2023-12-14 1166 浏览
香港嘅Pizza店有好多,基本上每一區道搵到幾間,而嗰日咁啱喺中環行街,行完之後走去Pizza project,試吓佢嘅lunch set。佢嘅套餐包括前菜,一個Pizza,同埋飲品。食物質素好高,亦都係好傳統嘅做法,好值得一試。
2023-10-15 1557 浏览
已經N刷呢間餐廳,佢哋嘅pizza食幾多次都唔會厭❤️雖然要行條大斜路先上到去間餐廳,但絕對值得!佢大部份pizza都好好食,我哋今次嗌咗佢嘅Project Tasting,有前菜+一整個pizza+甜品,夠曬抵食😍私心推薦𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂,每一片pizza上面都有塊鵪鶉蛋,配埋香脆嘅煙肉,真係有樣有實際🤌🏼p.s.佢哋嘅Tiramisu略甜,螞蟻人可放心入🍴但可以避雷𝑹𝒖𝒔𝒕𝒊𝒄𝒂,薯仔係成片唔脆但硬硬的,配嘅醬料有啲膩,全枱人都覺得麻麻🙏🏼.•♫•♬• 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 𝒓𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 •♬•♫•.🍕𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎🍕𝑳𝒐𝒂𝒅𝒔 𝒐𝒇 𝑴𝒆𝒂𝒕 ✦✦︎✦︎✦︎✧︎🍕𝑻𝒂𝒓𝒇𝒖𝒕𝒂 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎🍕𝑮𝒂𝒎𝒃𝒆𝒓𝒊 𝑨𝒈𝒍𝒊𝒐 𝑬 𝑶𝒍𝒊𝒐 ✦︎✦︎✦︎✧︎✧︎🍕𝑹𝒖𝒔𝒕𝒊𝒄𝒂 ✦✦︎︎✧︎✧︎✧︎

.•♫•♬• 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 𝒓𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 •♬•♫•.
🍕𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂 ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎
2023-09-11
𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒓𝒂
𝑻𝒂𝒓𝒇𝒖𝒕𝒂
2023-09-24 1296 浏览
《Pizza Project》 中環Pizza Lover 必去晚市都幾熱鬧主打手工pizza佢哋pizza口味整體比較偏向油膩一啲《Carbonara》Pancetta, quail egg, tomato sauce, fior di latte即叫即整熱辣辣嘅pizza用木板上枱牛油底墊底 吸走多餘油份 細心簿批邊香脆呢個批用咗蕃茄醬底 熱熔芝士 煙肉 太陽鵪鶉蛋整合個口味食落聯想唔到Carbonara可能因為蕃茄醬底反而會諗起cheese burger / bolognese煙肉小乾身咸香Pizza 唔算大個但比較膩好快飽-2個人唔係特別大食嘅建議叫一個pizza加其他小食小食方面《 Ham & Melon》18months Parma Ham & Cantaloupe MelonParma Ham肥瘦係我鍾意嘅種類 無嘜太多肥膏melon新鮮 覺得可以俾多小小就好仲有Cocktail 試咗呢2款《Aperol spritz》《Italian Gin & Tonic》都係比較Fresh 幾夾食肥嘢《Tiramisu》見到餐牌有必定會叫嘅甜品點綴下 滿足
《Pizza Project》 中環

HAM  &  MELON
Carbonara  Pizza
Tiramisu
2023-08-05 1302 浏览
佢個二人餐真係超級抵食…兩個女仔真係食唔晒。最後打包左個Pizza比出邊擺檔嘅人食。覺得最好味係carbonara pizza! 真係非常之出色,個餅皮好好味😋烤到少少燶,但係好香口!佢啲前菜都唔錯,好鍾意個芝士薄餅,個薄牛都ok。Their two-person set offers fantastic value. It is so substantial that two girls couldn't finish it all. We even ended up packing up the pizza to give it to a street vendor. The standout for me was the Carbonara Pizza - it was magnificent. The crust was flavorful and the charred parts offered a delightfully smoky taste that I relished.Not only their pizzas but their starters were c

