2023-04-13 645 浏览
啱啱同朋友去咗中環嘅Pizza Project, 當日9pm去到,入面仲有唔少人不過唔洗等位。試咗個$220蚊嘅tasting menu。220佢包1個前菜 一個pizza 同一個甜品。首先,我地食咗個burata cheese。呢個芝士好滑,個口感真係一流。啲油醋同青瓜嘅搭配仲令味道更加突出!Beef tartare肉質好新鮮,啲調料都好夠味,食落去好濕潤!之後,我地來到咗重頭戲——pizza!我地食咗個fiona's 同埋黑松露pizza,個人鍾意黑松露多d,黑松露好香,啲薄餅底又夠脆,啲芝士同黑松露搭配得恰到好處,每一啖都好滿足!最後,我地食咗兩款甜品:白朱古力mousse同tiramisu。白朱古力mousse非常滑嫩,甜而不膩,真係好適合做餐後甜品。而嗰個tiramisu就更加唔洗講,係pici 一樣味,啲咖啡同酒嘅味道好濃郁!

2023-04-12 453 浏览
.Pirata group旗下嘅The Pizza Project主打手工pizza係pici條team出品嘅 所以裝修格局都有少少似pici(亦都會有佢哋嘅classic tiramisu)感覺有啲似意大利風情小餐館咁 燈光暖和幾cozy中環分店呢度Outdoor會有啲外國人企係度飲野吹水食pizza chill chill的( ・∇・)menu得一兩頁價格係中環黎講十分公道最抵食應該係佢地個tasting menu前菜+Pizza+甜品 $220!(゚∀゚)不過今次唔太餓就冇叫到Tuna Carpaccio $95因為見佢地beef tartare好似普普通通咁所以就叫左呢個意式吞拿魚魚生用左黃鰭金槍魚,蔥同埋酸豆 幾開胃 但油比較多同埋印象中有小小筋 呢個價錢性價比不算高(´-`)但由於呢度無其他主菜 所以點都想嗌個appertizerCarbonara $160佢地嘅signature dish係mano又係食過一款Carbonara Pizza (鹹到痴線)呢度雖然都有少少鹹 但整體都ok餅底鬆軟煙韌 每塊都有意式煙肉、流心鵪鶉蛋同意大利芝士乳酪配搭都幾夾~當日之後轉場飲野
主打手工pizza
係pici條team出品嘅
所以裝修格局都有少少似pici
(亦都會有佢哋嘅classic tiramisu)
感覺有啲似意大利風情小餐館咁
燈光暖和幾cozy

menu得一兩頁
價格係中環黎講十分公道
最抵食應該係佢地個tasting menu
前菜+Pizza+甜品 $220!(゚∀゚)
不過今次唔太餓就冇叫到

Tuna Carpaccio $95
因為見佢地beef tartare好似普普通通咁
所以就叫左呢個意式吞拿魚魚生
用左黃鰭金槍魚,蔥同埋酸豆
幾開胃 但油比較多同埋印象中有小小筋
呢個價錢性價比不算高(´-`)
但由於呢度無其他主菜 所以點都想嗌個appertizer

Carbonara $160
佢地嘅signature dish
呢度雖然都有少少鹹 但整體都ok
餅底鬆軟煙韌 每塊都有意式煙肉、流心鵪鶉蛋同意大利芝士乳酪
配搭都幾夾~

當日之後轉場飲野 所以淨係叫咗mocktail 大大杯都幾抵飲+refreshing!

Pamlela $55
Grapefruit, tonic, rosemary

Barry $55
Berries, soda, basil

The Pizza Project (中環)
2023-04-11 420 浏览
之前食過pici, 知道有間兄弟店叫Pizza project,一於去試下。佢本身有sets或者散叫,不過計返叫sets每位嘅價錢係抵好多,包括一份前菜、一個pizza同一份甜品。首先前菜叫咗牛肉他他,以及炸芝士,兩個都整得幾出色!唯獨係個牛肉他他比較淡,冇乜濃郁嘅牛肉味,炸芝士拉芝好滿足!Pizza叫咗黑松露pizza同埋招牌卡邦尼,黑松露pizza個松露非常香,好出色,每一啖pizza都食到濃濃嘅松露味,唸起都回味!但個卡邦尼就比相像中冇咁好食,可能因為個bacon太鹹,係超鹹甜品係pici甜品,正正常常!Pizza相當大份,每人叫sets係一人一個大pizza,超滿足!

