2022-08-24 696 浏览
雖然drawing room位置係大堂樓層,但環境寧靜,枱與枱之間距離闊落,坐得舒適。服務態度依然專業、親切,詳細介紹所有茶葉類型、甚至係餐車所有食物。依間下午茶有別於傳統三層架下午茶,而係可以係餐車揀食物,食物種類亦會不定期更新。兩人可以自選共16款鹹點同甜點。食物份量偏細,但絕對求精不貴多❗️當日鹹點同甜點各點咗八款,自己揀自己鍾意食嘅😉依間鹹食唔再係有三文治果啲為塞飽你個肚,而係用唔同高級食材配搭,新鮮感十足!當中最正係French flair,鵝肝配薄麵包味道非常濃郁,一定必點!All black亦好特別,炭灰色馬卡龍包住新鮮松露同松露醬。Green tartare就幾有驚喜,啫喱口感夠清新,仲要完全冇青豆腥味😆scones都ok,質地唔會濕同好fluffy ,但同其他地方比較,就唔太突出。Clotted cream同Jam絕對比MO比下去🤫甜品亦好精緻,酸甜口味甜點都俱全,賣相超吸引😍Mont Blanc雲石外表已經勁吸精,栗子cream香濃順滑。Hazelnut Praline Choux朱古力色泡芙賣相同樣好好食,食得出泡芙新鮮嘅酥脆。 由於當日係慶祝生日,酒店都有送多兩件

由於當日係慶祝生日,酒店都有送多兩件甜品附上蠟燭、朱古力生日牌同俾我哋😬食完都飽飽地,唔洗追加任何食物😛 整體個人對drawing room食物質素、環境、服務好滿意🥰

2022-08-23 556 浏览
傳說中一桌難求既下午茶,提早一個零月訂定位慶祝友人生日,充滿左期待。去到安排坐係最近門口既位置,無得影近窗景色,少少失落。侍應好賣力咁介紹晒12隻茶葉,最後揀左Chamomile Reverie,Moroccan Mint,Honeybush Chai,Oriental Beauty當中係東方美人茶比較出色,淺粉色,稍微帶有花香,可以入口既味道。其他幾款就無乜特別茶味,或飲落感奇怪。菜單上可任選八款鹹點及甜點,剛好四人每款來兩件分吃好了。鹹點Green Asparagus露筍係小清新代表,爽脆,威士忌酸蛋黃醬同熱情果醬都夾Sea Breeze灸烤吞拿魚,鋪上中華沙律及炸脆紅葱,感覺用上中華沙律有點降格左Comedia dell' Arte巴馬臣芝士弄成Panna Cotta狀,底部係佛卡夏意大利包,菜單形容係脆,但只食到乾爭爭Green Tartare牛油果醬、豌豆、柚子、露筍組合而成既他他,面層有啫喱,創意十足但味道唔突出Foie Gras Terrine鵝肝基本上好難失手,伴上洋葱醬同無花果解膩不錯Tomato Macaron又一頗有創意既作品,番茄味馬卡龍配羊奶芝士同番茄乾,還好

