2024-07-05 43 浏览
有朋友帶左我去一間景觀一流既cafe,估唔到誠品入面有可以望海景既cafe,平日去人吾算多,坐幾耐都得。除左靚景,飲品都非常有特色。Matcha Coconut $58抹茶椰子雲霧,抹茶奶蓋,底下系清甜既椰青水,幾特別既飲品,攪勻之後飲又幾夾,成杯會變成抹茶色,好適合炎熱既夏天飲!Tiramisu Cappuccino $58Cappuccino 上加左朱古力粉,變左Tiramisu 既泡沫,奶泡幼滑,咖啡味香濃,層次感豐富。士多啤梨忌廉芝士法式西多士 $88士多啤梨topping放得好靚,西多士外皮幾脆,麵包入面鬆軟,上面加左cream cheese,吾錯既甜品。英式炸魚薯條 $168炸魚大大塊,幾厚肉,炸粉夠薄,配甘筍沙律醬,比較少見。另外薯條非常多,粗身有口感,仲有啲柚子醋沙律菜。吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148約1cm厚既吉列豬扒,吉列炸粉同樣薄,中間夾雜左啲脂肪,食落去會腍身啲,更有口感。日式做法,有燒汁、沙律醬同紫菜,豬扒下面仲有溫泉蛋,撈飯一流!

除左靚景,飲品都非常有特色。

Matcha Coconut $58

Tiramisu Cappuccino $58

士多啤梨忌廉芝士法式西多士 $88

英式炸魚薯條 $168

吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148

之前土瓜灣舊店都有食過,冇諗到搬左去一個更大更靚嘅地方之後野食水準仲要提升左!除左好食左,價錢同舊店差唔多😍個人最推薦係all day breakfast,份量十足之餘揀嘅食材都好特別,食過返尋味🥰,同平時係出面食嘅All Day Breakfast都有唔同,好獨特最驚喜係Croffle,唔會太燶之餘又唔會太冧,焗得岩岩好。係誠品搵到間咁好食嘅野食真係好開心!店員都會詢問客人滿唔滿意餐點,十分友善。會再光臨
  • All  Day  Breakfast
2024-07-04 32 浏览
我去尖沙咀誠品生活行街,見到開左間新CAFE,就入去試下,好采早去,店員好好又有禮貌啊,安排我坐窗口位置,望住維港食LUNCH真係好開心好CHILL啊,我叫左以下幾款食🍝大蝦蕃茄扁意粉 一上枱已經香氣撲鼻,面層滿滿珍貴嘅藏紅花,大大提升大蝦鮮美,大蝦食落爽口彈牙,扁意粉口感軟硬適中,質地略帶嚼勁,最欣賞係佢自家調製的蕃茄醬汁,味道香濃酸甜,帶有豐富嘅蕃茄甜香味與其他配料相互融合,令人愈食愈開胃,加上質地濃稠,每一條扁意粉都掛滿醬汁,真係每一啖都好滋味👀再望望餐牌📋,竟然俾我重遇✨️✨️Cake Sakura✨️✨️,好驚喜啊🤩,我之前係特登去深水埗嘅📍飛龍咖啡食佢D 蛋糕嫁,因市面上嘅蛋糕,好少係✅️大豆油代替牛油、✅️豆奶代替牛奶、❎️無防腐劑,仲要整得好食😋,更加少有 ,加上蛋糕整體含糖量又極低🤏,真係食得開心又健康,完全零負擔啊,我一個人都忍唔住叫左兩件CAKE食,試下唔同口味嘛🍰鮮打老奶奶檸檬蛋糕  蛋糕上有哈哈笑馬卡龍😊,見到已經好開心啊,好可愛好「打卡able」🤩,鬆軟綿密嘅蛋糕,一啖咬落去帶有淡淡檸檬清香,係一種清新美味嘅融洽,細緻口感且甜而不膩嘅味道,令蛋糕整體味道更豐富更有層次,真

