2019-11-10 137 浏览
今鋪真係為咗男神所以特登去試呢間餐廳,喺中環嘅ThirtySix主打係送酒嘅小食,仲有各式各樣嘅Cocktail。餐廳喺大館嘅對面,一想到去就見到一個打卡位,用酒樽排列嘅圓形corner,之後就會見到一度好古式嘅酒莊大門,完全有一種入咗一個酒莊餐廳嘅感覺。入到去第一眼就見到一個好似箱嘅設計嘅酒櫃,上面擺咗呢間餐廳攞到最佳spirit第三名嘅獎狀,頭兩間都係酒店嚟嘅,以自己一間餐廳攞到呢個獎都幾利害。Old fashioned burger $138呢度嘅招牌菜,個burger用咗whisky去做base,有少少木桶嘅味道,但係係好強,如果可以配埋一杯old fashioned食既話個味道會出好多,個漢堡扒好夠份量,好有肉汁,一啲都唔乾。Irish old fashioned $110Foie gras & oyster $88用紫菜包住左隻燒號同埋鵝肝,上面配左少少紫蘇芽,食嘅時候要一啖放晒入口,鵝肝嘅味道湧出嚟,後面先至會有蠔嘅味道,兩種層次好特別。Chicken wing $48雞翼已經分開咗單骨,容易入口,加上少少芝麻,燒到一啲都唔乾,多汁,小小咸好惹味。Eggplant cap

Old fashioned burger $138

Irish old fashioned $110

Foie gras & oyster $88

Chicken wing $48

Eggplant caprese $52

茄子入面讓左一啲芝士同埋茄汁,食落去唔係好食得出係茄子嘅味道,但係咬落去就非常爽脆。
Ox tongue $58
牛脷燒到啱啱好,好多肉汁,但係略嫌比較薄,送酒好好但係份量就偏小。
Oyster skewer $58
呢一個好抵,有三隻廣島蠔,蠔膽冇話燒到熟曬,仲係好多汁,配上日式照燒汁,甜甜地蓋過蠔嘅海鮮腥。
Rosemary fizz $80
呢度嘅其中一款mocktail,偏甜同埋偏酸,好易入口,唔飲酒嘅朋友可以試吓,絕對唔會中伏。
Mocktail mousse $88

呢個係我覺得咁多道裏面最值得試嘅,用咗五種不同嘅蔬菜打成茸,再送米通食,成個感覺好Fresh,材料用咗蘿蔔,牛油果,番茄,紅菜頭,洋蔥同埋好多其他既材料。

之後侍應帶咗我哋去佢哋嘅Whisky酒櫃睇,仲買咗個小遊戲,如果揀啱咗條鎖匙會送兩shot,其實細心啲花啲時間基本上一定會贏。

兩個人食咗$800左右,可惜男神今晚冇到,但係都特登走咗去男神最鍾意坐嘅位嗰度。
2019-10-19
上網見到吳彥祖嘅訪問 , 知道佢喺中環蘇豪區開咗一間食店 ,今日上午咁啱係中環工作 , 就特登同朋友嚟試下啦 !一打開𨋢門就見到好靚嘅酒櫃 😍😍 !一坐低 , 店員為我地詳細介紹餐牌 ~ 聽店員講食店 11 月開始提供午餐 , 由而家開始至 12 月 7 日 , 逢星期一至五下午 2  - 3 點黎食午餐有 85 折 😯😯5 款招牌午餐包括素食沙律 , 烏冬 , 飯等等 , 有幾款都想試 , 值得一讚係每款都有圖片望下 👍餐牌 :日式火辣雞肉丸串味飯 , 配日本流心蛋 , 自家制越式醃菜及脆紫菜 ($125)擺盤非常吸引 , 自家醃菜有洋蔥 , 紅蘿蔔 , 白蘿蔔等等 , 幾好味 , 平時唔鍾意食醃菜嘅我哋都食咗好多 店員極力推介用紫菜包住味飯同埋雞肉丸串去食 , 味道真係好特別 , 大家都一定要試下 !! 😲😲一望日本流心蛋嘅蛋黃顏色就知係靚蛋 , 流心程度做得啱啱好 , 蛋味相當香濃 !慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家制越式醃菜 ($148)擺盤賣相同樣吸引 , 店員話呢個飯最多客人點 ~ 慢煮日式叉燒調味特別 🤤 , 黑松露味唔會太搶 , 甜甜地 , 唔肥膩 , 值得一試
今日上午咁啱係中環工作 , 就特登同朋友嚟試下啦 !
一打開𨋢門就見到好靚嘅酒櫃 😍😍 !