Not only their pizzas but their starters were commendable too. I really enjoyed the launch. Mozzarella fritter and the Carpaccio was decent too. This place is worth trying for its delicious food and excellent value.
2023-07-22
  • Mozzarella Fritta
2023-08-03 896 浏览
呢間餐廳我已經食過五次以上,覺得佢性價比十分高。雖然位置唔係好方便,黎地鐵站比較遠🙈但係我都好鍾意嚟呢到食嘢🍽️食過好多唔同口味嘅Pizza但係最鍾意都係經典意大利Margherita Pizza😍啲餅底好薄同埋鬆軟,配上啲番茄醬同埋新鮮嘅芝士,味道好清新同埋濃郁。啲芝士好軟滑,啲味道同啲番茄醬搭配得好恰到好處,係一個完美嘅組合😗啲番茄醬好特別,味道帶啲酸味同埋甜味,令Pizza味道更加豐富。啲配菜都好簡單,只有啲新鮮嘅羅勒葉,但係味道卻非常出色👍🏻

2023-08-02 565 浏览
同事話呢間Pizza好好食,就走去試吓啦,果然名不虛傳暫時係食過最好食嘅薄餅!好個餅底好唔同,非常之煙靭覺得好好食!叫咗一個蘋果Pizza同埋有一個係藍芝士pizza!第一次食藍芝士,pizza覺得好好食,初初覺得會好奇怪,點知都幾衝擊!而家成日都想再嚟多次!
2023-07-24 440 浏览
朋友帶我去了他推介的The Project Pizza。他們家的pizza餅皮偏向於義式風格,口感非常好,餅皮薄脆但不會過於硬脆,而是能夠保持一定的柔軟度。我們共點了兩款,carbonara pizza 上面放了半生熟鵪鶉蛋,味道獨特而濃郁,不過到後面略嫌偏鹹。另外點了與”好叉好味” cross over新出的焦蜜叉燒薄餅。秘製焦糖叉燒好好味,上面放了太陽蛋,再淋水焦蜜醬汁,同Pizza意想不到地幾夾。佢另外配咗特製麻辣醬,更加惹味。

Carbonara

焦蜜叉燒薄餅
2023-07-22
午餐
Carbonara
焦蜜叉燒薄餅
2023-07-11 364 浏览
中環區嘅呢間pizza店🍕絕對係我食完都想再無限encore嘅選擇佢嘅pizza真係食落有驚艶嘅感覺一路食一路忍唔住重覆同朋友講「真係好好味」😂由包嘅texture,到到入面嘅餡料同埋醬汁配搭只能講,好食🤤🤤👍🏼飲品正常發揮,不過不失,重點都係係pizza身上Pizza自帶光芒😂😂✨✨地方好坐,好啱同同事、朋友或者屋企人約埋一齊傾下計一齊食餐好味嘅🥹🥹都係人生一大樂事✨店員服務態度都好好,用心無伏推薦
中環區嘅呢間pizza店🍕
絕對係我食完都想再無限encore嘅選擇
佢嘅pizza真係食落有驚艶嘅感覺
一路食一路忍唔住重覆同朋友講「真係好好味」😂
由包嘅texture,到到入面嘅餡料同埋醬汁配搭
只能講,好食🤤🤤👍🏼
飲品正常發揮,不過不失,重點都係係pizza身上
Pizza自帶光芒😂😂✨✨
地方好坐,好啱同同事、朋友或者屋企人約埋一齊傾下計
一齊食餐好味嘅🥹🥹都係人生一大樂事✨
店員服務態度都好好,用心無伏推薦
2023-07-10 370 浏览
Carbonara Pizza是一種流行的意大利風格pizza,由傳統的Carbonara意粉演變而來,是pizza店中的一道經典菜品。Pizza Project Carbonara Pizza是一家專注於手工pizza的餐廳,他們的Carbonara Pizza備受食客喜愛。Carbonara Pizza的味道濃郁、口感豐富,通常配有becon、蛋、cheese等成分,這些材料配合在一起,使得這種pizza的口感更加豐富。Pizza Project的Carbonara Pizza製作精細,酥脆的pizza底鋪上了豐富的配料,每一口都充滿了濃郁的味道。Pizza Project不僅注重食材的新鮮和品質,還注重烹飪技巧的提升和菜品的創新,這些都讓他們的Carbonara Pizza獨具特色。如果你喜歡pizza和Carbonara意粉,那麼你一定會喜歡Pizza Project的Carbonara Pizza。