甜品係pici甜品,正正常常!
2023-03-31
2023-04-01 372 浏览
顧名思義 店舖專賣不同口味的Pizza 🍕同時都有小食及甜品可選擇留意只可以Walk in ⍢Carbonara Pizza $180作為店內signature dish,想不到Carbonara與Pizza配搭又幾夾~每塊都有香脆煙肉配上流心鵪鶉蛋餅底亦烘得好鬆軟煙韌,整體很好吃但確實會少許咸!Nduja Pizza $140舖滿辣肉腸,極多蕃茄及芝士,少少辣,惹味之選~Burrata $110少少失望 切開沒像預期Ham&Melon $110獨有的鹹香配上軟熟麵包 作為Starter很不錯⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐The Pizza Project @thepizzaproject.hk 📍中環蘇豪卑利街26號地舖#foodiegoodie_central
顧名思義 店舖專賣不同口味的Pizza 🍕
同時都有小食及甜品可選擇
留意只可以Walk in ⍢

Carbonara Pizza $180
餅底亦烘得好鬆軟煙韌,整體很好吃但確實會少許咸!

Nduja Pizza $140
舖滿辣肉腸,極多蕃茄及芝士,少少辣,惹味之選~

Burrata $110
少少失望 切開沒像預期

Ham&Melon $110
獨有的鹹香配上軟熟麵包 作為Starter很不錯

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

📍中環蘇豪卑利街26號地舖

#foodiegoodie_central
2023-03-02 701 浏览
這是一家廣受好評的披薩餐廳。他們的披薩餅皮又脆又好吃,口味獨特。份量非常大,味道也很好。除了披薩,他們的甜點也非常不錯。你一定不能錯過他們的香甜披薩和濃郁甜點。🍕 他們的披薩味道還可以,但沒有太特別的風味。麵餅很脆,但是沒有特別驚艷的地方。🍝 除了披薩之外,他們的義大利麵也還不錯,份量也算滿足人。不過沒有什麼特別好的地方。🍨 甜點也還可以,但是沒有太多驚喜。總的來說,這家餐廳還算可以,但是沒有什麼特別的地方讓人留下深刻印象。

2023-03-01 396 浏览
 The Pizza Project (中環) 中環蘇豪卑利街26號地舖 :港鐵香港站E1出口,步行7分鐘鵪鶉蛋煙肉蕃茄芝士薄餅--鵪鶉蛋是流心蛋,煙肉鹹鹹的,再加蕃茄醬非常好食!蕃茄芝士辣肉腸薄餅--辣肉腸一大塊很惹味,還有很多蕃茄芝士在批底,但是不會很濕提拉米蘇--非常creamy!
 The Pizza Project (中環)
 中環蘇豪卑利街26號地舖 :港鐵香港站E1出口,步行7分鐘

提拉米蘇--非常creamy!
2023-02-21 622 浏览
<Bottomless Free-Flow Pizza>The Pizza Project by Pirata has recently launched a Giro Brunch menu where diners get to enjoy free-flow pizzas along with a series of starters and desserts at the price of $248. The most exciting part of the brunch is that the pizzas are served by slice instead of a whole pizza, so we get to try a vast variety of flavors. Aside from the pizzas were were amazing as always, the mozzarella frittas were absolute guilty pleasures, with stringy cheese oozing out wh
<Bottomless Free-Flow Pizza>

The Pizza Project by Pirata has recently launched a Giro Brunch menu where diners get to enjoy free-flow pizzas along with a series of starters and desserts at the price of $248. The most exciting part of the brunch is that the pizzas are served by slice instead of a whole pizza, so we get to try a vast variety of flavors. Aside from the pizzas were were amazing as always, the mozzarella frittas were absolute guilty pleasures, with stringy cheese oozing out when pulled apart. The Nutella pizza was also gilded with a thick layer of dripping butter and Nutella. The followings were included in the brunch:

Appetizers

🍕Gamberi Aglio E Olio

Dessert
🍕Pizza Nutella

Drinks
🍹Free Flow Drinks ($158) with red and white wine, Prosecco, Project Lemonade, Barry Lemonade