餐牌 :
擺盤賣相同樣吸引 , 店員話呢個飯最多客人點 ~
慢煮日式叉燒調味特別 🤤 , 黑松露味唔會太搶 , 甜甜地 , 唔肥膩 , 值得一試 !! 👍
另一主角鵝肝都算大塊 😏😏 煎得好香 !
惹味燒雞皮串 ($38)
雞皮炸到脆卜卜 , 面頭灑上七味粉 , 都幾辣嫁 , 送酒一流 !
燒日式流心芝士年糕 ($38)
呢個芝士年糕勁好味 !! 😋😋 同坊間嘅芝士年糕唔同 !! 大家一定要試下 !! 一件絕對唔夠喉 🤭🤭
自家製冰爽青檸茶 (跟餐)
檸味好清新 , 一啲都唔假 , 推介 !!

椰子水 ($38)
見佢餐牌寫住 "best tasting coconut juice" , 果然唔錯 , 味道更加真 , 更加清甜 ~ 😀😀

雖然今日與男神吳彥祖無緣 😂 , 不過食左一頓美味午餐 , 大滿足 😌😌 ~~
  • 自家製冰爽青檸茶
  • 燒日式流心芝士年糕
  • 慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家制越式醃菜
📍The ThirtySix (中環)中環蘇豪荷李活道23號金珀苑2樓-----朋友仔係男神吳彥祖忠實粉絲 最近唔知邊個話比佢知吳彥祖係中環開左酒吧餐廳 佢就即刻捉左B仔同佢去食lunch 話要睇下撞唔撞到男神喎😀黎到之後男神就見唔到啦 不過就見到好多靚酒 餐廳入面有個小型嘅酒窖 裏面有好多未見過嘅貴價靚酒比客人參觀(如果你買得起當然可以買黎飲😂)-慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家製越式醃菜($148)擺盤超靚 一送到黎 B仔同朋友仔就忍唔住相機先食 瘋狂影相📷日式叉燒配拉麵見得多 但係原來配飯都幾好食 叉燒好多塊而且肥瘦適中 頗嫩口 不過就唔係好食到黑松露味 鵝肝不過不失 呢個價錢黎講 算還可以 煎蛋非常完美 邊緣極脆 蛋黃半流心得黎唔會太生 撈飯一流 而越式醃菜就酸酸甜甜 好開胃同清新-清酒鹽烤日本鯖魚味飯($118)清酒味唔突出 但鯖魚整體燒得唔錯 鎖到魚汁 食落唔會太乾身 雖然都唔錯 但個人較愛上面提及嘅叉燒鵝肝飯 中意佢配菜味道變化大D 感覺豐富少少-脆香雞軟骨串($38)必叫之選 食落好符合個名 夠香夠脆 因為係即叫即燒 需要用心等候耐少少 不過美味係值得等待嘅😁-
📍The ThirtySix (中環)
中環蘇豪荷李活道23號金珀苑2樓
-----

青煮雜菜配特製黑白芝麻醬($38 )第一次見擺得咁精緻嘅雜菜😆身為吳彥祖忠實粉嘅朋友仔話 男神開嘅餐廳d野都好似佢咁靚🤣除左個樣之外 味道亦唔差 雜菜煮得幾脆身 醬汁味道無過濃 清新得黎唔會好似食無調味雜菜咁寡

自家製冰爽青檸茶($38)甜度控制恰當 聞落檸香澎湃 飲落檸味亦突出 係一杯好飲嘅lemonade

椰子水($38)紐西蘭牌子 用越南椰子椰子味同泰國椰子有d唔同 味道有少少似椰奶 但係其實冇奶 幾特別 不過個人更中意味道清少少嘅泰國椰青水

※ Lunch 15% off: 由11月4至12月7號期間 逢星期一至五 下晝2點到3點 叫所有lunch set都可以有15% off
👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻

2019-11-08 39 浏览
星期五多啲時間就上左Soho食lunch。每每發現新午餐地點都好興奮好想試,今次比我發現原本只做夜晚既The ThirtySix酒吧開始做埋午餐時段,就約朋友上去觀摩一下。環境真係幾靚,一開電梯門就見到呢個盛況。轉右就見到一大道木門,同大大隻鐵鎖。呢度Bar manager好friendly好熱心介紹。牆壁上既畫係油畫家畫既,真係打卡一流。呢度有個酒窖,外面大大個鐵閘上,掛滿一抽鎖匙,如果抽中一條可以開到門既鎖匙,就可以得到一個shot既酒!我地好厲害啊一抽就抽中,入到去發現入面有好多好多貴價既酒,亦有客人寄存係度既酒。我地亦順理成章每人得到一個shot既vodka。<脆香雞軟骨串>($38)上面佈滿辣粉,飄來陣陣香氣。雞軟骨就比較硬,好有咬口。<燒日式流心芝士年糕>($38)賣相幾靚,但芝士就唔算多,口感好軟糯。<清酒鹽烤日本鯖魚味飯>($118)鯖魚用左清酒,味道清爽唔腥,而且幾大塊,夠厚肉,而且唔會好乾。飯粒係日本米,粒粒肥厚有咬口。旁邊有醃製好既蔬菜,酸酸味味好開胃,又健康。<慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯>($

我地亦順理成章每人得到一個shot既vodka。

<脆香雞軟骨串>($38)
上面佈滿辣粉,飄來陣陣香氣。雞軟骨就比較硬,好有咬口。
脆香雞軟骨串

<燒日式流心芝士年糕>($38)
賣相幾靚,但芝士就唔算多,口感好軟糯。
燒日式流心芝士年糕

<清酒鹽烤日本鯖魚味飯>($118)
清酒鹽烤日本鯖魚味飯

<慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯>($$148)
飯上面係一隻半熟蛋,同埋一小塊鵝肝。豚肉用左72小時慢煮,所以將啲油煮曬出黎而又不失嫩滑。
慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯
油脂分佈幾好,夠油潤,送飯一流。

本身lunch set跟檸檬梳打或玄米茶,或加錢叫其他,我地就揀左特別啲既Karma Cola($38)同CoAqua($38)。Karma Cola係Organic既可樂,味道無可口可樂咁甜。CoAqua係幾清爽既椰子水。

2019-11-08
清酒鹽烤日本鯖魚味飯
慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯
2019-11-08 38 浏览
星期四永遠都係難過的日子,差一日先到星期五!但放工都要提早Chill 下!今次揀左中環嘅 The Thirty Six, 聽講係男神吳彥祖開!我諗一定有保證啦!其實位置都好方便,一路搭半山電梯去到大館就落去就係。大熱天時都唔係問題😏一去到已經被門口個博物館咁嘅威士忌櫃震攝到😮,所以唔洗多講呢度飲威士忌絕對有保証!值得一讚係員工好有禮貌好nice,淨係呢點已經加好多分!裝修有氣氛,光線舒服,地方企理!未諗食咩就先叫杯酒飲下先啦!我要左杯Mamie gilory,其實類似橙同薑味嘅highball. 我比較鍾意簡單清爽,的確係十分有水準,佢加左塊橙皮浸住,當堂唔同哂!夏天有杯咁既野,真係世界級👍🏻事頭婆就要左杯boilermaker, 類似係梅酒底但有陣陣Rosemary 香味!女孩子比較鍾意呢D 香甜野😛Menu 簡單清楚,員工主動幫手介紹好快就揀到1. Foie grad & Oyster佢係一個用紫菜配鵝肝生蠔的食法,我都係第一次咁樣食,平時都係鵝肝有鵝肝咁食,生蠔有生蠔咁食,冇諗過原來夾埋一齊係咁夾㗎。入口即溶,再生蠔嘅甜不停循環!呢個招牌野,係一定要試!一人一分千奇唔好share

😛

Menu 簡單清楚,員工主動幫手介紹好快就揀到

1. Foie grad & Oyster
佢係一個用紫菜配鵝肝生蠔的食法,我都係第一次咁樣食,平時都係鵝肝有鵝肝咁食,生蠔有生蠔咁食,冇諗過原來夾埋一齊係咁夾㗎。入口即溶,再生蠔嘅甜不停循環!呢個招牌野,係一定要試!一人一分千奇唔好share,一定爭🤣
2. Ungai avocado roll
好似蛋餅咁,裏面嘅餡都好足㗎,有牛油果,蟹子等等,我已經無深究裡面有咩,因為見到已經忍唔住,味道真係不得了!😂絕對我最鐘意嘅野,呢個係我個人推介!