2023-07-10
2023-05-22 647 浏览
終於可以離朝聖一下呢亞太區最佳pizza🍕即叫即烤,portion超級大份呀🥹餐廳專係食pizza又冇一件件單叫,所以預左飽住走😂餐廳職員每一個都係外國人,時不時會問你野食既味道如何,態度吾錯,餐廳裝修都幾舒服闊落,岩哂gathering .👁‍🗨Brunch menu (7.5/10)💲195. ➰呢度既brunch都幾抵食,重點係一定食到你超飽兼且打包拎走😂brunch menu 包每人一個前菜,一個pizza同埋一個甜品,眼見就算係一枱兩個男仔食,都食吾哂要打包,啲職員都已經慣哂幫你食剩既入盒😂.👁‍🗨 PORCHETTA TONNATA (7/10) .➰ 吞拿魚醬烤肉食食落比較重口味,醬汁食落有啲咸,似係帶咸味吞拿魚味既沙律醬,不過配薄薄既烤肉食呢個配搭係吾錯既😬.👁‍🗨 ROCKET SALAD (7/10) .➰呢個火箭菜沙律入面有幾塊Parma ham ,啲火箭菜就咁食真係幾苦澀,就算有橄欖油都蓋吾過佢既苦味,食食下真係想放棄🥹不過後尾試下配埋紅菜頭一齊食,又出奇地好似可以蓋過火箭菜大部分既苦澀味,吾覺吾覺就清哂🥲.👁‍🗨 NDUJA (7.5/10) .➰ 意大利辣肉

👁‍🗨Brunch menu (7.5/10)💲195

👁‍🗨 PORCHETTA TONNATA (7/10)

👁‍🗨 ROCKET SALAD (7/10)

👁‍🗨 NDUJA (7.5/10)

➰ 意大利辣肉腸薄餅比預期中辣好多😦就算只係咬左少少,個口就已經好「興」著火咁🥵成個pizza係惹味既,鋪落哂辣肉腸芝士同蕃茄,但奈何太辣,食完整既一塊已經係極限,想share食都吾得😅
👁‍🗨 BREAKFAST CARBONARA (7.5/10)

➰ 早餐卡邦尼薄餅係呢間店既招牌,幾乎每一張枱都會見倒佢既出現,其實我都係因為佢而離🤪pizza餅底餅邊都幾鬆軟煙韌,每一小塊既pizza上面仲有隻鵪鶉蛋,細細隻好得意😂面頭仲有薄薄既薯仔片,煙肉同芝士,仲有楓糖漿比你淋落個pizza都食,幾新奇特別,咁既配搭食完又吾會覺得奇怪🙃不過個人覺得吾淋楓糖漿更好食
👁‍🗨 PICI TIRAMISU (7.5/10)

甜品都吾比pizza 失色,口感好順滑,面頭鋪滿左厚厚既咖啡粉,芝士味濃度正常,不過底層既手指餅就少左陣又既咖啡酒香
👁‍🗨 PIZZA NUTELLA (7.5/10)