侍應好賣力咁介紹晒12隻茶葉,最後揀左

菜單上可任選八款鹹點及甜點,剛好四人每款來兩件分吃好了。

鹹點
Green Asparagus
露筍係小清新代表,爽脆,威士忌酸蛋黃醬同熱情果醬都夾

Sea Breeze

Comedia dell' Arte

Green Tartare

Foie Gras Terrine
鵝肝基本上好難失手,伴上洋葱醬同無花果解膩不錯

Tomato Macaron
又一頗有創意既作品,番茄味馬卡龍配羊奶芝士同番茄乾,還好

Smoked Salmon Roll
煙三文魚卷絕對係穩陣之選,魚子醬應該係反映係價格上

Scallop Tartar
帶子配上檸檬、薄荷、熱情果,有少少蓋過本身既鮮甜

Scone
到原味及提子鬆餅上枱,配布冧醬、蜜糖、無花果醬、楓糖漿。鬆餅唔乾,有牛油香,夠熱,而布冧醬酸甜得宜,個人好欣賞

甜點
Pink Guava
石榴味幾香,有蛋糕底帶出層次

Carrot Cheese Cake
個蘿蔔造型幾有趣,但忌廉芝士配蘿蔔蛋糕真係好唔夾,加左菠蘿都挽救唔到

Cappuccino
食得出芝士、咖啡味,唔錯

Wild Strawberry Delight
士多啤梨既組合,果肉加慕斯,起碼唔會失手

Banana Crunch
香蕉本身都甜,呢個甜點令佢更加甜到甩牙

Pistachio Orange
呢個有開心果平衡到無咁甜

Yuzu Lemon Marshmallow Tart
居然呢個都頗甜,係個棉花糖出晒事

Macaron Sesame
芝麻ganache還好,個餅底硬到咬唔開

整體可以講係幾唔滿意,一黎勁多既presentation係mousse加餅底,而舊餅底係勁硬,印象分大減。味道大部分都偏甜,感覺真係賣名氣多。
2022-06-17
2022-08-18 663 浏览
'*•.¸♡ 𝗧𝗵𝗲 𝗗𝗿𝗮𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺 ♡¸.•*'俾 𝗧𝗵𝗲 𝗗𝗿𝗮𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺 嘅下午茶吸引咗好耐😃鹹甜點都可以自己揀,自由配搭🙋‍♀️對於揀飲擇食嘅我真係好吸引~加上好多好評,所以一直都好想去試吓!今次都提早咗大概一個月預約,只要肯提早少少book位的話都冇想像中咁難嘅🆗首先要讚下餐廳無論係環境服務都非常好,喺度慢慢坐一個下午,好舒服😌ღ Aꜰᴛᴇʀɴᴏᴏɴ Tᴇᴀ $478 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬Cʀᴀꜰᴛ Tᴇᴀ Cᴏʟʟᴇᴄᴛɪᴏɴ ʙʏ "Pʟᴀɴᴛᴀᴛɪᴏɴ"待應好細心講解12款茶,確保你揀到一款啱心水!我自己就唔太飲茶,叫咗杯朱古力,正常發揮,味道有少少淡🤏🏻鹹甜點都係用餐車形式上,待應同樣會逐一介紹,鹹甜點可以自由配搭,總共揀8件就可以😌七月頭去食嘅,不過依家menu又好似唔同咗了~Sᴀᴠᴏʀʏ Sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐫𝐨𝐧𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐓𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐞𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞以上呢幾款鹹點個人都覺得幾出色,

七月頭去食嘅,不過依家menu又好似唔同咗了~

Sᴀᴠᴏʀʏ Sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ
𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐫𝐨𝐧
𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐓𝐞𝐫𝐫𝐢𝐧𝐞
𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐞𝐳𝐞
𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐥𝐥
𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞
以上呢幾款鹹點個人都覺得幾出色,可以一試!特別係Tomato Macaron,加入左羊奶芝士,超有驚喜,好好食!

Fʀᴇsʜʟʏ-ʙᴀᴋᴇᴅ Sᴄᴏɴᴇs
𝐉𝐚𝐦, 𝐜𝐥𝐨𝐭𝐭𝐞𝐝 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐰𝐡𝐢𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫
Scones都做得唔錯,上枱已經聞到好香,食落外脆內軟,但絕對唔會太乾。媽咪大讚無花果jam好好,而我就覺得配clotted cream最正😇

Sᴡᴇᴇᴛ Sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ
𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐌𝐚𝐜𝐚𝐫𝐨𝐧
𝐂𝐚𝐫𝐫𝐨𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞
𝐁𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡
甜點同樣好好食!!黑芝麻macaroon完全中我口味,食咗兩粒🤪Carrot cheesecake加咗菠蘿喺裏面解膩,食落幾清新👍🏻

𝗧𝗵𝗲 𝗗𝗿𝗮𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗼𝗺
2022-08-13 639 浏览
St regis瑞吉酒店絕對是下午茶界天花板!!我在7月6訂到8月1號(當時官網剛開放8月的預訂 所以任何日期時間都有)選好茶之後就有餐車自選4款咸+4款甜點再有2種口味的司康 加新鮮的果醬、奶油、甜漿、蜜糖搭配享用司康就算冷了都好好吃(平常冷掉我是不吃的)咸甜點因為是自選 自己喜歡的口味不會浪費而且真的每一款都好好吃因為預訂時有備註生日慶祝會有多2種隨機的甜品剛好都是我們有選的 所以我們全部吃完
St regis瑞吉酒店絕對是下午茶界天花板!!