3. French fries truffle $ Parmesan
黑松露薯條配蜜糖芥茉醬,送酒一流啦!勁大兜,都食唔哂!🤦🏻‍♂

4. Cuttlefish - xinjiang
燒墨魚!香料好香口,但係食落係舒服,唔個好刺激,但係真係好香!一食就個香料係好野。燒既火候埋埋好,最怕好韌!呢個處理得好好!

5. Old fashioned burger
經典burger ,但絕對有驚喜,因為佢裡面用果jam😮第一次配果醬,效果真係意想不到!
最後再叫多兩樣野,一場黎到又肚餓😂

6. Squid with cheese
螢光魷魚就一向鐘意食,但佢個wasabi 味芝士真係配埋不得了。食得出佢啲魷魚係有balance 過個芝士而較返輕小小! 所以成件事係好平衡
7. Crispy soft bone
炸雞軟骨,高質! 係有肉嘅軟骨,絕對唔係用hea 貨變左做炸雞肋🤔
整體我係好滿意,星期四得到安慰了😌
  • Ungai avocado roll
  • Crispy soft bone
2019-11-04 35 浏览
Friday night 蒲點離不開蘭桂坊和蘇豪,男神酒吧雖然不是座落於這兩個地點的中心,反而突顯與眾不同的地位。有別於一般洒吧,男神洒吧裝修高尚型格,巨型洒櫃是整個場地的靈魂,還有別樹一格的掛畫和氣派十足的皮梳化,置身其中突然感到仙氣本店在提升。場地是"L"型間格,雖然比想像中細小,但卻感覺像多了點私人空間,想竊竊私語的顧客可選擇最洒吧末端的座位。由於吃過晚飯,只點了數杯飲品 : Naked Orange Sour , Tatanka,Irish Old Fashion, New Martinez 和少量食物。飲品真的非常獨特,稠酒師也一樣出色,每杯飲品也甚具風格,不論是用威士忌還是伏特加稠出來的飲品,酒味或帶甜或酸或甘等也有很好的平衡點,個人比較喜歡Naked Orange Sour和Tatanka ,前者將威士忌澎湃洒香稍稍用果味稠和。後者的Vodka帶得點甘甜,很易入口。

2019-09-27
$300 (宵夜)
2019-11-01 49 浏览
.🔹Crispy Chicken Soft Bone我自己最鍾意呢款 炸粉好薄好鬆脆 調味粉好香濃惹味同平時係其他鋪頭食開既七味粉炸雞軟骨真係好唔同口感味道都係另外一個層次嘅昇華 平時鍾意食雞軟骨嘅話呢個一定係必叫🥰.🔹Foie Gras & Oyster in Yakitori Sake Sauce第一次嘗試呢一種配搭 鵝肝既油香加生蠔既鮮甜再加埋紫菜既香脆 一啖食晒所有口感真係好爽 仲好邪惡😈.🔹Brandy Blue Cheese Burger 🍔Blue cheese味超級濃郁 仲有我鍾意食既火箭菜做配料 牛肉又夠厚好juicy如果好怕濃味重口味就唔建議嗌啦.🔹Old-fashioned Bourbon Burger 🍔 包面有層果jam香甜 配埋牛肉真係好厚好juicy 仲要一堆溶哂既芝士比較適合冇咁重口味既人士.🔹Salted Egg Chicken Crackling✨雞皮香脆 完全唔會油膩 佈滿鹹蛋黃粉 既有鹹蛋味得黎 唔會好似市面上一般咁過鹹聽餐廳職員介紹 呢道菜工序好繁複 揀雞之後仲要去皮去脂肪 每個步驟都好講究 所以係限量發售✨.🔹Eggplant Caprese

