由選擇配搭。😋ComboA 湯B 湯+飲品+配菜C 湯+飲品+配菜x2我哋要咗2份C餐。🤤湯🥣:這家店有5款西湯選撰,我們選擇了紅酒牛尾湯和牛油南瓜肉碎湯。😋紅酒牛尾湯豐富濃郁,牛尾的肉質煮得非常軟嫩,與甘筍、洋蔥和蕃茄的酸甜味道相得益彰,紅酒亦提升湯的香氣。😋牛油南瓜肉碎湯的南瓜甜味和豬肉碎鮮味相互融合,加上雞湯的味道,喝起來非常開胃。😋飲品☕:在飲品方面,我們嘗試了冷泡桂花烏龍茶和冷萃咖啡。😋冷泡桂花烏龍茶有一種淡淡的花香味,非常清新怡人;而冷萃咖啡則是一款單品豆半日曬的咖啡,口感順滑。😋配菜🥙:配菜方面,我們選擇了香烤香腸、酸種麵包配牛油、紫菜飯和烤芝士三文治。😋香烤香腸的口感煙燻,配上酸種麵包的酸味和牛油的香氣,非常開胃。😋紫菜飯是一道簡單但美味的配菜,米飯和紫菜的比例恰到好處,米飯的口感非常軟糯,紫菜的鮮味也很突出。😋烤芝士三文治的芝士口感非常濃郁,烤得剛好,吃起來非常美味。😋
Combo
A 湯
B 湯+飲品+配菜
C 湯+飲品+配菜x2

我哋要咗2份C餐。🤤

湯🥣:

飲品☕:
在飲品方面,我們嘗試了冷泡桂花烏龍茶和冷萃咖啡。😋

配菜🥙:

🌟餐廳:SUPPE📍地址:尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫HeathS28號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至六 12:00 - 19:00 / 星期日及公眾假期 12:00 - 19:30📱電話:23896030尖沙咀重慶大廈既地庫商場Heath有齊各式各樣既美食小店,今日出開尖沙咀shopping,行到又攰又餓,一於同朋友落去Heath食返個lunch醫下肚先~識我既朋友仔都知道我好鍾意飲湯、食sourdough,呢間由年輕老闆開設既「SUPPE」就岩哂我,餐廳主打足料西式濃湯,每日新鮮熬制,加上提供各款麵包輕食及小食,好吸引!———————————————————🌟紅酒蕃茄牛尾湯套餐🌟🔹紅酒蕃茄牛尾湯 - 足料熬制,牛尾香氣突出,質感香甜濃稠,帶點蕃茄既清新酸味,好開胃🔹雞肉粒蕃茄粟米青瓜羽衣甘藍沙律 - 沙律包羅萬有,羽衣甘藍夠新鮮爽脆,成個組合好健康🔹烤芝士三文治(追加) - 推介芝士控~微微辣既拉絲芝士份量十足,搭配熱辣辣濃湯好夾🔹冷泡咖啡 - 套餐仲可加配冷泡咖啡,呢個組合好完美,冷泡咖啡飲落香醇濃郁,夠哂提神———————————————————🌟
🌟餐廳:SUPPE
💰價位:~$50 - $100
📱電話:23896030

🌟紅酒蕃茄牛尾湯套餐🌟

🌟粟米南瓜煙肉湯套餐🌟
🔹粟米南瓜煙肉湯 - 超香甜,仲食到啖啖南瓜蓉,加入經炒香既煙肉粒,層次豐富
🔹酸種麵包 - 歎口感濃厚既湯當然要搭配酸種麵包,麵包外層香脆內裡鬆軟,口感十足,大推
🔹烤香腸(追加)  - 肉質結實又夠juicy,配麵包食一流
🔹冷泡麥茶 - 茶味突出,夠冰凍好解渴

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間「SUPPE」主打既西式湯品認真足料而且制作認真~更提供多款套餐,包含各款輕食及飲品,夠哂豐富而且性價比十足~
2023-07-22
位於尖沙咀重慶大廈的地庫,有個名叫Heath 的food court,我都是曾經經過才知道~ 地方好大,有多類食品,就連Coffee shop也有。今日我就嚐了濃湯專門店SUPPE。他們的combo高性價比,有三款選擇,價錢由$48-$78。我就點了最豐富嘅套餐,有湯+2款配菜和咖啡。野菌雞肉湯 - 熱騰騰的湯非常足料,有大量雞肉和蘑菇,質感creamy,而且份量十足 烤芝士三文治(+$12)- 雖然要額外加錢,仲絕對值得!這個grilled cheese sandwich 簡直是我吃過最好吃的!一咬下去已經有驚喜,不是普通麵包,而是蒜蓉包來的!有很香的蒜蓉味,而且入面充滿著滿滿的芝士,多到有拉絲效果,而且三文治更是烤到香脆的,真的超好吃!粟米蕃茄青瓜沙律 - 十分健康的配菜沙律底是羽衣甘藍,還放上了雞肉粒增加蛋白質,醬汁酸酸的令人開胃。Cold brew (+$9) - 一定要嗌!岀面嘅cold brew一向都好貴,但呢度唔洗加$10都有。佢係用咗巴西半日曬單品豆,唔怪之得個咖啡味咁香。