選好茶之後就有餐車自選4款咸+4款甜點
再有2種口味的司康 加新鮮的果醬、奶油、甜漿、蜜糖搭配享用

司康就算冷了都好好吃(平常冷掉我是不吃的)
咸甜點因為是自選 自己喜歡的口味不會浪費
而且真的每一款都好好吃

因為預訂時有備註生日慶祝
會有多2種隨機的甜品
剛好都是我們有選的
所以我們全部吃完
2022-08-01
2022-08-01 888 浏览
Set includes one starter, one main, one dessert and a drink (coffee or tea) Topped up for lobster linguine and paid extra for cocktail. Lobster linguine worth the top-up. Very rich and creamy sauce with squid ink linguine. 63 degree egg for starter tastes better than it looks. Worth the try! It will be even better if bread basket is heated up before serve.

2022-07-28 880 浏览
With massive windows 🪟 and a sky-high ceiling, the Drawing Room 🎨 at the St Regis Hong Kong is a relaxing and luxurious dining spot 🍽. The spacious dining room connected to a terrace is an elegant space for dinner and afternoon tea🫖. Recommended dishes include:1️⃣The signature St Regis Burger🍔 (Lobster🦞, crab patty🦀, lobster mayonnaise, citrus🍋) - Burger and lobster got the golden ratio of bread and lobster. Every bite starts with a buttery fragrance from the brioche bun, followed by a burst of fl

1️⃣The signature St Regis Burger🍔 (Lobster🦞, crab patty🦀, lobster mayonnaise, citrus🍋) - Burger and lobster got the golden ratio of bread and lobster. Every bite starts with a buttery fragrance from the brioche bun, followed by a burst of flavour from the lobster meat. The chunks are wonderfully juicy, with a natural sweetness emanating from the liquid.
2️⃣Foie Gras Terrine (Crispy toast, onion jam, dried figs) - Perfectly cooked terrine with a delicate, buttery, smooth taste.
3️⃣ French organic white asparagus (Mayonnaise Whisky sour, passion fruit): The white asparagus are tender and sweet which matches perfectly with the sauce.

For the sweet, I would recommend the Cappuccino☕️, which features mascarpone Chantilly topped with Espresso ladyfinger and coffee cream🍦. A creamy dessert of espresso-soaked ladyfingers surrounded by lightly sweetened whipped cream and a rich mascarpone.

🎨The Drawing Room
📍2/F, The St Regis Hong Kong, 1 Harbour Drive #stregishk #stregis #stregishongkong #stregishotel #staycationwithbrian #hkstaycation #drawingroom #drawingroomhk #cwbfood #hkfood #hkfoodie #hkeat #hkrestaurants
St Regis Burger
Tea
St Regis Burger
2022-07-09 1031 浏览
瑞吉酒店下午茶一向難book,閒日可以早點有位啊!坐下來Staff就會拎一盤有12種不同茶葉俾你揀。而今次不是用三層架而是用餐車上,幾特別。共有8款鹹點8款甜點各揀4款,店員會逐一介紹每一款鹹甜點👍🏻👍🏻如有朋友生日可安排生日牌及有多兩款甜點,不錯不錯👍🏻全部食物都好好味😋沒有一樣是難食或者怪怪地。我認為各方面它比Butterfly room更加出色,而服務水準更加一流。真心推介。
瑞吉酒店下午茶一向難book,閒日可以早點有位啊!

