2022-11-28 44 浏览
🥰湯的基底配料,再加上醬底的選擇與調配,種類非常多元化 — 🇯🇵白湯、醬油、鹽味與海鮮系拉麵。每款拉麵都有自己的擁護者,🥳而醬油拉麵,一定是我的第一首選first choice!醬底更加可以襯托出湯底鮮甜美味,🐷使得肉類和湯頭兩者,🍜可以互相完美融合,且更提升整體湯頭的厚度與深度。湯頭竟然完全不鹹,😚相當溫潤親和,喝完絕對不是問題。除了湯頭,🥢叉燒與配料也不馬虎,特製醬油嘅叉燒,肥而不膩。

湯頭竟然完全不鹹,😚相當溫潤親和,喝完絕對不是問題。

除了湯頭,🥢叉燒與配料也不馬虎,特製醬油嘅叉燒,肥而不膩。
2022-11-13 58 浏览
天氣不似預期,但要走總要飛。 旅行我就暫時我未有得去, 只有得送朋友機。十九幾年無去過機場,發覺新開咗間三田製麵所,記得銅鑼灣都有間,終於唔使食翠華麥記,可以送朋友機前食餐好嘅。餐廳坐得舒服,乾淨,價錢唔貴,一個套餐都係百幾蚊,機場嚟講算係咁。叉燒醬油拉麵 拉麵鋪滿材料,叉燒、糖心蛋、紫菜、荀,賣相已經非常吸引,麵質爽口,湯底濃郁,分量好夠。仲可以加錢小食,佢個餃子一定要試,爆汁。豚骨拉麵原味湯底唔係味精湯底,香味濃郁濃唔死咸,麵質爽口,有手掌咁大塊肉,肉質腍滑,半隻溏心蛋,冇得去日本,都食到日本嘅味道。係朋友離開香港前留下愉快的憶記,機場首推之餐廳。

叉燒醬油拉麵

豚骨拉麵原味

係朋友離開香港前留下愉快的憶記,機場首推之餐廳。
事隔三年無離開過香港,今日終於到我去旅行啦,雖然今次只係短短幾日既business trip,但我地幾個同事已經好興奮,上機前約埋幾個同事食餐好既先坐凌晨機🥰‼️必試推介: 鐵板炒飯新鮮熱辣既鐵板,上到枱要把握時間炒快啲,將蛋漿同飯拌勻,炒飯都幾夠配料,炒完食落好乾身,超好食😋🌟黃金牛肉丼牛肉份量好多,鋪到滿滿的,牛味香濃且有嚼勁,食落好夠味,高質🌟咖喱豚骨湯拉麵 同事叫左個咖喱豚骨湯拉麵,麵既軟硬度適中,好香咖喱味,用既係日本咖喱甜中帶少少辣,好惹味😉

‼️必試推介: 鐵板炒飯

🌟黃金牛肉丼

🌟咖喱豚骨湯拉麵
  • 鐵板炒飯
2022-11-13 44 浏览
好耐無嚟過機場喇,上次嚟都係送朋友機,臨走前幫襯過呢間Tonkotsu 8覺得都幾好食,所以今次帶埋朋友一齊食個晚飯先走。-🍗叉燒炸雞拉麵$88呢碗啱哂好似Badboy一樣鍾意食炸雞又覺得食拉麵要食叉燒嘅朋友🤭叉燒勁大塊,比我食過任何一間嘅叉燒都大,而且有成3塊😳好抵食!炸雞睇落好似唔算大舊,但其實都好多肉,炸得好脆,肉汁都保留到。拉麵係幼身嗰種,微彈口感,非常掛湯,唔用匙羹連湯食都夠味。-🐷豚骨拉麵 黑麻油$74雖然呢碗無叉燒炸雞拉麵咁多餸,但黑麻油絕對係為碗拉麵增添咗一股神秘嘅吸引力。日本製黑麻油同大蒜製造出一碗色香味俱全嘅拉麵。Badboy幾鍾意佢個湯底唔會太濃太重口味,味道岩岩好👍🏻-另外Badboy幾鍾意餐廳用咗日系木色調裝修風格,簡單乾淨、舒適企理。加上呢間店喺機場,可以幻想吓去咗日本食拉麵😆。
🍗叉燒炸雞拉麵$88
🐷豚骨拉麵 黑麻油$74
2022-10-29 51 浏览
早排去送朋友機,順便喺機場食個飯!吉列豬扒咖喱飯咖喱係日式咖喱個種,食落甜甜地唔會好辣,豬扒炸至金黃香脆,擺咗一陣依然香脆可口,肉味香濃,一啲都唔會太韌,份量好足夠!咖喱豚骨湯拉麵拉麵份量好多,用咗咖喱湯底,味道相當濃郁!塊肉超大塊!食落都唔錯,仲有隻糖心蛋!超滿足呀黃金牛肉丼牛肉份量多到成座山咁高!牛肉肥瘦均勻~ 食落都幾香口惹味,仲有洋蔥,令味道更加豐富!Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) (赤鱲角)赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)
早排去送朋友機,順便喺機場食個飯!