🔹Crispy Chicken Soft Bone
如果好怕濃味重口味就唔建議嗌啦
比較適合冇咁重口味既人士
🔹Eggplant Caprese
呢個茄子再加埋秘製既醬汁 酸酸甜甜好惹味
🔹French Fries - Black Truffle & Parmesan
薯條既份量超多 黑松露亦都唔係剩係得表面嗰層有
🔹Seedlipper🍹
我最鍾意飲呢杯 有檸檬汁 紅漿果 羅勒糖漿用梳打水調配而成 味道好清新
🔹Puneapple-Hibiscus🍹
呢杯係閨蜜叫既 比較甜
🔹Rosemary Pomegranate Fizz🍹
呢杯係閨蜜叫既 酸酸甜甜
🔹Orange Coconut Crumble🍸
我想飲少少酒就叫咗呢杯
椰香味好重 但對我黎講 酒味始終高咗啲
2019-10-28 37 浏览
男神開的店@The ThirtySix 地址: 中環蘇豪荷李活道23號金珀苑2樓 電話: 23361411 吳彥祖是眾多女生心中的男神及優質好男人,以前佢開過間sushi ,原來呢間酒吧餐廳都係佢開架,同姐妹來食飯,唔知有無緣份見到偶像真人野生捕獲除了酒,食物有創作壽司,同串燒等環境燈光搭在一起,情調氣氛追女一流Salted Egg Chicken Cracklings$68,雞皮香脆帶鹹香,惹味無比如食薯片,大大塊拿上手,唔油膩。點了串燒來解解嚼,Chicken satay $48 ,有豐富的香料及甜花生醬香。$42 lemongrass pork belly,香茅伴肥豬腩片,燒完油都滲出潤了豬肉Chicken wings 燒得香口$48 饅魚牛油果$78必點,外層似春卷,饅魚同牛油果一樣滑溜溜,質地好夾鵝肝燒蠔 $88 一隻朋友吃的Blue cheese Burger$158 朋友仔點的,有濃郁的blue cheese ,澳洲牛加fig 汁食物會比較貴,所以來都是食境同氣氛的,品味之選!
男神開的店@The ThirtySix

地址: 中環蘇豪荷李活道23號金珀苑2樓

電話: 23361411

除了酒,食物有創作壽司,同串燒等

環境燈光搭在一起,情調氣氛追女一流

Chicken wings 燒得香口$48

鵝肝燒蠔 $88 一隻朋友吃的

食物會比較貴,所以來都是食境同氣氛的,品味之選!
2019-10-28 33 浏览
上星期我去左男神吳彥祖新開嘅酒吧,the thirty six一直係我酒吧to-go list入面,今日終於同朋友上左去。一出電梯就見到金碧輝煌嘅玻璃櫃,櫃上放滿蘇格蘭Macallan威士忌,非常壯觀。有好酒飲之餘也要吃東西,點了邪惡小食鹹蛋雞皮(Salted Egg Chicken Cracklings)香脆的雞皮加上在新加坡發揚光大的鹹蛋黃,佐酒一流!仲有Rice Crackers with Veggies Mocktail Mousseline,有五層的味道包括洋葱甘筍等五合為一,米通香脆,加上特製醬汁,口感豐富帶天然甜香!主菜點左Brandy Blue Cheese Burger,呢個份量比起以上既食物, 真係好大。而且食完真係會飽,如果想試多幾款既 就建議多D人share先揀burger。Burger好多地方都有得食, 但呢個口味真係呢度先搵到~ 材料好足, 成份都厚身~有大量煮熟左既洋蔥在內, 但味道最突出既 一定係氣味香濃既藍芝士~仲有 入面塊澳洲牛好厚身同juicy~鐘意藍芝士陣味既人 一定會鐘意呢個~ 但如果接受唔到既話就可以試下叫另一款burger!叫做old fa

主菜點左Brandy Blue Cheese Burger,呢個份量比起以上既食物, 真係好大。而且食完真係會飽,如果想試多幾款既 就建議多D人share先揀burger。Burger好多地方都有得食, 但呢個口味真係呢度先搵到~ 材料好足, 成份都厚身~有大量煮熟左既洋蔥在內, 但味道最突出既 一定係氣味香濃既藍芝士~仲有 入面塊澳洲牛好厚身同juicy~鐘意藍芝士陣味既人 一定會鐘意呢個~ 但如果接受唔到既話就可以試下叫另一款burger!叫做old fashion burger。
2019-10-27 193 浏览
早前才得知男神於中環開店,於是相約朋友今個星期六晚去朝聖,十分期待又緊張,不知會否見到男神呢。"The ThirtySix"位於中環荷李活道,位置十分好找,酒吧餐廳在2樓,一開𨋢門是華麗的Macallan酒櫃,放滿了Macallan,十分型格。餐廳內裝潢十分有格調,和壁畫有强烈對比。餐廳內還有個鎖著的酒櫃,內珍藏了多款唔同產區、由傳統到新潮、有專門for女士的、還有限量版的威士忌等等,每支都價值不菲,令我大開眼界。而最吸引的地方係可以一杯杯order,這就可以多試幾款了。店員還和我們玩了個小遊戲,成功的話會請飲1Shot,大家都可以試試。我就成功了,哈哈,送我Tito's Handmade Vodka 1shot,勁度十足,爽。4款中的Specialty Highballs,我選擇了這款。Mamie Gilroy $110Dewar's 12 YO ScotchFresh Lime Juice, Ginger Ale, Orange & Ginger Bitters,輕怡易入口,加入了檸檬橙味清新,較適合女士,用上有燈的杯墊,影相更漂亮。Rice Crackers with Veggi