怪之得個咖啡味咁香。
2023-07-23 28 浏览
西湯再不是配角‼️以西式濃湯為主食你又試過未?這間網上討論度都頗高,新鮮度滿分的濃湯專門店💯很少聽到市面上有以西湯為主食的餐廳🍴選址在重慶大廈新開地庫food court 🌈。有3️⃣款套餐選擇:SET A 湯 $48SET B 湯+飲品+ 配菜 x1 $68SET C 湯+飲品+配菜×2 $78聲稱淡淡足料,夠晒飽肚!。各項都有多款選擇✨🥣湯類 SOUP:🍄野菌雞肉湯 今次揀左我最鍾意嘅蘑菇湯,味道十分香濃,配料亦不馬虎!內裏有大量菇菌+雞肉粒,飲下食下就不知不覺好飽😂。🐂紅酒牛尾湯見網上比較多人推介的一款‼️味道有點似羅宋湯,酸酸甜甜,中間亦有大量蔬菜+已煮至軟淋的牛肉粒,不錯不錯🤎。🥪配菜 SIDES:🧀烤芝士三文治 +$12芝士迷必食!看看這個拉絲效果🧀🧡邪惡香脆多士配上大量芝士吸入 必食推介🥰。🍞酸種麵包 配牛油 麵包質感非常煙韌,無論夾牛油🧈& 點/浸湯食一流🥹👍🏻。🍚紫菜飯類似韓式紫菜飯,值得一提是採用珍珠米🤍如果想食飽啲都係不錯的選擇✨。。🥓香烤香腸啱啱整好熱辣辣 一咬落去好Juicy💦

有3️⃣款套餐選擇:
SET A 湯 $48
SET B 湯+飲品+ 配菜 x1 $68
SET C 湯+飲品+配菜×2 $78
聲稱淡淡足料,夠晒飽肚!

各項都有多款選擇✨

🧀烤芝士三文治 +$12
芝士迷必食!看看這個拉絲效果🧀🧡
邪惡香脆多士配上大量芝士吸入 必食推介🥰

🍞酸種麵包 配牛油
麵包質感非常煙韌,無論夾牛油🧈& 點/浸湯食一流🥹👍🏻

🍚紫菜飯

🥓香烤香腸
啱啱整好熱辣辣 一咬落去好Juicy💦
2023-07-19 14 浏览
健康飲湯人生由今日開始🤓1. Combo set c $78牛油南瓜肉碎湯超級濃南瓜 仲有淡淡嘅香料味 每一啖都食到南瓜蓉 食落比較似糊仔嘅口感 十分飽肚 入面仲有粟米同豬肉碎嘅餡料 十分足料烤芝士三文治 +$12熱辣辣烘好 十分拉絲 十分香脆 咸咸香香 幾過癮香烤香腸香腸幾juicy 口感實在冷泡桂花烏龍茶烏龍同桂花香都出 幾清新2. Combo set c $78超甜粟米海鮮湯粟米甜 湯底比南瓜冇咁傑 飲落smooth d 好多餡料 有薯仔 粟米粒 又有啲蜆肉仔 都好飽肚粟米蕃茄青瓜沙律好fresh 有啲雞肉粒 撈埋羽衣甘藍 粟米蕃茄等 感覺健康酸種麵包普通酸種麵包 烘一烘會開心啲冷萃咖啡咖啡味香濃…………………….🌝位於尖沙咀新開嘅地下food court 都好多小店可以試下 呢個係比較健康又輕食啲嘅選擇🌚可以堂食嘅位不多…………………….
健康飲湯人生由今日開始🤓