📅26th February 12:00-13:30/ 14:00-15:30
💻Book your seats online at https://thepizzaproject.hk/giro-brunch/
📍The Pizza Project (Wanchai Branch)
5 Star Street, Wan Chai
2023-01-31 833 浏览
呢間聽聞係好出名既PICI同一間集團的!有得食佢哋既同款Tiramisu✨💕-平日午巿非常抵玩 雖然份量會細左 但已經非常夠食❣️呢一日就唔係平日午巿 係星期六既晏就所以份量都係正常既size 我哋兩個女仔完全食唔晒🤣🤣要打包每邊一半番屋企🤣🤣🤣環境氣氛都好elegant 好啱情侶黎食-The carbonara pizza 92.99/100從未見過的Combo!真係呢度先有!佢獨特之餘又真係好得好夾好出色喎🤪淋左啲糖醬上去好似食緊鬆餅咁 超好食仲要賣相都好打卡able❤️上面隻鵪鶉蛋超Cute的-吞拿魚starter🫠 12.65/100呢碟其實係睇唔明餐牌而叫錯既食物亞洲人食唔慣呢啲😣😣😣真是對不起可以話係無味版蒜泥白肉🤥
呢間聽聞係好出名既PICI同一間集團的!
有得食佢哋既同款Tiramisu✨💕
平日午巿非常抵玩 雖然份量會細左 但已經非常夠食❣️
呢一日就唔係平日午巿 係星期六既晏就
所以份量都係正常既size
我哋兩個女仔完全食唔晒🤣🤣要打包每邊一半番屋企🤣🤣🤣
環境氣氛都好elegant 好啱情侶黎食
The carbonara pizza 92.99/100
從未見過的Combo!真係呢度先有!
佢獨特之餘又真係好得好夾好出色喎🤪
淋左啲糖醬上去好似食緊鬆餅咁 超好食
仲要賣相都好打卡able❤️上面隻鵪鶉蛋超Cute的
吞拿魚starter🫠 12.65/100
呢碟其實係睇唔明餐牌而叫錯既食物
亞洲人食唔慣呢啲😣😣😣真是對不起
可以話係無味版蒜泥白肉🤥
2023-01-08 608 浏览
Long time no pizza!! Tasting menu $220pp, including 2 appetizers, 2 pizzas, 1 dessert. For appetizers, tuna carpaccio is good. Beef tartare is disappointing that there is no taste of beef but only cheese. For pizzas, first one was Loads of Meat, with spicy sausage, salami and ham mainly. Highly recommend their Carbonara pizza, quail eggs as one of the toppings is so yum😋.Too full to have 2 pizzas, they provide free boxes for take-away.
2023-01-06 709 浏览
又係pirata group嘅pizza店🍕Lunch set $118包前菜 pizza甜品 🍮超級抵食💯而且坐係吧枱位睇住pizza係大爐到燒聞到陣陣香味🤩好吸引!.🌟Salmon Salad煙三文魚比較鹹🙈好彩有大量菠菜同紅菜頭加埋一齊食冇咁鹹.🌟Carbonara(+$15)好傳統嘅pizza每塊都有隻蛋🍳撈埋落厚厚芝士味道更濃郁🧀有煙肉加重左鹹味🥓餅皮薄身唔會過飽😂餅邊都好脆口入面就軟熟🥰.🌟Tonno E Cipolle呢款係吞拿魚做配料係想像得到嘅罐頭吞拿魚味道😂不過不失.🌟Calzone (+$15)呢款係焗嘅對摺pizza入面包左芝士同火腿味道同普通pizza差唔多不過食到邊邊位冇餡只係食餅皮就有啲飽同卦😂.🌟PICI Tiramisu (+$10)冇得輸嘅tiramisu之前食PICI都食過咖啡味濃☕️用mascarpone 同蛋黃整嘅cream好濃郁 更正宗👍🏻但今次食覺得甜左啲🙈🙈.📍 The Pizza Project (中環)中環蘇豪卑利街26號地舖
又係pirata group嘅pizza店🍕
🌟Salmon Salad
煙三文魚比較鹹🙈
好彩有大量菠菜同紅菜頭
加埋一齊食冇咁鹹

🌟Carbonara(+$15)
好傳統嘅pizza

呢款係吞拿魚做配料
係想像得到嘅罐頭吞拿魚味道😂
不過不失
Tonno E Cipolle

🌟Calzone (+$15)
呢款係焗嘅對摺pizza
入面包左芝士同火腿
味道同普通pizza差唔多
不過食到邊邊位冇餡只係食餅皮就有啲飽同卦😂
Calzone