餐廳內裝潢十分有格調,和壁畫有强烈對比。

Dewar's 12 YO Scotch

Rice Crackers with Veggies mocktail mousseline $88

這款十分推薦的小食,有驚喜必試。店員介紹當中包括由洋蔥、甘筍 、青瓜、茄子及紅椒製成的mousse,還有牛油果,整體好滑好creamy,配上卜卜脆的米通,一點都不膩,很清新和輕怡,很喜歡這個小食。
Brandy Blue Cheese Burger $158

AUS ground beef, Blue cheese, Fig marmalade, Balsamic onion
賣相全黑型格吸引,未食已經聞到濃烈的藍芝士味道,黑麵包外脆內軟,Blue cheese味道濃郁獨特,但沒有蓋過澳洲牛肉味的香濃汁潤,還配上黑醋洋蔥,整體味道豐富有層次。

Unagi AvoAvocado Roll $78
用蛋卷包著蟹籽、鰻魚和青瓜,口感豐富有層次。
'Gyutan' Ox Tongue $58

'Gyutan' Ox Tongue $58
薄切牛舌,穿成一串,肉質較有彈性和嚼勁。

餐廳服務一流,店員專業的介紹,食物出品高質有特色,價錢合理,下次一定要再來試其他酒和菜式。

2019-10-26
2019-10-23 201 浏览
朋友一早同我講【男神吳彥祖喺中環開咗酒吧!好彩嘅真係會係酒吧見到男神真人!】 出Lift門已經被門外大量的麥卡崙酒包圍走到酒吧內,皮革疏化、酒吧環境、小酒窖極具氣派,多個打卡位 餐廳裏面有小酒窖,收藏老闆過百支威士忌,當中包括有多款限量版已經停產Macallan,絕對係愛酒之人寶藏,亦係一個打卡位 餐廳大部份菜式以日式爲主,小食居多,亦有一款Big Bite 【Burger 】 打開Drink List 多款威士忌,亦有威士忌為主的雞尾酒【Highball Cocktail】 Mamie Gilory $110Dewar’s 12 YO Scotch, Fresh Lime Juice, Ginger Ale, Orange & Ginger Bitters入口清新Highball Cocktail,埋香橙薑啤加上檸檬汁配既清新,容易入口,after taste帶有微微bitter,先清新後bitter 有層次Cocktail Downtown Daiquiri $120Plantation Pineapple Rum, Coconut Water, Fresh Lime Juice

出Lift門已經被門外大量的麥卡崙酒包圍

走到酒吧內,皮革疏化、酒吧環境、小酒窖極具氣派,多個打卡位

Highball

Mamie Gilory $110

Downtown Daiquiri $120
Plantation Pineapple Rum, Coconut Water, Fresh Lime Juice, Agave Syrup, Cucumber
Downtown 入口有清新感覺,酒唔會太濃,適合女士小酌宜情

Salted Egg Chicken Crackling

Salted Egg Chicken Crackling $68
細滑咸蛋黃粉包香脆雞皮,薄薄雞皮香脆而不膩,咸蛋黃質感有別於平日咸蛋魚皮,一定要試

Black Truffle Fries

Black Truffle Fries $58
松露薯條用松露絲,並非罐頭松露茸油,味道清香,松露唔會濃到石油氣味

Prawn with Chicken Skin

Prawn with Chicken Skin $78
鷄皮包虎蝦,上枱前先灸更添焦香! 鷄皮薄而香脆,無少少油膩,虎蝦與鷄皮產化學作法,非常美味

Savoury Edamame ‘Kiritanpo’ Cake, Wasabi Seaweed Mayo $68
用枝豆整成餅,外層香口,內層軟綿綿,炸過後口感像薯餅,點上旁邊芥末蛋黃醬,同枝豆餅味道好夾