➰初初以為會係pizza 既樣,但係原來佢係一個炸冬甩,面頭加左榛子醬同埋鋪左大量玉桂粉係個冬甩度😇食落都算鬆軟吾會話油膩,玉桂味相當濃
🔛 整體評分(7.5/10)
1K
意大利網站50 Top Pizza公布「2022年全球最佳薄餅」,在亞太區「50 Top Pizza」榜單中,香港一共有6間餐廳入選!其中幾間都坐落於中環區。這間人氣手工薄餅排名第45名,即叫即烤,保證新鮮香脆,Pizza粉必試系列之一。📍位置:近香港站 E1 出口,由中環天橋上到嘉咸街,再往上走大約五分鐘,轉入小巷卑利街。🏠環境:歐式小酒館的門面,設有室外街邊露天座位,很有咖啡室風情,而室內以深啡色木系設計為主,白色牆身掛上特色畫和帽子燈,營造一份意大利酒館的浪費格調,酒吧在近門口位置,另一邊則是長枱和廚房位。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:星期六日提供任吃Pizza Brunch,不過我們要上班就選擇了Project Tasting $220/per person,包括一份前菜、一款Pizza和一份甜品,簡直可以滿足大胃王。Antipasti: 🧀Burrata😍看到至愛的芝士🧀,不得不點,布袋芝士被切開,薄片櫛瓜🥒墊底,配兩塊硬麵包,橄欖油下得很重手😆,芝士一如既往那府綿滑☺️,帶點淡芝士香,櫛瓜滑溜,個人認為不需要那麵包,有點多餘了😗。🥗Project Salad這份沙律菜
而室內以深啡色木系設計為主,
白色牆身掛上特色畫和帽子燈,
營造一份意大利酒館的浪費格調,酒吧在近門口位置,
另一邊則是長枱和廚房位。
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
Antipasti: 🧀Burrata
🥗Project Salad
這份沙律菜🥬的種糞很豐富,口感很新鮮爽脆,味道清新😙。
🍕Pizza Carbonara🥚
賣相吸引,每件薄餅上都有一隻半熟鵪鶉蛋🍳和煙肉🥓,以Pancetta意式煙肉🥓、鵪鶉蛋🥚、🍅番茄醬和「牛奶之花」之稱的意大利芝士🧀製成,個人喜歡吃前捲成一圈😙,味道濃厚鹹鮮😋,風味獨特,餅底薄而軟熟,🤤口感外脆內軟韌,整體來說水準好好👍🏻!
🍕Pizza Loads of Meat🥓
這是職員推介,以辣肉腸、意式煙肉、火腿、 辣義大利臘腸、番茄醬和芝士🧀製作,味道跟Carbonara有點似,鹹香十足😋,因為都是用上煙肉和腸,不過就多了一重油香🤤,帶點微辣,嗜辣的朋友可以一試,吃到後段就再撐不下🤣,不過絕無浪費,可外帶回家。
Pici Tiramisu🍮
👍🏻這是Pici的招牌甜品,味道基本上是一樣的😙,咖啡和酒香平衡,口感順滑,底層蛋糕夠濕潤。
🍫White Chocolate Mousse 🍨
跟想像不同,🤣差點以為是🍓士多啤梨新地🍦,表層的🍓蔓越莓醬中和了白朱古力🍫的甜味,加上果仁增加口感,沒那麼膩,整體甜味適中👍🏻。
2023-05-20
  • Burrata
  • White Chocolate Mousse
  • Carbonara
Pirata Group 旗下有不少高質量的西餐廳,當中 @thepizzaproject 係一間值得再次回訪既餐廳🍴 佢地主打多款特色手工意大利Pizza🍕,更榮獲亞太區「最佳Pizza」之一!早排食完之後念念不忘,鋪Pizza癮又黎啦就過黎再食pizza😋今次係叫左Project Tasting ($220pp),包一份前菜、一款Pizza和一份甜品😋‣ Beef tartare第一份前菜是牛肉他他,生牛肉片比較大塊,口感幾嫩滑,肉味香濃~‣ Tuna carpaccio另外一份前菜是吞拿魚刺身,吞拿魚色澤鮮豔,油脂豐富,肉質鮮甜,口感也不錯,幾好食☺️‣ Carbonara呢款Pizza以前黎已經食過,今次再encore🤣佢既賣相精緻,香脆的火腿捲成一圈,表面再放上一粒半熟的鵪鶉蛋😍食落口感非常豐富,風味獨特;另外pizza的餅底很薄,口感鬆軟煙韌,整體黎講水準好好👍🏻!‣ Tartufa另外一款係黑松露Pizza,表面鋪滿了黑松露片🥰可以聞到香濃黑松露味道,配上黑松露醬一齊食真係大滿足,Pizza餅底同樣好煙韌好出色!‣ Pici tiramisuTiramisu最表面撒左d砂糖

‣ Beef tartare

‣ Tuna carpaccio

‣ Carbonara

‣ Tartufa

‣ Pici tiramisu
Tiramisu最表面撒左d砂糖,之後就係咖啡粉同埋厚厚既一層芝士,口感幾順滑,手指餅夠濕潤,整體唔錯💕

‣ White chocolate mousse
另外一款是白朱古力mousse😋表面的蔓越莓醬可以中和白朱古力既甜味,咁就冇咁膩~整體甜味適中,味道唔錯~

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝飾風格很悠閒,服務也很周到友善!重點是每份Pizza都是即叫即烤、新鮮出爐,而且價格合適,並且份量不小!實在是香港必試的Pizza餐廳之一🫶🏻

💰Total: $484 ($242pp 已包括10%服務費)
📍The Pizza Project|@thepizzaproject.hk
中環蘇豪卑利街26號地舖 (到訪分店)
灣仔星街5號地下

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同類餐廳 #foodstep_中環 #foodstep_灣仔