粟米蕃茄青瓜沙律

普通酸種麵包 烘一烘會開心啲

冷萃咖啡
咖啡味香濃

…………………….
🌚可以堂食嘅位不多
…………………….
2023-07-18 19 浏览
SUPPE地址: 尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫HeathS28號舖===================湯之專門店女朋友減肥食salad 但未減到己傷身,salad 太寒涼變左人無力手腳冷,中醫叫唔好亂來要食返熱食。外國除了salad,soup 都是grab and go 的流外輕身湯很多料濃郁,會用吃比喝貼切。套餐更加選擇更麵包$78 蘑菇雞肉湯 + DRINK + 2 個配菜蘑菇雞肉湯, 吃到雞肉碎同佢蘑菇碎$12 UPGRADE 烤芝士三文治及烤南瓜配枝豆$78 SET 紅酒牛尾湯 (加$10)蕃茄牛尾湯, 好重蕃茄味, 紅酒, 洋蔥,甘筍等食材, 牛尾粒充滿膠質。我就跟了牛油酸種麵包,個包像法包)COFFEE (加$8) 冷汕桂花烏龍茶現時MENU 上有5個固定的湯供選擇, 西湯同中湯唔同,中湯如水不吃湯渣不飽,但西湯一碗入面很多料,熱乎乎加麵包,很易消化。很多OL 都來買TAKE AWAY,#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant # #SOUP # SUPPE
SUPPE
===================
湯之專門店

湯很多料濃郁,會用吃比喝貼切。套餐更加選擇更麵包

$78 蘑菇雞肉湯 + DRINK + 2 個配菜
蘑菇雞肉湯, 吃到雞肉碎同佢蘑菇碎
$12 UPGRADE 烤芝士三文治及烤南瓜配枝豆

$78 SET 紅酒牛尾湯 (加$10)

COFFEE (加$8) 冷汕桂花烏龍茶
現時MENU 上有5個固定的湯供選擇,

很多OL 都來買TAKE AWAY,
2023-07-18 11 浏览
原來重慶大廈地下開咗個新嘅food court!裏面有好多主打健康路線嘅餐廳,呢日lunch揀咗呢間食西式濃湯😄😄要咗個套餐combo C ,有湯+飲品+兩款配菜$78紅酒牛尾湯 +$10味道好濃郁,而且仲有好多牛尾肉,肉質煮得好軟👍👍配上麵包食更加正😁😁香烤香腸酸種麵包 配牛油配菜要咗香腸同埋酸種麵包,香腸烤得岩岩好,咬落好多肉汁😝建議大家一定要叫埋麵包,點湯食一流😄😄冷萃咖啡(巴西、單品豆、半日曬)+$8嘢飲加咗錢要冷萃咖啡,味道唔會太酸,唔錯👍

原來重慶大廈地下開咗個新嘅food court!