Scallop
Chicken Wing

Chicken Wing $48
Oyster in Yakitori Sauce $58
Scallop $72
串燒加上甜甜醬油,灑上芝麻,好惹味

不論食物質素、環境都好decent,非常值得去

Highball
Salted Egg Chicken Crackling
Black Truffle Fries
Prawn with Chicken Skin
Scallop
Chicken Wing
2019-10-20 35 浏览
之前上網見到吳彥祖喺中環開咗間酒吧所以同朋友即刻去咗朝聖去到店員嘅態度好親切亦都好主動介紹成間餐廳嘅所有嘢包括原來最近佢哋攞咗個獎係關於呢到嘅食物所以我哋就除咗叫飲品都叫多左一啲食物我哋喺餐廳見到個價錢非常合理本身以為男神開嘅餐廳有拎晒獎會收得好貴 點知平過出面普遍嘅餐廳好多食物方面我哋叫咗佢哋好出名嘅鹹蛋黃雞皮呢個送酒真係一流 好食到爆佢哋嘅鹹蛋黃汁 唔會太漏 或者太過油雞皮都好脆我哋仲叫咗個雞軟骨 上面加咗啲辣粉好惹味 又係好適合送酒我哋仲叫咗呢個雞翼串燒我覺得佢燒得啱啱好 調味都非常之夾之後我哋叫咗一個螢光魷魚配Wasabi芝士呢一個係我全晚最鍾意嘅小食螢光魷魚右面嘅羔 同埋個芝士有Wasabi味佢哋非常之夾 超級好食我哋仲叫咗個牛油果蟹子鰻魚卷呢一個嘅口感非常豐富 而且亦都好好食我哋亦都叫咗個藍芝士漢堡個漢堡扒好juicy 超級好味飲品方面我就叫咗杯白酒超級易入口 而且冇苦澀味而朋友就叫咗杯pineapple hibiscus不過竟然冇菠蘿味 有一啲梅味原來入面加咗raspberry 呢啲面亦都邀請我哋玩一個遊戲店入面有一個房仔其實係放滿左whisky 咁就有鐵門鎖住 呢度就有
之前上網見到吳彥祖喺中環開咗間酒吧

我哋好好彩估中咗 所以每人都有一shot

呢度真係好正 有遊戲玩而且價錢又非常合理
裝修又好靚好有情調
果然係男神開嘅酒吧
同朋友放左工上黎飲番杯同傾計,其實揀哩度都係抱住好奇心加潮聖心態上黎,睇下好唔好運會見埋男神。一出lift 門已經俾個擺滿whisky陳列吸引住,好靚!入到間bar對眼keep住好忙🤣因爲裝修得好靚,好多位都見到用心設計!哩個夾萬般既酒櫃充滿神秘感,本身係關住既,店員同我地玩個小遊戲而我地又成功開到!下文會再介紹。每個角落都見到好多唔同既whisky。除左飲酒,哩間bar都有好多款佐酒小吃,估唔到咁多選擇!就咁飲whisky 我就麻麻,所以揀左highball。Mamie Gilroy $110一杯whisky加梳打水既cocktail,落左青檸,橙所以口味清新,易入口,而且個display都好靚。如果要揀必食小吃,我會揀咸蛋黃雞皮!好脆冇肥膩感,d油迫晒出黎,好咸香,送酒一流!Old-fashioned burger個人都好推薦!估唔到加左黑加侖子醬係咁match,澳洲安格斯漢堡juicy同新鮮,好正!仲叫左3款串燒都好正,有燒帶子、雞翼同泡菜豚肉卷,好香又入味。有趣既小遊戲就係每人有一機開鎖,從咁多條鎖匙揀一條,幸運的我們開到了,開心!會有獎嫁,每人一shot,乾左佢!
每個角落都見到好多唔同既whisky。
除左飲酒,哩間bar都有好多款佐酒小吃,估唔到咁多選擇!
就咁飲whisky 我就麻麻,所以揀左highball。
Mamie  Gilroy
Salted  egg  chicken  crackling
Old-fashioned  bourbon  burger
會有獎嫁,每人一shot,乾左佢!
Mamie  Gilroy
  • Salted Egg Chicken Crackling
2019-10-10 211 浏览
The ThirtySix位於中環 ,係吳彥祖新開既酒吧餐廳。一打開𨋢門就會見到好華麗既酒櫃,餐廳入面都有個酒櫃,珍藏左好多唔同產區既、傳統到新潮既威士忌,好型格。室內裝潢都好有藝術感,有日本文化風格,亦有是VIP房可以FOR一大班朋友。🍸Pineapple hibiscus $90酸酸甜甜,好清新,比預期好飲。而左邊係朋友點既Whisky Highball。🍴Salted egg chicken $68炸雞皮香脆可口帶鹹香,冇肥膏,用黎送酒一流啊。🍴Chicken wing $48雞翼係單骨,以串燒形式上碟,燒汁很入味。🍴Old Fashioned Burger $138漢堡上層係香甜藍莓醬,再配上半溶芝士同juicy濃味既牛堡,又甜又鹹口感豐富。🍴Seasonal fruits platter $108有四款不同的水果,有梨、菠蘿、杏桃、無花果,燒得軟熟,食落非常鮮甜、多汁,有另一番口感。🍴Unagi avocado roll $78外層Pancake皮口感軟綿綿,配上鮮甜鰻魚、軟滑牛油果、青瓜、脆卜卜蟹籽,口感層次豐富,非常滋味,必定要試下。幾款食材互相襯托,口感層次豐富。而呢度