咖喱豚骨湯拉麵

黃金牛肉丼

2022-10-28 45 浏览
行出arrival hall離遠就見到一間好精緻很日系既日本🇯🇵餐廳tonkotsu 8 by 三田製麵所,因為太肚餓既關係決定試一試🥳 估唔到比想像中好食。力推炸雞香辣撈麵,放左粒生雞蛋係中間,非常吸精,配上小量芝士同各種醬料,好入味!其次係日式豚骨原味拉麵🍜 之後仲有個鐵板炒飯,都非常好食🤤 好香。而且d套餐比想像中便宜,人均$100左右就okay. 不是機場的貴價餐廳,可能因為禁區外。有興趣食嘅朋友可以一試!

而且d套餐比想像中便宜,人均$100左右就okay.
2022-10-26 45 浏览
上星期終於成功出走韓國🥲 返到黎香港果陣實在太肚餓,係接機大堂果陣見到有日式拉麵,即刻醫飽個肚先!因為本身好喜歡日本輕食類的食物,所以見到佢既下午茶餐有埋燒章魚丸實在太開心啦!而且拉麵套餐都幾抵,加小小錢就有多個小食。我地叫左一個叉燒炸雞拉麵,炸雞非常juicy,叉燒都幾肥美而咬,湯底濃😋 屋企人叫左咖哩吉列豬扒飯,同埋足料燒章魚丸,咖哩就是典型的日式curry,完全唔辣,偏甜,配上炸到好脆既吉烈豬,啖啖都是幸福感🙏🏻 重點是,埋單人均都只係$100左右,機場價黎講真係超級抵食😂😂😂 未見過呢d價錢呀!

2022-10-24 32 浏览
終於有得出發去旅行, 擺完行李之後就落咗一層去食日本拉麵; 咁啱呢個時間仲有下午茶, 毫不猶豫入咗去食嗌咗一碗 黑麻油豚骨拉麵 $64Garlic Flavor Tonkotsu Ramen, 湯底有好香嘅麻油味,唔算太油;面底係比較有幼身既,嗌嘅時候店員有細心地問想要硬軟定係適中,而我就揀咗硬身,嚟到就啱啱好啊符合我嘅要求~叉燒係一塊簿簿既,配合返湯底嘅香濃味道,一啲都唔漏~之後加左 $40 有炸雞同餃子,都幾大份,三隻餃子即刻煎,熱辣辣;另外炸雞都好Juicy, 脆卜卜
嗌咗一碗 黑麻油豚骨拉麵 $64
Garlic Flavor Tonkotsu Ramen,

叉燒係一塊簿簿既,配合返湯底嘅香濃味道,一啲都唔漏~

• 黑麻油豚骨拉麵
📌 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 📍 赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)☎️ 電話: 27881998★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*0+3啦!搶機票啦!唉~搶鬼到咩!無份出遊都可以去機場聞下陣味當去咗嘅。呢日去機場接朋友放工,佢話機場由最荒蕪果陣得番一間便利店到依家開多咗啲食肆。佢仲帶我去機場接機大堂食Tonkotsu 8 by 三田製麵所。tonkotsu8 係三田製麵所🍜嘅副線,主打速食日式料理。🍜香辣豚骨拉麵($72)友人愛食辣,一黎已經毫無懸念揀辣湯底豚肉拉麵🍜。湯底不但有濃郁嘅豬骨味,唔會好鹹,紅紅嘅香辣湯底加添一層惹味,刺激味蕾,友人飲晒成碗湯添!溏心蛋滑溜,蛋黃蛋味重;叉燒一大片,肥瘦剛好,口感柔軟;幼身嘅麵條質地軟硬適中。枱上仲有其他調味俾客人調製自己嘅口味。🍛咖哩飯($68)餃子炸雞套餐(+$40)又想食餃子,又想食炸雞,精打細算嘅我揀咗普通咖哩飯轉餃子炸雞套餐。包括三隻餃子三件炸雞,一罐汽水。我非常欣賞個咖嘢飯,毫不吝嗇俾勁多咖喱汁,每一粒飯都沾到
📌 Tonkotsu 8 by 三田製麵所
☎️ 電話: 27881998