要咗個套餐combo C ,有湯+飲品+兩款配菜$78

紅酒牛尾湯 +$10
味道好濃郁,而且仲有好多牛尾肉,肉質煮得好軟👍👍
配上麵包食更加正😁😁

酸種麵包 配牛油
配菜要咗香腸同埋酸種麵包,香腸烤得岩岩好,咬落好多肉汁😝
建議大家一定要叫埋麵包,點湯食一流😄😄

冷萃咖啡(巴西、單品豆、半日曬)+$8
嘢飲加咗錢要冷萃咖啡,味道唔會太酸,唔錯👍
2023-07-15 23 浏览
重慶大廈地庫Heath是一個全新的粉紅系列美食坊,內有多間不同菜式的食肆,各間食店裝潢時尚。用餐區設計時尚,環境優雅舒適,乾淨企理,坐得舒適自在。今晚選擇了一間西湯專門店,主打五款西湯,另有七款配菜和三款飲品。有三個套餐選擇,今晚揀了C餐,有一湯一飲品兩配菜($78)。C1: 紅酒牛尾湯(+$10)+香烤香腸+ 酸種麵包配牛油+ 熱泡桂花烏龍茶($88)。紅酒牛尾湯用料有紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄等,非常足料,牛味好香,味道濃郁,真材實料,相當飽肚。酸種麵包外脆內軟熟,用來伴湯同吃,很夾!好吃得很。香烤香腸外皮脆,鹹香美味。熱泡桂花烏龍茶好甘香,解渴消滯。C2: 超甜粟米海鮮湯+ 烤南瓜配枝豆+ 烤芝士三文治+熱泡桂花烏龍茶($78)。超甜粟米海鮮湯用料有粟米、薯仔、蝦粒、蜆肉、魷魚粒、煙肉等,同樣用料十足,口感香滑,味道甜美。烤芝士三文治拉出勁多芝士絲,非常誘人。表面烤至香脆可口,充滿芝士鹹香之外,還有些黑胡椒的辛辣,好好味,推介!烤南瓜配枝豆不油不鹹,健康之選。南瓜烤至粉棉;枝豆清身翠綠。
紅酒牛尾湯+香烤香腸+ 酸種麵包配牛油+ 熱泡桂花烏龍茶
紅酒牛尾湯
熱泡桂花烏龍茶
超甜粟米海鮮湯
烤芝士三文治
烤南瓜配枝豆
2023-07-14
紅酒牛尾湯+香烤香腸+ 酸種麵包配牛油+ 熱泡桂花烏龍茶
同朋友👩🏻‍🦰落咗嚟呢個商場地庫搵嘢食,因為知道呢度開咗啲小餐廳小店Kiosk等🍴,越開越多,想試吓新嘢,行個圈,見到呢間飲湯嘅,好似幾啱呢日嘅胃口,朋友👩🏻‍🦰話不如試吓🤣朋友👩🏻‍🦰同我都係要 $78 Combo 套餐,係「湯 + 飲品 + 2 x 配菜」,咁我揀咗「紅酒牛尾湯(加 $10)+ 冷萃咖啡(加 $8)+ 粟米蕃茄青瓜雞肉粒沙律 + 香烤香腸」🤩朋友👩🏻‍🦰就揀咗「野菌雞肉湯 + 熱桂花烏龍茶 + 粟米蕃茄青瓜雞肉粒沙律 + 烤芝士辣三文治(加 $12)」🤩「紅酒牛尾湯」:材料包括 紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄,呢個應該係少鹽嘅湯,不過味道濃郁好鮮味😋「野菌雞肉湯」:有 鮮菇・磨菇・雞肉,又係湯底濃郁,有鮮菇・磨菇 嘅 umami,好飲又好食🤩「粟米🌽蕃茄🍅青瓜🥒雞肉粒沙律」:除咗名字提到嘅材料仲有羽衣甘藍,呢個沙律🥗新鮮簡單好食😋「冷萃咖啡」:巴西・單品豆・半日曬,出奇哋濃滑好飲,有啲小驚喜😋「烤芝士辣三文治🥪」:三文治🥪脆脆哋,有芝士🧀️嘅鹹香仲辣辣哋,又係出奇地好食🤩

2023-07-13 10 浏览
西湯濃湯都已經可以當做主餐嫁喇😍重慶大廈隔離開咗個新商場,原來下面有好多餐廳仔,好似food court咁。SUPPE主打西式濃湯,怕唔夠食仲可以點Combo形式加飲品同小食😆⭐️紅酒牛尾湯🐂 (+10)必點推介‼️酸度岩岩好,配料有大量牛尾、蕃茄同甘筍,超足料🥹感覺已經飲哂所有精華落肚😍好濃旭好好飲飽肚⭐️芝士三文治 (+12)唔係講笑,d 芝士拉絲拉到可以好長😋如果你係芝士愛好者呢個真係推介要食,另外佢地仲用左 @yelo.butter 手工牛油,食落特別香滑,仲有少少辣,好惹味另外佢仲有好多配菜可以揀🤣下次想試埋雞肉蕃茄青瓜沙律、紫菜飯等等😆

⭐️紅酒牛尾湯🐂 (+10)

⭐️芝士三文治 (+12)

2023-07-12 16 浏览
又來到重慶大廈地庫搵食 好推薦這間湯品專門店 Food court環境氣氛舒適,坐得舒服。 食物健康 質素高,價格合理,絕對值得一試我們兩人點了2份套餐C:湯+飲品+2款配菜紅酒牛尾湯(紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄)推薦! 這道湯濃郁醇厚,豐富牛尾肉煮至入口即化,配上洋蔥、甘荀和蕃茄的清爽甜味,口感 一流,酸酸甜甜好開胃 食唔停口牛油南瓜肉碎湯(粟米、南瓜、豬肉碎、雞湯)配料好豐富 南瓜的香甜和豬肉碎的鮮美在口中交融,雞湯的滋味讓人回味無窮,而加入牛 油的湯頭更是添上了一份滑順的口感,口感較濃稠紫菜飯 推薦~飯粒鬆軟,紫菜香脆和微鹹的味道融入了每一口,配上湯品吃一流烤芝士三文治(辣)推薦~熱騰騰,烤得香脆的面包 夾著濃郁的半溶芝士 口感豐富,好好味香烤香腸 香腸表面烤至脆皮,咬下嫩滑多汁,帶著濃郁的肉香,十分香口惹味冷泡桂花烏龍茶滿口清新茶香和桂花的芳香 口感清爽,好適合夏日飲用
食物健康 質素高,價格合理,絕對值得一試