🍸Pineapple hibiscus $90

🍴Salted egg chicken $68
炸雞皮香脆可口帶鹹香,冇肥膏,用黎送酒一流啊。

🍴Chicken wing $48
雞翼係單骨,以串燒形式上碟,燒汁很入味。

🍴Old Fashioned Burger $138

🍴Seasonal fruits platter $108

🍴Unagi avocado roll $78

而呢度既staff服務都好好,愛酒人士同鐘意試新野既朋友記得要黎試下啊~
2019-09-03
2019-10-09 33 浏览
工作上、生活上,總不會一帆風順,總上不開心的事,總想喝點酒,一醉解千愁。本身對品酒沒太大認識,愛喝酒的朋友介紹我來這間酒吧餐廳,有影相打卡位,有美食,有美酒,老闆竟是男神吳彥祖,店員說他會在哪一張梳化喝酒,坐在那裡,幻想一下與男神碰杯,想想都開心。我最喜歡門口的弧形酒櫃這個影相點,很夢幻的感覺,不是到處能找到的。然後這個位置,就是傳聞中男神愛坐的位了。的確很舒服,氣氛很好,很享受。One Inch Punch$110(右) - 店員介紹, 比較fruity的cocktail, 果然很對口味, 主味是fresh lime juice吧, 酒味輕柔, 易入口, 讚。21st California$120(左) - 朋友選的highballs, 用上了mezcal酒, 是很醇的techquila, 然後加上soda, 酒味也是不重, 杯底發光的墊最為搶眼。21st California還可配上dark chocolate同喝Salted egg chicken$68 - 該是餐廳的signature小食吧, 鹹蛋黃雞皮, 鹹蛋黃沒下太重手, 所以不太膩, 雞皮的口感也特別, 炸了後沒有它的油

Salted egg chicken$68 - 該是餐廳的signature小食吧, 鹹蛋黃雞皮, 鹹蛋黃沒下太重手, 所以不太膩, 雞皮的口感也特別, 炸了後沒有它的油膩感。是一個很好的送酒小食。

Unagi avocado roll$78 - 見到很多人叫這款卷物, 也想試試, 那是魚子、鰻魚、牛油果等組成的小卷, 各種味道在口中融和, 十分滋味。

Old Fashioned Burger$138 - 漢堡相信也是餐廳的招牌, old fashion原來是一款酒的名, 它有該酒的香卻沒酒味, 我吃到一層類似果醬的東西, 半溶的芝士頗吸引, 不過牛肉的部分稍乾。

Seasonal Fruits Platter$108
平常都喜歡吃生果, 燒生果通常只令人想到燒菠蘿, 但這裡弄的燒生果拼盤有四款, 十分吸引, 有無花果、杏桃、菠蘿、梨, 添上了醬汁去燒, 燒到生果軟又甜又多汁。

我們還參觀了酒櫃, 客人都可以玩一個遊戲, 從一堆鎖匙中, 找到適合的開了那個鎖, 就可以有一杯free shot, 只要細心留意一下, 應該會找到正確的鎖匙。

成功了, yeah!
這杯handmade vodka勁度十足, 酒精很濃呢!
  • Seasonal Fruits Platter
  • Unagi avocado roll