🌟PICI Tiramisu (+$10)
冇得輸嘅tiramisu
之前食PICI都食過
咖啡味濃☕️
但今次食覺得甜左啲🙈🙈
📍 The Pizza Project (中環)
  • pici tiramisu
  • Carbonara  Pizza
  • Carbonara Pizza
  • Project  salad
2022-12-08 774 浏览
跟朋友来中环逛街就顺带打卡了这家HK Top2pizza店名是The Pizza Project, 上榜了 Asian Top50Pizza 🍕 ,在香港排第二名🥈。我们周六中午去的,位置坐满了一半,看到好多外国人家庭来吃感觉应该蛮正宗的🥳我们三个人只单点了一份 carbonara pizza和burrata,外加一份无酒精饮料。Burrata味道稍有些寡淡,对比之下carbonara 味道就很浓郁,番茄和芝士都很多料。无酒精的饮料是类似啤酒 🍻的味道,我个人喝不太惯。最后我们三个人人均是120不到。披萨蛮大份的,女生的话一个人肯定吃不完,如果点他们家的set就不划算。当然如果想各类都尝尝的话,点set是个不错的选择~📍The pizza project🚇中环站A出口步行八分钟左右
跟朋友来中环逛街就顺带打卡了这家HK Top2
pizza

Pizza 🍕 ,在香港排第二名🥈。

我们三个人只单点了一份 carbonara pizza和

📍The pizza project
🚇中环站A出口步行八分钟左右
  • Carbonara
2022-11-29 602 浏览
🫶🏻👉🏻IG@fatwestx2•評分:❤️🍴Carbonara $1608.4/10pizza面煙肉同鵪鶉蛋分佈平均,朋友一齊share唔怕有人冇料食🤣鵪鶉蛋係流心嘅,入口蛋汁爆發嗰下真係好正🤣🤣一入口仲增加濕潤感🫶🏼番茄醬份量剛剛好,唔會搶味,亦唔會令餅底索晒啲汁而淋晒👍pizza邊烘得好好,有煙韌感!•🍴Parma $1606.7/10相較之下我冇咁鍾意食parma ham🥹都係有番茄汁,面頭有parma ham,菠菜,芝士,略嫌少少鹹,同埋食落都比較乾身,而且味道都比較少層次感•🍴Pici Tiramisu $658.5/10世一tiramisu!但係唔記得影🙃輕身嘅口感但係齊晒tiramisu應有嘅味!咖啡味,mascarpone cheese又濃,整體食落都好濕潤🥹🥹好想再encore•📍 The Pizza Project (中環)中環蘇豪卑利街26號地舖••𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥. •————————————————————————#中環#中環美食#fw2#fw2中環#hkfoodie #hkfood#foodie#foodstagram#hkig#hkc
🫶🏻👉🏻IG@fatwestx2

評分:❤️

🍴Carbonara $160
8.4/10

🍴Parma $160
6.7/10

🍴Pici Tiramisu $65
8.5/10

📍 The Pizza Project (中環)
中環蘇豪卑利街26號地舖

•𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘮𝘰𝘰𝘥.

————————————————————————
#中環#中環美食#fw2#fw2中環#hkfoodie #hkfood#foodie#foodstagram#hkig#hkcouple#couple#pizza
#香港美食#香港#central
#fatwestx2
📍地址: 中環蘇豪卑利街26號地舖✿😋味道😋:5/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段: Lunch 13:00 ↞ ✦✧ 根據亞太區Top 50 Pizza 有6間Pizza 餐廳入選2022年「全球最佳薄餅」,其中The Pizza Project入選第45名,主打手工薄餅,亦都係Pirata Group集團其中之一。—————————————————————🍕❝BRUNCH MENU❞ $175 pp❀ ANTIPASTO + PIZZA + DOLCE—————————————————————*********ANTIPASTO**********♡ PORCHETTA TONNATA(Tuna mayo, Sicilian capers)☞ 呢個睇落賣相麻麻地,上面有吞拿魚嘅蛋黃醬,個人認為好咸同埋好膩。♡ SALMON SALAD(Cured salmon, beetroot, spinach)☞ 煙三文魚唔算太鹹,配咗紅菜頭同菠菜,不過有太多橄欖油,食落太油。♡ BEEF CARPACCIO(Radicchio, go
📍地址: 中環蘇豪卑利街26號地舖