🍝大蝦蕃茄扁意粉

🍰鮮打老奶奶檸檬蛋糕
蛋糕上有哈哈笑馬卡龍😊,見到已經好開心啊,好可愛好「打卡able」🤩,鬆軟綿密嘅蛋糕,一啖咬落去帶有淡淡檸檬清香,係一種清新美味嘅融洽,細緻口感且甜而不膩嘅味道,令蛋糕整體味道更豐富更有層次,真係好好食😋

🍰皇家伯爵茶蛋糕
用天然伯爵茶葉製造,味道清甜帶有茶香,入口有微微茶葉顆粒感,口感有層次,最驚喜係內層嘅海棉蛋糕,入口非常輕盈鬆軟彈牙,食得出係鮮製,餘味還有淡淡佛手柑味道,好啱愛健康又愛甜品嘅人

🍹Tropical Lemonade
最近天氣咁熱,實在好需要杯清新凍飲平衡吓,我叫呢杯飲品就啱晒喇,不單止賣相靚,飲落清新爽甜,有熱帶果風味,清涼解渴

2024-07-03 33 浏览
得知尼間人氣Cafe進駐誠品尖沙咀店就想嚟試吓地點夠方便 加上新menu都好吸引Cafe走韓式簡約風格 環境空間咁十足靠窗邊座位更可以睇到維港景色 好寫意店𥚃有好特別嘅吉祥物狸貓 火焰手切鹿兒島A4 和牛配三文魚籽蓋飯 $268厚切A4 和牛蓋滿米飯和牛四邊都燒到焦香 入口即化 真心正🥹 加上三文魚籽 每啖都爆發鮮香🧡韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138五花腩肉都大大片蓋滿烏冬 腩肉好滑 豬味濃 有埋滿滿芝士粉特別好吃Creamy嘅卡邦尼烏冬 再掛滿溫泉蛋汁絕對是必點 令人一試難忘🩷香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $118特別推薦嘅 Signature 甜品將Espresso 澆淋落Tiramisu 連同雪糕一齊食充滿濃郁美味 口感細膩順滑🤎青瓜湯力咖啡 $62青瓜嘅清新同濃郁嘅咖啡完美match正好啱晒心情鬱悶嘅時候飲 好好飲!入口非常清新 心情都舒爽了🤍抹茶椰子雲霧 $58抹茶味道比椰子味更加重面上有厚厚嘅奶蓋再灑上抹茶粉好啱喜歡極濃抹茶口味嘅朋友💚
得知尼間人氣Cafe進駐誠品尖沙咀店就想嚟試吓