坐下來Staff就會拎一盤有12種不同茶葉俾你揀。

如有朋友生日可安排生日牌及有多兩款甜點,不錯不錯👍🏻

全部食物都好好味😋沒有一樣是難食或者怪怪地。

2022-07-07 871 浏览
灣仔瑞吉酒店 St.Regis 入面既蛋糕店 The Drawing Room & L’Envol向來都係不少afternoon tea必食之選,所以經常都full booking 既 The Drawing Room 同 L’Envol 呢兩間餐廳一D都唔出奇。要預早咗3個月book佢個afternoon tea亦都唔需要驚訝,未book到既afternoon tea位既朋友可以試下買住佢D birthday cake試住先,一樣咁。星級餅店The Drawing Room 既蛋糕由香港瑞吉酒店餅房行政總廚 Chad Yamagata 製作,今次試左個必食瑞吉黑朱古力蛋糕,蛋糕個底係朱古力海綿蛋糕,上面分別有有黑朱古力慕絲忌廉,黑朱古力cream,黑朱古力鮮奶油醬同埋牛奶朱古力慕絲層,口感豐富,,食到晒黑朱古力唔同既製作,D cream 好順滑,黑朱古力又夠晒香醇,而且個賣上好高貴,買生日蛋糕一流。另外其實網上仲推界咖啡果仁千層蛋糕,Oreo 芝士蛋糕,抹茶千層蛋糕,朱古力慕絲蛋糕,鮮忌廉雜果蛋糕,雲呢拿慕絲蛋糕,水果忌廉撻等等,下次一定要試下。
,一樣咁

星級餅店
,而且個賣上好高貴,買生日蛋糕一流

另外其實網上仲推界
外卖自取
  • 瑞吉黑朱古力蛋糕
2022-06-30 754 浏览
素聞St. Regis drawing room 的high tea非常難book,機緣巧合下友人相約先嚐嚐lunch首先,由登記到講解餐牌,服務是證得一讚。環境寛敞,樓底高,能充分采納自然光,但略嫌冷氣不足,以dress code要求smart casual嚟講,真係越食越熱…Lunch menu 選擇不多,款式沒特別。最後點了signature burger,下單時要求5成熟,但相信上菜果份遠超5成。麵包乾硬,醬汁沒特別,生菜唔新鮮,漢堡肉鬆散,沒肉汁,整體來說完全不合格。主菜大失所望,我跟友人都希望甜品能扳回信心。怎料到,甜品才端上來,已經滿佈水珠連打卡的心情都沒有了,味道亦沒特別……最後,他們忘了送上咖啡,待我們都把甜品食完一陣間先送上餐飲,餐飲送上不到5分鐘,侍應生催促我們還枱離座,說好的服務態度也不見了吧…大概沒下次了…

首先,由登記到講解餐牌,服務是證得一讚。

連打卡的心情都沒有了,味道亦沒特別……

大概沒下次了…
2022-06-27 491 浏览
到我啦!到我啦!今次終於到我嚟到的The Drawing Room食Afternoon Tea!呢度嘅Afternoon Tea set鹹甜點各有八款,每人可以揀各四款,我地有4個人就可以叫2set share全部試晒。首先,講咗鹹點先,重點講幾個,Sea Breeze 清新,tuna唔會好鯹,Foie Gras Terrine個鵝肝唔會太油膩,都好豐富油香,Tomato Macaron就太甜了,食唔係好到蕃茄,不過配左goat cheese係幾有趣,Scallop Tartar都好新鮮有少少泰國既風味。而我最鍾意既係comedia dell’ Arte,2種芝士都好夾,鹹道適中芝士味都好香。至於甜品方面,Afternoon Tea唔少得既scone都唔錯,講唔上好驚艷,不過不失啦,佢提供嘅果醬都好齊全,有四款俾你揀。個人最鍾意既係Cappuccino 同Pink Guava,哥哥介紹Cappuccino 嘅時候形容佢好似Tiramisu,而我都覺得佢同Tiramisu好相似,但係佢嘅lady finger好薄,我會形容佢係mousse既佢入面係滿滿嘅番石榴好清新而外面甜甜lime m
至於甜品方面,Afternoon Tea唔少得既scone都唔錯,講唔上好驚艷,不過不失啦,佢提供嘅果醬都好齊全,有四款俾你揀。個人最鍾意既係Cappuccino 同Pink Guava,哥哥介紹Cappuccino 嘅時候形容佢好似Tiramisu,而我都覺得佢同Tiramisu好相似,但係佢嘅lady finger好薄,我會形容佢係mousse既佢入面係滿滿嘅番石榴好清新而外面甜甜lime mousse 甜甜酸酸好配合清新嘅番石榴。
個人覺得overall甜點比鹹點優勝,而食物都好精緻細膩。當然環境就無得頂啦!
《The Drawing Room Afternoon Tea》🔸Savoury Selection❀ Green Asparagus (Whisky sour mayonnaise,passion fruit)❀ Sea Breeze (Tuna tataki,black and white sesame,seaweed,crispy shallot)❀ Comedia dell’ Arte (Harlequin parmesan panna cotta,crispy focaccia)❀Green Tartare (Avocado guacamole,pomelo asparagus tartare,vegetable jelly)❀Foie Gras Terrine (Onion jam,dried fig)❀Tomato Macaron (Goat cheese,sun-dried tomato)❀ Smoked Salmon Roll (Caviar,cucumber)❀ Scallop Tartar (Citrus, mint, pomegranate)有別於傳統既三層架,