❀ ANTIPASTO + PIZZA + DOLCE

—————————————————————

*********ANTIPASTO**********

♡ PORCHETTA TONNATA
(Tuna mayo, Sicilian capers)

PORCHETTA TONNATA

♡ SALMON SALAD

♡ BEEF CARPACCIO
(Radicchio, goat's cheese, sliced almonds, lemon dressing)

☞ 呢個生牛肉切片,上面有小小杏仁碎粒同埋紫色嘅椰菜,食落普通。

BEEF CARPACCIO

*********PIZZA**********

♡ NDUJA +$10
(Tomato sauce, smoked scamorza, 'nduja, spicy schiacciata)

☞ 餅底嚟講,真係好軟熟,外脆內軟,辣肉腸有小小咸,加埋餅底食好夠味,餅底有好多蕃茄醬同埋芝士。

♡ CARBONARA +$15

☞ 呢個比較多人揀,上面有鵪鶉蛋🥚,配埋煙肉蛋係上面,而且蛋黃係流心嘅,不過我覺得NDUJA好食啲。

CARBONARA

*********DOLCI**********

♡ PICI TIRAMISU +$10

☞ Tiramisu有好濃嘅咖啡味,加埋酒香,食落唔算好甜,而且好滑身。

PICI TIRAMISU

♡ ESPRESSO

ESPRESSO

午餐
PICI TIRAMISU
  • pici tiramisu
2022-11-15 525 浏览
午餐套餐 Set Lunch💰$118(外賣by 網上外賣平台)秘製肉丸 Homemade Meatball1. 入口即化🤩2. 肉質軟嫩,肉味濃郁🥩(裏面似乎有淡淡的芝士味?🤔)3. 番茄汁的味道像羅宋湯👍🏻豬腩片焗薯薄餅 Rustica Pizza🍕豬腩片,烤薯,迷迭香,Tomino 芝士,奶油1. 焗薯片連皮,香脆,輕微的焦香🥔2. 豬腩片煙靭微脆,煙熏味明顯🥓3. 迷迭香的味道挺明顯,襯托出薯仔的香味😚提拉米蘇 Tiramisu🍰1. Mascarpone cheese幼滑,奶味香醇🍼2. 咖啡粉蓬鬆,香氣濃郁☕️3. 蛋糕濕潤鬆化,咖啡味明顯😍4. Size偏大😆🍴The Pizza Project中環蘇豪卑利街26號地舖
午餐套餐 Set Lunch
💰$118(外賣by 網上外賣平台)

秘製肉丸 Homemade Meatball
1. 入口即化🤩
2. 肉質軟嫩,肉味濃郁🥩(裏面似乎有淡淡的芝士味?🤔)
3. 番茄汁的味道像羅宋湯👍🏻

豬腩片焗薯薄餅 Rustica Pizza🍕
豬腩片,烤薯,迷迭香,Tomino 芝士,奶油
1. 焗薯片連皮,香脆,輕微的焦香🥔

4. Size偏大😆

🍴The Pizza Project
外卖送餐
2022-11-11 477 浏览
收工想食食啲邪惡嘢😈,咁我哋就揀咗The Pizza Project,裝修格局真係唔錯,有少少意大利小店嘅影子😌Beef Tartare ($120):連兩件麵包,整體份量就唔算大份🤷🏿‍♂️牛肉他他面頭有少少酸忌廉和香葉,不過調味我哋認為唔太夠,無乜味,而且牛肉切得未夠之餘肥瘦比例一般般🥲反而兩件麵包就出奇地好食😅Loads of Meat ($160):size大約11吋,上枱已分好咗6件,不過呢個PIZZA真係有少少失望🤏🏻 雖然好多肉、辣肉腸、煙肉及蕃茄醬等,不過個標題已經講咗發生咩事,好”鹹”而且仲好”濕”😑”鹹”我哋估係因為煙肉和腸仔而成,不過個”濕”就真係R哂頭,我哋都唔知點解個餅底係濕到透,係用手拎起塊Pizza都拎唔起😨大家睇吓張隔油紙就知道有幾濕。不過都有一樣嘢讚佢哋,就係個pizza dough做得唔錯,幾煙韌而且唔油Pici Tiramisu 及White Chocolate Mousse (各$65):兩個甜品嘅comments…..正常囉,無乜驚喜,普普通通🤓今次總結…..係無嘅🤣

今次總結…..係無嘅🤣