將Espresso 澆淋落Tiramisu 連同雪糕一齊食
充滿濃郁美味 口感細膩順滑🤎

青瓜湯力咖啡 $62
青瓜嘅清新同濃郁嘅咖啡完美match
正好啱晒心情鬱悶嘅時候飲 好好飲!
入口非常清新 心情都舒爽了🤍

抹茶椰子雲霧 $58
抹茶味道比椰子味更加重
面上有厚厚嘅奶蓋再灑上抹茶粉
好啱喜歡極濃抹茶口味嘅朋友💚
2024-06-29 769 浏览
係𝟑爺𝐄𝐫𝐫𝐨𝐫 𝟏𝟗𝟑既餐廳🍽之前要去土瓜灣啟岸(當時堂地點唔算太就腳🫣)依家📍尖沙咀星光行誠品生活就食到啦🎉坐近窗邊,仲有無敵海景🌊日間有陽光☀️照入黎好舒適😎不過朋友就話夜晚🌌睇維港夜景都應該都唔錯新店同樣放左狸貓作吉祥物㊗️ • 黃💛/灰色🩶(主色) 野食就有西日料理🍴🍝 • 輕食🥗 • 甜品🍰 • 咖啡☕️...~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪全日早餐 ($158)一個豐富既𝐀𝐃𝐁就係一日既好開始💪🏻有齊(炒蛋 • 德國豬肉腸 • 牛油果 • 菇菇 • 車厘茄 • 日本南瓜 • 沙律菜 • 𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞)最特別係南瓜部份,好似日式南瓜沙律咁綿綿口感,又夠甜🎃沙律菜用蜜糖芥末籽汁🍯食落冇咁油膩,仲有酥脆既𝐂𝐫𝐨𝐟𝐟𝐥𝐞🥐.▪大蝦蕃茄扁意粉 ($128)大蝦蝦肉爽彈🦐蕃茄汁帶少少酸,份量岩岩好🍅意粉軟硬適中,掛到汁🍝.🍰 Tanuki innovation x CAKE Sakura 低糖新鮮手工蛋糕 ($78/件) 🍰依個系列既蛋糕岩晒靚靚們,脂質比一般蛋糕低,食多件都唔怕💃🏻✨𝐍𝐎 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫用大豆油代替牛油,零膽固醇😌 • 低糖
係𝟑爺𝐄𝐫𝐫𝐨𝐫 𝟏𝟗𝟑既餐廳🍽
之前要去土瓜灣啟岸(當時堂地點唔算太就腳🫣)
依家📍尖沙咀星光行誠品生活就食到啦🎉

坐近窗邊,仲有無敵海景🌊
日間有陽光☀️照入黎好舒適😎
不過朋友就話夜晚🌌睇維港夜景都應該都唔錯
新店同樣放左狸貓作吉祥物㊗️ • 黃💛/灰色🩶(主色)

▪全日早餐 ($158)
一個豐富既𝐀𝐃𝐁就係一日既好開始💪🏻
最特別係南瓜部份,好似日式南瓜沙律咁綿綿口感,又夠甜🎃
全日早餐

▪大蝦蕃茄扁意粉 ($128)
大蝦蝦肉爽彈🦐蕃茄汁帶少少酸,份量岩岩好🍅
意粉軟硬適中,掛到汁🍝
大蝦蕃茄扁意粉

✨𝐍𝐎 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫用大豆油代替牛油,零膽固醇😌
• 低糖配方 • 豆奶代替牛奶✨
蛋糕款式會定期轉換,限量供應❣️
今期口味(𝟐𝟐/𝟔 - 𝟐𝟖/𝟔) ▪鮮打老奶奶檸檬蛋糕
蛋糕體軟熟,配檸檬清香🍋食落酸酸甜甜
表面仲有可愛既笑哈哈😊,低糖同樣享受到甜品既幸福時刻🥰
鮮打老奶奶檸檬蛋糕

揀左𝟐杯都好岩夏天飲(一杯有啡 • 一杯無啡)
▪Cucumber Espresso Tonic ($62)
好青爽,又唔會有平時食生青瓜個陣草青🥒
可以先飲啖青瓜𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜🍸,再慢慢加入𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨調至岩自己既口味☕️
Cucumber Espresso Tonic

▪Tropical Lemonade ($58)
(𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡🍑 • 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨🥭 • 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞🍊 • 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧🍋)
飲落唔會好甜,好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡果香💦
Tropical Lemonade

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
鮮打老奶奶檸檬蛋糕
2024-06-28 39 浏览
吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148: 厚切豬扒好juicy🤤 炸皮夠薄😚 中間有溫泉蛋☺️ 再配沙律醬好正😍韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138: 近期好hit泡菜忌廉拌烏冬❣️ 韓式烤五花腩帶點油脂好正 配蘑菇及泡菜,仲有溫泉蛋幾特別!是日精選蛋糕-朱古力蛋糕 $58: 朱古力好濃 而且唔係死甜🍫 蛋糕好鬆軟🍰抹茶椰子雲霧 $58: 厚抹茶奶蓋好香 配椰子好配🥥 夏天飲夠清爽🤍Tropical Lemonade (Peach, Mango, Orange, Lemon) $58
吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148

韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138

是日精選蛋糕-朱古力蛋糕 $58
: 朱古力好濃 而且唔係死甜🍫 蛋糕好鬆軟🍰

抹茶椰子雲霧 $58
: 厚抹茶奶蓋好香 配椰子好配🥥 夏天飲夠清爽🤍

2024-06-27 234 浏览
之前都去過193 cafe土瓜灣分店 最近進駐左尖沙咀誠品 可以望住海景 環境更佳🩵.📌韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138喺舊店食過一次 但呢個係升級版✨泡菜卡邦尼醬濃稠杰身 拌勻流心溫泉蛋 更加香滑creamy🧡烏冬滑捋捋 掛滿晒汁🍜烤五花腩較似煙肉 份量好多 鹹香硬脆🥓加埋鹹香芝士粉 夠晒惹味🧀因為有酸爽泡菜同菇菌中和膩感 整體食落唔算太溜🌶️.📌日式明太子帶子扁意粉 $138三大粒帶子好厚肉 外層煎到金黃微焦 入口軟嫩唔韌 仲帶點鮮甜味🤍扁意粉爽彈煙韌又掛汁 啖啖明太子嘅辛辣鹹鮮🍝可惜份量偏少 唔夠喉🥺.📌挪威BRUNOST芝士CROFFLE配鮮制忌廉及雪尼拿雪糕 $118招牌甜品 賣相相當精緻🌟表面灑滿海量BRUNOST芝士碎 佢由羊奶+牛奶混合而成 比平時騷味重 但最特別係加左焦糖 鹹甜鹹甜🧀🍮Croffle好出色 酥脆鬆軟又chewy 牛油香濃郁🥐配上自家製軟滑忌廉, 香甜雲尼拿雪糕同酸甜雜莓 甜而不膩 口感味道配合得好好🍦🍓🫐.📌SOUR PINK $58其中一款特色Mocktail pink pink好靚🩷由士多啤梨+檸檬+菠蘿+牛奶+蛋白溝成 出奇地變左乳酸味

📌韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138

📌日式明太子帶子扁意粉 $138

📌SOUR PINK $58
其中一款特色Mocktail pink pink好靚🩷由士多啤梨+檸檬+菠蘿+牛奶+蛋白溝成 出奇地變左乳酸味 酸酸甜甜 好開胃🍓🍋🍍🥛
SOUR PINK

📌提拉米蘇卡布奇諾 $58
Cappuccino表面灑上大量可可粉 變成tiramisu🤎奶泡好綿密 咖啡甘苦味濃 同奶香比例剛好☕️
SOUR PINK
2024-06-25 513 浏览
Tanuki Innovation位於尖沙咀誠品生活,擁有無敵景觀,從窗戶望出去,欣賞到香港美麗的天際線,和海港盡頭的夕陽,壯麗的景色,令人心景平靜。裝潢簡約、有品味,明亮的燈光,配上木質桌椅,營造舒適輕鬆的氛圍,讓人可以靜下心來,共度美好時光。火焰手切鹿兒島A4和牛厚配三文魚籽蓋飯 268牛肉軟嫩細膩,帶有粉嫰的大理石紋,加上和牛優良的品質,入口肥美多汁,肉香純厚濃郁。三文魚籽使口感咸香、油潤,與牛肉形成滋味搭配,米飯煮吸收了牛肉香氣,美味吸引。大蝦蕃茄扁意粉 128大蝦肉質彈牙,扁意粉質地煙韌可口,蕃茄汁提鮮了大蝦,酸甜惹味,風味清爽可口。Sour Pink 58草莓、檸檬、菠蘿三種果汁的調和,味道清爽怡人,洋溢水果的天然香氣,牛奶蛋白增加了入口的順滑感,清新解膩。Cheese Latte 53濃郁的咖啡香氣,融合了芝士的咸香,餘韻延長,奶泡打至綿密,增添了奶香醇厚的層次。香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 118Tiramisu表面鋪上雲呢拿雪糕,再倒上熱燙的Expresso,咖啡的醇厚酸苦味,與雲呢拿的香甜完美融合,冷熱交融,醇厚的咖啡香散發,十分治癒。