🔸Savoury Selection

有別於傳統既三層架,同rosewood一樣都係會有餐車推出黎俾客人挑選食物。The Drawing Room應該係我食過既afternoon tea 鹹點最出色既一間👍🏻 賣相精緻,大部分食飯都加入左水果,食落好清新。當中既Tomato Macaron 好impressive,第一次試咁特別既口味,入面加入左Goat cheese,食落好香,鹹味既macaron意外地好味😍

🔸Scone
佢地既scone暫時係我既No.1🤤外脆內軟,唔會太乾,表面脆得黎係好鬆化,真係好好味!仲有四款Jam、牛油及Clotted cream俾你選擇,Jam味道有Plum, Fig, Organic honey同Maple syrup,我幾中意佢個無花果醬,清清甜甜👍🏻 順便一提,個玫瑰花牛油真係好靚呀❤️

🔸Sweet Selection
❀Pink Guava (Pink guava compote, lime mousse, madeleine sponge)
❀Carrot Cheese Cake (Cream cheese mousse,carrot sponge, pineapple filling)
❀Cappuccino (Mascarpone cream,espresso ladyfinger,chocolate cream)
❀Wild Strawberry Delight(Wild strawberry mousse and foam,marinated strawberry compote)
❀Banana Crunch(Puffed rice praline,banana cream,exotic coulis,matcha sponge)
❀Pistachio Orange(Orange butter cream,mandarin orange jelly,pistachio sponge)
❀Yuzu Lemon Marshmallow Tart(Yuzu lemon cream,mandarin orange jelly,pistachio sponge)
❀Macaron Sesame(Macaron shell,black sesame ganache)

甜點都一樣咁精美😍 甲蟲造型既係Sesame
macaron,芝麻味都係好特別既味道,好少品嘗到,味道相當濃郁🤤Carrot Cheese Cake 既蘿蔔造型都好得意好吸睛,入面有菠蘿粒好驚喜👍🏻其他甜品都加入左不同種類既水果,一d都唔會單一,食落又唔會太漏😋

🔸Tea selection
❀ Keemun Rose
❀Osmanthus Oolong
有12款茶葉可選擇,店員會好詳盡咁先介紹一次,真係眼花撩亂呀😆祁門紅茶加玫瑰淡淡花香,味道相對濃,桂花烏龍茶底較清,飲落好舒服,個人較喜歡桂花烏龍😋
2022-06-16 518 浏览
令人失望嘅lunch set at St. Regis 之前已經試過佢哋嘅下午茶都覺得好一般。琴日朋友約咗去食lunch,$550 有3courses,à la carte menu 好少選擇,啲水準真係好一般,完全唔似五星級酒店。Starter tar tar 味道好普通,食材唔覺得好新鮮,只可以話ok。朋友main course 叫咗意粉,完全好齋,冇味,食咗一半都冇食。我叫咗魚,賣相同味道都係好普通。唯一可以讚嘅係環境,不過下次唔會再去。
令人失望嘅lunch set at St. Regis
之前已經試過佢哋嘅下午茶都覺得好一般。

今年生日去左The St Regis Bar high tea。如果大家想去記得要預早book,因為好full。呢度嘅裝修好漂亮,有好多唔同嘅打卡位。座位與座位間有一定距離,而且大多數係梳化位,坐得好舒服。餐廳有淡淡的香氣,成件事加埋令你覺得自己好似一個貴婦,好休閒咁享受下午茶。Tea set 包左飲品、鬆餅、4件鹹點及4件甜點。如果生日嘅話佢哋仲會送多一件蛋糕。餐廳首先會問你想簡什麼茶,跟住會上鬆餅。食到差唔多就會推餐車來俾你揀鹹點、然後係甜點。店員會觀察你嘅進度,時間掌握得啱啱好。食物質素亦都好好食,環境一流。我喺呢度享受左一個好開心嘅下午。值得推介。