🍜香辣豚骨拉麵($72)
香辣豚骨拉麵

🍛咖哩飯($68)餃子炸雞套餐(+$40)
又想食餃子,又想食炸雞,精打細算嘅我揀咗普通咖哩飯轉餃子炸雞套餐。包括三隻餃子三件炸雞,一罐汽水。我非常欣賞個咖嘢飯,毫不吝嗇俾勁多咖喱汁,每一粒飯都沾到香濃日式咖哩汁,甜辣度好合我口味。不單只咖喱汁熱,連飯都係好熱唔係微溫。

咖喱飯

🍗炸雞每件都好大件,雞肉扎實又幼嫩,每一口撕開都見到肉質光澤,食落表皮酥脆,入面嘅雞肉保持到Juicy 又夠味!

🥟餃子煎得好香口,饀料新鮮唔會散,薄皮,蘸埋枱上準備好嘅餃子醋,酸酸地好開胃。
餃子炸雞套餐

🛬搭完飛機食完啲維生飛機餐,落機最好就去呢度啪過🍜拉麵🍛咖哩暖下胃,希望快啲0+0,咁我下次落機就可以即刻嚟食!

2022-10-05
香辣豚骨拉麵
餃子炸雞套餐
2022-10-08 41 浏览
Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) 赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)喺機場嘅抵港大堂 可以有間食日本嘢拉麵 丼飯 炸雞三田製麵所好易搵到 喺南面抵港大堂行出少少就係 裏面範圍唔大 一眼望晒 大約有啊八張枱 而每張枱坐四人 餐牌上面第一版就見到八款拉麵圍繞着個品牌 同朋友食日都見到有唔少外國人人喺度炸雞🍗丼六舊炸雞,配上少量椰菜以及沙律醬丼飯用嘅係圓圓滿滿嘅日本珍珠米連埋雞皮一齊炸 勁脆章魚丸子(5個)好多木魚糠🙊🙈😆 食到有章魚🐙 放心吉列豬扒呢個吉列冇得彈 厚身豬扒👍🏻

喺機場嘅抵港大堂 可以有間食日本嘢拉麵 丼飯 炸雞
三田製麵所好易搵到 喺南面抵港大堂行出少少就係

炸雞🍗丼
六舊炸雞,配上少量椰菜以及沙律醬
丼飯用嘅係圓圓滿滿嘅日本珍珠米
連埋雞皮一齊炸 勁脆

章魚丸子(5個)
好多木魚糠🙊🙈😆 食到有章魚🐙 放心

吉列豬扒
呢個吉列冇得彈 厚身豬扒👍🏻

2022-10-02 37 浏览
好耐未去過機場,今日送閨蜜機,睇住佢入閘之後,我就喺一號客運大樓嘅Tonkotsu 8 by 三田製麵所食埋嘢先出市區。之前食過尖沙咀分店,佢嘅叉燒同炸雞都出名,所以就索性叫個叉燒炸雞拉麵。叉燒同炸雞都好嫩滑,拉麵軟硬適中,湯底都正。朋友就揀咗吉列豬扒咖喱飯,日式咖喱汁真係好香,吉列豬扒外脆內軟,送飯一流。我哋仲配埋小食,炸雞中翼總共有四隻,係黑胡椒風味。另外仲叫咗煎餃子,餡料用鮮肉製造,皮又夠薄,食起上嚟都好多汁。
吉列豬扒咖喱飯
我哋仲配埋小食,炸雞中翼總共有四隻,係黑胡椒風味。
炸雞中翼
煎餃子
炸雞中翼
2022-10-01 32 浏览
Tonkotsu 8 by 三田製麵所-🥢 黑蒜油豚肉拉麵湯底好惹味好香🤣黑蒜油好香,豬骨味又好香濃,重點係完全唔油膩‼️麵質揀左硬身,到上菜時就岩岩好👍🏻-🥢 炸雞香辣撈麵炸雞炸得好酥脆而且雞肉好juicy一啲都唔鞋口😋加埋海量蔥/蒜/辣肉碎,重口味人士必叫‼️不得不提既係個日本蛋黃令成個撈麵變得更creamy,帶係層次感🤤-🥢 薯仔沙律薯仔沙律夠凍又夠fresh🥰岩晒做前菜💕又可以中和拉麵既油膩感😝
Tonkotsu 8 by 三田製麵所

🥢 黑蒜油豚肉拉麵

🥢 炸雞香辣撈麵

🥢 薯仔沙律
2022-09-27 39 浏览
好耐冇係機場食過野啦,0+3即刻訂咗機票飛,原來機場入面開咗三田製麵所,下午茶仲要幾抵食,五十幾蚊一個拉麵,加二十幾蚊就有一款小食。叉燒醬油拉麵分量充足,麵軟硬適中,湯底味道唔錯,叉燒好多片,仲有紫菜、竹荀、日本魚蛋、蛋。叉燒炸雞拉麵炸雞兩件,雞肉嫩滑,外皮香脆可口,叉燒多片,分量十足。煎餃子香脆可口整體而言唔錯,機場餐廳有多一個選擇,味道唔錯,價錢抵食,特別下午茶,加埋小食就剛剛好,位置方便易搵。

叉燒醬油拉麵

叉燒炸雞拉麵
炸雞兩件,雞肉嫩滑,外皮香脆可口,叉燒多片,分量十足。

煎餃子
香脆可口

2022-09-26 23 浏览
岩岩一宣佈0+3 ,急不及待就去左買機票要飛haha一放工就即刻趕過去機場,順便食埋個dinner先見到接機大堂呢層一間拉麵店,都有唔少人排隊,就一於試下~炸雞香辣撈麵賣相好靚,炸雞炸得好香,酥脆得黎D雞肉又唔會「鞋」面好彈牙,加上香辣蒜香味好吸引,撈埋一齊食簡直係大滿足,每一啖都係衝擊味雷~吉列豬扒咖哩飯唔好睇佢外相簡單,食落真係好好好好有驚喜呀~吉列豬扒同樣炸得好出色,外脆內軟,食落每一口都好有咬感而個咖哩岩岩好,係日式咖哩嘅味道~炸雞中翼(黑胡椒風味)仲order 左個一品小食,食埋就岩岩夠曬!$34/4隻,好味~
岩岩一宣佈0+3 ,急不及待就去左買機票要飛haha
一放工就即刻趕過去機場,順便食埋個dinner先

見到接機大堂呢層一間拉麵店,都有唔少人排隊,就一於試下~

炸雞香辣撈麵
賣相好靚,炸雞炸得好香,酥脆得黎D雞肉又唔會「鞋」

吉列豬扒咖哩飯
唔好睇佢外相簡單,食落真係好好好好有驚喜呀~
吉列豬扒同樣炸得好出色,外脆內軟,食落每一口都好有咬感
而個咖哩岩岩好,係日式咖哩嘅味道~

炸雞中翼(黑胡椒風味)
仲order 左個一品小食,食埋就岩岩夠曬!
$34/4隻,好味~
2022-09-26 20 浏览
很久之前嘗過這間日式拉麵店,想不到這次送朋友機會在機場找到這間三田製麵所,除拉麵外,還有多款日式丼飯可選擇,價格在機場來說也是相當合理😆跟市區價錢差不多,便與友人一併入內用餐🥢 黃金牛肉丼($68)有幾個份量可選,正常份量的丼飯牛肉也鋪滿整個飯面,味道是一般的日式牛肉飯🤣$68來說相對抵食🥢 鐵板炒飯($68)熱騰騰的鐵板炒飯充滿蛋香及鑊氣🥢 薯仔沙律(+$26)點主食可加點一客小食,點了薯仔沙律,清清地也不錯

🥢 黃金牛肉丼($68)

🥢 鐵板炒飯($68)

熱騰騰的鐵板炒飯充滿蛋香及鑊氣

🥢 薯仔沙律(+$26)

點主食可加點一客小食,點了薯仔沙律,清清地也不錯