火焰手切鹿兒島A4和牛厚配三文魚籽蓋飯 268

大蝦蕃茄扁意粉 128

Sour Pink 58

Cheese Latte 53

香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 118
2024-06-25 100 浏览
上星期發現咗尖沙咀誠品有一間以狸貓為主題既望海景Cafe,裝修以黃灰色為主~野食唔錯,啲職員亦都好友善仲有啲搞笑😂🦐大蝦蕃茄扁意粉 $128用新鮮蕃茄整成茄膏,al dente既意粉每一條都沾滿酸酸地既茄汁。大蝦都彈牙,如果去埋蝦殼會仲方便食用。🐟招牌英式炸魚薯條 $168好似好普通既一道菜,但條魚炸得好脆口,魚肉嫩得黎亦無腥味。連沙律醬都有2款,分別係甘筍沙律醬同松露沙律醬。2個醬都好味~🥒青瓜湯力咖啡 $62夏天飲呢個夠曬refreshing。可以試左青瓜tonic之後再慢慢加espresso。☕️提拉米蘇卡布奇諾 $58上面果層濃濃既tiramisu foam好正,係出邊少可會試到既咖啡~🍨香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $118呢個上枱果陣係訓低左既,咁都俾佢諗到😂成杯其實就好似係tiramisu + affogato,係食得又影得既一道甜品~

🦐大蝦蕃茄扁意粉 $128

🐟招牌英式炸魚薯條 $168

🥒青瓜湯力咖啡 $62

☕️提拉米蘇卡布奇諾 $58

🍨香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $118
呢個上枱果陣係訓低左既,咁都俾佢諗到😂
2024-06-24 84 浏览
喺尖東做完嘢,記得朋友提過193間cafe幾好食,仲搬咗去誠品,就試一試。 本身店員安排坐店內中間位,但見有海景位,就問可唔可以坐嗰邊,店員都好友善咁安排到。 參考食評,就叫咗個日式明太子帶子扁意粉($138),另加杯熱americano($38)咖啡係誠意之作,非常香濃,出色! 意粉一嚟到,吓咗聲,咁細份嘅,4啖就食完。食量係譚仔扣底,而呢一個份量係完全唔飽。味道亦好麻麻,食唔出有明太子,3粒帶子亦有啲overcooked,唯一好係煎得夠香脆。基於食唔飽,叫多件slice cake 鮮打老奶奶檸檬蛋糕($78),結論係唔應該叫。件slice cake比正常size細件,味道亦非常普通,檸檬味好淡,勝在係少甜。衰啲講,質素仲差過連鎖店求其一件餅。 全部連加一,埋單$279。 有海景嘅餐廳,K11 musea、海港城、文化中心都有,價錢都係差唔多,但食物整體質素一定好過呢餐。入餐廳時已知價錢,接受先坐低,好可惜食物味道同質素係令我失望。唯一好係杯啡,否則會畀劣評。值得為咗杯啡而幫襯 / 經尖東特登上去買杯啡!埋單時見到人哋份甜品幾吸引,但我要儲下勇氣先再試,再失望而回,我驚會對呢間嘢負分

咖啡係誠意之作,非常香濃,出色!

全部連加一,埋單$279。

值得為咗杯啡而幫襯 / 經尖東特登上去買杯啡!埋單時見到人哋份甜品幾吸引,但我要儲下勇氣先再試,再失望而回,我驚會對呢間嘢負分😂
2024-06-24
  • Americano
2024-06-20 377 浏览
原來193嘅cafe Tanuki Innovation喺尖沙咀誠品生活開咗啊✨新店呢邊感覺開揚 最正係有個窗邊位可以望海㗎🌊裝修設計型格 都係以黃色做亮點 當然唔少得狸貓啦ꕥ 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬食物選擇好似比之前仲多咗 呢個韓式卡邦尼烏冬好啱口味🍝烏冬滿有口感 配上creamy嘅醬汁夠惹味 而且好掛麵 識食一定係篤穿隻溫泉蛋 撈埋蛋汁一齊食🥚五花腩肥瘦均勻 質地軟稔唔油膩ꕥ 日式明太子帶子扁意粉對明太子零抗拒力嘅我 又點會唔叫呢個😆明太子入口粒粒分明 帶有獨特醎香 香煎過嘅帶子表面有微微焦香 中間則保持鮮嫩🍴ꕥ 香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕IGable!! 本身以為就咁一件tiramisu上面放球雪糕 原來好有心思設計過擺盤🫶🏻蛋糕同雪糕放啲玻璃杯 再斜放喺放滿咖啡豆嘅小餐盤上 旁邊一酌expresso 比客人因應自己口味倒入杯中 有種同時享受咗tiramisu同affogato嘅感覺☕️另外點咗兩杯咖啡 挪威起司拿鐵賣相超靚✨挪威製嘅芝士由一種羊奶同牛奶混合而成 比市面上嘅芝士多咗種微甜🧀而Ice Mocha都好對味啊

ꕥ 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬

明太子入口粒粒分明 帶有獨特醎香
香煎過嘅帶子表面有微微焦香 中間則保持鮮嫩🍴

ꕥ 香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕

2024-06-16 129 浏览
尖沙咀星光行誠品生活中開了一間新店「Tanuki Innovation」,以韓式清簡設計為主調,配以無敵海景,帶來了一個全新的用餐體驗!而且這裡更是193主理的時裝品牌LILABOC亦會同時進駐,真係要一同參觀一下。提拉米蘇卡布奇諾口感濕潤綿密,層次豐富,甜而不膩。抹茶椰子雲霧以日式抹茶和泰式椰子組合而成,清新香味相得益彰,給人一種雲朵般的柔軟感,細膩甜美。全日早餐當中先有香甜軟糯日本南瓜、濃郁鹹香香腸、綿密牛油果、白菌、車厘茄、炒蛋、沙律菜、最後還有酥脆松軟的牛角包窩夫,口感層次豐富,味道多元化。韓式烤五花腩泡桑溫泉蛋卡邦尼烏冬卡邦尼烏冬都沾滿了韓式醬汁,而且更有半熟溫泉蛋和肥嫩多汁的五花肉,兩者完美融合,微微香辣,非常惹味。香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕賣相甚有心思的提拉米蘇雪糕,濃郁香醇的咖啡可自由添加上提拉米蘇內,令雲呢拿雪糕多了咖啡香,口感特別,為這餐畫上完美的句號。

提拉米蘇卡布奇諾
口感濕潤綿密,層次豐富,甜而不膩。

抹茶椰子雲霧

韓式烤五花腩泡桑溫泉蛋卡邦尼烏冬

香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕
2024-06-16 145 浏览
Error 193的 coffee shop #TanukiInnovation殺入海港城誠品 空曠海景日光寫意☀️Menu選擇唔少 salad pasta rice 甜品仲有唔少飲品選擇試左個帶子明太子意粉 吉列豬扒飯 仲試左招牌tiramisu意粉creamy 啖啖明太子 吉列豬扒份量大又酥脆飲品推介Norway Cheese Latte & Tiramisu LatteClassic latte上灑滿Norway Cheese 鹹香得黎唔會甜#tiramisu latte就帶微甜 少酒香 入口幼滑甜品食埋fancy tiramisu 1 shot espresso倒落去更濃郁整體水準不錯 地理位置都好方便👍🏻📍Tanuki Innovation @tanukiinnovation尖沙咀梳士巴利道星光行誠品生活2樓L201-203號舖🌎#iam尖沙咀foodaholic
殺入海港城誠品 空曠海景日光寫意☀️