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-05-07 675 浏览
#fatchubelly中環#fatchubelly灣仔📍The Pizza Project (中環/灣仔)最近好想食pizza 🍕就去咗中環分店嘅The pizza project 之前都試過灣仔果間味道都唔錯👍而且店員好熱情同nice 可能因為店員同大部分食客都係外國人去到真係有種去咗外國嘅感覺😎Brunch menu $195💥前菜-Buratta cheese 呢一個前菜有一大舊好creamy嘅buratta cheese 加上青瓜條同松子再淋上橄欖油增加香味旁邊附上兩塊歐包將所有食材一齊食,口感同味道都好平衡💕-Porchetta Tonnata 呢個味道好特別個醬汁係呑拿魚味再加上火腿片整體味道較濃😝我哋用黎餸包食就啱啱好💥Pizza 餅皮好好食脆得黎又煙un仲係即叫即焗但唔會焗到太焦而且份量好多🫄細食嘅可以兩個人share 一個pizza -Salmon and Avocado Pizza (+$20)Pizza 係白醬底加埋煙三文魚同好creamy 嘅牛油果而畫龍點睛係個檸檬味嘅cheese食材配搭好加分好refreshing 同有解膩作用整體味道唔會太重😆-Parma
#fatchubelly中環
#fatchubelly灣仔

📍The Pizza Project (中環/灣仔)

最近好想食pizza 🍕

-Buratta cheese

加上青瓜條同松子
再淋上橄欖油增加香味
旁邊附上兩塊歐包
將所有食材一齊食,口感同味道都好平衡💕

-Porchetta Tonnata

而畫龍點睛係個檸檬味嘅cheese
食材配搭好加分
好refreshing 同有解膩作用
整體味道唔會太重😆

-Parma (+20)

Pizza 都係白醬底

應該係加咗蛋黃入去
係傳統tiramisu 做法
而蛋糕亦浸咗咖啡
作為餐後甜品好滿足💯

飲品(不包括在brunch set)

💥Berry $55

呢個係Alcohol 飲品
酒感唔會太重
味道會有少少苦同橙香
男士們可能會鍾意

The Pizza Project (中環)
中環蘇豪卑利街26號地舖

The Pizza Project (灣仔)
灣仔星街5號地下

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#pizzaproject#pizza#薄餅#中環#中環美食#中環brunch#灣仔#灣仔美食#灣仔brunch
2023-05-07 516 浏览
BREAKFAST CARBONARA 強烈推薦!🥓在香港吃過的最特別的pizza之一,可以在上面撒蜂蜜變成鹹甜口味,超好吃,還有烤得焦焦的脆邊。SALMON AVOCADO 🥑這款相對就比較平穩,有煙熏的三文魚,Burrata 薄片黃瓜🥒口感很滑,很像脆玉瓜。BEEF CARPACCIO 🐮生牛肉沙拉「PAMELA」 點了兩款無酒精的mocktail,🍇葡萄柚湯力很好喝。「BARRY」 🍒莓子梳打也不錯,有微酸。PIZZA NUTELLA 🍫外面裹了一層熱巧的甜甜圈麵包。Tiramisu 是常見甜品,☕️做法經典。這家brunch set 適合聚餐,可以一齊分享。

Burrata 薄片黃瓜🥒口感很滑,很像脆玉瓜。

BEEF CARPACCIO 🐮生牛肉沙拉

Tiramisu 是常見甜品,☕️做法經典。

這家brunch set 適合聚餐,可以一齊分享。
感激另一半總是遷就著我的口味,是日心情想吃薄餅,經過Pizza project二話不說即拉著我內進。兩個人雖不太餓,但散點不如叫Tasting Menu,每人$220,價錢貴少許但可以吃得更豐富,何樂而不為?Mozzarella Fritta $95一客兩條的芝士條卜卜脆超拉絲,又食又玩好過癮。Beef tartare $120牛肉他他肉味相對淡,調味也不算突出,不過不失。Carbonara $160每件Pizza上都有一隻鵪鶉蛋和火腿,口感濕潤juicy,茄醬新鮮香濃,鹹香十足,批皮是我喜歡的拿玻里style,少少煙韌帶麵粉香,不愧為招牌。Tartufa $180薄餅以白醬為基底,配上火腿帶出鹹香味,質素同樣上乘,如蘑菇/松露味可以更濃一點更出色。Panna Cotta $65 /Tiramisu $65每次在Pirata旗下的餐廳用餐,甜點總離不開有名的Tiramisu;Tiramisu奶味濃香幼滑,所有成份恰到好處,而意式布甸同樣是我所愛,唯獨略嫌甜了一點。一如所料,吃到後段真的再撐不下,不過絕無浪費全外帶回家,隔天用焗爐翻熱質素也幾乎如初,還得到母親的讚許哈哈。
Mozzarella Fritta $95
一客兩條的芝士條卜卜脆超拉絲,又食又玩好過癮。
Beef tartare $120
牛肉他他肉味相對淡,調味也不算突出,不過不失。
Carbonara $160
Tartufa $180