店員會觀察你嘅進度,時間掌握得啱啱好。

3月book要5月先食到既Drawing Room下午茶😂專登餓左成朝先去食😜Afternoom Tea set有4件鹹點➕4件甜點➕Scone➕🍵😁食完十級飽‼️餐廳由裝修佈置 餐具選材 至鹹點甜點都十分精緻😄個人覺得係視覺味覺嘅雙重享受🤑真係好適合同朋友坐一個下午🤪𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝔂 𝓢𝓮𝓵𝓮𝓬𝓽𝓲𝓸𝓷▹ 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙰𝚜𝚙𝚊𝚛𝚊𝚐𝚞𝚜▹ 𝚂𝚎𝚊 𝙱𝚛𝚎𝚎𝚣𝚎⭐️▹ 𝙲𝚘𝚖𝚎𝚍𝚒𝚊 𝚍𝚎𝚕𝚕' 𝙰𝚛𝚝𝚎⭐️▹ 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎⭐️▹ 𝙵𝚘𝚒𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚜 𝚃𝚎𝚛𝚛𝚒𝚗𝚎▹ 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗⭐️▹ 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚁𝚘𝚕𝚕⭐️▹ 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎⭐️鹹點幾乎每件都好食‼️個人最愛sea breeze & smoked salmon roll😜 sea breeze係黑白芝麻同脆海苔包住半生吞拿魚片😁口感豐富得黎又好開胃🍀scallop tartare以citrus, mint,promgranate 調味😁成個配搭好清新😙😙😙𝓢𝓬𝓸𝓷𝓮鹹甜點之間係scone session😚分別有2個raisin scone 2個原味😙仲附上4款唔同口味既果醬😋scone牛

𝓢𝓪𝓿𝓸𝓾𝓻𝔂 𝓢𝓮𝓵𝓮𝓬𝓽𝓲𝓸𝓷
▹ 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗⭐️
▹ 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚁𝚘𝚕𝚕⭐️
▹ 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎⭐️

𝓢𝓬𝓸𝓷𝓮
鹹甜點之間係scone session😚分別有2個raisin scone 2個原味😙仲附上4款唔同口味既果醬😋scone牛油味好香‼️但如果再鬆軟d會更好食🙊

𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽 𝓢𝓮𝓵𝓮𝓬𝓽𝓲𝓸𝓷
▹ 𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝙲𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑⭐️
▹ 𝚈𝚞𝚣𝚞 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝙼𝚊𝚛𝚜𝚑𝚖𝚊𝚕𝚕𝚘𝚠⭐️
▹ 𝙼𝚊𝚌𝚊𝚛𝚘𝚗 𝚂𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎
▹𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎⭐️

其實食完scone已經好飽😅所以再食甜點有d吃力😂Overall鹹點好食過甜點🤣😜個人覺得必試係carrot cheese cake同cappucino😚😚carrot cheese cake係cream cheese mousse同🥕既配搭😛平時比較少食到😛cappucino似係tiramisu既mousse版😚但☕️🍫味都好香濃😍😍

💰 💰 $𝟒𝟕𝟖 𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝐚𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧)

🔎 The Drawing Room🔍
📍灣仔港灣徑1號香港瑞吉酒店2樓

🏃環境舒適度: 𝟜.𝟜 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟡 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟠 / 𝟝
大約3年前黎過一次,覺得有trolley推出黎俾你選茶點幾得意。之後想再去但好多人都話要等3個月,上個月竟然一個星期前就book到😂去到好似包左場咁,好舒服。都係咸點同甜點各8件任選。我地每樣叫左一件,淨係無要raspberry cake roll.咸點好似比3年前食的細件左,不過都幾好食,帶子下面塊pancake再鬆軟啲就更好了個蘆筍啫喱幾得意,refreshing😆 紅間白的cube toast我以為係蟹柳,原來係芝士,好濃郁蘋果啫喱配鵝肝係絕配😌非常欣賞佢個Mont Blanc, 朱古力雲石面同透明鏡面做得好薄,栗子同橙味啫喱幾夾👍🏻呢度最開心係scones 配左幾款果醬,唔會一路食同一個味😋性價比就普通($8xx/2人)食物係做得精緻好多,好食的,不過可能會少少唔夠飽。
蘋果啫喱配鵝肝係絕配😌

• 咸點