2024-06-13
  • Tiramisu  latte
  • Tiramisu
  • Norway  cheese  latte
193人氣咖啡店原來進駐咗尖沙咀誠品生活店!想當初喺土瓜灣開店嘅時候我都特登去朝聖食過,宜家先知道原來土瓜灣分店已經結業,直接喺尖沙咀啱啱新開張😱誠品分店環境都好舒服,窗口位可以望到海景。以吧檯座位及開放式廚房設計,仲可以睇到美食製作過程,仲有多隻招牌狸貓吉祥物擺設🐱👓韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138五花腩薄薄的煎乾咗好脆口,烏冬好滑軟度剛好又掛到汁,忌廉醬汁配泡菜酸酸地少少辣平衡返又特別。配料仲有菇同紫菜碎、溫泉蛋依個fusion主菜值得一試!👓招牌英式炸魚薯條 $168一開始覺得有啲奇怪,竟然Cafe食炸魚薯條,但見隔離幾枱都叫所以就試試😂條魚大大條炸得好靚,上碟嘅賣相好似條魚游緊水🐟炸皮好薄又脆,魚肉好飽滿又滑又嫩,食得出唔係渣嘅魚柳,係好味!配菜有粗薯條,都係炸得好香脆,有沙律菜配柚子汁好清新,平衡返炸物咁飽。👓Matcha Coconut $58攪拌均勻後飲,估唔到椰子水味咁突出,好香!配埋抹茶味好夾好清新,呢個組合啱晒唔飲咖啡嘅人。老實講佢嘅抹茶味唔算好明顯,但勝在完全唔甜🤙🏻👓Tiramisu Cappuccino $58未攪勻前飲好有層次感,面有朱古力粉加奶泡

👓韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138

👓招牌英式炸魚薯條 $168

👓Matcha Coconut $58

👓Tiramisu Cappuccino $58
未攪勻前飲好有層次感,面有朱古力粉加奶泡,下面鮮奶咖啡,整體唔甜又平衡得啱啱好,呢杯特色咖啡值得一試!同樣勝在完全唔甜🤙🏻

👓挪威 BRUNOST 芝士 CROFFLE 配鮮制忌
康及零雲呢拿雪糕 $118
係招牌甜品!牛角窩夫新鮮烘起熱辣辣好脆,都相當大份!配料有生果、雲呢拿雪糕,BRUNOST係一種羊奶同牛奶混合而成嘅芝士,真係好重芝士鹹香味,配上牛角窩夫好特別!
朋友是人氣組合成員193的粉絲,今個星期相約筆者到尖沙咀逛街,順道request必須要來誠品內的「Tanuki Innovation」。這是筆者第二次到訪藝人開設的餐廳。「Tanuki Innovation」門口就已經有大大個打卡位,有193所畫的插畫公仔立牌。當天大約下午5時多抵達,餐牌上好幾款item已經售罄,可以選擇的不多。扁意粉配上蕃茄醬汁,麵條頗為掛汁,入口味道酸甜,食得開胃。大蝦有3隻,口感彈牙。另外也附有菇菌等配菜。鰻魚塗上蒲燒汁,味道很香。鰻魚肉質厚身鮮甜,做了去骨處理令進食更方便。配上珍珠米飯同吃,可說是完美組合!米飯上還蓋有一層滑蛋,不過個人感覺似是普通的滑蛋,多於餐牌上寫的厚燒玉子。主食加$25可配一杯飲品,質素都可以。

大蝦蕃茄扁意粉

扁意粉配上蕃茄醬汁,麵條頗為掛汁,入口味道酸甜,食得開胃
。大蝦有3隻,口感彈牙。另外也附有菇菌等配菜。
蒲燒鰻魚配厚燒玉子蓋飯

Matcha Latte
Mocha

主食加$25可配一杯飲品,質素都可以。
2024-06-01
Matcha Latte