我們兩人點了2份套餐C:湯+飲品+2款配菜

紅酒牛尾湯(紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄)

牛油南瓜肉碎湯(粟米、南瓜、豬肉碎、雞湯)

紫菜飯

烤芝士三文治(辣)

冷泡桂花烏龍茶
滿口清新茶香和桂花的芳香 口感清爽,好適合夏日飲用
2023-07-12 7 浏览
今日發掘左一間好神奇嘅商場,尖沙咀Heath🥸 可謂旺中帶靜嘅存在,人流唔算多,鼓勵大家得閒去兜個圈!支持小店💪🏻我有個朵叫湯王,今日就去飲湯了👼🏻 蕃茄凍湯好少見,啱晒夏日炎炎,牛油南瓜肉碎湯都好吸引,所以我叫咗我最愛嘅超甜粟米湯🤤🌟Set C 湯+飲品+配菜x2 $78🌟超甜粟米海鮮湯份量十足,超級大碗🤯 雖然未到極致嘅超甜,但味道不錯,冬天飲一定暖笠笠☃️ 湯裡面有海鮮同粟米粒,整體幾好。🌟冷泡麥茶濃郁嘅麥味,非常消暑!🌾🌟烤芝士三文治(+$12) 😋推薦🥳 使用得獎芝士製作嘅三文治,外層酥脆,內裏鹹香,但又唔會去到好膩既程度,拎上手有拉絲,一定要趁熱食😛

🌟Set C 湯+飲品+配菜x2 $78

🌟超甜粟米海鮮湯

🌟冷泡麥茶
濃郁嘅麥味,非常消暑!🌾

🌟烤芝士三文治(+$12) 😋
2023-07-11 6 浏览
平時超級鐘意飲湯嘅我,特登嚟到尖沙咀Heath 入面呢間主打濃湯嘅小店,要試下究竟一個西湯有咩咁特別!《紅酒牛尾湯》堅好飲!😍 佢嘅足料位係在於食材溶入係湯入面,然後每一啖湯都飲到香濃既牛味,真係會食到牛尾架。紅酒、甘筍、洋蔥、蕃茄呢啲配料令到湯既香甜度大大提升,老闆嘅調味做得好好,味道拿捏平衡,開胃又飽肚。《烤芝士三文治》🥪記住要點啊,麵包烤得外脆內軟,外層塗滿一層辣味牛油🧈,內裏係半溶既拉絲芝士🧀,咬落會係滿口鹹香同滿滿酥脆感 ,辣味牛油唔會喧賓奪主,而係悄悄點綴提升惹味,好邪惡呀但係我鍾意。😈呢個多士最用心既位係用嘅調味牛油係由老闆自己研發架(黑松露、辣味、蕃茄味、青醬味)!👨🏻‍🍳呢種對食物既熱愛同執着,係佢地咁好食既原因。用平凡嘅材料用心製作出高端既美食, 真心推薦❤️

用平凡嘅材料用心製作出高端既美食, 真心推薦❤️
2023-07-11 5 浏览
試試新開嘅濃湯專門店。佢哋嘅濃湯足料飽肚又滋味。✨蕃茄燈籠椒湯(素湯)(雜菜、羽衣甘籃、意粉)$48番茄🍅味道香濃,羽衣甘籃份量好兔。加埋貝殼粉都幾飽肚。✨紅酒牛尾湯(紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄)$58雖然都係紅湯,但呢款有明顯牛肉甜味,比起素湯更加好飲。✨超甜粟米海鮮湯(粟米、薯仔、海鮮) $48經典日式粟米湯口味。口感幼滑,仲有大量香味嘅粟米粒。+$20可以轉套餐,包珍珠米飯/酸種麵包,仲有一枝冷泡茶(冷泡麥茶/冷泡桂花烏龍茶)。酸種麵包浸麵包食超級正。📍SUPPE (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫HeathS28號舖
試試新開嘅濃湯專門店。佢哋嘅濃湯足料飽肚又滋味。

✨蕃茄燈籠椒湯(素湯)(雜菜、羽衣甘籃、意粉)$48
番茄🍅味道香濃,羽衣甘籃份量好兔。加埋貝殼粉都幾飽肚。

✨紅酒牛尾湯(紅酒、牛尾、甘荀、洋蔥、蕃茄)$58
雖然都係紅湯,但呢款有明顯牛肉甜味,比起素湯更加好飲。

✨超甜粟米海鮮湯(粟米、薯仔、海鮮) $48
經典日式粟米湯口味。口感幼滑,仲有大量香味嘅粟米粒。

📍SUPPE (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫HeathS28號舖